Overijsselse Vecht treedt buiten oevers na regenval

Door hevige regenval in Duitsland en Oost-Nederland stijgt het water in de rivier de Vecht. Op sommige plekken zijn de uiterwaarden onder water gelopen. Waterschap Groot Salland adviseert de waterstand in de gaten te houden.

Campings en recreatiebedrijven langs de Vecht tussen Zwolle en Ommen zijn inmiddels gewaarschuwd voor mogelijke wateroverlast. De stuwen bij Vilsteren en Vechterweerd zijn neergelaten waardoor het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar onder andere het IJsselmeer.

"Er is nog niet zo veel aan de hand", zegt een woordvoerder. "De uiterwaarden zijn ervoor om water op te vangen. Bijzonder is wel de periode van het jaar, dat het nu al gebeurt komt niet zo vaak voor." Hij omschrijft de gevolgen vooral als lastig.

Zo neemt de gemeente Dalfsen met het waterschap maatregelen om het evenemententerrein langs de Vecht, waar een kermis staat gepland, droog te houden. Hiervoor worden grote zandzakken geplaatst.

Naar verwachting houdt de hoge waterstand een aantal dagen aan, meldt het waterschap. Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die dinsdag en woensdag nog valt.