FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 juni 2014

[Upd] Van der Voort wint Austrian Darts Open

Darter Vincent van der Voort stoomt door in Salzburg. Hij staat in de halve finale van de Austrian Darts Open. In de kwartfinale won hij van John Part met 6-2. In de halve finale wacht Mensur Suljovic die met 6-2 won van Andy Smith. 

Van der Voort liep snel uit naar 4-0. Part kwam nog terug tot 4-2 voordat Van der Voort de partij kon beslissen. Hij noteerde een gemiddelde van 89,05, waar Part een gemiddelde gooide van 86,16. 

Jamie Caven won verrassend in een andere kwartfinale met 6-5 van Phil Taylor. Hij neemt het straks in de halve finale op tegen Peter Wright. De Schot was in zijn kwartfinale met 6-5 te sterk voor Wes Newton. Na een korte pauze worden de halve finales gespeeld. Later vanavond volgt ook nog de finale. 

Update 21.40 uur

Vincent van der Voort staat in de finale na een 6-3 zege op Mensur Suljovic. Op 2-2 kon Van der Voort een break plaatsen en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Hij neemt het later vanavond in de finale op tegen of Jamie Caven of Peter Wright. 

Update 22.05 uur

De andere finalist is Jamie Caven. Hij won met 6-5 van Peter Wright. De finale begint rond 22.30 uur. 

Update 22.50 uur

Vincent van der Voort heeft de Austrian Darts Open op zijn naam geschreven. De darter uit Purmerend won met 6-5 van Jamie Caven, nadat hij met 2-4 achter stond. Van der Voort had veel moeite om de dubbels te vinden in het begin van de partij, maar met een eindsprint trok hij toch nog de partij naar zich toe. 

Het is de eerste zege sinds mei 2011 voor Van der Voort. Hij mag 20.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 25.000 euro. Caven moet genoegen nemen met 8.000 Britse pond (ongeveer 10.000 euro). Vinny klimt op de Order of Merit van plaats dertig naar 24.  

[Groep H] Uitslag Zuid-Korea - Algerije

Algerije heeft voor het eerst sinds 1982 weer een wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal gewonnen. Het Noord-Afrikaanse land zegevierde in een aantrekkelijke tweede poulewedstrijd tegen Zuid-Korea met 2-4 en mag in de laatste wedstrijd met Rusland uit gaan vechten wie er naar de volgende ronde gaat.

Algerije begon met een vernieuwde opstelling goed aan de wedstrijd en kreeg al snel grote kansen. Zuid-Korea speelde in de eerste helft erg slordig en gaf achterin veel ruimte weg. Onder meer Slimani en Brahimi waren al vroeg bij een Algerijnse voorsprong. Toch duurde het pas tot de 26e minuut voordat Slimani het voordeel uit kon buiten door tussen twee Zuid-Koreaanse verdedigers prachtig te scoren.

Halliche verdubbelde nog geen twee minuten later de voorsprong uit een hoekschop toen hij vrij in kon koppen. De Koreaanse doelman zat hierbij volledig mis. Nog voor rust stond er een comfortabele 3-0 voorsprong op toen Djabou een counter vakkundig tegen de touwen werkte.

Na rust tapte Zuid-Korea uit een ander vaatje en zocht veelvuldig de aanval. Son wist al na vijf minuten een bal door de benen van de Algerijnse keeper binnen te prikken, waardoor de Koreanen plots er weer in gingen geloven. De Algerijnen kregen het zeer lastig, maar met kunst en vliegwerk wist M'Bolhi in die fase van de wedstrijd samen met zijn verdediging de tegenstanders van scoren af te houden.

Brahimi gooide na een goede combinatie met Feghouli het duel in het slot: 4-1, al wist Koo nog wel het net te vinden. De Zuid-Koreanen probeerden er nog een doelpunt uit te slepen, maar kansen waren niet aan Son en Ji besteed, waardoor de Aziatische ploeg verloor en vrijwel kansloos is voor een plaats in de volgende ronde.

Zuid-Korea

2 - 4

Algerije

 50' Son Heung-min
 72' Koo Ja-cheol
   26' Slimani
 28' Halliche
 38' Djabou
 62' Brahimi
 
 Gele kaart: Lee Yong, Han Kook-young (Zuid-Korea), Bougherra (Algerije)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 42.732
Arbiter: Roldán (Col)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jung Sung-ryong
Lee Yong
Hong Jeong-ho
Kim Young-gwon
Yun Suk-young
Lee Chung-yong (Lee Keun-ho/64)
Han Kook-young (Ji Dong-won/78)
Koo Ja-cheol
Ki Sung-yueng
Son Heung-min
Park Chu-young (Kim Shin-wook/57)
  M'Bolhi
Mandi
Bougherra (Belkalem/89)
Halliche
Mesbah
Feghouli
Medjani
Brahimi (Lacen/77)
Bentaleb
Djabou (Ghilas/73)
Slimani

Wilmots: "Niet altijd champagnevoetbal"

Met de 1-0 zege op Rusland komt België op zes punten in Groep H op het WK en is het daarmee zeker van de volgende ronde. Bondscoach Marc Wilmots is dan ook dik tevreden. Net als in de wedstrijd tegen Algerije haalde Wilmots de zwak spelende Romelu Lukaku vroeg in de tweede helft naar de kant. De 19-jarige Divock Origi was zijn vervanger en schoot België vlak voor tijd naar de winst. "Dankzij de wissels hebben we hier vandaag gewonnen", aldus Wilmots volgens Het Laatste Nieuws.

"Dit was een sterke tegenstrever", zei Wilmots na afloop van de wedstrijd over Rusland. "Ze waren goed in het begin van de tweede helft. Dan hadden wij het even moeilijk, maar de laatste vijftien minuten viel Rusland terug. Fysiek waren ze niet sterk genoeg en dankzij de wissels hebben we hier vandaag gewonnen."

"Sommige spelers zijn onder hun niveau gebleven, maar we hebben karakter getoond. We zijn er altijd in blijven geloven. Dit was misschien niet onze beste match, maar wel beter dan die van Argentinië gisteren tegen Iran. We kunnen niet altijd champagnevoetbal spelen, hé. Je mag niet vergeten dat we nu 32 op 36 hebben gepakt als je de tien wedstrijden uit de kwalificatie meetelt."

Lukaku was boos na zijn wissel en liet dat met woord en gebaar blijken. "Dat is normaal. Dat is de adrenaline die spreekt. Hij was vandaag niet goed, maar ik heb twee spitsen. Wie weet is Lukaku binnen een week wel weer goed."

Courtois schaart zich achter Lukaku

Romelu Lukaku kan na twee teleurstellende wedstrijden nog steeds rekenen op veel vertrouwen van zijn teamgenoten. De 21-jarige spits maakte weinig indruk in de eerste groepswedstrijden van de Belgische nationale ploeg op het WK voetbal in Brazilië. Hij werd in allebei de duels voortijdig naar de kant gehaald voor Divock Origi, die tegen Rusland de belangrijke winnende treffer maakte.

Doelman Thibaut Courtois vindt dat men zich geen zorgen hoeft te maken over Lukaku. "Het was niet makkelijk voor Romelu. Hij was niet tevreden. Hij is een echte targetspits die de bal in de voet wil krijgen. Origi is misschien sneller, maar de trainer heeft gekozen", zegt hij volgens Het Laatste Nieuws.

"We hebben een ploeg waarbij de bank heel belangrijk is. Er is heel wat concurrentie, maar dat mag ook wel. Romelu weet dat en zal op training hard werken om opnieuw in de basis te staan en te scoren. Hij heeft tegen Zweden en Luxemburg goed gespeeld en gescoord, dus hij is het zeker niet verleerd."

Lukaku gaf voorafgaand aan het WK voetbal aan dat hij graag indruk wilde maken, om zo een transfer naar een Europese topclub te verdienen. Bij Chelsea vist hij al jaren achter het net voor een basisplek, waardoor hij al verschillende malen werd verhuurd aan lagergeklasseerde Engelse clubs.

'Weefsel is van vermiste Nederlandse Panama'

Het dna-materiaal dat is gevonden in Panama is van de vermiste Lisanne Froon. Dat is gebleken uit onderzoek van een forensisch laboratorium in Panama-Stad. De familie is ingelicht. Dat meldt de NOS zondagavond.

Froon en haar vriendin Kris Kremers werden voor het laatst gezien op 1 april in het plaatsje Boquete. Over Kremers is nog geen uitsluitsel. Het dna-onderzoek naar de botten die donderdag werden gevonden is nog niet klaar.

Het DNA is vergeleken met dat van familieleden in Nederland. Van de drie monsters die zijn onderzocht bevatten er twee dna van Lisanne Froon, aldus de NOS. De uitslag van het onderzoek naar het derde monster wordt niet voor dinsdagavond verwacht.

Donderdag werden botten en twee verschillende schoenen gevonden, waarna in Panama-Stad is onderzocht of het dna overeenkomt met dat van Froon of Kremers. De families lieten vrijdag weten er sterk rekening mee te houden dat het gaat om beide vrouwen en toonden zich geschokt. In de Panamese hoofdstad wordt maandag om 17.00 uur een persconferentie gehouden over de twee vermiste Nederlandse vrouwen.

KNVB vindt alternatief voor afgelast Oranjeplein

De KNVB heeft een oplossing gevonden voor het afgelaste Oranjeplein in São Paulo voorafgaand aan Nederland - Chili. Na overleg met de FIFA is zondag besloten binnen de stadionpoorten een verzamelplaats te organiseren. Eerder op de dag besloot de gemeente São Paulo het supportersfeest in de stad af te gelasten. De autoriteiten vreesden dat er te veel mensen naar het plein zouden komen.

Gijs de Jong, WK-projectleider van de KNVB, toont zich content. "We zijn erg blij dat we een oplossing hebben gevonden. De FIFA begreep het probleem en onze supporters hebben een goede reputatie. We gaan er alles aan doen om met OnsOranje en de Supportersclub Oranje een mooi alternatief neer te zetten."

De fans kunnen zich vanaf 10.00 uur plaatselijke tijd, drie uur voor aanvang van de wedstrijd, melden bij gate I/J van de Corinthians-Arena. Vanwege de grote verkeersdrukte in São Paulo wordt aangeraden vroeg naar het stadion te komen.

Jordanië mobiliseert leger aan grens Irak

Jordanië heeft zondag strijdkrachten gestuurd naar het grensgebied met Irak nadat soennitische extremisten eerder op de dag een belangrijke grenspost hadden veroverd.

Volgens militaire bronnen in Amman heeft het koninkrijk 'tientallen' eenheden gemobiliseerd als reactie op de opmars van de terreurorganisatie ISIS in buurland Irak.

Behalve de grensovergang Turaibil tussen Irak en Jordanië wisten ISIS-strijders en andere soennitische rebellen zondag ook de grenspost al-Waleed aan de Syrisch-Iraakse grens te veroveren..

Buffon: "We moeten ons hoofd koel houden"

Gianluigi Buffon hoopt snel korte metten te maken met de kritiek op de Italiaanse nationale ploeg. De Italianen verloren van Costa Rica en zijn daardoor nog niet zeker van deelname aan de achtste finales. Buffon wil zo snel mogelijk afstand nemen van die onzekerheid. De ervaren doelman hoopt te voorkomen dat Italië net als Engeland en Spanje de groepsfase niet overleeft.

"Er is veel kritiek en controverse geweest", constateert Buffon op een persconferentie. "Dat is niet helemaal onlogisch. Toch moeten we geen moment in paniek raken. We hebben niet de positie om arrogant te zijn, alles moet erop gericht zijn dat we doorbekeren naar de achtste finales."

Buffon hoopt dat zijn ploeggenoten zich zo min mogelijk van de kritische blikken af laten leiden. "Daar kun je aan ten onder gaan. Het werkt contra-productief. Als je kijkt naar hoe Italië normaal gesproken de groepsfase doorkomt, hoeven we ons geen zorgen te maken. De tweede wedstrijd is altijd minder, waarna we ons in de derde weten te redden."

"We moeten ons hoofd koel houden. We moeten niet vergeten dat we een hoop kwaliteit hebben rondlopen in Italië. De kans is aanzienlijk dat we de groepsfase overleven. Daar moeten we wel gebruik van maken", aldus de sluitpost van Juventus.

Buffon is al jaren de eerste doelman van de Italiaanse nationale ploeg. In de tweede WK-groepswedstrijd moest hij één keer vissen toen Bryan Ruiz scoorde. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd.

Del Bosque: "De spelers denken alleen aan zichzelf"

Volgens bondscoach Vicente del Bosque had de Spaanse nationale ploeg veel meer kunnen halen uit de deelname aan het WK in Brazilië. Del Bosque stelt dat de Spanjaarden niet genoeg focus hadden om door te stomen naar de knock-outfase van het toernooi. Al na twee groepswedstrijden kunnen zij hun spullen inpakken. Na de laatste confrontatie tegen Australië stapt de ploeg op het vliegtuig.

Geruchten deden de ronde dat een conflict met Cesc Fàbregas aan de basis lag van de vroege uitschakeling. Dit omdat de middenvelder niet mocht deelnemen aan een trainingspartijtje. Del Bosque spreekt dit tegen in gesprek met Cuatro.

