FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 juni 2014

Botten gevonden in Brabantse polder

In de Overdiepsepolder bij het Brabantse Sprang-Capelle zijn donderdagavond menselijke botten gevonden. Twee mensen met een metaaldetector deden de vondst na graafwerkzaamheden eerder op de dag, liet de politie weten.

"De resten kunnen 5 jaar oud zijn, maar ook 50 jaar of 150 jaar", zei een woordvoerder. "Er is in dit gebied ook fel gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar we handelen graag op basis van feiten, dus is de omgeving afgezet en doen we onderzoek", zei een woordvoerder.

In de polder waar de botten werden gevonden is Rijkswaterstaat bezig met een dijkverlaging, vandaar dat er gegraven werd. De polder wordt overloopgebied: als het water in de Bergsche Maas te hoog wordt, kan het water de polder in stromen zodat Den Bosch droog blijft.

Botten gevonden in Brabantse polder
Botten gevonden in Brabantse polder (Foto: ANP)

Meisje in cel voor gefilmde mishandeling Enschede

De politie heeft maandag een 15-jarig meisje uit Enschede aangehouden op verdenking van een poging tot doodslag op 10 juni. Ze zit nog vast. Vier anderen van 14 jaar zijn dinsdag aangehouden voor medeplichtigheid, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten. Een filmpje van de mishandeling werd op social media geplaatst.

Op het filmpje is te zien dat een meisje trappen in het gezicht, op de rug en op het hoofd krijgt. Het incident gebeurde bij het Agrarisch Opleidingen Centrum. Regionale media melden dat de school leerlingen heeft gevraagd het filmpje te wissen. De dader zou vijf dagen zijn geschorst.

De politie stelde een onderzoek in naar de mishandeling nog voordat het slachtoffer vorige week donderdag aangifte deed. Verklaringen leidden de politie naar de verdachten. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van het 15-jarige meisje verlengd. De rol van de vier anderen, die dinsdag werden vrijgelaten, wordt nog onderzocht. Omdat het om minderjarigen gaat, geeft het OM geen verdere details.

Harrison Ford brak been op set Star Wars

Harrison Ford heeft een gebroken been overgehouden aan een ongeval op de set van Star Wars: Episode VII. De 71-jarige acteur raakte vorige week gewond, maar welke blessure hij daar precies aan had overgehouden was onduidelijk. Hij is inmiddels onder het mes gegaan en maakt het goed.

Ford begint zo snel mogelijk aan zijn revalidatie. Hij brak zijn been doordat er een deur van een ruimteschip op viel. Hij heeft naar verwachting twee maanden nodig om de opnamen van de film te kunnen hervatten, liet zijn woordvoerder donderdag weten. Met de verklaring komt een einde aan de speculatie over Fords exacte blessure en oorzaak daarvan. Eerder werd onder meer gemeld dat hij een gebroken enkel had.

De opnamen van de nieuwste Star Wars-film gaan door zonder Ford. In het zevende deel van de sciencefictionreeks pakt hij zijn rol van Han Solo weer op.

Oost-Europese criminelen vaker actief in Nederland

Criminelen uit Oost-Europa zijn verantwoordelijk voor een golf van criminaliteit in Nederland. Ze plegen grote aantallen misdrijven, waaronder autodiefstal, winkeldiefstal en inbraken. Vervolging is vaak lastig omdat de helft geen adres in Nederland heeft. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Landelijke winkelketens zagen in de eerste maanden van dit jaar een toename van 35 procent van het aantal winkeldiefstallen met een verdachte uit Oost-Europa, vooral Roemenen en Bulgaren. De schade, vorig jaar nog 250 miljoen euro, zal dit jaar de driehonderd miljoen euro overschrijden, laat Detailhandel Nederland aan RTL weten.

Ook autodiefstal en diefstal van auto-onderdelen nemen volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit een enorme vlucht. De schade voor autoverzekeraars zou in twee jaar tijd zijn gestegen van veertig naar honderd miljoen euro, vooral door toedoen van goed georganiseerde bendes uit Oost-Europa.

De Nationale Politie spreekt van een 'forse toename' van het aantal diefstallen met Oost-Europese verdachten. "De bendes zijn zich verder aan het specialiseren en worden beter in het vinden en stelen van buit. En Nederland is een land met veel buit", zegt projectleider High Impact Crime van de politie Bart Willemsen tegen RTL Nieuws.

Obama: belangrijke rol voor Iran in Irak

Iran kan een constructieve bijdrage leveren aan het oplossen van de crisis in Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd.

Als Iran, net als de Verenigde Staten, er bij de regering in Bagdad op aandringt dat soennieten en Koerden met meer respect behandeld moeten worden, kan dat positieve gevolgen hebben, aldus Obama. Maar als Iran zich opstelt als een gewapende macht die zich achter de sjiitische Iraakse regering schaart, zal de situatie waarschijnlijk verslechteren.

Iraanse leiders moeten besluiten welke rol ze op zich willen nemen, zei de Amerikaanse president.

NASA wil ruimterotsblok verkennen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een asteroïde gevonden die geschikt lijkt om van dichtbij te onderzoeken. In 2011 vloog de asteroïde op ruim twaalfduizend kilometer afstand van de aarde.

Het hemellichaam, mogelijk bestaande uit een aantal kleinere ruimterotsen, is klein genoeg om in een garage te passen. Klein genoeg voor de plannen van NASA in ieder geval.

De ruimtevaartorganisatie wil de asteroïde met een grote happer of in een opblaasbare zak vangen en het rotsblok boven de maan parkeren. Op een later moment moet de asteroïde worden verkend door astronauten.

NASA hoopt begin jaren twintig zo'n tien ruimterotsblokken te hebben verzameld. Het aantal geschikte kandidaten staat momenteel op zes.

Gasquet door, Kvitova geeft op in Eastbourne

Richard Gasquet heeft bij het grastoernooi van Eastbourne de halve finale bereikt. De als eerste geplaatste Fransman won met 6-3 en 6-4 van de Slowaak Martin Klizan. In het vrouwentoernooi kwam voormalig Wimbledon-winnares Petra Kvitova niet in actie. De Tsjechische (2) trok zich vanwege een hamstringblessure terug voor het duel tegen Heather Watson.

Gasquet pakte de titel in 2005 en 2006 toen het toernooi nog in Nottingham werd gespeeld. Voor de Fransman is het zijn derde halve finale van het jaar, terwijl hij ook drie maanden aan de kant stond met een rugblessure. Voor een plaats in de finale neemt Gasquet het op tegen Denis Istomin, die Edouard Roger-Vasselin versloeg met 7-6 (5) en 6-2.

Sam Querrey slaagde er ondanks de regen ook in zijn partij af te maken. De Amerikaan klopte Julien Benneteau uit Frankrijk met 7-6 (5) en 6-4. Querrey neemt het vrijdag op tegen de winnaar van het duel tussen Jérémy Chardy en titelverdediger Feliciano Lopez. Zij nemen het vrijdagochtend tegen elkaar op.

Bij de vrouwen drongen naast Watson ook Angelique Kerber, Caroline Wozniacki en Madison Keys door tot de halve finale. De Amerikaanse Keys was duidelijk een maatje te groot voor haar landgenote Lauren Davis: 6-2 en 6-1.

Wozniacki, winnares in Eastbourne in 2009, had het zwaar tegen Camila Giorgi, maar zegevierde met 6-7 (7), 6-4 en 6-2. De Italiaanse was eerder deze week nog te sterk voor voormalig nummer een van de wereld Victoria Azarenka. In de halve finale neemt de Deense het op tegen Kerber die met 6-2 en 6-1 te sterk was voor oud-winnares Jekaterina Makarova.

Van As krijgt Haagse stadspenning bij huldiging

De Nederlandse hockeyteams zijn donderdag in Den Haag gehuldigd voor hun prestatie op het WK. Op een drijvend podium op de Hofvijver werden ze toegesproken door burgemeester Jozias van Aartsen. Naomi van As werd extra in het zonnetje gezet. Als inwoner van Den Haag ontving ze de stadspenning voor haar inzet voor de Haagse sport.

De andere internationals kregen de sportpenning van de stad. Van As had deze onderscheiding eerder al gekregen. De aanwezigen konden de hockeyers vanaf een tribune toejuichen. Na afloop konden handtekeningen worden gescoord. De muziek tijdens de huldiging werd verzorgd door het residentieorkest.

De hockeyvrouwen sleepten zaterdag op het WK in Den Haag de wereldtitel in de wacht. De mannen haalden ook de finale, maar verloren daarin van Australië.

IMF: eurozone moet meer doen aan groei

Het herstel in de eurozone is nog niet sterk genoeg om de groei te genereren die nodig is om werkloosheid en schulden terug te dringen. Dat staat in een rapport dat voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds donderdag aan de ministers van de Eurogroep in Luxemburg presenteerde.

"We zijn nog niet aan het eind van de weg", zei Lagarde op een persconferentie van de Eurogroep. Ondanks de terugkeer van groei is de economische activiteit nog niet terug op het niveau van voor de crisis, stelt het IMF na een onderzoeksmissie in de eurolanden. Publieke en privéschulden en werkloosheid, vooral onder jongeren, zijn nog steeds te hoog.

De lage inflatie is een bron van zorg voor het IMF. Als die 'halsstarrig laag' blijft, dan moet de Europese Centrale Bank overwegen staatsleningen op te kopen. Ook moet de ECB banken aanmoedigen zich te herkapitaliseren.

De eurozone moet bekijken hoe het zijn fiscale bestuur kan versterken en versimpelen. Dat is nodig omdat het stabiliteits- en groeipact door door opeenvolgende hervormingen erg ingewikkeld is geworden. Verder moet er meer competitie in producten en dienstensector komen en een meer geïntegreerde energiemarkt.

Krajicek in finale dubbelspel Rosmalen

Michaëlla Krajicek heeft op het grastoernooi van Rosmalen de finale gehaald. De 25-jarige tennisster won samen met Kristina Mladenovic met 7-6 (1) en 6-4 van het als tweede geplaatste koppel Anabel Medina Garrigues/Yaroslava Shvedova. Krajicek en de Française Mladenovic zijn in Rosmalen als derde geplaatst.

Met de overwinning nam Krajicek revanche op Shvedova, die haar woensdag in de tweede ronde van het enkeltoernooi nog een halt had toegeroepen. Lang kon de Kazachse overigens niet van haar zege op de Nederlandse genieten. In het enkelspel verloor ze donderdag in de kwartfinale kansloos van Klara Koukalova: 2-6 en 4-6.

Krajicek en Mladenovic stuiten in de finale op Marina Erakovic en Arantxa Parra Santonja, die met 6-3 en 7-5 wonnen van het als eerste geplaatste koppel Andrea Hlavackova/Jie Zheng. Uitgerekend aan de zijde van de Nieuw-Zeelandse Erakovic pakte Krajicek in 2008 de dubbeltitel in Rosmalen.

Donderdag kon niet het volledige programma in Rosmalen worden afgewerkt. Twee kwartfinales in het mannentoernooi werden gestaakt wegens invallende duisternis. De Portugees Joao Sousa en de Duitser Benjamin Becker waren wel op tijd klaar en plaatsten zich voor de halve finale.

Bij de vrouwen zijn alle halvefinalisten bekend. De Tsjechische Koukalova (8), de enige geplaatste speelster die nog in het toernooi zit, gaat met de Amerikaanse qualifier Coco Vandeweghe strijden om een finaleplaats. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Slowaakse Magdalena Rybarikova en Zheng uit China.

[Groep D] Uitslag Uruguay - Engeland

Luis Suárez heeft er voor gezorgd dat Engeland bijna de tickets naar huis kan boeken. In São Paulo werd het 2-1 voor Uruguay en daarmee pakte Uruguay haar eerste punten. Engeland blijft na twee duels op nul punten staan. 

Winst zou zowel Uruguay als Engeland weer helemaal kansrijk maken voor de achtste finales van het WK. Engeland wilde revanche voor de nipte nederlaag tegen Italië, terwijl Uruguay zich moest herstellen van de flater tegen Costa Rica (1-3). Veel druk lag er voor dit duel op de van een knieblessure teruggekeerde Luis Suárez.

De topscorer van Liverpool en de Premier League was niet honderd procent fit, maar moest wel opdraven voor Uruguay nu vroegtijdige uitschakeling op het WK dreigde. Al na drie minuten werd het belang van Suárez duidelijk, toen hij langs was bij rechtsback Glen Johnson en zijn inzet met moeite over de achterlijn werd gewerkt. Daarna gebeurde uit een hoekschop hetzelfde.

Uruguay had Engeland de eerste helft redelijk in de tang. De Engelsen werden bij 0-0 stand tweemaal gevaarlijk, beide keren via Wayne Rooney. Eerste schoot de niet onomstreden aanvaller een vrije trap hard naast en over en na een halfuur kopte hij een hoge voorzet van dichtbij tegen de lat. Ook Uruguay kreeg kansen. Christian Rodríguez zag zijn harde, diagonale schot hard over gaan en Edinson Cavani schoot daarna uit een hoekschop ook twee meter te hoog.

Diezelfde Cavani stond vijf minuten voor rust aan de basis van de openingsgoal. Hij ontving de bal van oud-Ajacied Nicolás Lodeiro, behield het overzicht en bediende Suárez op het perfecte moment met een prachtige pass. De topschutter dook op achter Gary Cahill en kopte de bal buiten het bereik van Joe Hart binnen. Meteen daarna werd Sturridge door Rooney in het strafschopgebied bediend en schoot hij naast via keeper Fernando Muslera.

 
Luis Suárez scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Action Images)

Een snelle gelijkmaker voor rust, zoals tegen Italië, was vandaag niet voor Sturridge weggelegd en dus moest Engeland komen in de tweede helft. In plaats daarvan kwam Uruguay juist sterk uit de kleedkamer. Eerst moest Joe Hart de bal van de lijn slijn na een gevaarlijke corner van Suárez, die Cavani even later uitstekend bediende in de zestien. De aanvaller van Paris Saint-Germain stuurde de bal naar de verre hoek, maar zag 'm voorlangs gaan.

Engeland wankelde, maar was kort daarna zelf ook dicht bij een doelpunt. Rooney moest van dichtbij een voorzet van Sturridge binnenwerken, maar zag hoe keeper Muslera de bal fantastisch uit de goal hield. Even later haalde de sluitpost er een voorzet uit, die bijna werd binnengegleden door Danny Welbeck. De wedstrijd werd leuker en leuker, juist doordat Uruguay het nog niet vroetijdig besliste en Engeland zo mocht blijven hopen op een goed resultaat.

Waar de spanning toenam, bleven meer kansen voor Uruguay uit. Engeland had de tijd als extra tegenstander, maar in de 75e minuut ging de bal er dan eindelijk in. Wayne Rooney maakte zijn eerste WK-goal ooit en wat een belangrijke! Na een goede actie dito voorzet van Johnson vanaf rechts, hoefde de aanvaller alleen nog de bal langs Muslera te tikken. Kort daarna krijgt Sturridge, uit de draai, een grote schietkans op 1-1. Hij krijgt de bal knap langs verdediger Diego Godín, maar Muselera heeft een voortreffelijke redding in huis.

Engeland en Uruguay schieten weinig op met een punt, maar beseften in de slotfase ook dat verliezen vrijwel dodelijk is. Toch kwam er een winnaar. Uit he niets kreeg Suarez de bal rechts van het zestienmetergebied, keek vlug waar Hart stond en werkte de bal op verwoestende wijze in de verre hoek. Uruguay pakte zo alsnog de volle buit en doet weer helemaal mee om de bovenste twee plekken. Engeland, dat net als tegen Italië echt wel aanvallende intenties toonde, is op papier nog niet uitgeschakeld, maar heeft een wonder nodig om de achtste finales te bereiken.

Uruguay

2 - 1

Engeland

 39' Suárez
 85' Suárez
   75' Rooney 
 
 Gele kaart: Godín (Uruguay), Gerrard (Engeland)
 
Stadion: Arena de São Paulo, São Paulo
Toeschouwers: 62575
Arbiter: Velasco Carballo (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
Cáceres
Giménez
Godín
A.Pereira
González (Fucile/79)
Arévalo
Lodeiro (Stuani/67)
Rodríguez
Cavani
Suárez (coates/88)
  Hart
Johnson
Cahill
Jagielka
Baines
Sterling (Barkley/65)
Gerrard
Rooney
Henderson (Lambert/86)
Welbeck (Lallana/71)
Sturridge

Assange twee jaar in ambassade Ecuador

WikiLeaks-oprichter Julian Assange bevindt zich al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Nog altijd zegt hij niet van plan te zijn terug te keren naar Zweden, waar hij wordt gezocht voor seksueel misbruik.

Aanhangers van de Australiër verkondigden voor het ambassadegebouw luid hun steun aan de klokkenluider. De minister van buitenlandse zaken van Ecuador zei dat Assange 'zolang als nodig is' in de ambassade mag blijven.

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade nadat hij de strijd voor de Britse rechter tegen zijn uitlevering aan Zweden had verloren. Assange vreest door dat land weer te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem zouden willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime Amerikaanse diplomatieke memo's.

Menselijke resten gevonden in Panama

Er zijn twee verschillende schoenen gevonden met menselijke resten in Panama. De vondst werd gedaan in de omgeving waar vijf dagen geleden spullen van de vermiste Lisanne Froon en Kris Kremers werden gevonden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS.

Er wordt DNA-onderzoek gedaan op de aangetroffen resten. De twee Nederlandse vrouwen worden al sinds begin april vermist. Zij verdwenen toen zij op vakantie in de Panamese stad Boquete waren.

Sinds vanochtend was een zoekteam met helicopters actief. Daarbij werden ook twee Nederlandse politiemensen ingezet. De leider van dat onderzoek had bij terugkomst twee gele papieren zakken in haar handen. De inhoud van die zakken is onbekend.

Balotelli: "Ik hoef niet ster van WK te zijn"

Mario Balotelli hoopt Italië vrijdagavond aan een zege te helpen op Costa Rica. Super Mario wil graag schitteren op het WK, maar wijst vooral naar het teambelang.

Balotelli (23) was in de eerste WK-wedstrijd belangrijk voor La Squadra Azzurra. De aanvaller maakte zaterdagavond één van de twee Italiaanse doelpunten tegen Engeland (1-2). Italië kan zich met een overwinning op Costa Rica plaatsen voor de achtste finales. Costa Rica won het eerste groepsduel verrassend van Uruguay (3-1).

Balotelli kijkt uit naar zijn tweede optreden in Brazilië. "Dit WK is een hele mooie ervaring voor mij. Ik voel geen druk, totaal niet", zei de 28-voudig international op een persconferentie. "Ik wil met Italië zo ver mogelijk komen op dit WK. Ik hoop ook zoveel mogelijk doelpunten te scoren."

"Het belangrijkste blijft alleen dat het team wint. Het WK winnen is wat mij betreft nog mooier dan het winnen van de Champions League of de Ballon d'Or. Ik hoop niet dat het Mario's WK wordt, maar het WK van Italië. Ik hoef niet de ster te zijn. Het gaat er om dat we als team winnen."

