Separatisten Oekraïne leggen de wapens neer

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne zijn bereid tot een wapenstilstand en onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict. Dat zijn de separatisten maandag overeengekomen in vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj zei dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren beloven te houden dat de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde. Ook laten de rebellen waarnemers van de OVSE vrij die zij hebben gegijzeld.

Bij het overleg wordt Oekraïne vertegenwoordigd door oud-president Leonid Koetsjma en oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek. Rusland steunt het vredesplan, maar heeft Porosjenko gevraagd de dialoog aan te gaan met de rebellen. Porosjenko heeft eerder gezegd niet met de separatisten in gesprek te zullen gaan, die hij vergelijkt met Somalische piraten.

Pro-Russische separatisten houden in Oost-Oekraïne al maanden regeringsgebouwen bezet. Bij een antiterreuroperatie van het leger om de rebellen te verdrijven zijn al tientallen mensen om het leven gekomen. De rebellen riepen in april eenzijdig de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk uit.