Kamer eist opheldering over 'diefstal' ov-bedrijven

Redactie

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet tekst en uitleg geven over het bericht dat de ov-bedrijven elk jaar vele miljoenen euro's overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Volgens Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) grenst deze praktijk aan diefstal.

De politica wil snel een debat over de kwestie, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. Steun was er wel voor het vragen van een brief. Alle partijen eisten opheldering. "De reiziger moet zijn geld terugkrijgen", zei Stientje van Veldhoven (D66). Ook de regeringspartijen VVD en PvdA steunden het verzoek om opheldering.

De Telegraaf meldde donderdag dat NS, Arriva, Connexxion en andere vervoerders jaarlijks 22,9 miljoen euro overhouden aan vergeetachtige reizigers. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van reizigersvereniging Rover en de ANWB. Rover kan de cijfers nog niet bevestigen aangezien het onderzoek nog niet is afgerond, maar is er wel van overtuigd dat het om een 'substantieel' bedrag gaat.

De reizigersvereniging wil dat het geld dat vervoerders verdienen aan reizigers die vergeten uit te checken terugvloeit naar de reiziger zelf door middel van een eenvoudiger OV-chipkaartsysteem.

Rover denkt daarbij aan zaken als éénmalig in- en uitchecken per treinreis, ook wanneer van meerdere vervoerders gebruik wordt gemaakt. Ook van een eenduidige procedure om restitutie aan te vragen en van één loket voor alle OV-chipkaartzaken verwacht Rover veel.