FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 mei 2014

Fransen ruim langs Noren in oefenduel

Frankrijk heeft vertrouwen getankt voor het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Laurent Blanc was dinsdag in een oefenduel met 4-0 te sterk voor Noorwegen. Arsenal-spits Olivier Giroud was met twee treffers de grote man. Paul Pogba en Loïc Rémy tekenden voor de andere goals, respectievelijk de 1-0 en de 3-0.

Frankrijk was begin maart ook al overtuigend te sterk voor Nederland. Les Bleus boekte drie opeenvolgende overwinningen en bleef in die duels ook zonder tegendoelpunt. Frankrijk is op het WK in de groepsfase ingedeeld bij Honduras, Zwitserland en Ecuador.

César: Scolari geeft Brazilië veel kracht

Het Braziliaanse team begint woensdag officieel aan de voorbereiding op het WK. Na de noodzakelijke medische testen volgt de eerste training op weg naar de openingswedstrijd op 12 juni tegen Kroatië in São Paulo. De ervaren doelman Júlio César kan niet wachten tot het toernooi begint: "Dan gaan we op weg om onze droom te verwezenlijken, het winnen van de zesde titel."

De 34-jarige doelverdediger van Toronto FC staat aan de vooravond van zijn derde WK. De meest speciale van de drie, vindt hij. "Normaal gesproken train je met het team en dan ga je op reis naar het land waar het toernooi is. Nu is het hier, in ons eigen land. Voetballers die anders alleen op vakantie gaan in Brazilië, komen nu hierheen om het WK te spelen. Het is een totaal ander gevoel, heel bijzonder."

De aanwezigheid van bondscoach Felipe Scolari, verantwoordelijk voor het nationale team dat in 2002 voor het laatst een WK won en technisch directeur Carlos Alberto Parreira, die met Brazilië in 1994 de titel pakte, geeft het team veel kracht. César: "Als je dagelijks kunt werken met twee mannen die zoveel ervaring hebben, geeft dat enorm veel vertrouwen. Hun invloed is heel groot. Zij zijn het belangrijkste voor deze groep."

Voor bondscoach Scolari was dinsdag een droevige dag, aangezien hij het team moest verlaten na het overlijden van zijn zwager. De focus van de ploeg lijdt er niet onder. "We zijn een hecht team, vooral dankzij Scolari", zegt César. "Hij heeft in korte tijd alle neuzen dezelfde kant op gekregen."

In het trainingskamp, gelegen op een kleine twee uur rijden van Rio de Janeiro, hebben de Brazilianen veel vertrouwen in eigen kunnen. "We hebben een uitgebalanceerd team. Dat hebben we laten zien toen we de Confederations Cup wonnen vorig jaar", legt César uit. "Onze verdediging is goed, maar ook aanvallend hebben we veel kwaliteit en met Neymar een van de beste spelers ter wereld. Ik geloof dat hij een geweldig toernooi gaat spelen."

Brazilië zit tijdens het WK in groep A met Kroatië, Mexico en Kameroen. Na de openingswedstrijd speelt Brazilië op 16 juni in Fortaleza tegen Mexico, waarna het de groepsfase op 23 juni in hoofdstad Brasilia afsluit tegen Kameroen.

Hockeysters winnen generale repetitie nipt

De Nederlandse hockeysters hebben een moeizame generale repetitie beleefd voor de start van het WK hockey in eigen land. De ploeg van bondscoach Max Caldas was dinsdag in het Kyocera Stadion met 1-0 te sterk voor de Verenigde Staten. Carlien Dirkse van den Heuvel tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

De wedstrijd werd in drie delen van twintig minuten gesplitst. Nederland opent zaterdag het WK tegen Japan. De Verenigde Staten spelen hun eerste groepsduel een dag later tegen Engeland.

Nederlander roept vanuit Aleppo op tot jihad

In een video die op YouTube is geplaatst roept een Nederlandse jihadist zijn 'broeders' op om de strijd aan te gaan in de Syrische stad Aleppo. De video is dinsdag online gezet door een groep die zichzelf De Basis noemt.

De Nederlander, die wordt aangekondigd als Abu Khalid, doet voor een vernietigd gebouw zijn verhaal. "Als wij deze ongelovige niet bestrijden, wie doet het dan?", zegt hij, doelend op de Syrische president Bashar Assad. Verder stelt hij onder meer dat strijders die tijdens de jihad omkomen na hun dood 72 maagden mogen huwen.

In de Nederlands ondertitelde video doen ook enkele Belgische jihadisten hun verhaal. Een van hen is volgens de makers van de video twee dagen na de opname omgekomen. Een ander zegt dat hij tijdens de grensbewaking die hij met zijn broeders uitvoert meer vrede voelt dan thuis bij zijn familie.

De FOK! GTA Crew wint tweemaal van Tweakers

Dat FOK! beter is dan Tweakers wist iedereen al en dat is bij dezen weer eens bevestigd. De FOK!forum GTA Online Crew heeft namelijk gewonnen van het Tweakers-team Tweakscrew in Grand Theft Auto V. Olé olé olé!

Gisteravond vochten de twee crews het uit in twee potjes team deathmatch en drie races. Er waren een aantal technische probleempjes, waaronder crashende PlayStations, crashende servers, verdwenen teamleden, teamleden die eigenlijk helemaal niet mee mochten doen en nog meer dramatische en spannende gebeurtenissen.

Uiteindelijk was FOK! de grote winnaar in alle potjes. Feliciteer hier de winnaars!

Update: En ook na een rematch blijft FOK! de kampioen door wederom alles te winnen. Hoera!

Een aantal auto's van de FOK! crew

[RG] Errani overleeft met moeite eerste ronde

Sara Errani heeft moeizaam de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De als tiende geplaatste Italiaanse, die de laatste twee jaar uitstekend presteerde in Parijs, klopte in drie sets Madison Keys uit de Verenigde Staten. Errani kwam een terugval in het tweede bedrijf te boven en zegevierde met 7-5, 3-6 en 6-1.

Errani was aan haar stand verplicht te winnen. Ze staat op de wereldranglijst 29 plekken hoger dan Keys. Bovendien was de gravelspecialiste in 2012 finaliste en reikte ze vorig jaar tot de halve finale.

Ana Ivanovic had een beduidend eenvoudigere openingspartij. De Servische (11) had niets te duchten van thuisspeelster Caroline Garcia en won met 6-1 en 6-3. Sloane Stephens (15) versloeg eveneens in twee sets Shuai Peng uit China, maar geheel eenvoudig kwam de zege niet tot stand: 6-4 en 7-6 (8).

Iraanse rechter dagvaardt Facebook-baas Zuckerberg

Een Iraanse rechter heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gedagvaard om verantwoording af te leggen over Instagram en WhatsApp. Diverse Iraniërs hebben geklaagd dat de twee platformen, die bezit van Facebook zijn, hun privacy hebben geschonden.

De rechter heeft ook de blokkade van Instagram en WhatsApp gelast, aldus het Iraanse persbureau ISNA. Andere populaire websites en apps zoals Facebook, Twitter en YouTube zijn al verboden in Iran. Dat weerhoudt Iraniërs, onder wie de minister van buitenlandse zaken, er niet van de diensten gewoon te gebruiken. Velen gebruiken proxyservers om de blokkades te omzeilen.

De kans dat Zuckerburg bij de rechter komt opdagen is klein. De Verenigde Staten, waar de Facebookoprichter vandaan komt, hebben geen uitleveringsverdrag met Iran. Vergelijkbare verzoeken bleken in het verleden onuitvoerbaar.

Een andere Iraanse rechter oordeelde vorige week al dat Instagram op zwart moest omwille van de privacy. Zowel Instragram als WhatsApp was dinsdag echter nog te gebruiken in Teheran.

De gematigde regering van president Hassan Rouhani heeft bezwaren tegen het verbieden van sociale media zo lang er geen lokale alternatieven bestaan. Hij gebruikt de diensten om toenadering te zoeken tot het Westen. "We moeten de digitale wereld zien als een kans", zei Rouhani vorige week volgens het staatspersbureau IRNA. "Waarom zijn we zo nerveus? Waarom vertrouwen we onze jeugd niet?"

Deense actrice Hansen was bijna babykiller

De Deense actrice Marie Bach Hansen hielp ooit bijna een baby om zeep. Dat antwoordt ze in een interview met Novum Nieuws op de vraag of ze zelf ook duistere geheimen heeft. In de serie Legacy, die dinsdag in Nederland op dvd en blu-ray verschijnt, speelt Hansen een vrouw die erachter komt dat haar hele leven is gebaseerd op leugens.

"O shit, wat zeg ik nou", beseft de 28-jarige Hansen net te laat. "Nou goed, laat ik het dan ook maar helemaal vertellen."

"Ik was als tiener vrijwilliger in de kerk en ik liep eens met een enorme stapel bijbels te sjouwen", steekt Hansen enthousiast van wal. "Ik zag een vrouw die ik nog van vroeger kende en stapte op haar af. Ik zag dat er een baby'tje bij haar voeten zat. Ik boog me voorover om het over zijn bolletje te aaien, maar toen was ik dus vergeten dat ik die stapel bijbels in mijn armen had. Uiteindelijk ging het allemaal net goed, maar het scheelde weinig."

Hansen speelt Signe, een jonge vrouw in de bloei van haar leven. Na een mysterieuze ontmoeting met een vrouw op leeftijd blijkt ze echter al jaren bij haar stiefmoeder te wonen. Als haar echte moeder overlijdt, maakt Signe kennis met een halfzus en twee halfbroers die ze nooit eerder heeft gezien. Als de erfenis moet worden verdeeld, blijken ze elk hun eigen mysteries te hebben en belangrijke zaken voor Signe achter te houden.

"Ik heb voor de rest weinig geheimen, want ik heb het hart op de tong, maar dat had je vast al gemerkt", lacht Hansen.

Trine Dyrholm, die de ijskoude halfzus Gro speelt, heeft geleerd zich wat meer in te dekken. "Ik ben van nature ook een echte flapuit, maar zeker over mijn privéleven en familie heb ik geleerd vooral mijn mond te moeten houden", zegt de 42-jarige Deense. "Je zult me dan ook niet snel betrappen op sappige anekdotes over trouwerijen en begrafenissen, hoewel ik snap dat na het zien van deze serie iedereen dat aan me vraagt."

Dyrholm, bekend van Festen, A Royal Affair en Love is All You Need, heeft echter een goede remedie bedacht. "Soms moet je net doen of je een vraag niet helemaal begrijpt. Vaak is het lastig dat Engels niet mijn moedertaal is, maar soms komt het me erg goed van pas."

Onderhandelingen leenstelsel woensdag verder

Het overleg tussen kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks over het afschaffen van de bestaande studiebeurs in 2015 wordt woensdagochtend voortgezet. Bij het overleg zullen opnieuw de fractievoorzitters aanschuiven. Dat melden bronnen in Den Haag dinsdag.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de bestaande studiebeurs afschaffen en omzetten in een lening. Om de plannen voor de invoering van een leenstelsel door de Eerste Kamer te krijgen moet Bussemaker zich verzekeren van de steun van beide oppositiepartijen.

D66 en GroenLinks willen de garantie dat ook studenten met armere ouders de stap naar de hogeschool of universiteit kunnen maken. Met name jongeren met laagopgeleide ouders en jongeren die de overstap van het mbo naar het hbo zouden namelijk afhaken bij de invoering van een leenstelsel. Beide partijen dringen ook aan op het behoud van het gratis reizen voor studenten.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. De Volkskrant wist eerder op de dag te melden dat het kabinet D66 en GroenLinks tegemoet wil komen door twee- tot driehonderd miljoen euro uit te trekken voor verzachting van de maatregelen. In het regeerakkoord was de invoering van een leenstelsel ingetekend op een besparing van 810 miljoen euro.

Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Vanwege een gebrek aan steun bij deze partijen besloot de bewindsvrouw eind vorig jaar nog de invoering van het leenstelsel een jaar uit te stellen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voerde dinsdag voor de Tweede Kamer actie tegen de afschaffing van het leenstelsel. Volgens de LSVb is afschaffen van de studiebeurs slecht voor het hoger onderwijs.

Obama wil 9800 militairen in Afghanistan houden

De Amerikaanse president Barack Obama wil proberen 9800 Amerikaanse militairen in Afghanistan te houden als de oorlog daar later dit jaar formeel afloopt. Eind 2016, wanneer de tweede ambtstermijn van Obama afloopt, moeten zij bijna allemaal teruggetrokken worden. Dat is dinsdag van bronnen in de Amerikaanse regering vernomen.

Of deze opzet doorgaat hangt af van het sluiten van een bilateraal veiligheidsakkoord met Afghanistan. De scheidende Afghaanse president Hamid Karzai wil zo'n overeenkomst niet aangaan, maar de Amerikaanse regering heeft goede hoop dat zijn opvolger dit wel zal doen.

Obama maakt het plan later dinsdag in Washington bekend.

CDA-plan voor geldautomaten verworpen

De Tweede Kamer heeft niet ingestemd met het voorstel van het CDA om het kabinet er bij de banken op aan te laten dringen geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen. De motie van Kamerlid Eddy van Hijum is dinsdag verworpen. VVD, PvdA en D66 stemden tegen.

Steeds meer banken halen hun geldautomaten uit kostenbesparing weg uit dorpen en landelijke gebieden. Veel mensen moeten daardoor naar een naastgelegen dorp of stad reizen om geld te pinnen. Tot er een definitieve oplossing gevonden wordt voor dit probleem, wilde Van Hijum een tijdelijk verbod op het weghalen van geldautomaten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte maandag wel bekend dat de Nederlandse banken een proef starten waarbij ze geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk uitbaten. Met de proef willen de banken juist kijken of ze gezamenlijk een verlieslijdende automaat in stand kunnen houden.

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer blijkt dat het aantal geldautomaten in dunbevolkte gebieden daalt. Banken constateren dat er minder behoefte is aan contant geld doordat steeds meer mensen hun bankzaken op internet afhandelen. Ook pinnen steeds meer mensen in winkels. Voor banken is het een flinke besparing om pinautomaten weg te halen.

Obama spreekt volgende week met Porosjenko

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan om volgende week met Petro Porosjenko, de nieuwe president van Oekraïne, te spreken. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Obama feliciteerde dinsdag in een telefoongesprek Porosjenko met zijn overwinning.

De Verenigde Staten hebben ook hun steun aangeboden om Oekraïne en de afvallige regio's in het oosten van het land te herenigen. Al weken wordt in het oosten van het land strijd geleverd tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Volgens Obama is het van groot belang dat in Oekraïne snel hervormingen worden doorgevoerd zodat het land weer een eenheid wordt. Ook pleitte de president voor meer transparantie en moet de economie een impuls krijgen.

Het Witte Huis wilde nog niet zeggen waar en wanneer Obama en Porosjenko precies om de tafel gaan. Wel is duidelijk dat het gesprek ergens in Europa plaatsheeft.

Advies: D66+VVD+SP in Amsterdam

D66, VVD en SP moeten om de onderhandelingstafel gaan zitten om een nieuw Amsterdams college te vormen. Er zijn weliswaar verschillen om te overbruggen, maar er zijn ook 'voldoende gemeenschappelijke doelen op veranderingen en verbeteringen in de stad', adviseren verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) dinsdagavond.

In de gesprekken stelde SP-leider Laurens Ivens bij voorbaat geen partijen uit te sluiten. Maar de geadviseerde coalitie is lastig vanwege de grote verschillen die 'mogelijk lastig te overbruggen zijn', is te lezen in het verkennersverslag.

De VVD en D66 zien de samenwerking met de SP wel zitten. Maar om de SP over de streep te trekken zijn 'stevige handreikingen' nodig op de gebieden van bijvoorbeeld armoedebestrijding, zorg en wonen.

De verkenners concluderen dat een college van D66, SP en GroenLinks nu niet tot de mogelijkheden behoort. Een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks, SP en een vierde partij zou een te 'smalle basis' hebben en wordt niet gezien als een 'logisch resultaat' van de verkiezingsuitslag.

De verkenners hebben afgelopen vrijdag met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad gesproken. Zij hebben dit keer specifiek gekeken naar de coalities waaraan partijen juist wel of niet willen meewerken.

De SP stelde vorige week nog dat de partij niet alleen met D66 en VVD wilde praten. "Die combinatie staat onder aan ons wensenlijstje. We zijn bereid tot compromissen, maar het is niet zo dat de SP alles overboord zet", zei SP-leider Ivens toen. Hij gaf de voorkeur aan een college van D66, GroenLinks en SP. Of een coalitie 'over links' waarin de PvdA, GroenLinks, SP en mogelijk een vierde partij zitting nemen.

Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft de hoofdstad nog altijd geen college. Eerdere pogingen om partijen nader tot elkaar te brengen liepen op niets uit.

[Giro] Kelderman: "Handen als klompen"

Wilco Kelderman is dinsdag knap vierde geworden in de epische zestiende etappe van de Giro d’Italia. De youngster van het Belkin Pro Cycling TEAM moest na het temmen van de besneeuwde Gavia en Stelvio op de slotklim slechts drie man voor zich dulden. Nairo Quintana (Movistar) bereikte als eerste de finish op de Val Martello en is de nieuwe leider.

Op de slotklim maakte Kelderman deel uit van een groep met onder meer Rigoberto Uran en Cadel Evans, bij het ingaan van de dag de nummers een en twee van het klassement. Op iets minder dan twee kilometer van de streep besloot de 23-jarige Nederlander te versnellen en het gat met de kopgroep met Quintana, Ryder Hesjedal en Pierre Rolland te beperken. "De slotklim lag me heel goed en nadat een aantal anderen een paar aanvallen hadden geplaatst, voelde ik dat ik een van de sterksten van onze groep was. Ik versnelde en reed redelijk simpel weg van de rest. Daarna ben ik volle bak blijven geven tot de finish."

De Gavia en Stelvio vormden dinsdag de scherprechters. Niet alleen vanwege hun zwaarte, maar zeker ook vanwege het weer. Sneeuw en temperaturen van rond het vriespunt teisterden de renners. "Het was een heel speciale dag", stelt Kelderman. "Gelukkig maak je dit soort dingen niet heel vaak mee. Op de Gavia viel het nog wel mee, maar in de afdaling begon het hard te sneeuwen. Het was verschrikkelijk koud en mijn handen voelden aan als twee klompen."

