Achtjarige wellicht het land uitgetrapt

Het is niet ondenkbaar dat de 8-jarige Shenjun uit Bunnik binnenkort wordt gedeporteerd naar China. Een land waar het in Nederland geboren jochie niet veel binding mee heeft en bovendien de taal niet van spreekt. Staatssecretaris Teeven is echter niet van plan om de regels van het kinderpardon te versoepelen. Een uitzetting is dus een reële mogelijkheid.

Shenjun is geboren en getogen in het Utrechtse Odijk. Mama was eerder al gevlucht uit China. Toen Shenjun net was geboren werden zoon en moeder uit het asielzoekerscentrum gezet en waren ze op slag illegaal. De twee konden echter terecht in bij een gezin dat hun een warm welkom heette.

Shenjun is helemaal thuis in Odijk. Vanaf zijn vierde zit hij op de plaatselijke Nicolaasschool. "Ik ben een echte Hollander. Ik eet Hollands, het liefst patat", weet het ventje te melden. Desondanks komt hij niet in aanmerking voor een kinderopvangvergunning, laat staan een verblijfstatus.

Zo'n beetje het hele dorp, inclusief de burgemeester zijn van mening dat het verblijf van het jongetje zou moeten worden gelegaliseerd. Ze zijn dan ook een petitie gestart om hun dorpsgenootje in ons landje te houden.