"Ik heb op dat moment niets misdaan. Er waren twee ploegen met een even aantal spelers nodig. Vergis je niet, ik ben alle spelers dankbaar voor hun inzet op dit WK. Ook Fàbregas. Maar ik heb het idee dat zij teveel aan zichzelf hebben gedacht", aldus de bondscoach.

Del Bosque kan nog niet uitleggen hoe hij wil voorkomen dat de Spaanse nationale ploeg teleurstellend blijft presteren. Dat hij veel kritiek krijgt op de manier hoe hij het in Brazilië aanpakte, maakt veel indruk op de voormalige coach van Real Madrid.

"Sommige kritieken doen extra pijn, omdat ze komen van mensen die dichtbij mij staan. Als ik op een fanpage van Real Madrid lees dat ik teveel aan de Barcelona-stijl heb vastgehouden, dan vind ik dat erg jammer. Dat mensen zeggen dat Spanje slecht heeft gespeeld op het WK, daar heb ik vrede mee."

Van der Meyde verwacht wereldtitel Duitsland

Andy van der Meyde verwacht dat Oranje ver komt op het WK in Brazilië, maar de oud-international denkt dat Duitsland voor het eerst sinds 1990 wereldkampioen wordt. Van der Meyde (34) speelde zeventien interlands voor het Nederlands elftal, maar kwam nooit uit op een WK. De Arnhemmer kan wel als supporter genieten van het toernooi. "Als voetballer heb ik jarenlang in het buitenland gewoond en dan krijg je niets mee van de Oranje-gekte", zei de oud-aanvaller tegen NUsport.

"2010 was eigenlijk pas mijn eerste WK dat ik meemaakte als Oranje-supporter. Dat was geweldig en dat is het nu weer. Prachtig zoals we als één land achter één team kunnen staan. Ik zie ook bijna alle wedstrijden. Met vrienden of thuis met een drankje erbij. Echt heel leuk", aldus Van der Meyde.

De oud-speler van onder meer Ajax, Internazionale en Everton verwacht dat Oranje na het duel met Chili als groepswinnaar doorgaat. "Ja, dat gaat lukken. We moeten Brazilië ontlopen. Ik riep van tevoren trouwens al dat we de groep zouden doorkomen, omdat we Australië en Chili in ieder geval gingen verslaan."

"Dat negatieve gevoel over dit WK heb ik dus nooit gehad. En dat heb ik nu zeker niet. Chili is te doen voor dit Oranje", vertelt Van der Meyde, die Daley Blind en Stefan de Vrij verrassend goed vindt spelen. "Maar de absolute uitblinker achterin vind ik Ron Vlaar. Hij heeft zich in Engeland al goed ontwikkeld en laat het nu ook op het WK zien. Echt heel knap. Ik heb heel veel respect voor Vlaar."

De voormalig vleugelspits verwacht dat een Europees land de wereldtitel verovert. "Ik hoop Oranje en we maken absoluut een kans. We gaan ook ver komen. Frankrijk maakt ook een hele goede indruk, maar op dit moment ga ik voor Duitsland. Die doen het altijd goed op een toernooi."

Gerrard heeft bedenktijd nodig voor toekomst

Steven Gerrard beslist na de zomer of hij zijn interlandcarrière voortzet. De 34-jarige aanvoerder van de Engelse nationale ploeg heeft bedenktijd nodig en wil na het debacle op het WK geen overhaaste beslissingen nemen. "Het zou niet goed zijn om nu of binnen een week te beslissen."

"Ik ben er nog steeds kapot van hoe de zaken op het WK verlopen zijn", stelt Gerrard. "Ik moet eerst mijn hoofd leegmaken voordat ik een beslissing kan nemen."

Na twee nipte nederlagen tegen Uruguay en Italië is Engeland uitgeschakeld op het WK. Het afsluitende groepsduel tegen Costa Rica doet er voor de Three Lions niet meer toe.

Gerrard deed geen moeite om zijn teleurstelling onder stoelen of banken te steken. "Het is moeilijk om nu speler van Engeland te zijn. Iedereen heeft pijn en is teleurgesteld."

'Britse militairen te dik om te vechten'

Veel Britse militairen zijn eigenlijk niet geschikt om in te zetten bij gevechten. Afgelopen drie jaar is bij niet minder dan 22.000 militairen, oftewel bij een op de negen, overgewicht geconstateerd. Tienduizenden militairen lopen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en/of kortademigheid en hoge bloeddruk door overgewicht, schrijven Britse media zondag.

Het is volgens cijfers van het Britse ministerie van Defensie droevig gesteld met de fitheid van militairen. De afgelopen drie jaar zijn 32.419 mannelijke en vrouwelijke militairen gezakt voor de basis fitnesstest. Sinds 2002 zijn 50 militairen ontslagen uit dienst vanwege overgewicht.

Een hooggeplaatste officier wijt de gewichtsproblemen vooral aan het eetgedrag van militairen. "Het verschrikkelijke dieet dat veel soldaten eropna houden is onderdeel van het probleem. Terwijl soldaten salades en maaltijden met weinig calorieën kunnen krijgen, kunnen ze ook zwaar ontbijten, gevolgd door patat bij de lunch en het avondeten en met zware pudding na."

'Britse militairen te dik om te vechten'
'Britse militairen te dik om te vechten' (Foto: ANP)

Maandag persconferentie Panama

In Panama wordt maandagmiddag een persconferentie gehouden over de twee vermiste Nederlandse vrouwen. Vermoedelijk wordt dan de uitslag van het dna-onderzoek bekendgemaakt, laat een politiewoordvoerder zondagavond weten.

Donderdag werden botten en twee verschillende schoenen gevonden, waarna in Panama-Stad is onderzocht of het dna overeenkomt met dat van Lisanne Froon of Kris Kremers. Ook hun ouders hebben dna-materiaal afgestaan voor een vergelijking.

De families lieten vrijdag weten er sterk rekening mee te houden dat het gaat om beide vrouwen. Ze zijn geschokt door de ontwikkelingen en verzoeken media terughoudend te zijn omdat foto's en speculaties 'hard binnenkomen'. De vrouwen werden op 1 april voor het laatst gezien in het plaatsje Boquete.

De zoektocht naar sporen in het gebied waar de resten en een rugzak van de twee werden gevonden is gestaakt, meldde het OM in Panama zondagochtend. Na de vondst van menselijke resten en schoenen is waarschijnlijk niets significants meer aangetroffen.

De persconferentie vindt plaats rond 17.00 uur Nederlandse tijd.

[Groep H] Uitslag België - Rusland

In een weinig enerverende wedstrijd heeft België met 1-0 gewonnen van Rusland. Onder het toeziend oog van het Belgische Koningspaar en Sepp Blatter kroonde Divock Origi zich in de 88e minuut tot matchwinnaar.

België begon aan het duel met enkele wijzigingen ten opzichte van het duel tegen Algerije. Zo was Vertonghen na een zwak optreden zijn plaats kwijtgeraakt en hadden de beide scorende invallers tegen Algerije nu een basisplaats gekregen. Tot hun geluk was aanvoerder Vincent Kompany wel speelklaar geraakt, nadat hij in aanloop naar het duel te kampen had met een liesblessure.

Het duel begon met België dat de aanval zocht. De Russen wachten geduldig af en zochten af en toe naar de counter. De aanwezigheid van de Italiaan Fabio Capello als bondscoach liet zich merken in de Russische spelopvatting. De Belgen bleven moeite houden met het vinden van centrumspits Romelu Lukaku, die door Ignashevich en Berezutskiy in bedwang werd gehouden. 

Een domper voor België kwam toen al in de 31e minuut Thomas Vermaelen zich blesseerde aan zijn hamstring en vervangen moest worden door Jan Vertonghen. Het duel sleepte zich echter verder met af en toe een spaarzame opleving in de vorm van een goed uitgevoerde counter.Aan het einde van de 1e helft begonnen de Russen meer druk op de Belgische goal ontwikkelen, maar vlak voor de rust had Kokorin het vizier niet helemaal scherp toen hij vrij in kon koppen.

In de 2e helft verviel het niveau van kwaad tot erger en werd het een beproeving voor de toeschouwers. Een moment van opwinding ontstond toen Wilmots ingreep en Lukaku wisselde voor Divock Origi, waar Lukaku het niet mee eens was en dat duidelijk liet blijken. De nieuwe man liet zich gelijk gelden door na amper een minuut gevloerd te worden in het strafschopgebied. Een penalty bleef echter achterwege.

Pas in de 83e minuut kwam er weer leven in het duel toen België een vrije trap kreeg net buiten de 16. Mirallas, die ondertussen Mertens had afgelost, schoot de bal echter op de paal. Met hernieuwde energie begon België druk te ontwikkelen op de moegestreden Russen. Een afgeslagen aanval van de Russen werd in een counter omgezet, waarbij Hazard zijn man uitspeelde en de bal goed teruglegde op de jongeling Origi, die de bal hoog in de goal schoot. Fabio Capello bracht vervolgens alsnog Kerzhakov, maar de beste kans in de slotfase was nog voor de Belgen waarbij Mirallas op Akinfeev stuitte.

De Belgische polonaise werd ingezet en in de wetenschap dat de achste finale is bereikt zal het feest nog wel even doorgaan. Het niveau van de wedstrijd zelf zal hopelijk snel vergeten worden.

België

1 - 0

Rusland

88' Origi    
 
Gele kaart: Witsel, Alderweireld, (België), Glushakov, (Rusland)
 
Stadion: Maracana, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74738
Arbiter: Felix Brych (DE)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois (GK)
Alderweireld
van Buyten
Kompany
Vermaelen (31/Vertonghen)
Witsel
de Bruyne
Fellaini
Lukaku (57/Origi)
E. Hazard
Mertens (75/Mirallas)
  Akinfeev (GK)
Kozlov (62/Eschenko)
Ignashevich
V. Berezutskiy
D. Kombarov
Kanunnikov
Glushakov
Fayzulin
Shatov (83/Dzagoev)
Samedov (90/Kerzhakov)
Kokorin

Turkse homo's demonstreren voor acceptatie

Duizenden mensen zijn zondag in de Turkse stad Istanbul de straat opgegaan om te demonstreren voor meer acceptatie van homo's en lesbiennes. Betogers zwaaiden niet ver van het Taksim-plein met regenboogvlaggen en droegen borden met zich meer met daarop teksten als: "we zijn ziek noch alleen".

De politie was in groten getale aanwezig en had waterkanonnen paraat. De agenten hielden zich evenwel afzijdig. Turkije is een van de weinige landen in de regio waar homoseksualiteit niet verboden is.

Turkse homo's demonstreren voor acceptatie
Turkse homo's demonstreren voor acceptatie (Foto: ANP)

Boomsma zoekt stellen die dagelijks seks willen

Arie Boomsma komt met een nieuw televisieprogramma over seks. Maakte hij eerder het programma 40 Dagen zonder Seks, nu mag de presentator Alle Dagen Seks gaan maken, een programma over liefde, intimiteit en relaties. Het programma moet de vraag beantwoorden hoe het is om gedurende dertig dagen elke dag seks te hebben met je partner, en wat dit betekent voor je relatie.

Boomsma volgt vier stellen die meedoen aan dit 'nationale sexperiment'. De koppels gaan eind juli aan de slag en tussendoor wordt verslag gedaan op de radio, internet en social media. De 'ontknoping' wordt 21, 22 en 23 augustus live uitgezonden in TV Lab op NPO3. De KRO is nog op zoek naar stellen die mee willen werken.

Stellen komen vanwege alle drukte soms te weinig aan elkaar toe, zegt Boomsma in een verklaring. "Wat doet het met je relatie als je dan toch dertig dagen lang elke dag een moment moet vinden om even echt samen te zijn?"

De omroep wil met Alle Dagen Seks het vermeende taboe om te praten over intimiteit doorbreken. "Het 'sexperiment' gaat over onderhoud aan je relatie, echt naar elkaar luisteren, iets voor de ander over hebben, investeren in jezelf, tijd maken voor elkaar en de grote vraag wat je echt gelukkig maakt."

Stellen kunnen thuis ook meedoen aan het 'sexperiment'. De spelregels zijn te vinden op de website alledagenseks.kro.nl.

Atletiekploeg degradeert met elfde plaats

De Nederlandse atletiekploeg is op het EK voor landenteams als elfde geëindigd. Door dat resultaat daalt Oranje na een jaar weer af naar het tweede niveau. Oranje kwam in het Duitse Braunschweig vier punten tekort voor lijfsbehoud en hield alleen Turkije achter zich.

Oranje stond na de eerste dag ook al elfde. De diskwalificatie van Churandy Martina op de 200 meter kwam de Nederlandse equipe uiteindelijk duur te staan. Dafne Schippers won bij de vrouwen dezelfde afstand.

Duitsland ging na veertig onderdelen uiteindelijk met de winst aan de haal. Rusland pakte het zilver en Frankrijk het brons.

Goud voor judoka's Grol en Verkerk in Budapest

Judoka's Henk Grol en Marhinde Verkerk hebben goud gewonnen bij de Grand Prix in het Hongaarse Budapest. Voor Grol was het zijn eerste toernooizege sinds november 2011. Marhinde Verkerk was vorig jaar nog de beste tijdens de Grand Slam in Tokio. 

