FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 januari 2014

Kerkhove verliest in tweede ronde in Daytona Beach

Lesley Kerkhove heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in Daytona Beach. De tennisster uit Zierikzee verloor donderdag in de tweede ronde met 7-5 en 6-3 van de Roemeense Cristina Dinu. Ze reist nu terug naar Nederland om zich met het Fed Cup-team voor te bereiden op de komende wedstrijden in Boedapest.

De 22-jarige Kerkhove, die begon met een zege op de Hongaarse routinier Melinda Czink, maakte tegen Dinu in de eerste set een 4-0 achterstand ongedaan. Bij 5-4 mocht ze serveren voor de setwinst, maar ze leverde haar opslag in. In het tweede bedrijf ging het tot 3-3 gelijk op, maar daarna won de Roemeense drie games op rij.

Het was voor Kerkhove het tweede toernooi op rij in de Verenigde Staten. Vorige week werd de nummer 258 van de wereld in Port St. Lucie in de eerste ronde uitgeschakeld.

Waddeneilanden unaniem tegen groot windmolenpark

De vijf Waddeneilanden zijn unaniem tegen de bouw van een groot windmolenpark boven Ameland en Schiermonnikoog. Ze hebben hun zorgen hierover geuit in een brief aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Dat meldt het Eilander College, een samenwerkingsverband tussen de eilanden, donderdag.

Kamp heeft onderzoek gedaan naar de plaatsing van het windmolenpark, maar de eilanden hebben 'grote twijfels over de eenzijdige benadering' van zijn onderzoek. De eilanden zijn voor duurzame energieopwekking, maar een windmolenpark op zes kilometer van de kust gaat ze te ver. Het windmolenpark zou driehonderd megawatt aan energie moeten opwekken.

Het Eilander College laat in een verklaring weten dat de grootschaligheid van het park 'niet te verantwoorden is ten opzichte van het groter maatschappelijk belang van het Waddengebied als een van de top toeristische bestemmingen van Nederland'.

De eilanden zijn van mening dat ook de scheepvaartveiligheid, vogeltrekroutes, de status van de Waddenzee als Werelderfgoed en afspraken met Duitsland en Denemarken over beschermingszones in het geding komen. In de brief wordt Kamp met klem gevraagd af te zien van het windmolenpark. De eilanden hopen dat de minister rond de tafel wil om nader te overleggen over hoe ze nu verder gaan.

Het is de bedoeling dat Nederland in 2020 zesduizend megawatt energie uit wind haalt. Het rijk en de provincies hebben vorig jaar een akkoord gesloten om deze doelstelling te behalen. Uit een donderdag uitgebracht advies van de Commissie voor de milieurapportage blijkt echter dat niet alle gebieden die in beeld zijn als mogelijke locatie voor windmolenparken goed zijn beoordeeld.

De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) laat weten dat zij het noodzakelijk vindt dat dit alsnog wordt gedaan. Ook moet daarmee haast worden gemaakt, omdat de bouw van een windmolenpark zo'n vijf tot zeven jaar duurt. De associatie is bang dat de doelstelling voor 2020 anders niet wordt gehaald. De NWEA is van plan contact op te nemen met het rijk en provincies over de kwestie.

Extra surveillance spoor Lelystad na ijzeren staaf

Het spoor bij Lelystad wordt extra in de gaten gehouden nadat er afgelopen weekend een ijzeren staaf werd aangetroffen. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail laat donderdagavond weten dat extra wordt gesurveilleerd.

Een intercitytrein reed zondagavond over de staaf. Het voorwerp sloeg door de vloer en maakte een gat in het bordes achter de cabine van de machinist. In de trein zaten 150 passagiers. De politie noemde het eerder een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

Woensdag meldde de politie negentien tips binnen te hebben gekregen over de staaf. Een aantal daarvan zouden bruikbare aanwijzingen bevatten. De tips gaan vooral over de mogelijke herkomst van het stuk ijzer. De NS heeft 2500 euro uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak.

Onderzoek HEMA naar dwangarbeid

De HEMA gaat in de archieven duiken om uit te pluizen of het bedrijf enkele decennia geleden inderdaad producten heeft ingekocht die zijn gemaakt door politieke gevangenen in de Duitse Democratische Republiek (DDR). Een woordvoerder van de HEMA geeft donderdagavond wel aan dat het lastig zal zijn informatie hierover te achterhalen, omdat het bedrijf de afgelopen decennia een aantal keer van eigenaar is gewisseld. "Het is de vraag wat bewaard is gebleven."

Het televisieprogramma EénVandaag onthulde donderdag dat Nederlandse bedrijven als HEMA, C&A, Wehkamp, Philips, Shell en Maxis in de jaren zeventig en tachtig producten lieten maken door politieke gevangenen in de DDR. Modeketen C&A verkocht sportschoenen en waarschijnlijk ook dameskousen die gemaakt werden door slachtoffers van het communistische regime in de DDR. HEMA liet oranje brooddozen maken bij een bedrijf in Beierfeld.

De woordvoerder van HEMA geeft aan dat het voor het bedrijf nieuwe informatie is. De HEMA keurt dergelijke praktijken volgens haar af. "Het past totaal niet bij de aard van het bedrijf." Het is wel de vraag of de inkopers destijds wisten van de dwangarbeid, geeft ze aan. "Veertig jaar geleden zag de wereld er anders uit qua transparantie en het weten waar wat vandaan komt."

Wehkamp geeft in een reactie op de website van Eenvandaag aan het te werk stellen van politieke gevangenen met kracht te veroordelen. "Het past absoluut niet bij de wijze hoe we vandaag de dag als wehkamp.nl zakendoen." Wehkamp stelt zich moeilijk voor te kunnen stellen dat de medewerkers destijds van de praktijken op de hoogte waren, maar stelt ook dat 'het een en ander natuurlijk ook wel in een perspectief geplaatst' kan worden. "We praten over feiten die nu aan het licht komen van zaken die 34 jaar geleden hebben gespeeld. De tijdsgeest was toen anders."

Ook Wehkamp geeft aan dat de kwestie onderzoeken lastig wordt."In dit geval gaat het om informatie van 34 jaar geleden, een tijd waarin Wehkamp een postorderbedrijf was onder de vlag van een Engels moederbedrijf. De administratieve gegevens uit die tijd zijn niet bewaard, dus een onderzoek wordt erg lastig."

'Duizenden gezinnen al maanden zonder toeslagen'

Ruim honderdduizend gezinnen hebben al twee maanden geen toeslagen gekregen door grote achterstanden bij het controleren van rekeningnummers bij de Belastingdienst. De problemen met het uitbetalen van de toeslagen zouden nog maanden kunnen duren. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond op gezag van medewerkers van de Belastingdienst.

Mensen kunnen toeslagen vanaf december nog maar op een rekeningnummer krijgen. Hiermee moet fraude worden tegengegaan. De Belastingdienst zou echter enorme achterstanden hebben bij het controleren van de rekeningnummers.

Telefonisch contact krijgen met medewerkers van de Belastingdienst zou ook nog eens haast onmogelijk zijn, omdat er door de drukte bijna geen doorkomen aan zou zijn. Mensen die het wel lukt iemand te spreken te krijgen zouden te horen krijgen dat het geld snel wordt gestort, maar dat zou vervolgens niet gebeuren.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil snel in debat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). "Hij moet uitleggen hoe hij de boel weer op orde gaat brengen. Ik ben vooral benieuwd welke actie hij heeft ondernomen om problemen bij mensen met een minimuminkomen nu en in de toekomst te voorkomen. Deze huishoudens kunnen niet zonder de toeslagen en moeten zich bij zulke achterstanden in de schulden steken, met alle gevolgen van dien. Dat mag de staatssecretaris niet laten gebeuren."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft aan opheldering te willen over de aard en omvang van het probleem. Omtzigt heeft Kamervragen over de kwestie gesteld aan Weekers, die hij voor dinsdagmiddag beantwoord wil zien. "Mensen kunnen niet maanden wachten op een kinderopvangtoeslag. En de Belastingtelefoon hoort bereikbaar te zijn", aldus de CDA'er.

Quintana de beste in bergrit in San Luis

Nairo Quintana heeft donderdag de vierde etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. De Colombiaanse renner van Movistar kwam na 168,7 kilometer solo aan boven op de Alto del Amago. De Argentijn Sergio Godoy finishte als tweede, voor de Colombiaan Darwin Atapuma van BMC.

Door zijn overwinning naderde Quintana, die vorige zomer als tweede eindigde in de Tour de France, klassementsleider Phillip Gaimon tot op vier seconden. Achter de Amerikaan en de Colombiaan, staat Marc de Maar derde. De Ronde van San Luis duurt tot en met zondag. Vrijdag staat een tijdrit over 19,2 kilometer op het programma.

Man ontdekt bevroren vos in meer

In Nederland mag het bij 1 milimeter sneeuw al een 'winter des doods' zijn, in Zweden weten ze wel beter. De 26-jarige Zweed Jeffer Sandström kreeg namelijk gisteren de schrik van zijn leven toen hij aan het schaatsen was op een meer in de buurt van Jönköping. De man trof in het ijs een compleet bevroren vos aan.

Nadat het een aantal dagen stevig had gevroren leek het Sandström wel een goed idee om het bevroren meer uit te proberen. In het meer lag een ijslaag van zo'n 3 tot 5 centimeter dikte en afgezien van wat gekraak was de ijsvloer prima te berijden.

De Zweed was al enige uren aan het schaatsen toen hij vanuit een ooghoek iets in het ijs zag steken. In eerste instantie dacht Sandström dat iemand afval had achtergelaten, maar bij nader onderzoek bleek er tot zijn grote verbazing een complete vos in het ijs te liggen.

Het wilde dier is waarschijnlijk door het ijs gezakt, kon daarna niet meer aan wal komen en is verdronken in het ijskoude water. Het is niet de eerste keer dat er een bevroren dier in een Scandinavisch meer aan wordt getroffen. Zo werd in Noorwegen al eens een eland en een complete school vis in bevroren toestand in een meer aangetroffen.

Van der Garde in pikorde voor Sirotkin

Giedo van der Garde is bij het Formule 1-team Sauber in de pikorde boven Sergey Sirotkin gesteld, zo meldt het Zwitserse Blick. De Nederlandse rijder is bij de renstal uit Hinwil zowel test- als reservecoureur, terwijl Sirotkin alleen als testrijder genoemd is.

Sirotkin werd vorig jaar binnengehaald als redder van het team vanwege het Russische geld dat hij claimde mee te brengen. Hij zou klaargestoomd worden voor een F1-debuut voor dit seizoen en de Russen zouden Sauber over kunnen nemen, maar omdat betalingen uitbleven, is de 18-jarige rijder nu op een zijspoor gezet.