"Het was ook gevaarlijk, want ik kon door mijn bril niets meer zien. Tijdens de beklimming van de Stelvio kreeg ik het weer wat warmer. Bovenop nam ik even de tijd om een regenjack aan te doen aangezien de jury had gezegd dat de afdaling geneutraliseerd zou zijn. Toen ik aansloot waren Quintana, Hesjedal en Rolland echter vertrokken. Achteraf is dat wel een beetje oneerlijk, want als er geen sprake was van een neutralisatie was ik ook niet gestopt. Rolland gaat me nu voorbij en normaal had ik denk ik wel bij hem in de buurt gezeten."

Kelderman bezet in het algemeen klassement nu de achtste plaats. De verschillen in de top zijn echter klein. Het gat tussen nummer drie Cadel Evans en nummer negen Hesjedal is slechts 55 seconden. “Met een beetje geluk kun je snel stijgen”, denkt Kelderman. “Er kan echter nog van alles gebeuren. Top tien blijft mijn hoofddoel.”

Ploegleider Frans Maassen zat tijdens de etappe droog in de auto en zag met eigen ogen hoe zwaar de renners het hadden. "Wilco doet het met een vierde plaats natuurlijk fantastisch, maar het was geen leuke dag. Het was onverantwoord, verschrikkelijk. Ik heb huilende en onderkoelde renners voorbij zien komen. Nee, het was niet best, een bizarre etappe. Wij als ploegleiders kregen op een gegeven moment door dat de afdaling van de Stelvio geneutraliseerd zou worden, maar nu zegt de organisatie dat die boodschap alleen bedoeld was om te waarschuwen. De mannen hebben het allemaal overleefd, maar deze etappe had nooit door mogen gaan. Het is ook jammer dat de ploegen niet samen eenduidig zijn en stelling nemen."

Woensdag zullen de klassementsrenners zo veel mogelijk proberen te herstellen. In de zeventiende etappe is het naar alle waarschijnlijkheid aan de sprinters of een kopgroep. "Wij zouden morgen graag meezitten met de vlucht van de dag, want ik denk dat die een goede kans van slagen heeft", aldus Maassen.

Maker Papers, Please werkt aan nieuwe game

Lucas Pope, de maker van Papers, Please, werkt aan een nieuwe game genaamd Return of the Obra Dinn. Het spel vertelt het verhaal van een fictief handelsschip wat in 1802 de haven verliet maar daarna verdween. In 1808 arriveert het schip plotseling in een haven maar zonder de bemanning. De speler moet onderzoeken wat er is gebeurd.

De grafische stijl van het spel gaat lijken op oude 1-bit Mac-spellen. Pope ziet het als een uitdaging om een gedetailleerde zwart-wit wereld te maken zonder dat het een 'onleesbaar rotzooitje van pixels' wordt.

Return of the Obra Dinn lijkt niet veel op Papers, Please, en met de game wil Pope zich meer richten op het vormen en vertellen van een sterk, intrigerend verhaal.

Return of the Obra Dinn

Mogelijk drugsafval in gierkelder gedumpt

Onbekenden hebben chemisch afval gedumpt in een gierkelder in het Brabantse Riel. Vermoedelijk gaat het om stoffen afkomstig van de productie van synthetische drugs, meldt de politie dinsdag.

Bij een controle van de boerderij werd maandag een 'vreemde chemische geur' geroken. De lucht bleek uit de gierkelder onder een voormalige koeienstal te komen. Specialisten onderzoeken nu de inhoud van de ondergrondse ruimte.

De politie en gemeente Goirle, waar Riel onder valt, controleerden het gebouw na een melding over een verdachte situatie. De eigenaar van het agrarische bedrijf en de huurder van de koeienstal kwamen naar het gebouw en verleenden medewerking aan het onderzoek.

Drugslaboratoria leveren een groot risico op in woonwijken en op bedrijfsterreinen, stelt de politie. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag en dumping van de vaak giftige, chemische (afval)stoffen zijn gevaarlijk voor mens en milieu.

Ook Mercedes deed Newey een aanbod

Adrian Newey heeft over belangstelling niet te klagen. De hoofdontwerper van Red Bull Racing is gewild in de paddock en heeft al een aanbod van Ferrari afgewezen. Ook Mercedes heeft geprobeerd de Brit aan zich te binden, maar ving ook bot.

Red Bull Racing gaf een verklaring uit dat Newey voorlopig bij het team uit Milton Keynes zal blijven. De Oostenrijkse renstal noemde geen namen van de renstallen die belangstelling hadden, maar adviseur Helmut Marko verklaarde aan de Kleine Zeitung dat het er meerdere waren. Volgens hem lag er zelfs een bod om het salaris van Newey te verdubbelen en dat terwijl Red Bull volgens de Oostenrijker al goed betaalt. Van Ferrari kwam er in Barcelona een bod en Mercedes stuurde directeur Niki Lauda met haar voorstel. Tevergeefs.

Shmup van Nederlandse bodem op Kickstarter

De Nederlander Ruud Koorevaar is al een tijd bezig met zijn eenmansproject Zenzizenzic, een 2D shoot-'em-up. Koorevaar begon met de ontwikkeling ervan nadat hij was afgestudeerd zonder uitzicht op een baan. Hij wist niets van game-design, maar na wat uit te proberen met Unity3D kwam Zenzizenzic eruit.

Deze shmup doet denken aan bullet hell shooters en heeft een aardig minimalistische stijl. Er komt een groot aantal wapens in, waaronder lasers, black holes en time jumps. Het is mogelijk om de game alleen te spelen of met z'n tweeën met lokale co-op.

Om de laatste puntjes op de i te zetten heeft Koorevaar een Kickstarter opgestart om de rest van de ontwikkeling te bekostigen. Zijn doel van 2000 euro is al bijna bereikt. Je kunt de game ook steunen via zijn Steam Greenlight-campagne.

Een gratis bètaversie is te downloaden via de site van Zenzizenzic.

Boeing koopt Nederlandse softwaremaker

Boeing heeft het Nederlandse softwarebedrijf AerData Group overgenomen. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag gemeld, zonder financiële details bekend te maken.

Met de overname wil Boeing zijn portfolio uitbreiden, stelt het bedrijf in een verklaring. AerData levert software voor luchtvaartmaatschappijen en technische diensten voor bijvoorbeeld leasemaatschappijen, en onderhouds- en reparatiebedrijven in de luchtvaartsector.

Bij AerData werken 120 mensen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en is ook in Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten actief. Directeuren Mark Nieuwendijk en Paul van Tol blijven het bedrijf leiden onder de vlag van Boeing.

Bier en hamburgers bij Starbucks VS

Starbucks gaat experimenteren met het verkopen van hamburgers. De Amerikaanse koffieketen opent volgende maand een restaurant in de Verenigde Staten dat gasten in de avonduren van hamburgers, maar ook van bier, wijn en milkshakes moet gaan voorzien.

Als de formule een succes wordt, volgen er mogelijk meer restaurants. Starbucks kocht in 2012 La Boulange, een caféketen die lunch en ontbijt verkoopt. Een van de filialen van La Boulange in San Francisco wordt nu als testrestaurant gebruikt.

Starbucks deed al eerder experimenten met nieuwe formats. Zo opende het bedrijf vorig jaar een luxe theehuis in New York nadat het theeketen Teavana had overgenomen.

Nieuw album Slash verschijnt in september

Slash komt dit najaar met een nieuw album. World On Fire, van de gitarist met Myles Kennedy & The Conspirators, verschijnt op 12 september, is dinsdag bekendgemaakt. Eerder op de dag werd al bekend dat Slash, vergezeld door de zanger en de band, op 24 november een concert geeft in de Heineken Music Hall.

De 48-jarige Slash is vooral bekend van zijn werk met rockband Guns N' Roses. Later maakte hij deel uit van onder meer de groep Velvet Revolver. World On Fire is het derde soloalbum van de rocker. Zijn vorige album verscheen twee jaar geleden en was getiteld Apocalyptic Love.

Examens 'relatief rustig' met 109.000 klachten

Eindexamenkandidaten hebben dit jaar ongeveer 109.000 keer geklaagd bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ondanks veel 'onnodige fouten' van scholen spreekt de scholierenclub dinsdag nadat de laatste toetsen zijn gemaakt van een 'relatief rustige examenperiode'.

"Wij zijn blij dat scholieren ons weten te vinden, maar het klachtenaantal toont aan dat er nog steeds van alles mis gaat rondom de examens", aldus coördinator van de klachtenlijn Annelotte Lutterman.

Het College voor Examens (CvE) heeft klachten over vragen bij de vakken vmbo gl/tl economie, havo Engels, vwo Engels, vwo natuurkunde en vwo scheikunde gegrond verklaard. Daarnaast heeft het LAKS actie ondernomen met betrekking tot geluidsoverlast en organisatorische problemen. Het ging dan om bijvoorbeeld luidruchtige surveillanten of te laat uitgedeelde examens.

Verder heeft het LAKS veel contact gehad met de Inspectie van het Onderwijs om organisatorische problemen aan de kaak te stellen. Zo zijn verschillende wijzigingen in de examenopgaven niet vooraf aan het examen voorgelezen of medegedeeld. Ook zijn er scholen die niet de juiste druk van de Bosatlas geven.

Dit zijn 'onnodige fouten', aldus Lutterman. "Naast de examenstress moet een scholier zich niet druk hoeven maken over of het examen dat voor zijn neus ligt wel goed is of dat hij wel de juiste hulpmiddelen heeft." Komende tijd gaat de scholierenorganisatie in gesprek met het CvE en het Cito, de instanties die de examennormen bepalen, over de klachten.

Eindexamenkandidaten konden dit jaar naast de schriftelijke examens ook voor het eerst klagen over de praktijkexamens en de rekentoets. Toch werd het klachtenaantal van 147.000 van vorig jaar niet bereikt. De gestolen examens van het Ibn Ghaldoun college zorgden toen voor een recordaantal klachten.

NS wil schoonmaakachterstand snel inlopen

De NS gaat ervoor zorgen dat de treinen en stations zo snel mogelijk weer schoon zijn. Dat heeft de vervoerder dinsdag beloofd in een reactie op het principeakkoord tussen schoonmaakwerkgevers en vakbonden over een nieuwe cao. Woensdag wordt er nog niet op volle kracht gewerkt omdat de leden nog met het nieuwe akkoord moeten instemmen.

De NS is blij dat de schoonmaakbedrijven en de vakbonden er 'uiteindelijk in zijn geslaagd om tot een fatsoenlijke cao te komen', aldus de vervoerder in een reactie. "Dit is goed nieuws voor de schoonmakers, de schoonmaakbedrijven en vooral voor de reiziger die helaas veel te lang de dupe was van de stakingen."

Met schoonmaakbedrijf Hago Rail Services (HRS) wil de NS nu zorgen dat de achterstand in de treinen snel wordt ingelopen en reizigers weer kunnen rekenen op schone treinen en stations, meldt het bedrijf.

Over de gang van zaken in de afgelopen vijf weken wil de NS nog een stevig gesprek voeren met de vakbonden en de werkgevers. Het bedrijf vindt dat het werd gebruikt voor acties vanwege de landelijke zichtbaarheid van vieze treinen en stations. De NS wil nu afspraken maken, 'zodat reizigers en NS-personeel niet langer de dupe worden van cao-conflicten waar zij geen partij in zijn'.

Sinds Koningsdag was veertig procent van de treinschoonmakers niet aan het werk. Op enkele stations, waaronder Amsterdam Centraal werd niet of nauwelijks schoongemaakt. De NS probeerde met vrijwilligers, extra uitzendkrachten en afvaltasjes in treinen de ergste troep op te ruimen.

De NS vindt dat het ten onrechte de rekening gepresenteerd kreeg omdat het bedrijf zich 'als opdrachtgever samen met de schoonmaakbedrijven waar zij mee werkt al jaren inspant voor een gezonde schoonmaaksector'. FNV-bestuurder Ron Meyer beaamde dinsdag na de persconferentie in Amersfoort dat de NS het 'beter deed dan sommige opdrachtgevers'. "Maar dat betekent nog niet dat het voldoende was", aldus Meyer.

Werkgeversorganisatie OSB en FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen werden het dinsdagochtend vroeg eens over een akkoord in de branche. De schoonmakers krijgen er gefaseerd 6,6 procent loon bij. Daarvoor moeten ze wel pensioenbijdrage inleveren. Als de nieuwe cao wordt goedgekeurd door de achterban van bonden en OSB, loopt de regeling tot eind 2016.

Gelekte assets Battlefield: Hardline

Door een lek in een server van EA zijn afbeeldingen naar buiten gekomen die wijzen op een Battlefield-game met een politiethema. Deze zou de titel Battlefield: Hardline moeten krijgen. Het lijkt erop dat de game naar pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One komt.

Battlefield Daily publiceerde de afbeeldingen. Hieronder zie je een logo, de wapens, voertuigiconen, emblemen en wat accesoires. Naast de afbeeldingen zijn ook een aantal gamemodi gelekt: Blood Money, Bomb Squad en Carrier Assault. De vier classes zijn mogelijk Enforcer, Mechanic, Operator en Professional.

Een icoontje met de naam 'Visceralskull' werd ook gevonden, wat een verwijzing kan zijn naar Visceral Games. Eerder gingen er al geruchten rond dat die studio bezig was met een Battlefield-game.

Battlefield: Hardline

Battlefield: Hardline

Battlefield: Hardline

Battlefield: Hardline

Battlefield: Hardline

Sacred 3 komt in augustus uit

De hack'n'slash-game Sacred 3 is eerder klaar dan verwacht en de releasedatum is daarom verschoven naar 1 augustus. Het spel wordt ontwikkeld door Deep Silver, een studio die de reeks heeft overgenomen na de sluiting van ontwikkelaar Ascaron.

De game heeft online en offline co-op en komt naar pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Hieronder zie je een iets oudere gameplaytrailer met verschillende personages.

[RG] Murray in vier sets langs Golubev

Andy Murray heeft dinsdag met de nodige moeite de eerste ronde van Roland Garros overleefd. De als zevende geplaatste Brit ontdeed zich in vier sets van de Kazach Andrey Golubev: 6-1, 6-4, 3-6 en 6-3. Murray werd zelf vijfmaal gebroken, maar stelde daar acht breaks tegenover.

Grigor Dimitrov vond al in de eerste ronde zijn Waterloo. De als elfde ingeschaalde Bulgaar moest zijn meerdere erkennen in de Kroaat Ivo Karlovic: 4-6, 5-7 en 6-7 (4).

De Franse outsiders, Richard Gasguet en Gaël Monfils, kenden een prima start. Gasquet (12) veegde Bernard Tomic uit Australië van de baan: 6-1, 6-1 en 7-5. De als 23e geplaatst Monfils had vier sets nodig tegen Victor Hanescu uit Roemenië. 6-2, 4-6, 6-4, en 6-2.

Buschauffeurs staken in WK-stad Salvador

Buschauffeurs hebben het werk stil gelegd in Salvador, waar Nederland over tweeënhalve week het WK-duel tegen Spanje speelt. De chauffeurs willen met de staking twaalf procent salarisverhoging en werktijdverkorting afdwingen. Slechts tweehonderd van de in totaal drieduizend bussen rijden.

Vorige maand werd Salvador al opgeschrikt door een staking van de militaire politie. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. In Salvador worden in totaal zes WK-duels gespeeld. De stad heeft hoge criminaliteitscijfers.

Nederland speelt in Salvador zijn eerste WK-wedstrijd. Vervolgens wordt in Porto Alegre tegen Australië geacteerd, waarna de poulefase in Sao Paulo tegen Chili wordt afgesloten.

Pochettino tekent vijfjarig contract bij Spurs

Mauricio Pochettino is definitief de nieuwe coach van Tottenham Hotspur. De 42-jarige Argentijn is met de Londense club een contract voor vijf jaar overeengekomen, melden de Spurs dinsdag. Pochettino krijgt de voorkeur boven Ajax-trainer Frank de Boer, die ook in beeld was. Maandag berichtten Engelse media al dat een deal met Pochettino in een vergevorderd stadium was.

De 42-jarige Pochettino werd in januari 2013 aangesteld door Southampton. Hij werd met de Zuid-Engelse club dit seizoen achtste in de Premier League. De oud-verdediger speelde tijdens zijn loopbaan voor Newell's Old Boys, Espanyol, Paris Saint-Germain en Girondins Bordeaux. Van 2009 tot 2012 was hij trainer bij Espanyol.

De Spurs waren op zoek naar een trainer om Tim Sherwood te vervangen die aan het einde van het seizoen werd ontslagen. Sherwood was pas aangetreden nadat zijn voorganger André Villas-Boas in december was weggestuurd. Pochettino is de achtste trainer in dertien jaar tijd die onder het bewind van voorzitter Daniel Levy is aangesteld.

Achtjarige wellicht het land uitgetrapt

Het is niet ondenkbaar dat de 8-jarige Shenjun uit Bunnik binnenkort wordt gedeporteerd naar China. Een land waar het in Nederland geboren jochie niet veel binding mee heeft en bovendien de taal niet van spreekt. Staatssecretaris Teeven is echter niet van plan om de regels van het kinderpardon te versoepelen. Een uitzetting is dus een reële mogelijkheid.

Shenjun is geboren en getogen in het Utrechtse Odijk. Mama was eerder al gevlucht uit China. Toen Shenjun net was geboren werden zoon en moeder uit het asielzoekerscentrum gezet en waren ze op slag illegaal. De twee konden echter terecht in bij een gezin dat hun een warm welkom heette.

Shenjun is helemaal thuis in Odijk. Vanaf zijn vierde zit hij op de plaatselijke Nicolaasschool. "Ik ben een echte Hollander. Ik eet Hollands, het liefst patat", weet het ventje te melden. Desondanks komt hij niet in aanmerking voor een kinderopvangvergunning, laat staan een verblijfstatus.