"Ik kijk veel andere wedstrijden voor mijn plezier. Welke landen de finale halen? We gaan het zien. Wij willen er in ieder geval staan", aldus Balotelli, die niet bezig is met een eventueel vertrek bij AC Milan. Arsenal wordt genoemd als nieuwe werkgever. "Ik richt me nu volledig op het WK."

Bondscoach Cesare Prandelli rekent tegen Costa Rica weer op Balotelli. "Het enige dat Mario moet doen is geconcentreerd spelen. Dat deed hij tegen Engeland. Maar Mario is één van de 23 spelers. Hij moet net als iedere speler honderd procent inzet tonen, net zoals zaterdagavond."

Martins Indi keert terug in Rio de Janeiro

Bruno Martins Indi heeft zich donderdag weer bij het Nederlands elftal gevoegd. De verdediger overnachtte na het duel met Australië in een ziekenhuis in Porto Alegre.

Martins Indi (22) viel tijdens de tweede groepswedstrijd van Oranje uit met een hersenschudding. De centrale verdediger kwam ongelukkig neer na een duel met Australiër Tim Cahill en moest per brancard van het veld. De Feyenoorder ging voor nader onderzoek naar het ziekenhuis.

De artsen besloten Martins Indi een nacht ter observatie in het ziekenhuis in Porto Alegre te houden. De 16-voudig international werd vergezeld door een lid van de medische staf van de KNVB. De selectie en technische staf vlogen direct na de wedstrijd terug naar Rio de Janeiro.

Martins Indi meldde zich donderdag weer bij het hotel in de Braziliaanse miljoenenstad waar Oranje verblijft. De mandekker lijkt het laatste groepsduel met Chili (maandag) aan zich voorbij te moeten laten gaan. Hij zou het advies hebben gekregen om het een week rustig aan te doen.

Het Nederlands elftal plaatste zich dankzij een zwaarbevochten zege op Australië (2-3) voor de achtste finales. Daarin wacht Brazilië, Mexico of Kroatië. Oranje sluit de groepsfase af tegen de Chilenen, die ook een ronde verder zijn. Robin van Persie is geschorst voor het duel in Sao Paulo.

Magnetisch veld aarde wordt zwakker

Het magnetisch veld van de aarde wordt zwakker, met name boven het westelijk halfrond. Daarnaast verplaatst het magnetische noorden zich, richting Siberië. Dat blijkt uit de eerste gegevens over het magnetisch veld die met satellieten zijn verzameld in het kader van de Swarm-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De veranderingen in het magnetisch veld blijken uit waarnemingen van magnetische signalen uit de kern van de aarde. De eerste resultaten van deze metingen werden donderdag in Kopenhagen gepresenteerd. Nadere analyses moeten de komende maanden het beeld verder 'opschonen'.

De opgedane kennis biedt nieuwe inzichten in tal van natuurlijke processen, zowel diep onder het aardoppervlak als in de atmosfeer en ver daarbuiten. Bovenal draagt zij bij aan de kennis waarom het magnetisch veld van de aarde zwakker wordt.

Nieuw automerk van Nederlandse komaf

Komend weekend wordt op Concours d'Elégance te Apeldoorn de nieuwste aanwinst voor de Nederlandse automotive-sector geïntroduceerd: Carice.

Momenteel is er nog maar één model te krijgen. Dit model gaat zijn leven tegemoet met de naam ‘Mk1’, heeft plaats voor twee personen en is volledig elektrisch aangedreven. In eerste instantie worden er tien cabriolets gebouwd.

Richard Holleman, oprichter van Carice BV, vertelt: "We verbaasden ons erover dat er geen ultralichte elektrische sportwagen bestaat en zijn er daarom zelf één gaan ontwikkelen".  De MK1 wordt in eerste instantie maar tien keer gebouwd. De auto gaat voor 22.000 euro exclusief btw over de toonbank.

[Sportblog] Zo stop je Suárez & Japanners ruimen op

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, en deze keer op donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

FIFA: DDR bestaat nog
Bij de FIFA zijn ze helemaal de weg kwijt. Bij de wereldvoetbalbond waar Sepp Blatter de scepter zwaait leven ze nog minimaal 24 jaar in het verleden. Zolang is de eenwording van Duitsland al weer geleden, maar toch is dit nieuws aan de FIFA voorbijgegaan. Op de website van de wereldvoetbalbond kan een journalist namelijk nog gewoon de Oost- of West-Duitse nationaliteit opgeven. Misschien zouden ze in Zürich toch wat vaker de krant moeten gaan lezen.

Zo stop je Suárez af
Luis Suárez is geliefd en gehaat in Engeland, maar nu Engeland het tegen het Uruguay van Suárez moet opnemen vragen ze zich op het eiland vooral af hoe ze de aanvaller moeten afstoppen. The Telegraph kwam met een aantal goede tips voor de Engelse spelers:

De Nooijer ambassadeur Laureus Sport for Good Foundation
Teun de Nooijer wordt ambassadeur voor de Laureus Sport for Good Foundation zo meldt Hockey.nl. De liefdadigheidsinstelling zet zich door middel van sport in tegen onder meer criminaliteit, HIV en aids en discriminatie waar jongeren mee geconfronteerd worden. "Ik geloof heel sterk in de kracht van sport", aldus de oud-international. "Het kan er soms hard aan toe gaan, maar uiteindelijk doet iedereen het omdat ze van sport houden. Het brengt mensen dichter bij elkaar, dat vind ik erg belangrijk."

One Direction-zanger koopt Doncaster Rovers
De Engelse voetbalclub Doncaster Rovers heeft twee nieuwe eigenaren. Louis Tomlinson van boyband One Direction heeft samen met oud Rovers-voorzitter John Ryan de Engelse club overgenomen. Tomlinson is al van jongs af aan fan van The Rovers. Afgelopen seizoen speelde de jonge zanger al een wedstrijd bij het tweede van Doncaster Rovers om geld in te zamelen voor een goed doel. De club komt volgend jaar uit in League One nadat het afgelopen seizoen degradeerde uit The Championship.


Tomlinson in actie in het shirt van Docaster Rovers (Bron: YouTube)

Japanners maken stadion schoon na verlies
Japan is een graag geziene gast op WK's. Niet zozeer vanwege hun geweldige voetbal maar vooral vanwege hun supporters. En dan vooral hun goede gewoontes. De Japanse fans hebben het goede gebruik na de wedstrijd netjes hun vakken schoon te maken. Ze nemen hun eigen plastic vuilniszak mee naar het stadion en ruimen na het laatste fluitsignaal de rommel rond hen op. Zelfs een verlies kan de Aziaten niet deren, ze ruimen stug zoals gebruikelijk alles op!

Zes-jarige jongen solliciteerde als Celtic-coach
Begin juni stelde Celtic de Noor Ronny Deila aan als opvolger van Neil Lennon, maar de Noor was niet de enige die uit was op baan in Glasgow. Ook de zes-jarige Aiden Headridge leek het wel wat om de scepter te zwaaien bij de landskampioen van Schotland. De jonge fan schreef een sollicitatiebrief aan zijn favoriete club en al snel kreeg hij antwoord van Celtic-topman Peter Lawwell.

Ciarán Headridge, de grote broer van Aiden, plaatste de brief van Lawwell op Twitter. Hier kun je lezen hoe de Schotse club reageerde op de sollicitatie van de jonge fan. Ook kreeg Aiden nog een mooie Celtic-polo cadeau.

Olic met de schrik vrij na bizar badkamerongeluk
Ivica Olic scoorde woensdagavond de 1-0 tegen Kameroen, maar het had niet veel gescheeld of de Kroatische spits had niet eens aan de aftrap verschenen, aldus Goal.com. Zeven uur voor de groepswedstrijd tussen Kroatië en Kameroen stapte Olic onder de douche vandaan en brak daarbij de douchedeur. De spits van VfL Wolfsburg stapte vervolgens in een stuk glas en liep een flinke snee op in zijn voet.

"Complimenten aan de medische staf", zei Olic na afloop van de 4-0 overwinning op Kameroen. "Dankzij hen heb ik kunnen spelen na mijn ongeluk in het hotel. Na het douchen brak de deur en werd ik gesneden in mijn voet. Ik stapte op een stuk glas, dat in mijn voet bleef hangen."

"Onder leiding van Zoran Bahtijarevic werd mijn wond gehecht", vervolgt Olic. "Ik heb uiteindelijk pijnstillers gekregen en heb zodoende kunnen spelen. Gelukkig was het mijn rechtervoet", aldus Olic, die de openingstreffer maakte met zijn linker. "Ik was zo kwaad en werd zelfs agressief toen ik hoorde dat het gehecht moest worden. Maar nu ben ik de medische staf enorm dankbaar."

De laatste groepswedstrijd van Kroatië tegen Mexico aanstaande maandag (22:00 uur) lijkt niet in gevaar te komen voor de ervaren Kroaat. "Ik mag niet trainen omdat ik niet veel mag zweten. Hopelijk heelt de wond in de komende twee tot drie dagen en hoef ik geen pijnstillers te slikken voor de wedstrijd tegen Mexico. Maar als het nodig is dan neem ik ze."

Noordanus betreurt effect 'ludieke' homowijkactie

Burgemeester van Tilburg Peter van Noordanus (PvdA) vindt het 'vervelend' dat hij heeft bijgedragen aan een actie die de media en de samenleving op het verkeerde been heeft gezet. Zijn intentie was om homo-emancipatie onder de aandacht te brengen, laat hij donderdagmiddag weten via de gemeentesite. Hij biedt echter geen excuses aan.

Een projectontwikkelaar kondigde woensdag aan in Tilburg een omheinde homowijk op te zetten. De gemeente zei op de site van het bedrijf het initiatief te steunen, wat leidde tot verontwaardigde reacties, onder meer van homobelangenorganisatie COC Nederland. 's Avonds bleek dat het een promotiestunt was van Stichting Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

Noordanus spreekt van een ludieke actie, waaraan hij heeft meegewerkt omdat 'de acceptatie van homoseksuelen geen vanzelfsprekendheid is'. "Ik heb mijn medewerking concreet gemaakt door een algemene quote over homo-emancipatie ter beschikking te stellen", schrijft Noordanus. "Hierin geef ik aan dat ik burgemeester wil zijn van een tolerante stad die blij is met een gaycommunity binnen zijn stadsgrenzen."

De stichting heeft de publicitaire aandacht onderschat, vervolgt de burgemeester. "Voor mij reden om de Stichting Roze Maandag gisteren te vragen snel helderheid te bieden. Daarbij heb ik ook de impact van mijn quote onderschat."

Diverse media voelden zich geborneerd en hebben een boze brief naar Noordanus gestuurd. De hoofdredacties van onder meer NOS, NRC Handelsblad en Novum Nieuws zijn ontstemd. "Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente", schrijven Marcel Gelauff van de NOS en Peter Vandermeersch van NRC. "Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief."

Vandermeersch en Gelauff, die ook voorzitter is van het Genootschap van Hoofdredacteuren, schrijven dat de geloofwaardigheid van hun merken door de actie van de gemeente is aangetast. Ze zeggen zich te beraden op wat dit betekent voor de verhouding tussen de gemeente en hun redacties.

Vader Ivoriaan Dié overleed enkele uren voor aftrap

Sommige dagen zou je het liefst over willen slaan. Dit gold eerder vandaag ook voor Serey Dié. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Colombia en Ivoorkust had de Ivoriaan het tijdens het volkslied erg moeilijk. Pas na afloop van het duel werd duidelijk waarom.

De vader van Dié was enkele uren voor aanvang van de wedstrijd overleden. Bij het horen van het volkslied van Ivoorkust werd het de speler even te veel en kon hij zijn tranen nauwelijks bedwingen. Toch wilde hij heel graag uitkomen voor zijn land en koos hij ervoor om te spelen.

Ivoorkust verloor de wedstrijd overigens met 2-1 van Colombia, dat daardoor vrijwel zeker is van deelname aan de achtste finales.

Bergtop Chili moet plaatsmaken voor telescoop

Astronomen van de European Southern Observatory in Chili blazen donderdag de top van een berg weg om daar de grootste optische telescoop ter wereld neer te kunnen zetten. De berg Cerro Armazones, drieduizend meter hoog, wordt de standplaats van de European Extremely Large Telescope.

De telescoop heeft een spiegel van 39 meter doorsnede. Astronomen spreken van het 'grootste oog ter wereld dat op de hemel is gericht'.

Met behulp van het precisie-instrument willen wetenschappers planeten rond andere sterren, donkere materie en grote zwarte gaten bestuderen.

Lees in dit FOK!nu-stuk meer over de bouw van de Extremely Large Telescope. 

'Kiezer wil Pechtold als premier'

D66-leider Alexander Pechtold is het meest geschikt om Mark Rutte (VVD) op te volgen als premier. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Ipsos.

Van de fractieleiders van de zes grootste partijen wijst de kiezer Pechtold aan als gedoodverfde opvolger van Rutte. Dat betekent overigens niet dat er groot draagvlak is voor de sociaalliberaal. Pechtold scoort een 5,6. Minst populair is PVV-leider Geert Wilders met een 2,9. Halbe Zijlstra (VVD) krijgt een 4,3, Diederik Samsom (PvdA) een 3,8 en Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) krijgen allebei een 4,8.

Pechtold is niet alleen populair onder zijn eigen achterban. Ook de VVD- en PvdA-kiezers juichen de nominatie van Pechtold toe. Ze zien zelfs Pechtold liever zijn intrek nemen in het Torentje dan Zijlstra of Samsom, aldus Ipsos. Pechtold zei dit weekeinde in een interview met NRC Handelsblad dat hij klaar is om leiding te geven aan een kabinet.

Trentin sprint naar zege in Zwitserland

Matteo Trentin heeft de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de sprint van een uitgedund peloton versloeg de Italiaan zijn landgenoten Daniele Bennati en Francesco Gavazzi. Trentin's ploeggenoot bij Omega Pharma-Quick-Step Tony Martin behoudt de leiding in het klassement.

In de laatste veertig kilometer van de etappe lagen twee kleine beklimmingen. Onder meer de nummer drie van het klassement Peter Sagan trok in de afdaling van de slotklim in de aanval. Op een paar kilometer van het einde werd de Slowaak echter teruggepakt waarna het peloton in de straten van Delémont ging sprinten.

De top tien van het klassement blijft ongewijzigd. De Nederlander Tom Dumoulin blijft op zes seconden tweede, voor Sagan, Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter. Vrijdag staat er een individuele tijdrit van 25 kilometer op het programma.

De Nederlander Niki Terpstra ging niet van start in de etappe. Op Facebook schrijft de Noord-Hollander dat hij last heeft van zijn luchtwegen. Hij wil met het oog op het NK en de Tour de France geen risico nemen.

Zieke Clasie slaat training Oranje over

Jordy Clasie heeft de training van het Nederlands elftal donderdag in Rio de Janeiro laten schieten. De middenvelder, die dit WK nog niet in actie kwam, heeft griep en bleef achter in het hotel. Ook Bruno Martins Indi was er niet bij. De verdediger viel woensdag tegen Australië uit met een hersenschudding en keert pas later terug van Porto Alegre naar Rio.

De overige spelers die tegen Australië in de basis stonden deden het rustig aan en hielden het bij een uitlooptraining. Nigel de Jong en Arjen Robben kwamen alleen voor de groepsbespreking het veld op en vertrokken daarna naar binnen om wat fitnessoefeningen te doen. De twee kampen met kleine pijntjes. Ook Wesley Sneijder bleef een groot deel van de training binnen.

De reserves gingen nog wat langer door met afwerkoefeningen op doel. De basisspelers mochten daar vanaf de kant ontspannen naar kijken. Voor Oranje staat vrijdag om 16.30 uur Nederlandse tijd de volgende training op het programma.

[Groep C] Uitslag Colombia - Ivoorkust

Colombia heeft vanavond zijn tweede wedstrijd tijdens het WK voetbal gewonnen. In Brasilia waren de Zuid-Amerikanen met 2-1 te sterk voor Ivoorkust. Alle doelpunten van dit duel vielen pas na de theepauze.

Tijdens het WK voetbal werd het duel tussen Colombia en Ivoorkust voor het eerst gespeeld. Voorafgaand aan deze wedstrijd liepen bij sommige Ivoriaanse spelers de emoties hoog op. Sommigen, waaronder Serey Dié, hadden zelfs de nodige moeite om hun tranen in bedwang te houden.

De eerste kans van de wedstrijd werd na vijf minuten. Teófilio Gutiérrez schoot de bal voor Colombia van afstand richting het doel van Ivoorkust, maar deze poging was niet zuiver. Niet veel later verscheen een enorme bal op het veld, die met de nodige moeite werd verwijderd. Na de hervatting bleven de Colombianen overigens wel veel beter dan hun Afrikaanse opponent.

Na een klein half uur had Colombia dé kans op de openingstreffer. Geheel vrij voor de keeper raakt Gutiérrez de bal echter helemaal verkeerd. Ivoorkust had tot dat moment nog weinig laten zien. Zelfs Wilfried Bony, voormalig speler van Vitesse, kwam nog nauwelijks in het spel voor. Het rustsignaal werd dan ook begeleid van een klein fluitconcert, want veel gebeurde er in de eerste 45 minuten niet.


Wilfried Bony (rechts) in duel met Mario Yepes (PRO SHOTS / Action Images)

In de tweede helft lag het tempo van de wedstrijd een stuk hoger. In de 50e minuut zorgde dit voor gevaar bij het doel van Ivoorkust. Vanaf rechts werd de bal voorgegeven, maar hier werd door de Colombianen niet veel mee gedaan. Aan de andere kant was het Yaya Touré, die een kansje voor de Ivorianen kreeg. Ook Bony kreeg niet veel later zijn mogelijkheid. Een fraaie omhaal werd echter niet tot doelpunt gepromoveerd.

Intussen probeerde Colombia wel steeds meer aan te dringen, wat na bijna iets meer dan een uur spelen de verdiende goal opleverde. Na een corner kwam James Rodríguez hoger dan Zokora en verschalkte daarmee doelman Boubacar Copa Barry. Zes minuten later leek de wedstrijd gespeeld te zijn toen invaller Juan Fernando Quintero de score verdubbelde.

Ivoorkust leek zich echter niet bij een nederlaag neer te leggen. Gervinho liet kort na de tweede goal van zich spreken, zette de verdediging van Colombia te kijk en maakte de aansluitingstreffer. De drie goals zorgden er in elk geval voor dat het duel na rust helemaal is los gekomen. In de laatste tien minuten kon het duel nog alle kanten op. Zo kregen onder meer Salomon Kalou (Ivoorkust) en Quintero (Colombia) hele goede kansen, maar gescoord werd er niet meer.

De zege op Ivoorkust betekende voor Colombia de tweede zege van dit WK voetbal. Afgelopen zaterdag werd Griekenland al op een 3-0 nederlaag getrakteerd. De Ivorianen zijn in deze groep echter nog niet uitgeschakeld, aangezien zij eerder al wonnen van Japan: 2-1.


