Syrië bevestigt Israëlische luchtaanvallen

Syrië heeft maandag bevestigd dat Israël luchtaanvallen op stellingen en materieel van zijn leger heeft uitgevoerd. Volgens het Syrische ministerie van buitenlandse zaken kwamen vier mensen om het leven en raakten negen gewond.

De aanvallen werden volgens Syrië door vijf toestellen uitgevoerd. Ze gingen gepaard met beschietingen met tank- en mortiergranaten. Syrië spreekt van een 'flagrante schending' van zijn soevereiniteit en beschuldigt Israël van steun aan de rebellen die president Bashar Assad omver proberen te werpen.

Israël zegt dat de luchtaanvallen een reactie zijn op een aanval over de grens waarbij een Israëlische tiener werd gedood. Het is onduidelijk of die aanval werd uitgevoerd door regeringsstrijdkrachten of door opstandelingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël nog harder terug zal slaan als er verdere aanvallen plaatsvinden.

In totaal bestookte Israël negen doelen, allemaal bij de Golanhoogten. Volgens activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden twee tanks, twee artilleriebatterijen en het hoofdkwartier van de 90e brigade van het Syrische leger verwoest.

Israël volgt het verloop van de opstand in Syrië sinds die in maart 2011 begon, maar heeft vermeden in het conflict partij te kiezen. Het heeft verschillende malen op beperkte wijze gereageerd nadat op zijn grondgebied artilleriegranaten insloegen. Israël heeft in de afgelopen drie jaar ook luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, voornamelijk op wapentransporten voor de Hezbollah-militie in het buurland Libanon.

Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 op Syrië tijdens de Zesdaagse oorlog. De annexatie wordt internationaal niet erkend.