Geen zorgtoeslag voor 3500 mensen door foutje CJIB

Zo'n 3500 Nederlanders hebben vorige maand geen zorgtoeslag gekregen door een fout bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het CJIB bleef overmaken. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus donderdag na berichtgeving van de NOS.

Wanneer mensen meer dan zes maanden lang geen premie betalen aan hun zorgverzekeraar, dan int het incassobureau die premie voor de verzekeraars. De zorgtoeslag wordt in zo'n geval niet langer naar de rekening van de schuldenaar overgemaakt, maar direct gestort bij het CJIB, dat de schulden dan afbetaalt.

Door een fout van het CJIB in april stonden vijfduizend Nederlanders ten onrechte te boek als wanbetaler, terwijl ze hun schuld al hadden afbetaald, aldus de zegsman. Die fout had gevolgen voor ongeveer 3500 mensen, die geen toeslag kregen in mei. Het CJIB en de Belastingdienst zijn nu een spoedprocedure begonnen om de zorgtoeslag alsnog over te maken.