Oranje-internationals boeren goed bij WK-titel

Mocht het Nederlands elftal zich op zondag 13 juli tot wereldkampioen kronen, dan ontvangen de spelers een premie van 270.000 euro per speler. De premie is niet hoger dan die van vier jaar geleden, toen Nederland in Zuid-Afrika de kans had om wereldkampioen te worden. In de groepsfase levert een gewonnen wedstrijd per speler ruim 30.000 euro op.

De premies wijken volgens Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, niet veel af van andere WK-deelnemers. "Wij hebben prima contacten met andere bonden, zoals ook spelers onderling bij hun clubs contact hebben over geldzaken. De verschillen zijn niet zo groot. En het klopt dat het in de basis allemaal niet zo veel scheelt met het WK van 2010."

Over de premies is nooit veel discussie geweest, omdat zij het niet voor het geld doen, meent Van Oostveen. "Iedere speler vindt het een eer om naar Brazilië te gaan. De sportieve prestatie staat voorop, zo laten ze blijken. De gesprekken over geld, die ik heb gevoerd, hebben nooit langer dan tien minuten geduurd en daarvan ging het zeven minuten over andere zaken. Voor onze spelers is geld niet de motivatie, maar de eer."

Het WK gaat voor Oranje over ruim twee weken van start met de wedstrijd tegen Spanje. Op vrijdag 13 juni staat de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden op het programma. Oranje neemt het vervolgens nog op tegen Australië en Chili.