Zo'n beetje het hele dorp, inclusief de burgemeester zijn van mening dat het verblijf van het jongetje zou moeten worden gelegaliseerd. Ze zijn dan ook een petitie gestart om hun dorpsgenootje in ons landje te houden.

[RG] Rojer verder in dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het dubbelspel op Roland Garros. Samen met Horia Tecau rekende hij dinsdag af met het Franse duo Adrian Mannarino en Benoît Paire. Het werd 6-4 en 6-0 voor de Nederlander en zijn Roemeense partner, de nummers dertien van de plaatsingslijst.

In de tweede ronde nemen Rojer en Tecau het op tegen Nicholas Monroe en Simon Stadler of Martin Klizan en Dominic Thiem. Rojer haalde in 2012 de halve finales in Parijs. Toen speelde hij nog samen met de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi. Vorig jaar reikte de geboren Curaçaoënaar tot de derde ronde.

Olympisch kampioen Eaton naar Hengelo

Meerkamper Ashton Eaton doet volgende maand mee aan de FBK-games in Hengelo. De Amerikaan komt uit op de 400 meter horden, meldt de organisatie. Eaton is de regerend olympisch kampioen en wereldkampioen outdoor op de tienkamp. Hij heeft bovendien het wereldrecord in handen.

De 26-jarige Eaton richt zich dit jaar voornamelijk op de 400 meter horden. "Ashton Eaton is misschien wel de beste atleet aller tijden. Dat het Nederlandse publiek hem in Hengelo kan bewonderen is een unieke kans", liet directeur Hans Kloosterman van de FBK-games dinsdag weten.

Met discuswerpers Robert Harting en Piotr Malachowski, polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie en verspringers Greg Rutherford en Irving Saladino werden al eerder vijf olympisch kampioenen vastgelegd. De FBK-games worden op 8 juni gehouden.

Ancelotti ziet in Inzaghi opvolger Seedorf

Mocht AC Milan inderdaad besluiten afscheid te nemen van Clarence Seedorf, dan moet Filippo Inzaghi hem opvolgen. Dat stelt Real Madrid-coach Carlo Ancelotti, die in het verleden successen vierde bij Milan. "Hij heeft zeker alle eigenschappen. Hij kent de club en als hij de nieuwe Milan-coach wordt, wens ik hem veel succes." Volgens La Gazzetta dello Sport moet Seedorf al na vier maanden het veld ruimen in San Siro.

"Inzaghi heeft een buitengewoon enthousiasme en heeft al ervaring opgedaan bij de jeugd", vervolgt Ancelotti, die zaterdag met Real de Champions League won. Volgens de Italiaan is een gebrek aan ervaring op het hoogste niveau geen excuus. "Wie begint kan geen ervaring hebben", zei Ancelotti. "Je krijgt het met de tijd. Het belangrijkste is kennis van het spel."

De 38-jarige Seedorf begon begin dit jaar, als opvolger van Massimiliano Allegri, aan de klus om met Milan minstens Europees voetbal af te dwingen maar dat lukte niet. De club eindigde op de achtste plaats in de Serie A, bijna vijftig punten achter kampioen Juventus. In de Champions League was Atletico Madrid in de achtste finales te sterk.

Het ontslag van de 87-voudig international hangt al enige tijd in de lucht. Maandagavond voerden clubeigenaar Silvio Berlusconi en directeur Adriano Galliani crisisoverleg. Daarbij zou Inzaghi direct zijn aangesteld als nieuwe trainer. De oud-spits sloot twee jaar geleden zijn loopbaan af in San Siro. Hij droeg elf jaar het shirt van Milan.

[Giro] Quintana grijpt de macht in koninginnenrit

Nairo Quintana heeft dinsdag de macht gegrepen in de koninginnenrit van de Giro d'Italia. De Colombiaan van Team Movistar soleerde onder zware omstandigheden naar de zege in de 139 kilometer lange etappe, met daarin de beklimmingen van de Gavia en de Stelvio. Hij neemt de roze trui over van zijn landgenoot Rigoberto Urán.

Ryder Hesjedal kon op de slotklim naar Val Martello lang aanklampen bij Quintana maar strandde uiteindelijk op acht seconden. Pierre Rolland werd derde, voor Belkin-kopman Wilco Kelderman. De 23-jarige Nederlander sprong in de laatste kilometers weg uit de groep met de andere favorieten.

Door sneeuw op de Gavia en Stelvio was het lange tijd onzeker of de rit wel in zijn geheel kon doorgaan. Even na het middaguur werd echter gewoon de start gegeven, waarna de renners al snel aan de Gavia begonnen. De renners kregen het op beide cols zwaar te verduren met regen en natte sneeuw.

Quintana pleegde zijn coup op de Stelvio, het dak van deze Giro. De koersdirectie zorgde nog even voor commotie door de afdaling van de Stelvio te neutraliseren, maar dat bleek een communicatiefout, waarna Quintana met in zijn kielzog Hesjedal en Rolland snel afstand nam.

Het drietal rekende de nodige aanvallers in en op de slotklim moest Dario Cataldo er als laatste vluchter aan geloven, terwijl Rolland eveneens moest passen. Hesjedal kon lang mee, maar bezweek uiteindelijk ook voor het klimgeweld van Quintana.

Daarachter reed Kelderman verdienstelijk naar de vierde plaats en pakte zo wat tijdwinst op enkele concurrenten. In het klassement zakte hij door de opmars van Rolland wel naar de achtste plaats. De Fransman staat nu vierde. Quintana leidt met 1.41 minuut voorsprong op Urán. Nummer drie Cadel Evans volgt op 3.21.

Wilders optimistisch over eurokritische fractie

PVV-voorman Geert Wilders verwacht de komende weken gewoon een nieuwe eurokritische fractie in het Europees Parlement te vormen. Dat zei Wilders dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op het nieuws dat de Zweden Democraten afzien van samenwerking met Front National en de PVV.

Door het afhaken van de Zweden Democraten hebben Wilders en Front National-partijleider Marine Le Pen momenteel niet genoeg bondgenoten om een nieuwe politieke groep te beginnen. Maar Wilders zegt absoluut geen gevaren te zien. "Ik ga er helemaal niet van uit dat het niet lukt", aldus de partijleider. "Iedere dag is er weer nieuws, er vallen partijen af, er komen partijen bij." Met welke partijen hij dan momenteel wel in gesprek is wilde hij niet zeggen.

De PVV-voorman reist woensdag af naar Brussel om de nog te vormen fractie te bespreken met Le Pen. Volgens Wilders zal dat de eerste bespreking van een reeks worden. "We zullen er wel een paar weken over gaan doen. Het zijn spannende tijden de komende weken."

Het afhaken van de Zweden Democraten is hoe dan ook een tegenvaller voor Wilders. De PVV en het Franse Front National hebben partijen nodig uit minstens zeven Eurolanden om een fractie te kunnen vormen. Vooralsnog blijven ze echter steken op vijf. Een andere beoogde samenwerkingspartner, het Slowaakse SNS, haalde bij de verkiezingen geen zetels.

Mogelijk honderd doden bij gevechten Donetsk

Bij gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten rond het vliegveld van Donetsk zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Rebellenleiders spraken van mogelijk wel honderd doden. Burgemeester van Donetsk Oleksandr Loekjantsjenko hield het op veertig doden. Er sneuvelden vooral rebellen, maar ook enkele burgers kwamen om het leven.

Het vliegveld stond dinsdag weer onder controle van het regeringsleger, zei minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov. "De vijand heeft hevige verliezen geleden, wij geen", aldus Avakov. Verslaggevers ter plaatse van de Britse omroep BBC melden echter dat er nog steeds wordt geschoten.

De burgemeester sprak op televisie de bewoners van de stad toe. Hij riep hen op binnen te blijven. Volgens Loekjantsjenko kwamen bij de gevechten ook twee burgers om.

Separatist Leonid Baranov zei dat de lichamen van dertig van zijn strijdmakkers naar het ziekenhuis zijn gebracht. Onderweg naar het hospitaal werd de vrachtwagen met gewonde strijders onder vuur genomen, waarbij meer separatisten omkwamen. Volgens Baranov zijn er waarschijnlijk zo'n honderd rebellen omgekomen. Hij kon geen nauwkeuriger dodental geven, omdat veel lichamen in gebieden liggen die onder regeringscontrole staan. Baranov zei dat ook honderden strijders gewond zijn geraakt.

Ook werd dinsdag een ijshockeystadion in brand gestoken door onbekende strijders. Het stadion zou worden gebruikt voor het wereldkampioenschap ijshockey in 2015.

De gevechten braken maandag uit, een dag na de presidentsverkiezingen. Bij de operatie in Donetsk zette de Oekraïense krijgsmacht gevechtsvliegtuigen en helikopters in. Het waren de hevigste gevechten sinds Kiev vorige maand aan een antiterreuroperatie tegen de rebellen begon.

Lego-kunstenaar ziet de wereld in rechthoeken

De Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya maakt kunst van Lego-blokjes en is daar altijd mee bezig. "Soms ontmoet ik mensen met typische gezichtskenmerken en dan denk ik: ik weet hoe ik hem uit Lego kan maken", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Ik zie de wereld in rechthoeken."

De Amerikaan ziet zichzelf niet als het uithangbord van de Deense fabrikant. "We hebben een zakelijke band. Ik moet gewoon voor alle steentjes betalen", vertelt hij. De werken van Sawaya bestaan vaak uit duizenden Lego-stenen. "Ze helpen me wel met het verschepen van de stenen", gaat Sawaya verder.

Het is onmogelijk om voor een tyrannosaurus rex van tachtigduizend steentjes iedere keer naar een speelgoedwinkel te gaan. "Ik kan ze mailen met de vraag vijfhonderdduizend rode stukken te sturen en dan verschepen ze dat. Dat is geen normale hoeveelheid voor een gemiddelde consument."

Sawaya maakte voor de tentoonstelling The Art of the Brick, die vanaf 29 mei te zien is in Amsterdam EXPO, ook 3D-versies van bekende kunstwerken als Sterrennacht van Vincent van Gogh en Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. "Ik ben heel benieuwd wat het Nederlandse publiek ervan vindt. Ik hoop dat het wordt gewaardeerd."

Voordat Sawaya zich volledig richtte op zijn Lego-kunst werkte hij als advocaat. Hij zette al zijn werk voor de lol op een website, die steeds populairder begon te worden. "Ik werkte overdag als advocaat en 's avonds stortte ik mij in mijn Lego-kunst." Toen zijn website crashte van het aantal bezoekers, besloot Sawaya het roer om te gooien. "Ik zei tegen mijn collega's dat ik met speelgoed ging spelen."

Het stapelen van Lego-blokjes brengt de kunstenaars volgens zijn vrouw in trance. "Voor mij is het eigenlijk therapeutisch." Hij is niet van plan binnenkort over te stappen op een ander materiaal. "Ik heb wel eens wat gemaakt van snoep en lege flessen, maar ik denk dat ik in Lego mijn passie heb gevonden."

Regen plaagt spitsrijder nog meer dan maandag

De spits wordt dinsdag nog meer geteisterd door regen dan maandag het geval was. "Gisteren lagen voor Amsterdam en Utrecht in de regen, maar nu trekken de buien verder door naar het westen en ligt de hele Randstad dus in de regen", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op het hoogtepunt stond maandag zo'n 220 kilometer file, terwijl er normaal zo'n honderd kilometer staat. "In de regel valt een spits twee keer zo lang uit als het flink regent', zegt de woordvoerder. "Normaal staat op een dinsdagavond zo'n 150 of 160 kilometer, dat kan nu dus zomaar meer dan driehonderd worden. Maar onze glazen bol houdt geen rekening met ongelukken. Dan wordt het nog een stuk erger."

De spits is tot nu toe twee keer zo druk als normaal. Rond 16.15 uur stond tachtig kilometer file waar veertig gebruikelijk is. Tot nu toe zijn er nog geen grote ongelukken gebeurd."Op de A20 bij Rotterdam moest even een rijstrook dicht omdat er water op lag, maar dat is inmiddels opgelost."

Mogelijk massagraf blootgelegd door hoogwater Bosnië

De overstromingen waar Bosnië vorige week mee te kampen had hebben menselijke resten blootgelegd. Volgens deskundigen gaat het om mensen die tijdens de Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde, zijn verdwenen.

Lejla Cengic van het Bosnische Instituut voor Vermiste Personen zei dinsdag dat de stoffelijke resten bij de plaats Doboj werden aangetroffen door monteurs die hoogspanningskabels moesten vervangen. Het instituut denkt het gaat om de overblijfselen van tientallen mensen uit het nabijgelegen Maglaj, een paar kilometer stroomopwaarts, die sinds de oorlog worden vermist.

Bijna dertigduizend mensen verdwenen in de jaren negentig tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië. Een derde van de vermisten is teruggevonden in massagraven, die veelal in Bosnië lagen. De autoriteiten blijven speuren naar duizenden mensen die vermoedelijk nog in massagraven liggen.

VNO-NCW veroordeelt islamsticker Wilders

VNO-NCW heeft een advertentie geplaatst in een aantal dagbladen in Saoedi-Arabië waarin afstand wordt genomen van de anti-islamsticker die PVV-leider Geert Wilders eind vorig jaar verspreidde. De werkgeversorganisatie zegt meer dan genoeg te hebben van de provocatieve acties van Wilders.

"Dat laten we al jaren weten en dat mogen de Saoedi ook horen. Wij komen op voor de handelsbelangen van Nederlandse ondernemers, leden van VNO-NCW, die door dit soort acties van Wilders in gevaar komen. Wilders moet zich er van bewust zijn dat het ook om banen en belastinggeld gaat dat naar de schatkist vloeit", aldus de ondernemingsorganisatie dinsdag.

Uit politiewagen geglipte autodief alsnog in cel

Een autodief die vorige week in Groningen wist te ontsnappen uit een politiewagen is alsnog aangehouden. Hij is dinsdag opgespoord en aangehouden in een woning in Assen, meldt de politie.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats was vorige week aangehouden op verdenking van autodiefstal. Vrijdagochtend werd hij in een politieauto naar een verhoor gebracht. Op de Oostersingel in Groningen zag hij echter kans uit de auto te stappen en weg te rennen. De agenten die hem vervoerden konden hem niet meer vinden.

De politie zette hierop onder meer Burgernet in, maar ook dat leidde niet tot de arrestatie van de vermeende dief.

Einde aan discriminatie homoseksuele leraar

Leraren mogen niet meer worden ontslagen of geweigerd omdat ze homoseksueel zijn. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd de zogeheten enkelefeitconstructie uit de wet te schrappen die godsdienstige scholen ruimte liet voor discriminatie. Een ruime meerderheid stemde voor de initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Volgens de huidige wet mogen leraren niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als sprake is van een 'bijkomende omstandigheid', dan kan dat wel grond voor ontslag zijn.

Wat deze bijkomende omstandigheden zijn, is niet duidelijk. "En dat geeft ruimte voor discriminatie", zegt een van de indieners van de wet Vera Bergkamp (D66). "Nu nog kan de 'bijkomende omstandigheid' in combinatie met homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn."

Door de bepaling te schrappen, kunnen instellingen op godsdienstige grondslag in hun personeelsbeleid niet meer discrimineren op grond van homoseksualiteit. De maatregel was ook al aangekondigd in het regeerakkoord. Alleen de christelijke partijen SGP en ChristenUnie stemden tegen de wet. Het CDA, ook christelijk, stemde wel voor, met uitzondering van Kamerlid Jaco Geurts.

Rechter pakt opnamen journalisten af

Tijdens een inval in een wietplantage in Zaltbommel heeft een rechter-commissaris de camera's van twee journalisten laten afpakken. Zij maakten opnamen door een gat in een hek waardoor de privacy van de aanwezigen in gevaar kwam, stelt de rechtbank Oost-Brabant dinsdag. Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning eist dat de journalisten hun opnamen terugkrijgen.

Een van de journalisten, fotograaf Iwan van Dun, benadrukt op Twitter dat hij vanaf de openbare weg opnamen maakte. Cameraman Bart Meesters meldt dat de camera's even later zijn teruggegeven, maar zonder het kaartje waar de beelden op stonden.

De rechtbank stelt dat eerst aan de journalisten is gevraagd geen opnamen te maken van de aanwezige mensen, voertuigen en werkzaamheden die binnen de afzetting plaatsvonden. De journalisten bleven dat echter doen, waarop hun apparatuur in beslag werd genomen.

Volgens de rechtbank zouden anders de privacy van de aanwezigen en het onderzoek in gevaar komen. De rechtbank stelt dat later wordt beslist wat met de gemaakte beelden gebeurt. NVJ-secretaris Bruning zegt op Twitter de journalisten te steunen in hun eis de opnamen terug te krijgen.

UMP-leider Copé stapt op

De Franse conservatieve partij UMP zit diep in de problemen. Niet alleen is de partij in de Europese Parlementsverkiezingen voorbijgestreefd door het extreemrechtse Front National, ook in een schandaal rond de financiering van de verloren herverkiezingscampagne van de vroegere president Nicolas Sarkozy beginnen koppen te rollen.

Na een tumultueze partijvergadering dinsdag maakten partijleden bekend dat partijleider Jean-François Copé per 15 juni opstapt. Drie oud-premiers, François Fillon, Alain Juppé en Jean-Pierre Raffarin, zullen de leiding waarnemen tot een partijcongres in oktober.

Aanleiding voor het opstappen van Copé zijn onthullingen dat een door vrienden van hem gerund pr-bedrijf miljoenen euro's heeft geïncasseerd voor fictieve of overbetaalde campagne-evenementen. Volgens de advocaat van het bedrijf was dat om de UMP te helpen meer dan tien miljoen euro aan campagne-uitgaven te verhullen; Frankrijk kent een financiële limiet van 22 miljoen euro voor presidentiële verkiezingscampagnes. Copé zegt van niets te hebben afgeweten.

De problemen van de UMP kunnen eventuele comebackpoging van Sarkozy in de verkiezingen van 2017 doorkruisen en Marine Le Pen van het Front National een opening bieden om een nog prominentere nationale rol voor haar en haar partij op te eisen.

"Ik wil dat de Fransen weten dat Sarkozy de zaak heeft bedrogen", zei Le Pen dinsdag. "Ik zie niet hoe de kandidaat Sarkozy zijn morele verantwoordelijkheid kan ontlopen."

