China haalt zes miljoen oude auto's van de weg

Nog dit jaar verdwijnen er zes miljoen oude en milieuvervuilende auto's van de Chinese wegen, waarvan vijf miljoen in de hoofdstad Beijing. Dat heeft de Chinese regering maandag na een kabinetsbijeenkomst besloten. Het plan maakt onderdeel uit van een operatie om luchtvervuiling in steden tegen te gaan.

Het besluit komt nadat China er niet in was geslaagd de doelen te halen die het land zichzelf had gesteld om milieuvervuiling tussen 2011 en 2013 te bestrijden. De regering bepaalde verder dat tankstations in Beijing, Shangai en andere metropolen alleen nog de schoonste benzine en diesel mogen leveren. Auto's die voor 2005 zijn geproduceerd en niet voldoen aan de emissievoorwaarden worden van de weg gehaald. In de regeringsverklaring werd niet uitgelegd hoe de auto's worden teruggeroepen.

Het rapport noemt de milieusituatie 'extreem slecht'. Steden zijn in smog gehuld en soms is de concentratie fijnstof in de lucht tientallen malen hoger dan volgens internationale standaarden als veilig wordt beschouwd. De Chinese regering heeft vaker plannen aangekondigd om luchtvervuiling aan te pakken, maar tot nu toe bleef het vooral bij woorden. In China rijden ongeveer 240 miljoen voertuigen, waarvan de helft 'passagiersautos' zijn.