WK vandaag - donderdag 19 juni

Boris (borisz)

Dag acht van het wereldkampioenschap voetbal. Drie wedstrijden staan er op het programma. De eerste beslissingen in groep C kunnen vallen. De verliezer van het duel tussen Uruguay en Engeland (groep D) kan alvast de terugvlucht boeken. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 C Colombia Ivoorkust Brasília
21.00 D Uruguay Engeland São Paulo
24.00 C Japan Griekenland Natal

Colombia - Ivoorkust
De winnaar van dit duel is zo goed al zeker geplaatst voor de achtste finale. Beide landen hebben nu drie punten. Colombia heeft nog nooit gespeeld tegen Ivoorkust. Colombia zal geen gebruik kunnen maken van Carlos Bacca. De aanvaller blesseerde zich aan zijn rechterdij en is deze groepsfase niet meer inzetbaar. De vraag bij Ivoorkust is of Didier Drogba nu wel vanaf het begin zal spelen. Pas toen bondscoach Sabri Lamouchi hem inbracht, ging de ploeg goed voetballen.

Uruguay - Engeland
Uruguay – Engeland heeft voor de derde keer plaats op het hoogste mondiale voetbalpodium. In 1950 en 1966 werd deze wedstrijd ook gespeeld. In 1950 werd het 4-2 voor Uruguay en in 1966, destijds de openingswedstrijd van dat WK, bleef het 0-0. Wayne Rooney zal waarschijnlijk in de spits beginnen in plaats van op de nummer tien positie. Daar leek bondscoach Roy Hodgson aan te geven op de laatste training en persconferentie. Uruguay kan gebruikmaken van Luis Suárez ook hij is volledig fit. Tegen Costa Rica kon de spits van Liverpool nog niet in actie komen. 

Luis Suárez op het trainingsveld. (PRO SHOTS/Action Images)

Japan - Griekenland
Beide landen hebben een nederlaag te verwerken gehad. Griekenland zal de defensie moeten verstevigen, want Colombia brak er direct in het begin van de wedstrijd al doorheen. De Griekse bondscoach heeft aangegeven om met dezelfde elf spelers te beginnen. Japan zal voorin aantreden met de ‘Europeanen’ Shinji Kagawa, Yuto Nagatomo and Keisuke Honda. Beide landen hebben elkaar nog nooit ontmoet op het voetbalveld.

Japan zal voor de aanval kiezen  "We willen de bal in ons bezit hebben en vooruit spelen. Daar ligt onze kracht, dat is hoe we zullen spelen. En ook de manier waarop Japan hoort te spelen. Japanners hebben een erg goede techniek en de wil om aan te vallen. Dat zit in onze natuur.", aldus doelman Eiji Kawashima. 

Opvallend
Er wordt lekker gescoord dit WK. Er vallen gemiddeld meer dan drie goals per wedstrijd. Op het vorige WK was het toernooigemiddelde slechts 1.56 doelpunten per wedstrijd. De laatste keer dat er gemiddeld meer dan drie keer per wedstrijd gescoord werd was in 1958. The Telegraph kwam met vijf mogelijk theorieën waarom er veel treffers vielen.

  • Er zijn meer teams met WK-ervaring: Op basis van een analyse over de laatste tien WK’s blijkt dat in wedstrijden met debutanten of met landen die na een lange tijd hun rentree maken er 2,37 goals per wedstrijd worden gemaakt. In de overige wedstrijden ligt dat gemiddelde op 2,60 goals. Dit WK telt met Bosnië slechts één debutant. Terwijl in 2010 er naast debutant Slowakije ook veel landen hun rentree maakten op het mondiale podium. 
  • Het standaardniveau ligt hoger: De gemiddelde fifa-ranking op dit toernooi is 21,6. Dit lag vier jaar geleden op 26. Ook de standaarddeviatie is afgenomen, waarmee het verschil tussen de hoogste ranking en de laagste kleiner is geworden. Kortom het gemiddelde niveau ligt een niveautje hoger.

De andere redenen zijn:

  • Er worden meer diverse tactieken gehanteerd.
  • Teams verdedigen niet zo goed meer als in het verleden.
  • Er wordt meer gescoord bij warm weer.

Het volledige artikel inclusief diverse plaatjes, tabellen en de gedachten achter de overige redenen is hier te vinden.