Sarkozy heeft zich niet in het openbaar over de affaire uitgelaten. Er loopt een onderzoek naar het bedrijf, in het kader waarvan maandag kantoren van de UMP werden doorzocht.

Ondertussen dringt Marine Le Pen aan op vervroegde parlementsverkiezingen. Haar partij wil Frankrijk uit de Europese muntunie halen, een stop op de immigratie van moslims en is gekant tegen globalisering en aantasting van de Franse soevereiniteit door de Europese Unie.

The Order: 1886 officieel uitgesteld

Vanochtend toonde Sony nog nieuwe screenshots van The Order: 1886, maar nu is dan ook bekend geworden dat het spel tot nader order is uitgesteld tot in ieder geval begin 2015.

Ready at Dawn heeft vandaag officieel laten weten dat het spel niet eerder dan begin 2015 zal verschijnen. Volgens de CEO van het bedrijf Ru Weerasuriya is er meer tijd nodig om de game te verbeteren.

Als goedmaker geven ze ons nog wel een kijkje achter de schermen.

Pakistaanse gestenigd om liefdeshuwelijk

Een Pakistaanse vrouw is door haar familie gestenigd omdat ze is getrouwd uit liefde. Zo'n twintig familieleden vielen de 25-jarige vrouw en haar man dinsdag aan met stokken en bakstenen. De steniging vond plaats voor de deur van de rechtbank en voor de ogen van groep toeschouwers. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

Farzana Parveen was al jaren met Mohammad Iqbal verloofd, tot onvrede van haar familie. Volgens haar advocaat heeft haar vader aangifte tegen Iqbal gedaan en hem beschuldigd van ontvoering. Het echtpaar probeerde zich bij de rechter tegen de beschuldigingen te verdedigen.

De familie van Parveen wachtte het stel op bij de rechtbank. Toen de twee aan kwamen lopen schoten ze in de lucht en probeerden ze haar bij haar man weg te grissen. Toen ze zich verzette begonnen haar vader, broers en andere familieleden haar te slaan en later te bekogelen met bakstenen die ze vonden op een bouwplaats in de buurt. De vader van Parveen gaf zich na de lynchpartij over aan de politie. Hij noemde het een 'eermoord'.

Iqbal zegt dat de relatie met zijn latere vrouw begon te groeien nadat zijn eerste vrouw, de moeder van zijn vijf kinderen, overleed. "We waren verliefd", zei hij. De familie van Parveen zou geld willen zien voor hij haar mocht trouwen. Onder conservatieve Pakistanen is huwelijkspolitiek de norm. Trouwen uit liefde wordt gezien als een zonde.

De Mensenrechtencommissie van Pakistan, een zelfstandige organisatie, meldde vorige maand in een rapport dat eerwraak in 2013 aan 869 vrouwen het leven gekost heeft.

Alfonso Cuarón niet in beeld voor Harry Potter spinoff

Alfonso Cuarón is, naar eigen zeggen, op dit moment niet geïntresseerd zijn in het regisseren van de Harry Potter spinoff-film Fantastic Beasts and Where To Find Them.

Dit meldde Cuarón afgelopen zondag, nadat er het hardnekkige gerucht ging dat hij de persoon was die de regie op zich zou nemen voor de film.

Cuarón won pas geleden een Oscar in de categorie "Best Achievement In Directing" voor zijn film Gravity. Hij regisseerde eerder al de Harry Potter film Harry Potter & The Prisoner of Azkaban.

Fantastic Beasts moet op 18 november 2016 de bioscopen gaan bereiken.

'Verdachte opgepakt voor aanval Joods Museum'

De Belgische politie heeft een persoon opgepakt die verdacht wordt van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Dat meldt de Belgische omroep VTM op basis van bronnen. Bij de aanval werden drie mensen doodgeschoten. Een vierde slachtoffer ligt nog in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis.

De Belgische autoriteiten gaan ervan uit dat de aanslag een terroristische daad was. De schutter handelde 'koelbloedig en vastberaden' zei het federaal parket, dat om het vermoeden van terrorisme de zaak onderzoekt. Er is ook samenwerking gezocht met internationale terreurexperts.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham aangekondigd

Na de game Lego The Hobbit die eerder dit jaar verscheen hebben Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games en LEGO vandaag het vervolg op Batman 2: DC Super Heroes aangekondigd.

In het nieuwe deel zal je samen met onder andere Superman, Flash en Green Arrow het moeten opnemen tegen Brainiac. Met behulp van de kracht van de ‘Lantern Rings' laat Brainiac werelden inkrimpen om deze aan zijn gestoorde collectie van miniatuur steden van het gehele universum toe te voegen. Je zal moeten afreizen naar verschillende Lantern Worlds om de ‘Lantern Rings' te verzamelen en Brainiac te stoppen voor het te laat is.

Er zullen meer dan 150 personages zijn vrij te spelen uit het DC Comics-universum en zijn er LEGO-personages van bijvoorbeeld Killer Croc, Solomon Grundy en vele anderen. Beyond Gotham biedt spelers ook de mogelijkheid om bekende locaties te verkennen, zoals de Hall of Justice, de Batcave en de Justice League Watchtower. Via de Bat Computer zijn Batman trainingmodules te volgen met daarin verschillende uitdagingen, gevechten en races.

Batman 3: Beyond Gotham is begin herfst beschikbaar voor de pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo 3DS en de Wii U.

PVV-jacht op EP-partners verloopt moeizaam

De PVV krijgt het steeds moeilijker om een rechts-populistische fractie in het Europees Parlement te vormen. Dinsdag haakten de Zweden Democraten af. Woensdag gaat de speurtocht naar bondgenoten in Brussel verder.

Partijleider Jimmie Åkesson van de Zweden Democraten, die met twee zetels in het nieuwe Europarlement komen, zei dinsdag dat hij liever in zee gaat met de eurosceptische groep van het Britse UKIP en de Deense Volkspartij. En die willen niets te maken hebben met Wilders' vrienden van het Franse Front National.

Dat is een flinke tegenslag voor Wilders en FN-leider Marine Le Pen, die 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig hebben om een eigen groep te vormen. Dat zou hen geld, spreektijd, voorzitterschappen van commissies - kortom, macht - opleveren.

PVV en FN haalden zelf respectievelijk vier en 24 zetels in het Europarlement, en kunnen rekenen op de Oostenrijkse Freiheitlichen (vier zetels), Vlaams Belang (een) en het Italiaanse Lega Nord (vijf). Woensdag praat Le Pen in Brussel met Lega Nord en andere gelijkgezinden over de vorming van een eigen groep. Wilders heeft eerder aangekondigd er ook bij te zijn.

Er zijn nog meer partijen aan de rechterflank, maar die zijn niet allemaal even acceptabel. Le Pen zag zich dinsdag genoodzaakt te ontkennen dat ze met de Griekse neonazi's van Gouden Dageraad (drie zetels) en het antisemitische Jobbik uit Hongarije (drie) wil praten. De Duitse neonazistische NPD (een zetel) is al helemaal taboe.

Er blijven echter nog kandidaten over voor Wilders en kompanen. Zo zouden het Poolse Congres van Nieuw Rechts (vier zetels) en de rechtse antibezuinigingspartij Onafhankelijke Grieken (een zetel) in aanmerking kunnen komen. Maar Wilders heeft zich in deze landen niet populair gemaakt met zijn anti-Polenmeldpunt en uitspraken over luie Grieken.

Dan zijn er nog wat conservatieve partijen, zoals de Duitse Familiepartij (een zetel), de Slowaakse 'Gewone Mensen en Onafhankelijke Persoonlijkheden' (een), anticorruptiepartijen als het Sloveense 'Ik Geloof' (een) en Bulgarije zonder Censuur (twee), en groenrechtse partijen in Duitsland (ÖDP, een) en Portugal (Aardepartij, twee). Die zouden echter net zo goed voor het conservatieve, centrumrechtse of zelfs het groene blok kunnen kiezen.

Le Pen en Wilders voelen de concurrentie van andere rechtse groepen in hun nek. De eurosceptische groep Europa van Vrijheid en Democratie (EFD) van de UKIP zoekt nieuwe leden, nu sommige niet zijn herkozen of zijn overgelopen.

Lega Nord is al weg en zit nu bij de FN/PVV-kern. De Deense Volkspartij lonkt naar de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de groep rond de Britse Conservatieve Partij en haar Tsjechische en Poolse bondgenoten. De Denen zouden wel eens de Finnenpartij (twee zetels) uit het EFD kunnen meenemen, en misschien ook de Zweden Democraten op sleeptouw nemen.

De EFD hoopt dan weer wel de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland (zeven zetels) te strikken. De Nederlandse SGP zit bij de EFD, maar zou zich ook bij lijstgenoot ChristenUnie kunnen voegen in de conservatieve ECR.

Zo blijft het aan de rechterflank nog schuiven met heel veel partijpolitieke puzzelstukjes. Tot juli, want dan moeten de groepen in het Europarlement gevormd zijn.

Vmbo'ers mogen wiskunde-examen opnieuw maken

Vmbo'ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine mogen hun examen opnieuw doen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb, meldt het College voor Examens (CvE) dinsdag. De calculator in het computerexamen van vorige week maandag zorgde voor te veel verwarring.

De calculator heeft een speciale toets om een positief getal om te zetten naar een negatief getal en andersom. "Ondanks dat leerlingen met de digitale rekenmachine geoefend hadden voorafgaand aan het centraal examen, bleken sommige leerlingen niet van deze manier van invoeren op de hoogte", aldus het college.

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) stroomden dan ook de klachten binnen. Hoewel wel een proeftoets was meegeleverd waarin de knop kon worden gebruikt, kan het zijn dat leerlingen net de toetsen hebben geoefend waarin die ene opgave niet was opgenomen. "Leerlingen kunnen hier hinder van hebben ondervonden", meldt het CvE. "Uiteraard is dat niet de bedoeling."

Het exameninstituut weet niet hoeveel van de duizenden leerlingen die het examen hebben gemaakt daadwerkelijk de dupe zijn. Eindexamenkandidaten die hinder hebben ondervonden mogen het digitale centrale examen opnieuw maken van de onderwijsinspectie. Dit kan binnen het tijdvak dat duurt tot en met 18 juni. De school moet bepalen of de kandidaat er daadwerkelijk last van heeft gehad.

The Evil Within in donkere dagen

Bethesda heeft een preorder pack, een nieuwe trailer en screenshots van The Evil Within uitgebracht. De game zelf uitbrengen gaat wat langer duren, het is uitgesteld naar 24 oktober dit jaar.

Om dat leed wat te verzachten heeft Bethesda een preorder-pack aangekondigd, The Fighting Chance Pack. In dit pack vinden spelers wat handige hulpmiddelen om iets langer te overleven in de wereld van het spel.

Er zit in:

  • Medical Kit, genezen, wat anders?
  • Green Gel, te gebruiken om fysieke upgrades te krijgen
  • Double Barrel Shotgun met welgeteld drie kogels
  • Incendiary Agony Bolt – lokt tegenstanders naar het item om ze daarna met fire sparks te verrassen
  • Poison Agony Bolt – lokt tegenstanders naar het item om ze daarna te vergiftigen

The Evil Within komt dus 24 oktober uit in Europa, voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Meer weten over de game? De preview is hier te vinden.

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

Erdogan: dreiging racisme in Europa neemt toe

De uitslagen van de Europese Parlementsverkiezingen zijn een duidelijk teken dat de dreiging van racisme in Europa toeneemt. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd.

De Turkse zorgen over racisme en het toenemend aantal racistische aanslagen in Europa zijn volgens hem dan ook 'legitiem en juist'. Erdogan sprak in het Turkse parlement leden van zijn AK-partij toe, enkele dagen nadat de Franse extreemrechtse partij Front National en andere rechtspopulistische partijen bij de verkiezingen winst hadden weten te boeken.

Veel van de rechtspopulistische partijen zijn fel gekant tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Erdogan meent echter dat een Turks EU-lidmaatschap kan dienen als 'tegengif' voor racisme en antisemitisme in Europa. "Europa heeft Turkije meer nodig dan Turkije Europa", aldus de premier.

Japan wint nipt van Cyprus in uitzwaaiduel

Japan heeft dinsdag zijn laatste thuiswedstrijd voor het WK gewonnen van Cyprus. Door een goal van Atsuto Ochida werd het 1-0. De verdediger van Schalke 04 scoorde in de 43e minuut in de rebound. Shinji Kagawa kreeg na rust de beste kans om de score te verdubbelen, maar de Cypriotische doelman bracht redding op zijn schot.

Japan treft op het WK Ivoorkust, Griekenland en Colombia in groep C. Het team van bondscoach Alberto Zaccheroni vertrekt donderdag voor een trainingskamp naar Florida. Daar staan nog oefenduels tegen Costa Rica en Zambia op het programma.

'Akkoord over nieuwe cao schoonmakers'

De schoonmakers stoppen mogelijk met staken. FNV Bondgenoten heeft namelijk een akkoord gesloten over een nieuwe cao, meldt de NOS dinsdag. Aan het begin van de avond houden de vakbonden en werkgeversorganisatie OSB een persconferentie. Tot die tijd worden 'geen verdere mededelingen gedaan'.

Bij de persconferentie, om 18.00 uur in Amersfoort, zijn de onderhandelaars van OSB en de vakbonden aanwezig. Ook bemiddelaar Wim Kooijman van KLM schuift aan.

Overijsselse Vecht treedt buiten oevers na regenval

Door hevige regenval in Duitsland en Oost-Nederland stijgt het water in de rivier de Vecht. Op sommige plekken zijn de uiterwaarden onder water gelopen. Waterschap Groot Salland adviseert de waterstand in de gaten te houden.

Campings en recreatiebedrijven langs de Vecht tussen Zwolle en Ommen zijn inmiddels gewaarschuwd voor mogelijke wateroverlast. De stuwen bij Vilsteren en Vechterweerd zijn neergelaten waardoor het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar onder andere het IJsselmeer.

"Er is nog niet zo veel aan de hand", zegt een woordvoerder. "De uiterwaarden zijn ervoor om water op te vangen. Bijzonder is wel de periode van het jaar, dat het nu al gebeurt komt niet zo vaak voor." Hij omschrijft de gevolgen vooral als lastig.

Zo neemt de gemeente Dalfsen met het waterschap maatregelen om het evenemententerrein langs de Vecht, waar een kermis staat gepland, droog te houden. Hiervoor worden grote zandzakken geplaatst.

Naar verwachting houdt de hoge waterstand een aantal dagen aan, meldt het waterschap. Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die dinsdag en woensdag nog valt.

Tieners blijven gewoon zuipen

Jongeren van 16 en 17 jaar zijn niet minder gaan drinken sinds de leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd naar 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en RTV Noord-Holland onder ruim zevenhonderd jongeren. Negen op de tien jongeren drinken meer of nog net zo veel als vorig jaar. Slechts een procent is helemaal gestopt.

Van de ondervraagde 16- en 17-jarigen drinkt 81 procent. Driekwart zegt daarvoor toestemming van hun ouders te hebben. Zeven op de tien drinkende tieners komen zelfs via hun ouders aan drank. Zo'n vijf procent heeft sinds 1 januari, toen de nieuwe regels in gingen, een alcoholverbod gekregen. Een op de tien mocht voor die tijd al niet aan de drank.

Een meerderheid van zestig procent zegt verder dat het sinds 1 januari wel moeilijker is geworden om aan drank te komen. Vooral supermarkten controleren streng, zeggen de jongeren.

Van de jongeren die probeerden alcohol in een bar te bestellen, slaag driekwart daarin. Geen van de ondervraagden is beboet voor drankgebruik in de openbare ruimte.

Eerder op de dag werd bekend dat het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis weer iets is toegenomen. Het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde wijt dat mede aan de nieuwe wetgeving. 16- en 17-jarigen zouden juist meer zijn gaan drinken omdat ze dat per 1 januari niet meer mochten.

Dijsselbloem pleit voor lagere belasting op arbeid

De landen in de eurozone zouden gezamenlijk moeten werken aan de verlaging van belastingen op arbeid. Daarvoor heeft Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gepleit in Berlijn.

In de meeste eurolanden bestaan grote verschillen tussen wat werknemers op hun bankrekening krijgen en wat werkgevers in totaal aan lasten moeten ophoesten, zo vertelde Dijsselbloem op de Herti-universiteit. Dat blokkeert de groei van de economie en de werkgelegenheid in de eurozone, aldus de Eurogroep-voorzitter. "Het maakt Europa minder aantrekkelijk voor bedrijven", zei hij. "Als we banen willen creëren, dat moeten we daar speciale aandacht aan besteden."

Volgens Dijsselbloem moeten de eurolanden er niet bang voor zijn om van elkaars beleid te leren. "Onze macrocijfers verbeteren, maar veel burgers merken dat nog niet in het dagelijkse leven. We moeten ons blijven concentreren op banen en groei in heel Europa. Dat is wat mensen, terecht, verwachten."

Van der Vaart loopt kuitblessure op

Rafael van der Vaart heeft dinsdag een kuitblessure opgelopen. Deze kwetsuur liep hij op tijdens een individuele training die hij in het Portugese Lagos afwerkte. De speler van HSV kampte met de naweeën van de koorts en trainde daarom apart.

Hoe ernstig zijn kwetsuur is zal woensdag pas bekend worden. Ook Paul Verhaegh trainde apart. De rechtervleugelverdediger heeft al een paar dagen last van zijn enkel, maar zijn herstel lijkt voorspoedig te verlopen.

Het is nog niet duidelijk of Van der Vaart zaterdag tegen Ghana in actie kan komen. Voorafgaand aan dat duel zal Louis van Gaal zijn definitieve WK-selectie bekendmaken. Maandag zei de bondscoach de namen van twintig spelers al in zijn hoofd te hebben.

Rusland steunt dialoogplannen Porosjenko

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov steunt Oekraïense plannen om een dialoog met het oosten van het land aan te gaan. De aanstaande Oekraïense president Petro Porosjenko belooft in gesprek te treden met Oost-Oekraïense burgers. In de regio bezetten separatisten gebouwen en hebben zij onafhankelijke volksrepublieken uitgeroepen.

