President KNAW vreest voor toekomst wetenschappers

Door jarenlange bezuinigingen op de wetenschap gaat een generatie jonge onderzoekers verloren. Dat zei president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers maandag in zijn jaarrede. Hij denkt dat het hele systeem daardoor schade oploopt.

"Promovendi en postdocs worden niet langer uit de eerste geldstroom betaald. Juist jonge onderzoekers bevinden zich daardoor in een keiharde competitie van 'publish of perish'", aldus Clevers. "Dat we een generatie jonge onderzoekers gaan missen is al erg genoeg. Maar daardoor zal ook de productiviteit van het systeem averij oplopen."

De jonge mensen zijn immers degenen die het echte werk verrichten, vindt de KNAW-voorzitter. "Zij doen de experimenten, nemen de interviews af, onderzoeken bronnen en verzamelen data."

Clevers reikte minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) suggesties aan voor de herziening van het wetenschapsbeleid. Hij daagt de bewindslieden uit daarbij ook in te gaan op de vraag hoe de beste wetenschappers voor Nederland te behouden.

Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam Alexander Rinnooy Kan deed als gastspreker op de Akademiemiddag ook een beroep op de minister en staatssecretaris. Hij vroeg de bewindslieden zich hard te maken voor de Nederlandse wetenschap.

De 64-jarige voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad ontving maandag uit handen van Clevers de Akademiepenning voor zijn inzet voor de wetenschap.