In plaats daarvan heeft Sauber gekozen voor het geld dat Adrian Sutil en Esteban Gutierrez meebrengen. Ook is Van der Garde aangesteld als derde rijder en niet Sirotkin die zich nu tevreden moet stellen met een bijrolletje. Het is dan ook niet bekend of zijn rol uitgespeeld is of dat de Russen alsnog met de Roebels over de brug gaan komen.

Sauber zal tijdens de wintertests alleen Sutil en Gutierrez in gaan zetten. Van der Garde zal in Bahrein voor het eerst een vrijdagtraining gaan rijden voor zijn nieuwe werkgever. Hoe het schema daarna uit gaat zien is nog niet bekend.

[vid] [upd] 'Hari was sussende factor'

Het bewijs tegen Badr Hari zou in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd en weerlegbaar zijn. Dat betoogden althans Hari's advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf donderdag in hun pleidooi.

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag vier jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk, tegen de 29-jarige, agressieve kickbokskampioen. De eis gold voor een serie zware geweldsincidenten. De rol van Hari was - volgens de raadslieden - in veel gevallen juist sussend en bemiddelend, terwijl het OM hem juist een 'terroriserende' factor in het Amsterdamse uitgaansleven noemde.

Ficq vulde een groot deel van de dag met pogingen getuigenverklaringen en bewijsmateriaal tegen de kickbokser in de zaak van de mishandeling van zakenman Koen Everink onderuit te halen. Volgens de raadsvrouw is voor het leeuwendeel van de aanklachten geen overtuigend bewijs, maar heeft justitie zich laten leiden door een tunnelvisie met als beoogd doel de veroordeling van Hari. Ficq stelde dat vrijwel alle feiten op de tenlastelegging - acht geweldsincidenten - vrijspraak moet volgen.

Wat betreft de mishandeling van Everink tijdens dancefeest Sensation White wil zij dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard vanwege onregelmatigheden in het politieonderzoek. Het OM heeft een aantal fouten erkend, maar beoordeelt die niet als cruciaal. Ficq vindt het daarnaast onbestaanbaar dat het OM geen vraagtekens zet bij de verklaringen van Everink, die vanwege zijn drankgebruik en tijdelijke bewusteloosheid veel herinneringen zou hebben gereconstrueerd met hulp van anderen.

Ook de overtuiging van het OM dat de mishandeling in skybox 233 in de Arena was gepland bestrijdt Ficq. Die is volgens haar alleen gebaseerd op de verklaring van een barmeisje dat werd weggestuurd. De advocaat betoogde dat haar vertrek niet relevant en toevallig was.

Voor het medeplegen van de mishandeling van Everink is volgens de raadsvrouw ook geen bewijs. Alleen van Hari's medeverdachte Ferhat Y., tegen wie twintig maanden is geëist, staat vast dat hij Everink echt heeft mishandeld, zei ze. Hun verklaringen zijn tegenstrijdig, dus van samenwerking kan volgens Ficq geen sprake zijn geweest. Bovendien heeft Hari Y. een bloedneus geslagen, wat volgens haar de gevonden bloedsporen van de vechtsporter verklaart. Het enige waarvoor hij kan worden veroordeeld is de 'corrigerende tik' die Hari heeft bekend, aldus Ficq, die dat eenvoudige mishandeling noemde.

Ficqs collega Marnix van der Werf liep de andere mishandelingen waarvan Hari wordt verdacht langs. Ook hij zaaide twijfel over de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen en bewijzen waarop het OM zich baseert. Voor de beweerde rol van Hari in de gebeurtenissen in uitgaansgelegenheden als Jimmy Woo, Club Air, Cooldown Cafe en Blinq zijn geen betrouwbare getuigenverklaringen afgelegd, betoogde Van der Werf. Ook veiliggestelde camerabeelden leveren onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van Hari, is het oordeel van de advocaat, die voor vrijwel alle feiten vrijspraak vroeg.

De rechtbank doet naar verwachting over ruim twee weken uitspraak.

Update


In de rechtzaal werd vandaag ook een filmpje getoond van hoe de gewonde Koen Everink de skybox wordt uitgesust door Badr. Als je goed kijkt zie je z'n voet los van z'n enkel bungelen, wat dit een aardig staaltje conflictbeheersend 'sussen' maakt.

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 4

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK!toen: Pink Floyd - Animals (1977)

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 37 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 23 januari 1977 dat Animals, het tiende album van de groep Pink Floyd, in de platenwinkels verscheen. Animals was een concept album waarop de groep op onverhulde wijze commentaar gaf op de sociale en politieke situatie van Groot-Brittannië in die jaren.

Pink Floyd - Animals

De voorgaande jaren
Pink Floyd was een band die in de vroege zeventiger jaren wereldberoemd was geworden met klassiekers als Atom Heart Mother, Dark Side of the Moon en Wish You Were Here. Tot 1975 had de groep een deal gehad bij platenmaatschappij EMI, waarbij ze ongelimiteerd gebruik konden maken van een studio. Toen aan deze deal een einde was gekomen moest de groep op zoek naar een eigen studio. Toen in Islington een oude kerk te koop werd aangeboden hoefde de groep dan ook niet lang na te denken. Het gebouw werd verbouwd tot een opnamestudio en opslag voor de band en in april 1976 kon Pink Floyd in hun Britannia Row Studio beginnen aan de opnames van het volgende album Animals.

Pink Floyd - Animals 3

Het concept van Animals
Animals was een concept van Roger Waters en was gebaseerd op de politieke fabel Animal Farm van George Orwell. In de wereld van Animals leven slechts drie diersoorten: Strijdlustige honden, gewetenloze varkens en hersenloze schapen. Waar het boek van Orwell zich op het Stalinisme richtte is Animals meer een klacht in de richting van het kapitalisme.

In de drie centrale nummers op het album worden de drie diersoorten gebruikt om het menselijke gedrag te omschrijven. Zo staan de honden symbool voor de gewetenloze zakenmensen, die denken dat ze alles onder controle hebben. Uiteindelijk zullen ze aan het einde alsnog ten onder gaan.

You gotta be crazy, you gotta have a real need.
You gotta sleep on your toes, and when you're on the street,
You gotta be able to pick out the easy meat with your eyes closed.
And then moving in silently, down wind and out of sight,
You gotta strike when the moment is right without thinking.

And after a while, you can work on points for style.
Like the club tie, and the firm handshake,
A certain look in the eye and an easy smile.
You have to be trusted by the people that you lie to,
So that when they turn their backs on you,
You'll get the chance to put the knife in.

You gotta keep one eye looking over your shoulder.
You know it's going to get harder, and harder, and harder as you get older.
And in the end you'll pack up and fly down south,
Hide your head in the sand,
Just another sad old man,
All alone and dying of cancer.

Pink Floyd - Animals 4

De varkens verwijzen naar de personen die daadwerkelijk de macht in handen hebben: politici en opiniemakers. Zo krijgt onder meer de toenmalige censuur- en moraalridder Mary Whitehouse een flinke veeg uit de pan.

Hey you, Whitehouse,
Ha ha charade you are.
You house proud town mouse,
Ha ha charade you are
You're trying to keep our feelings off the street.
You're nearly a real treat,
All tight lips and cold feet
And do you feel abused?
.....! .....! .....! .....!
You gotta stem the evil tide,
And keep it all on the inside.
Mary you're nearly a treat,
Mary you're nearly a treat
But you're really a cry.

Pink Floyd - Animals 5

De schapen staan tenslotte symbool voor de rest van het volk, dat meningloos en zonder enige vorm van zelfreflectie als kuddedieren achter de leider aanloopt. Uiteindelijk is er nog een sprankje hoop als de schapen in opstand komen en een achtervolgende hond afmaken.

The Lord is my shepherd, I shall not want
He makes me down to lie
Through pastures green He leadeth me the silent waters by.
With bright knives He releaseth my soul.
He maketh me to hang on hooks in high places.
He converteth me to lamb cutlets,
For lo, He hath great power, and great hunger.
When cometh the day we lowly ones,
Through quiet reflection, and great dedication
Master the art of karate,
Lo, we shall rise up,
And then we'll make the bugger's eyes water.

Bleating and babbling I fell on his neck with a scream.
Wave upon wave of demented avengers
March cheerfully out of obscurity into the dream.

Have you heard the news?
The dogs are dead!
You better stay home
And do as you're told.
Get out of the road if you want to grow old.

Pink Floyd - Animals inside

Pink Floyd reageerde daarnaast met Animals ook tegen de snel opkomende punkbeweging. Bij een optreden op de Engelse televisie van The Sex Pistols droeg Johnny Rotten een T-shirt met de tekst 'I Hate Pink Floyd'. Punkers vonden het namelijk wel leuk om op alles af te geven wat de vorige generatie nog zo mooi had gevonden. Nick Mason zou in een later interview erkennen dat hij de punkscene wel kon waarderen. Uiteindelijk was het een muziekgenre dat in dezelfde underground was ontstaan alswaar Pink Floyd ooit was ontstaan, als tegengeluid van de toenmalige generatie.

Pink Floyd - Animals tape

De opnames
Van april tot december 1976 was Pink Floyd in hun Britannia Row Studio bezig met de opnames van Animals. Achter de knoppen hun vertrouwde technicus Brian Humphries, die eerder ook al zijn diensten had geleverd bij onder meer Ummagumma, Music From the Body (Ron Geesin & Roger Waters) en Wish You Were Here.

De eerste nummers die werden opgenomen waren de tracks 'Raving and Drooling' en 'You've Got to Be Crazy', een tweetal liedjes dat over was gebleven na de opnames van Wish You Were Here. Deze zouden respectievelijk als 'Sheep' en 'Dogs' op het album verschijnen. De twee nummers werden bewerkt zodat ze beter in het concept van Animals pasten. Het volgende nummer dat werd opgenomen was 'Pigs (Three Different Ones)', een nummer dat tussen de twee vorige liedjes in werd geplakt. Als laatste was 'Pigs on the Wing' aan de beurt. Nadat het nummer voltooid was, werd het in twee delen geknipt, als opener en afsluiter van het Animals-concept.

Op het nummer 'Dogs' na, waar David Gilmour aan mee had geschreven, waren alle composities van de hand van Roger Waters. Gilmour was net voor de eerste keer vader geworden en had zodoende weinig aan dit album toe te voegen. Waters had 'Dogs' ook duidelijk geschreven referenties naar zijn eigen privéleven. Zo had de muzikant een oogje op Carolyne Anne Christie, die op dat moment nog getrouwd was met Rock Scully, de manager van de band Greatful Dead. Richard Wright had ondertussen problemen in zijn huwelijk en zou op Animals niet in de credits terug te vinden zijn. Wright zou later met weemoed aan die tijd terugdenken: "Animals was geen fijne plaat om op te nemen ... het was op dat moment dat Roger echt begon te geloven dat hij de enige componist in de groep was. Dat het aan hem te danken was dat de groep nog bestond. Toen hij deze ego trip begon te ontwikkelen was er één persoon waarmee hij een conflict zou krijgen en dat was ik." Ook Nick Mason zou bij de productie van Animals vooral op de achtergrond meewerken.