Grol (-100 kg) wist in de finale na bijna drie minuten de Japanner Ryunosuko Haga op zijn rug te gooien en won de partij op ippon. Eerder op de dag won hij al van Ivan Remarenco (VAE) en Jevgenijs Borodavko (Let). In de halve finale moest Elmar Gasimov (Aze) eraan geloven. 

Verkerk (-78 kg) begon met een ippon op Daria Pogorzelec (Pol). Lucie Louette Kanning (Fra) en Natalie Powell (G-B) werden verslagen op waza-ari. In de finale won ze op straffen van de Sloveense Anamari Velenšek. Voor beide judoka's zijn dit ook de eerste punten met het oog op de kwalificatie voor de Olympische Spelen. 

In de klasse tot 90 kilogram pakte Noel van 't End brons nadat Guillaume Elmont niet op kwam dagen voor de partij om plek drie. Elmont moest opgeven vanwege een polsblessure die hij eerder op de dag opliep. 

Neal van de Kamer (-81 kg), Lena Buseman (+100 kg) en Guusje Steenhuis (-78 kg) hadden minder succes vandaag. Alledrie werden ze vroegtijdig uitgeschakeld. Er zijn nog twee toernooien voor het wereldkampioenschap eind augustus in het Russische Chelyabinsk. Over twee weken is de Grand Prix in het Mongoolse Ulanbaataar en een week later is de Grand Slam in Tyumen. 

Costa Rica stelt zich aan over dopingcontroles

De Costa Ricaanse voetbalbond wil een verklaring van de FIFA over waarom zoveel spelers zich na de 1-0 zege op Italië op dopinggebruik moesten laten testen. Liefst zeven Costa Ricanen werden na de wedstrijd gecontroleerd. Doorgaans hoeven slechts twee voetballers van elk team zich te laten controleren.

De bond is bang dat de vele controles verdachtmaking van de Midden-Amerikanen in de hand werkt. "We accepteren en vertrouwen dopingcontroles die de FIFA uitvoert, maar we willen uitleg over de reden waarom zoveel spelers zich moesten laten testen", zei Adrián Gutiérrez van de Costa Ricaanse voetbalbond.

De FIFA zegt dat acht spelers voorafgaand aan het WK niet aanwezig waren toen een antidopingcommissie van de FIFA op bezoek kwam in Costa Rica. Twee van hen werden na de 3-1 zege op Uruguay getest, de andere zes na de overwinning tegen Italië. De zevende speler werd willekeurig gekozen.

Bondscoach Jorge Luis Pinto daagt de FIFA uit al zijn spelers en hemzelf te controleren na de wedstrijd tegen Engeland van dinsdag. "Ik vind het prima om dit soort testen te doen. Als ze willen kunnen ze alle elf spelers en zelfs mij controleren."

Volleyballers verliezen van Portugal

De Nederlandse volleyballers hebben zondag in de World League niet opnieuw weten te winnen van Portugal. De ploeg van bondscoach Edwin Benne verloor in Matosinhos met 3-1: 20-25, 26-28, 25-21, 18-25. Een dag eerder had Oranje met 3-0 gewonnen. Dick Kooy was met 21 punten topscorer.

Door de nederlaag moest Nederland de zaterdag veroverde koppositie weer afstaan aan Portugal. Het verschil bedraagt een punt in het voordeel van de Zuid-Europeanen.

Doelman Sergio Padt op weg naar FC Groningen

Sergio Padt wordt de nieuwe doelman van FC Groningen. De Haarlemmer wordt maandag gekeurd bij de eredivisieclub, laat algemeen directeur Hans Nijland weten via Twitter. Padt is de vervanger van Marco Bizot, die twee jaar speelde voor Groningen. Hij is op weg naar Racing Genk.

Padt is afkomstig van AA Gent, waarmee hij afgelopen seizoen als zevende eindigde in de Belgische competitie. De 24-jarige goalie werd opgeleid bij Ajax en kende huurperiodes bij HFC Haarlem en Go Ahead Eagles.

Bizot genoot zijn opleiding ook op De Toekomst. Na een huurperiode bij SC Cambuur streek hij in 2012 neer in Groningen. Bizot wordt maandag gekeurd bij Genk.

Van Gaal voert wijzigingen door tegen Chili

Louis van Gaal beschikt tegen Chili niet over een geheel fitte selectie en gaat daarom enkele wijzigingen in zijn basisopstelling doorvoeren. Dat zei de Nederlandse bondscoach zondag op een persconferentie.

Wie Van Gaal buiten de basis gaat laten wilde hij niet kwijt. "Ik wil me niet in de kaarten laten kijken, dat is heel normaal." Mogelijk begint Nigel de Jong niet. De middenvelder kampt met een lichte blessure aan zijn bovenbeen. Van Gaal wist sinds de wedstrijd tegen Australië al dat hij de geschorste Robin van Persie en de geblesseerde Bruno Martins Indi moet missen.

De bondscoach is zwaar onder de indruk van Chili, dat net als Oranje van Spanje en Australië won. "Ik had al verwacht dat het onze zwaarste tegenstander zou zijn. Ze hebben een fantastische coach die zijn spelers laat spelen op een fanatieke manier, zeer aanvallend en strijdbaar. En dat al meer dan zes maanden lang." Van Gaal durft geen favoriet aan te wijzen. "Het is 50/50, wij spelen ook wel aardig."

De oefenmeester was bijzonder kritisch op de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft de wedstrijden uit de groep van Nederland, groep B, maandag eerder op het programma gezet dan die van groep A, waarin onder meer Brazilië zit. "Dit soort grappen zijn natuurlijk geen fair play."

Van Gaal speelt liever niet tegen Brazilië in de achtste finales. "Wij gaan voor de winst tegen Chili. Ik ga er maar van uit dat Brazilië vervolgens zijn sportieve plicht doet." Als zowel Nederland als Brazilië groepswinnaar wordt ontlopen de twee landen elkaar.

De geboren Amsterdammer had ten slotte mooie woorden over voor zijn spelers. "De sfeer is fantastisch, dat ligt aan mijn spelersgroep. Ze denken alleen aan in de finale komen."

Martins Indi: "Ik ga stapjes vooruit"

Het herstel van Bruno Martins Indi verloopt naar wens. De Feyenoorder liep woensdag tegen Australië een lichte hersenschudding op, maar geraakt alweer aan de betere hand. "Het gaat goed met me. Ik ga met stapjes vooruit. Gisteren mocht ik een beetje joggen en inmiddels train ik alweer op het veld", zei Martins Indi zondag op een persconferentie.

Martins Indi durft niet te zeggen wanneer hij weer inzetbaar is. "Ik bekijk alles van stap tot stap." De linksbenige verdediger had zich naar eigen zeggen na zijn aftocht geen zorgen gemaakt over het WK. "In het begin een klein beetje wel, maar ik ben positief ingesteld."

De keuze om Martins Indi aan te laten schuiven bij de persconferentie was een tactische van Louis van Gaal. De bondscoach wilde de fitte spelers zich laten focussen op de aansluitende training, Nederland speelt maandag tegen het ook al geplaatste Chili. Inzet is de groepswinst.

Costa pakt eindzege in Zwitserland, Mollema derde

Rui Costa heeft zondag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen van Lampre-Merida won de koninginnenrit en verzekerde zich daarmee voor de derde keer op rij van de eindzege. Bauke Mollema van Belkin werd op dertien seconden tweede in de slotrit en derde in het eindklassement.

Costa hief met de overwinning zijn vloek van de regenboogtrui op. De zege was zijn eerste nadat hij in september de wereldtitel had veroverd. De Portugees werd dit jaar wel al tweede in Parijs-Nice en derde in de Ronde van Romandië.

Tony Martin (Omega Pharma-Quick-Step) reed alle dagen in de leiderstrui, maar kon zijn voorsprong van 1.05 minuut op Costa in de zware bergetappe niet verdedigen. De Duitser kwam uiteindelijk 2.17 minuten na de Portugees over de meet en werd vierde in het klassement.

Tom Dumoulin was de dag als nummer twee begonnen. De Nederlander van Giant-Shimano, die veel tijdwinst had gepakt in de tijdrit van vrijdag, kon knap mee met Martin en werd negende. Hij eindigde in het eindklassement als vijfde op 2.04 van Costa.

Mollema bleef vijftig tellen achter op de wereldkampioen. De geboren Groninger moest de Zwitser Mathias Frank van IAM Cycling nog voor laten gaan.

São Paulo zet streep door Oranjeplein

Fans van het Nederlands elftal mogen zich maandag in São Paulo voorafgaand aan de WK-wedstrijd Nederland - Chili niet verzamelen op het Oranjeplein. Dat heeft de gemeente São Paulo zondag besloten vanwege veiligheidsredenen. De gemeente is bang dat er meer mensen komen dan de 1800 die er op het plein passen. Het is voor het eerst sinds 1996 dat er geen Oranjeplein voorafgaand aan een wedstrijd wordt georganiseerd.

De KNVB, OnsOranje en de Supportersclub Oranje denken dat er niet meer mensen komen, omdat het plein alleen toegankelijk is voor fans met een wedstrijdticket. "Heel zonde, maar de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en als zij het alsnog verbieden is daar niks aan te doen", zegt WK-projectleider Gijs de Jong van de KNVB.

De voetbalbond gaat met de FIFA bekijken of een alternatief kan worden georganiseerd op het stadionterrein, vergelijkbaar met vier jaar geleden rondom de twee wedstrijden in Soccercity in Johannesburg.

Honderd man bij betoging tegen Sytze van der V.

Om en nabij de honderd demonstranten hebben zondagmiddag geprotesteerd bij het seniorencomplex in Amersfoort waar Sytze van der V. zich vorige maand heeft gevestigd.

Dat een veroordeelde pedoseksueel boven een kinderdagverblijf woont is hun in het verkeerde keelgat geschoten. De politie was duidelijk zichtbaar bij de demonstratie. "De organisatoren hadden zelf aangegeven dat ze geen problemen wilden veroorzaken", laat een politiewoordvoerder weten. "Het was vrij druk, er was ook een braderie, maar alles verliep goed." De politie houdt de woning en de omgeving in de gaten. Bij het wooncomplex wordt permanent gesurveilleerd.

Burgemeester Lucas Bolsius, die zaterdag bekendmaakte dat Van der V. in de buurt woont, sprak met de betogers, die 'Sytze van der V., weg ermee' riepen. Enkelen droegen een spandoek met die tekst tijdens een wandeling door de buurt.

Bolsius kreeg handtekeningen overhandigd van mensen die willen dat Van der V. vertrekt. De burgemeester sprak van een 'stevig signaal', en benadrukte dat mensen het recht niet in eigen hand moeten nemen. Hij zei door te gaan met zijn pogingen Van der V. ervan te overtuigen dat hij moet uitkijken naar een woning in een ander deel van de stad. Bolsius beschouwt de handtekeningen als steun daarvoor, laat zijn woordvoerder weten.

De CDA-burgemeester weet sinds een aantal weken dat de 66-jarige Van der V. in zijn stad woont. Hij lichtte woningcorporatie de Alliantie en Stichting Kinderopvang Amersfoort hier vrijdag over in. De gemeente vindt de plek waar hij nu woont niet geschikt. Buurtbewoners kregen zaterdag een brief dat Van der V. is verzocht te verhuizen.

Van der V. heeft wel aanbiedingen voor een andere woning in Amersfoort gehad, maar is daar vooralsnog niet op ingegaan. De gemeente kan hem niet dwingen, aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten. Enkele honderden mensen hebben de internetpetitie 'Sytze van der V weg uit Amersfoort' ondertekend.

Van der V. heeft aangekondigd een rechtszaak te willen beginnen omdat hij vindt dat zijn verblijfplaats niet bekend had mogen worden gemaakt. Hij wil daarna een schadevergoeding claimen. De burgemeester heeft hier kennis van genomen en ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet, aldus zijn woordvoerder.

Rel om afgeluisterde tirade Poolse minister

De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski vindt de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot. Dat heeft Sikorski zich laten ontvallen tegen zijn voormalige collega van financiën, schrijft het Poolse opinieblad Wprost zondag.

In het afgeluisterde gesprek, waarvan het tijdschrift zondag een afschrift afdrukte, zou Sikorski tekeergaan over het volgens hem naïeve vertrouwen van de Polen in de VS. Het tegendeel is volgens de minister waar: het bondgenootschap met de Amerikanen 'is zelfs schadelijk, omdat het een vals gevoel van veiligheid schept' en de Russen en de Duitsers van Polen vervreemdt. Sikorski stak zijn betoog, bol van de schuttingtaal, volgens Wprost af tegen ex-minister van financiën Jacek Rostowski.

Het opinieblad bracht de regering van premier Donald Tusk afgelopen week ook al ernstig in verlegenheid. Het gaf een geluidsopname vrij van een bedenkelijk onderonsje tussen minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz en president van de centrale bank Marek Belka. De twee bespraken hoe zij de regering in 2015 aan een verkiezingsoverwinning zouden kunnen helpen.