Colombia

2 - 1

Ivoorkust

 64' Rodríguez
70' Quintero
  74' Gervinho 
 
 Gele kaart: Zokora (Ivoorkust)
 
Stadion: Estádio Nacional de Brasília, Brasilia
Toeschouwers: 68.748
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ospina
Zúñiga
Zapata
Yepes
Armero (Arías/72)
Cuadrado
Sánchez
Rodríguez
Aguilar (Mejia/79)
Ibarbo (Quintero/53)
Gutiérrez
  Barry
Aurier
Zokora
Bamba
Boka
Gradel (Kalou/67)
Tioté
Y. Touré
Die (Bolly/73)
Gervinho
Bony (Drogba/60)

Overleg over superprovincie mislukt

Het overleg over de 'superprovincie' is mislukt. D66 en GroenLinks willen niet verder praten met het kabinet over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, bleek donderdagavond na afloop van politiek topoverleg op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD).

"De ideeën liggen op dit moment te ver uit elkaar", concludeerde D66-leider Alexander Pechtold na afloop van het overleg, dat zo'n twee uur in beslag nam. "We hebben vastgesteld dat de verschillen te groot zijn", zei ook Bram van Ojik (GroenLinks). PvdA-leider Diederik Samsom stelde ook vast dat op een aantal onderwerpen geen overeenstemming mogelijk bleek.

Het is nog onduidelijk of de superprovincie nu definitief van de baan is. Het kabinet gaat vrijdag bespreken of er alsnog een wetsvoorstel moet komen, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Maar wat ik eigenlijk wilde, een akkoord sluiten waardoor je op voorhand weet dat er in principe een meerderheid is in de Tweede en de Eerste Kamer, is niet gelukt."

Volgens Plasterk gingen de verschillen van mening niet om het principe van de provinciefusie, maar om onderdelen van zijn plannen.

Song: "Heb mijn land teleurgesteld"

Alex Song heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rode kaart in het duel met Kroatië (0-4 verlies). De Kameroener deelde Mario Mandzukic een elleboogstoot uit. Kameroen is na de tweede nederlaag in twee groepswedstrijden uitgeschakeld op het WK.

De Ontembare Leeuwen gingen vorige week vrijdag onderuit tegen Mexico (1-0) en Kroatië bleek woensdag in Manaus veel te sterk. Song (26) haalde het einde van de wedstrijd niet.

De middenvelder van FC Barcelona kon zijn emoties niet onder controle houden en gaf Mandzukic tijdens een sprintduel een elleboogstoot tegen de rug. Song moest met rood van het veld en vergrootte daarmee de ellende voor Kameroen, dat een dramatisch WK beleeft.

Ik ben heel verdrietig, omdat ik weet dat ik mijn land en mezelf heb teleurgesteld", zegt Song in een officieel statement van de voetbalbond van Kameroen. "Het was ontzettend dom van mij en ik wil mijn excuses aanbieden. Ik had de tijd graag terug willen draaien."

"Ik hoop dat men het mij kan vergeven", aldus de 45-voudig international. De actie van Song werd nog gevolgd door een ruzie op het veld tussen teamgenoten Benoit Assou-Ekotto en Benjamin Moukandjo. Assou-Ekotto duwde zijn hoofd tegen die van Moukandjo. Kameroen speelt op 23 juni nog tegen Brazilië.

Ondanks donatietekort opent AMC eicelbank

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam start deze zomer met het opzetten van een eicelbank, ondanks een tekort aan eiceldonatrices. Dat bevestigt het ziekenhuis donderdag. Bij de eicelbank kunnen vrouwen hun eicellen laten invriezen, die daarna gebruikt worden om andere vrouwen zwanger te laten raken.

De eicelbank in Amsterdam is de derde van Nederland, na het UMC Utrecht en Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Die afdelingen gingen begin mei al open en verwachten deze zomer de eerste vrouwen te behandelen met eicellen die ze hebben ingevroren.

Op dit moment zijn er echter veel te weinig donatrices. "Het doneren is relatief zwaar", aldus Sjoerd Repping, hoofd van het laboratorium voor voortplantingsgeneeskunde in het AMC. "De vrouw volgt een intensief programma, waarin onder andere twee weken een hormoonkuur moet worden gevolgd. Daarna volg nog een kleine ingreep."

De eicelbank in Amsterdam moet mensen daarom bewust maken van de eicelbehandeling, aldus Repping. "Met meer aandacht kan de behandeling breder worden geaccepteerd. In Nederland is alle kennis aanwezig voor de behandeling. Dat vrouwen nog naar het buitenland moeten, kunnen we voorkomen."

Het AMC start eind juli op de Gay Pride een actie om eiceldonatrices te werven. Daarna wordt gekeken of er na de zomer een informatiebijeenkomst kan worden georganiseerd, aldus Repping. "We verwachten niet dat er honderd aanmeldingen komen, maar we stoppen ook niet als zich maar één vrouw aanmeldt."

Pechtold wil helderheid over superprovincie

D66-leider Pechtold wil dat er donderdagavond helderheid komt over het al of niet doorgaan van de superprovincie. Dat zei Pechtold donderdag voor aanvang van nieuw politiek topoverleg over de fusie van drie provincies.

"Als het kabinet tempo wil maken, moet het vandaag wel concreet worden", zei Pechtold bij aankomst op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD). GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik zei het overleg juist niet als beslissend te zien. Wel noemde hij de onderhandelingen moeizaam.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom worden de wensenlijstjes van D66 en GroenLinks steeds langer. "Daar wordt het niet gemakkelijker van." VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wilde bij aankomst geen commentaar geven.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde evenmin spreken van een beslissend overleg. "Dat weet je nooit helemaal", zei Plasterk. Hij wilde geen inschatting geven van de kans dat de superprovincie er nog komt.

Het kabinet onderhandelt met D66 en GroenLinks over de fusie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Steun van die partijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Woensdagavond werd daarover ook al overlegd op het departement van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Donderdag schuiven ook de fractieleiders van de verschillende partijen aan.

Bronnen rond het overleg zijn niet erg optimistisch over de kans dat het tot een akkoord komt. Vermoedelijk wordt de vorming van de superprovincie op de lange baan geschoven. Ook de betrokken provincies zelf verzetten tegen de fusie.

Panamese teams vertrokken naar vindplaats rugzak

Vier onderzoeksteams zijn vertrokken naar de vindplaats van de eigendommen van Kris Kremers en Lisanne Froon. Dat laat een woordvoerder van het openbaar ministerie in Panama donderdag weten.

In totaal dertig man van onder meer politie, justitie en hulpdienst Sinaproc ging donderdagochtend (lokale tijd) op zoek naar nieuwe aanwijzingen in het afgelegen gebied in de provincie Bocas del Toro. Daar vond de inheemse bevolking vrijdag in een rivier een rugzak met spullen van de Nederlanders. Het onderzoek kan volgens Sinaproc tot vijf dagen duren.

Een aantla onderzoekers verplaatst zich met helikopters naar Bocas del Toro en een team vertrekt te voet vanuit Boquete, waar de vrouwen op 1 april voor het laatst gezien zijn. Sinaproc verwacht dat zij donderdagmiddag of -avond op hun bestemming aankomen. Twee Nederlandse rechercheurs ondersteunen de zoektocht.

De rugzak is momenteel voor onderzoek in Panama-Stad. De resultaten worden binnen enkele dagen verwacht. Volgens het OM in Panama is er vooralsnog geen sprake van dat de rugzak voor nader onderzoek naar Nederland gaat.

Steam summersale van start!

Hopelijk zijn jullie portemonnees er klaar voor, want de Steam summersale is van start! Wat maakt het uit dat je aan het eind van de maand geen geld hebt voor eten wanneer je spellen kunt kopen die je mogelijk niet eens gaat spelen.

Belangrijkste dingen die je moet weten voordat je een spel koopt. Koop het alleen als het die dag extra is afgeprijst, wanneer het een daily deal is, een community choice of wanneer het de laatste dag is van de summersale. Grote kans dat je het spel een dag later nog goedkoper ziet voorbijkomen.

Ook op GOG is ondertussen de summersale al een tijdje van start.

Steamsale 

OM steekt stokje voor Hells Angel-pand Kerkrade

Het pand dat de Hells Angels willen kopen in het centrum van Kerkrade komt voorlopig niet in handen van de motorclub. Het Openbaar Ministerie geeft geen toestemming voor de levering omdat op het pand conservatoir beslag rust. Dat laat het OM donderdag weten na overleg met politie en gemeente naar aanleiding van geruchten over het oude Navarro-pand op de Markt 53.

Het conservatoir beslag houdt in dat de opbrengst van de verkoop in bezit komt van het OM in verband met de zaak-Landlord, een groot onderzoek naar fraude en witwassen bij vastgoedtransacties rondom de eigenaar van het pand Joep J.

De gemeente wil ook niet dat de Hells Angels het pand kopen. "Dergelijke ontwikkelingen leveren onveiligheidsgevoelens op bij inwoners en ondernemers", zegt burgemeester Jos Som (CDA) in een verklaring. "Dat zien we niet alleen in Kerkrade, maar ook in andere gemeenten die te maken hebben (gehad) met Outlaw Motor Gangs. Voor mij is intimiderend en crimineel gedrag niet aanvaardbaar en ik wil dat mijn inwoners zich veilig voelen in onze stad."

Als de Hells Angels toch activiteiten ontplooien in het pand, dan treedt de gemeente 'strikt handhavend' op. "U begrijpt dat ik, gezien de onveiligheidsgevoelens van mensen, met extra aandacht volg wat er gebeurt in en rondom het pand. En als er zaken gebeuren die niet passen binnen wet- en regelgeving, zal de gemeente direct optreden."

Som voelt zich gesteund door de 32 andere burgemeesters in Limburg die het probleem van de zogenoemde Outlaw Motor Gangs samen aanpakken. "En ik voel me gesterkt door de gouverneur en de minister van Veiligheid en Justitie die ik deze week uitgebreid over deze kwestie heb gesproken", aldus de burgemeester.

De gemeente liet woensdag weten dat leden van de Hells Angels het pand inderdaad hebben bezichtigd, maar dat over een verkoop officieel nog niets bekend is. Kerkrade plaatste eerder deze maand extra camera's op de Markt omdat café-eigenaren door Hells Angels waren geïntimideerd.

Joep J., de verkoper van het pand, wordt verdacht van vastgoedfraude. Hij zei woensdag een mondelinge overeenkomst met de motorclub te hebben bereikt over de verkoop van het pand voor 750 duizend euro. De Hells Angels hebben de sleutel al gekregen, zei hij tegen L1.

Politie vaak te laat bij spoedgevallen

De politie is in zes van de tien regio's vaak te laat aanwezig bij spoedgevallen. In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Limburg en Zeeland-West-Brabant haalt de politie de zelf gestelde streefnorm niet. Dat melden RTL Nieuws en Nu.nl op basis van opgevraagde politiegegevens.

Volgens de officiële streefnorm moet ruim 85 procent van de politie-eenheden na een zogeheten PRIO1-melding binnen een kwartier aanwezig zijn. Het gaat dan om de reactietijd van de agenten tussen de 112-melding en het arriveren van het eerste politievoertuig. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTL Nieuws dat de politie echter wordt afgerekend op een norm van 80 procent.

De eenheid Noord-Nederland is in 78,4 procent van de gevallen op tijd. Dat is ruim zes procentpunt onder de gestelde norm. Dat zou komen doordat de afstanden in het landelijke gebied groot zijn. De eenheid Flevoland-Utrecht heeft met 93,2 procent de snelste reactietijd.

Op landelijk niveau haalt de politie een gemiddelde van 85,31 procent. Dat is iets hoger dan in 2012, toen agenten in 84,53 procent van de gevallen op tijd waren.

In totaal halen 152 gemeenten de vastgestelde norm niet. Dat aantal neemt sinds 2011 wel af. Toen haalden 186 gemeenten de norm niet. Een jaar later, in 2012, was dat aantal 188. Op Vlieland waren agenten in vier van de vijftien meldingen binnen een kwartier ter plaatse.

Ook in Noord-Beveland en Millingen aan den Rijn duurde het lang voordat de politie aanwezig was. Respectievelijk 31,9 en 35,6 procent van alle ritten kwam op tijd aan. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTL Nieuws dat de norm landelijk geldt en niet gemeentelijk wordt toegepast.

Ook Rabo-bankiers krijgen meer salaris

Na ABN AMRO blijkt ook Rabobank zijn bestuurlijke subtop een salarisverhoging te hebben gegeven, als compensatie voor het verlagen van de bonussen. De 240 bankiers net onder de raad van bestuur kregen er begin dit jaar dertien procent aan salaris bij, zo bevestigt een woordvoerder van de bank donderdag na berichtgeving van RTL Z.

De loonsverhoging is een logisch vervolg op de sobere lijn die de bank de afgelopen jaren al inzette, aldus de zegsvrouw. Zo werd vorig jaar april al een nieuwe, versoberde cao afgesproken, waarin het schrappen van de variabele bonus al werd afgesproken. Om die tegenvaller wat te verzachten krijgt de toplaag daarom een 'beperkte compensatie'.

Het besluit van Rabobank heeft - anders dan bij ABN AMRO - niets te maken met de bonusplannen van van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo verzekert de woordvoerster. Dijsselbloem is van plan de hoogte van de bonussen te verlagen tot maximaal twintig procent van een jaarsalaris. Dat is veel lager dan de Europese bovengrens van honderd procent.

ABN AMRO verlaagde vooruitlopend op de plannen van Dijsselbloem de bonussen van zijn honderd hoogste managers begin dit jaar naar twintig procent van een jaarsalaris. In ruil daarvoor kregen zij een salarisverhoging van twintig procent, zo maakte de bank woensdag bekend. Netto gingen de ABN-bankiers er echter vijf tot tien procent op achteruit, aldus de bank.

Doelman Spanje baalt van uitschakeling

Iker Casillas baalt van de vroege aftocht van Spanje op het WK. De regerend wereldkampioen is na nederlagen tegen Nederland en Chili al uitgeschakeld. "We vertrekken hier teleurgesteld. Dat doet pijn", laat de doelman weten. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de veertien jaar dat ik bij Spanje speel. Normaal krijgt Spanje niet zo veel goals tegen."

Volgens Casillas was de druk groot. "We wilden hier de fans blij maken, maar we troffen twee sterke tegenstanders. We moeten Nederland en Chili feliciteren." Casillas denkt dat dit het einde van een tijdperk kan zijn voor Spanje. De aanvoerder gaat na het toernooi goed nadenken over zijn toekomst. Maandag speelt Spanje nog voor spek en bonen tegen Australië.

"We moeten nu dit toernooi zo goed mogelijk eindigen, daarna gaan we verder kijken. Ik ben nu 33 jaar oud. Na de vakantie zullen we zien of er nog geloof is in het team." Casillas maakte deel uit van het team dat in 2008 en 2012 de Europese en in 2010 de wereldtitel veroverde.

Middenvelder Andres Iniesta is er nog niet mee bezig of dit het einde van een tijdperk is. "We hadden er vertrouwen in en een goed team, het is moeilijk om Brazilië op deze manier te verlaten. We hebben lang aan de top gestaan maar nu is het anders."

Winnaars kaarten voor EpiCon Summer

Op de EpiCon Summer 2014 die zaterdag 5 en zondag 6 juli in Den Bosch plaatsvindt kunnen bezoekers twee dagen lang genieten van een spectaculair aanbod aan gaming en eSports. Het complete programma van EpiCon Summer 2014 is te vinden op www.EpiCon.nl.

FOK!games mocht 5x 2 kaarten weggeven voor de zaterdag. Het antwoord op de vraag in welke hallen EpiCon plaatsvindt is: De Brabanthallen in Den Bosch. De winnaars zijn: D4rkr4ver, ApoclysmX, YunusEmre, spinzaku en MBuchu. Gefeliciteerd! Jullie krijgen zo spoedig moeglijk bericht.

EpiCon Summer

Studenten hekelen rendementsdenken

Studenten maken zich grote zorgen over de toename aan rendementsmaatregelen in het hoger onderwijs. Dat is op te maken uit de notitie Studiesucces, een Nieuwe Definitie, die de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdagmiddag overhandigden aan de voorzitters van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten.

"De druk op studenten om zo snel mogelijk af te studeren wordt steeds groter", vindt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "De focus ligt hierbij op het verbeteren van de rendementscijfers, in plaats van het verbeteren van de kwaliteit." De studentenorganisaties roepen universiteiten en hogescholen op de kwaliteit van het onderwijs weer voorop te stellen.

Opleidingen verzinnen allerlei maatregelen om de beste slagingspercentages te behalen waarbij ze rendement als studiesucces definiëren, stellen de studentorganisaties. "Het gaat er niet meer om wie de beste student is, maar wie het snelst een diploma haalt", aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

De studenten pleiten voor een nieuwe definitie van studiesucces waarin persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid bij de studie centraal staan. Daarnaast pleiten ze voor flexibel onderwijs zodat een student zijn of haar eigen programma kan samenstellen. Ook moet er ruimte zijn voor extracurriculaire activiteiten.

Het leenstelsel is de studenten ook nog altijd een doorn in het oog. Vrijdagmiddag wordt hier in Groningen tegen gedemonstreerd door de jongerenorganisatie van de SP en de Groninger Studentenbond. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt en Jorien Jansen houden een toespraak. De demonstratie in Groningen is de eerste in een reeks van lokale demonstraties voor het behoud van studiefinanciering. In Utrecht en Amsterdam staan ook demonstraties gepland.

Geen zorgtoeslag voor 3500 mensen door foutje CJIB

Zo'n 3500 Nederlanders hebben vorige maand geen zorgtoeslag gekregen door een fout bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het CJIB bleef overmaken. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus donderdag na berichtgeving van de NOS.

Wanneer mensen meer dan zes maanden lang geen premie betalen aan hun zorgverzekeraar, dan int het incassobureau die premie voor de verzekeraars. De zorgtoeslag wordt in zo'n geval niet langer naar de rekening van de schuldenaar overgemaakt, maar direct gestort bij het CJIB, dat de schulden dan afbetaalt.

Door een fout van het CJIB in april stonden vijfduizend Nederlanders ten onrechte te boek als wanbetaler, terwijl ze hun schuld al hadden afbetaald, aldus de zegsman. Die fout had gevolgen voor ongeveer 3500 mensen, die geen toeslag kregen in mei. Het CJIB en de Belastingdienst zijn nu een spoedprocedure begonnen om de zorgtoeslag alsnog over te maken.

'VS sturen commando's naar Irak'

De VS sturen honderd commando's naar Irak. Dat zal president Barack Obama donderdag mogelijk bekendmaken, meldt AP op gezag van een anonieme bron bij de Amerikaanse regering. Zij gaan daar de Iraakse krijgsmacht trainen en adviseren.

Obama overlegt donderdag met zijn nationale veiligheidsteam over de situatie in Irak. De president zou overwegen de Iraakse premier Nouri al-Maliki op te roepen af te treden. De sjiiet Al-Maliki heeft te weinig gedaan om de saamhorigheid in zijn land te bewaren. Met name de soennitische meerderheid in Irak voelt zich als tweederangsburger weggezet.

'Miley Cyrus rookt zondag geen blowtje op podium'

Concertorganisator Mojo verwacht niet dat Miley Cyrus zondag weer een joint opsteekt in de Amsterdamse Ziggo Dome. "Ik ga er niet vanuit dat ze het doet", zegt een woordvoerder tegen Novum Nieuws. De zangeres zorgde in november nog voor ophef omdat ze tijdens de MTV EMA, die werden uitgereikt in de Ziggo Dome, een blowtje rookte.