De groep zat er ondertussen over na te denken om een extra gitarist aan te trekken voor de komende concerten en hadden zodoende gitarist Snowy White uitgenodigd. Die mocht meteen aan het werk toen Waters en Mason bij het afmixen per ongeluk een complete solo van Gilmour hadden gewist. Niet veel later zou de solo van 'Pigs on the Wing' opnieuw op de gevoelige band staan.

De Nederlandse cassette van Animals
De Nederlandse cassette van Animals

De hoes
Nadat de opnames waren afgerond werd het tijd om na te denken over een passende hoes. De ontwerpers van Hipgnosis, de vaste leveranciers van de prachtige hoezen voor de vorige Pink Floyd-albums, kwamen met een drietal voorstellen. Zo was er een ontwerp waarbij een klein kind de slaapkamer van de ouders ingaat terwijl deze liggen te wippen. Het uiteindelijke ontwerp was afkomstig van Waters. Waters woonde in die tijd in de omgeving van Clapham Common en reed zodoende vaak langs de oude afgeleefde electriciteitscentrale Battersea Power Station.

De Nederlandse Picture Disc
De Nederlandse Picture Disc

De Australische artiest Jeffrey Shaw werd ingehuurd om een 9 meter lange ballon in de vorm van een varken te maken. Het opgeblazen beest kreeg al snel de naam Alfie. Het varken werd gevuld met helium en kwam aan een stevig stuk touw boven de fabriek te hangen. Omdat de weergoden tegen zaten werd de fotosessie een dag uitgesteld en werd er een schutter ingehuurd die de opdracht kreeg om Alfie neer te schieten als ze zou 'ontsnappen'. Op de tweede dag van de fotosessie had manager Steve O'Rourke verzuimd om de schutter opnieuw te boeken en je raadt het vast al; het touw knapte en Alfie was spoorloos verdwenen.

Zweden
De Zweedse cassette van Animals

Het varken was losgebroken en zweefde in de richting van de aanvliegroute voor Heathrow. Nadat een piloot een melding had gedaan van de ufo ging een politiehelicopter op onderzoek uit en trof al snel het zwevende varken aan. De luchtvaartautoriteiten konden niet veel meer doen dan de arriverende vliegtuigen waarschuwen voor het vliegende monster en zagen het beest richting Chatham verdwijnen op de radar. Alfie zou uiteindelijk in het graafschap Kent landen en joeg daarbij ook nog een kudde koeien de stuipen op het lijf. De daaropvolgende dag werden er eindelijk foto's van het beest boven de oude centrale gemaakt, maar omdat men meer te spreken was over eerder gemaakte foto's van het gebouw besloot men om een afbeelding van het varken in één van die foto's te monteren.

Ook de labels op de plaat waren in het thema van de plaat gemaakt. Zo zien we op de A-kant van de plaat een fisheye-foto van een hond op het Engelse platteland, terwijl we op de B-kant schapen en varkens in datzelfde landschap zien dwalen.

Het album

Pink Floyd - Animals a

Kant A:
01 Pigs On The Wing (Part One) 1:24
02 Dogs 17:01

Pink Floyd - Animals b

Kant B:
01 Pigs (Three Different Ones) 11:20
02 Sheep 10:22
03 Pigs On The Wing (Part Two) 1:24

De ontvangst
Vanaf 23 januari 1977 lag Animals voor het eerst in de Britse platenwinkels. De Amerikaanse fans mochten nog wachten tot 12 februari. Een dag eerder was kant A van de elpee al volledig te horen geweest in de radioshow van John Peel en de elpees gingen als warme broodjes over de toonbanken. Animals zou in de Britse lijsten de 2e plaats halen, in Amerika bleef de plaat hangen op de 3e positie in de top 100. De NME (New Musical Express) omschreef de plaat als 'één van de meest extreme, meedogenloze, schrijnende en ronduit iconoclastische stukken muziek die ooit beschikbaar werden gemaakt aan deze kant van de zon'. Ook werd de muziek van Pink Floyd vanaf dat moment ook wel aangeduid met de term dinosaurus-rock.

De heruitgave op Japanse cd
De heruitgave op Japanse cd

De verschillende versies van de plaat
Animals verscheen in 1977 op het Harvest label, in Amerika werd de plaat op Columbia Records uitgebracht. In Zuid-Amerikaanse landen en Azië verscheen de elpee op CBS records. In 1985 verscheen Animals ook bij Columbia Records op cd. In 1994 verscheen het album in een geremasterde uitvoering op cd met een nieuwe hoes, gevolgd door een gelimiteerde uitgave van het album op vinyl in 1997. Datzelfde jaar verscheen the 20th Anniversary Edition in Amerika, gevolgd door een heruitgave in 2000 op Capitol Records. Ook is Animals terug te vinden in de 9-cd box set Shine On uit 1992.

[Upd] Winter des Doods begonnen

We hebben er even op moeten wachten, maar hij is er dan eindelijk: de Winter des Doods. In Delfzijl is namelijk zojuist de eerste sneeuw gevallen.

Sinds even over vijven komt de witte prut in de noordelijkste stad van het land naar beneden. Meteo Delfzijl rept over 'matige sneeuwval'.

Weeramateur Jannes Wiersema uit Roodeschool vindt het allemaal geweldig. "Het wordt al mooi wit", meldt hij.

Update 21.55 uur:
Het winterweer is ook de NS inmiddels opgevallen. Op hun website meldt het spoorbedrijf dat alle treinen tussen Groningen en Delfzijl zijn komen te vervallen. De NS voert namelijk 'herstelwerkzaamheden' uit. Pas morgenochtend zullen de treinen weer volgens het dienstrooster rijden.

Update 22.22 uur:
Het is niet de NS die naar Delfzijl rijdt, maar Arriva. De treinuitval heeft overigens niets te maken met de sneeuw, maar met het ongeval bij Hilversum vorige week. ProRail voert nu herstelwerkzaamheden uit aan wissels naar aanleiding van de treinramp.

'Winter des Doods, oh noes!'

Snowden: herstel van 'NSA-schade' mogelijk

De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden denkt dat de samenleving kan herstellen van de "schade die door de spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA is aangericht aan de vrijheid van de burgers". Snowden antwoordde bevestigend toen dit werd voorgelegd tijdens een vraag-en-antwoordsessie donderdag via een IJslandse website die hem ondersteunt.

"We kunnen de wetten corrigeren, het werk van geheime diensten inkrimpen en de hoge functionarissen die voor onrechtmatige programma's verantwoordelijk zijn ter verantwoording roepen," aldus Snowden. De klokkenluider bracht vorig jaar een lading geheime informatie van en over de NSA in openbaarheid. Hij verblijft in Rusland dat hem tijdelijk asiel heeft verleend.

Nintendo is nieuwe, gevaarlijke, party-drug

De Belgische organisatie BEWSD (Belgian Early Warning System on Drugs) waarschuwt voor een xtc-pil genaamd Nintendo. De pil heeft niets te maken het Japanse Nintendo, bekend van Mario en Zelda, maar lijkt wel op het logo van de game developer.

De pil bevat een uitzonderlijk hoog gehalte MDMA, het actieve bestandsdeel van xtc. Een aantal pillen is in de regio Brussel aangetroffen en wordt op dit moment onderzocht door Modus Vivendi. Modus Vivendi is een project waar drugsgebruikers anoniem hun drugs kunnen laten testen.


De Nintendo-pil (Foto: BEWSD)

Aliens in je Call of Duty-game

Dit keer geen zombies, maar aliens voor Call of Duty. In de Call of Duty: Ghosts Extinction Episode 1 Nightfall-uitbreiding breken de buitenaardse wezens uit en moet je ze zien uit te roeien. Dit zal niet gemakkelijk gaan, maar uiteraard krijg je speciale wapens tot je beschikking.

Nightfall zal onderdeel uitmaken van Onslaught welke 28 januari als eerste op Xbox 360 en Xbox One zal verschijnen. Andere platformen zijn later aan de beurt. 

Bandenwarmers in F1 verboden vanaf 2015

Vanaf 2015 zullen er geen bandenwarmers meer gebruikt mogen worden in de Formule 1. Dit heeft  de World Motor Sport Council van de FIA vandaag bekend gemaakt, samen met een aantal andere regelwijzigingen voor komend en volgend seizoen.

Voor komend seizoen is er de mogelijkheid een tijdstraf van vijf seconden op te leggen. Deze mag voorafgaand aan een pitstop worden ingelost. Ook zijn monteurs voortaan verplicht ook tijdens de kwalificatie een helm te dragen, dit was tot nu toe alleen tijdens de races. Daarnaast is het nu expliciet verboden om de auto tijdens de uitloopronde naast de baan te parkeren omdat er anders te weinig brandstof in de tank zit voor een monster. Tot slot is voor 2014 het minimum gewicht met een kilo verhoogd naar 691 kg. Dit is omdat de banden zwaarder zijn geworden.

Voor 2015 zijn bandenwarmers dus verboden. Dat jaar zal het minimum gewicht zal met tien kilo omhoog gaan en mag het voorste deel van het chassis om veiligheidsredenen niet al te steil naar achteren omhoog lopen.

Tot slot heeft de F1 Strategy Group besloten dat er in juni een plan voor het budgetlimiet bij de World Motor Sport Council wordt ingediend, zodat dit in 2015 kan worden ingevoerd.

Kingdom Come: Deliverance op Kickstarter

Er zijn genoeg projecten op Kickstarter te vinden die gestart worden door developers van games. We kunnen lang niet over elk project berichten, maar sommige vallen op. Eén daarvan is Kingdom Come: Deliverance, een realistische open world rpg die speelt in Europa in de middeleeuwen.

Je speelt een smid die een wens van zijn overleden vader wil vervullen. Uiteraard trek je de wijde wereld in en moet je allerlei gevaar verslaan. De game speelt vanuit een first person-beeld. Tot nu toe is het vrij standaard, maar wat dit project doet afwijken van de rest is dat er al een deal is met een geldschieter. Het project moet echter 500.000 dollar ophalen om te bewijzen dat er ook vraag naar de game is, anders gaat de geldkraan alsnog dicht.

De game wordt gemaakt met de CryEngine en staat gepland voor een release op pc in het vierde kwartaal van 2015. Xbox One en PlayStation 4 zijn mogelijk ook beschikbaar, maar dat is afhankelijk van eventuele goedkeurig van Microsoft en Sony.

In totaal zal de game in drie delen uitgebracht worden en zullen ze samen meer dan 70 uur aan gameplay bieden.

Bieber op borgtocht vrij

De Canadese popster Justin Bieber is donderdag op borgtocht vrijgelaten nadat hij eerder op de dag in de Amerikaanse staat Florida was aangehouden voor rijden onder invloed en te hard rijden.