De politie viel woensdagavond de redactie van Wprost binnen om computers en een usb-stick in beslag te nemen. De hoofdredacteur verzette zich tegen de inval en eiste een huiszoekingsbevel van de rechter. De politie droop uiteindelijk met lege handen af. Het tijdschrift kondigde prompt nieuwe onthullingen aan.

Volgens premier Tusk zijn niet zijn bewindslieden, maar de media in overtreding. Hij heeft Wprost en andere media opgeroepen alle vertrouwelijke informatie alsnog over te dragen aan de autoriteiten. Zo lang er gevoelige informatie in handen is van journalisten zou zijn ploeg vatbaar zijn voor chantage.

Minister van buitenlandse zaken Sikorski geldt als een uitgesproken criticaster van het Kremlin. Hij nam het voortouw in het verzet van het Westen tegen het Russische optreden jegens Oekraïne van de afgelopen maanden. Ooit liep hij weg met de VS, maar de laatste tijd stelt hij zich kritischer op. Polen heeft hem naar voren geschoven als kandidaat voor de opvolging van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Wprost komt naar eigen zeggen de komende dagen met de opname van het gehele gesprek tussen Sikorski en Rostowski.

Spekman vindt moestuinadvies Klijnsma belachelijk

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de uitspraak van staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma (PvdA) om een moestuin te nemen als aanvullend pensioen stom. "Mensen moeten niet afhankelijk zijn van een moestuin, dat is belachelijk", zei de partijvoorzitter zondag in het debatprogramma Limes030.

Klijnsma adviseerde mensen zaterdag in het AD naast de normale pensioenopbouw naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. "Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op", tekende de krant op. "Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van je AOW leven."

"Dat vond ik stom van haar, ik ben het oneens, reageerde Spekman. "De sociale voorzieningen in Nederland zijn goed, ook de ouderdomsvoorziening. "Als dat niet genoeg is, dan moet je het verhogen. Dan hoef je toch nog geen moestuin."

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat Klijnsma de weg kwijt is en wil haar dinsdag naar het vragenuurtje in de Kamer roepen. Ook CDA-Kamerlid Omtzigt is kritisch. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk sprak van een 'schandelijke uitspraak'.

Tien minuten Far Cry 4 gameplay

Video Editor Sam Clay van VG247 had op de E3 dit jaar de eer om dertig minuten lang los te gaan in Far Cry 4. De highlights van deze speelsessie zijn samengevat in een tien minuten durende gameplay capture. We zien hoe Clay op drie verschillende manieren een vijandig fort probeert te zuiveren van ongure Himalayaanse sujetten; Stealth, per olifant en in een eenpersoons helicopter. In geen van de benaderingen heeft Clay bijster veel succes.

Blackadder-actrice Patsy Byrne (80) overleden

De Britse actrice Patsy Byrne is op 80-jarige leeftijd gestorven. Byrne, vooral bekend van haar rol in de komedieserie Blackadder, overleed dinsdag. Dat melden diverse Britse media. Byrne was in het tweede seizoen van Blackadder te zien als de seniele Nursie.

Byrne overleed in een verzorgingstehuis voor acteurs in het noord-westen van Londen. Waaraan de 80-jarige actrice stierf, is niet bekend.

Byrne is de tweede ster uit Blackadder die deze maand is gestorven. Acteur Rik Mayall, die de rol van Lord Flasheart vertolkte, overleed op 9 juni.


All three are dead! - Blackadder II - BBC Comedy Greats (Bron: YouTube - BBC Comedy Greats)

Darter Van der Voort naar kwartfinale in Salzburg

Vincent van der Voort heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Austrian Darts Open. De Nederlandse darter won in de derde ronde met 6-1 van Brendan Dolan. Voor Benito van de Pas was de derde ronde het eindstation. 

Van der Voort gooide een degelijke partij, maar het was Dolan die het totaal liet afweten. Het werd daardoor snel 6-1. De dartpartij tussen Van de Pas en John Part was een spannende. Het ging tot 4-4 gelijk op waarbij men om de beurt de leiding nam. In leg negen krijgt Van de Pas de kans om op 5-4 te komen, maar hij gooide 68 niet uit. Part houdt zijn leg door zijn dubbel wel te gooien en wint daarna de partij door ook de leg daarna te winnen. 

Van der Voort zal vanavond in de kwartfinale aantreden tegen Part. De andere kwartfinales zijn Mensur Suljovic - Andy Smith, Phil Taylor - Jamie Caven en Peter Wright - Wes Newton. De halve finales en finale worden vanavond ook gespeeld. 

Uitslagen derde ronde Austrian Darts Open

Darter Darter Uitslag
Brendan Dolan Vincent van der Voort 1-6 
Benito van de Pas John Part 4-6 
Robert Thornton Mensur Suljovic 4-6
Andy Smith Ronnie Baxter 6-2
Phil Taylor Simon Whitlock 6-3 
Stephen Bunting Jamie Caven 5-6 
Peter Wright Steve Beaton 6-3 
Dean Winstanley Wes Newton 3-6 

hitchBOT

Deze zomer zal de hitchBOT in Canada van kust naar kust proberen te reizen, waarbij volledig vertrouwd wordt op de goedheid van de mensen die hem meenemen. Hoewel hij dus zelf niet kan bewegen is de robot niet compleet hulpeloos. Door middel van spraakherkenning en toegang tot internet kan hij converseren met de mensen die hem oppikken en met GPS weet hij precies waar hij is. De robot is daarnaast aangesloten op Facebook, Twitter en Instagram, dus je hoeft geen moment te missen. 

Hull City neemt Livermore definitief over van Spurs

Jake Livermore speelt ook het komende seizoen voor Hull City. De Premier League-club huurde de middenvelder afgelopen jaargang van Tottenham Hotspur en neemt hem nu definitief over. Hull en Livermore moeten het nog wel eens worden over de details van zijn contract. Dat meldt de club uit Kingston upon Hull zondag.

Livermore werd door Tottenham aan liefst zeven clubs uitgeleend, waaronder Derby County en Leeds United. Voor de Spurs kwam de eenmalig Engels international ruim dertig keer in actie.

[Wimbledon] Haase begint maandag aan toernooi

Robin Haase komt maandag in de eerste ronde in actie op Wimbledon. De Nederlander speelt op baan 19 de tweede partij na 12.30 uur tegen de als 31e geplaatste Canadees Vasek Pospisil.

Igor Sijsling, die aan Philipp Kohlschreiber (22) is gekoppeld, speelt maandag nog niet. De Amsterdammer en Haase zijn de enige vertegenwoordigers van Nederland in het enkelspel. In het vrouwentoernooi zijn geen Nederlanders actief.

Titelverdediger Andy Murray (3) opent het bal op het Centre Court tegen de Belg David Goffin. Novak Djokovic (1) komt op de meest prestigieuze baan twee partijen later in actie tegen Andrey Golubev uit Kazachstan. De als tweede ingeschaalde Rafael Nadal speelt maandag nog niet.

Wespenbestrijders werkloos door onweer en regen

Wespenbestrijdingsdiensten krijgen veel minder meldingen van wespennesten dan normaal, terwijl ze vanwege het warme voorjaar juist veel meldingen hadden verwacht. Het aantal ligt in grote delen van het land op slechts vijf tot 25 procent van normale jaren, meldt De Natuurkalender zondag op de site natuurbericht.nl.

Zeer waarschijnlijk zijn de werksters en masse bezweken door de zware onweersbuien en regenbuien van eind mei. Mogelijk zijn de werksters zo ver weggeblazen dat ze het nest niet meer terug konden vinden of te nat zijn geworden waardoor ze verkleumden. De wespen die dat hebben overleefd gaan al begin juli overlast veroorzaken, een maand vroeger dan normaal, is de verwachting.

Vanwege de erg zachte winter en lente werden de eerste wespen al in januari en februari gemeld, terwijl wespenkoninginnen normaal gesproken pas in de tweede helft van april wakker worden. Medio maart werden al wespennesten groter dan een golfbal aangetroffen. De weersomstandigheden en overvloed aan nectar en insecten leken ideaal voor wespen.

Naast natuurvorsers verkeerden ook wespenbestrijders in de veronderstelling dat de zomer heel veel wespen zou brengen, maar tot ieders verrassing blijkt dat niet het geval. Overigens wordt niet overal in het land een afname waargenomen. In de regio Kennemerland in Noord-Holland en Maarssen in Utrecht wordt van een normaal jaar gesproken. Op de plaatsen waar normale aantallen wespennesten worden aangetroffen is geen noodweer geweest.

De zware regenbuien hebben waarschijnlijk ook voor flinke sterfte gezorgd onder andere insectensoorten.

Greipel wint in Ster ZLM Toer, eindzege Gilbert

André Greipel is in de slotrit van de Ster ZLM Toer naar de zege gesprint. De Duitser van Lotto-Belisol bleef Tyler Farrar (Garmin-Sharp) en Robert Wagner (Belkin) in de vrijwel vlakke etappe van Gerwen naar Boxtel voor. Philippe Gilbert van BMC greep voor de derde keer de eindzege in de Nederlands-Belgische ronde.

De Belg bleef zijn land- en ploeggenoot Tim Wellens twaalf seconden voor in het klassement. Thomas Dekker van Garmin was de beste Nederlander op de vijfde stek.

Gilbert, die in in 2009 en 2011 al de beste was in de ronde, legde zaterdag de basis voor zijn eindzege door de koninginnenrit naar het Belgische Jalhay te winnen. Woensdag had hij ook de proloog op zijn naam geschreven.

'FIFA-leden verdubbelden hun salaris'

De leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben zichzelf een forse extra beloning toegeschoven. Dat schrijft The Sunday Times. De 25 leden verdubbelden volgens de krant hun toch al riante salaris van honderdduizend dollar (ruim 73.000 euro) nadat nieuwe reglementen van kracht waren geworden.

Door die nieuwe reglementen ontvingen de leden geen WK-bonus. Als reactie daarop zouden ze zichzelf een hoger salaris hebben gegund. Daarnaast maakt de FIFA het de leden volgens de zondagskrant makkelijk belasting te ontduiken via Zwitserse banken.

Dat komt boven op andere voordelen. Zo mogen ze elk jaar honderdduizend dollar declareren, reizen ze gratis in businessclass en verblijven ze kosteloos in vijfsterrenhotels.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter staat aan het hoofd van het uitvoerend comité, waarin geen Nederlanders zitten. UEFA-voorzitter Michel Platini maakt als vicevoorzitter van de FIFA wel deel uit van het comité.

[F1] Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull ring gewonnen. Hij loopt hierdoor zeven punten uit op teamgenoot Lewis Hamilton in het wereldkampioenschap. Felipe Massa eindigde op plaats vier vanaf poleposition, terwijl zijn teamgenoot Valtteri Bottas de laatste podiumplaats binnenhaalde.

De start verliep zonder grote problemen, alleen Daniel Ricciardo belandde kort buiten de baan. Hamilton kende een superstart en in de eerste ronde wist hij zich van plaats negen naar plaats vier op te werken. Vettel leek na drie ronden de eerste uitvaller te worden, maar nadat hij tot stilstand kwam kon hij opeens weer verder, een rondje achter waardoor nota bene teamgenoot Ricciardo een plaats verloor.

De top vier met de beide Williamsen en de Mercedessen reed in de eerste paar ronden weg bij de Ferrari van Fernando Alonso. De Spanjaard reed weg van de McLaren van Kevin Magnussen, die een treintje achter zich aan kreeg. Daarom stopte Nico Hülkenberg als eerste in ronde 10. In ronde 11 stopten Magnussen, Danil Kvyat en Ricciardo voor hun pitstop. Hülkenberg kwam voor Kvyat en Ricciardo terecht, maar dat was dus niet anders dan voor de stop.

Van de voorste vier was Rosberg de eerste die stopte. Twee ronden later stopte ook Hamilton. Rosberg zette snelle tijden neer, en zo bleef Rosberg voor zijn teamgenoot. Intussen waren er voor de zoveelste keer dit seizoen problemen voor Sauber. Esteban Gutiérrez stond stil in de pitstraat met een wiel dat niet goed aangesloten was. Massa was de volgende die stopte, en hij leek voor Hamilton terecht te komen. Met koude banden wist Massa Hamilton echter niet in te halen. Bottas stopte een ronde na Massa, en hij kwam ook net voor de deur bij Hamilton terecht. Ook Bottas verremde zich op de koude banden maar hij wist Hamilton wel voor te blijven. De groep van vier zat vervolgens vast achter de nieuwe raceleider Sergio Pérez tot aan ronde 27. Rosberg en Bottas wisten de Mexicaan allebei in te halen, en een ronde later kon Hamilton er ook voorbij.

