Zwemwaterkwaliteit Nederland blijft ondermaats

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Vijf procent van alle in 2013 onderzochte badplaatsen krijgt het predicaat slecht. Hoewel dat in 2012 nog zeven procent was, is Nederland nog steeds het op een na slechtste jongetje van de klas. Alleen Estland doet het met zes procent slechter, blijkt dinsdag uit het jaarlijks verslag over de zwemkwaliteit van het Europees Milieuagentschap (EEA).

België staat met vier procent op de derde plek, en wordt gevolgd door Frankrijk, Spanje en Ierland met allemaal drie procent. Een jaar geleden voerde België met twaalf procent nog de lijst van 'niet-conforme zwemlocaties' aan.

In het verslag wordt de waterkwaliteit van zeeën, rivieren en meren in 22 duizend badplaatsen in de EU, Zwitserland en Albanië geanalyseerd. De beoordeling van de waterkwaliteit gebeurt op basis van monsters die plaatselijke autoriteiten van stranden verzamelen. Het zwemwater kan worden beoordeeld als uitstekend, goed, aanvaardbaar of slecht.

De beoordeling is gebaseerd op de mate van aanwezigheid van twee typen bacteriën die een indicatie geven van vervuiling veroorzaakt door riolering of vee. Deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken als ze worden ingeslikt. Bij het beoordelen van zwemwater is geen rekening gehouden met afval, vervuiling en andere zaken die het natuurlijke milieu schade toebrengen.

Uit het rapport blijkt dat alle badplaatsen in Cyprus en Luxemburg uitstekend zijn bevonden. Deze landen worden gevolgd door Malta (99 procent), Kroatië (95 procent) en Griekenland (93 procent). In totaal voldeed vorig jaar meer dan 95 procent van de badplaatsen aan de minimumnormen, ongeveer evenveel als in 2012, terwijl 83 procent uitstekend was, tegenover 79 procent het jaar daarvoor. Gemiddeld werd twee procent beoordeeld als slecht.

Nederland telt ongeveer zevenhonderd officiële zwemplekken. De zwemwaterkwaliteit in Nederland is volgens de rijksoverheid de afgelopen jaren sterk verbeterd. Tien jaar geleden voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen. Nu voldoet 89,2 procent van de kustwateren en 89,4 procent van de zwemlocaties aan de normen.