Zijn voorgeleiding via een videoverbinding even daarvoor was live op de Amerikaanse televisie. Te zien was hoe Bieber in rode gevangeniskleding de rechter aanhoorde en hoe zijn advocaat het woord namens hem voerde. Hij werd uiteindelijk tegen een borg van 2500 dollar (ruim 1800 euro) vrijgelaten. Buiten klom hij op het dak van zijn suv en zwaaide hij naar fans.

Volgens de politie in Miami was de 19 jaar oude Bieber aangehouden terwijl hij donderdagochtend vroeg op het strand racete. In zijn gehuurde Lamborghini nam Bieber het op tegen een vriend, de zanger Khalil Sharieff, die een gehuurde rode Ferrari bestuurde. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij zich tegen zijn arrestatie verzette en dat hij reed met een verlopen rijbewijs. Sharieff is wegens rijden onder invloed aangehouden.

Bieber op borgtocht vrij
Bieber op borgtocht vrij (Foto: ANP)

Di Luca: "Ook gemotoriseerde doping in wielrennen"

Volgens Danilo di Luca wordt er in het wielrennen door zijn collega's niet alleen naar de middelen gegrepen die op de dopinglijst staan. Ook de motoriseerde doping heeft inmiddels zijn intrede in het peloton gedaan, al is er tot nu toe nog niemand op betrapt.

Di Luca werd vorig jaar tijdens de Giro d'Italia voor de derde maal betrapt op het gebruik van verboden middelen en zit nu een levenslange schorsing uit. De 37-jarige Italiaan deed tegenover Italia 1 een boekje open over de verboden praktijken die zijn collega's bezoldigen. Zo grijpt een meerderheid van de renners nog steeds naar de doping.

"De dopingsbetrijders zullen altijd moeten achtervolgen, doping zal altijd een stapje voor zijn, volgens mij zelfs enkele jaren. Negentig procent van de wielrenners in de Ronde van Italië neemt doping, de overige 10% is niet geïnteresseerd in de overwinning en fietst gewoon mee om zich voor te bereiden op andere wedstrijden. Het is onmogelijk om in de top tien van de Giro te geraken zonder doping."

Toch heeft Di Luca geen spijt van zijn fouten. Volgens de Italiaan had hij gewoon slimmer moeten zijn en had een dopingtest enkele uren eerder of later geen positief resultaat opgeleverd. Het is daarom ook dat veel van zijn collega's weg blijven komen met het gebruik van de verboden middelen, zo meldt de winnaar van de Giro van 2007.

Daarnaast is er nu ook sprake van gemotoriseerde doping. "Volgens mij is het zeker mogelijk. Soms is het prestatieverschil zo groot dat zelfs doping je niet kan helpen. Ik weet ook hoe dergelijke motoren in mekaar zitten: ze zijn heel klein en kunnen 150 watt genereren. Die uitvinding dateert van zo’n 5 tot 6 jaar geleden. Controles waren er eerst niet, omdat men niet afwist van het bestaan van dergelijke motoren. Ze zijn gestart met controleren toen de eerste geruchten opdoken."

Retro-gamen voor het goede doel

De Nederlandse Retro Marathon voor Alzheimer Nederland is al maanden geleden aangekondigd maar is nu eindelijk van start gegaan. Of nou, gisteren al. Gelukkig loopt de marathon nog tot en met maandag 27 januari 20.00 uur en wordt er nog genoeg gespeeld.

Op dit moment wordt Donald Duck in Maui Mallard, misschien wel de beste Donald Duck-game ooit, gespeeld. Komend weekend worden nog games als Mega Man, Zelda en Donkey Kong Country gespeeld. Uiteraard alleen de delen die verschenen in het 8- of 16-bitstijdperk.

De teller staat momenteel op ruim 1700 euro en je kunt meekijken en doneren via de website. Ook zijn er leuke winacties.

Dark Souls 2-achievements gelekt

Over anderhalve maand op 14 maart komt de langverwachte Dark Souls 2 uit voor PS3 en Xbox360 (de pc-versie komt op een later tijdstip). Zoals altijd zo vlak voor de release lekken de trophies/achievements uit en er zitten een aantal leuke tussen.

Eén achievement zullen wij waarschijnlijk allemaal wel halen en dat is de 'This is Dark Souls' achievement die je krijgt wanneer je sterft. Voor de volledige lijst kan je een kijkje nemen op Exophase. Wees gewaarschuwd, het kan (kleine) spoilers hebben.

Blizzard Arcade wordt volledig gratis

Blizzard heeft vandaag de 2.1-patch voor StarCraft II uitgebracht en daarmee een geheel nieuw ecosysteem voor developers en modders beschikbaar gesteld: 'The Arcade'. The Arcade is een portaal naar maps, mods en games gemaakt door de StarCraft II-community.

De 2.1-patch is volledig gratis voor iedereen die de StarCraft II Starter Edition heeft. Naast The Arcade zijn er ook extra gameplayuitbreidingen. Denk bijvoorbeeld aan XP-bonussen, verbeteringen in het Clan- en Groepensysteem en ook zijn alle drie de rassen nu unlocked.

In onderstaande video zie en hoor je nog veel meer over Patch 2.1.

Laura en Ruud krijgen visum Utopia

Laura Gräper en Ruud Termijn zullen de komende vier dagen in Utopia verblijven. De twee kregen de meeste stemmen van Utopia-volgers en lieten daarmee Arthur achter zich.

Laura Gräper heeft professioneel gevoetbald in het dameselftal van AZ en in het Nederlands elftal onder 19 jaar. Dat het haar te weinig opleverde was reden genoeg om te stoppen en in de bejaardenzorg verder te gaan. In Utopia hoopt ze mee te werken aan een samenleving zonder al te veel regels.

De 56-jarige Ruud Termijn heeft als masseur en boomchirurg gewerkt en was ooit eigenaar van een café en discotheek in Utrecht. Tegenwoordig verdient hij zijn geld als beeldend kunstenaar. Om de Utopianen aan geld te helpen hoopt hij dan ook zijn kunst te kunnen verkopen.

Ruud en Laura zullen moeten strijden om de gunst van de rest van de Utopianen. De Utopianen bepalen namelijk maandag wie van de twee het terrein moet verlaten. De tijdelijke bewoner met de meeste stemmen mag in Utopia blijven en bepaalt dinsdag wie van de genomineerden; Billy, Peter of Jimmy; weg moet.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

Dikke lik verf voor weblog

De afgelopen dagen is de FOK!weblog flink onder handen genomen. In de eerste plaats was de site erg traag vanwege de vele filmpjes die op de index ingevoegd waren en die elke reload geïnitialiseerd moesten worden. Dat proces is volledig veranderd. De video wordt nu pas geïnitialiseerd nadat je erop klikt. Dat zorgt ervoor dat het inladen van de pagina nu vele malen sneller gebeurt.

Daarnaast heeft de site een grondige opfrisbeurt gekregen. Zo is de site breder van opzet, hebben we afgerekend met rounded corners en dropshadows en is de lichtblauwe achtergrond vervangen door een sjieke donkere varient die bedoeld is om de site er net even wat meer uit te laten springen.

Ook zijn de video's een stuk groter. Wel is de ondersteuning van IE9 en lager inmiddels min of meer stopgezet. IE9 profiteert ook niet van de snellere laadtijden.

Neem gerust eens een kijkje en laat vooral weten wat je ervan vindt.

Turkse centrale bank grijpt in op koers munt

De Turkse centrale bank heeft donderdag ingegrepen op de internationale valutamarkten om de koers van de lira niet verder te laten zakken. De lira was eerder op de dag op een historisch dieptepunt uitgekomen.

Volgens de centrale bank was sprake van een 'ongezonde prijsontwikkeling'. Verdere details werden niet gegeven in de verklaring. De lira stond voor het ingrijpen van de centrale bank op een koers van 2,28 ten opzichte van de dollar. Na de ingreep herstelde de koers naar 2,26.

De Turkse munteenheid is gestaag gedaald sinds eind december, toen er een groot corruptieschandaal rondom premier Recep Tayyip Erdogan aan het licht kwam. De financiële markten verwachten dat het schandaal de economie van het land zou kunnen destabiliseren.

Deze week besloot de centrale bank al de Turkse lira te ondersteunen met een rentestijging. Volgens analisten werd dat besluit genomen onder druk van de overheid.

Ziekenhuis LUMC trekt nog twee publicaties terug

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nog twee publicaties teruggetrokken van een medewerker die vorig jaar augustus werd ontslagen vanwege fraude met onderzoeksgegevens. Dat meldt het ziekenhuis donderdag in een verklaring. In totaal zijn nu drie publicaties van de medewerker teruggetrokken.

Toen de fraude aan het licht kwam, werd direct al een publicatie teruggetrokken. Na onderzoek door de interne onderzoekscommissie van het ziekenhuis zijn nu nog twee publicaties teruggetrokken. Uit het onderzoek bleek dat de medewerker van de afdeling reumatologie bewust laboratoriumonderzoek manipuleerde. De fraude werd ontdekt door collega's.

Volgens het ziekenhuis is voor patiënten 'op geen enkel moment een onveilige situatie ontstaan', omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium. Het project waar het laboratoriumonderzoek deel van uitmaakte, werd stopgezet toen de fraude aan het licht kwam. Alle deelnemers aan het onderzoek zijn op de hoogte gesteld.

Pancras Hogendoorn, lid van de raad van bestuur en decaan van het LUMC, laat weten dat 'wetenschappelijke integriteit absoluut noodzakelijk is om het vertrouwen van patiënten, onderzoekers en de maatschappij te verkrijgen en te behouden'. Om die reden besloot het ziekenhuis over te gaan tot onderzoek van de publicaties en het ontslaan van de medewerker.

Toch geen tbs voor moord op bejaarde

Een 62-jarige man die twee jaar geleden werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor de moord op een 70-jarige vrouw in het Limburgse Maria-Hoop hoeft niet te worden behandeld in een tbs-kliniek. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald. Het hof handhaaft wel de celstraf.

De rechtbank in Roermond oordeelde in december 2011 dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar was en dat er een kans was op herhaling. Het hof is het daar na een gesprek met alle betrokken deskundigen niet mee eens en schrapt de tbs.

De man was een bekende van het slachtoffer. In november 2010 was hij naar de vrouw gegaan om haar geld afhandig te maken. Hij had een ongeladen pistool, een mes, touw en tape mee. De man bond de vrouw vast, maar die wist zich los te werken. Toen een worsteling ontstond stak de man haar dood. De dader ging er vervolgens met haar bankpas, telefoon en televisie vandoor. Ook nam hij haar autosleutels mee.

Fatima Elatik Europees lijstduwer PvdA

De Amsterdamse politica Fatima Elatik is lijstduwer voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Andere opvallende namen op de donderdag gepresenteerde lijst zijn die van de asielactivist Sander Terphuis en voormalige NOS-journalist Paul Sneijder.

