CAS spreekt Deco vrij van dopinggebruik

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de Portugese oud-voetballer Deco vrijgesproken van het gebruik van doping. De geboren Braziliaan werd in maart vorig jaar gepakt na een wedstrijd van zijn Braziliaanse club Fluminense. 

Er werden sporen van furosemide, een vochtafdrijvend middel, aangetroffen in zijn urine. Dat middel wordt vaak gebruikt om prestatiebevorderende middelen te maskeren. Nadat hij een voorlopige schorsing van slechts één maand kreeg legde het Braziliaanse sporttribunaal Deco een schorsing van een jaar op. 

Deco beëindigde zijn loopbaan, naar eigen zeggen vanwege een hamstringblessure, maar stapte toch naar het CAS zodat hij zijn naam kon zuiveren. Volgens het tribunaal werden in maart van dit jaar bij nieuwe testen geen verboden middelen gevonden, waardoor hij werd vrijgesproken. 

Volgens het rapport van het laboratorium in Lausanne, waar de hertesten uitgevoerd werden, werden er wel sporen van een ander vochtafdrijvend middel gevonden. De concentratie hiervan was echter te laat voor een veroordeling. Ook werd het urinemonster aangeleverd in een 'ongebruikelijke houder', waardoor niet gegarandeerd kon worden dat er niet met het monster was gesjoemeld.