Kinderen kunnen nog steeds onder de zonnebank

De meeste kinderen kunnen eenvoudig zonder toezicht een zonnebank in. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag na onderzoek. Een 'onrustbarende ontwikkeling', aldus de organisatie. Het gebruik van een zonnebank onder de 18 jaar is verboden, omdat op jonge leeftijd zonnen de kans op huidkanker extra vergroot.

De NVWA stuurde begin dit jaar 16-jarige jongens of meisjes met een begeleider naar ruim driehonderd zonnecentra. De 'mystery guests' konden in 76 procent van de gevallen eenvoudig doorlopen. De lokjongeren verlieten vervolgens de zaak zonder daadwerkelijk onder de zonnebank te gaan.

Het onderzoek is volgens de NVWA van belang omdat nog niet eerder vastgesteld kon worden of jongeren inderdaad niet werden binnengelaten bij een zonnebank. Bij zonnecentra is namelijk geen legitimatiebewijs verplicht.

Volgens internationaal onderzoek doet gebruik van een zonnebank de kans op huidkanker met 20 procent toenemen. "Het is gebleken dat jonge huid gevoeliger is voor zonlicht", aldus een woordvoerder van de NVWA. "Daarom is het gevaarlijk voor jongeren om onder de zonnebank te gaan liggen."

In Nederland zijn bijna drieduizend zonnepunten. Een kleine vijfhonderd daarvan zijn professionele zonnestudio's, waarvan tweehonderd zijn aangesloten bij de koepelorganisatie Samenwerkingsverband Verantwoord Zonnen (SVZ). De overige punten staan in fitnesscentra, zwembaden of andere plekken waar het zonnen niet de belangrijkste activiteit in het pand is.

Volgens de NVWA worden bij organisaties die aangesloten zijn bij het SVZ significant vaker jongeren geweigerd dan bij organisaties die niet tot de koepelorganisatie behoren. Vrouwelijke medewerkers van de zonnecentra ontzeggen jongeren vaker de toegang dan mannelijke medewerkers, aldus de NVWA.