Minder erfelijke aandoeningen bij bastaardhonden

Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer na onderzoek hierover van de Universiteit Utrecht.

Labradors hebben bijvoorbeeld meer aandoeningen aan ellebogen en heupen dan bastaards en de leeftijd waarop gewrichtsproblemen optreden bij de chihuahua en Franse bulldog is lager dan bij kruisingen.

"Het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed", vindt Dijksma. "Het welzijn van huisdieren staat wat mij betreft voorop. Fokkers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de koper van een hond of kat speelt hierin een rol."

De staatssecretaris heeft een vervolgonderzoek ingesteld naar de gezondheid van andere honden- en kattenrassen. Ook worden betrokken rasverenigingen en fokkers aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze erfelijke aandoeningen. Verder moeten consumenten weten waar op te letten bij de aanschaf van een huisdier van een bepaald ras.

Vorige week maakte de branche al bekend dat er een fokkerskeurmerk komt. Alleen fokkers die het beste met de dieren voorhebben zouden zo'n keurmerk kunnen krijgen.