Advies: D66+VVD+SP in Amsterdam

D66, VVD en SP moeten om de onderhandelingstafel gaan zitten om een nieuw Amsterdams college te vormen. Er zijn weliswaar verschillen om te overbruggen, maar er zijn ook 'voldoende gemeenschappelijke doelen op veranderingen en verbeteringen in de stad', adviseren verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) dinsdagavond.

In de gesprekken stelde SP-leider Laurens Ivens bij voorbaat geen partijen uit te sluiten. Maar de geadviseerde coalitie is lastig vanwege de grote verschillen die 'mogelijk lastig te overbruggen zijn', is te lezen in het verkennersverslag.

De VVD en D66 zien de samenwerking met de SP wel zitten. Maar om de SP over de streep te trekken zijn 'stevige handreikingen' nodig op de gebieden van bijvoorbeeld armoedebestrijding, zorg en wonen.

De verkenners concluderen dat een college van D66, SP en GroenLinks nu niet tot de mogelijkheden behoort. Een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks, SP en een vierde partij zou een te 'smalle basis' hebben en wordt niet gezien als een 'logisch resultaat' van de verkiezingsuitslag.

De verkenners hebben afgelopen vrijdag met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad gesproken. Zij hebben dit keer specifiek gekeken naar de coalities waaraan partijen juist wel of niet willen meewerken.

De SP stelde vorige week nog dat de partij niet alleen met D66 en VVD wilde praten. "Die combinatie staat onder aan ons wensenlijstje. We zijn bereid tot compromissen, maar het is niet zo dat de SP alles overboord zet", zei SP-leider Ivens toen. Hij gaf de voorkeur aan een college van D66, GroenLinks en SP. Of een coalitie 'over links' waarin de PvdA, GroenLinks, SP en mogelijk een vierde partij zitting nemen.

Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft de hoofdstad nog altijd geen college. Eerdere pogingen om partijen nader tot elkaar te brengen liepen op niets uit.