In de Amsterdamse concerthal heerst een rookverbod. Iets waar de 21-jarige Cyrus nu door Mojo van op de hoogte is gesteld. "Wij informeren artiesten standaard over het antirookbeleid", vervolgt de zegsvrouw. Of de zangeres in de problemen komt als ze toch een joint opsteekt, laat de concertorganisator in het midden. "Daar gaan we niet over speculeren."

Mojo weet niet waarom Cyrus eerder het rookverbod in de Ziggo Dome aan de laars lapte. "Wij hebben de awardshow niet georganiseerd." Het rookgedrag van de zangeres had grote gevolgen. De Ziggo Dome besloot daarna de regels tegen het roken aan te scherpen.

Cyrus kwam de afgelopen maanden geregeld in het nieuws vanwege haar spraakmakende gedrag tijdens haar Bangerz-tournee. Zo deed de zangeres op het podium alsof ze masturbeerde en trad ze op in enkel haar ondergoed. Cyrus zou in eerste instantie al in mei naar Amsterdam komen met haar tournee, maar moest dat concert verschuiven omdat ze ziek was.

Crowdfunding moet Belkin-ploeg redden

De Belkin-wielerploeg schakelt de hulp in van fans om het team levend te houden. Op de eigen website vraagt de Nederlandse ploeg tien euro te storten, zodat het een gedeelte van de financiering zelf rond kan krijgen. Ook moet het potentiële sponsoren laten zien dat er een trouwe achterban is, schrijft het team. Dinsdag maakte Belkin bekend te stoppen met de sponsoring.

Het Amerikaanse technologiebedrijf wil meer wereldwijde aandacht vergaren en daar past het sponsoren van een wielerteam niet in. Het concern houdt het daarmee een jaar eerder voor gezien dan aanvankelijk de bedoeling was. Belkin verbond zich vorig jaar juni, kort voor de Tour de France, nog voor tweeënhalf jaar aan de ploeg.

"We hebben er alle vertrouwen in dat we op tijd een sponsor vinden, maar willen zelf ook het heft in handen nemen door middel van crowdfunding", schrijft het team van onder anderen Bauke Mollema, Robert Gesink en Wilco Kelderman. "Dit geeft een stukje stabiliteit, waardoor sponsoren eerder in zullen willen stappen."

Voor de grootste Nederlandse wielerploeg is het de tweede keer in korte tijd dat het op zoek moet naar een nieuwe sponsor. Eind 2012 stopte Rabobank na dopingperikelen. Daarna ging het team enkele maanden door het leven als Blanco.

Raadsel 'zandstormleger' opgelost

Een Perzisch leger van vijftigduizend man verdween rond 524 voor Christus niet in een zandstorm, maar werd verslagen bij een oase. De nederlaag verdween vervolgens in de doofpot. Dat claimt de Leidse egyptoloog Olaf Kaper na archeologisch onderzoek. De verdwijning is een van de grootste archeologische raadsels ooit.

Volgens de legende zou de Perzische koning Cambyses met zijn leger in de buurt van Luxor, het toenmalige Thebe, de woestijn in zijn getrokken. De troepen zouden nooit terugkeren. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus waren ze na een storm opgeslokt door een zandduin.

Kaper stelt nu dat het leger van Cambyses op weg was naar de oase Dachla, waar de Egyptische rebellenleider Petoebastis III het Perzische leger in een hinderlaag lokte. Petoebastis veroverde daarna een groot deel van Egypte en liet zich tot farao kronen.

De egyptoloog ontdekte de ware toedracht van de verdwijning per toeval, zo zegt hij. Al meer dan tien jaar doet hij onderzoek in Dachla, waar hij op oude tempelblokken ontcijferde dat daar een machtsbasis van Petoebastis III gevestigd moest zijn geweest. "Met de geringe kennis die we hadden van Petoebastis III, de opgravingslocatie en het verhaal van Herodotus, kunnen we de geschiedenis reconstrueren", aldus Kaper.

De vraag is nu waarom het lot van Cambyses' leger zo lang onduidelijk bleef. Volgens Kaper komt dat door de opvolger van Cambyses, koning Darius I, die nadat hij de rebellie van Petoebastis III bloedig beëindigde de beschamende nederlaag van Cambyses toeschreef aan natuurlijke elementen. Dit verleidde Herodotus 75 jaar later tot het schrijven over de verdwijning in een zandduin, aldus Kaper.

De ontdekking van Kaper wordt donderdag op een internationaal congres in Leiden gepresenteerd.

Kittel wint tweede etappe Ster ZLM Toer

Marcel Kittel heeft donderdag de tweede etappe van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitser van Giant-Shimano was in de straten van het Brabantse Sint Willebrord de sterkste in de sprint. Hij neemt de leiderstrui over van Philippe Gilbert, die woensdag de proloog op zijn naam schreef.

De koers werd gekleurd door vier koplopers die uit konden lopen tot een maximale voorsprong van vijf minuten. In het peloton controleerde BMC lang de koers, maar toen Lotto-Belisol het overnam liep de voorsprong snel terug. In de massasprint bleek Kittel de snelste benen te hebben.

Vrijdag volgt een rit met start en finish in het Limburgse Buchten. Daarna steken de renners de Belgische grens over. De Ster ZLM Toer duurt tot en met zondag.

Onderzoek naar antihomoliedjes fans Mexico

De FIFA onderzoekt aantijgingen dat Mexicaanse fans antihomoliedjes zongen in het WK-duel tegen Kameroen. Dat meldt de wereldvoetbalbond donderdag. De liedjes van de Mexicanen waren te horen in de tv-uitzending van de wedstrijd die hun land met 1-0 wist te winnen.

De FIFA voerde vorig jaar strengere regels in tegen racisme en discriminatie. Als supporters in de fout gaan kan de bond boetes uitdelen, duels zonder publiek laten spelen of punten aftrekken. Voor aanvang van het WK zeiden FIFA-preses Sepp Blatter en de Braziliaanse president Dilma Rousseff al hard op te willen treden.

Volgens Fare, de organisatie die Europese fans in de gaten houdt, gingen ook supporters van Rusland en Kroatië in de fout. Zij hadden spandoeken bij zich met extreemrechtse teksten.

[UPD] Naakte man roept Allah-Akbar

Een naakte man op station Amsterdam Amstel maakte omstanders bang.

Hij liep naakt schreeuwend Allah Akbar en gooide stenen. Beklijk het filmpje en oordeel zelf. De maker had helaas een crappy telefoon uit 1983. Of de man moslim is durven we nog niet te zeggen. Misschien is het een typetje van Javier Guzman die weer eens dronken is.

Update 17.11 uur
Het incident is oud. Al in maart stond er een ander filmpje online van deze man, die door de politie werd ingerekend.

 

'Sympathiseren met ISIS niet strafbaar'

Sympathiseren met een terroristische organisatie is niet strafbaar. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten naar aanleiding van een demonstratie bedoeld om steun te betuigen aan het jihadleger ISIS.

Deelname aan een terroristische organisatie is wel strafbaar. Hetzelfde geldt voor het aansporen om deel te nemen aan de gewapende strijd, in bijvoorbeeld Syrië of Irak. De demonstratie, die vrijdag had moeten plaatsvinden maar inmiddels is afgelast, had niet vooraf verboden kunnen worden, omdat die valt onder de vrijheid van meningsuiting. "De grens wordt bereikt wanneer tijdens de demonstratie wordt overgegaan tot strafbare feiten", schrijft Opstelten.

Het doel van de demonstratie was volgens Opstelten een protest tegen het onderdrukken van moslims, waaraan de Iraakse regering zich schuldig zou maken. "Gezien de reacties op internet en sociale media (o.a. Geenstijl.nl, Facebook) is niet uit te sluiten dat de oproep wordt beschouwd als een oproep tot steunbetuiging aan ISIS", schrijft Opstelten.

Ondanks het afgelasten van de demonstratie blijven politie en justitie alert op 'nieuwe ontwikkelingen', meldt Opstelten verder.

Bomdreiging in centrum Stockholm

De politie in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft delen van het oude centrum afgezet wegens een bomdreiging. Een man zou hebben gedreigd zichzelf op te blazen, en zegt dat hij zich heeft volgehangen met explosieven.

De man is het hoofdkantoor van de politieke partij Moderaterna binnengewandeld. Het kantoor is ontruimd en zwaarbewapende politieagenten hebben de omgeving afgezet, meldden Zweedse media. Ook een nabijgelegen straat waar de Sociaal Democraten hun partijkantoor hebben is afgezet. "De man heeft bedreigingen geuit aan het adres van beide partijen", maakte een woordvoerder van politie bekend.

Bomdreiging in centrum Stockholm
Bomdreiging in centrum Stockholm (Foto: ANP)

'Wet tegen wraakporno in Groot-Brittannië'

Britse vrouwen moeten worden beschermd tegen mannen die massaal 'vernederende privéfoto's' van hun ex-geliefden op internet publiceren. Om de 'wraakporno' tegen te gaan is zelfs een wetswijziging nodig om de mannen te kunnen vervolgen. De Britse politica en oud-minister Maria Miller maakt zich daar hard voor.

De Conservatieve parlementariër is een campagne begonnen tegen de 'vorm van seksueel geweld' die volgens haar de levens van vrouwen ruïneert. Volgens Miller is het een 'snelgroeiende trend' met tot wel 30 websites in het Verenigd Koninkrijk waar mannen uit wraak explicitiete beelden van hun ex-partners publiceren.

Als minister van Cultuur en Media trad Miller onder meer op tegen beelden van verkrachtingen op internet. Ze is in gesprek met minister van Justitie Chris Grayling, die achter haar campagne staat. Miller stapte dit jaar op als minister vanwege haar omstreden declaratiegedrag.

Nederland kent vergelijkbare websites.

'Wet tegen wraakporno in Groot-Brittannië'
'Wet tegen wraakporno in Groot-Brittannië' (Foto: ANP)

Meisjes geprostitueerd in Limburg

In woningen in Heerlen en Geleen zijn deze week drie mannen en twee vrouwen opgepakt op verdenking van hulp bij het prostitueren van minderjarige meisjes. Ze zouden onder meer klanten te woord staan en begeleiden en zorgen voor advertenties en werkruimte, laat de politie donderdag weten. De meisjes zijn rond de 15 jaar oud.

De politie had een onderzoek ingesteld vanwege vermoedens dat meisjes in de prostitutie zaten die werden geholpen door volwassenen. Onderzocht wordt in hoeverre ze onder dwang werkten.

Op de Ruys de Beerenbroucklaan, de Kempkensweg en de Schandelerboord in Heerlen en op de Lienaertsstraat in Geleen werden dinsdag vier bewoners aangehouden. Woensdag werd een hoerenloper opgepakt. De vijf verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of ze langer mogen worden vastgehouden.

De politie heeft onder meer laptops en telefoons in beslag genomen en op de Kempkensweg ook twee nepvuurwapens. De meisjes werkten in ieder geval op de Kempkensweg en de Schandelerboord. Of dit ook op andere adressen gebeurde wordt nog onderzocht.

Grootste muntschat uit zesde eeuw opgegraven

Twee onderzoekers hebben dit voorjaar in Drenthe de grootste muntschat uit de zesde eeuw in de Nederlandse geschiedenis opgegraven. In totaal werden 47 gouden 'soldidi' gevonden. Dat meldt het Drents Museum in Assen donderdag, waar de schat vanaf 20 juni te zien is.

De schat bestaat uit Laat-Romeinse, Byzantijnse, Ostrogothische en Merovingische munten, aldus het Museum. De munten zijn ieder meer dan vier gram zwaar. Een van de munten toont de buste van de Merovingische koning Theodebert. Het is de eerste munt die van deze koning op Nederlandse bodem gevonden is.

Het is onduidelijk waarom de munten zijn begraven. Gezien de grote waarde behoorden ze toe aan iemand van de regionale elite, aldus het museum.

Het Drents Museum heeft al een goudschat uit de vijfde eeuw en een muntschat uit de zevende eeuw in haar bezit. "Met dit topstuk kunnen we meer te weten komen over een periode waarover relatief weinig bekend is", aldus het museum. "Juist deze aanwinst kan in combinatie met verder onderzoek nieuwe inzichten verschaffen over deze periode van de Vroege Middeleeuwen."

Hoe de voetbalmania is voor mensen die er geen interesse in hebben

Wat de volgende stuk tekst (klik op de lees meer, het is heel wat) doet is aan voetbalfans laten zien hoe het is voor mensen die voetbal niet leuk vinden. Het onderwerp voetbal wordt vervangen door archeologie. Grappig genoeg vind ik dat dan weer interessant en kan ik snappen hoe leuk het voor voetbalfans is! ..enigszins dan, want iets met zóveel mensen leuk vinden vind ik dan weer minder (zeikerd ben ik)

[vid] Jazzpianist Horace Silver overleden

Pianist Horace Silver is woensdag overleden in zijn huis in New Rochelle. Dat heeft zijn zoon Gregory Silver bevestigd tegenover de Amerikaanse zender NPR. De invloedrijke muzikant die blues, funk en latin wist te combineren met jazz is 85 jaar geworden.

Silver groeide op in de Amerikaanse staat Connecticut en kwam op 11-jarige leeftijd in contact met een swingband. Tien jaar later had hij het pianospel onder de knie en werd hij aangenomen door Stan Getz, waarna hij naar New York verhuisde.

In die stad richtte Silver de Jazz Messengers op met drummer Art Blakey. Muzikanten als Hank Mobley en Blue Mitchell haakten later aan. De heldere ritmische stijl van Silver sloeg aan en werd hardbop gedoopt.

Silver beëindigde eind jaren negentig zijn loopbaan als actieve muzikant. Hij publiceerde in 2006 zijn memoires onder de titel Let's Get to the Nitty Gritty. In een interview aan NPR vertelde hij al jong te hebben besloten muzikant te worden. "Ik wil gewoon muziek maken. Dat is alles wat ik wil."

Tientallen verkeersborden gejat in Brabant

De afgelopen weekenden zijn in Asten en Milheeze zeker tachtig verkeersborden gestolen. De politie wijst er donderdag op dat door de diefstallen in de Brabantse plaatsen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

De eerste borden verdwenen in het pinksterweekeinde in het buitengebied van Asten. Ook afgelopen weekeinde verdwenen daar borden. In totaal gaat het om zeker veertig stuks. Eveneens afgelopen weekeinde werden langs de Stippelberg in Milheeze ongeveer veertig borden en beugels van palen afgeschroefd en meegenomen.

Mogelijk zijn ook in andere plaatsen borden gestolen. De politie is op zoek naar getuigen.

Oekraïne tekent overeenkomst met EU

Oekraïne tekent op 27 juni de associatieovereenkomst met de Europese Unie. Dat heeft president Petro Porosjenko donderdag gezegd, meldt de BBC. In maart werden al de politieke delen van het verdrag getekend, maar eind juni volgt de rest.

De Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj zag in november op het allerlaatste moment af van het akkoord en koos in plaats daarvan voor toenadering tot Rusland. Dat was tegen het zere been van de EU-gezinde Oekraïners in het westen van het land, die massaal de straat opgingen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Janoekovitsj ontvluchtte het land uiteindelijk.

Onenigheid over de koers van Oekraïne - of het land oostwaarts of westwaarts moet kijken - is de grootste onderliggende oorzaak van de crisis waarin het land zich momenteel bevindt. Separatisten in het oosten van Oekraïne hopen op aansluiting bij Rusland, de regering in Kiev wil de toenadering tot de EU voortzetten.

Vijftien jaar na in stukken zagen vrouw

Een 46-jarige man uit Alphen aan den Rijn moet vijftien jaar de cel in omdat hij zijn vrouw heeft gewurgd en daarna in stukken heeft gezaagd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Tegen de verdachte, Maciej O., was veertien jaar geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de Alphenaar zijn twaalf jaar jongere vrouw vorig jaar mei met geweld op haar hals om het leven heeft gebracht. O. zaagde daarna het lichaam van de vrouw kapot. Hij verpakte lichaamsdelen onder andere in een koffer en in vuilniszakken, die hij op negen verschillende plaatsen in de Haarlemmermeer in het water gooide.

O. heeft altijd ontkend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Wel bekende hij tijdens een eerdere zitting dat hij het lichaam in stukken had gezaagd en daarna dumpte.

De rechters zien echter voldoende bewijs dat O. zijn vrouw ombracht. O. gaf dat in een telefoongesprek met zijn ex-vrouw en de ouders van het slachtoffer impliciet toe, aldus de rechtbank.

Deze geëiste straf doet volgens de rechtbank geen recht aan de ernst van het feit. De rechtbank besloot daarom tot een hogere straf.

'Bieber bezwangerde twee vrouwen'

Justin Bieber heeft weer eens een schandaal aan zijn broek hangen. Ingewijden beweren in het Amerikaanse roddelblad In Touch Weekly dat de zanger sinds zijn grote doorbraak in 2010 twee vrouwen zwanger heeft gemaakt. Het is niet duidelijk of de 20-jarige Canadees ook daadwerkelijk twee kleine 'Beliebertjes' heeft rondlopen.

De zanger, die geregeld in het nieuws komt vanwege zijn baldadige gedrag, zou zijn medewerkers destijds hebben gevraagd om het nieuws over de twee zwangerschappen in de doofpot te stoppen. "Hij verwacht dat het wel even voor hem wordt afgehandeld", zegt een ingewijde. "Het is vreselijk."

Naar verluidt wordt nu onderzocht of de twee vrouwen inderdaad door Bieber zijn zwanger gemaakt. Als blijkt dat de zanger daadwerkelijk kinderen heeft verwekt, dan kunnen de dames volgens ingewijden rekenen op financiële steun. De woordvoerder van de zanger wilde niet reageren op de aantijgingen.

Biebers avonturen tussen de lakens zijn geregeld voer voor de roddelbladen. Zo werd eerder gefluisterd dat de zanger het bed had gedeeld met een Braziliaanse pornoster en zou hij in Brazilië ook uren hebben doorgebracht in een bordeel. De zanger zou momenteel weer samen zijn met zangeres Selena Gomez, met wie hij sinds 2010 een knipperlichtrelatie heeft.

Media klagen bij Tilburg over pr-stunt homowijk

Meerdere media hebben een boze brief naar de burgemeester van Tilburg gestuurd naar aanleiding van de pr-stunt over een homowijk. De hoofdredacties van de NOS en het NRC Handelsblad laten in een gezamenlijke brief weten zeer ontstemd te zijn over burgemeester Peter Noordanus (PvdA), die het initiatief steunde.

Een projectontwikkelaar kondigde woensdag in Tilburg een omheinde homowijk op te zetten. De gemeente steunde het initiatief, zo was op de website van het bedrijf te lezen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties, onder meer van homobelangenorganisatie COC Nederland. In de loop van de avond bleek het om een stunt te gaan ter promotie van Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

"Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente", schrijven Marcel Gelauff van de NOS en Peter Vandermeersch van NRC. "Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief."

