NS wil schoonmaakachterstand snel inlopen

De NS gaat ervoor zorgen dat de treinen en stations zo snel mogelijk weer schoon zijn. Dat heeft de vervoerder dinsdag beloofd in een reactie op het principeakkoord tussen schoonmaakwerkgevers en vakbonden over een nieuwe cao. Woensdag wordt er nog niet op volle kracht gewerkt omdat de leden nog met het nieuwe akkoord moeten instemmen.

De NS is blij dat de schoonmaakbedrijven en de vakbonden er 'uiteindelijk in zijn geslaagd om tot een fatsoenlijke cao te komen', aldus de vervoerder in een reactie. "Dit is goed nieuws voor de schoonmakers, de schoonmaakbedrijven en vooral voor de reiziger die helaas veel te lang de dupe was van de stakingen."

Met schoonmaakbedrijf Hago Rail Services (HRS) wil de NS nu zorgen dat de achterstand in de treinen snel wordt ingelopen en reizigers weer kunnen rekenen op schone treinen en stations, meldt het bedrijf.

Over de gang van zaken in de afgelopen vijf weken wil de NS nog een stevig gesprek voeren met de vakbonden en de werkgevers. Het bedrijf vindt dat het werd gebruikt voor acties vanwege de landelijke zichtbaarheid van vieze treinen en stations. De NS wil nu afspraken maken, 'zodat reizigers en NS-personeel niet langer de dupe worden van cao-conflicten waar zij geen partij in zijn'.

Sinds Koningsdag was veertig procent van de treinschoonmakers niet aan het werk. Op enkele stations, waaronder Amsterdam Centraal werd niet of nauwelijks schoongemaakt. De NS probeerde met vrijwilligers, extra uitzendkrachten en afvaltasjes in treinen de ergste troep op te ruimen.

De NS vindt dat het ten onrechte de rekening gepresenteerd kreeg omdat het bedrijf zich 'als opdrachtgever samen met de schoonmaakbedrijven waar zij mee werkt al jaren inspant voor een gezonde schoonmaaksector'. FNV-bestuurder Ron Meyer beaamde dinsdag na de persconferentie in Amersfoort dat de NS het 'beter deed dan sommige opdrachtgevers'. "Maar dat betekent nog niet dat het voldoende was", aldus Meyer.

Werkgeversorganisatie OSB en FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen werden het dinsdagochtend vroeg eens over een akkoord in de branche. De schoonmakers krijgen er gefaseerd 6,6 procent loon bij. Daarvoor moeten ze wel pensioenbijdrage inleveren. Als de nieuwe cao wordt goedgekeurd door de achterban van bonden en OSB, loopt de regeling tot eind 2016.