COC 'geschokt' over plannen voor homowijk

Het COC in Tilburg en Breda is 'geschokt' over plannen van de Rotterdamse projectontwikkelaar Blauwhoed om in Tilburg een homowijk uit de grond te stampen. De homobelangenvereniging laat weten 'deze ontwikkeling af te keuren'. Het zou 'een grote stap terug' zijn.

De wijk met de naam Gay Village zou volgens het Brabants Dagblad aan de noordkant van Tilburg moeten verrijzen. Onderzoek moet uitwijzen of er genoeg belangstelling voor is. Het gaat om een volledig omheinde wijk waar lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) 'veilig' kunnen wonen.

De lokale COC-vereniging stelt dat LHBT's overal en altijd veilig moeten zijn. "We zijn totaal verkeerd bezig als we 'omwille van veiligheid' uit de maatschappij zouden stappen. Prima als mensen om sociale redenen bij elkaar willen wonen, daar hebben we niets op tegen, maar deze ontwikkeling is een grote stap terug."

COC Nederland laat weten de mening van de regionale afdeling te delen. "Dit is wat ons betreft niet de kant die we op moeten. Het is ook geen oplossing voor de veiligheidsproblemen die LHBT's ervaren", zegt een woordvoerder. Het signaal is volgens hem wel goed en duidelijk. "Maar dat geven wij al langer aan, dat er iets mis is met de veiligheid."

Volgens de zegsman is het de taak aan de politie, het rijk en de gemeenten om ervoor te zorgen dat LHBT's zich veiliger voelen. "Het gaat trouwens niet alleen om gevoel, want zeven op de tien LHBT's krijgen ook echt te maken met geweld. Daar moet een oplossing voor komen, maar een omheinde gemeenschap is dat zeker niet."

De gemeente Tilburg wil niet veel kwijt over de kwestie. Op de site van Gay Village is een verklaring van burgemeester Peter Noordanus te lezen. "Een tolerante stad is blij met een gaycommunity binnen zijn stadsgrenzen", zegt hij. Zijn woordvoerder zegt dat de gemeente het daar even bij wil laten. "We staan er positief tegenover."

In hoeverre de gemeente betrokken is bij het proces en of al een vergunning is verleend, kon de woordvoerder niet zeggen. "Het is nog een initiatief, we bevinden ons vooraan in het proces. Een eerlijk gezegd heb ik nog niet eens de tijd gehad om te kijken of er een vergunningaanvraag ligt, omdat ik word platgebeld over deze zaak."

Update donderdag 19-06-2014 01.25 uur:
Tilburg krijgt geen homowijk, zoals woensdag werd aangekondigd. Het plan blijkt een pr-stunt voor Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis. De organisatie spreekt in een bericht van een 'serieuze hoax' als statement tegen intolerantie naar homo's in Nederland.

Op de website gayvillage.nl werd een omheinde wijk aangekondigd voor homo's, biseksuelen en transgenders. De aankondiging leidde tot verontwaardigde reacties. COC Nederland wees erop dat homo's zich overal veilig moeten kunnen voelen en dat het een verkeerde ontwikkeling is als zij zich moeten terugtrekken in een eigen wijk.

Roze Maandag wil met de actie aandacht vragen voor het toenemende geweld tegen homo's. De organisatie stelt dat een homowijk niet de oplossing is.

Voor de stunt werd samengewerkt met projectontwikkelaar Blauwhoed en LBB Naber Makelaars. Er werd onder meer een website en een enquête opgezet om de wensen te peilen. Roze Maandag zegt de bedrijven zeer erkentelijk te zijn voor hun medewerking.

Roze Maandag zegt tevreden te zijn met het resultaat van de hoax. "De media stonden bol van Gayvillage. Duizenden mensen hebben op social media en op internetpagina's van regionale en landelijke pers negatief gereageerd op het idee." De stichting zegt blij te zijn dat de meesten het idee 'te gek voor woorden' vinden.

De gemeente Tilburg hield zich eerder woensdag op de vlakte. Een woordvoerder zei dat de gemeente positief tegenover het plan staat, maar dat hij nog niet heeft kunnen kijken of er een vergunningaanvraag ligt omdat hij over de zaak werd platgebeld.