Zweedse partij wil niet met Wilders en Le Pen

De Zweden Democraten willen niet meedoen aan de fractie die het Front National en de PVV willen vormen in het Europees Parlement. Partijleider Jimmie Åkesson wil samenwerken met de Britse UKIP en de Deense Volkspartij. Dat heeft Åkesson gezegd op de Zweedse televisie, melden Zweedse media.

"We hebben twee partijen geïdentificeerd waarmee we willen samenwerken, en dat zijn de Deense Volkspartij en UKIP in Groot-Brittannië", zei Åkesson. Tegelijkertijd vindt hij wel dat het Front National een 'positieve trend' laat zien. "Partijleider Marine Le Pen probeert het stigma te doorbreken dat aan haar partij kleeft, en dat is positief."

De Zweden Democraten wilden tot nu toe niet zeggen of ze zich bij de fractie van Le Pen en Wilders zullen aansluiten. Dat de partij afhaakt, is een nieuwe tegenvaller voor de samenwerking. Wilders en Le Pen hebben partijen nodig uit minstens zeven landen, maar blijven vooralsnog steken op vijf. Een andere beoogde samenwerkingspartner, het Slowaakse SNS, haalde bij de verkiezingen geen zetels.