Het is ongebruikelijk voor woordvoerders van gemeentes om vertegenwoordigers van de media bewust op het verkeerde been te zetten voor een grap of stunt. Zelfs rond 1 april is het gebruikelijk dat voorlichters het toegeven als hun wordt gevraagd of iets een grap is.

Vandermeersch en Gelauff - de laatste is ook voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren- schrijven dat de geloofwaardigheid van hun merken door de actie van de gemeente is aangetast. Ze zeggen zich te beraden op wat dit betekent voor de verhouding tussen de gemeente en hun redacties.

Ook vanuit Novum Nieuws gaat een brief naar de gemeente uit onvrede over de 'misleidingsactie'.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg had niet verwacht dat actie rondom de homowijk tot zo veel aandacht van de media zou leiden, zegt zijn woordvoerder tegen nieuwssite Nu.nl. "De burgemeester vindt het thema belangrijk en wilde graag meewerken aan een ludieke actie. Hij was echter niet op de hoogte van de details. De reuring die woensdag in de media is ontstaan, is wat betreft de burgemeester onderschat", stelt de woordvoerster. Of Noordanus spijt heeft, laat de woordvoerder in het midden.

Koningin Elizabeth naar set Game of Thrones

De Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip gaan een kijkje nemen op de set van de HBO-serie Game of Thrones. Het koninklijk echtpaar bezoekt volgende week de opnames van de fantasyserie in Noord-Ierland waar opnames voor het vijfde seizoen plaatsvinden, laat de 88-jarige monarch weten via Twitter.

De opnamen van de serie leggen Noord-Ierland geen windeieren. Volgens de krant Belfast Telegraph leverde het vierde seizoen van de serie 82 miljoen pond op voor het land. Elizabeth bezoekt de set tijdens een driedaags bezoek aan Noord-Ierland.

Het is niet ongewoon voor een Britse royal om naar een filmset te gaan. Zo was prins Charles vorig jaar te vinden op de set van de BBC-serie Doctor Who en is de koningin eerder al op bezoek geweest bij de soapserie EastEnders.

Rik Mayall donderdag begraven

Rik Mayall wordt in besloten kring begraven. De plechtigheid vindt donderdag om 14.00 uur Britse tijd plaats. Dat laat zijn vrouw Barbara Robbins weten, schrijft de BBC. "We hopen op jullie gedachtes en gebeden", schrijft ze. "Nogmaals bedankt voor jullie steun aan de familie, die geeft ons kracht."

Voor september staat nog een herdenkingsdienst gepland. Mayall overleed vorige week in zijn huis in Londen na een rondje hardlopen, waarschijnlijk aan een hartaanval. Hij werd 56 jaar. Met Robbins kreeg hij drie kinderen.

Mayall is vooral bekend van zijn rollen in de comedyseries The Young Ones, Bottom en Blackadder. In 2010 maakte hij het nummer 'Noble England'. Na een grote socialmediacampagne werd het deze week alsnog een hit.

Danseres naar de rechter om film Honey

Danseres Honey Rockwell heeft de makers van dansfilm Honey aangeklaagd. Volgens Rockwell hebben de makers ongevraagd haar levensverhaal verfilmd. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die de aanklacht in handen heeft.

De film, die in 2003 verscheen, gaat over danslerares Honey uit New York. Rockwell zegt dat ze niet alleen haar artiestennaam deelt met het hoofdpersonage, maar ook de huidskleur, het beroep en de buurt waarin de danseres woont en lesgeeft. Volgens Rockwell is ook de dansstudio waar ze werkte in de film te zien.

De danseres, die sinds 1994 als Honey door het leven gaat, eist meer dan zeventig miljoen dollar van wat de film en het vervolg uit 2011 hebben opgebracht. Het is niet duidelijk waarom Rockwell zo lang heeft gewacht met haar aanklacht.

Tieten Kim Kardashian op de foto!

Kim Kardashian heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. Een stiekeme fotograaf heeft haar tieten en lekkere kont op de foto gezet.

De kiekjes zijn gemaakt in het privézwembad tijdens haar huwelijksreis. Met niets meer dan een zwart broekje en een wit topje duikt zij het water in. Het kledingstuk vormt natuurlijk geen partij voor Kims enorme voorgevel.

Terwijl de diva uit het water komt, blijkt het stukje stof helemaal doorweekt. Voor de fotograaf restte dan ook weinig anders dan de Miss Wet T-shirt op de gevoelige plaat vast te leggen.

Benieuwd naar de kiekjes? Hier kun je ze allemaal zien! (NSFW, uiteraard)

Handbalsters treffen gastland Kroatië op EK

De Nederlandse handbalvrouwen zitten op het EK in de poule bij Zweden, Duitsland en Kroatië. Dat bleek bij de loting donderdag in Zagreb. Kroatië is samen met Hongarije een van de organiserende landen van het toernooi, dat van 7 tot en met 21 december wordt gespeeld.

De handbalsters plaatsten zich vorige week voor het EK door een 24-20 zege op Italië. Daarmee stelde de ploeg van bondscoach Henk Groener de tweede plek in de kwalificatiepoule veilig. Zondag werd ook Turkije verslagen met 37-21.

Buschauffeur gepijpt in stadsbus

Albuquerque, de grootste stad van de Amerikaanse staat New Mexico, heeft Alex Gonzales de zak gegeven. De gewezen buschauffeur is op heterdaad betrapt toen hij zich door een vrouwtje in natura liet betalen voor een ritje met de stadsbus. De dame in kwestie had namelijk gedokt met een pijpbeurt.

Maar liefst veertien jaar lang draaide Gonzales iedere werkdag aan het grote rad om passagiers te laten in- en uitstappen. Tot hij op een dag in mei besloot zich eens te laten verwennen. Toen hij op die dag zag dat er alleen een vrouw achterin de bus zat, zag hij zijn kans schoon.

De beste man sloot de deuren en liep naar achteren. Hij ging naast de vrouw zitten, haalde zijn spermaspeer tevoorschijn en zei: "Jij weet hoe laat het is!" De buspassagiere boog zich hierop voorover en liet de sabbelsabel van Gonzales minutenlang gewillig door haar lippen glijden.

Eenmaal klaargekomen stond de buschauffeur weer op en ging weer aan het werk. Hij was er waarschijnlijk nog mee weggekomen ook, ware het niet dat iemand die op de bus stond te wachten, alles live heeft kunnen aanschouwen. Deze spelbreker diende uiteraard direct een klacht in. De beste man is vrijdag de laan uitgestuurd.

Moslims sluiten winkels in Sri Lanka

Moslims hebben donderdag in Sri Lanka hun winkels gesloten uit protest tegen aanvallen van extremistische boeddhisten op islamieten. De winkeliers willen dat de regering de verantwoordelijken straft.

Volgens de voorzitter van de Organisatie voor Moslimrechten zijn meer dan duizend winkels uit protest een dag dicht gegaan.

Radicale boeddhisten gooiden zondag met benzinebommen en plunderden huizen en bedrijven in het zuidwesten van Sri Lanka. De aanvallen werden geleid door Bodu Bala Sena, een boeddhistische organisatie die strijdt tegen de islamitische minderheid in het land.

Organisator TT Festival sleept gemeente voor rechter

De organisatie die vorig jaar het TT Festival in Assen op poten zette, sleept de gemeente Assen voor de rechter. De bedoeling was dat het bedrijf het festival ook dit jaar zou organiseren, maar volgens GK Productions kwam de gemeente daar opeens van terug. Het bedrijf eist de tot nu toe gemaakte kosten terug en wil geld zien voor het verlies dat vorig jaar werd gedraaid. In totaal gaat het om een bedrag van 250 duizend euro.

Het bedrijf was al bezig met voorbereidingen voor dit jaar. "We hebben vorig jaar natuurlijk ook extra geïnvesteerd, omdat we dachten het festival dit jaar ook nog te kunnen organiseren", zegt een woordvoerder. De gemeente ging echter met een andere partij in zee. "Vorige week kregen we een mail dat de gemeente de kosten van de voorbereidingen voor dit jaar toch wil betalen, maar daar gaan we niet mee akkoord." Het bedrijf wil ook gecompenseerd worden voor het verlies bij de vorige editie.

De gemeente Assen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

SBS discrimineerde mannen met wasmachineactie

Mannen die bij een actie van SBS graag een wasmachine wilden winnen, werden door het mediabedrijf gediscrimineerd. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens donderdag bepaald na een klacht van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

SBS gaf eind vorig jaar tien wasmachines weg, maar alleen moeders en dochters konden die winnen door een leuke foto van hen samen in te sturen. Dat was volgens SBS niet meer dan logisch, aangezien vrouwen vaker de was doen dan mannen.

Het College voor de Rechten van de Mens, dat de taken van de Commissie Gelijke Behandeling heeft overgenomen, oordeelt nu dat hierdoor sprake was van uitsluiting van mensen. Mannen werden gediscrimineerd.

Het MDRA, dat in actie kwam toen het van een man een klacht over de reclame kreeg, gaat volgende week een brief sturen naar SBS, aldus een woordvoerder. "Daarin gaan we vragen of ze dit soort wedstrijden niet meer uitschrijven, of dat ze deze wedstrijd voor iedereen toegankelijk maken. Want ook mannen doen weleens de was."

Cel geëist voor gewelddadige overval hoogbejaarde

Twee jongeren van 18 en 17 jaar oud moeten volgens het Openbaar Ministerie respectievelijk vijf jaar en tien maanden cel in wegens de gewelddadige overval op een 90-jarige vrouw uit Venhuizen. De officier van justitie eiste woensdag verder dat de jongste verdachte verplicht wordt begeleid door de jeugdreclassering en een behandeling krijgt, meldt het OM donderdag.

De verdachten wilden afgelopen februari 's nachts inbreken in de woning van het slachtoffer. De slapende vrouw werd compleet overrompeld. De oudste verdachte zou direct op haar zijn gaan zitten en haar hebben geslagen en gestompt. Daarbij raakte zij enkele tanden kwijt en liep ze op verschillende plekken op haar lichaam blauwe plekken op.

Haar armband en de trouwring van haar overleden echtgenoot werden van haar lichaam gerukt. Terwijl de oudste verdachte het slachtoffer vasthield, zou de ander de woning hebben doorzocht en meer spullen hebben gestolen.

De jongeren zouden vooraf op internet informatie hebben gezocht over de woning en mogelijke buit. De oudste verdachte zou mededaders hebben gezocht en de minderjarige bereid hebben gevonden met hem mee te gaan. Hoewel de oudste de diefstal van de sieraden en de mishandeling zou hebben gepleegd, is de jongste volgens het OM juridisch voor een even groot aandeel te vervolgen.

De vrouw stelt dat zij ook onzedelijk is betast toen ze in bed lag. Hoewel het OM niet twijfelt aan haar verklaring is daarvoor geen ondersteunend bewijs te vinden. De officier heeft de rechtbank daarom gevraagd de twee van dat feit vrij te spreken.

De rechtbank doet op 2 juli uitspraak.

Kamer eist opheldering over 'diefstal' ov-bedrijven

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet tekst en uitleg geven over het bericht dat de ov-bedrijven elk jaar vele miljoenen euro's overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Volgens Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) grenst deze praktijk aan diefstal.

De politica wil snel een debat over de kwestie, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. Steun was er wel voor het vragen van een brief. Alle partijen eisten opheldering. "De reiziger moet zijn geld terugkrijgen", zei Stientje van Veldhoven (D66). Ook de regeringspartijen VVD en PvdA steunden het verzoek om opheldering.

De Telegraaf meldde donderdag dat NS, Arriva, Connexxion en andere vervoerders jaarlijks 22,9 miljoen euro overhouden aan vergeetachtige reizigers. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van reizigersvereniging Rover en de ANWB. Rover kan de cijfers nog niet bevestigen aangezien het onderzoek nog niet is afgerond, maar is er wel van overtuigd dat het om een 'substantieel' bedrag gaat.

De reizigersvereniging wil dat het geld dat vervoerders verdienen aan reizigers die vergeten uit te checken terugvloeit naar de reiziger zelf door middel van een eenvoudiger OV-chipkaartsysteem.

Rover denkt daarbij aan zaken als éénmalig in- en uitchecken per treinreis, ook wanneer van meerdere vervoerders gebruik wordt gemaakt. Ook van een eenduidige procedure om restitutie aan te vragen en van één loket voor alle OV-chipkaartzaken verwacht Rover veel.

De Bakker niet naar halve finale in Rosmalen

Thiemo de Bakker heeft zich niet weten te plaatsen voor de laatste vier van het grastoernooi in Rosmalen. De Nederlandse tennisser ging donderdag in de kwartfinale met 6-4 en 6-2 onderuit tegen Joao Sousa uit Portugal. Sousa staat 48e op de wereldranglijst, 95 plaatsen hoger dan De Bakker.

De 25-jarige Westlander, die een wildcard ontving van de organisatie, versloeg in de eerste ronde landgenoot Igor Sijsling. In de tweede ronde hoefde hij niet in actie te komen, omdat tegenstander Dmitri Tursunov zich terugtrok met een voetblessure. De Bakker was de laatste Nederlandse troef in het enkelspel van het Topshelf Open.

PEC Zwolle verliest Klich aan VfL Wolfsburg

PEC Zwolle raakt Mateusz Klich weer kwijt aan VfL Wolfsburg. De Bundesligaclub verkocht de negenvoudig Pools international een jaar geleden aan Zwolle, dat hem toen al een halfjaar huurde, maar bedong daarbij een terugkoopclausule. Die optie wordt nu gelicht, melden de clubs.

Klich speelde in anderhalf seizoen 43 eredivisiewedstrijden en scoorde daarin zes keer. De 24-jarige middenvelder won in april de KNVB-beker met de Zwollenaren door in de finale in de Kuip Ajax met liefst 5-1 te verslaan.

In zijn eerste periode bij Wolfsburg wist Klich geen plek in de selectie te veroveren, maar bij Zwolle maakte hij een sterke ontwikkeling door.

Almagro door voetblessure niet op Wimbledon

Nicolas Almagro heeft zich afgemeld voor Wimbledon. De Spaanse tennisser kampt met een voetblessure, meldt de organisatie van het grandslamtoernooi. Almagro, de nummer 26 van de wereld, was als 25e geplaatst in Londen.

De 28-jarige Almagro reikte de laatste drie jaar tot de derde ronde in Wimbledon. Door zijn absentie heeft de Canadees Vasek Pospisil (31) een geplaatste status gekregen.

Grote kans op twee nieuwe banken in Nederland

De kans is groot dat er de komende jaren twee tot drie nieuwe spelers bij komen op de Nederlandse bankenmarkt. Dat heeft voorzitter van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) Chris Fonteijn donderdag gezegd op nieuwszender BNR.

Extra concurrentie is nodig om de tarieven te drukken en de service beter te krijgen. "Alleen de dreiging van toetreding kan al belangrijk zijn", zei Fonteijn op de radiozender. Hij denkt dat de nieuwe speler niet per se klein zal zijn. Mogelijk waagt ook een grotere buitenlandse bank de sprong met een Nederlandse dochter.

De consumentenwaakhond pleitte recent voor een minder zwaar opgetuigd vergunningstelsel voor kleinere spelers, waardoor er meer concurrentie moet komen. Volgens Fonteijn is DNB al met zoiets bezig. Daardoor is volgens hem de kans groot dat er inderdaad banken bij komen. "De nieuwe banken moeten een soort luizen in de pels worden."

Salaris ambtenaren ondanks nullijn gestegen

Ambtenaren zijn vorig jaar - ondanks de nullijn - bijna vijf procent meer gaan verdienen dan in 2012. Gemiddeld verdiende een gemeentemedewerker een bruto maandloon van ruim 3100 euro, zo blijkt uit een recentelijk gepubliceerd onderzoek van het A+O fonds Gemeenten. De stijging komt doordat veel ambtenaren in salarisschaal zijn gestegen.

Vooral in grotere gemeenten steeg het salaris flink. Zo kregen de ambtenaren in gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners er gemiddeld 7,5 procent bij, terwijl dat in gemeenten met tien- tot twintigduizend inwoners iets minder dan 3,7 procent was. Bij vrouwen steeg het salaris verhoudingsgewijs meer dan bij mannen.

De salarissen van ambtenaren zijn al sinds 2010 bevroren, waardoor gemeentemedewerkers er - wanneer de inflatie wordt meegerekend - in verhouding op achteruit gaan. Door ambtenaren in een hogere schaal te plaatsen, is toch een manier gevonden om ze meer te laten verdienen, zo stelt het A+O fonds na het analyseren van gegevens van 165.000 ambtenaren.

In 2014 hebben gemeenten wel ruimte voor een salarisverhoging. Dat komt omdat het kabinet in de begroting voor dit jaar zo'n tweehonderd miljoen euro heeft vrijgespeeld voor de salarissen van ambtenaren. In 2015 wordt de nullijn voor ambtenaren helemaal afgeschaft, zo werd vorig jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt.

De afgelopen dagen staakten gemeentemedewerkers nog voor een hoger salaris. Zij willen er dit jaar drie procent bij en eisen ook over vorig jaar met terugwerkende kracht een salarisverhoging van tweeënhalf procent. Om dat af te dwingen haalden vuilnismannen in Amsterdam, Groningen en Utrecht drie dagen lang geen afval op.

Eerste content update voor Wildstar

De eerste content update voor Wildstar is aankondigd. De update met de naam “The Strain” zal ergens rond 30 juni live gaan.

In de update krijgen we te maken met een virus. Dit virus heeft de nieuwe zone Blighthaven geïnfecteerd. Naast deze nieuwe zone komt er nog een zone bij genaamd Northern Wastes. Deze zone is een andere versie van Northern Wild. Beide zones zijn level 50.

Naast nieuwe gebieden zal er nog veel meer bij zitten. Volgens Jeremy Gaffney van Carbine studios bevat de update uren aan nieuwe content. 

Lees hier de Wildstar-review van FOK!

Bulthuis tekent bij Nürnberg

Dave Bulthuis vervolgt zijn loopbaan bij FC Nürnberg. Hij zet donderdag zijn handtekening onder een contract voor komend seizoen, meldt de Duitse club. Bulthuis kwam sinds 2010 uit voor FC Utrecht, waar hij de laatste drie seizoenen een vaste waarde was. De linksback speelde tachtig eredivisieduels.

Nürnberg, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga, meldde zich enkele weken geleden in Nederland. "Sindsdien heb ik de club intensief gevolgd", zegt Bulthuis, die eerder actief was in de jeugd van FC Volendam. "Ik wil mijn steentje bijdragen, zodat Nürnberg snel terugkeert op het hoogste niveau."

Hoeveel Utrecht ontvangt voor de speler is niet bekendgemaakt. Met Christian Dorda en Michael Zullo heeft trainer Rob Alflen al twee opvolgers in huis.

ISIS-vlag wappert bij raffinaderij Irak

Bij de grootste olieraffinaderij van Irak, in Baiji 250 kilometer ten noorden van Bagdad, wapperen de zwarte vlaggen van de rebellengroep ISIS. Dat heeft een Iraakse ooggetuige donderdag gezegd. Een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris houdt vol dat de raffinaderij nog steeds in handen is van regeringstroepen.

