Cel geëist voor gewelddadige overval hoogbejaarde

Twee jongeren van 18 en 17 jaar oud moeten volgens het Openbaar Ministerie respectievelijk vijf jaar en tien maanden cel in wegens de gewelddadige overval op een 90-jarige vrouw uit Venhuizen. De officier van justitie eiste woensdag verder dat de jongste verdachte verplicht wordt begeleid door de jeugdreclassering en een behandeling krijgt, meldt het OM donderdag.

De verdachten wilden afgelopen februari 's nachts inbreken in de woning van het slachtoffer. De slapende vrouw werd compleet overrompeld. De oudste verdachte zou direct op haar zijn gaan zitten en haar hebben geslagen en gestompt. Daarbij raakte zij enkele tanden kwijt en liep ze op verschillende plekken op haar lichaam blauwe plekken op.

Haar armband en de trouwring van haar overleden echtgenoot werden van haar lichaam gerukt. Terwijl de oudste verdachte het slachtoffer vasthield, zou de ander de woning hebben doorzocht en meer spullen hebben gestolen.

De jongeren zouden vooraf op internet informatie hebben gezocht over de woning en mogelijke buit. De oudste verdachte zou mededaders hebben gezocht en de minderjarige bereid hebben gevonden met hem mee te gaan. Hoewel de oudste de diefstal van de sieraden en de mishandeling zou hebben gepleegd, is de jongste volgens het OM juridisch voor een even groot aandeel te vervolgen.

De vrouw stelt dat zij ook onzedelijk is betast toen ze in bed lag. Hoewel het OM niet twijfelt aan haar verklaring is daarvoor geen ondersteunend bewijs te vinden. De officier heeft de rechtbank daarom gevraagd de twee van dat feit vrij te spreken.

De rechtbank doet op 2 juli uitspraak.