Nieuwe koning Felipe zwaait het Spaanse volk toe

De net beëdigde Spaanse koning Felipe heeft op het balkon van het koninklijk paleis in Madrid het publiek toegezwaaid. Bij het paleis stond een grote menigte om de nieuwe monarch toe te juichen. Toen de koning zich eerder op de dag in een klassieke Rolls-Royce door de stad liet rijden stonden er vrij weinig mensen langs de weg.

"We hebben een groots land. We zouden allemaal trots moeten zijn dat we Spanjaarden zijn", zei Felipe tijdens zijn beëdiging. Verwacht wordt dat het koningschap van Felipe VI ingetogener wordt dan dat van zijn vader, Juan Carlos. De inhuldiging ging niet gepaard met een groot feest en er waren geen buitenlandse gasten uitgenodigd.

Spanje gaat gebukt onder een zware economische crisis. Er heerst op veel plaatsen armoede en het land heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van de Europese Unie. Bovendien steken Catalaanse en Baskische onafhankelijkheidsbewegingen niet onder stoelen of banken dat ze niet langer onderdeel willen uitmaken van het Spaanse koninkrijk. De Spaanse koning heeft voornamelijk een ceremoniële rol, maar kan wel de eenheid in het land versterken.

De plechtigheden begonnen donderdag met het overdragen van de rode sjerp, waarmee Felipe de opperbevelhebber werd van de Spaanse strijdkrachten. Later legde hij in het Spaanse Congres van Afgevaardigden de eed af en gaf hij een toespraak die hij beëindigde met 'dank u' in drie lokale talen: Catalaans, Baskisch en Galicisch. Nadat hij de handen geschud had van de Spaanse parlementariërs overzag hij een militaire parade. Vervolgens vertrok hij per open auto naar het koninklijk paleis voor de balkonscène.

Felipe erkende dat het imago van het Spaanse koningshuis verbeterd moet worden. De toenmalige koning Juan Carlos kwam in opspraak omdat hij tijdens de economische crisis op een luxe oliefantenjacht ging in Botswana. Diens jongste dochter Cristina was betrokken bij een fraude- en witwasschandaal van haar echtgenoot.