Elatik, nummer 45 op de lijst, is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost. Ze trad in 2010 af vanwege verschillende financiële affaires, maar keerde niet veel later terug op haar post. Terphuis (nummer 11) is van Iraanse origine en zet zich in voor een humaner asielbeleid. Hij wist daarover een motie aangenomen te krijgen op een PvdA-congres. Sneijder staat vijfde en is voormalig correspondent in Brussel en Washington.

De nummers één en twee van de lijst waren al bekend. Oud-Kamerlid Paul Tang is lijsttrekker. Op de tweede plaats staat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Tang won eerder de lijsttrekkersverkiezing die onder de leden van de PvdA werd gehouden. Van de overige kandidaten voor het lijsttrekkerschap staat alleen Bernard Naron op de lijst. Hij werkt als adviseur voor de PvdA-eurofractie. De lijsttrekkerskandidaten Robbert Baruch en Zita Schellekens ontbreken.

De PvdA heeft nu drie zetels in het Europees Parlement. De partij wil af van de huidige drie fractieleden, die ruziënd door het leven gaan. Twee van hen weigeren nog langer samen te werken met nummer drie, Judith Merkies. Zij raakte in opspraak omdat ze een vergoeding te laat zou hebben teruggestort.

Kevin Brands terug bij Telstar

Kevin Brands keert per direct terug bij Telstar. Willem II leent de middenvelder voor de rest van het seizoen uit aan Telstar waarmee de terugkeer een feit is. Brands werd eerst uitgeleend aan Cambuur Leeuwarden, maar de zoon van technisch manager Marcel Brands van PSV wilde in de basis staan in Leeuwarden en niet op de bank zitten. 

Brands kwam tussen 2009 en 2012 al uit voor de Witte Leeuwen. In drie seizoenen kwam hij tot 83 wedstrijden voor Telstar en scoorde hij 12 keer. In 2012 maakte Brands de overstap naar Willem II. Brands sluit per direct aan bij de spelersgroep waar hij een flink aantal bekenden zal begroeten. Brands is nog niet speelgerechtigd voor de wedstrijd van aanstaande vrijdag tegen FC Emmen. Hij zal waarschijnlijk volgende week bij de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax zijn rentree zal maken.

Wonder Woman Gal Gadot tekent voor drie films

De Israelische actrice Gal Gadot, die laatst gecast werd voor de rol van Wonder Woman in de nieuwe Batman vs. Superman film, heeft een contract getekend bij Warner Bros. Hierin staat dat de actrice in nog drie Warner Bros films te zien zal zijn, dit meldt Variety.

Er was de afgelopen tijd veel kritiek op de keuze voor de actrice als Wonder Woman. Warner Bros lijkt deze kritiek compleet te negeren, want volgens bronnen zijn twee van de drie films een film waarin zij zal verschijnen als Wonder Woman. 

Het zou gaan om de Justice League-film en een eigen film voor het personage Wonder Woman. De actrice zou 300.000 dollar per film ontvangen.

Batman vs. Superman liep laatst nog vertraging op en zal nu in mei van het jaar 2016 in de Amerikaanse bioscopen te bewonderen zijn.

Gal Gadot tekent voor drie films (Foto: IMDb)Gal Gadot tekent voor drie films (Foto: IMDb)

Topacteurs geven stem aan The Elder Scrolls Online

Bethesda heeft de namen van een aantal acteurs die hun stem zullen lenen aan de personages uit de aankomende MMORPG The Elder Scrolls Online bekendgemaakt; ga er maar even goed voor zitten.

De stemmen van John Cleese, Kate Beckinsale, Alfred Molina, Michael Gambon, Bill Nighy, Peter Stormare, Jim Ward, Kevin Michael Richardson en Jennifer Hale zullen te horen zijn in Bethesda's online role-playing game. The Elder Scrolls Online verkeert momenteel in de bètafase. De release staat gepland op 4 april voor pc en Mac, in juni volgt een release voor PlayStation 4 en Xbox One.

Bekijk hieronder de video waarin de stemacteurs vertellen over de personages die zij een stem hebben gegeven.

Obama praat met Iraakse leider over veiligheid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag met de voorzitter van het Iraakse parlement gesproken over de integratie van soennitische milities in het Iraakse leger. Obama voegde zich bij gesprekken tussen vicepresident Joe Biden en Iraakse parlementsleden, onder wie parlementsvoorzitter Osama al-Nujaifi, een belangrijke soennitische leider.

Er werd gesproken over de noodzaak van het zetten van stappen op het gebied van veiligheid en politiek in de strijd tegen terrorisme. Ook ging het over de formele integratie van lokale milities in de strijdmacht van de door sjiieten geleide regering. Het leger wil de controle terug over gebieden die in handen zijn gevallen van Al-Qaidamilitanten. Die hebben delen van Ramadi en Fallujah in handen.

Zaakwaarnemer Sigthórsson: "Hij blijft"

Queens Park Rangers hoopt Kolbeinn Sigthórsson bij Ajax los te weken. Volgens zijn broer en zaakwaarnemer Andri Sigthórsson is een transfer niet aan de orde. Vanuit Engeland kwamen donderdag geruchten dat QPR interesse heeft in de IJslandse spits van Ajax.

Het nieuws kwam een dag nadat Sigthórsson werd gepasseerd voor het duel met Feyenoord (3-1 winst). Interesse of niet, volgens broer en zaakwaarnemer Andri Sigthórsson blijft de aanvaller gewoon in Amsterdam. "Kolbeinn zal Ajax niet verlaten voor een club uit de eerste divisie in Engeland. Hij is gefocust en zal hard werken om bij Ajax zoveel mogelijk goals te maken", zo laat hij weten aan Ajax Showtime.

"Iedereen mag mij bellen, maar Kolbeinn blijft waar hij is", maakt de belangenbehartiger duidelijk. Sigthórsson is dit seizoen niet onomstreden. De spits ondervindt concurrentie van Siem de Jong, Bojan Krkic en Danny Hoesen.

Afgelopen zondag mocht Sigthórsson wel in de basis beginnen, omdat De Jong een blessure aan zijn hamstring opliep. Woensdag koos trainer Frank de Boer in het duel met Feyenoord echter voor Bojan in de punt van de aanval.

Sinds zijn transfer van AZ naar Ajax is het verblijf van Sigthórsson in Amsterdam geen onverdeeld succes. Door blessures kwam hij de eerste twee seizoenen nauwelijks in actie. Dit seizoen is de aanvaller grotendeels gevrijwaard van blessures, maar weet hij De Boer nog niet volledig te overtuigen.

[Upd] Justin Bieber opgepakt!

Justin Bieber is vandaag opgepakt. De 'zanger' is in de boeien geslagen in Miami.

De marteling voor onze gevoelige oren is opgepakt wegens racen op de openbare weg. Ook zou hij met een stuk in de kraag achter het stuur hebben gezeten.

Hoe het nu met het kereltje is, is nog niet bekend. Nadere berichtgeving volgt.

Update 15.10 uur
Inmiddels weten we meer. Bieber is rond halfvijf vannacht plaatselijke tijd opgepakt. Met een gehuurde, knalgele Lamborghini was hij aan het straatracen tegen een rode Ferrari.

Na een achtervolging van twintig minuten wist de politie van Miami Justin en zijn maatje in de kraag te vatten. Omdat het kleuteridool heeft gedronken, wordt hij waarschijnlijk vandaag nog overgebracht naar de gevangenis van Miami Dade. Beide auto's zijn door de politie weggesleept.

Update 19.05 uur
Bieber is inderdaad overgebracht naar de gevangenis. Met een beetje mazzel mag hij daar nog een poosje blijven ook. Op een dergelijk misdrijf staat namelijk een gevangenisstraf van een halfjaar.

Justin was overigens niet erg lief voor de politie. Tijdens zijn arrestatie trakteerde hij hen op een scheldkanononnade, met daarin ook de woorden 'fuck!'. Daarnaast bleek zijn rijbewijs ook nog eens verlopen.

Ook is er een video verschenen met daarop de dragrace. Deze kun je hieronder bekijken.

Het bewuste filmpje van de race

De beide auto's, de gele is van Justin

Lakeside-winnaar Bunting stapt alsnog over naar de PDC

Stephen Bunting, wereldkampioen darts bij de BDO, stapt per direct over naar de dartbond PDC. Omdat Bunting de halve finale van Lakeside had bereikt kreeg hij een tourkaart aangeboden bij de PDC. De andere halve finalisten Jan Dekker, Robbie Green en Alan Norris blijven wel bij de BDO. 

Deze overstap is opvallend omdat Bunting na het WK nog aangaf om bij de BDO te blijven. "Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Ik houd van de BDO, maar mijn hart en mijn gevoel zegt dat ik de uitdaging aan moet gaan bij de Professional Darts Corporation. Ik heb deze keuze met mijn familie gemaakt", aldus Bunting.

De 28-jarige darter uit Liverpool won eerder deze maand de wereldtitel in Frimley Green door in de finale zijn landgenoot Alan Norris met 7-4 te verslaan. De wereldtitel leverde hem ook de hoofdprijs van 120.000 euro op. 

Falcao scheurt kruisbanden en mist WK

Een nachtmerrie voor Colombia: Radamel Falcao heeft de kruisbanden in zijn linkerknie afgescheurd en mist daardoor het WK in Brazilië. Falcao raakte afgelopen woensdag zwaar geblesseerd in de wedstrijd tegen Mont d'Or Azergues in de Coupe de France.

Een zware tackle vlak voor rust van een van de amateurs uit de ploeg van de tegenstander betekende het einde van het seizoen. De spits van AS Monaco verliet per brancard het veld. Na de wedstrijd in Stade Gerland vloog Falcao direct naar Portugal. Daar werd hij onderzocht door de clubarts van Porto.

Een dag later is bevestigd dat hij de kruisbanden in zijn linkerknie heeft afgescheurd en zeker zes maanden nodig heeft om te herstellen. Hierdoor mist hij de rest van het seizoen en het WK van komende zomer in Brazilië. Falcao was bezig aan zijn eerste seizoen bij Monaco nadat hij afgelopen zomer overkwam van Atlético Madrid. De club uit de Ligue 1 betaalde zestig miljoen euro voor de aanvaller, die voor vijf jaar tekende.

Netflix blijft doorgroeien

Netflix heeft 2013 afgesloten met ruim 44 miljoen leden, vier miljoen meer dan een kwartaal eerder en elf miljoen meer dan een jaar eerder. De online videodienst behaalde in het vierde kwartaal 24 procent meer omzet en zag de winst verzesvoudigen.

Het Californische bedrijf behaalde in laatste kwartaal van het jaar een winst van 48 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro). Een jaar eerder was dat acht miljoen dollar. De omzet kwam uit op 1,2 miljard dollar.

