Pakistaanse gestenigd om liefdeshuwelijk

Een Pakistaanse vrouw is door haar familie gestenigd omdat ze is getrouwd uit liefde. Zo'n twintig familieleden vielen de 25-jarige vrouw en haar man dinsdag aan met stokken en bakstenen. De steniging vond plaats voor de deur van de rechtbank en voor de ogen van groep toeschouwers. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

Farzana Parveen was al jaren met Mohammad Iqbal verloofd, tot onvrede van haar familie. Volgens haar advocaat heeft haar vader aangifte tegen Iqbal gedaan en hem beschuldigd van ontvoering. Het echtpaar probeerde zich bij de rechter tegen de beschuldigingen te verdedigen.

De familie van Parveen wachtte het stel op bij de rechtbank. Toen de twee aan kwamen lopen schoten ze in de lucht en probeerden ze haar bij haar man weg te grissen. Toen ze zich verzette begonnen haar vader, broers en andere familieleden haar te slaan en later te bekogelen met bakstenen die ze vonden op een bouwplaats in de buurt. De vader van Parveen gaf zich na de lynchpartij over aan de politie. Hij noemde het een 'eermoord'.

Iqbal zegt dat de relatie met zijn latere vrouw begon te groeien nadat zijn eerste vrouw, de moeder van zijn vijf kinderen, overleed. "We waren verliefd", zei hij. De familie van Parveen zou geld willen zien voor hij haar mocht trouwen. Onder conservatieve Pakistanen is huwelijkspolitiek de norm. Trouwen uit liefde wordt gezien als een zonde.

De Mensenrechtencommissie van Pakistan, een zelfstandige organisatie, meldde vorige maand in een rapport dat eerwraak in 2013 aan 869 vrouwen het leven gekost heeft.