Kvyat werd uiteindelijk de eerste uitvaller in de race. De Rus had een achterband die niet meer goed aan de auto hing. In ronde 30 had Rosberg een probleem met de snelheid van zijn Mercedes. De Duitser raakte even buiten de baan en zo kon Bottas veel tijd goedmaken en even leek het erop dat Bottas kon dreigen. Rosberg pakte snel weer wat snelheid op en reed weer een seconde weg. Vettel, die de hele race op plaats 22 had rondgereden, viel uit in ronde 37. Hamilton was de eerste die binnen was voor een tweede stop, met een lange stop van vier seconden. De ronde erna stopte Rosberg. De twee Mercedessen lagen zo vierde en vijfde, achter de Williamsen en Alonso. Bottas was de eerste van de Williamsen die binnen kwam, maar de Fin kon Hamilton niet langer voor blijven. Massa stopte ook en viel terug tot achter Pérez op de zesde plaats, en zo kwam Alonso aan de leiding te liggen. Hamilton voerde intussen de druk op op Rosberg. In ronde 48 ging Alonso de pits in en zo werd het een strijd tussen de twee Mercedes-coureurs.

Jean-Éric Vergne viel tien ronden voor het eind uit met een remprobleem. Verder gebeurde er weinig aan het einde van de race, behalve dat Pérez op de supersofts Magnussen nog in wist te halen. Uiteindelijk wist Rosberg na 71 ronden als eerste over de streep te komen voor Hamilton, Bottas en Massa. Alonso, Pérez, Magnussen, Ricciardo, Hülkenberg en Kimi Räikkönen pakten de overige punten.

Uitslag

Plaats Coureur Constructeur Ronden Verschil Startpositie
1 N. Rosberg Mercedes 71   3
2 L. Hamilton Mercedes 71 +1.9s 9
3 V. Bottas Williams 71 +8.1s 1
4 F. Massa Williams 71 +17.3s 2
5 F. Alonso Ferrari 71 +18.5s 4
6 S. Perez Force India 71 +28.5s 15
7 K. Magnussen McLaren 71 +32.0s 6
8 D. Ricciardo Red Bull 71 +43.5s 5
9 N. Hulkenberg Force India 71 +44.1s 10
10 K. Raikkonen Ferrari 71 +47.7s 8
11 J. Button McLaren 71 +50.9s 11
12 P. Maldonado Lotus 70 +1 Ronde 13
13 A. Suti Sauber 70 +1 Ronde 16
14 R. Grosjean Lotus 70 +1 Ronde 22
15 J. Bianchi Marussia 69 +2 Ronden 18
16 K. Kobayashi Caterham 69 +2 Ronden 19
17 M. Chilton Marussia 69 +2 Ronden 21
18 M. Ericsson Caterham 69 +2 Ronden 20
19 E. Gutierrez Sauber 69 +2 Ronden 17
DNF J. Vergne Toro Rosso 59 +12 Ronden 14
DNF S. Vettel Red Bull 34 +37 Ronden 12
DNF D. Kvyat Toro Rosso 24 +47 Ronden 7

Stand coureurs

Positie Coureur Punten
1 Nico Rosberg 165
2 Lewis Hamilton 136
3 Daniel Ricciardo 83
4 Fernando Alonso 79
5 Sebastian Vettel 60
6 Nico Hülkenberg 59
7 Valtteri Bottas 55
8 Jenson Button 43
9 Felipe Massa 30
10 Kevin Magnussen 29
11 Sergio Pérez 28
12 Kimi Räikkönen 19
13 Romain Grosjean 8
14 Jean-Éric Vergne 8
15 Daniil Kvyat 4
16 Jules Bianchi 2
17 Adrian Sutil 0
18 Marcus Ericsson 0
19 Pastor Maldonado 0
20 Esteban Gutiérrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Stand constructeurs

Positie Coureur Punten
1 Mercedes 301
2 Red Bull-Renault 143
3 Ferrari 98
4 Force India-Mercedes 87
5 Williams-Mercedes 85
6 McLaren-Mercedes 72
7 Toro Rosso-Renault 12
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0

Trailer: The Drop

Er is een internationale trailer vrijgegeven voor The Drop, de nieuwe film van regisseur Michael R. Roskam (Bullhead) en scenarioschrijver Dennis Lahane. Lahane heeft voor de film zijn eigen korte verhaal Animal Rescue aangepast. 

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Hardy en wijlen James Gandolfini. Hardy speelt Bob Saginowski, een stille man die in een arme wijk van New York woont. Bob is barman voor zijn neef Marv (Gandolfini), maar behalve voor drank kun je ook je ook voor illegale spullen bij de bar terecht. 

Wanneer Bob een mishandelde hond redt ontmoet hij Nadia (Noomi Rapace), maar hij heeft al snel iets anders aan zijn hoofd wanneer Marv's bar op gewelddadige wijze wordt overvallen. Al snel wordt Bob meegezogen in het onderzoek naar wat er precies gebeurd is.

The Drop is vanaf 30 oktober in de bioscoop te zien.


Nieuwe trailer voor The Drop

Lau: 62 is zeer behoorlijke leeftijd

Thé Lau noemt 62 jaar, de leeftijd waarop hij waarschijnlijk sterft, een 'zeer behoorlijke leeftijd'. "Mensen worden 80, sommigen worden 100. Ik zal, als de prognose klopt, de 62 net halen", vertelde Lau, die op 17 juli 62 jaar wordt, aan het Vlaamse VTM.

Lau vertelde voor aanvang van zijn allerlaatste concert, dat zaterdag plaatsvond in Brussel, dat 'carpe diem' zijn 'hoofdbestaansregel' is. "Er schijnen veel mensen te zijn die het heel belangrijk vinden om die ene maand nog te hebben en daar alles voor te willen doen. Ik heb meteen de insteek gehad: je kan beter de tijd die je nog hebt zo goed mogelijk besteden. Ik ben wel in de gelukzalige situatie dat ik nog kan doen wat ik het leukst vind om te doen."

Boos is Lau nooit geweest. "Je kunt de behandeling met een soort boosheid vanuit negativiteit benaderen, maar dat helpt absoluut niet. Van meet af aan heb ik het eigenlijk meer gezien als een soort gevecht dat je kunt winnen en ook wel een beetje als een avontuur."

Lau kreeg in augustus te horen dat hij keelkanker heeft. De zanger overwon de ziekte, maar eerder dit jaar werden uitzaaiingen in zijn longen gevonden. Vanwege Laus ongeneeslijke ziekte kondigde The Scene in april aan te stoppen na de afscheidsconcerten. Destijds zei Lau dat hij nog zes tot negen maanden te leven had.

Volgens Lau zou iedereen de dag moeten plukken. "Je moet sowieso van het leven genieten. Je kan ook van een flat vallen of onder een trein komen. Maar ik zit nu wel in de situatie dat ik meer reden heb om dat te doen dan iemand van 40 met een goede baan die er verder allemaal niet bij stilstaat."

Spanning DeLange en Waylon te merken op podium

Ilse DeLange en Waylon stonden zaterdag voor het eerst sinds het Eurovisie Songfestival weer samen op een podium. Dat de twee sinds hun succes in Kopenhagen minder goed met elkaar door een deur kunnen, was voor de oplettende concertbezoeker te merken. Vooral DeLange schitterde tijdens de eerste editie van Tuckerville, dat plaatsvond in de Grolsch Veste in Enschede.

DeLange en Waylon, die vorige maand als The Common Linnets tweede werden bij het Songfestival, deden beiden hun uiterste best om er een geweldige show van te maken. Toch was zichtbaar dat de verhoudingen tussen de twee niet optimaal zijn, beide artiesten speelden op hun eigen eilandje. Na het Eurovisie Songfestival promootte DeLange het album van The Common Linnets zonder Waylon. De zanger liet weten dat hij graag door was gegaan met The Common Linnets, maar stopte vanwege meningsverschillen op het creatieve vlak.

Tijdens repetities voor Tuckerville is er volgens DeLange niet gesproken over het meningsverschil. Eerder deze week noemde de zangeres de repetitie 'best wel lastig'. "We zagen elkaar weer voor het eerst." De meeste bezoekers van Tuckerville hadden nauwelijks last van de spanningen tussen DeLange en Waylon. "Ik heb hier weken naar uitgekeken, wat een geweldig optreden", jubelde een van de bezoekers. "Wow, wat is dit gaaf. Het was de moeite waard", vond een ander.

DeLange leek meer te genieten van het door haar bedachte concert. Meermaals benadrukte de zangeres uit Almelo dat ze zo trots was dat dit evenement plaatsvond in Twente. Toen het publiek massaal de Grolsch Veste verlichtte bij de eerste tonen van DeLanges nummer Miracle, was de zangeres in tranen en niet in staat verder te zingen.

The Common Linnets, die zaterdag waarschijnlijk voor het laatst in deze bezetting hebben opgetreden, deelden tijdens Tuckerville het podium met De Dijk, Tim Knol en Daniël Lohues. Ook die optredens vielen in de smaak in Enschede. Vooral de duetten die DeLange deed met Knol en De Dijk-zanger Huub van der Lubbe werden enthousiast ontvangen. Voor de finale van Tuckerville stonden alle artiesten op het podium. Met het nummer Like a Rolling Stone zorgden ze voor een spetterend einde.

Weer Palestijnen gedood bij zoektocht naar jongeren

Israëlische militairen hebben tijdens hun zoektocht naar drie ontvoerde jongeren in Nablus opnieuw een Palestijnse man gedood. Ook in Ramallah werd een kogel een Palestijn fataal.

In Nablus kwam zondagochtend een verwarde man ogenschijnlijk dreigend op een stel militairen af, meldt het Israëlische leger. De soldaten losten eerst enkele waarschuwingssalvo's, maar schoten de man vervolgens dood. Volgens zijn familie was de man onder behandeling voor een psyschische aandoening.

Ook in Ramallah zou een Palestijn zijn doodgeschoten. Het is nog onduidelijk van wie de kogel kwam. Eerder dit weekeinde gingen Palestijnen in de stad op de Westelijke Jordaanoever met Israëlische troepen op de vuist.

Het Israëlische leger beschoot zondag voorts vier plaatsen in de Gazastrook waar Palestijnse strijders zich zouden hebben opgehouden. Even voordien waren er vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd.

Israël is al een week op zoek naar drie jongeren die zouden zijn ontvoerd door de radicale beweging Hamas. Bijna driehonderd Palestijnen zijn tijdens de zoekoperatie opgepakt.

De verdwijning zet de betrekkingen tussen Israël en de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, waar Israël wegens deelname van Hamas op voorhand toch al niet veel mee ophad, ernstig onder druk. De Israëlische regering grijpt de zaak aan om de wereld te overtuigen van de blijvend boosaardige bedoelingen van Hamas.

Een van de jongeren had de politie overigens vlak na de ontvoering gebeld, zo werd afgelopen week bekend. Er werd echter vijf uur lang niets ondernomen omdat de agenten dachten dat het om een grap ging.

Khamenei fel tegen interventie VS in Irak

De opperste leider van Iran is mordicus tegen Amerikaans ingrijpen in Irak. De opmars van de soennitische terreurbeweging ISIS, die Iran als vijand beschouwt, in het buurland verandert daar niets aan, zei ayatollah Ali Khamenei zondag.

''We verzetten ons krachtig tegen interventie van de Verenigde Staten en anderen in de binnenlandse aangelegenheden van Irak'', tekende staatspersbureau IRNA uit Khameneis mond op. ''Het belangrijkste meningsverschil in Irak wordt uitgevochten tussen zij die Irak graag in het Amerikaanse kamp zien en zij die streven naar een onafhankelijk Irak. De VS zijn erop uit hun eigen blinde volgelingen aan de macht te krijgen.''

Het sjiitische Iran steunt de regering van premier Nouri al-Maliki, een geloofsgenoot. Teheran heeft Bagdad hulp aangeboden bij de strijd tegen ISIS.

Cameron onderbrak vakantie om haperend netwerk

De Britse premier David Cameron heeft tweemaal zijn zomervakantie moeten afbreken omdat zijn telefoon op het platteland geen verbinding kon maken. Dat vertelt Cameron in de zondageditie van de Western Morning News, een regionale krant in Cornwall.

De premier zegt het gebrekkige telefoonnetwerk in sommige afgelegen streken van de Britse eilanden beu te zijn. De regering onderhandelt met de telefoonmaatschappijen om hen te bewegen beter samen te werken. Zo zouden voortaan ook in streken als Cornwall alle mobiele telefoons met de rest van de wereld kunnen worden verbonden.

Cameron besloot in 2011 en 2013 eerder terug te keren van zijn vakantieadres in Cornwall, de uiterste zuidwestpunt van Engeland. Zijn telefoonverbinding haperde zo dat hij er de opstand in respectievelijk Libië en Syrië niet kon volgen.

Protest tegen Sytze van der V. in Amersfoort

In het Soesterkwartier in Amersfoort wordt zondagmiddag geprotesteerd tegen de komst van de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. naar de wijk. De politie laat weten dat er om 13.00 uur een demonstratie wordt gehouden. Van der V. woont in een huurwoning boven een crèche, werd zaterdag bekend.

De demonstratie is zondagochtend gemeld bij de politie. Een wijkagent is bij het protest aanwezig. Op petities24.com hebben ruim 360 mensen de petitie 'Sytze van der V weg uit Amersfoort' ondertekend.

Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort weet sinds een aantal weken dat de 66-jarige Van der V. in zijn stad woont. Hij heeft de Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) vrijdag ingelicht. Omwonenden kregen zaterdag een brief dat Van der V. is verzocht te verhuizen. Hij heeft de seniorenwoning zelf gevonden.