Lavrov riep tegelijkertijd op een einde te maken aan het geweld in Oost-Oekraïne. Daar zijn al tientallen mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen pro-Russische separatisten het regeringsleger. Lavrov waarschuwde Porosjenko om niet voor zijn beëdiging een snelle overwinning op te rebellen proberen te forceren.

"Wij verwachten dat hij de belangen van alle Oekraïners zal vertegenwoordigen", aldus Lavrov. "Als dat zo blijkt te zijn, zijn wij een serieuze en betrouwbare bondgenoot."

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Rusland sancties opgelegd voor het annexeren van de Krim. Ze hebben meer strafmaatregelen beloofd als Moskou meer Oekraïense regio's probeert in te lijven. Volgens Lavrov is Rusland dit niet van plan en zijn dit 'belachelijke' waandenkbeelden die het Westen heeft verzonnen om Rusland te kunnen straffen.

Zelda: The Minish Cap in beeld op Wii U

Nintendo heeft vandaag een trailer uitgebracht voor het Gameboy Advance-spel The Legend of Zelda: The Minish Cap dat deze week beschikbaar komt op de Virtual Console van Wii U

De game zal uitgebracht worden in de eShop van Nintendo en speelbaar zijn op de Wii U. Eerder werden al Metroid Fusion en Advance Wars uitgebracht. The Legend of Zelda: The Minish Cap zal donderdag voor € 6,99 verkrijgbaar zijn.

[RG] Sijsling moet buigen voor Ferrer

Igor Sijsling had dinsdag weinig in te brengen in de eerste ronde van Roland Garros. De Amsterdammer verloor in drie sets van de Spanjaard David Ferrer. De setstanden waren 6-4, 6-3 en 6-1.

Sijsling kon in de eerste set nog enige tegenstand bieden, maar moest uiteindelijk toch de set aan de Spanjaard laten. De Amsterdammer werd direct in het begin van de tweede set gebroken en kon dit niet meer herstellen. De derde set was er één om snel te vergeten. 

Kiki Bertens plaatste zich dinsdag nog wel voor de tweede ronde op Roland Garros na een zege op de Roemeense Alexandra Cadantu. Robin Haase won maandag al in de eerste ronde van de Rus Nikolay Davydenko.

Timmermans: antisemitisme bedreigt Europa

Antisemitisme en andere vormen van racisme zijn de grootste bedreiging voor de Europese samenwerking. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag betoogd in de Tweede Kamer.

"Het is een van de demonen die ons Europeanen al jarenlang achtervolgt: als het slecht gaat, gaan we zoeken naar een zondebok. Joden, zigeuners, tegenwoordig ook vaak moslims", zei Timmermans. "Als iets het Europese project bedreigt, is het dit. Die neiging moeten we gezamenlijk onderdrukken."

Timmermans noemde antisemitisme 'een uiting van de donkerste delen van de Europese ziel'. "Het zit in ieder mens om de ander weg te zetten, maar het is de triomf van de menselijkheid om dat te overwinnen, om dat niet toe te laten." Zijn betoog werd met applaus beloond door Kamerleden en premier Mark Rutte (VVD).

Timmermans reageerde op een oproep van Kamerleden om de bestrijding van antisemitisme op de Europese agenda te zetten, naar aanleiding van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel zaterdag, maar Timmermans verwees ook naar het antisemitisme van partijen als Jobbik, FPÖ en Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen.

Helft topmannen VS verdient meer dan tien miljoen

Voor het eerst verdient de helft van de Amerikaanse topmannen meer dan tien miljoen dollar (7,3 miljoen euro). Dat blijkt uit onderzoek van AP en Equilar naar de beloningen bij bedrijven die staan genoteerd aan de S&P 500.

De salarissen van Amerikaanse topmannen stegen vorig jaar met 8,8 procent. Het salaris van een gemiddelde werknemer in Amerika steeg met 1,3 procent. De helft van de topmannen verdiende meer dan 10,5 miljoen dollar (7,7 miljoen euro). Een jaar eerder was dat nog 9,6 miljoen dollar.

Het is het vierde jaar op rij dat de salarissen van Amerikaanse topmannen steeg. Een chief executive officer van een Amerikaans bedrijf in de S&P 500 verdient nu 257 keer meer dan een gemiddelde werknemer. In 2009, het jaar nadat de financiële crisis uitbrak, was dat nog 181 keer zoveel.

De sterke salarisstijging komt onder meer doordat de aandelenpakketten van de bestuurders veel meer waard werden. De S&P 500 steeg vorig jaar met dertig procent. De topmannen kregen vorig jaar gemiddeld zo'n 4,5 miljoen dollar aan aandelen.

De best verdienende topman was Anthony Petrello van Nabors, een bedrijf dat oliebedrijven bijstaat. Hij kreeg 68 miljoen dollar. Zestig miljoen daarvan was een eenmalige uitkering, omdat zijn bedrijf graag wilde dat zijn arbeidscontract werd herzien. In het oude contract had hij recht op enorme bonussen en moest het bedrijf tientallen miljoenen dollars betalen mocht hij arbeidsongeschikt raken, of overlijden.

Andere topmannen in de top tien zijn Robert Iger van Walt Disney (plek zeven, met 34 miljoen dollar) en David Zaslav van Discovery Communications (plek acht, met 33 miljoen dollar). In de top tien staan geen bankiers. De salarissen van Wall Street-bankiers stegen wel het snelst, met 22 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen aan de top meer verdienen dan mannen. De helft van de twaalf topvrouwen verdiende meer dan 11,7 miljoen dollar. Bij de 325 mannen was dat 10,5 miljoen.

Beverjager opgepakt in Groningen

De politie heeft dinsdag een 28-jarige man uit Musselkanaal opgepakt voor stroperij. Hij zou onder meer gejaagd hebben op bevers en steenmarters.

Een boswachter bevrijdde in februari een levende bever uit een valstrik in een natuurgebied in Exloo. Naar aanleiding daarvan werd een onderzoek ingesteld dat uiteindelijk leidde naar de Groninger.

Bij doorzoekingen in de woning van de man werden huiden van steenmarters, klemmen en vangmiddelen gevonden. Het materiaal is in beslag genomen voor verder onderzoek. De verdachte blijft voorlopig vastzitten.

Opstelten schrikt van cijfers misbruik kinderen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geschrokken van het rapport van de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen Corinne Dettmeijer. Dat zei de bewindsman dinsdagmiddag nadat hij het onderzoek in ontvangst had genomen. Opstelten wil dat het makkelijker wordt voor slachtoffers om aangifte te doen.

Dettmeijer maakte dinsdag bekend dat naar schatting jaarlijks zo'n 62 duizend kinderen voor de eerste keer slachtoffer worden van seksueel geweld. Een op de drie kinderen heeft ooit een vorm van seksueel geweld meegemaakt. Dettmeijer is zelf ook geschrokken van de omvang, zei ze. "Een op de drie. Dat is schokkend."

"Ja, daar schrik ik altijd van", reageerde Opstelten op het rapport. "Seksueel misbruik van kinderen is ongelooflijk ernstig." De minister wil 'met alles wat we in huis hebben' het probleem aanpakken. Een van de problemen die Dettmeijer signaleert is dat een melding bij de politie in slechts drie op de tien zaken tot een aangifte leidt. Zij vindt dat de drempel om aangifte te doen omlaag moet.

Opstelten is het met haar eens. "Dat ga ik natuurlijk met de politie bespreken." Ook vindt de minister met Dettmeijer dat de politie vaker zelfstandig onderzoek moet doen wanneer geen aangifte is gedaan, bijvoorbeeld omdat het slachtoffer dat niet durft. De bewindsman gaat verder serieus aan de slag met de andere aanbevelingen van de rapporteur, beloofde hij.

China haalt zes miljoen oude auto's van de weg

Nog dit jaar verdwijnen er zes miljoen oude en milieuvervuilende auto's van de Chinese wegen, waarvan vijf miljoen in de hoofdstad Beijing. Dat heeft de Chinese regering maandag na een kabinetsbijeenkomst besloten. Het plan maakt onderdeel uit van een operatie om luchtvervuiling in steden tegen te gaan.

Het besluit komt nadat China er niet in was geslaagd de doelen te halen die het land zichzelf had gesteld om milieuvervuiling tussen 2011 en 2013 te bestrijden. De regering bepaalde verder dat tankstations in Beijing, Shangai en andere metropolen alleen nog de schoonste benzine en diesel mogen leveren. Auto's die voor 2005 zijn geproduceerd en niet voldoen aan de emissievoorwaarden worden van de weg gehaald. In de regeringsverklaring werd niet uitgelegd hoe de auto's worden teruggeroepen.

Het rapport noemt de milieusituatie 'extreem slecht'. Steden zijn in smog gehuld en soms is de concentratie fijnstof in de lucht tientallen malen hoger dan volgens internationale standaarden als veilig wordt beschouwd. De Chinese regering heeft vaker plannen aangekondigd om luchtvervuiling aan te pakken, maar tot nu toe bleef het vooral bij woorden. In China rijden ongeveer 240 miljoen voertuigen, waarvan de helft 'passagiersautos' zijn.

Zweedse partij wil niet met Wilders en Le Pen

De Zweden Democraten willen niet meedoen aan de fractie die het Front National en de PVV willen vormen in het Europees Parlement. Partijleider Jimmie Åkesson wil samenwerken met de Britse UKIP en de Deense Volkspartij. Dat heeft Åkesson gezegd op de Zweedse televisie, melden Zweedse media.

"We hebben twee partijen geïdentificeerd waarmee we willen samenwerken, en dat zijn de Deense Volkspartij en UKIP in Groot-Brittannië", zei Åkesson. Tegelijkertijd vindt hij wel dat het Front National een 'positieve trend' laat zien. "Partijleider Marine Le Pen probeert het stigma te doorbreken dat aan haar partij kleeft, en dat is positief."

De Zweden Democraten wilden tot nu toe niet zeggen of ze zich bij de fractie van Le Pen en Wilders zullen aansluiten. Dat de partij afhaakt, is een nieuwe tegenvaller voor de samenwerking. Wilders en Le Pen hebben partijen nodig uit minstens zeven landen, maar blijven vooralsnog steken op vijf. Een andere beoogde samenwerkingspartner, het Slowaakse SNS, haalde bij de verkiezingen geen zetels.

[RG] Oud-winnares Li verliest in eerste ronde

Na Li is in de eerste ronde van Roland Garros verrassend uitgeschakeld. De nummer twee van de plaatsingslijst ging tegen thuisspeelster Kristina Mladenovic met 5-7, 6-3 en 1-6 onderuit. De Chinese veroverde in 2011 de titel op het Parijse gravel. Eerder dit jaar was ze de beste op de Australian Open.

Ook bij de mannen werd de Australian Open-kampioen al snel naar huis gestuurd. Stanislas Wawrinka, als derde geplaatst, verloor maandag in de eerste ronde van Guillermo Garcia-Lopez.

Simona Halep voldeed wel aan de verwachtingen. De 22-jarige Roemeense (4) liet geen spaan heel van Alisa Klejbanova uit Rusland: 6-0 en 6-2.

Saudi's willen over Wilders praten

Saudi-Arabië is bereid met Nederland te praten om het conflict naar aanleiding van de stickeractie van Geert Wilders op te lossen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat er op korte termijn naartoe.

Een topambtenaar van Buitenlandse Zaken is dinsdagochtend teruggekeerd van een bezoek aan Saudi-Arabië. Hij heeft gesproken met de Saudische onderminister van buitenlandse zaken Khaled al Jindan naar aanleiding van berichten dat Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven boycotte.

"Het bleek dat het Saudi-Arabië heel hoog zit, dat men diep gekrenkt is door de stickeractie", zei Timmermans in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Maar het is duidelijk dat ik welkom ben om te komen praten." Wanneer Timmermans naar Riyad vliegt is nog niet duidelijk. Dat gebeurt 'niet op heel korte termijn, maar wel op korte termijn'.

Volgens Timmermans heeft Saudi-Arabië niet bevestigd dat er handelssancties zijn. "Men zegt: op dit moment is er geen boycot. Maar tegelijkertijd merken we dat Nederlandse bedrijven geen contracten meer krijgen." Timmermans kan geen inschatting maken van de schade die Nederlandse bedrijven tot nu toe hebben geleden.

Timmermans wil in Saudi-Arabië uitleggen dat de Nederlandse regering niet achter de actie van Wilders staat. De PVV-leider liet eind vorig jaar stickers drukken van de Saudische vlag. Normaal staat daar de islamitische geloofsbelijdenis, maar Wilders had die vervangen door de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif."

Onlangs werd duidelijk dat Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven boycot uit woede over de stickeractie van Wilders. Die stamt eigenlijk al uit december maar laaide pas recent op nadat de PVV-leider er eentje in een envelop van de Tweede Kamer naar de Saudische ambassade in Den Haag had gestuurd.

[RG] Bertens naar tweede ronde

Kiki Bertens heeft dinsdag de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De Wateringse tennisster versloeg de Roemeense Alexandra Cadantu met 7-6 (5) en 6-1. Het is voor het eerst dat Bertens zich voor de tweede ronde plaatst op het Parijse gravel. De laatste twee jaar ging ze in haar openingspartij onderuit.

Bertens, die zich door de kwalificaties sloeg, kwam meteen met 2-0 achter. Dat wist ze tot 4-5 niet recht te zetten, maar in de tiende game behield de Nederlandse voor het eerst haar opslag om vervolgens uit te lopen naar 6-5. Na weer een break hield Bertens in de tiebreak het hoofd koel.

In het tweede bedrijf liep de service van Bertens beter. Ze begon ook beter te spelen en stond nog slechts een break toe. Ze besloot de partij met een lovegame.

In de tweede ronde neemt de mondiale nummer 148 het op tegen Anastasia Pavljoetsjenkova. De als 24e geplaatste Russin rekende af met de Japanse Kimiko Date-Krumm: 6-3, 0-6 en 6-2.

Cambuur strikt verdediger Mac-Intosh

SC Cambuur heeft opnieuw een verdediger gestrikt. Calvin Mac-Intosh komt transfervrij over van Telstar. De 24-jarige Amsterdammer tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Dat meldt de Friese eredivisionist dinsdag.

Mac-Intosh doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Via Haarlem belandde de centrale verdediger begin 2010 bij Telstar. Voor die club speelde hij 89 duels in de Jupiler League. In Noord-Holland werkte Mac-Intosh al samen met Marcel Keizer, de nieuwe technisch manager van Cambuur.

Vorige week legde Cambuur al Etiënne Reijnen van AZ vast. Daartegenover staat het vertrek van Ramon Leeuwin naar FC Utrecht.

N.E.C. ontslaat trainer Janssen

N.E.C. Nijmegen gaat niet verder met trainer Anton Janssen. Dat maakte de Nijmeegse club dinsdag bekend. De slechte resultaten liggen ten grondslag aan de beslissing. Onder de 50-jarige Janssen, die aan het begin van het seizoen de ontslagen Alex Pastoor opvolgde, degradeerde N.E.C. deze maand naar de Jupiler League.

N.E.C. voerde de afgelopen weken een grondige analyse uit van het technisch beleid en ging in gesprek met alle betrokkenen. Op die manier wilde de club vaststellen wat er veranderd moet worden om zo snel mogelijk terug te keren op het hoogste niveau.

"Met Anton zijn verschillende constructieve gesprekken gevoerd, wat uiteindelijk heeft geleid tot de conclusie dat er wederzijds geen vertrouwen is in een succesvolle samenwerking in de toekomst", vertelt Ton van Gaalen, voorzitter van de raad van commissarissen. De Gelderse club richt zich de komende weken op de invulling van de technische staf voor volgend seizoen.

Het ontslag van Janssen hing al in de lucht. Gelderse media maakten vorige week al melding van zijn vertrek. De oud-speler van onder meer N.E.C. stond eerder aan het roer bij FC Oss.

NEE

Toen ik net een jaar oud was, leerde ik mijn ouders te irriteren. Mijn leven was fantastisch. Ik kon ze laten smeken, vragen, radeloos maken en ik vond het fantastisch. Ik had een magisch woord gevonden. Dat kon ik vragend stellen, resoluut eruit gooien, huilend stotteren en het woord leende zich er zelfs voor om in een enorme uithaal te krijsen tot de buren aanbelden wegens verdenking van kindermishandeling. Soms kreeg ik nog mijn zin ook. Eindelijk was ik van die stomme potjes Olvarit af. Ik hoefde zelfs nooit meer doperwtjes naar binnen te douwen dankzij dat ene woord. Nee. Nee was een feest.

'Ook baby's een zonnebril op'

De meeste ouders weten wel dat ze de huid van hun kindjes moeten beschermen tegen de zon, maar dat dat ook geldt voor de ogen is nog niet genoeg doordrongen. Dat vindt het Oogfonds.

De organisatie begint daarom een campagne om ouders ervan bewust te maken dat UV-straling niet alleen voor de huid, maar ook voor de ogen schadelijk kan zijn. Het fonds raadt ouders aan om hun kleintjes, ook baby's, een zonnebril te laten dragen als ze in de zomer buiten komen.

"Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht, zeker in de zomer, permanente schade aan de ogen geven. Kinderogen zijn extra kwetsbaar", meldt het Oogfonds dinsdag. Door te veel en te lange blootstelling aan UV-straling kan het hoornvlies beschadigd raken en wordt het risico op oogziektes groter.

Zwemwaterkwaliteit Nederland blijft ondermaats

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Vijf procent van alle in 2013 onderzochte badplaatsen krijgt het predicaat slecht. Hoewel dat in 2012 nog zeven procent was, is Nederland nog steeds het op een na slechtste jongetje van de klas. Alleen Estland doet het met zes procent slechter, blijkt dinsdag uit het jaarlijks verslag over de zwemkwaliteit van het Europees Milieuagentschap (EEA).

België staat met vier procent op de derde plek, en wordt gevolgd door Frankrijk, Spanje en Ierland met allemaal drie procent. Een jaar geleden voerde België met twaalf procent nog de lijst van 'niet-conforme zwemlocaties' aan.

