Honda roept twee miljoen auto's terug

Autofabrikant Honda heeft maandag ruim twee miljoen auto's wereldwijd moeten terugroepen vanwege problemen met de airbagsystemen. Nissan riep nog eens 755 duizend auto's terug met airbags van dezelfde maker.

De airbags zijn van de Japanse fabrikant Tanaka. Eerder deze maand zag Toyota zich al genoodzaakt 2,3 miljoen auto's met airbags van die fabrikant terug te roepen. In Nederland gebeurde dat met bijna zeventienduizend auto's.

Of Honda ook Nederlandse eigenaars vraagt naar de garage te komen, is niet bekend. Honda was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar. 1,2 miljoen auto's worden in de Verenigde Staten teruggeroepen, bijna zevenhonderdduizend in Japan. De modellen die mogelijk problemen hebben zijn de Honda Fit en de Nissan Cube.

Mazda riep nog eens 160 duizend auto's terug vanwege de airbags, die door een productiefout kunnen ontploffen. Er zijn nog geen gewonden gevallen door het mankement.

Dit jaar werden al uitzonderlijk veel auto's teruggeroepen. Zo haalde General Motors alleen al in mei 5,5 miljoen auto's terug vanwege problemen met contactsloten.