Morgan Freeman vindt wereld te vol

Morgan Freeman wil een kleinere wereldbevolking. "Er zijn nu zeven miljard mensen afhankelijk van de bronnen op aarde en dat aantal groeit exponentieel", zegt hij donderdag in Metro. "We zijn met te veel."

In Freemans nieuwe film, Transcendence, speelt technologie een belangrijke rol. Het personage van tegenspeler Johnny Depp sterft, waarna zijn geest wordt geüpload in een computer en steeds machtiger wordt. "Technologie heeft ons tot nu toe veel goeds gebracht", zegt Freeman. "We worden ouder, de kwaliteit van ons leven is hoger." Maar daardoor wordt het probleem van overbevolking alleen maar erger, vindt hij.

De 77-jarige acteur hekelt de mentaliteit van de kerk, die elke vorm van geboortebeperking verbiedt. "Mensen moeten eens een condoom gaan gebruiken. Maar ja, dan hebben we weer de geloofsovertuigingen, die zeggen dat dat een zonde is. Dat is gewoon stompzinnig."

Het almaar toenemende aantal mensen op aarde zorgt er ook voor dat individuen het contact met elkaar verliezen. "Er is gewoon te weinig plek."