'ISIS-strijders ook gevaar voor Nederland'

Nederlandse strijders van de soennitische terreurorganisatie ISIS vormen een gevaar voor Nederland. "In de eerste plaats omdat ze soms zwaar getraumatiseerd terugkomen door alles wat ze gezien en zelf gedaan hebben en in de tweede plaats omdat ISIS ook een agenda heeft in het aanvallen van onze manier van leven", zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag in het tv-programma WNL Op Zondag.

Een groot deel van de ongeveer honderd Syriëgangers heeft zich intussen aangesloten bij ISIS. "Ik kan u wel zeggen dat dit voor het kabinet een topprioriteit is", ging Timmermans verder. "Wij hebben dus als overheid een belangrijke taak deze mensen in de gaten te houden en te zorgen dat de Nederlandse samenleving met deze mensen geen risico loopt."

Timmermans vergelijkt de 'barbaren' van ISIS met SS'ers uit de Tweede Wereldoorlog. "Massaal mensen executeren om de rest terreur aan te jagen en andere idioten mee te laten doen in die strijd".

Rooney juicht vanaf nu voor Oranje

Het Nederlands elftal heeft er weer een supporter bij. Niemand minder dan Wayne Rooney hoopt namelijk dat Oranje in Brazilië de wereldtitel grijpt. Rooney verloor donderdag met Engeland van Uruguay, waardoor The Three Lions na drie duels al naar huis kunnen. Op de vraag van de Manchester Evening News wie wat hem betreft het WK mag winnen, antwoordde de spits: "Holland."

Echt verrassend is de 'voorkeur' van Rooney natuurlijk niet, aangezien bondscoach Louis van Gaal na het WK de trainer van Rooney wordt bij Manchester United. Teamgenoot Robin van Persie is met drie goals momenteel topscorer in Brazilië.

Voor Engeland zit het WK er na tweemaal een 2-1 nederlaag (de ploeg verloor ook van Uruguay) dus al op. Rooney blijft het toernooi echter volgen. "Het is een geweldig evenement om mee te mogen maken, dus ik ben heel teleurgesteld dat het voor ons voorbij is."

"Maar ik blijf thuis wel gewoon kijken, ik ben tenslotte een voetbalfan." De Engelsen sluiten het WK dinsdag af tegen Costa Rica, dat al zeker is van een plek in de achtste finales.

Duitse pers over Klose: "Bedankt, oudje!"

Duitsland kwam zaterdag niet verder dan 2-2 tegen Ghana. De Duitse media waren niet erg onder de indruk van Die Nationalelf. Volgens verschillende kranten, zoals Die Welt, verdienden alleen invallers Bastian Schweinsteiger en Miroslav Klose een voldoende. "Pas toen zij in het veld stonden kwam er meer 'schwung' in het elftal. Zij waren de besten op het veld. Löw doet er goed aan het elftal aan te passen."

Duitsland was het WK in Brazilië nog spectaculair begonnen met een klinkende 4-0 zege op Portugal. "Lang was er niets te zien van het geweldige voetbal waarmee Duitsland ons tegen Portugal heeft verwend", concludeerde Bild am Sonntag echter na de remise tegen Ghana.

Na de openingstreffer van Mario Götze kwam Ghana verrassend langszij, waarna Klose amper twee minuten na zijn entree de 2-2 op het scorebord bracht. "Bedankt, oudje!" kopte Bild zondag.

Klose (36), op papier de enige echte centrumspits van de Duitsers, maakte zijn vijftiende doelpunt op een WK-eindronde. Daarmee evenaarde hij Ronaldo, die namens Brazilië tijdens het WK van 2006 het record van Gerd Müller (veertien treffers) afpakte.

VS steriliseren gevangenen

De accountants van de California State Auditor hebben donderdag overzichtsorganen van de staat Californië en de federale overheid zwaar bekritiseerd. Het blijkt dat er alleen in de jaren 2005-6 en 2012-13 tegen de vijftig vrouwelijke gevangenen gesteriliseerd zijn zonder dat dit aan hen is verteld.  

Volgens de Amerikaanse wet dient een gevangene altijd geïnformeerd te worden over een operatie. Van de 144 vrouwen die in de onderzochte jaren onder het mes gingen voor het afbinden van hun eileiders, was voor slechts twee derde wettelijke toestemming geregeld.

Bij 27 gevallen was het verplichte toestemmingsformulier niet ingevuld. Op dat formulier geeft de dokter aan dat de gevangene mentaal gezond is en begrijpt dat de ingrijp blijvende gevolgen heeft.

Het aantal illegaal verrichte sterilisaties zou volgens de onderzoekers weleens flink hoger kunnen liggen dan de vier dozijn die men nu aantrof. Zo was een ziekenhuis waar zeven ingrepen plaatsvonden, de documentatie over alle zeven de gevallen kwijtgeraakt.

“Onze audit laat zien dat er systematisch gefaald wordt door de federale autoriteiten bij het steriliseren van vrouwelijke gevangenen”, stelde senator Ted Lieu, die als eerste aan de noodrem trok en de Medical Board of California onderzoek liet doen.

Dat onderzoek loopt los van het onderzoek van de State Auditors, en is nog gaande. Tussen 2006 en 2010 vond men tot dusver 132 gevallen van sterilisaties die niet volgens de regels verliepen, met ruim 100 andere mogelijke gevallen tot in eind jaren '90.

Volgens gevangenen en advocaten worden de gevangenen vaak gedwongen door de medische staf om een sterilisatie te ondergaan. Dit wordt vooral gedaan bij vrouwen waarvan men verwacht dat ze binnenkort opnieuw in de gevangenis belanden.

Eén van de dokters die ruim vijftig van de sterilisaties verrichtte, James Heinrich, stelde eerder al: “De kosten voor het steriliseren van de gevangenen zijn minimaal vergeleken met wat je bespaart op sociale zekerheid voor deze ongewenste kinderen, omdat [de gevangenen in kwestie zich] nu eenmaal meer voortplanten.”

Sterilisatie van personen waarvan men niet wil dat ze zich voortplanten is niet nieuw in de Westerse wereld. Zo werden ettelijke aantallen criminelen, asielzoekers en andere ongewensten in Zweden tot in de jaren '80 gesteriliseerd onder valse voorwendselen. 

Blatter prijst Van Persie om zweefduik

Sepp Blatter heeft de prachtige kopgoal van Robin van Persie tegen Spanje genoemd als voorbeeld van het niveau van dit WK. De FIFA-voorzitter is erg te spreken over de wedstrijden en goals die de fans tot nu toe hebben gezien. "Alleen die goal al maakt de trip naar Brazilië de moeite waard", schrijft Blatter in zijn column op de officiële website van de FIFA. "Alleen zo willen we spelers zien duiken", grapt hij ook nog over schwalbes.

Tegen verslaggevers zei Blatter eerder al dat het WK in Brazilië tot nu toe één van de beste eindrondes ooit is. "De eerste week heeft alle verwachtingen overtroffen. Dit is het beste voetbal dat we ooit in een groepsfase op een WK hebben gezien."

De Zwitser is enthousiast over de tactiek van veel bondscoaches, die risico's durven te nemen en hun spelers veel vrijheid geven. "Het korset van tactische discipline is in de kleedkamer achtergebleven. Exceptionele spelers als Neymar, Messi, Van Persie, Robben en Müller moet je ook niet strak aangelijnd houden."

Op het WK worden zondag weer drie groepsduels gespeeld. België trapt om 18.00 uur af tegen Rusland en drie uur later begint Zuid-Korea - Algerije. Het laatste duel, tussen de Verenigde Staten en Portugal, is om middernacht.

'Oekraïne doorbreekt staakt-het-vuren'

Oekraïne heeft het staakt-het-vuren verbroken. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zondag gezegd. Volgens hem is er in de nacht van zaterdag op zondag geschoten bij gevechten in het oosten van Oekraïne.

"Helaas moeten we constateren dat de gevechten doorgaan en dat er vannacht actief is geschoten door Oekraïne", aldus Poetin tegen het Russische televisiestation Rossiya-24. Hij heeft de regering in Kiev opgeroepen om de gesprekken met de rebellen te hervatten.

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde vrijdag een staakt-het-vuren af in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

'Oekraïne doorbreekt staakt-het-vuren'
'Oekraïne doorbreekt staakt-het-vuren' (Foto: ANP)

'Jihadisten zijn topprioriteit voor kabinet'

Voor het kabinet is het een 'topprioriteit' om Nederlandse jihadisten in de gaten te houden en te voorkomen dat ze toeslaan in ons land. "Alle verhalen alsof wij naïef zouden zijn en niets zouden doen, kan ik echt terzijde schuiven", zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Vooral PVV-leider Geert Wilders verwijt het kabinet te slapen als het gaat om de aanpak van de groeiende groep potentieel gewelddadige moslimradicalen in Nederland. Volgens hem is het wachten op een aanslag in ons land en moet er snel extra geld naar de inlichtingendienst AIVD om de jihadisten goed te kunnen volgen.

"We lopen niet achter de feiten aan", aldus Timmermans, die in het openbaar niet te veel kon zeggen over alle inspanningen om de risico's te beperken. "U kunt ervan verzekerd zijn dat wij alles zullen doen om die veiligheid van de burgers optimaal te beschermen tegen deze manifeste dreiging."

Doden bij auto-explosie in grensstreek Israël-Syrië

Bij de ontploffing van een auto in de grensstreek tussen Israël en Syrië zijn een dode en twee gewonden gevallen. Het heeft er alle schijn van dat de auto op een bom is gereden of is beschoten vanuit Syrië, zegt een bron bij het Israëlische leger.

De explosie vond volgens het leger plaats in de buurt van de door Israël bezette Golanhoogten. Het Syrische leger nam zondagochtend stellingen van rebellen in de grensstreek onder vuur, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Dat doet vermoeden dat de auto is getroffen door een afgedwaald projectiel.

Als de auto inderdaad vanuit Syrië is geraakt heeft de Syrische burgeroorlog voor het eerst ook slachtoffers in Israël gemaakt.

Dronken automobilist rijdt peuter aan

Een 43-jarge dronken automobilist heeft zaterdagavond in Vught twee fietsers aangereden, waarbij een 2-jarig kind gewond is geraakt. De man reed op de verkeerde weghelft van de Wolfskamerweg en botste rond 23.00 uur tegen de twee fietsers. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De 32-jarige fietser liep een hoofdwond op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren.

Ferdinand verrast door teamsfeer bij Oranje

Rio Ferdinand kwam na de zege van Oranje op Australië een kop koffie drinken in het spelershotel. De Engelsman is zeer positief over de sfeer binnen de groep. Ferdinand, die als BBC-analist in Brazilië is, schrijft in zijn column in The Mail on Sunday dat hij in spelershotel Arjen Robben, Nigel de Jong en oud-teamgenoot Robin van Persie kwam opzoeken.

"Het was verfrissend om het enthousiasme te zien, het pure genot dat door die groep gaat", aldus de routinier, wiens contract bij Manchester United niet wordt verlengd. "De hele selectie is erg positief. Het verschil bij Robin van Persie, die afgelopen seizoen niet altijd gelukkig was, is geweldig. Ze geloven in Louis van Gaal. Als hij zegt dat de zon zwart is en het gras blauw, dan geloven ze het! Ruud Gullit vertelde me al dat ze veel plezier hebben en dat dat aan de bondscoach te danken is."

De Engelse oud-international schrijft ook over Robben, die in 2003 bijna naar Manchester United verkaste. "Tijdens dit toernooi heb ik niet voor de eerste keer gedacht; wat als... Robben had een geweldig jaar bij PSV in 2002/03. Hij werd dat seizoen negentien jaar en Sir Alex Ferguson wilde hem naar Manchester halen."

"Ferguson bracht een bod uit, maar hij wilde niet meer betalen dan nodig was. Toen het bod werd geweigerd, greep Chelsea zijn kans", aldus Ferdinand. "Ik heb altijd gedacht dat Robben een prima speler voor United zou zijn geweest, en nu denk ik dat meer dan ooit."

Wereldkampioen Tamgho jaar geschorst

Wereldkampioen hinkstapspringen Teddy Tamgho is voor een jaar geschorst vanwege het missen van drie dopingtests. Dat heeft de Franse atletiekbond FFA bekend gemaakt. Volgens de FFA hebben ze er vertrouwen in dat Tamgho de tests niet opzettelijk gemist heeft en dus blijft het bij een relatief milde straf.

De Fransman werd vorig jaar in Moskou wereldkampioen met een sprong van 18,04 meter. Alleen Jonathan Edwards (18,29) en Kenny Harrison (18,09) lieten ooit een betere sprong zien. Tamgho werd tevens de eerste persoon sinds Harrison in 1996 die over de 18 meter sprong. 

Volgens de Franse bond heeft Tamgho tests gemist op 19 december 2012, 28 januari 2014 en 18 maart 2014. De laatste daarvan is de datum waarop zijn schorsing is ingegaan. De atleet raakte vorig jaar in november zwaar geblesseerd aan zijn scheenbeen en zou in 2014 al niet in actie komen. Tamgho moest enkele jaren geleden al eens twaalf maanden uitzitten, waarvan zes voorwaardelijk, voor een aanvaring met een vrouwelijke atlete.