De financiële resultaten die woensdag werden gepresenteerd waren beter dan analisten hadden verwacht. Investeerders zijn echter vooral geïnteresseerd in de toevoeging van gebruikers, omdat Netflix daarmee meer financiële armslag krijgt om interessante series en films te kopen.

Netflix stelde de investeerders niet teleur. Op de Amerikaanse thuismarkt groeide het aantal gebruikers met 2,33 tot 33,4 miljoen. De groei was daarmee veertien procent hoger dan een jaar eerder. Internationaal kwamen er 1,74 miljoen afnemers bij. Aan het eind van het vierde kwartaal verwacht de dienst ruim 48 miljoen leden te hebben.

Netflix biedt sinds september zijn videodienst in Nederland aan. Voor negen euro per maand mogen leden onbeperkt films en televisieseries kijken via een app op de telefoon, tablet, spelcomputer of smart-tv.

[vid] 'Supporters' slaan kroeg kort en klein

Een groepje 'supporters' van Feyenoord heeft woensdagavond een café aan de Markt in Delft kort en klein geslagen. De kroegbaas en enkele van zijn gasten zouden zich namelijk te veel pro-Ajax uitgelaten hebben. Dat meldt Omroep West.

Nadat er een vechtpartij was gemeld, kwam de politie poolshoogte nemen bij café De Clipper. Daar troffen de agenten een ravage aan. De ruiten van de kroeg waren ingegooid, evenals de ruiten van de woning van de kroegbaas, die boven het café ligt. Ook was er schade aan diverse kramen op de Markt. Eén persoon gaf aan dat hij klappen had gekregen. De laffe vechtersbazen waren op dat moment al gevlucht.

Volgens getuigen waren er circa vijftien raddraaiers. Zij zouden onder meer met bierglazen tegen de ramen hebben gegooid. De kroegbaas wil geen toelichting geven op het gebeurde. Hij heeft ook nog geen aangifte gedaan.


Beelden van de ravage (Video: Omroep West)

[vid] Nieuwe trailer The Raid 2

Er is een nieuwe trailer vrijgegeven voor het vervolg op The Raid Redemption, The Raid 2: Berandal.

De makers nemen het woord ''sequel'' erg serieus. Het vervolg op de succesvolle Indonesische vecht en actiefilm zal zich ongeveer 2 uur na het einde van deel 1 gaan afspelen.

De film zal zich net als de eerste film focussen op de belevenissen van agent Rama, na de vernietigende operatie uit film 1.

The Raid 2: Berandal draait vanaf 3 juli 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Het is weer hard tegen hard in The Raid 2

Genocideverdachte Rwanda opgepakt in Nederland

De politie heeft een 54-jarige man uit Leusden aangehouden voor betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorbereiding en uitvoering van moordpartijen op Tutsi's in de Rwandese hoofdstad Kigali. Justitie wil hem uitleveren aan Rwanda, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De verdachte, Jean Baptiste M., was ten tijde van de genocide secretaris-generaal van de CDR, een beruchte extremistische partij. Hij zou onder meer lijsten hebben opgesteld met daarop de namen van de Tutsi's die moesten worden vermoord. Ook wordt hij verdacht van het leveren van wapens aan militieleden, het opwerpen van wegversperringen en aanvallen op Tutsi's.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst trok de verblijfsvergunning van M. in juni al in vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de genocide. De man is daartegen in beroep gegaan. Tegen hem liep ook al een strafrechtelijk onderzoek, maar justitie vindt dat de vervolging zo veel mogelijk in het land waar de misdrijven zijn gepleegd moet plaatsvinden.

Vorige maand bepaalde de rechtbank in Den Haag dat een andere genocideverdachte mocht worden uitgeleverd. Hij was tegen zijn uitlevering in beroep gekomen.

President Iran wil verkiezingen Syrië

Iran is voorstander van vrije en eerlijke verkiezingen in Syrië en zal iedere uitslag daarvan respecteren. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani donderdag voor het World Economic Forum in Davos gezegd.

Iran is een van de belangrijkste bondgenoten van het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Het is niet uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie in Zwitserland om een oplossing te zoeken voor de burgeroorlog in Syrië.

Rouhani zei ook dat Iran bereid is met zijn buurlanden over actuele zaken te praten en vooral de handelsbetrekkingen wil verbeteren. Ook streeft Teheran ernaar de betrekkingen met Europa te 'normaliseren'. Rouhani wees op de centrale rol die Iran in de veiligheid van het Midden-Oosten vervult en zei geen 'beletsel' te zien voor een nucleair akkoord.

Spaanse economie is gegroeid

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal van 2013 met 0,3 procent gegroeid. Over het hele jaar kromp de economie met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van de Spaanse centrale bank.

In het derde kwartaal groeide de economie nog met 0,1 procent. Daarvoor kende het land een periode van negen kwartalen met krimp.

Hoewel de economie lichte tekenen van herstel vertoont, bleef het aantal werklozen in Spanje in het laatste kwartaal gelijk tot meer dan een kwart van de beroepsbevolking. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau.

In Spanje zitten 5,9 miljoen mensen, 26 procent van de beroepsbevolking, zonder werk. Economen verwachten dat het nog jaren duurt voordat het werkloosheidscijfer weer op een respectabel niveau is.

In vergelijking met het derde kwartaal steeg het aantal werklozen heel licht, van 25,98 naar 26,03 procent. In zowel de dienstverlening als de industrie groeide de werkloosheid. In de landbouw was het werkloosheidscijfer lager.

Marco Borsato 'erg geschrokken' van beroerte

Marco Borsato is 'erg geschrokken' van de korte beroerte waar hij woensdagavond door werd getroffen. De zanger verblijft in het ziekenhuis en mag vermoedelijk later deze week naar huis. "Er is meteen adequaat gehandeld, waardoor erger is voorkomen. De artsen zijn vooralsnog erg tevreden", laat Borsato weten in een verklaring.

De artsen hebben de zanger met 'klem verzocht' het zeer rustig aan te doen. Borsato is dankbaar voor alle lieve reacties. "De reacties en medeleven die ik en mijn gezin hebben gekregen zijn overweldigend en hartverwarmend", zegt de zanger. "Het doet ons allemaal heel goed dat er zo meegeleefd wordt. We hopen dat we nu de tijd en de rust krijgen die we nodig hebben."

Borsato werd woensdag onwel voor hij zou optreden bij De Vrienden van Amstel Live! In Ahoy in Rotterdam. Het bleek te gaan om een zogenoemde TIA, een tijdelijke verstopping van een bloedvat in de hersenen, meestal ontstaan door een loslatend bloedpropje. De verschijnselen zijn normaal gesproken binnen 24 uur verdwenen.

De gastoptredens die Borsato donderdag- en vrijdagavond zou verzorgen bij De Vrienden van Amstel Live! in Ahoy gaan niet door. De tournee van de 47-jarige Borsato in april en mei kan naar verwachting wel gewoon doorgaan.

Ex-man vermoorde Zevenbergse blijft in cel

De ex-man van omgebrachte Claudia Oskam uit Zevenbergen blijft nog minstens drie maanden in voorarrest zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda donderdag bepaald. William R. werd op 11 januari gearresteerd en bekende een dag later Oskam te hebben gedood.

Op aanwijzen van de 39-jarige verdachte vond de politie op 12 januari het lichaam van de 36-jarige Oskam aan de Schansdijk in de Brabantse plaats. Een paar dagen eerder was de moeder van drie kinderen als vermist opgegeven. Het motief van R. en hoe Oskam gedood is, is nog onduidelijk.

Vorige week werd in Zevenbergen een herdenkingstocht gehouden voor voor de vrouw. Maandag is ze gecremeerd.

Yoshi's New Island krijgt Europese releasedatum

Nintendo heeft de Europese releasedatum voor Yoshi's New Island bekendgemaakt via Twitter. De platformgame, die exclusief voor Nintendo 3DS en 2DS uitkomt, zal vanaf 14 maart te koop zijn.

Nintendo maakte eerder al de Amerikaanse releasedatum bekend: 14 maart. Beide regio's kunnen dus tegelijk op avontuur met de vrolijke groene dinosaurus. In de Tweet van Nintendo werd ook de box art van Yoshi's New Island getoond.

Yoshi's New Island

Dallas Buyers Club

Matthew McConaughey is de ontzettend heteroseksuele, womanizende en homofobe Texaanse elektricien Ron Woodroof. Die in 1985 aan zijn geld en imago komt als rodeocowboy. Door een bedrijfsongeval belandt hij in het ziekenhuis waar na een bloedtest blijkt dat hij HIV/aids heeft. Woodroof heeft nog 30 dagen te leven. Ron gelooft er op zijn zachts gezegd niets van en zweert zijn doktoren Sevard en Saks, dat hij niet is klein te krijgen. Hij is toch zeker geen nicht zoals Hollywoodlegende Rock Hudson, die eerder dat jaar overleed aan aids. En zo begint zijn strijd en zoektocht naar betere behandelmogelijkheden.

Priester toont meisjes piemel

Een Italiaanse priester is veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst 7.500 euro. De beste man heeft zijn spermaspeer laten zien aan twee meisjes.

Giuseppe Canavese schuimde onlangs de straten af van Savona. Toen de 50-jarige geestelijke in de drukke havenstad twee meisjes zag, bedacht hij zich geen moment. Hij trok zijn broek van de kont en toonde zijn geslachtsdeel.

De meisjes zetten het op een gillen en liepen naar de politie. De beste man houdt echter bij hoog en laag vol dat hij destijds dronken was en hoognodig moest pissen. Onze Lieve Heer heeft niet weten te voorkomen dat Pater Piemelot nu diep in de buidel mag tasten.

Domme dieven vragen agent de weg

Twee dieven, vermoedelijk Oost-Europeanen, hebben dinsdagmiddag de verkeerde persoon uitgezocht om de weg naar hun doelwit te vragen. De man in kwestie was namelijk een agent in burger, meldt omroep L1.

De agent vertrouwde het verdacht uitziende tweetal niet, en seinde zijn collega's in. De agenten volgden de mannen naar een sportwinkel in Genk. Nadat de mannen daar uitgebreid proletarisch gewinkeld hadden, werden ze aangehouden.

In hun auto troffen de agenten naast de buit ook inbrekersgereedschappen aan. Ook hadden de criminelen gereedschap bij zich waarmee ze veiligheidslabels uit kleding konden verwijderen.

Derksen op het nippertje door

Golfer Robert-Jan Derksen heeft zich donderdag niet verbeterd in de Qatar Masters, maar de Nederlandse routinier scoorde wel net voldoende om vanaf vrijdag mee te mogen doen om de prijzen. Hij legde de tweede ronde dankzij een birdie op de laatste hole af in 72 slagen en belandde daarmee in de tussenstand van het toernooi uit de Europese Tour op de 57e plaats, met 142 slagen (-2).

