UMP-leider Copé stapt op

De Franse conservatieve partij UMP zit diep in de problemen. Niet alleen is de partij in de Europese Parlementsverkiezingen voorbijgestreefd door het extreemrechtse Front National, ook in een schandaal rond de financiering van de verloren herverkiezingscampagne van de vroegere president Nicolas Sarkozy beginnen koppen te rollen.

Na een tumultueze partijvergadering dinsdag maakten partijleden bekend dat partijleider Jean-François Copé per 15 juni opstapt. Drie oud-premiers, François Fillon, Alain Juppé en Jean-Pierre Raffarin, zullen de leiding waarnemen tot een partijcongres in oktober.

Aanleiding voor het opstappen van Copé zijn onthullingen dat een door vrienden van hem gerund pr-bedrijf miljoenen euro's heeft geïncasseerd voor fictieve of overbetaalde campagne-evenementen. Volgens de advocaat van het bedrijf was dat om de UMP te helpen meer dan tien miljoen euro aan campagne-uitgaven te verhullen; Frankrijk kent een financiële limiet van 22 miljoen euro voor presidentiële verkiezingscampagnes. Copé zegt van niets te hebben afgeweten.

De problemen van de UMP kunnen eventuele comebackpoging van Sarkozy in de verkiezingen van 2017 doorkruisen en Marine Le Pen van het Front National een opening bieden om een nog prominentere nationale rol voor haar en haar partij op te eisen.

"Ik wil dat de Fransen weten dat Sarkozy de zaak heeft bedrogen", zei Le Pen dinsdag. "Ik zie niet hoe de kandidaat Sarkozy zijn morele verantwoordelijkheid kan ontlopen."

Sarkozy heeft zich niet in het openbaar over de affaire uitgelaten. Er loopt een onderzoek naar het bedrijf, in het kader waarvan maandag kantoren van de UMP werden doorzocht.

Ondertussen dringt Marine Le Pen aan op vervroegde parlementsverkiezingen. Haar partij wil Frankrijk uit de Europese muntunie halen, een stop op de immigratie van moslims en is gekant tegen globalisering en aantasting van de Franse soevereiniteit door de Europese Unie.