Luchtmacht valt Oekraïense rebellen aan

Het Oekraïense leger is maandag begonnen met een luchtaanval op pro-Russische separatisten die het vliegveld van Donetsk bezetten. Dat heeft een bron betrokken bij de 'antiterreuroperatie' van het regeringsleger gezegd.

Maandag arriveerden enkele tientallen gewapende lieden bij het krieken van de dag op de luchthaven. De rebellen hielden de terminal bezet en dwongen het vliegveld te sluiten. Regeringsmilitairen stelden de separatisten een ultimatum. Toen zij hier geen gehoor aan gaven, begon het leger met een luchtaanval.

Over doden of gewonden bij de strijd is niets bekend. Volgens media in Donetsk vielen bij een schietpartij op het centraal station van Donetsk een dode en twee gewonden. Bijzonderheden ontbraken. In Slovjansk, honderd kilometer naar het noorden, zag een AP-verslaggever na een mortierbeschieting van de kant van het regeringsleger een dode vrouw en een dode jonge man.

Donetsk is de hoofdstad van de onlangs eenzijdig uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Bij de verkiezingen van zondag hielden rebellen alle stemlokalen in de stad gesloten. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en volgens hen geen deel meer uitmaken van Oekraïne.