Ronaldo fit voor cruciaal treffen met VS

Cristiano Ronaldo kan zondag tegen de Verenigde Staten in de basis beginnen bij Portugal. De vedette van Real Madrid is fit, zei zijn ploeggenoot Raul Meireles zaterdag. "Hij traint elke dag met ons mee. Dat is alles wat ik kan zeggen."

Ronaldo kampte de afgelopen weken met een blessure aan zijn linkerknie en had daar ook in de wedstrijd tegen Duitsland (4-0 nederlaag) last van. Tijdens de training van zaterdag deed hij mee met alle oefeningen, maar trainde hij wel met een ondersteunende band onder zijn knie.

Bondscoach Paulo Bento wil vooral geen druk op de schouders van zijn sterspeler leggen. "In 2010 heb ik hem al eens verteld dat ik nooit van hem zou verwachten alle problemen op te lossen. De enige persoon die directe verantwoordelijkheid draagt ben ik."

Portugal kan tegen de VS weliswaar beschikken over Ronaldo, maar moet het stellen zonder de geblesseerden Fábio Coentrão en Hugo Almeida en de geschorste Pepe. De Portugezen hebben minstens een gelijkspel nodig om kans te blijven maken op een plek in de achtste finales. De VS, die Ghana al versloegen, zouden zich bij een zege als eerste in de groep kwalificeren voor de laatste zestien.

Rooney: "Engeland moet gemener worden"

Wayne Rooney denkt dat het Engelse elftal niet doortrapt genoeg is. "Als je kijkt naar de teams die het WK de afgelopen jaren hebben gewonnen zie je de sluwheid in hen. Ik denk dat wij dat ook moeten krijgen. Als team zijn we misschien te eerlijk, denk ik", zei de spits van Manchester United tegen Sky Sports.

Engeland ligt er na nederlagen tegen Italië en Uruguay al uit op het WK. "Dit is voetbal. Je moet je kansen benutten. Als we dat ten minste één keer hadden gedaan, hadden we de wedstrijden gewonnen. Dat is het teleurstellende", zei de aanvaller die tegen Uruguay (2-1) het eerste WK-doelpunt in zijn carrière scoorde.

De Engelsen bereikten in 1990 voor het laatst de halve finale op een WK. "We willen dit land weer een land van winnaars maken. Daar hebben we hard voor gewerkt, maar het is niet gebeurd", zei Rooney, die al vooruitkijkt naar de volgende eindtoernooien. "We willen de fans iets geven om in de toekomst voor te juichen."

Olympisch en wereldkampioene snelwandelen betrapt op doping

De Russische snelwandelaarster Elena Lashmanova is betrapt op het gebruik van het verboden middel GW1516, ook wel bekend als endurobol. Wereldantidopingagentschap WADA kwam vorig jaar nog met een waarschuwing over dit producht, omdat het zeer gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid.

De 22-jarige Lashmanova werd in januari betrapt tijdens controles in Saransk, in eigen land. Ze is door de Russische autoriteiten voor twee jaar geschorst en mag tot 25 februari 2016 niet meer in actie komen.

Lashmanova werd in 2012 in Londen olympisch kampioen op de 20 kilometer snelwandelen. Dat deed ze in een tijd van 1:25,02 uur, goed voor het wereldrecord. Het was niet de snelste tijd ooit, maar de 1:24,56 van landgenote Olga Kaniskina, drie jaar eerder, werd vanwege het ontbreken van goede jurering niet goedgekeurd. Vorig jaar pakte Lashmanova in eigen land de wereldtitel op de 20 kilometer.

Lashmanova nadat ze vorig jaar in Moskou de wereldtitel pakte (PRO SHOTS/DPPI)
Lashmanova nadat ze vorig jaar in Moskou de wereldtitel pakte (PRO SHOTS/DPPI)

Verstappen voltooit hattrick met derde zege op rij in Spa

Max Verstappen heeft in Spa-Francorchamps voor een bijzondere prestatie gezorgd in het Europees Formule 3-kampioenschap. Zaterdag won de zestienjarige Nederlander al de eerste twee races van het weekeinde, zondag was hij ook in de derde en laatste race de beste.

Al direct bij de start liet Verstappen zien wat zijn plannen voor de race waren. Vanaf de vijfde plek remde hij later dan de rest, nam hij de binnenbocht en schoof hij gelijk op naar plek drie. Al in de tweede ronde kon hij op het lange rechte stuk uit de slipstream van John Bryant-Meisner komen, maar in dezelfde beweging ging hij voorbij Esteban Ocon. Hierdoor had Verstappen al na twee ronden de leiding in handen.

Een ronde later probeerde Ocon hem op hetzelfde punt aan te vallen, maar zonder succes. In ronde vier ging de Fransman hem wel voorbij, maar dat duurde slechts één bocht. Verstappen pakte de kampioenschapsleider direct terug en vanaf dat moment zou hij de leiding in de race niet meer afstaan. Ook een safety car na elf ronden was niet genoeg om Ocon serieuze kansen te geven om Verstappen aan te vallen.

Het is de eerste keer dit seizoen dat iemand alle drie races in een weekend weet te winnen. In het kampioenschap doet Verstappen uiteraard weer goede zaken. Hij komt op gelijke hoogte met Lukas Auer, die zondag geen punten kon pakken. Door het aantal zeges staat Verstappen echter boven de Oostenrijker en staat hij op plek drie. Ocon staat nog altijd ruim op kop, gevolgd door Tom Blomqvist.

Timmermans gelooft in onschuld Serry

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gelooft in de onschuld van de Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry, die in Israël onder vuur ligt. Dat land dreigt Serry tot ongewenst persoon te verklaren, omdat hij tientallen miljoenen dollars zou willen overmaken naar de Palestijnse beweging Hamas.

Timmermans denkt niet dat de beschuldiging aan het adres van Serry, dat hij achter de rug van Israël om heeft gehandeld, houdbaar is. Dat zei Timmermans zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Serry is in Jeruzalem actief als speciale coördinator namens de Verenigde Naties bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Timmermans wees erop dat Serry al 7 jaar in Israël werkt en heeft geprobeerd een probleem op te lossen met de betaling van salarissen van ambtenaren in de Gazastrook.

Timmermans gelooft in onschuld Serry
Timmermans gelooft in onschuld Serry (Foto: ANP)

Zoektocht bij vindplaats rugzak Panama gestaakt

De zoektocht naar sporen van de vermiste Nederlandse vrouwen in het gebied waar een rugzak van de twee werd gevonden is gestaakt. Dat meldt het OM in Panama. Volgens een woordvoerder is er na de vondst van menselijke resten en schoenen waarschijnlijk niets significants meer aangetroffen.

Donderdag, toen de zoekactie van start ging, werden er botten en twee verschillende schoenen gevonden. Mogelijk zijn die van Kris Kremers en Lisanne Froon. DNA-onderzoek, waarvan de resultaten na het weekend worden verwacht, moet hier uitsluitsel over geven. Na de vondst werd er tot zaterdag rond het middaguur (lokale tijd) gezocht.

Dertig man van onder meer politie, justitie en hulpdienst Sinaproc doorzochten het gebied in de provincie Bocas del Toro waar op 13 juni een rugzak en persoonlijke bezittingen van de vrouwen werden gevonden. Justitie zal op een later moment meer informatie vrijgeven over de precieze resultaten van de zoekactie.

De vrouwen werden op 1 april voor het laatst gezien in het plaatsje Boquete.

Grootste partijen dichter bij elkaar in peiling

De grote politieke partijen schuiven iets dichter naar elkaar toe in de peiling van Maurice de Hond van zondag. De VVD en SP winnen een zetel en komen op respectievelijk 23 en 21 zetels. PVV en D66 leveren allebei een zetel in en komen respectievelijk op twintig en 24 zetels. Het CDA behoudt 22 zetels en regeringspartij PvdA blijft op dertien zetels steken.

De PVV is door de kleine verschuivingen de vijfde partij van Nederland. Dat is volgens De Hond voor het eerst in meer dan vier jaar.

De opiniepeiler vroeg ook naar de verwachtingen van het WK. PVV-stemmers bleken het meeste vertrouwen te hebben in Oranje. Zestig procent van de PVV-kiezers denkt dat Nederland de finale haalt en een kwart verwacht dat Oranje kampioen wordt. CDA-stemmers hebben het minste vertrouwen. Daarvan verwacht 33 procent dat Nederland de halve finale haalt en maar vijf procent verwacht wereldkampioenschap.

FOK!sport foto-onderschrift week 25

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Junglebeast met het volgende onderschrift: "Je kan toch ook zonder een bal spelen? Alles is mogelijk!"

De opgave van deze week:

Arjen Robben en Patrick Kluivert zijn druk bezig tijdens de training van het Nederlands Elftal, maar wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Arjen Robben en Patrick Kluivert zijn druk bezig tijdens de training van het Nederlands Elftal, maar wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Lichaam gevonden in uitgebrande auto

Op een landgoed in Sint-Michielsgestel is zondagochtend een lichaam gevonden in een uitgebrand bestelbusje. De politie houdt rekening met een misdrijf, laat een woordvoerder weten. Een team van ongeveer twintig rechercheurs werkt aan de zaak. Wie het slachtoffer is, is nog niet bekend.

De politie kreeg zondagochtend rond 03.30 uur een melding van de brandende auto aan de Pettelaar. Nadat de brand was geblust, werd het stoffelijk overschot ontdekt.

Gewelddadige pubers opsluiten

Om het probleem met extreem gewelddadige dan wel sadistische jongeren op te lossen is 44 procent van de FOK!-ers voor de optie 'per direct eenzaam opsluiten tot ze snappen dat dit niet kan'.

De optie 'laat de natuur z'n gang gaan, óók als de dader gelyncht wordt' staat op nummer twee en mocht rekenen op 16 procent van de stemmen. Zeker 15 procent kon zich niet vinden in de geboden opties en koos voor de uitweg 'mijn oplossing staat er niet bij en is als volgend (reageer)'. Van de 219 die kozen voor reageren deden er 32 dat ook daadwerkelijk.

Op vier eindigde de optie om de valse puber af te maken met 14 procent. Knuffelen scoort vijf procent. Niets doen en de dader beschermen tegen geweld of lynchpartijen scoort het laagst met beiden slechts drie procent.

FOK!-gebruiker pfaffke trapt de reacties af met: Bovenstaande antwoordmogelijkheden zijn te stom om op te stemmen. Helaas deelt hij niet met ons wat dan 'slimmere' antwoordmogelijkheden zouden zijn geweest.

JasVerstoppen ziet wel wat in een werkkamp met werktijden van 16 uur, tevens wil hij dan de kopschoppers en nektrappers wel begeleiden mocht er zo'n faciliteit worden ingericht. Dat komt in de buurt van wat Asschen_sukar voorstelt, het herinvoeren van de dienstplicht. Zo ook FOK!-ster Forby, die vergelijkbare nuanceringen voorstelt.

In de categorie geweld met nog veel meer geweld beantwoorden ziet Big_Yin de oplossing in maffiose praktijken als knieschijven slopen. FOK!-er Pest. probeert hem daarin te overtreffen door met het afgerukte hoofd van de puber de ouders dood te slaan.

MistakeFur miste een stukje nuance in 'per direct eenzaam opsluiten tot ze snappen dat dit niet kan.' en koos daarom voor 'mijn oplossing staat er niet bij en is als volgend (reageer)', waarin hij uitlegt dat hij wel voor strenger straffen is maar dat de straf ook gevoeld moet worden door de dader. Tevens pleit hij voor een duur van een jaar taakstraftijd en wil hij de opvoeders ook aanpakken door ze te helpen bij het heropvoeden. Indien deze falende opvoeders niet meewerken kunnen ze uit de ouderlijke macht ontzet worden en gaat het prinsje naar een internaat voor een deugdelijke heropvoeding.

FOK!-er moeftie is er voor om, behalve de daders, ook de filmers die niet ingrijpen te vervolgen. Zeker als de filmers de dader ook nog eens aanmoedigen of aanzetten tot zijn gewelddadig gedrag. Ugjerke ziet een oplossing in het verbeteren van de economische positie van werkende armen.

Kuijt en Lens krijgen hesje op training

Bondscoach Louis van Gaal heeft op de besloten training in São Paulo geoefend met een mogelijke basisformatie met drie aanvallers. Naast Arjen Robben kregen Dirk Kuijt en Jeremain Lens een hesje. Dat meldt de NOS. Kuijt speelde dit WK nog geen minuut, Lens mocht twee keer invallen.

Van Gaal moet zijn team tegen Chili enigszins omgooien omdat hij niet kan beschikken over Bruno Martins Indi en Robin van Persie. Martins Indi is herstellende van een tegen Australië opgelopen hersenschudding, aanvoerder Van Persie is geschorst.

Nigel de Jong sloeg de training in São Paulo over. De speler van AC Milan kampt met een lichte blessure aan zijn bovenbeen, maar kan normaal gesproken maandag tegen Chili gewoon spelen.

