APG zet pensioenfonds op voor zzp'ers

Pensioenuitvoerder APG biedt vanaf volgend jaar een pensioenfonds voor zzp'ers aan. Een aantal belangenorganisaties van zelfstandigen heeft hierover met de pensioenuitvoerder een akkoord bereikt, schrijven verschillende kranten.

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen presenteren later op donderdag de details, schrijft De Telegraaf. De vier belangenorganisaties hadden vorig jaar al aangekondigd een pensioenfonds te willen beginnen. In december sprak het ministerie van Financiën ook steun uit. De zoektocht naar een uitvoerder heeft echter maanden geduurd.

Met het nieuwe fonds kunnen zelfstandigen belastingvrij sparen voor hun pensioen, net als 'gewone' werknemers. Het gros van de ongeveer een miljoen zzp'ers in Nederland bouwt nu geen pensioen op. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze maandelijks afdragen aan het pensioenfonds en perioden overslaan. Ook mogen ze zelf beslissen vanaf wanneer tussen hun 60e en 70e wordt uitbetaald.

De verschillen met een gewoon pensioenfonds zijn dat wordt gespaard in een persoonlijke pensioenregeling en dus alleen aanspraak wordt gemaakt op de eigen inleg en rendement. De kosten worden wel collectief gedeeld. Bij overlijden verdwijnt het geld niet in de pot, maar gaat het naar nabestaanden. Ook kunnen zelfstandigen laten uitkeren bij arbeidsongeschiktheid.

Volgens Het Financieele Dagblad streven de belangenclubs naar vijftigduizend deelnemers voor de regeling via APG. Dat aantal wordt waarschijnlijk pas na een aantal jaren gehaald. De hoop is dat ook andere partijen zich op de markt gaan storten.