De ooggetuige zei ook ISIS-strijders te hebben gezien bij checkpoints rondom het complex. Hij nam ook een groot vuur binnen het complex waar. Militaire helikopters vlogen over de raffinaderij in een poging de opmars van ISIS te stoppen.

Het complex in Baiji is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale Iraakse raffineercapaciteit. Sinds het begin van de aanval is de prijs van een vat ruwe olie gestegen. De benzineprijs steeg in de Verenigde Staten tot het hoogste niveau sinds 2008.

Nieuwe koning Felipe zwaait het Spaanse volk toe

De net beëdigde Spaanse koning Felipe heeft op het balkon van het koninklijk paleis in Madrid het publiek toegezwaaid. Bij het paleis stond een grote menigte om de nieuwe monarch toe te juichen. Toen de koning zich eerder op de dag in een klassieke Rolls-Royce door de stad liet rijden stonden er vrij weinig mensen langs de weg.

"We hebben een groots land. We zouden allemaal trots moeten zijn dat we Spanjaarden zijn", zei Felipe tijdens zijn beëdiging. Verwacht wordt dat het koningschap van Felipe VI ingetogener wordt dan dat van zijn vader, Juan Carlos. De inhuldiging ging niet gepaard met een groot feest en er waren geen buitenlandse gasten uitgenodigd.

Spanje gaat gebukt onder een zware economische crisis. Er heerst op veel plaatsen armoede en het land heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van de Europese Unie. Bovendien steken Catalaanse en Baskische onafhankelijkheidsbewegingen niet onder stoelen of banken dat ze niet langer onderdeel willen uitmaken van het Spaanse koninkrijk. De Spaanse koning heeft voornamelijk een ceremoniële rol, maar kan wel de eenheid in het land versterken.

De plechtigheden begonnen donderdag met het overdragen van de rode sjerp, waarmee Felipe de opperbevelhebber werd van de Spaanse strijdkrachten. Later legde hij in het Spaanse Congres van Afgevaardigden de eed af en gaf hij een toespraak die hij beëindigde met 'dank u' in drie lokale talen: Catalaans, Baskisch en Galicisch. Nadat hij de handen geschud had van de Spaanse parlementariërs overzag hij een militaire parade. Vervolgens vertrok hij per open auto naar het koninklijk paleis voor de balkonscène.

Felipe erkende dat het imago van het Spaanse koningshuis verbeterd moet worden. De toenmalige koning Juan Carlos kwam in opspraak omdat hij tijdens de economische crisis op een luxe oliefantenjacht ging in Botswana. Diens jongste dochter Cristina was betrokken bij een fraude- en witwasschandaal van haar echtgenoot.

Auto vermiste Nederlandse boer in Spanje gevonden

De Spaanse politie heeft dinsdag de uitgebrande auto van de sinds 2010 vermiste Nederlandse boer Martin Verfondern gevonden. Dat melden Spaanse media. De politie gaat uit van een misdrijf.

De auto is het eerste spoor sinds de vermissing van de 52-jarige Nederlander in de Spaanse regio Galicië bijna 4,5 jaar geleden. Zijn vrouw, die met hem op een ecologische boerderij in het afgelegen plaatsje Petín woonde, denkt dat hij is omgebracht vanwege spanningen met omwonenden. Sinds hij op 19 januari 2010 in zijn auto boodschappen ging doen is hij spoorloos.

Dinsdag werd vanuit een helikopter, die het bosachtige gebied controleert op branden, een voertuig waargenomen. Volgens de Guardia Civil wordt nu in het gebied gezocht naar sporen van het stoffelijk overschot van Verfondern.

Aanval op brandstoftransport NAVO in Afghanistan

Drie zelfmoordterroristen hebben donderdag bij de Afghaanse grens met Pakistan brandstoftrucks van de NAVO aangevallen. De aanval vond plaats bij de grensovergang Torkham. Als gevolg van de aanval werden volgens de politie in de provincie Nangarhar 37 brandstoftrucks verwoest.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Het grootste deel van het vrachtverkeer van de NAVO gaat via de grensovergang Torkham richting de Pakistaanse havenstad Karachi of andersom.

Terpstra niet meer van start in Zwitserland

Wielrenner Niki Terpstra is donderdag niet gestart in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland. De heeft organisatie bekendgemaakt. Tony Martin heeft nu een ploeggenoot minder om zijn leiderstrui te behouden.

De Duitser heeft in de tussenstand zes seconden voorsprong op de Nederlander Tom Dumoulin. De zesde etappe gaat van Büren A.D. Aare naar Delémont. Er wordt vandaag 193 kilometer afgelegd.

Gevechten tussen Israëlisch leger en Palestijnen

Israëlische militairen zijn donderdag bij een arrestatie slaags geraakt met Palestijnse burgers. Het was het meest gewelddadige incident sinds het Israëlische leger vorige week een grootschalige zoekactie in de Westelijke Jordaanoever op touw zette. Bij de operatie zijn al meer dan 280 Palestijnen gearresteerd, onder wie tweehonderd Hamas-leden.

Toen de Israëlische krijgsmacht de stad Jenin binnentrok, gingen zo'n driehonderd boze Palestijnen de straat op. Sommige van hen openden het vuur op de militairen, terwijl anderen explosieven en stenen naar de militairen smeten. Het leger schoot terug en arresteerde dertig mensen. Enkele Palestijnen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Drie Israëlische jongeren, onder wie een 16-jarige Amerikaan, werden vorige week donderdag waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren. Israël heeft Hamas ervan beschuldigd de tieners te hebben ontvoerd. Het leger heeft al meer dan honderd locaties doorzocht, waaronder gebouwen die door Hamas worden gebruikt. Hamas heeft de kidnappings geprezen, maar geen verantwoordelijkheid hiervoor opgeëist.

Nep-consul opgepakt voor oplichting

De politie in de Dominicaanse Republiek heeft dinsdag een man aangehouden die zich voordeed als een Nederlandse consul en beloofde in ruil voor duizenden dollars visa te verstrekken. Dat heeft de politie in het Caraïbische land woensdag bekendgemaakt.

De man wordt ervan beschuldigd sinds 2012 verschillende personen voor tienduizenden dollars en pesos (de lokale munteenheid) te hebben opgelicht. Tegen betaling van drieduizend dollar en vervolgens nog eens twaalfduizend pesos (tweehonderd euro) zou hij hen van een geldig reisvisum voor Nederland voorzien.

Hij werd aangehouden in de hoofdstad Santo Domingo, waar Nederland een ambassade heeft waar visa kunnen worden aangevraagd. In de stad Puerto Plata is een Nederlands consulaat.

Asscher: daling werkloosheid 'heel goed nieuws'

De daling van de werkloosheid tussen mei en april is 'heel goed nieuws'. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag gezegd in reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het statistiekbureau meldde dat in mei de werkloosheid voor het eerst is gedaald doordat meer mensen een betaalde baan vonden. "Dit is geweldig voor de mensen die nu een baan gevonden hebben, maar we moeten doorzetten want er zitten nog veel te veel mensen zonder werk", liet Asscher optekenen.

Het aantal werklozen daalde in mei met veertienduizend tot 673.000. Het werkloosheidspercentage kwam hierdoor uit op 8,6 procent. In maart was de werkloosheid ook al gedaald, maar dat kwam toen doordat mensen de arbeidsmarkt verlieten.

Massagraf blootgelegd in Mexico

In de Mexicaanse deelstaat Veracruz is woensdag een massagraf blootgelegd. In het graf op een ranch bij de plaats Tres Valles lagen zeker 28 lichamen. De oostelijke deelstaat wordt geplaagd door mensenhandel en geweld van drugskartels.

De autoriteiten zoeken nog naar meer slachtoffers op het terrein van de ranch. In een graf in de nabijgelegen plaats Cosamaloapan zijn eerder deze week zeven doden aangetroffen, allen behorend tot een familie uit Tres Valles.

Homohuwelijk ook in Luxemburg

Het parlement van Luxemburg heeft woensdag met overweldigende meerderheid gestemd voor wijziging van de huwelijkswet, waardoor mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen en kinderen kunnen adopteren.

De Kamer van Afgevaardigden stemde met 56 stemmen voor en vier tegen voor de wetswijziging. De wet gaat begin 2015 in, zes maanden na de officiële afkondiging.

De nieuwe wet stelt ook de minimumleeftijd voor het huwelijk op 18 jaar. Geschrapt wordt de wettelijke eis van een medisch onderzoek voor het huwelijk, alsook de wachttijd van driehonderd dagen voordat weduwen of weduwnaren kunnen hertrouwen. Op gedwongen huwelijken komen geld- en vrijheidsstraffen te staan.

Xavier Bettel, die sinds december premier is van Luxemburg, is openlijk homoseksueel.

Focwa wil frauderende garages aanpakken

Schadeherstellers die frauderen bij het repareren van auto's moeten vrezen voor hun lidmaatschap bij branchevereniging Focwa Schadeherstel. "Als we fraude constateren, grijpen we meteen in", zo stelt voorzitter Frits Huffnagel donderdag in een reactie op het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. "Zulke leden gooi ik hoogstpersoonlijk de vereniging uit."

Toch valt de fraude onder Focwa-leden behoorlijk mee, zo stelt Huffnagel. Van de ruim vijftig schadeherstellers die volgens het onderzoek bleken te frauderen, waren er achttien lid van zijn vereniging. "Ik heb al aan het verbond gevraagd om namen en rugnummers, maar die willen ze niet geven", aldus de voorzitter.

Omgerekend zouden daarmee 3,6 procent van de Focwa-leden fraude hebben gepleegd bij het repareren van auto's. "Dat valt mee, maar is nog steeds te veel", aldus Huffnagel. De Focwa gaat daarom door met de bestrijding van fraude bij autoreparaties.

Poolse partij met PVV bij anti-EU-groep

De PVV en haar rechts-populistische bondgenoten in het Europees Parlement hebben een zesde partij aangetrokken om een gezamenlijke groep te vormen. Het gaat om de Poolse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP), zo is donderdag vernomen van bronnen in het Europees Parlement.

Om de groep rond te krijgen moeten de PVV, het Franse Front National en hun bondgenoten nog één partij binnenhalen. Daarbij wordt gekeken naar de Europarlementariër van de Bulgaarse nationalistische partij VMRO. Deze partij wil dat Europa de grenzen sluit voor migranten, maar is wel voor het vrije verkeer van EU-burgers binnen de Europese Unie.

De rechts-populistische groep in vorming zal de Europese Alliantie voor Vrijheid heten. Behalve de PVV, de FN en het KNP doen het Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse FPÖ en het Vlaams Belang mee.

Als groep zullen deze partijen meer spreektijd en financiële middelen krijgen en kunnen ze voorzitters voor commissies leveren. Dinsdag moeten de groepen rond zijn.

Gewonde Duitse grotonderzoeker is weer boven

De Duitse speleoloog die gewond in een diepe grot in de Beierse Alpen lag is door hulpverleners naar boven gehaald. Dat heeft Der Spiegel donderdag gemeld. Grotonderzoeker Johann Westhauser werd bij de ingang van de grot opgewacht door artsen die hem onderzoeken.

De speleoloog raakte bijna twee weken geleden gewond. Door vallend gesteente liep hij hoofd- en schedelletsel op. Hij zat toen bijna duizend meter diep in het Riesending, een grottenstelsel bij Berchtesgaden aan de grens met Oostenrijk. Het duurde dagen voordat reddingswerkers Westhauser wisten te bereiken.

Nieuw wetboek moet rompslomp terugdringen

Een nieuw Wetboek van Strafvordering moet een einde maken aan te ver doorgeschoten administratieve rompslomp voor de politie. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de modernisering van het wetboek nog deze kabinetsperiode afronden, meldt zijn ministerie donderdag.

In het wetboek staan alle regels waaraan politie, het Openbaar Ministerie, rechters en advocaten zich moeten houden in het strafproces, vanaf de opsporing tot en met de uitvoering van de straf. Hoewel het wetboek op de schop gaat, blijven de uitgangspunten en beginselen ongewijzigd.

De rek is volgens het ministerie uit het oude wetboek. Het dateert uit 1926 en is sindsdien niet minder dan 323 keer gewijzigd. Zo moesten fouten worden gerepareerd en zijn steeds nieuwe artikelen toegevoegd. "Het wordt steeds moeilijker om de juiste regels te vinden in een oerwoud van wettelijke maatregelen en oplossingen. Bovendien valt het niet mee om Europese richtlijnen in te passen", stelt het ministerie.

De administratieve belasting is daarbij volgens het ministerie te ver doorgeschoten vanwege verplichtingen die geen toegevoegde waarde hebben, maar wel het opsporingsproces sterk belasten. Zo moet de politie herhaaldelijk dezelfde informatie aanleveren in één onderzoek. Aanpassing moet leiden tot verbetering van de slagkracht bij politie en Openbaar Ministerie.

Een belangrijke reden voor de vernieuwing van het wetboek is volgens voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker verder dat de partijen in de strafketen obstakels ondervinden wanneer informatie van de ene partij naar de andere moet. "De stroomlijning van de strafrechtketen is belangrijk. Voor de burger zal het nieuwe Wetboek van Strafrecht toegankelijker en begrijpelijker moeten zijn. En voor de partijen die ermee moeten werken, moet het de lastige hobbels wegnemen. Het kan efficiënter, zonder in te leveren op de in eeuwen opgebouwde waarborgen voor een zorgvuldig strafproces."

Go Ahead strikt vleugelspeler Reimerink van VVV

Jules Reimerink keert terug bij Go Ahead Eagles. De 24-jarige vleugelspeler speelde eerder twee seizoenen op huurbasis in Deventer. Hij komt over van VVV-Venlo en tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor een extra jaar. "We zijn heel benieuwd hoe hij zich op eredivisieniveau gaat manifesteren", zegt coach Foeke Booy.

Reimerink doorliep de jeugdopleiding van FC Twente, maar brak als huurspeler door bij Go Ahead. Hij speelde vervolgens voor het Duitse Energie Cottbus voordat hij in 2012 bij VVV aan de slag ging. Na een jaar blessureleed in Limburg veroverde hij afgelopen seizoen een basisplaats. "Jules heeft een goed karakter en specifieke kwaliteiten op de vleugels", vertelt Booy op de website van de Eagles.

De komst van Reimerink is niet om een vertrek van Jarchinio Antonia op te vangen, benadrukt Booy. "We doen er alles aan om Antonia te behouden. Het zou voor ons fantastisch zijn als hij blijft."

Deens talent Cort tekent bij Orica-Greenedge

Orica-Greenedge heeft het Deense talent Magnus Cort vastgelegd. De 21-jarige renner heeft een contract voor drie seizoenen getekend, meldt de ploeg. Cort komt vanaf januari uit voor de Australische formatie. Voor het Deense continentale team Cult Energy Vital Water behaalde hij dit seizoen al tien overwinningen.

Ploegleider Matt White noemt Cort een veelzijdige renner. "De meeste mensen zien hem als sprinter, maar ik zou dat niet zeggen", vertelt White. "Hij is vooral sterk in sprints heuvel op, maar kan op verschillende terreinen uit de voeten. Als je naar zijn resultaten kijkt zie je dat hij meerdere koersen aankan."

Del Bosque voorziet veranderingen bij Spanje

De Spaanse selectie gaat na het WK in Brazilië op de schop. Dat kondigde bondscoach Vicente del Bosque aan na de 2-0 nederlaag tegen Chili, waardoor de regerend wereldkampioen al is uitgeschakeld. "Als er iets negatiefs gebeurt, heeft dat gevolgen", zei hij na het duel in Maracana. Ook op zijn eigen rol lijkt hij zich te beraden.

"Maar er is genoeg tijd om hierop te reflecteren en een besluit te nemen", vervolgde Del Bosque. "We moeten rustig blijven en kijken wat het beste is voor het Spaanse voetbal, inclusief mijzelf." De 63-jarige succestrainer heeft een contract tot en met het EK 2016.

Spanje kreeg tegen Nederland en Chili liefst zeven doelpunten tegen. Bij de EK's van 2008 en 2012 en het WK 2010 slikte het land in totaal slechts zes goals. "Als je bedenkt wat wij allemaal hebben bereikt, had ik het niet geloofd als iemand had gezegd dat we hier in de groepsfase zouden worden uitgeschakeld", aldus Del Bosque.

De voormalig Real Madrid-coach baalde van het optreden van zijn ploeg. "We waren tegen Chili vanaf het begin te langzaam, te timide. Het leek wel alsof we bang waren om te falen. Ik kan daar alleen mijn excuses maar voor aanbieden. We waren niet goed genoeg." Verdediger Sergio Ramos nam het op voor zijn trainer. "Hij verdient ons respect en we zullen hem steunen wat zijn beslissing ook is."

De uittredend kampioen speelt maandag nog tegen Australië, dat eveneens nul punten heeft. Het Nederlands elftal en Chili strijden dezelfde dag om de groepswinst.

Zitvolleymannen uitgeschakeld op WK, vrouwen strijden verder

De Nederlandse zitvolleybalmannen zijn op het WK in het Poolse Elblag uitgeschakeld in de achtste finales. Het team van bondscoach Hans Mater werd derde in de groep en moest daardoor in de achtste finales aantreden tegen Egypte. 

Het duel met de Noord-Afrikaanse toppers bleek al snel te moeilijk voor Oranje. In de eerste set kwamen ze al snel op een grote achterstand, 1-8. Dit kon niet meer goedgemaakt worden en de Egyptenaren wonnen de eerste set met 25-14. In de tweede set werd de achterstand niet direct zo dramatisch groot, maar met 25-16 voor Egypte waren de krachtsverhoudingen duidelijk.

Pas in de derde set wist Nederland zijn tegenstander serieus partij te geven. Het ging lang gelijk op en Nederland kwam zelfs op een 23-21 voorsprong, waardoor het de set af kon gaan maken. Door een aantal fouten werd het echter gelijk, en daarna maakte Egypte het alsnog af: 25-23. Nederland speelt donderdag om 13.00 uur tegen Polen in de strijd om de plaatsen 9 tot en met 12.

De vrouwen verloren voor in hun vierde wedstrijd voor het eerst tijdens het WK. Eerder werden Brazilië, Duitsland en Japan verslagen, maar China was van een totaal ander kaliber. De regereld paralympisch- en wereldkampioen had het tot 15-15 in de eerste set lastig met Nederland, maar met 25-18 trokken ze het eerste bedrijf vakkundig naar zich toe.

In de tweede set ging China door waar het gebleven was, waardoor ze direct uit konden lopen naar een 0-7 voorsprong. Oranje kwam dat niet meer te boven en de set ging met 12-25 verloren. De derde set ging weer hetzelfde als de eerste, dit keer kon Nederland tot 12-12 uitstekend mee met de nummers één van de wereld. Daarna was het echter afgelopen, en China maakte het af met 25-16.

Nederland speelt donderdag om 17.30 uur tegen Oekraïne, het andere topland in de poule. Zij verloren echter zeer verrassend met 3-0 van Brazilië, waardoor Nederland nu een onverwachte kans heeft om de halve finales te bereiken. Dan moet echter wel van Oekraïne gewonnen worden. Ook dit duel zal weer live te zien zijn op de officiële site van het toernooi.

