Strop voor kwart burgemeesters door verhuisplicht

Een op de vier burgemeesters heeft financiële problemen door dubbele woonlasten. Burgemeesters zijn verplicht om zich binnen een jaar te vestigen in de gemeente waar ze de scepter zwaaien, maar ze raken hun oude woning elders vaak niet kwijt. Door de dubbele woonlasten worden ze met een flinke strop geconfronteerd.

Voorzitter Bernt Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zegt in De Telegraaf dat een aantal burgemeesters hun woning noodgedwongen met flinke verliezen heeft verkocht. In sommige gevallen was de waarde van de woning gezakt onder het bedrag wat als hypotheek was verstrekt.

"Een burgemeester verdient niet slecht, maar ook weer niet zoveel dat een tweede huis een betaalbare optie is", zegt Schneiders. Veel gemeentes komen burgemeesters tegemoet door ze een tijd lang een tegemoetkoming te bieden, maar dat is door de huizencrisis niet altijd voldoende.

De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over een voorstel om uitstel te geven aan burgemeesters. Daardoor kunnen ze in uitzonderlijke gevallen met maximaal twee jaar worden ontslagen van de verplichting om binnen een jaar in de werkgemeente te wonen.