De achterstand van Derksen op de topposities is fors. De Spanjaard Rafael Cabrera-Bello is koploper met 131 slagen, 13 onder par. Derksen heeft 11 slagen meer. De Zuid-Afrikaan George Coetzee is tweede met -11. Drie golfers delen de derde plek met -10.

Daan Huizing miste de cut. De debutant op de Europese Tour ging rond in 72 slagen en kwam op 145 slagen totaal. Dat waren er twee te veel.

Hearthstone open bèta in Europa

Gamers in Noord-Amerika konden er enkele dagen geleden al mee aan de slag; vanaf vandaag kunnen we ook in Europa meedoen aan de open bèta van Hearthstone: Heroes of Warcraft.

Je kunt de bètaversie van het kaartspel gratis downloaden via deze link of door op de "Play Free Now"-knop op playhearthstone.com te klikken. De officiële lancering van Hearthstone: Heroes of Warcraft zal ergens dit jaar plaatsvinden. Blizzard heeft aangegeven dat er geen "card wipes" meer zullen worden uitgevoerd, dus je kunt met een gerust hart aan je deck gaan bouwen.


'Barcelona-preses Rosell treedt donderdag af'

Barcelona-voorzitter Sandro Rosell maakt donderdag zijn aftreden bekend. Dat schrijven diverse Spaanse media donderdag. De preses van de Catalaanse club heeft het bestuur bijeengeroepen voor een vergadering donderdagavond. Rosell wordt ervan beschuldigd te hebben gesjoemeld rond de transfer van Neymar.

Volgens Barcelona kostte de Braziliaan 58 miljoen euro, maar justitie onderzoekt een claim van een Barcelona-lid dat dat bedrag hoger zou liggen. Ook zou de constructie van het contract niet kosjer zijn. De zaak werd niet aangespannen tegen Barcelona, maar tegen Rosell persoonlijk. Ook zou de 49-jarige, die sinds 2010 voorzitter is van de blaugrana's, doodsbedreigingen hebben ontvangen.

Rosell zou eerder donderdag al hebben gesproken met zijn economische en sporttechnische vicevoorzitters.

Paus: internet is geschenk van God

Internet is een 'geschenk van God' dat communicatie vergemakkelijkt. Dat heeft paus Franciscus donderdag in een boodschap gezegd. Hij waarschuwde echter wel dat de obsessieve wens online te zijn mensen kan isoleren van hun vrienden en familie.

Franciscus sprak over communicatie in de katholieke kerk, over de wonderen en gevaren van het digitale tijdperk en wat dat betekent voor gelovigen die erop uit gaan en communiceren met mensen met verschillende geloofsovertuigingen en achtergronden. Hij zei dat in deze dialoog katholieken niet zo arrogant moeten zijn vol te houden dat alleen zij de waarheid in pacht hebben.

"Een dialoog voeren betekent te geloven dat de ander iets waardevols heeft te zeggen en om zijn of haar gezichtspunt of perspectief in overweging te nemen", schreef de paus. "Een dialoog voeren betekent niet dat we afzien van onze eigen ideeën en tradities, maar van de pretentie dat alleen die deugdelijk en absoluut zijn." Het zijn uitlatingen die de conservatievere achterban waarschijnlijk niet erg zal appreciëren.

Paus Benedictus XVI, Franciscus' voorganger, was een grote tegenstander van een interreligieuze dialoog, maar de huidige paus voert een andere, mildere koers.

Franciscus zei donderdag dat internet 'immense mogelijkheden' biedt om mensen van verschillende culturele achtergronden te ontmoeten en solidariteit met hen te tonen. Hij riep op om communicatie in het digitale tijdperk te laten zijn 'als een balsem die pijn verlicht en als een goede wijn die het hart verblijdt'. Ook wil hij dat de boodschap van de kerk niet een bombardement van het christelijke dogma is.

Anelka raakt steun Frans-joodse leider kwijt

West Bromwich Albion-spits Nicolas Anelka kan niet meer rekenen op de steun van de Frans-joodse leider Roger Cukierman. Hoewel die het omstreden quenelle-gebaar van Anelka verdedigde, heeft hij er nu moeite mee dat het een steun was voor de komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. Diens motieven zijn namelijk 'onweerlegbaar antisemitisch'.

Cukierman noemde het gebaar van Anelka eerder niet-discriminerend, omdat het op een voetbalveld gebeurd was. In zijn verweer schermde Anelka met die steun.

Nu vindt de voorzitter van de Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF), het overkoepelend orgaan van joodse organisaties in Frankrijk, het gebaar toch problematisch. De Franse voetballer had eind vorig jaar een doelpunt gevierd met het omstreden gebaar.

Anelka raakt steeds verder in de problemen door het gebaar. De spits zelf hangt een straf van minimaal vijf wedstrijden schorsing vanwege racisme boven het hoofd door de Engelse voetbalbond FA. Ook raakte West Bromwich Albion zijn shirtsponsor kwijt. De club kondigde eerder deze week aan naar aanleiding van het onderzoek van de FA en de verwachte straf een eigen onderzoek te starten.

CDA-coryfee Van Leeuwen (88) verkiesbaar

Prominent CDA-lid Hannie van Leeuwen keert mogelijk terug in de politiek. Ze is lijstduwer in Rotterdam en zegt in de gemeenteraad te gaan zitten als ze genoeg voorkeurstemmen krijgt. "Het is een bewuste keuze", zegt de 88-jarige Van Leeuwen donderdag.

"Aanvankelijk heb ik geaarzeld. Willen jullie wel zo'n ouwe knar, heb ik ze gevraagd", aldus de 88-jarige, die sinds twee jaar in Rotterdam woont. "Maar de ledenvergadering waarop ze het vroegen was zo verfrissend, de mensen waren jong en enthousiast. Toen heb ik ja gezegd."

Van Leeuwen is een verzetsheld en een CDA-coryfee. Van 1966 tot 1978 zat ze in de Tweede Kamer voor de ARP, een van de partijen waaruit later het CDA ontstond. Van 1995 tot 2007 zat ze voor de christendemocraten in de Eerste Kamer. In 2010 hield ze op het CDA-congres een betoog tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Eerder was ze al actief als raadslid en wethouder in Zoetermeer en als waarnemend burgemeester in de Zuid-Hollandse gemeenten Hazerswoude en Nootdorp. "Ik ken het raadswerk dus", zegt Van Leeuwen. "Ik moet me alleen even richten op de typisch Rotterdamse onderwerpen."

Ze realiseert zich dat haar leeftijd en bekendheid zeer aantrekkelijk kunnen zijn voor de oudere kiezers. Net als in andere gemeenten zijn seniorenpartijen in Rotterdam in opkomst en daar moeten gevestigde partijen als het CDA een antwoord op vinden. Van Leeuwen lijkt een goede keuze. Zo is ze is al enige jaren actief in het Nationaal Programma Ouderenzorg om de zorg aan senioren te verbeteren.

Hannie van Leeuwen is ook CDA-lijstduwer in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. De kans is echter klein dat ze wordt gekozen. Het CDA heeft daar nu slechts één zetel. Of ze in de gemeenteraad komt, is ook maar de vraag. "Dan moet ik veel voorkeurstemmen krijgen", nuanceert Van Leeuwen. "Ach, ik wacht gewoon af."

Lijnbus botst op stilstaande vrachtwagen

Een lijnbus in Zwolle is donderdagmiddag met acht passagiers op een stilstaande vrachtwagen gebotst. De buschauffeur zag de truck te laat. De chauffeurs van beide voertuigen zijn naar een ziekenhuis gebracht ter controle, meldt de politie.

Beide chauffeurs hebben mogelijk nekletsel opgelopen door het ongeluk op de Ceintuurbaan in de Overijsselse hoofdstad. De acht passagiers van de bus zijn ter plekke behandeld. Zij hadden vooral snijwonden. De weg is voorlopig afgesloten.

Nieuw contract voor Ajax-talent Kishna

Ricardo Kishna heeft een nieuw contract getekend bij Ajax. Het 19-jarige talent ligt nu tot de zomer van 2016 vast bij de Amsterdammers, zo meldt de club donderdag. Zijn oude verbintenis liep eind dit seizoen af. De middenvelder kwam nog niet in actie voor de hoofdmacht van Ajax, maar mocht wel mee op trainingskamp begin deze maand.

Kishna speelt sinds 2010 in de jeugdopleiding van de regerend landskampioen. Afgelopen weekeinde maakte hij zijn debuut voor Jong Ajax in de wedstrijd tegen FC Emmen.

FOK! de bijtjes: ¤2001, A Bee Odyssey

Er is opnieuw nieuws van het bijenbeschermingsfront. Niet alleen is er sinds gisteren weer gul gedoneerd en staat de teller op dit moment op maar liefst €2001,-, ook is daarvan al bijna 1800 euro van gestort. Tevens werden donderdag de gevandaliseerde bijen in De Bilt ter plaatste bezocht.

Doneer zelf door superworm of Whiskers2009 te pm'en of dm'en voor het rekeningnummer, of meld je hier in het centrale Flora & Fauna-topic. Lees hier het interview met imker Jan Bos terug, naar aanleiding waarvan de hele actie op poten gezet werd.

Ter plaatse legden verschillende users donderdagmiddag een bezoek af aan imker Bos. Op locatie bleek dat de kans dat elektriciteit te regelen valt, aldaar nihil is, gezien de afstanden flink zijn en er overal asfalt in de weg ligt.

De actie wordt daarmee, zoals veel users graag wilden, qua focus verlegd. Was Bos helpen eerst het einddoel, nu is er al zo veel hulp binnengekomen dat Bos helpen maar een klein deel van het geld zal kosten en Bos kortom als aanleiding dient voor het helpen van véél meer imkers dan Bos alleen.

Voor de rest zal i.s.m. de Imkervereniging Bilthoven, het Bijenhuis te Wageningen en andere bij-zonder belangrijke organisaties en stichtingen overlegd worden, welke imkers specifiek hulp nodig hebben.

FOK.nl is geen site die even een bedrag overmaakt en daarmee klaar: nog steeds ligt de focus op imkers en bijen zelf. Wie 'bijenkasten vernield' googelt komt erachter dat vandalisme niet alleen bij Bos een probleem is.

Jaarlijks worden er door heel het land tientallen tot honderden kasten volledig vernield door vandalen, ook wel bekendstaand als de AIDS van deze maatschappij. Al die imkers verliezen met elke welgemikte trap ettelijke honderden euro's - om de kasten opnieuw aan te schaffen en te bevolken met nieuwe bijen ben je per stuk zo 500 euro kwijt.

Er zijn dus veel meer imkers die zeer drukkende problemen hebben. Enkele van die goede mensen opsporen en inventariseren (via imkers zelf, via de bijenorganisaties en via imkerstichtingen) wie welke hulp zou kunnen gebruiken, zal de focus kortom zijn van de komende dagen en weken.