In het verslag wordt de waterkwaliteit van zeeën, rivieren en meren in 22 duizend badplaatsen in de EU, Zwitserland en Albanië geanalyseerd. De beoordeling van de waterkwaliteit gebeurt op basis van monsters die plaatselijke autoriteiten van stranden verzamelen. Het zwemwater kan worden beoordeeld als uitstekend, goed, aanvaardbaar of slecht.

De beoordeling is gebaseerd op de mate van aanwezigheid van twee typen bacteriën die een indicatie geven van vervuiling veroorzaakt door riolering of vee. Deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken als ze worden ingeslikt. Bij het beoordelen van zwemwater is geen rekening gehouden met afval, vervuiling en andere zaken die het natuurlijke milieu schade toebrengen.

Uit het rapport blijkt dat alle badplaatsen in Cyprus en Luxemburg uitstekend zijn bevonden. Deze landen worden gevolgd door Malta (99 procent), Kroatië (95 procent) en Griekenland (93 procent). In totaal voldeed vorig jaar meer dan 95 procent van de badplaatsen aan de minimumnormen, ongeveer evenveel als in 2012, terwijl 83 procent uitstekend was, tegenover 79 procent het jaar daarvoor. Gemiddeld werd twee procent beoordeeld als slecht.

Nederland telt ongeveer zevenhonderd officiële zwemplekken. De zwemwaterkwaliteit in Nederland is volgens de rijksoverheid de afgelopen jaren sterk verbeterd. Tien jaar geleden voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen. Nu voldoet 89,2 procent van de kustwateren en 89,4 procent van de zwemlocaties aan de normen.

Bale mist oefenduel tegen Nederland

Gareth Bale ontbreekt volgende week woensdag in de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Wales. De aanvaller van Real Madrid heeft al enkele weken last van een spierblessure in zijn been, meldt de voetbalbond van Wales. Hij scoorde dinsdag nog de cruciale 2-1 in de Champions League-finale tegen Atletico Madrid.

Bondscoach Chris Coleman heeft George Williams van Fulham opgeroepen als vervanger van Bale. Wales mist in de Arena ook al Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey, die rust krijgt.

Het treffen met Wales is voor Nederland het traditionele uitzwaaiduel in aanloop naar het WK in Brazilië. Zaterdag oefent Oranje eerst nog tegen Ghana. Wales plaatste zich niet voor het WK.

China wil einde 'gewetenloze' spionage VS

Een Chinese overheidsinstelling heeft de Verenigde Staten opgeroepen te stoppen met hun 'gewetenloze' cyberspionage. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag. Uit onderzoek zou blijken dat China een belangrijk doelwit is van Amerikaanse spionage.

Het onderzoek van het Internet en Media Onderzoekscentrum 'bevestigt het bestaan van spionageactiviteiten gericht tegen China', aldus het rapport. Bij het onderzoek zijn documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden gebruikt. De VS worden beschuldigd van het met voeten treden van het internationaal recht.

"De Verenigde Staten misbruiken als supermogendheid hun politieke, economische, militaire en technologische hegemonie om schaamteloos andere landen te begluren, waaronder hun eigen bondgenoten", aldus het rapport. "De Amerikaanse spionageoperaties gaan veel verder dan louter 'terrorismebestrijding' en laten het ware gezicht van de VS zien, gericht op het najagen van eigenbelang waarbij morele integriteit compleet wordt veronachtzaamd."

De uitlatingen komen een week nadat Amerikaanse aanklagers vijf Chinese militairen hadden aangeklaagd voor cyberspionage. Zij zouden Amerikaanse bedrijfsgeheimen hebben gestolen. Ook toen zei Beijing dat juist de VS zich op grote schaal aan cyberspionage schuldig maken.

Nederlandse komedie Chez Nous naar VS

De Nederlandse film Chez Nous wordt op 7 juni vertoond in de Verenigde Staten. De komedie is de slotfilm van het Connecticut LGBT Film Festival, dat films vertoont gericht op lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Chez Nous gaat over enkele vaste klanten van het gelijknamige café, dat gekocht dreigt te worden door een horecamagnaat. De groep probeert de verkoop te voorkomen door een kraak te plannen tijdens de Amsterdam Gay Pride.

De film draaide afgelopen najaar in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrollen worden gespeeld door Alex Klaasen, Thomas Acda, Jack Wouterse en Peter Faber.

Waxinelichthouderwerper weer eens opgepakt

Waxinelichthoudergooier Erwin L. is dinsdag opnieuw aangehouden. Hij werd dit keer in het Duitse Münster afgevoerd nadat hij vlak voor de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima stond te protesteren.

Het koningspaar is in Duitsland voor een werkbezoek aan de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Doel van het bezoek is het bevorderen van de wederzijdse handelsbelangen en samenwerking. De koning en koningin hebben waarschijnlijk niets meegekregen van het protest van L.

Sinds L. in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide is hij al meerdere malen in de cel gezet. De laatste keer was in december toen hij in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden een gebiedsverbod overtrad. Hij kreeg een boete van tweehonderd euro mee.

Vorig jaar werd L. in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het gooien van de waxinelichthouder tijdens Prinsjesdag. Het voorwerp ketste af op een ruit. L. bracht na het incident bijna twee jaar in voorarrest door.

Serious Request voor slachtoffers seksueel geweld

Serious Request richt zich dit jaar op meisjes en vrouwen die in conflictgebieden slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Dat maakte 3FM dinsdag bekend. De dj's die zich eind dit jaar laten opsluiten in het Glazen Huis willen zo veel mogelijk geld inzamelen, zodat de beschadigde vrouwen opgevangen kunnen worden en hun leven weer kunnen opbouwen.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt 3FM-dj Eric Corton in een verklaring. Corton bezoekt voor de radiozender al jaren conflictgebieden om reportages te maken in het kader van Serious Request.

Het Glazen Huis staat van 18 tot en met 24 december in Haarlem. Welke dj's plaatsnemen in het huis is nog niet bekend. Vorig jaar bracht de actie ruim 12,3 miljoen euro op voor de aanpak van kindersterfte door diarree.

Ogbeche verlengt contract bij Cambuur

SC Cambuur heeft de Nigeriaan Bartholomew Ogbeche langer aan zich gebonden. De 29-jarige spits tekende dinsdag een contract voor een seizoen in Leeuwarden, met een optie voor nog een jaar. Dat meldt Cambuur op zijn website.

Ogbeche speelt sinds de winterstop voor Cambuur. Hij debuteerde in de Friese derby tegen sc Heerenveen en had met een treffer een belangrijk aandeel in de 3-1 zege. Mede door een blessure kwam hij in zijn eerste halfjaar niet verder dan tien eredivisieduels, waarin hij twee keer scoorde.

Ogbeche kwam eerder onder meer uit voor Paris Saint-Germain, Real Valladolid en Middlesbrough. Voor Nigeria was hij actief op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

CAS spreekt Deco vrij van dopinggebruik

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de Portugese oud-voetballer Deco vrijgesproken van het gebruik van doping. De geboren Braziliaan werd in maart vorig jaar gepakt na een wedstrijd van zijn Braziliaanse club Fluminense. 

Er werden sporen van furosemide, een vochtafdrijvend middel, aangetroffen in zijn urine. Dat middel wordt vaak gebruikt om prestatiebevorderende middelen te maskeren. Nadat hij een voorlopige schorsing van slechts één maand kreeg legde het Braziliaanse sporttribunaal Deco een schorsing van een jaar op. 

Deco beëindigde zijn loopbaan, naar eigen zeggen vanwege een hamstringblessure, maar stapte toch naar het CAS zodat hij zijn naam kon zuiveren. Volgens het tribunaal werden in maart van dit jaar bij nieuwe testen geen verboden middelen gevonden, waardoor hij werd vrijgesproken. 

Volgens het rapport van het laboratorium in Lausanne, waar de hertesten uitgevoerd werden, werden er wel sporen van een ander vochtafdrijvend middel gevonden. De concentratie hiervan was echter te laat voor een veroordeling. Ook werd het urinemonster aangeleverd in een 'ongebruikelijke houder', waardoor niet gegarandeerd kon worden dat er niet met het monster was gesjoemeld.

Minder klachten over 'racistische' Zwarte Piet

Amsterdammers hebben vorig jaar veel minder geklaagd over Zwarte Piet dan een jaar eerder. Het aantal klachten daalde van 240 naar 55. Daarvan waren er overigens 23 'pro-piet'. Dat staat in het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

De discussie over het 'racistische gehalte' van Zwarte Piet was landelijk heviger dan ooit. Dat er toch minder klachten binnenkwamen kan liggen aan het feit dat de discussie in de hoofdstad al langer aan de gang is.

Het totaal aantal klachten daalde van 1070 naar 982. Behalve over Zwarte Piet kwamen ook minder klachten over discriminatie tegen homo's en lesbiennes binnen. Wel ontving het bureau meer meldingen over discriminatie van zieken en gehandicapten.

Afgelopen week diende in Amsterdam een rechtszaak over de intocht van Sinterklaas. De rechter moet bepalen of de aanwezigheid van Zwarte Pieten discriminerend was. Als dat zo is, dan had burgemeester Eberhard van der Laan dat vorig jaar moeten meewegen bij de vergunningaanvraag. De gemeente werkt overigens aan een andere invulling van het jaarlijkse feest.

25-plussers vaker onderweg met tablet

Nederlanders ouder dan 25 jaar die buitenshuis internetten doen dat vaker via een tablet dan jongeren. Jongeren maken juist veel vaker gebruik van een smartphone dan andere leeftijdsgroepen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Gemiddeld twintig procent van de Nederlanders die onderweg surft gebruikt daarvoor een tablet. Onder de groep ouder dan 25 jaar ligt dat percentage rond de 22 procent, onder de 25-minners net iets lager.

De smartphone wordt veruit het meest gebruikt om onderweg te internetten. Driekwart van de 12- tot 18-jarigen surfte bijvoorbeeld via de smartphone. Onder de groep tussen de 18 en 25 jaar is dat zelfs negentig procent. Voor 25-plussers ligt dat met krap twee derde een stuk lager.

De laptop wordt door tieners (12-18 jaar) en 25-plussers die buitenhuis internetten in ongeveer een kwart van de gevallen gebruikt. Onder de groep 18- tot 25-jarigen is dat meer dan veertig procent. Volgens een woordvoerder komt dat waarschijnlijk doordat in deze leeftijdsgroep veel studenten zitten, die vaak een laptop gebruiken om te studeren.

Zes gewonden bij kettingbotsing op A7

Bij een kettingbotsing op de A7 ter hoogte van Zaandijk zijn dinsdagochtend zes gewonden gevallen. De slachtoffers zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de politie. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg nog zeker tot 13.00 uur is afgesloten.

Bij het ongeluk, dat rond 08.30 uur ontstond, waren tien auto's betrokken, een vrachtwagen en een busje. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De politie verricht onderzoek.

Het verkeer kan mondjesmaat langs het ongeluk rijden door de af- en oprit te gebruiken maar automobilisten kunnen volgens de Verkeersinformatiedienst beter omrijden. Dat kan onder meer via de N244 en de N247 of over de N235.

Peter Faber vroeg vrouw naakt ten huwelijk

Al snel na de eerste afspraak vroeg acteur Peter Faber schoonheidsspecialiste Rosana ten huwelijk. En hij had niets aan. "Ik geloof dat het de tweede keer was dat we de nacht samen hadden doorgebracht", vertelt Rosana maandag in De Telegraaf. "We lagen naakt in bed en toen zei hij opeens: 'Zullen we trouwen?' Het voelde tussen ons al zó ontzettend goed, dat ik al snel 'ja' zei."

Het is het vijfde huwelijk voor de 70-jarige Faber, vooral bekend uit Ciske de Rat, Schatjes en Mama is Boos!. Hij gaf in maart al aan met Rosana te zijn getrouwd maar vierde afgelopen weekend in Amsterdam pas het huwelijksfeest. De twee gaan in augustus op huwelijksreis naar Kreta.

"Sinds afgelopen weekeinde is het officieel", zegt Faber. "Maar we dragen al maanden gehamerde ringen met de inscriptie: junta paras siempre, samen voor altijd." Daar staat Rosana helemaal achter. "En dat betekent voor mij, voor ons: altijd, niet alleen bij leven, maar ook daarna... Voor altijd horen wij bij elkaar."

"Ik vind de liefde mooi, maar ook de jaloezie en bezitterigheid die daarbij hoort", lacht Faber. "Ik geloof in het grote 'ja' en dat je volledig voor elkaar gaat. Hoe het tussen mij en Rossana verloopt, zal de tijd leren. Mijn ervaring leert wel dat je na een jaar of vijf, zes moet oppassen, want dan dreigt er routine in te komen. Al geloof ik dat Rosana en ik elkaar wel 'wakker' kunnen houden."


Peter Faber vroeg vrouw naakt ten huwelijk (Foto: Novum)

'Zes ziekenhuizen lopen miljoenen mis'

Zes middelgrote ziekenhuizen lopen miljoenen euro's aan compensaties mis, omdat ze definitief niet in aanmerking komen voor een overheidsregeling. De ziekenhuizen verloren deze maand een reeks rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Dat meldt RTL Z dinsdag na gesprekken met betrokken partijen.

De ziekenhuizen probeerden aanspraak te maken op een overgangsregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarmee zouden zij sommige indirecte bouwkosten uit het verleden versneld kunnen afschrijven - en dus in feite vergoed krijgen. Het gaat onder meer kosten voor planningen, vergunningen en architecten.

De NZa oordeelde eerder echter dat zeven instellingen geen aanspraak konden maken op de regeling, omdat de ziekenhuizen de kosten in het verleden op een verkeerde manier in de boeken hebben gezet. De ziekenhuizen besloten daarop in beroep te gaan bij het CBB, maar die gaf de zorgautoriteit in zes gevallen toch gelijk.

Tot de verliezers behoren onder meer Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Lucas Andreas in Amsterdam en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Zij lopen flinke bedragen mis, zo stelt Jaap Sijmons, advocaat van drie van de ziekenhuizen. "Soms gaat het om miljoenen, maar het kan oplopen tot tientallen miljoenen."

Sijmons wijst er tegen RTL Z echter op dat juist 'de gehoorzamen gestraft' worden. De gedupeerde ziekenhuizen hadden de kosten namelijk in de boeken gezet als materiële bezittingen, volgens Sijmons boekhoudkundig juist. Andere ziekenhuizen hadden de kosten juist als niet-materiële bezittingen opgevoerd en kregen daardoor wel compensatie van de NZa.

De advocaat denkt echter niet dat de ziekenhuizen door het mislopen van de miljoenen op de fles gaan. "Een paar miljoen is wel te dragen", stelt hij. "Maar in de zwaardere gevallen heb je wel een ernstig probleem dat opgelost moet worden."

'Toppers-film moet geen slapstick worden'

De Toppers pakken hun film serieus aan. "Het idee is dat we worden omringd door echt goede acteurs, anders moet je het niet doen. Dan wordt het slapstick, een soort docusoap", zei Jeroen van der Boom maandag in RTL Boulevard. Het glittertrio maakte dit weekeinde bekend dat ze eind volgend jaar op het witte doek zijn te zien in Toppers Lost in Vegas.

De zanger en zijn collega's René Froger en Gerard Joling nemen de film in de loop van volgend jaar op in Nederland en Las Vegas. Het verhaal volgt de heren naar de Amerikaanse stad, waar de problemen zich voor hen opstapelen. "Wij zijn eigenlijk de rode draad", zei Van der Boom. "Het wordt een muziekfilm, een beetje à la Blues Brothers, Mamma Mia!"


'Toppers-film moet geen slapstick worden' (Foto: Novum)

Drie Xbox One-exclusives aangekondigd

De Japanse gamestudio's Mages en 5pb hebben zojuist drie games aangekondigd die exclusief uitkomen op Xbox One. De aankondiging is gedaan via een livestream op de populaire Japanse website Nico Nico Douga.

Het gaat om Chaos;Child, PSYCHO-PASS en Mistereet F Tantei-Tachi no Katenkoru. Alle drie worden visual novels. De eerste is een vervolg op Chaos;Head NOA en speelt zich zes jaar na de eerste game af in Shibuya. PSYCHO-PASS speelt zich wel af in het universum van de gelijknamige anime-serie, maar krijgt wel een eigen verhaal. Mistereet F wordt een bundeling van de bestaande game Mistereet ya Togami Kaoru no Chosen en de nieuwe game Mistereet 2.

Van alle drie de games zijn trailers uitgebracht. Wanneer de games uitkomen en of ze überhaupt naar Europa komen is niet bekend.


Chaos;Child


PSYCHO-PASS


Mistereet F

Leger Thailand arresteert minister van onderwijs

Het Thaise leger heeft dinsdag de minister van onderwijs gearresteerd. Minister Chaturon Chaisang dook onder nadat het leger vorige week de macht had gegrepen, maar verscheen dinsdag bij de Club van Buitenlandse Correspondenten in Bangkok.

Chaturon toonde zich eerder al uitermate kritisch over de machtsgreep en deed dat dinsdag opnieuw. "Een coup d'état is niet de oplossing voor het conflict in de Thaise maatschappij", aldus Chaturon. "Het zal het conflict alleen maar verergeren en mogelijk leidt het tot geweld. Een coup d'état is onacceptabel. Het komt neer op het intrekken van de democratie."

Chaturon werd gezocht door het leger. De meeste leden van de vorige regering werden vorige week al vastgezet op diverse legerbases. Kort na de coup zei hij op Facebook dat de politieke crisis in het land alleen maar zal verergeren. Hij zwoer zichzelf niet aan te zullen geven, maar zei zich ook niet te zullen verzetten als zijn arrestatie nabij is. Ten overstaan van de journalisten dinsdag liet Chaturon weten dat hij zijn 'rechten en vrijheid zal blijven gebruiken om op te roepen tot een terugkeer van de democratie'.

Legerleider Prayuth Chan-ocha waarschuwde tegenstanders van de coup maandag geen kritiek te uiten op de krijgsmacht en niet te protesteren. Dat zou kunnen leiden tot geweld op straat, zei de generaal. Toch gingen kleine groepjes Thai maandag de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze zwoeren dinsdag weer te gaan demonsteren.