MGS: Phantom Pain livestream om 12:00

Vanmiddag vanaf 12:00 is er een livestream te zien met gameplay van Metal Gear Solid: Phantom Pain op PlayStation 4. Het zou dezelfde demo zijn die ook is vertoond aan een select groepje tijdens de E3. Hideo Kojima deed de aankondiging (retweet) op Twitter.

FIFA bijzonder mild voor Pepe en Pereira

Het WK van Pepe is nog niet voorbij. De tot Portugees genaturaliseerde verdediger mag niet klagen met de straf die de FIFA hem oplegde voor zijn rode kaart tegen Duitsland. Pepe kon zijn emoties tijdens de wedstrijd tegen de Duitsers niet in bedwang houden, en ging over de schreef tijdens een opstootje met Thomas Müller.

Laatstgenoemde kreeg in de 37ste minuut een kopstoot te verwerken. Het lag in de lijn der verwachting dat Pepe voor twee of drie wedstrijden uitgesloten zou worden van deelname aan het WK, maar naar nu blijkt is de straf veel lager uitgevallen. Pepe hoeft slechts één duel toe te kijken.

Omdat Portugal met 4-0 onderuit ging tegen Duitsland, moet de ploeg nog flink aan de bak om de volgende ronde te bereiken. Zondag wachten de Verenigde Staten en vier dagen later staat een ontmoeting met Ghana op het programma.

Ook Maxi Pereira kan nog in actie komen tijdens het mondiale eindtoernooi. De verdediger van Uruguay vergreep zich in de slotfase van de wedstrijd tegen Costa Rica (3-1 nederlaag) aan Joel Campbell, en moest die roekeloze actie bekopen met een rode prent.

Net als Pepe ontsnapt ook Pereira aan een langdurige schorsing en daarmee een mogelijk vroegtijdig einde van het WK. De FIFA legt ook Pereira de bijzonder milde straf van één wedstrijd schorsing op. Donderdag komt Uruguay in actie tegen Engeland.

Morgan Freeman vindt wereld te vol

Morgan Freeman wil een kleinere wereldbevolking. "Er zijn nu zeven miljard mensen afhankelijk van de bronnen op aarde en dat aantal groeit exponentieel", zegt hij donderdag in Metro. "We zijn met te veel."

In Freemans nieuwe film, Transcendence, speelt technologie een belangrijke rol. Het personage van tegenspeler Johnny Depp sterft, waarna zijn geest wordt geüpload in een computer en steeds machtiger wordt. "Technologie heeft ons tot nu toe veel goeds gebracht", zegt Freeman. "We worden ouder, de kwaliteit van ons leven is hoger." Maar daardoor wordt het probleem van overbevolking alleen maar erger, vindt hij.

De 77-jarige acteur hekelt de mentaliteit van de kerk, die elke vorm van geboortebeperking verbiedt. "Mensen moeten eens een condoom gaan gebruiken. Maar ja, dan hebben we weer de geloofsovertuigingen, die zeggen dat dat een zonde is. Dat is gewoon stompzinnig."

Het almaar toenemende aantal mensen op aarde zorgt er ook voor dat individuen het contact met elkaar verliezen. "Er is gewoon te weinig plek."

Familie Kris en Lisanne baalt van foto's rugzak

De families van de in Panama verdwenen Kris Kremers en Lisanne Froon vinden het vervelend dat in Panamese media foto's circuleren van een rugzak die van de meisjes zou zijn. De vrijdag gevonden rugzak was het eerste tastbare spoor sinds de verdwijning. Of de foto's authentiek zijn wil een woordvoerder van de families niet zeggen.

Op de foto's zijn naast de blauwe rugzak ook twee bh's, een camera, twee zonnebrillen en een geheugenkaartje te zien. Toen de tas werd gevonden werd al bekendgemaakt dat dat onder meer de inhoud was van de rugtas en dat de tas echt van Kris en Lisanne was.

"De familie vindt het heel vervelend dat deze foto's opduiken. Je ziet ook bh's, dat is natuurlijk niet prettig", zegt woordvoerder Nikki van Passel. De Nederlandse politie heeft contact gezocht met Panama over de opgedoken foto's, maar kan vanwege het tijdsverschil nog niets zeggen.

Bondscoach Australische hockeyers stopt na WK-goud

Ric Charlesworth, bondscoach van de Australische hockeyers, is opgestapt. De 62-jarige trainer leidde zijn ploeg zondag in Den Haag nog naar de wereldtitel. Hij wilde aanvankelijk afzwaaien na de Commonwealth Games in Glasgow van volgende maand, maar besloot dat eerder te doen. Dat meldt de Australische hockeybond.

De Kookaburras waren in de WK-finale met liefst 6-1 te sterk voor Nederland. "Een beter afscheid kan ik mij niet wensen", laat Charlesworth weten. "Dit is een persoonlijke beslissing. Ik wil straks niet weer mijn spullen pakken en drie weken van huis zijn." Hij zal het team nog wel voorbereiden op de Commonwealth Games. De bond maakt over enkele dagen bekend hoe de nieuwe technische staf wordt ingevuld.

Charlesworth leidde Australië ook in 2010 al naar WK-goud en legde vier keer beslag op de Champions Trophy. Eerder was de oud-hockeyer succesvol met het Australische vrouwenteam. Daarmee veroverde hij in 1994 en 1998 de wereldtitel en werd hij olympisch kampioen in 1996 en 2000.

Oxlade-Chamberlain mist duel met Uruguay

Alex Oxlade-Chamberlain mist donderdagavond het WK-duel van Engeland tegen Uruguay. De middenvelder is nog niet voldoende hersteld van zijn knieblessure, liet bondscoach Roy Hodgson weten. Oxlade-Chamberlain liep de kwetsuur twee weken geleden op, waardoor hij ook tegen Italië al aan de kant bleef.

"Hij is er nog niet klaar voor", vertelde Hodgson. "Maar aan de eerstvolgende training doet hij weer volledig mee. Als het echt nodig was geweest, hadden we een beroep op hem kunnen doen, maar het is beter om nog een paar dagen te trainen voor het duel tegen Costa Rica."

Engeland treft Uruguay in São Paulo na de 2-1 nederlaag tegen Italië. Uruguay, dat weer kan beschikken over Luis Suarez, verloor met 3-1 van Costa Rica.

VS executeren derde crimineel in 24 uur

In de Amerikaanse staat Florida is woensdag een man geëxecuteerd voor het doodsteken van zijn vrouw en zoontje. Het is de derde Amerikaanse executie in 24 uur tijd, de eerste reeks uitgevoerde doodstraffen sinds de verkeerd verlopen executie in Oklahoma in april.

De 63-jarige John Ruthell Henry stak in 1985 zijn vrouw dood en een paar uur later zijn vijf jaar oude zoon. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees op het laatste moment een bezwaar af van advocaten die vonden dat Henry mentaal niet in staat was zijn executie te bevatten.

Na het drama in Oklahoma werden executies in de VS tijdelijk stilgelegd. Toen stierf de terdoodveroordeelde Clayton Lockett niet door de dodelijke injectie, maar doordat zijn ader knapte en hij schuimbekkend aan een hartaanval bezweek. Dinsdagnacht en woensdagochtend werden de executies hervat.

Inbreker Sandra Bullock had klein arsenaal

De man die is beschuldigd van inbraak in het huis van Sandra Bullock is nu ook aangeklaagd wegens het bezit van een enorme hoeveelheid wapens. De politie van Los Angeles heeft in het huis van Joshua Corbett onder meer een machinegeweer, twee aanvalsgeweren en lichtspoormunitie gevonden.

De 39-jarige Corbett zei woensdag niet schuldig te zijn. Hij was eerder al aangeklaagd wegens inbraak en stalken. Zijn borg werd vastgesteld op twee miljoen dollar.

Corbett werd op 8 juni gesnapt door de politie van Los Angeles toen hij over het hek van Bullock was geklommen. De actrice was toen thuis, maar bleef ongedeerd. Corbett was op dat moment niet in het bezit van de genoemde vuurwapens.

Als Corbett schuldig wordt bevonden van inbraak kan hij zeven jaar celstraf krijgen. Voor het bezit van de vuurwapens kan hij daar nog eens vijf jaar bovenop krijgen.

Gary Glitter weer voor de rechter wegens misbruik

Gary Glitter wordt donderdag in de rechtbank verwacht in Londen. De voormalige popster, die werd geboren als Paul Francis Gadd, wordt verdacht van misbruik van minderjarige meisjes. Het is niet voor het eerst dat de 70-jarige Glitter in verband wordt gebracht met kindermisbruik.

Aan de succesvolle carrière van de Britse Glitter, die in de jaren zeventig talloze hits scoorde, kwam een eind door een reeks juridische problemen. De sores begonnen voor Glitter in de jaren tachtig, toen hij drie keer werd veroordeeld wegens rijden onder invloed en hij zijn rijbewijs voor tien jaar kwijtraakte.

Eind jaren negentig werd de zanger voor het eerst in verband gebracht met misbruik. Glitter werd opgepakt toen op zijn laptop, die hij had weggebracht ter reparatie, kinderporno werd aangetroffen. Hij werd veroordeeld tot vier maanden cel.

Glitter werd ook aangeklaagd wegens het hebben van seks met een minderjarige. De vrouw die aangifte had gedaan had een relatie met hem gehad en verkocht haar verhaal aan sensatiekrant News of the World. De aanklacht kwam uiteindelijk te vervallen wegens gebrek aan bewijs.

Omdat zijn imago een flinke deuk had opgelopen, zette Glitter koers richting Spanje. Toen hij daar werd gespot, sloeg hij opnieuw op de vlucht en voer hij met zijn jacht verder naar verschillende landen tot hij zich uiteindelijk in Cambodja settelde. Daar ging het wederom mis. In 2002 werd de zanger gedeporteerd naar Vietnam wegens verondersteld kindermisbruik.

Vier jaar later had hij een nieuwe veroordeling aan zijn broek hangen voor het misbruiken van twee Vietnamese meisjes van 10 en 11 jaar. Glitter ontkende ook maar iets verkeerd te hebben gedaan en suggereerde dat Britse kranten verantwoordelijk waren voor zijn veroordeling.

In 2012 was het weer raak. Glitter werd opgepakt op verdenking van zedenmisdrijven tijdens het onderzoek naar wijlen televisieheld Jimmy Savile, die zich aan honderden kinderen zou hebben vergrepen. Naar verluidt zou Glitter seks hebben gehad met een 13- of 14-jarig meisje in de kleedkamer van Savile bij de BBC.

Eerder deze maand werd het voormalig idool voor de zoveelste keer in de boeien geslagen nadat er nieuw bewijs zou zijn gekomen in de zaak rond Savile. Glitter staat nu terecht voor het misbruiken van twee meisjes tussen de 12 en 14 jaar tussen 1977 en 1980.?

Voorlopig geen twee GamePads op Wii U

Voorlopig zal het niet mogelijk zijn om met twee GamePads op de Wii U te spelen. Ondanks dat Nintendo dit als functie op de E3 in 2012 nog aankondigde.

Shigeru Miyamoto geeft aan in gesprek met IGN dat de focus voorlopig zal liggen op het verkopen van de console. Hij zegt het zonde te vinden om nu tijd te spenderen terwijl de Wii U fans juist meer games willen hebben op dit moment. Technisch is het dus wel mogelijk, maar de vraag is wanneer Nintendo hier een prioriteit van gaat maken.

Wii U

Bijna 7,9 miljoen mensen zien zege Oranje

Bijna 7,9 miljoen Nederlanders hebben woensdagavond het WK-duel van het Nederlands elftal tegen Australië gezien. Dat meldt Stichting Kijkonderzoek donderdag. Daarmee is de wedstrijd, die door Oranje met 3-2 werd gewonnen, beter bekeken dan het treffen tegen Spanje. Toen zagen 7,2 miljoen mensen de zege van Nederland.

Naar Spanje - Chili keken ruim vijf miljoen mensen. Daarmee staat het duel op de tweede plaats van best bekeken programma's woensdag. Regerend wereldkampioen Spanje ging met 2-0 onderuit, waardoor zowel de ploeg van bondscoach Louis van Gaal als Chili zeker is van de achtste finales.

Het duel tussen Kroatië en Kameroen (4-0), dat om 00.00 uur Nederlandse tijd begon, staat met 731 duizend kijkers op de negende plek. Naar de voetbalprogramma's Studio Brasil (derde) en VI Oranje (zevende) keken respectievelijk 4,4 miljoen en 755 duizend mensen.

WK vandaag - donderdag 19 juni

Dag acht van het wereldkampioenschap voetbal. Drie wedstrijden staan er op het programma. De eerste beslissingen in groep C kunnen vallen. De verliezer van het duel tussen Uruguay en Engeland (groep D) kan alvast de terugvlucht boeken. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 C Colombia Ivoorkust Brasília
21.00 D Uruguay Engeland São Paulo
24.00 C Japan Griekenland Natal

Colombia - Ivoorkust
De winnaar van dit duel is zo goed al zeker geplaatst voor de achtste finale. Beide landen hebben nu drie punten. Colombia heeft nog nooit gespeeld tegen Ivoorkust. Colombia zal geen gebruik kunnen maken van Carlos Bacca. De aanvaller blesseerde zich aan zijn rechterdij en is deze groepsfase niet meer inzetbaar. De vraag bij Ivoorkust is of Didier Drogba nu wel vanaf het begin zal spelen. Pas toen bondscoach Sabri Lamouchi hem inbracht, ging de ploeg goed voetballen.

Uruguay - Engeland
Uruguay – Engeland heeft voor de derde keer plaats op het hoogste mondiale voetbalpodium. In 1950 en 1966 werd deze wedstrijd ook gespeeld. In 1950 werd het 4-2 voor Uruguay en in 1966, destijds de openingswedstrijd van dat WK, bleef het 0-0. Wayne Rooney zal waarschijnlijk in de spits beginnen in plaats van op de nummer tien positie. Daar leek bondscoach Roy Hodgson aan te geven op de laatste training en persconferentie. Uruguay kan gebruikmaken van Luis Suárez ook hij is volledig fit. Tegen Costa Rica kon de spits van Liverpool nog niet in actie komen. 

Luis Suárez op het trainingsveld. (PRO SHOTS/Action Images)

Japan - Griekenland
Beide landen hebben een nederlaag te verwerken gehad. Griekenland zal de defensie moeten verstevigen, want Colombia brak er direct in het begin van de wedstrijd al doorheen. De Griekse bondscoach heeft aangegeven om met dezelfde elf spelers te beginnen. Japan zal voorin aantreden met de ‘Europeanen’ Shinji Kagawa, Yuto Nagatomo and Keisuke Honda. Beide landen hebben elkaar nog nooit ontmoet op het voetbalveld.

Japan zal voor de aanval kiezen  "We willen de bal in ons bezit hebben en vooruit spelen. Daar ligt onze kracht, dat is hoe we zullen spelen. En ook de manier waarop Japan hoort te spelen. Japanners hebben een erg goede techniek en de wil om aan te vallen. Dat zit in onze natuur.", aldus doelman Eiji Kawashima. 

Opvallend
Er wordt lekker gescoord dit WK. Er vallen gemiddeld meer dan drie goals per wedstrijd. Op het vorige WK was het toernooigemiddelde slechts 1.56 doelpunten per wedstrijd. De laatste keer dat er gemiddeld meer dan drie keer per wedstrijd gescoord werd was in 1958. The Telegraph kwam met vijf mogelijk theorieën waarom er veel treffers vielen.

  • Er zijn meer teams met WK-ervaring: Op basis van een analyse over de laatste tien WK’s blijkt dat in wedstrijden met debutanten of met landen die na een lange tijd hun rentree maken er 2,37 goals per wedstrijd worden gemaakt. In de overige wedstrijden ligt dat gemiddelde op 2,60 goals. Dit WK telt met Bosnië slechts één debutant. Terwijl in 2010 er naast debutant Slowakije ook veel landen hun rentree maakten op het mondiale podium. 
  • Het standaardniveau ligt hoger: De gemiddelde fifa-ranking op dit toernooi is 21,6. Dit lag vier jaar geleden op 26. Ook de standaarddeviatie is afgenomen, waarmee het verschil tussen de hoogste ranking en de laagste kleiner is geworden. Kortom het gemiddelde niveau ligt een niveautje hoger.

De andere redenen zijn:

  • Er worden meer diverse tactieken gehanteerd.
  • Teams verdedigen niet zo goed meer als in het verleden.
  • Er wordt meer gescoord bij warm weer.

Het volledige artikel inclusief diverse plaatjes, tabellen en de gedachten achter de overige redenen is hier te vinden.

Strop voor kwart burgemeesters door verhuisplicht

Een op de vier burgemeesters heeft financiële problemen door dubbele woonlasten. Burgemeesters zijn verplicht om zich binnen een jaar te vestigen in de gemeente waar ze de scepter zwaaien, maar ze raken hun oude woning elders vaak niet kwijt. Door de dubbele woonlasten worden ze met een flinke strop geconfronteerd.

Voorzitter Bernt Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zegt in De Telegraaf dat een aantal burgemeesters hun woning noodgedwongen met flinke verliezen heeft verkocht. In sommige gevallen was de waarde van de woning gezakt onder het bedrag wat als hypotheek was verstrekt.

"Een burgemeester verdient niet slecht, maar ook weer niet zoveel dat een tweede huis een betaalbare optie is", zegt Schneiders. Veel gemeentes komen burgemeesters tegemoet door ze een tijd lang een tegemoetkoming te bieden, maar dat is door de huizencrisis niet altijd voldoende.

De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over een voorstel om uitstel te geven aan burgemeesters. Daardoor kunnen ze in uitzonderlijke gevallen met maximaal twee jaar worden ontslagen van de verplichting om binnen een jaar in de werkgemeente te wonen.

Bij tien procent schadereparaties sprake van fraude

Bij meer dan tien procent van de reparaties van blikschade bij auto's wordt gefraudeerd door de schadeherstellers. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars na een steekproef onder vijfhonderd reparaties. Uit het donderdag gepubliceerde onderzoek door acht verzekeraars blijkt dat bij de fraudegevallen de werkelijke kosten van het herstellen van de blikschade gemiddeld achttien procent lager lag, dan het bedrag dat is uitgekeerd door de verzekeraars. Bij een aantal gevallen was zelfs sprake van een verschil van vijftig procent.

De aanpak van de frauderende schadeherstellers loopt uiteen. Sommigen zetten niet-gebruikte onderdelen op de rekening. Anderen dienden een rekening in voor het vervangen van plaatwerk, terwijl het oude blik alleen was uitgedeukt. Spuitwerk dat was doorgerekend aan de verzekeraars bleek niet of nauwelijks te hebben plaatsgevonden.

De koepelorganisatie omschrijft de fraude als een 'structureel en omvangrijk' probleem en noemt de uitkomsten 'volstrekt onacceptabel'. De branche moet volgens de verzekeraars erkennen dat er een groot probleem is, en maatregelen nemen. De eerste gesprekken die hierover zijn gevoerd waren 'bemoedigend', aldus het verbond. De verzekeraars gaan zelfs de controles opvoeren. Ook kijken ze of de consumenten kunnen worden ingeschakeld, door de calculatie van de schadeherstellers naar ze op te sturen 'zodat autobezitters misstanden ook zelf signaleren'.

