Ook Rabo-bankiers krijgen meer salaris

Na ABN AMRO blijkt ook Rabobank zijn bestuurlijke subtop een salarisverhoging te hebben gegeven, als compensatie voor het verlagen van de bonussen. De 240 bankiers net onder de raad van bestuur kregen er begin dit jaar dertien procent aan salaris bij, zo bevestigt een woordvoerder van de bank donderdag na berichtgeving van RTL Z.

De loonsverhoging is een logisch vervolg op de sobere lijn die de bank de afgelopen jaren al inzette, aldus de zegsvrouw. Zo werd vorig jaar april al een nieuwe, versoberde cao afgesproken, waarin het schrappen van de variabele bonus al werd afgesproken. Om die tegenvaller wat te verzachten krijgt de toplaag daarom een 'beperkte compensatie'.

Het besluit van Rabobank heeft - anders dan bij ABN AMRO - niets te maken met de bonusplannen van van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo verzekert de woordvoerster. Dijsselbloem is van plan de hoogte van de bonussen te verlagen tot maximaal twintig procent van een jaarsalaris. Dat is veel lager dan de Europese bovengrens van honderd procent.

ABN AMRO verlaagde vooruitlopend op de plannen van Dijsselbloem de bonussen van zijn honderd hoogste managers begin dit jaar naar twintig procent van een jaarsalaris. In ruil daarvoor kregen zij een salarisverhoging van twintig procent, zo maakte de bank woensdag bekend. Netto gingen de ABN-bankiers er echter vijf tot tien procent op achteruit, aldus de bank.