De kleine protesten maandag verliepen vreedzaam, maar de sfeer was wel gespannen. Een soldaat met een megafoon daagde de betogers uit en leek ook buitenlandse journalisten de wacht aan te zeggen. "Denken jullie dat jullie goed voor Thailand zijn?", vroeg hij aan de aanwezige journalisten. "Buitenlandse media, jullie zijn gewaarschuwd", voegde hij in het Engels toe.

Bayern München langer door met Pizarro

Claudio Pizarro speelt ook volgend seizoen voor Bayern München. De Peruaanse aanvaller heeft zijn aflopende contract bij de Duitse kampioen verlengd tot medio 2015. Dat meldt Bayern, waar ook Arjen Robben speelt, dinsdag.

Pizarro is bezig aan zijn tweede periode in München. Hij speelde eerder tussen 2001 en 2007 voor de club. Na avonturen bij Chelsea en Werder Bremen keerde de 35-jarige spits twee jaar geleden terug. Afgelopen seizoen scoorde hij tien keer in zeventien Bundesligawedstrijden.

Del Bosque besluit op laatste moment over Costa

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque besluit pas op het laatste moment of hij Diego Costa opneemt in zijn WK-selectie. "Ik probeer de beste beslissing voor het land te nemen", zei Del Bosque dinsdag tegen de Spaanse sportkrant Marca. "Over Costa weten we niet meer dan in zijn medisch rapport staat."

De aanvaller van Atletico Madrid werd de laatste weken geplaagd door hamstringblessures. Hij begon zaterdag in de Champions League-finale tegen Real Madrid in de basis, maar moest zich al na negen minuten laten wisselen. Ook in het kampioensduel tegen FC Barcelona een week eerder viel hij snel uit.

Del Bosque wilde zijn definitieve selectie zondag bekendmaken, maar hij stelde dat uit om het herstel van Costa af te wachten. Alle landen moeten uiterlijk 2 juni de lijst met 23 spelers doorgeven aan de FIFA. Spanje begint het WK met een wedstrijd tegen Nederland op 13 juni.

Alderweireld denkt dat Oranje gaat verrassen

Hoewel het Nederlands elftal niet een van de favorieten is voor de wereldtitel, verwacht Toby Alderweireld veel van Oranje. "Ze zitten in een heel mooie positie", zegt de Belgische oud-Ajacied tegen Novum Nieuws. "Niemand verwacht er iets van. Dat is vreemd, maar ze kunnen wel in de rol van underdog kruipen."

Die lage verwachtingen spelen Nederland in Brazilië in de kaart, denkt Alderweireld. "Ze hebben met Van Persie en Robben veel kwaliteit. Dat is niet mis. Ik denk dat ze het verrassend goed gaan doen."

De verdediger van Atletico Madrid, die zaterdag nog in actie kwam in de verloren Champions League-finale tegen Real Madrid, hoopt dat ook België hoge ogen kan gooien. "De honger is heel groot." De Rode Duivels waren maandag in een oefenduel met 5-1 te sterk voor Luxemburg.

Schaatser Makowsky mist motivatie en houdt er mee op

Schaatser Lucas Makowsky mist de motivatie om door te gaan en heeft besloten om de schaatsen definitief op te bergen. Dit laat de Canadees weten in een brief op zijn persoonlijke website. 

"Het komt erop neer dat ik het gevoel heb dat als ik door zou gaan met schaatsen, mijn hart niet meer volledig bij de sport zou liggen. En als je niet voor honderd procent gemotiveerd bent, is het onmogelijk om dat uit mezelf te halen wat ik in me heb", schrijft Makowsky. 

"Vanaf het moment dat ik terug was uit Sochi wist ik dat ik even een stapje terug zou doen. Ik wilde even niet meer de verplichting hebben om het hele jaar door te trainen en wedstrijden te rijden. Dat de stap terug zo groot zou zijn had ik een paar weken geleden nog niet kunnen bedenken", aldus Makowsky. 

De 26-jarige Makowsky werd in 2010 olympisch kampioen met de Canadese achtervolgingsploeg. Zijn grootste individuele succes behaalde hij een jaar later. Hij pakte toen een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen afstanden op de 1500 meter. In Sochi werd hij 28e op dezelfde afstand. 

Wat de Canadees nu gaat doen weet hij nog niet. Hij heeft onlangs een studie chemische technologie met succes afgerond. "De weg ligt open om de tijd die ik in het schaatsen investeerde te steken in dat wat ik op dat moment ook wil. De tijd zal leren waar die weg mij heen leidt."

[NBA] Miami Heat op drempel finale

De basketballers van Miami Heat zijn nog een zege verwijderd van de NBA-finale. De titelhouder was maandag met 102-90 te sterk voor Indiana Pacers en bracht de stand in de best-of-sevenserie daarmee op 3-1. LeBron James was met 32 punten en tien rebounds de grote man. Chris Bosh voegde daar 25 punten aan toe.

Miami kan voor het vierde jaar op rij de eindstrijd bereiken. De ploeg veroverde de laatste twee jaar de titel. In de Western Conference leidt San Antonio Spurs met 2-1 tegen Oklahoma City Thunder.

Kate Middleton toont blote kont

Kate Middleton is op een bijzondere manier op de gevoelige plaat vastgelegd. De mooie prinses heeft namelijk haar blote kont getoond.

Het kiekje is vorige maand is gemaakt toen het Britse prinsenpaar op staatsbezoek was in Australië. Terwijl het stel uit een helikopter stapt, krijgt de door de wieken opgewekte wind vat op het jurkje van prinses Catherine.

Blijkbaar is de 32-jarige hertogin van Cambridge kinkier dan gedacht. Het is namelijk duidelijk te zien dat zij geen slipje draagt...

Rutte moet uitleg geven over EU-prioriteiten

Premier Mark Rutte (VVD) moet dinsdag in de Tweede Kamer opheldering geven over de prioriteiten voor de Europese Unie waar hij vorige week woensdag mee kwam. Het lijstje van Rutte zorgde voor onenigheid in het kabinet.

Omdat Rutte dinsdagavond in Brussel moet zijn voor overleg met zijn collega-regeringsleiders, komt de Tweede Kamer bij hoge uitzondering op dinsdagochtend bijeen. Normaal is dat dagdeel gereserveerd voor fractievergaderingen. Ook het wekelijkse mondelinge vragenuur is geschrapt om ruimte te maken voor het debat.

Een dag voor de verkiezingen presenteerde Rutte in een interview de vijf kerntaken waar de EU zich de komende vijf jaar op moet richten: een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt.

Het lijstje van Rutte was tegen het zere been van de PvdA, die in de Europese verkiezingscampagne maar één thema had: werkgelegenheid. PvdA-leider Diederik Samsom nam dan ook meteen afstand van het lijstje. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) distantieerde zich eveneens, waarna de oppositie opheldering eiste.

Na een dag van openbaar gesteggel en ruzie achter de schermen kwamen Rutte en Timmermans met een gezamenlijke brief. Daarin was ineens sprake van veel meer prioriteiten: zo moest de EU zorgen voor 'meer werk en fatsoenlijk werk' en pleitten Rutte en Timmermans voor meer coördinatie in het buitenlands beleid.

Tijdens het debat gaat Rutte naar verwachting ook in op de uitslag van de Europese verkiezingen, die in diverse landen grote winst opleverden voor eurosceptische partijen. Ook zal het gaan over de stoelendans die nu in de EU op gang komt, te beginnen met de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden.

Na het debat reist Rutte naar Brussel, waar hij aanschuift bij een informeel diner van de Europese regeringsleiders. Bij het diner wordt gesproken over de verdeling van de EU-posten en de prioriteiten voor de komende jaren. Ook wordt aandacht besteed aan de presidentsverkiezingen in Oekraïne.

ABN AMRO en ASR stappen in Euronext

ABN AMRO en ASR Nederland, beide in staatshanden, hebben toegezegd voorafgaand aan de beursgang een deel van de aandelen in het Europese beursbedrijf Euronext te kopen. Dat blijkt dinsdag uit de aankondiging van de beursgang door eigenaar Intercontinental Exchange (ICE).

Voorafgaand aan de beursgang wordt ongeveer een derde van de aandelen met een kleine korting verkocht aan een groep van tien institutionele beleggers. Naast ABN AMRO en ASR zijn dat onder meer de Franse banken BNP Paribas en Société Générale, de Belgische en Franse staatsinvesteringsfondsen en een Portugees pensioenfonds. Euronext is eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

De groep beleggers heeft toegezegd om in de drie jaar na de beursgang de aandelen sowieso niet te verkopen. De partijen laten gezamenlijk weten 'stabiele aandeelhouders' te zijn. "Wij zijn toegewijd aan het langetermijnsucces van Euronext bij de beursgang." De financiële autoriteiten in de vier landen moeten nog wel toestemming geven voor de investering.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei eerder dat Nederland niet direct zou gaan investeren in het Europese beursbedrijf. ABN AMRO en ASR Nederland zijn sinds de kredietcrisis genationaliseerd. In de komende twee jaar is het kabinet wel van plan de twee, waarschijnlijk via een beursgang, weer van de hand te doen.

ICE kondigde dinsdag aan Euronext nog dit jaar naar de beurs te willen brengen. Het Amerikaanse beursbedrijf kocht NYSE Euronext, ook eigenaar van de New York Stock Exchange, eind 2012 over. De Europese dochter werd al snel apart gezet om een beursgang mogelijk te maken.

Minder erfelijke aandoeningen bij bastaardhonden

Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer na onderzoek hierover van de Universiteit Utrecht.

Labradors hebben bijvoorbeeld meer aandoeningen aan ellebogen en heupen dan bastaards en de leeftijd waarop gewrichtsproblemen optreden bij de chihuahua en Franse bulldog is lager dan bij kruisingen.

"Het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed", vindt Dijksma. "Het welzijn van huisdieren staat wat mij betreft voorop. Fokkers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de koper van een hond of kat speelt hierin een rol."

De staatssecretaris heeft een vervolgonderzoek ingesteld naar de gezondheid van andere honden- en kattenrassen. Ook worden betrokken rasverenigingen en fokkers aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze erfelijke aandoeningen. Verder moeten consumenten weten waar op te letten bij de aanschaf van een huisdier van een bepaald ras.

Vorige week maakte de branche al bekend dat er een fokkerskeurmerk komt. Alleen fokkers die het beste met de dieren voorhebben zouden zo'n keurmerk kunnen krijgen.

'Winkeliers willen einde aan constante uitverkoop'

De continue uitverkoop van kleding is doorgeschoten. Dat zegt Jan Meerman, voorzitter van branchevereniging InRetail dinsdag in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op een actie van twintig winkeliers die het uitverkoopseizoen wettelijk willen beperken.

"De consument denkt dat er altijd sprake moet zijn van korting", zegt Meerman. "Tegenwoordig begint de zomeruitverkoop al in april en zijn de bikini's dan al voor de gehalveerde prijs te koop. Dat noem ik volledig doorgeschoten."

Een groep winkeliers in kinderkleding heeft besloten om in hun eigen winkels de seizoensuitverkoop pas in de maanden januari en juli te beginnen, net zoals dat vroeger wettelijk geregeld was. Volgens de winkeliers is het afschaffen van die uitverkoopwet vooral gunstig voor grote winkelbedrijven, en niet voor de kleine en middelgrote bedrijven.

Meerman zegt in De Telegraaf de actie te begrijpen. Toch betwijfelt hij of winkeliers met elkaar mogen afspreken om de uitverkoop te beperken. "Er is een enorme hang om het weer te regelen, omdat het uitverkoopseizoen te kort wordt. Maar de Autoriteit Consument & Markt zal meekijken", zegt de voorman van InRetail over concurrentiewaakhond ACM.

'Salaris voor bestuurder pensioenfonds te laag'

De salarissen voor bestuurders van pensioenfondsen zijn te laag. Daardoor is het moeilijk om mensen met voldoende deskundigheid te vinden. Dat zegt pensioenbestuurder René van de Kieft dinsdag tegen Het Financieele Dagblad (FD).

"Vanwege de historie van werkgevers- en werknemersbesturen in de pensioensector zijn de bestuurdersvergoedingen laag", zegt Van de Kieft tegen de zakenkrant. "Nu er steeds meer professionals in het bestuur komen, is dat echter niet langer houdbaar." Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toetst tegenwoordig of de bestuurders en commisarissen van pensioenfondsen wel deskundig genoeg zijn.

Volgens de krant zijn de salarissen van pensioenbestuurders tussen 2008 en 2011 met 61 procent gestegen, mede doordat DNB hogere eisen stelt aan de bestuurders.

De Pensioenfederatie reageert kritisch op het voorstel van Van de Kieft om 'zogenoemde professionele bestuurders' een hoger salaris te geven. "De suggestie dat een bestuur met sociale partners van mindere kwaliteit zou zijn wordt niet onderbouwd", stelt directeur Gerard Riemen van de koepelorganisatie van pensioenfondsen. "Een gematigd beloningsbeleid voor bestuurders is een groot goed in onze sector. We willen een sector zijn met de focus op maatschappelijk belang, geen commerciële bedrijven."

Het bestuur van een pensioenfonds is een deeltijdbaan. De Pensioenfederatie hanteert als richtlijn een naar fulltime omgerekend salaris van honderdduizend euro voor een klein pensioenfonds, tot honderdveertigduizend euro voor een groot pensioenfonds.

Satellietgegevens MH370 vrijgegeven

De Maleisische regering heeft dinsdag 45 pagina's aan satellietgegevens vrijgegeven die gebruikt zijn bij de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Vlucht MH370 verdween op 8 maart van de radar en is sindsdien spoorloos.

Het gaat om technische gegevens waarmee is getracht de vluchtroute van het vliegtuig te bepalen. De data werden al eerder aan de familieleden van de vermiste passagiers verstrekt, maar zijn nu ook openbaar beschikbaar. Deskundigen buigen zich momenteel over de documenten in de hoop meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Er waren 239 inzittenden aan boord van de Boeing 777, die op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing. De zwarte doos van het vliegtuig zond de eerste weken signalen uit, maar inmiddels is de batterij hiervan leeg. Een onbemande onderzeeër speurt de bodem van de Indische Oceaan momenteel af naar wrakstukken. De zoektocht kan nog maanden duren.

Oranje-internationals boeren goed bij WK-titel

Mocht het Nederlands elftal zich op zondag 13 juli tot wereldkampioen kronen, dan ontvangen de spelers een premie van 270.000 euro per speler. De premie is niet hoger dan die van vier jaar geleden, toen Nederland in Zuid-Afrika de kans had om wereldkampioen te worden. In de groepsfase levert een gewonnen wedstrijd per speler ruim 30.000 euro op.

De premies wijken volgens Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, niet veel af van andere WK-deelnemers. "Wij hebben prima contacten met andere bonden, zoals ook spelers onderling bij hun clubs contact hebben over geldzaken. De verschillen zijn niet zo groot. En het klopt dat het in de basis allemaal niet zo veel scheelt met het WK van 2010."

Over de premies is nooit veel discussie geweest, omdat zij het niet voor het geld doen, meent Van Oostveen. "Iedere speler vindt het een eer om naar Brazilië te gaan. De sportieve prestatie staat voorop, zo laten ze blijken. De gesprekken over geld, die ik heb gevoerd, hebben nooit langer dan tien minuten geduurd en daarvan ging het zeven minuten over andere zaken. Voor onze spelers is geld niet de motivatie, maar de eer."

Het WK gaat voor Oranje over ruim twee weken van start met de wedstrijd tegen Spanje. Op vrijdag 13 juni staat de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden op het programma. Oranje neemt het vervolgens nog op tegen Australië en Chili.

Kameroen wint oefenduel tegen Macedonië

Kameroen is zijn voorbereiding op het WK begonnen met een 2-0 zege op Macedonië. Pierre Webo en Maxim Choupo-Moting scoorden de doelpunten voor de Afrikanen in het Oostenrijkse Kufstein. Webo's doelpunt was een fraaie omhaal, maar de spits van Fenerbahçe kwam daarbij op zijn arm neer. Hij verliet geblesseerd het veld en zat later aan de kant met zijn arm in een mitella. De ernst van de blessure in onbekend.

Ook in Oostenrijk speelden Iran en Montenegro met 0-0 gelijk. Bij Iran liep Hashem Beikzadeh na een kwarter een blessure aan zijn rechterbeen op.

Rusland opende zijn oefenreeks richting het WK met een 1-0 zege op Slowakije. In Sint-Petersburg verzorgde Zenit-spits Aleksandr Kerzhakov met een kopbal in de 82e minuut het enige hoogtepunt van de wedstrijd. Maksim Kanunnikov en Pavel Mogilevets maakten hun interlanddebuut bij de Russen.

Rode Duivels voor eigen publiek langs Luxemburg

België heeft maandag zijn eerste oefenwedstrijd voor het WK in een ruime overwinning omgezet. In Genk waren de Rode Duivels met 5-1 te sterk voor Luxemburg. Romelo Lukaku scoorde de eerste drie doelpunten voor de Belgen, daarna waren ook Nacer Chadli en Kevin De Bruyne trefzeker. Die laatste benutte een strafschop. Aurélien Joachim scoorde namens Luxemburg de 1-1.

In de Cristal Arena kon het publiek vrijwel direct na de aftrap op de banken gaan staan. Na balverlies van Luxemburg op het middenveld volgde een prima aanval die door Lukaku in de derde minuut werd afgerond. Daarna lieten de Belgen de teugels wat vieren. RKC-spits Joachim werd in de dertiende minuut buiten het strafschopgebied aangespeeld en haalde van afstand uit: 1-1.

Nog eens tien minuten later scoorde Lukaku opnieuw en zorgde hij voor een voorsprong voor de Rode Duivels bij rust. De aanvaller van Chelsea scoorde negen minuten na rust zijn derde van de avond en werd even later vervangen door debutant Divock Origi. Bij rust was ook Adnan Januzaj door bondscoach Marc Wilmots al zijn eerste minuten voor de nationale ploeg gegund.

Oud-FC Twente-aanvaller Chadli liet met de vierde treffer ook nog van zich spreken waarna Luxemburg lang mocht hopen dat een vijfde goal ze bespaard zou blijven. In de slotfase viel die vijfde alsnog toen de Rode Duivels een strafschop kregen. De Bruyne maakte van elf meter geen fout.