Onrustig in Den Haag na winst Oranje

De politie in Den Haag heeft woensdagavond na de winst van Oranje op Australië moeten ingrijpen om feestvierende voetbalfans in toom te houden. Er werd onder meer zwaar vuurwerk afgestoken en met fruit en eieren naar de politie gegooid. De politie pakte acht mensen op.

Volgens de politie gingen direct na het laatste fluitsignaal op meerdere plekken in de stad mensen de straat op om de 3-2 overwinning te vieren. Een van de opgepakte mensen is een 19-jarige recidivist die twee jaar geleden tijdens het EK ook al in de fout ging. Hij had daarom een gebiedsverbod voor het stadsdeel Laak, maar hield zich daar niet aan.

De agenten die werden bekogeld bij het Kaapseplein pakten twee verdachten op. Andere onruststokers werden door de politie verjaagd.

APG zet pensioenfonds op voor zzp'ers

Pensioenuitvoerder APG biedt vanaf volgend jaar een pensioenfonds voor zzp'ers aan. Een aantal belangenorganisaties van zelfstandigen heeft hierover met de pensioenuitvoerder een akkoord bereikt, schrijven verschillende kranten.

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen presenteren later op donderdag de details, schrijft De Telegraaf. De vier belangenorganisaties hadden vorig jaar al aangekondigd een pensioenfonds te willen beginnen. In december sprak het ministerie van Financiën ook steun uit. De zoektocht naar een uitvoerder heeft echter maanden geduurd.

Met het nieuwe fonds kunnen zelfstandigen belastingvrij sparen voor hun pensioen, net als 'gewone' werknemers. Het gros van de ongeveer een miljoen zzp'ers in Nederland bouwt nu geen pensioen op. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze maandelijks afdragen aan het pensioenfonds en perioden overslaan. Ook mogen ze zelf beslissen vanaf wanneer tussen hun 60e en 70e wordt uitbetaald.

De verschillen met een gewoon pensioenfonds zijn dat wordt gespaard in een persoonlijke pensioenregeling en dus alleen aanspraak wordt gemaakt op de eigen inleg en rendement. De kosten worden wel collectief gedeeld. Bij overlijden verdwijnt het geld niet in de pot, maar gaat het naar nabestaanden. Ook kunnen zelfstandigen laten uitkeren bij arbeidsongeschiktheid.

Volgens Het Financieele Dagblad streven de belangenclubs naar vijftigduizend deelnemers voor de regeling via APG. Dat aantal wordt waarschijnlijk pas na een aantal jaren gehaald. De hoop is dat ook andere partijen zich op de markt gaan storten.

VS dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland

Rusland staat nieuwe sancties te wachten als het niet optreedt tegen geweld van separatisten in het oosten van Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in een telefonisch onderhoud met de Oekraïense president Petro Porosjenko, meldde het Witte Huis donderdag.

De Verenigde Staten zullen samenwerken met bondgenoten voor het opleggen van nieuwe sancties aan Moskou, als het Kremlin zijn beleid jegens Oekraïne niet veranderd. Volgens Biden is het Rusland niet gelukt te stoppen met het sturen van wapens en militanten naar Oekraïne.

Verwacht wordt dat leiders van de Europese Unie tijdens een ontmoeting volgende week debatteren over nieuwe sancties tegen Rusland. Biden en Porosjenko hebben afgesproken 'contact te houden' voorafgaand aan dat overleg.

VS dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland
VS dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Mandzukic: "Hiervoor hebben we getraind"

Kroatië deed in de nacht van woensdag op donderdag goede zaken, door Kameroen met ruime cijfers te verslaan. Mario Mandzukic leverde een grote bijdrage. De Kroatische spits hielp zijn land door middel van twee doelpunten aan een 4-0 overwinning.

Kameroen had Mandzukic en consorten toen al in het zadel geholpen, toen Alex Song in de veertigste minuut bij een 0-1 tussenstand een rode kaart kreeg voorgehouden. Kort na rust zorgde Ivan Perisic voor de verdubbeling van de marge, waarmee het lot van Kameroen bezegeld was. Na afloop stond Mandzukic tevreden de Kroatische televisie te woord. "We hebben alles gedaan waarvoor we getraind hebben", liet hij weten.

"We hebben precies gedaan wat de trainer (Niko Kovac, red.) ons vroeg. Wij wilden een vroeg doelpunt maken. En in de rust vroeg Kovac ons om de wedstrijd zo snel mogelijk te beslissen. Dat hebben we gedaan."

Niet alles wat Mandzukic in zijn eerste wedstrijd van het WK aanraakte veranderde in goud. De 28-jarige spits, die zijn vertrek bij Bayern München onlangs aankondigde, liet een grote kans onbenut. "Die misser? Het was een lange sprint en ik was moe en de focus verloren", aldus Mandzukic. "Maar goed, ik speel nooit om te scoren, maar om het team te helpen. Doelpunten zijn dan een beloning. We hebben onze kracht in ieder geval laten zien. Nu kan de strijd met Mexico losbarsten."

Mexico bezet momenteel met vier punten de tweede plaats in Groep A, die wordt aangevoerd door Brazilië. Ook de gastheren sprokkelden tot dusver vier punten bij elkaar. Kroatië haalde tegen het puntloze Kameroen de eerste drie punten binnen.

Casillas: "Fitheid en leeftijd geen excuus"

Volgens Iker Casillas hebben fitheid en leeftijd geen rol gespeeld in de vroege uitschakeling van Spanje op het WK in Brazilië. Spanje behoorde voor aanvang van het mondiale eindtoernooi tot een van de favorieten, maar kan na twee wedstrijden al naar huis. Van Nederland werd met 5-1 verloren en tegen Chili ging La Roja met 2-0 onderuit. De laatste groepswedstrijd tegen Australië aanstaande maandag gaat om des keizers baard.

"De realiteit is dat we verschillende spelers hebben die de leeftijd van dertig al zijn gepasseerd, maar dat zou geen excuus moeten zijn", zei de aanvoerder van Spanje na de uitschakeling in gesprek met Telecino.

Casillas is bij Real Madrid al enige tijd niet meer zeker van zijn basisplaats. In de finale van de Champions League ging hij al zichtbaar in de fout. Tegen Nederland was hij ook niet foutloos terwijl hij er tegen Chili ook niet goed uit zag. "Ik weet niet of dit mijn laatste wedstrijden waren voor Spanje. Ik weet het niet. We zullen zien. Het is aan de bondscoach om daar een keuze in te maken. Wat die keuze ook is, ik zal hem respecteren. Maar het kan niet zo zijn dat we met deze spelersgroep op zo'n manier eindigen."

Spanje werd Europees kampioen in 2008, wereldkampioen in 2010 en nogmaals Europees kampioen twee jaar geleden. La Roja won deze toernooien met sprankelend voetbal. In Brazilië was daar niets meer van te zien. "Of dit een einde van een tijdperk is? Daar moeten we nu niet over praten. Onze tegenstanders hebben ook een rol gespeeld in wat er is gebeurd."

"We moeten ook de moeilijke tijden samen meemaken", aldus Casillas. "Wij zijn verantwoordelijk. Dit doet ons meer pijn dan wie dan ook. We kunnen Chili alleen maar feliciteren. Zij waren het betere team. We moeten nu vooruit kijken naar de toekomst en het toernooi proberen af te sluiten met een overwinning op Australië."

Australische media vol lof over optreden Socceroos

De Australische kranten zijn vol lof over het optreden van de Socceroos tegen Nederland. De met 3-2 verloren wedstrijd tegen het Nederlands elftal wordt een thriller genoemd en de wonderschone 1-1 van Tim Cahill wordt bejubeld. Ondanks de nederlaag heeft Australië zich van zijn beste kant laten zien, is de teneur.

"Socceroos komen akelig dicht bij Nederland in WK-thriller", luidt de kop in The Australian. De krant schrijft dat de nationale ploeg weliswaar is uitgeschakeld in Brazilië, maar dat er tenminste moedig is gevochten. "Australië speelde beter, dacht beter en rende grote delen van de wedstrijd sneller dan Nederland. Uiteindelijk maakten de klasse van Robin van Persie en Arjen Robben het verschil."

The Age spreekt ook van een thriller en noemt ook de 'wondergoal' van Cahill in de kop. "Er werd verwacht dat Nederland Australië simpel van zich af zou slaan, maar zo pakte het niet uit. Australië zette over het hele veld veel druk op Nederland en voorkwam zo dat het favoriete Oranje in zijn ritme kwam." De fraaie volley waarmee Cahill de 1-1 aantekende riep volgens de krant 'vergelijkingen op met de grootste namen als Marco van Basten en Zinedine Zidane'.

Televisiezender ABC noemt de wedstrijd hectisch. De goal van Cahill, ook hier wondergoal genoemd, is volgens de zender 'mogelijk de beste goal van een Australiër ooit'. In een analyse wordt de treffer bovendien als een keerpunt voor het Australische voetbal gezien. Onder bondscoach Ange Postecoglou is er volgens ABC geen ruimte meer voor fysiek ingestelde werkvoetballers, maar ligt de nadruk op technisch voetbal.

Titelverdedigster Halep geeft op in Rosmalen

De Roemeense tennisster Simona Halep heeft woensdag opgegeven tijdens de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rosmalen. De Roemeense, eerder deze maand nog verliezend finalist op Roland Garros, had last van haar schouder. Bij een 7-5 en 2-3 stand tegen de Duitse Annika Beck besloot de als eerste geplaatste Halep verder geen risico's te nemen.

Halep was niet de enige die woensdag opgaf. de Spaanse Carla Suarez Navarro (4) verloor de eerste set van Jie Zheng uit China. Na een game in de tweede set staakte ze de strijd: 7-5 en 0-1. De Amerikaanse Vania King, in de eerste ronde nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Eugenie Bouchard, gooide tegen landgenote Coco Vandeweghe in de derde set de handdoek. De stand was toen 6-7 (6), 6-0 en 2-1 voor Vandeweghe.

Spaanse pers ziet einde van generatie

De Spaanse pers beschrijft de uitschakeling van het nationale elftal als het einde van een tijdperk. Sportkrant Marca noemt het 'het einde van een unieke generatie'. "Het is logisch dat de Spaanse fans teleurgesteld zijn, maar het respect voor deze spelers moet eeuwigdurend zijn. Ze bereikten wat geen Spanjaard voor mogelijk had gehouden en maakten miljoenen Spanjaarden blij. Alles in het leven eindigt en in het Maracana werd het 'adios' aan deze unieke generatie geschreven."

El Mundo Deportivo is kritischer en meldt dat Spanje het WK 'via de achterdeur' verlaat. De krant spreekt van een totale ramp. "De Spaanse selectie kwam als een favoriet en vertrekt na het verlies tegen Chili via de achterdeur. Daarbij zijn veel vragen over de toekomst opgeroepen." De huidige selectie heeft volgens de krant Spanje op dit WK veranderd in een karikatuur van zichzelf.

Kwaliteitskrant El Pais houdt het iets soberder en kopt 'Spanje zegt het WK gedag'. Wel schrijft de krant dat 'de selectie van Del Bosque opnieuw onherkenbaar was'. "De ploeg verloor als gevolg van verdedigende fouten en een kleurloos spel zonder persoonlijkheid."

[Groep A] Uitslag Kameroen - Kroatië

Kroatië heeft zich goed hersteld van de nederlaag tegen Brazilië. In zijn tweede WK-duel won de ploeg met 4-0 van Kameroen. Ivica Olic opende de score. Ivan Perisic en twee maal Mario Mandzukic maakte de afgang voor Kameroen, dat nu uitgeschakeld is, compleet. De Ontembare Leeuwen speelden lang met tien man. Alexandre Song kreeg al voor rust rood omdat hij Mandzukic in de rug had gestompt.

Kameroen toonde zich in de eerste wedstrijd tegen Mexico al zwak en ook tegen Kroatië oogde de ploeg als los zand. Kroatië, dat zich juist wilde bewijzen na de krappe nederlaag tegen Brazilië in de openingswedstrijd van dit toernooi, profiteerde al snel. Olic maakte op aangeven van Perisic na elf minuten de 1-0.

Vijf minuten voor rust maakte Kameroen het zichzelf erg moeilijk. Terwijl Kroatië aan een counter begon haalde Song plotseling uit naar Mandzukic. De Portugese scheidsrechter Pedro Proença kende geen genade en greep meteen naar de rode kaart.

In de tweede helft profiteerde Kroatië van het veldoverwicht. Perisic rondde een solo al drie minuten na de hervatting af. Mandzukic voerde de score met treffers in de 61e en 73e minuut verder op en met een 4-0 score kwam Kameroen er nog goed van af. Kroatië liet vier goede kansen op meer onbenut.

Na de zege staat Kroatië nu derde in poule A met drie punten. Brazilië en Mexico hebben beiden een punt meer. Kameroen staat nog altijd met lege handen. In de laatste speelronde staan maandag Kroatië en Mexico tegenover elkaar terwijl Brazilië het opneemt tegen Kameroen.

Kameroen

0 - 4

Kroatië

     11' Olic 
 48' Perisic 
 61' Mandzukic 
 73' Mandzukic 
 
 Gele kaart: Da Silva (Kroatië)
 Rode kaart: Song (40) (Kameroen)
 
Stadion: Arena da Amazônia, Manaus
Toeschouwers: 39.982
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Itandje
M'Bia
N'Koulou
Chedjou (Nounkeu/46)
Assou-Ekotto
Song
Matip
Enoh
Moukandjo
Aboubakar (Webó/70)
Choupo-Moting (Salli/75)
  Pletikosa
Srna
Corluka
Lovren
Pranjic
Perisic (Rebic/78)
Modric
Sammir (Kovacic/72)
Rakitic
Olic (Da Silva/69)
Mandzukic

[upd] COC 'geschokt' over plannen voor homowijk

Het COC in Tilburg en Breda is 'geschokt' over plannen van de Rotterdamse projectontwikkelaar Blauwhoed om in Tilburg een homowijk uit de grond te stampen. De homobelangenvereniging laat weten 'deze ontwikkeling af te keuren'. Het zou 'een grote stap terug' zijn.

De wijk met de naam Gay Village zou volgens het Brabants Dagblad aan de noordkant van Tilburg moeten verrijzen. Onderzoek moet uitwijzen of er genoeg belangstelling voor is. Het gaat om een volledig omheinde wijk waar lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) 'veilig' kunnen wonen.

De lokale COC-vereniging stelt dat LHBT's overal en altijd veilig moeten zijn. "We zijn totaal verkeerd bezig als we 'omwille van veiligheid' uit de maatschappij zouden stappen. Prima als mensen om sociale redenen bij elkaar willen wonen, daar hebben we niets op tegen, maar deze ontwikkeling is een grote stap terug."

COC Nederland laat weten de mening van de regionale afdeling te delen. "Dit is wat ons betreft niet de kant die we op moeten. Het is ook geen oplossing voor de veiligheidsproblemen die LHBT's ervaren", zegt een woordvoerder. Het signaal is volgens hem wel goed en duidelijk. "Maar dat geven wij al langer aan, dat er iets mis is met de veiligheid."

Volgens de zegsman is het de taak aan de politie, het rijk en de gemeenten om ervoor te zorgen dat LHBT's zich veiliger voelen. "Het gaat trouwens niet alleen om gevoel, want zeven op de tien LHBT's krijgen ook echt te maken met geweld. Daar moet een oplossing voor komen, maar een omheinde gemeenschap is dat zeker niet."

De gemeente Tilburg wil niet veel kwijt over de kwestie. Op de site van Gay Village is een verklaring van burgemeester Peter Noordanus te lezen. "Een tolerante stad is blij met een gaycommunity binnen zijn stadsgrenzen", zegt hij. Zijn woordvoerder zegt dat de gemeente het daar even bij wil laten. "We staan er positief tegenover."

In hoeverre de gemeente betrokken is bij het proces en of al een vergunning is verleend, kon de woordvoerder niet zeggen. "Het is nog een initiatief, we bevinden ons vooraan in het proces. Een eerlijk gezegd heb ik nog niet eens de tijd gehad om te kijken of er een vergunningaanvraag ligt, omdat ik word platgebeld over deze zaak."

Update donderdag 19-06-2014 01.25 uur:
Tilburg krijgt geen homowijk, zoals woensdag werd aangekondigd. Het plan blijkt een pr-stunt voor Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis. De organisatie spreekt in een bericht van een 'serieuze hoax' als statement tegen intolerantie naar homo's in Nederland.

Op de website gayvillage.nl werd een omheinde wijk aangekondigd voor homo's, biseksuelen en transgenders. De aankondiging leidde tot verontwaardigde reacties. COC Nederland wees erop dat homo's zich overal veilig moeten kunnen voelen en dat het een verkeerde ontwikkeling is als zij zich moeten terugtrekken in een eigen wijk.

Roze Maandag wil met de actie aandacht vragen voor het toenemende geweld tegen homo's. De organisatie stelt dat een homowijk niet de oplossing is.

Voor de stunt werd samengewerkt met projectontwikkelaar Blauwhoed en LBB Naber Makelaars. Er werd onder meer een website en een enquête opgezet om de wensen te peilen. Roze Maandag zegt de bedrijven zeer erkentelijk te zijn voor hun medewerking.

Roze Maandag zegt tevreden te zijn met het resultaat van de hoax. "De media stonden bol van Gayvillage. Duizenden mensen hebben op social media en op internetpagina's van regionale en landelijke pers negatief gereageerd op het idee." De stichting zegt blij te zijn dat de meesten het idee 'te gek voor woorden' vinden.

De gemeente Tilburg hield zich eerder woensdag op de vlakte. Een woordvoerder zei dat de gemeente positief tegenover het plan staat, maar dat hij nog niet heeft kunnen kijken of er een vergunningaanvraag ligt omdat hij over de zaak werd platgebeld.

Felipe nieuwe koning van Spanje

Felipe VI luidt zijn nieuwe koninklijke naam. De zoon van Juan Carlos heeft woensdag om middernacht het stokje van zijn vader overgenomen en is de nieuwe koning van Spanje. Eerder woensdag tekende de oude koning de abdicatiewet die de troonsopvolging mogelijk maakte.

Verwacht wordt dat het koningschap van Felipe ingetogener zal zijn dan dat van zijn vader. Juan Carlos, die overigens de titel koning mag blijven dragen, werd door Spanjaarden bewonderd om de wijze waarop hij het land van militaire dictatuur richting democratie loodste. Toch kenmerkten de laatste jaren van zijn koningschap zich door schandalen rond exquise jachtpartijen en familieleden die vaker dan de koninklijke familie lief was in de rechtbank een verklaring moesten afleggen.

Begin deze maand kondigde Juan Carlos zijn aftreden aan. Hij wilde een 'nieuwe generatie' de mogelijkheid bieden het land te besturen.

Door de ondertekening van de abdicatiewet werd Felipe om middernacht automatisch koning. Donderdagochtend neemt hij ook het opperbevel over de krijgsmacht over en volgt de eedaflegging in het Congres. Felipes dochter Leonor (8) is de nieuwe kroonprinses.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.