'Sympathiseren met ISIS niet strafbaar'

Sympathiseren met een terroristische organisatie is niet strafbaar. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten naar aanleiding van een demonstratie bedoeld om steun te betuigen aan het jihadleger ISIS.

Deelname aan een terroristische organisatie is wel strafbaar. Hetzelfde geldt voor het aansporen om deel te nemen aan de gewapende strijd, in bijvoorbeeld Syrië of Irak. De demonstratie, die vrijdag had moeten plaatsvinden maar inmiddels is afgelast, had niet vooraf verboden kunnen worden, omdat die valt onder de vrijheid van meningsuiting. "De grens wordt bereikt wanneer tijdens de demonstratie wordt overgegaan tot strafbare feiten", schrijft Opstelten.

Het doel van de demonstratie was volgens Opstelten een protest tegen het onderdrukken van moslims, waaraan de Iraakse regering zich schuldig zou maken. "Gezien de reacties op internet en sociale media (o.a. Geenstijl.nl, Facebook) is niet uit te sluiten dat de oproep wordt beschouwd als een oproep tot steunbetuiging aan ISIS", schrijft Opstelten.

Ondanks het afgelasten van de demonstratie blijven politie en justitie alert op 'nieuwe ontwikkelingen', meldt Opstelten verder.