FF VIII-booster krijgt upgrade

Final Fantasy VIII is ondertussen al vijftien jaar oud en toen de game eind vorig jaar op Steam verscheen zat er een Magic Booster-cheat bij. Nu heeft deze cheat een update gekregen en kan de speler nog sneller door het spel.

In de update krijgt de speler naast de oude cheat van honderd stuks van elke magische spell nu ook al het geld dat de speler kan dragen. Daarnaast heeft de speler ook altijd al zijn levenspunten, doet hij volledige schade en heeft de speler andere voordelen. Daarnaast is er ook een High Speed Mode toegevoegd waardoor de speler sommige stukken kan overslaan of versneld spelen.

Voor mensen die de tijd niet hebben om het spel te spelen kan de optionele cheat handig zijn als ze bijvoorbeeld wel het verhaal willen meemaken.

Alpha-statistieken van Destiny

Bungie heeft bekendgemaakt dat meer dan zes miljoen spelers de Alpha van Destiny hebben gespeeld. Bungie is enthousiast en heeft meer statistieken vrijgegeven over de Alpha-versie van het spel dat beschikbaar was voor de PS4-gebruikers.

Bekijk hieronder de de statistieken die Bungie bekendgemaakt heeft. De bèta van Destiny zal 17 juli starten en de game zelf komt in september uit.

De statistieken:
 

  • 1,195 Deathless Medals awarded in the Crucible
  • 4,356 Splatters with the Sparrow
  • 667,966 Public Events Joined
  • 2,819,211 Orbs of Light Gathered
  • 4,002,737 Heavy Weapon Kills
  • 6,461,871 Player Games Played
  • 6,850,773 Control Points Captured in the Crucible
  • 21,687,298 Super Ability Kills
  • 21,782,610 Secondary Weapon Kills
  • 60,491,944 Fallen Dregs Dispatched with Extreme Prejudice
  • 149,522,313 Primary Weapon Kills
  • Too many to count: Guardians served in Dance Parties

                                                                                 

WK vandaag - zondag 22 juni

Dag elf van het WK is een belangrijke voor België. Die kunnen zich vandaag al plaatsen voor de achtste finale. Ook voor Portugal is het een dag van belang, aangezien plaatsing voor die achtste finales ver weg is na de 4-0 nederlaag tegen Duitsland.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 H België Rusland Rio de Janeiro
21.00 H Zuid-Korea Algerije Porto Alegre
24.00 G Verenigde Staten Portugal Manaus

België - Rusland

België heeft vandaag al een goede kans zich te plaatsen voor de achtste finales. De Belgen wonnen hun eerste duel, na een matig begin, met 2-1 van Algerije en kan zich door het gelijkspel van Zuid-Korea en tegenstander Rusland vandaag al plaatsen. Wel moet dan gewonnen worden van de Russen, die zelf geen goede indruk maakten in het eerste duel. Met name doelman Akinfeev ging regematig de fout in, met als dieptepunt zijn blunder bij de 0-1 van de Zuid-Koreanen. België heeft met twee winstpartijen en een gelijkspel een positieve balans tegen de Russen. Enige ontmoeting van betekenis was op het WK van 2002, toen beide landen  onderling moesten uitmaken  wie er doorging naar de achtste finale. De Belgen wonnen met 3-2, door een goal van de huidige bondscoach Marc Wilmots.

Mertens, matchwinner tegen Algerije, hoopt op een basisplaats tegen Rusland. (PRO SHOTS/Action Images)

Zuid-Korea - Algerije

Zuid-Korea - Algerije was vooraf misschien wel één van de minste wedstrijden op het WK. Beide landen presteerden echter in hun eerste duel beter dan verwacht, al was dat wellicht meer te wijten aan de tegenstanders Rusland en België. Algerije maakte ondanks de nederlaag tegen de Belgen wel de meeste indruk en lijken vooraf de favoriet voor dit duel. De enige onderlinge ontmoeting tussen de twee landen werd gewonnen door Zuid-Korea, al was die ontmoeting wel bijna dertig jaar geleden. 

Verenigde Staten - Portugal

Voor Portugal is het vandaag al erop of eronder. Het zal een ruime zege nodig hebben om de 4-0 nederlaag tegen Duitsland uit te poetsen. Het zal echter een moeilijke opgave worden, aangezien Christiano Ronaldo niet fit lijkt en Hugo Almeida en Coentrão geblesseerd zijn. Daarnaast moet het ook Pepe missen, die na zijn oerdomme rode kaart geschorst is. Verder krijgt het ook te maken met de sterke Amerikanen, die hun eerste wedstrijd ook wonnen. Onduidelijk is of zij gebruik kunnen maken van spits Altidore, die geblesseerd raakte in het eerste duel. 

De resultaten in het verleden tonen weinig verschil tussen beide landen. Beide wonnen twee ontmoetingen en één duel eindigde in een gelijkspel. Laatste ontoeting was op het WK van 2002, toen de Amerikanen met 3-2 wonnen. 

Opmerkelijk

Portugal wist in hun laatste vijf WK duels in vier duels niet te scoren. Desondanks is het doelpuntenbalans in die laatste vijf ontmoetingen nog positief (7-5). Het speelde twee keer gelijk met 0-0 op het WK van 2010 in de groepsfase en won daarin het duel met Noord-Korea met 7-0. De twee wedstrijden daarop tegen Spanje (1-0 nederlaag in achtste finale) en Duitsland (afgelopen maandag 4-0) gingen verloren.

Evacuatie van schip bij Zutphen door lek

Een cruiseschip op de IJssel in Zutphen is zaterdagnacht geëvacueerd na een lek. Er waren 154 passagiers aan boord, vooral senioren. Dat meldt de brandweer. Het water dat in het schip terecht is gekomen, is door de brandweer weggepompt. Ruim tachtig hulpverleners van de brandweer, politie, gemeente en Rijkswaterstaat zijn ingezet.

Het schip van 110 meter lang was op weg van Deventer naar Keulen. De passagiers zijn opgevangen in een sporthal in Zutphen. Het lek ontstond aan de achterkant van het schip.

Botten gevonden waar Tanja Groen verdween

Een wandelaar heeft zaterdag in een akker in het Limburgse Gronsveld botten gevonden. Het gaat mogelijk om een menselijk been, meldt de NOS. In de buurt van de plaats bij Maastricht wordt al jaren gezocht naar Tanja Groen, die ruim twintig jaar geleden verdween.

Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de botten onder meer op hoe oud ze zijn. Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet bekend.

Tanja Groen verdween in de zomer van 1993 toen ze 's nachts van Maastricht naar Gronsveld fietste. Ze was toen 18 jaar oud. Sportduikers doken vorig jaar een fiets op uit de Maas. Later bleek de fiets niet van haar te zijn geweest.

Veel vragen van buurtbewoners over Sytze van der V.

Buurtbewoners van de Amersfoortse wijk waar de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. een huurwoning heeft gevonden reageren geschokt en verbaasd. Zij hadden zaterdagmiddag veel vragen tijdens de informatiebijeenkomst met burgemeester Lucas Bolsius (CDA).

"Iemand vroeg letterlijk: kan mijn kleindochter straks nog komen spelen? Een ander stelde dat zo iemand toch niet in de samenleving terug zou mogen keren", vertelt Bolsius na afloop van de bijeenkomst die naar schatting door zo'n tachtig mensen werd bezocht. Eerder op de dag was er een informatiebrief bezorgd bij zo'n 160 huishoudens.

Volgens de burgemeester hebben de meesten begrip voor het dilemma waar hij mee zit. Enerzijds is de locatie waar Van der V. woont niet geschikt omdat zijn woning boven een kinderopvang is. Anderzijds moeten mensen, ook na het uitzitten van een straf, de mogelijkheid krijgen om in Amersfoort een leven op te bouwen, aldus Bolsius. "Mensen snappen ook dat ik geen rechtsmiddelen heb om te zeggen dat hij hier niet mag wonen. Ik zal hem moeten overtuigen elders te gaan wonen."

Wat de volgende stappen zijn, is nog onbekend. Van der V. laat in een reactie weten dat alle media-aandacht ertoe heeft geleid dat hij zijn huis niet meer uit kan. De politie houdt de omgeving extra in de gaten. Maar of er speciale veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wil Bolsius niet zeggen. "Iedere inwoner van Amersfoort mag op de inzet van de burgemeester rekenen als het gaat om zijn of haar veiligheid."

Eerder op de dag kwam naar buiten dat Van der V. een woning heeft gevonden boven een kinderopvang in Amersfoort. De gemeente vindt deze locatie niet geschikt en heeft hem verzocht een andere woning te zoeken. Van der V. heeft al een aanbod gekregen, maar dat heeft hij afgewezen.

[Groep F] Uitslag Nigeria - Bosnië & Herzegovina

WK-debutant Bosnië en Herzegovina is na twee groepsduels al uitgeschakeld. Nigeria was in Cuiabá met 1-0 te sterk. Nigeria koos direct de aanval en dwong in het eerste kwartier drie kansjes af.

Door de zege van Argentinië op Iran, eerder op de dag, heeft Nigeria woensdag aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales. Bosnië mocht niet verliezen en zou bovendien met een zege ook een reuzestap zetten richting de knock-outfase.

Dat was er in een zeer vermakelijke eerste helft aan af te zien. Twee ploegen streden vol vanaf het beginsignaal vol voor de overwinning. Bijna een halfuur bleef de openingstreffer uit, maar saai was het daardoor niet. Onazi, voor Nigeria, en Bosniërs Pjanic en Besic kregen als eerst kansen.

Na nog een kans voor Onazi (hard op Begovic) en een harde uithaal (over) van Misimovic, was het Edin Dzeko die in de 21ste minuut voor het eerst raakschoot. De aanvaller van Manchester City liep goed weg na een pass van Misimovic, maar werd teruggefloten voor buitenspel.

Onterecht en dus was het des te zuurder dat Peter Odemwingie tegen het verstrijken van het eerste halfuur de 1-0 binnentikte. Nadat het spel op en neer had gegolfd (schot Dzeko gekeerd en Onazi aan de andere kant met de bal naast), vocht Emenike zich op rechts keurig langs zijn tegenstander en bediende hij de vrijstaande Odemwingie op maat. De ongeschreven regel in het voetbal: als je het zelf nalaat, krijg je de deksel vaak op de neus.

Na rust had Nigeria de controle en gaf het de voorkeur aan verdedigen. Bosnië zocht wel de aanval, maar voorzetten lieten te wensen over en passes kwamen niet aan. Nigeria vond de 1-0 tussenstand aanleiding om wat gas terug te nemen en kwam daardoor niet eens echt in de problemen. Af en toe braken de Afrikanen nog uit en dan waren ze nog gevaarlijker dan de Bosniërs. Begovic keerde twee schoten van Babatunde en meteen na diens laatste schot ook een inzetje van de maker van de 1-0, Odemwingie.

Ook in de laatste tien minuten van de wedstrijd lag een tweede Nigeriaanse goal meer voor de hand dan de gelijkmaker van Bosnië. In de extra tijd schoot Dzeko nog wel uit de draai via doelman Enyeama op de paal. De spits van Manchester City stond met zijn pech symbool voor Bosnië in de wedstrijd tegen Nigeria.

Nigeria

1 - 0

Bosnië en Herzegovina

 29' Odemwingie    
 
 Gele kaart: Mikel (Nigeria), Medunjanin (Bosnië en Herzegovina)
 
Stadion: Arena Pantanal, Cuiabá
Toeschouwers: 40449
Arbiter: O'Leary (NZl)
 
Opstelling:   Opstelling:
Enyeama
Ambrose
Yobo
Omeruo
Oshaniwa
Odemwingie
Onazi
Musa (Ameobi/ 65)
Mikel
Babatunde (Uzoenyi/75)
Emenike
  Begovic
Mujdza
Sunjic
Spahic
Lulic (Salihovic/58)
Hajrovic (Ibisevic/57)
Besic
Pjanic
Medunjanin (Susic/64)
Misimovic
Dzeko

Messi: "Het moet veel beter"

Lionel Messi was blij met de nipte winst op Iran, maar zag nog veel verbeterpunten. De Argentijnse spits maakte in de eerste minuut van de blessuretijd de enige goal van de wedstrijd. Verder kon hij weinig klaarspelen tegen de Iraanse verdediging, Wederom zwol de kritiek op het Argentijnse spel aan, met de speler van FC Barcelona in de hoofdrol.

"We zijn eerste in de groep, maar weten dat het veel beter moet", zegt Messi tegen pers, vlak na afloop van de wedstrijd. "We zijn nog lang niet zo goed als dat we kunnen." Messi was te spreken over het spel van de nietige tegenstander, die het lang volhield tegen voetbalreus Argentinië. "Ze hebben het achterin erg goed dichtgehouden. Het lukte ons bijna niet om een gaatje te vinden. Hoe dan ook konden we wel een paar keer gevaarlijk worden."

"Gelukkig konden we aan het einde van de rit toch drie punten bijschrijven, maar we weten dat het zo niet verder kan. Het gaat een keer fout", zegt de begenadigde aanvaller. Argentinië staat nu op zes punten in de groepsfase. Eerder werd ook al nipt van Bosnië-Herzegovina gewonnen. Toen was Messi eveneens trefzeker.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.