Examens 'relatief rustig' met 109.000 klachten

Eindexamenkandidaten hebben dit jaar ongeveer 109.000 keer geklaagd bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ondanks veel 'onnodige fouten' van scholen spreekt de scholierenclub dinsdag nadat de laatste toetsen zijn gemaakt van een 'relatief rustige examenperiode'.

"Wij zijn blij dat scholieren ons weten te vinden, maar het klachtenaantal toont aan dat er nog steeds van alles mis gaat rondom de examens", aldus coördinator van de klachtenlijn Annelotte Lutterman.

Het College voor Examens (CvE) heeft klachten over vragen bij de vakken vmbo gl/tl economie, havo Engels, vwo Engels, vwo natuurkunde en vwo scheikunde gegrond verklaard. Daarnaast heeft het LAKS actie ondernomen met betrekking tot geluidsoverlast en organisatorische problemen. Het ging dan om bijvoorbeeld luidruchtige surveillanten of te laat uitgedeelde examens.

Verder heeft het LAKS veel contact gehad met de Inspectie van het Onderwijs om organisatorische problemen aan de kaak te stellen. Zo zijn verschillende wijzigingen in de examenopgaven niet vooraf aan het examen voorgelezen of medegedeeld. Ook zijn er scholen die niet de juiste druk van de Bosatlas geven.

Dit zijn 'onnodige fouten', aldus Lutterman. "Naast de examenstress moet een scholier zich niet druk hoeven maken over of het examen dat voor zijn neus ligt wel goed is of dat hij wel de juiste hulpmiddelen heeft." Komende tijd gaat de scholierenorganisatie in gesprek met het CvE en het Cito, de instanties die de examennormen bepalen, over de klachten.

Eindexamenkandidaten konden dit jaar naast de schriftelijke examens ook voor het eerst klagen over de praktijkexamens en de rekentoets. Toch werd het klachtenaantal van 147.000 van vorig jaar niet bereikt. De gestolen examens van het Ibn Ghaldoun college zorgden toen voor een recordaantal klachten.