Rutte moet uitleg geven over EU-prioriteiten

Premier Mark Rutte (VVD) moet dinsdag in de Tweede Kamer opheldering geven over de prioriteiten voor de Europese Unie waar hij vorige week woensdag mee kwam. Het lijstje van Rutte zorgde voor onenigheid in het kabinet.

Omdat Rutte dinsdagavond in Brussel moet zijn voor overleg met zijn collega-regeringsleiders, komt de Tweede Kamer bij hoge uitzondering op dinsdagochtend bijeen. Normaal is dat dagdeel gereserveerd voor fractievergaderingen. Ook het wekelijkse mondelinge vragenuur is geschrapt om ruimte te maken voor het debat.

Een dag voor de verkiezingen presenteerde Rutte in een interview de vijf kerntaken waar de EU zich de komende vijf jaar op moet richten: een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt.

Het lijstje van Rutte was tegen het zere been van de PvdA, die in de Europese verkiezingscampagne maar één thema had: werkgelegenheid. PvdA-leider Diederik Samsom nam dan ook meteen afstand van het lijstje. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) distantieerde zich eveneens, waarna de oppositie opheldering eiste.

Na een dag van openbaar gesteggel en ruzie achter de schermen kwamen Rutte en Timmermans met een gezamenlijke brief. Daarin was ineens sprake van veel meer prioriteiten: zo moest de EU zorgen voor 'meer werk en fatsoenlijk werk' en pleitten Rutte en Timmermans voor meer coördinatie in het buitenlands beleid.

Tijdens het debat gaat Rutte naar verwachting ook in op de uitslag van de Europese verkiezingen, die in diverse landen grote winst opleverden voor eurosceptische partijen. Ook zal het gaan over de stoelendans die nu in de EU op gang komt, te beginnen met de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden.

Na het debat reist Rutte naar Brussel, waar hij aanschuift bij een informeel diner van de Europese regeringsleiders. Bij het diner wordt gesproken over de verdeling van de EU-posten en de prioriteiten voor de komende jaren. Ook wordt aandacht besteed aan de presidentsverkiezingen in Oekraïne.