Ockels herdacht in Delft

De TU Delft herdenkt Wubbo Ockels dinsdag. Op een besloten bijeenkomst kunnen collega's en studenten van de hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology stilstaan bij zijn overlijden. Onder meer collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg, onderzoeker Roland Schmehl en Marlies Hak van het Nuon Solar Team komen dan aan het woord.

Ockels is maandag in kleine kring begraven.

Zondag komt er nog een grote herdenking in Amsterdam. Die bijeenkomst is bedoeld voor andere bekenden van Ockels en is alleen op uitnodiging toegankelijk. Onder meer de minister-president van Aruba en diverse artiesten maken deel uit van het programma.

De astronaut overleed ruim een week geleden aan de gevolgen van niercelkanker.

Ockels herdacht in Delft
Ockels herdacht in Delft (Foto: ANP)

Politie beëindigt nachtelijk protest Greenpeace

Actievoerders van Greenpeace hebben zich maandagnacht aan een boorplatform vastgeketend in de haven van IJmuiden. De politie maakte na enkele uren een einde aan het protest. Zes actievoerders zijn aangehouden, zei een woordvoerder van de politie op Radio 1. Volgens haar verliep het protest 'relatief vreedzaam'.

De activisten waren op het platform geklommen en hadden er spandoeken opgehangen. Ze wilden daarmee voorkomen dat eigenaar Gazprom het platform naar het Noordpoolgebied stuurde. Het platform is na het protest alsnog uitgevaren.

Ondanks de snelle beëindiging van het protest, blijft Greenpeace campagne voeren. "Van Rusland tot Alaska en Rotterdam en IJmuiden, oliebedrijven die onze toekomst op het spel zetten, blijven van ons horen", zegt campagneleider Faize Oulahsen in een verklaring.

Laatste dag eindexamens aangebroken

Havo- en vwo-scholieren buigen zich dinsdagmiddag over de allerlaatste eindexamens van de bijvakken Spaans, Turks en Arabisch. Hierna zitten de eindexamens er echt op voor alle middelbare scholieren, zolang geen sprake is van herkansingen. Dit jaar moesten ruim 198 duizend leerlingen zweten op de toetsen.

De eindexamenkandidaten kunnen nu uitrusten, maar van feestvieren is nog even geen sprake. De uitslagen worden bekend op 11 en 12 juni. Mocht de vlag niet direct uit kunnen, dan volgen een week later herkansingen.

Scholieren zijn 12 mei begonnen met de examens. Tot en met maandagavond kwamen er ruim 108 duizend klachten binnen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Meest opvallende gebeurtenis in de eerste week was de diefstal van ingevulde vmbo-examens beeldende vorming op het Buitenhout College in Almere. Vijftig vmbo-leerlingen van deze school moeten dit examen overdoen. Van de diefstal is aangifte gedaan, twee rechercheurs zijn bezig met een onderzoek, meldt een woordvoerder van de school. "Voor de rest is er nog helemaal niets bekend."

De gedupeerde leerlingen moeten het examen beeldende vorming in het tweede tijdvak opnieuw maken. Aangezien dat tijdvak 16 juni begint, krijgen deze leerlingen hun definitieve examenuitslag later dan andere eindexamenkandidaten.

Het LAKS kreeg in dezelfde week veel klachten, ruim 66 duizend. Het vwo-examen Nederlands zorgde voor het grootste aantal klachten, ruim negenduizend. Havisten klaagden vooral over het examen wiskunde A. De meeste klachten gingen over de moeilijkheidsgraad van de examens. Maar er kwamen ook meldingen van een vogel in de examenzaal, geen stoelen maar krukjes bij de tafeltjes en een draaiorgel naast de examenzaal

Vorige week woensdag kwam de honderdduizendste klacht binnen. Over het vwo-examen Frans kwamen die dag bijna vierduizend meldingen binnen.

Het totaal aantal klachten komt waarschijnlijk niet boven de 147 duizend van vorig jaar. "Dat komt vooral omdat er toen examens gestolen waren, waar veel mensen over klaagden", aldus het LAKS. Vorig jaar bleek dat op de islamitische school Ibn Ghaldoun het eindexamen Frans was gestolen waarop bijna zeventienduizend vwo-leerlingen een dag later een vervangend eindexamen moesten maken. Uiteindelijk bleken er 27 eindexamens gestolen.

Asscher past fraudewet niet aan

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is niet van plan om de fraudewet aan te passen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij maandag dat hij daar op basis van een evaluatie van de wet die uitkeringsfraude moet tegengaan geen aanleiding voor ziet.

Mensen die te veel geld hebben ontvangen krijgen door de nieuwe wet een flinke boete. Ook als ze niet wisten dat ze de regels overtraden. Oppositiepartijen, maar ook gemeenten vinden de wet te streng.

De minister is wel bereid om te kijken naar de 'proportionaliteit van de sanctionering' als mensen per ongeluk te veel geld krijgen. Eerder zei Asscher nog dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het op de juiste wijze aanvragen van bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag.

De minister benadrukt in zijn brief dat de aanpak zo streng is omdat 'fraude niet mag lonen'. "Het draagvlak voor onze sociale zekerheid brokkelt af als fraude en misbruik onbestraft blijven."

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met de minister over de fraudewet.

Aantal comazuipers gegroeid

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis beland is vorig jaar weer iets toegenomen. In totaal werden vorig jaar 713 kinderen opgenomen, drie meer dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. In 2012 nam het aantal comazuipers juist voor het eerst sinds 2007 af.

De verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol is mogelijk een van de oorzaken van de stijging. Jongeren van 16 tot 18 jaar dronken zich klem onder het mom 'nu kan het nog', zegt kinderarts Nico van der Ley in een verklaring.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,5 jaar. Het gaat om nagenoeg evenveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent). In het overgrote deel van de gevallen (83 procent) gaat het om autochtone jongeren.

Van der Ley, oprichter van de eerste alcoholpoli voor jongeren, verwacht voor 2014 overigens geen grote kanteling in het aantal alcoholvergiftigingen. "Een wetswijziging alleen is niet genoeg. De sociale norm moet veranderen", zegt hij. "Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen."

Gemeenten, handhavers en opvoeders moeten wat de kinderarts betreft de handen ineen slaan. "In regio's waar actief wordt samengewerkt zie je dat dit echt effect heeft."

'AC Milan ontslaat Clarence Seedorf'

AC Milan heeft al na vier maanden trainer Clarence Seedorf ontslagen. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Hij zou moeten vertrekken vanwege de tegenvallende prestaties. Seedorfs oude ploeggenoot bij Milan, Filippo Inzaghi, is in beeld om hem te vervangen.

Seedorf begon begin dit jaar aan de klus om met Milan minstens Europees voetbal af te dwingen maar dat lukte niet. De club eindigde op de achtste plaats in de Serie A, bijna vijftig punten achter kampioen Juventus.

Aanslag in Nederland verijdeld door NSA

In Nederland is dankzij informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een aanslag verijdeld. Dat staat in het jaarrapport van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. In de rest van Europa werden nog eens 25 aanslagen voorkomen.

Het rapport meldt niet wanneer de aanslagen zijn voorkomen. Ook zijn er geen andere details bekendgemaakt. De commissie werd op de hoogte gesteld in een vergadering in juli vorig jaar.

Mogelijk gaat het om dezelfde aanslag waarover minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vorig jaar schreef in een Kamerbrief. Hij meldde toen dat de AIVD heeft voorkomen dat drie terroristen van Al-Qaida een aanslag in Europa konden plegen.

Evolve-jagers in actie op nieuwe map

Turtle Rock Studios is druk bezig met Evolve, de game waarin spelers jagers en prooi spelen. De studio heeft een video uitgegeven met enkele inzichten over hoe verschillende jagersklassen te werk gaan.

In onderstaande Evolve-trailer zien we assault class Hyde, trapper class Maggie met haar schoothondje, medic Lazarus en support-robot Bucket aan het werk om het monster en de gevaren in de nieuwe map te overwinnen.

Evolve komt 21 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rolling Stones nemen meubilair mee naar Pinkpop

De Rolling Stones nemen eigen meubilair mee om hun kleedkamer op Pinkpop mee in te richten. Dat zei festivalorganisator Jan Smeets maandagavond op de Limburgse omroep L1. "Waar we door verrast werden is het feit dat ze een vrachtwagen met Engels meubilair meenemen."

De Stones krijgen ook een eigen kok, maar die is door de organisatie zelf aangeboden. "We vonden dat we de lat hoger mochten leggen en hebben de Rolling Stones een kok aangeboden", vertelde Smeets. De rockers staan op 7 juni op het driedaagse festival in Landgraaf.

Hoeveel geld de Pinkpop-organisator de Stones exact heeft moeten betalen voor hun komst wil hij nog altijd niet kwijt. "Er staat in het contract op pagina 38: geen prijzen noemen." Hij liet eerder weten dat het de 'duurste act ever' is en het gaat om miljoenen euro's.

Rechtse baltsdans om groepen in Europarlement

De opmars van populistische en eurosceptische partijen bij de Europese verkiezingen heeft een schokgolf door het Europese parlement gejaagd. Hoeveel macht zij uiteindelijk krijgen, hangt af van de vraag of ze een eigen groep in het Europarlement kunnen vormen.

De PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen, dat met 24 van de 74 Franse zetels de grootste partij van het land werd, willen een gezamenlijke fractie vormen. Daarmee krijgen ze meer geld, invloed, spreektijd en posten in commissie, en kunnen ze ook amendementen indienen.

Om een groep te vormen zijn 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en het Italiaanse Lega Nord willen wel meedoen, maar dan ontbreken er nog twee. De Slowaakse SNS haalde het niet en de Zweeds-Democraten, een nieuwkomer met twee zetels, zit nog op de wip.

Op het Britse UKIP en de Deense Volkspartij, die in eigen land de grootste partij werden, hoeven Wilders en Le Pen niet te rekenen. Die hebben al een eigen eurosceptische groep, Europa van Vrijheid en Democratie (EFD) genaamd, en willen niets te maken hebben met het 'racistische en antisemitische' FN. De EFD-groep maakt kans de Duitse anti-europartij AfD (zeven zetels) binnen te halen, maar dreigt Lega Nord kwijt te raken aan Wilders en Le Pen.

FN en PVV zouden nog kunnen shoppen bij neonaziclubs om hun groep rond te krijgen, zoals de Hongaarse anti-Romapartij Jobbik en de neonazi's van Gouden Dageraad uit Griekenland of de Duitse NPD. Maar daar lopen Wilders en Le Pen liever met een grote boog omheen.

Wellicht kunnen ze nog een poging wagen enkele van de nieuwe rechtse partijtjes, die elk met een of twee zetels in het EP komen, voor zich te winnen. Maar groeperingen als de Tsjechische Partij van Vrije Burgers, 'Gewone Mensen' uit Slovenië, de Alliantie voor Kroatië of het Griekse AKEL zouden ook kunnen kiezen voor de EFD, of anders voor de ECR-groep rond de Britse conservatieve partij en haar bondgenoten.

Naar verwachting wordt nog tot begin juli druk gepaaid en gelobbyd aan de rechterzijde. Dan moeten de groepen van het nieuwe parlement gevormd zijn.

Rusland wil onderzoek schendingen in Oekraïne

Rusland wil een effectief, transparant en onpartijdig onderzoek naar mensenrechtenschendingen en misdrijven tegen burgers in Oekraïne. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd, meldt persbureau Interfax.

Konstantin Dolgov, commissaris voor mensenrechten, democratie en rechtsorde van het ministerie, sprak maandag in Moskou met de voorzitter van de Groep van Verenigd Links in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, SP-politicus Tiny Kox.

Het door Rusland bepleite onderzoek zou moeten plaatsvinden 'onder internationale controle met de deelname van de Raad van Europa'. Het zou zich moeten uitstrekken tot 'grove schendingen van mensenrechten en misdaden tegen burgers in Oekraïne, waaronder de tragedie op 2 mei in Odessa'. Degenen die schuldig worden bevonden, moeten worden gestraft, stelt het ministerie in een verklaring.

President KNAW vreest voor toekomst wetenschappers

Door jarenlange bezuinigingen op de wetenschap gaat een generatie jonge onderzoekers verloren. Dat zei president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers maandag in zijn jaarrede. Hij denkt dat het hele systeem daardoor schade oploopt.

"Promovendi en postdocs worden niet langer uit de eerste geldstroom betaald. Juist jonge onderzoekers bevinden zich daardoor in een keiharde competitie van 'publish of perish'", aldus Clevers. "Dat we een generatie jonge onderzoekers gaan missen is al erg genoeg. Maar daardoor zal ook de productiviteit van het systeem averij oplopen."

De jonge mensen zijn immers degenen die het echte werk verrichten, vindt de KNAW-voorzitter. "Zij doen de experimenten, nemen de interviews af, onderzoeken bronnen en verzamelen data."

Clevers reikte minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) suggesties aan voor de herziening van het wetenschapsbeleid. Hij daagt de bewindslieden uit daarbij ook in te gaan op de vraag hoe de beste wetenschappers voor Nederland te behouden.

Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam Alexander Rinnooy Kan deed als gastspreker op de Akademiemiddag ook een beroep op de minister en staatssecretaris. Hij vroeg de bewindslieden zich hard te maken voor de Nederlandse wetenschap.

De 64-jarige voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad ontving maandag uit handen van Clevers de Akademiepenning voor zijn inzet voor de wetenschap.

Leger Nigeria weet verblijfplaats ontvoerde meisjes

Het Nigeriaanse leger weet waar de uit Chibok ontvoerde schoolmeisjes worden vastgehouden, maar wil daar om veiligheidsredenen niets over loslaten. Dat heeft de commandant van de Nigeriaanse strijdkrachten, luchtmaarschalk Alex Badeh, volgens het Nigeriaanse persbureau NAN maandag gezegd.

Badeh zei dat het leger geen geweld zal gebruiken om de bijna driehonderd meisjes, die op 15 april door de extremistische groep Boko Haram in het noordoosten van Nigeria werden ontvoerd, te bevrijden. "Wij kunnen de meisjes niet doden om ze terug te krijgen", zei Badeh in een gesprek met leden van een burgerinitiatiefgroep.

"Wij kunnen jullie niet het militaire geheim verklappen, laat ons gewoon met rust, wij werken eraan om de meisjes terug te krijgen", zei Badeh volgens NAN.

De commandant zei dat het leger capabel is, maar dat de strijd tegen de militanten in het noordoosten erg lastig is. 'Wij zijn er helemaal niet gelukkig mee, omdat wij onze eigen broeders doden en voornamelijk jongeren." Hij voegde eraan toe dat de opstandelingen steun hebben van buitenlandse strijders van Al-Qaida.

PVV arabist Hans Jansen: liever Le Pen dan Hamas

Arabist Hans Jansen, die voor de PVV in het Europees Parlement komt, kiest liever voor Jean-Marie Le Pen dan voor de Palestijnse beweging Hamas. Hij zei dat maandag in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Volgens hem hebben de Joden meer van Hamas te duchten van "een oude baas van in de 80", zoals hij Le Pen omschreef.

Jean-Marie Le Pen is de oprichter van het Franse Front National, de partij die nu geleid wordt door zijn dochter Marine. De PVV wil op Europees vlak samenwerken met het FN. Le Pen raakte in het verleden in opspraak door antisemitische opmerkingen. Zo noemde hij de Holocaust een detail van de geschiedenis.

Volgens Jansen heeft Nederland te kampen met "beroepsmoslims": fanatieke aanhangers van de islam, die de sharia willen invoeren, de islamitische rechtspraak.

Mishandelingszaak tegen Bieber in juni verder

De advocaat van Justin Bieber moet zich op 16 juni weer melden bij de rechter in Toronto. Dan vindt de volgende hoorzitting plaats in de mishandelingszaak tegen de 20-jarige zanger. Dat is maandag bepaald, schrijft de Canadese krant Toronto Sun. Hij wordt ervan verdacht eind vorig jaar een limousinechauffeur te hebben geslagen, omdat die de muziek niet harder wilde zetten.

Biebers advocaat meldde zich maandag bij de rechter, zoals werd verwacht, zonder de zanger. De raadsman liet eerder al weten dat Bieber zich pas laat zien als een daadwerkelijke rechtszaak begint. Wat er is besproken met de rechter is onbekend. De aanklagers kwamen vorige week al bij elkaar. De uitkomst van hun beraad is ook niet bekend.

Bieber meldde zich eind januari vrijwillig bij de politie in Canada, zijn geboorteland. In de Verenigde Staten, waar hij woont, heeft de zanger het ook aan de stok heeft met justitie. Zo moet hij zich in juli weer melden bij een rechter in Miami Beach, omdat hij daar verdacht wordt van rijden onder invloed, verzet bij zijn arrestatie en rijden met een ongeldig rijbewijs.

Luchtmacht valt Oekraïense rebellen aan

Het Oekraïense leger is maandag begonnen met een luchtaanval op pro-Russische separatisten die het vliegveld van Donetsk bezetten. Dat heeft een bron betrokken bij de 'antiterreuroperatie' van het regeringsleger gezegd.

Maandag arriveerden enkele tientallen gewapende lieden bij het krieken van de dag op de luchthaven. De rebellen hielden de terminal bezet en dwongen het vliegveld te sluiten. Regeringsmilitairen stelden de separatisten een ultimatum. Toen zij hier geen gehoor aan gaven, begon het leger met een luchtaanval.

Over doden of gewonden bij de strijd is niets bekend. Volgens media in Donetsk vielen bij een schietpartij op het centraal station van Donetsk een dode en twee gewonden. Bijzonderheden ontbraken. In Slovjansk, honderd kilometer naar het noorden, zag een AP-verslaggever na een mortierbeschieting van de kant van het regeringsleger een dode vrouw en een dode jonge man.

Donetsk is de hoofdstad van de onlangs eenzijdig uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Bij de verkiezingen van zondag hielden rebellen alle stemlokalen in de stad gesloten. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en volgens hen geen deel meer uitmaken van Oekraïne.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.