Felipe nieuwe koning van Spanje

Felipe VI luidt zijn nieuwe koninklijke naam. De zoon van Juan Carlos heeft woensdag om middernacht het stokje van zijn vader overgenomen en is de nieuwe koning van Spanje. Eerder woensdag tekende de oude koning de abdicatiewet die de troonsopvolging mogelijk maakte.

Verwacht wordt dat het koningschap van Felipe ingetogener zal zijn dan dat van zijn vader. Juan Carlos, die overigens de titel koning mag blijven dragen, werd door Spanjaarden bewonderd om de wijze waarop hij het land van militaire dictatuur richting democratie loodste. Toch kenmerkten de laatste jaren van zijn koningschap zich door schandalen rond exquise jachtpartijen en familieleden die vaker dan de koninklijke familie lief was in de rechtbank een verklaring moesten afleggen.

Begin deze maand kondigde Juan Carlos zijn aftreden aan. Hij wilde een 'nieuwe generatie' de mogelijkheid bieden het land te besturen.

Door de ondertekening van de abdicatiewet werd Felipe om middernacht automatisch koning. Donderdagochtend neemt hij ook het opperbevel over de krijgsmacht over en volgt de eedaflegging in het Congres. Felipes dochter Leonor (8) is de nieuwe kroonprinses.