Het liefst zien we van elke cent die gedoneerd is en alle input en moeite die erin gestoken is, concrete resultaten. Geen bankafschrift en nooit meer iets over horen, maar per euro duidelijk -met foto's, interviews enzovoorts- van dienst zijn. Tot we niemand meer kunnen vinden (kleine kans met 6500 imkers in het land) of het geld op is.

Smartphones nog altijd geen succes voor Nokia

Nokia heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 25 miljoen euro. Het bedrijf zag de telefoonverkopen met 29 procent dalen. De Finse fabrikant, ooit wereldwijd marktleider in gewone mobiele telefoons, heeft nog steeds geen smartphone weten te maken waarmee marktaandeel van Samsung en Apple kon worden afgesnoept.

In het vierde kwartaal verkocht de telefoontak van Nokia, die wordt verkocht aan Microsoft, voor 2,6 miljard euro aan apparaten. Een jaar eerder was dat nog 3,7 miljard euro. Het operationeel verlies kwam uit op 191 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een operationele winst gemaakt van 97 miljoen euro.

Toyota blijft 's werelds grootste automerk

Toyota is voor het tweede jaar op rij het bestverkopende automerk ter wereld. De Japanse fabrikant verkocht in 2013 9,98 miljoen auto's en wil dit jaar als eerste merk in de geschiedenis de grens van tien miljoen doorbreken.

Toyota verkocht 270.000 auto's meer dan nummer twee General Motors. Bij het Duitse Volkswagen, het grootste Europese automerk, stokte de teller op 9,5 miljoen.

Vergeleken met 2012 verkocht Toyota twee procent meer. Het bedrijf wil dit jaar 10,3 miljoen auto's verkopen.

In 2012 nam Toyota het stokje van grootste automerk weer over van General Motors, nadat het in 2011 een zwaar jaar had vanwege de aardbevingen en tsunami's in Azië. GM had voor 2008, toen Toyota de Amerikanen voor het eerst inhaalde, een meer dan zeventig jaar durende hegemonie op de automarkt.

Tweede Kamer wil debat over SNS Reaal

De Tweede Kamer wil met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in debat over het donderdag verschenen rapport over de nationalisatie van SNS Reaal. De conclusie van het rapport is dat Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) te laat ingrepen.

Kamerleden van diverse partijen onderschrijven de hoofdconclusies van het rapport. "We zagen al eerder dat het toezicht niet voldeed, onder andere bij ABN. Pijnlijk dat dit beeld weer wordt bevestigd", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft", constateert ook VVD-Kamerlid Aukje de Vries. Zij wil een 'goed debat' met minister Dijsselbloem.

DNB en Financiën 'hebben te passief en afwachtend gehandeld', stelt SP-Kamerlid Arnold Merkies. "DNB heeft te gemakkelijk en zonder zelf goed onderzoek te doen een verklaring van geen bezwaar afgegeven", zegt ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wijst er wel op dat de commissie concludeert dat de nationalisatie onvermijdelijk was.

Net als de onderzoekscommissie vindt de Kamer dat de regels rondom het ingrijpen bij banken moeten worden aangescherpt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komt met voorstellen daarvoor, zo liet hij weten in reactie op het rapport.

Taakstraf voor corruptie VVD'er

Oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) krijgt een taakstraf van 120 uur voor ambtelijke corruptie. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Die straf is gelijk aan de eis van justitie. De VVD-bestuurder heeft zich volgens de rechtbank in 2012 laten omkopen door zijn partijgenoot, de Roermondse wethouder Jos van Rey.

De corruptie van Offermanns was 'bijvangst' voor justitie, die eigenlijk onderzoek deed naar Van Rey, die mogelijk is omgekocht door een bevriende projectontwikkelaar. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die was ingesteld vanwege de burgemeestersvacature.

Op een van de taps was te horen dat Van Rey informatie naar Offermanns doorspeelde. Hij vertelde Offermanns gedetailleerd over vragen die de sollicitatiecommissie hem zou voorleggen. In september 2012 werd Offermanns door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond. Toen in oktober de zaak aan het licht kwam, trok Offermanns zjn kandidatuur in en vertrok als burgemeester van Meerssen. Van Rey trok zich terug als wethouder en Senaatslid.

Het Openbaar Ministerie noemde bij de inhoudelijke behandeling van de zaak de handelswijze van Offermanns 'zeer laakbaar'. De democratie zou een grote deuk oplopen als wordt getolereerd dat een burgemeester op deze manier in het zadel wordt geholpen, stelde de officier van justitie.

Bovendien zou Offermanns door de corruptie een 'marionet' van Van Rey worden. Hij zou niet onafhankelijk hebben kunnen opereren en daardoor als burgemeester van Roermond niet boven de partijen hebben gestaan.

Offermanns zelf vond het niet verwonderlijk dat hij met Van Rey sprak over zijn kandidatuur voor Roermond. Hij had intensief contact met Van Rey, omdat Offermanns naast burgemeester ook voorzitter van de VVD in Limburg was. Bovendien zou de informatie van Van Rey van 'algemene aard' zijn geweest.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Jos van Rey loopt nog.

Snowboardster Dekker definitief naar Spelen

Snowboardster Michelle Dekker kan zich gaan opmaken voor de Olympische Winterspelen volgende maand in Sochi. De 17-jarige heeft een startplaats toegewezen gekregen van de internationale skibond FIS, zo meldt NOC*NSF donderdag. Eerder voldeed ze al aan de kwalificatie-eis van het het Nederlands olympisch comité.

De geboren Zoetermeerse komt uit op de parallelslalom en parallel reuzenslalom. Met haar kwalificatie voegt Dekker zich bij Nicolien Sauerbreij die zich eerder al verzekerde van een olympisch startbewijs op beide onderdelen. Het Nederlands olympisch team voor Sochi telt nu 41 sporters.

Southampton schorst spits Osvaldo twee weken

Dani Osvaldo moet van Southampton twee weken op de bank zitten. De Premier League-ploeg kwam tot de straf na een incident op het trainingsveld, zo meldt de club woensdag. Southampton constateerde een 'schending van het verwachte gedrag van de spelers' bij de spits. Details werden niet bekendgemaakt.

De geboren Argentijn, die uitkomt voor het Italiaans elftal, kwam afgelopen zomer voor ongeveer vijftien miljoen euro over van AS Roma. De 28-jarige Osvaldo speelde dertien competitiewedstrijden voor Southampton dit seizoen, waarin hij drie keer scoorde. De aanvaller kwam dertien keer uit voor Italië.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 4

Het is een bescheiden filmweek; het langverwachte Ender's Game komt eindelijk uit en een awardsfavoriet met Matthew McConaughey is de andere grote titel. Mocht je van horror houden, dan is Devil's Due misschien iets voor je. En als je van Franse of Duitse films houdt, zit je ook gebakken.

Ender's Game

Ender’s Game, gebaseerd op het gelijknamige boek van Orson Scott Card, gaat over de getalenteerde jongen Ender (Asa Butterfield) die naar een geavanceerde trainingsschool in de ruimte wordt gestuurd. Daar wordt hij samen met andere kinderen getraind voor een naderende aanval van een buitenaards ras.

Dallas Buyers Club

Ron Woodroof wordt ontslagen uit het ziekenhuis wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand te leven, maar Ron accepteert dit niet. Hij begint met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf en zoveel mogelijk andere aidspatiënten een betere kans te geven. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het gevecht van één man tegen de macht en corruptie van de ‘Food and Drug Administration’ van de Amerikaanse regering.

Devil's Due

Na een lange, mysterieuze nacht tijdens hun huwelijksreis wordt een pasgetrouwd stel eerder dan gepland geconfronteerd met een zwangerschap. Wanneer de echtgenoot de hele ervaring voor het nageslacht op video besluit vast te leggen, begint hij vreemd gedrag op te merken bij zijn vrouw. Aanvankelijk schrijven zij het gedrag toe aan zenuwen, maar naarmate de maanden verstrijken, wordt het duidelijk dat de duistere veranderingen in haar lichaam en geest een meer sinistere oorsprong hebben.

Venus In Fur

Roman Polanski’s Venus in Fur is het intrigerende verhaal tussen een actrice en een regisseur. Actrice Vanda (Emmanuelle Seigner) is er van overtuigd dat ze perfect is voor de hoofdrol in de nieuwe productie van regisseur Thomas (Mathieu Amalric) en doet er alles aan om hem hiervan te overtuigen…

Die Andere Heimat - Chronik Einer Sehnsucht

In Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht behandelt Reitz de vroeg negentiende eeuwse geschiedenis van het fictieve dorp Schabbach, aan de hand van belevenissen van de inwoners van het dorp. In die periode was de armoede op het platteland drukkend en voor de Pruisische dorpelingen lonkte het nieuwe beloofde land, Brazilië.

Allemaal te zien vanaf vandaag!

[AO] Wawrinka bereikt eerste grandslamfinale

Stanislas Wawrinka is de eerste finalist van het mannentoernooi bij de Australian Open. De Zwitser (8) was donderdag in de halve finale in vier sets de als zevende geplaatste Tsjech Tomas Berdych de baas: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3) en 7-6 (4).

Wawrinka's tegenstander wordt vrijdag bekend. Dan spelen zijn landgenoot Roger Federer (6) en de Spaanse nummer één van de wereld Rafael Nadal tegen elkaar. De eindstrijd wordt zondag gespeeld.

Wawrinka en Berdych leunden allebei op hun sterke service. De opslag van de Tsjech was iets beter, maar Wawrinka compenseerde met zijn vastheid in de rally's. Dat leverde hem in de achtste game van de eerste set een breakpunt op dat hij benutte. De 28-jarige Zwitser serveerde de set vervolgens uit.

De volgende drie sets verliepen op service. Drie keer moest de beslissing daarom in een tiebreak worden geforceerd. In de tweede set was Berdych daarin oppermachtig, maar in het derde en vierde bedrijf sloeg Wawrinka telkens als eerste het gaatje en trok vervolgens ook de tiebreak naar zich toe. Op zijn eerste matchpunt sloeg Wawrinka nog een dubbele fout, maar een punt later was het alsnog raak.

Wawrinka is de laatste maanden zeer succesvol. Op de US Open bereikte hij vorig jaar zijn eerste halve finale bij een grandslamtoernooi. In Melbourne doet hij daar nu een stapje bovenop. Wie Wawrinka ook treft in de finale, hij is daarin de underdog. Tegen Nadal won hij in twaalf ontmoetingen nog nooit, Federer versloeg hij één keer in veertien duels.

Onderzoek frustratie rechtsgang door Berlusconi

De Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar ex-premier Silvio Berlusconi, omdat hij mogelijk heeft geprobeerd het onderzoek naar zijn beruchte bungabungafeestjes te frustreren. Dat heeft het openbaar ministerie in Milaan donderdag gezegd.

Het onderzoek ging van donderdag van start en richt zich op Berlusconi, twee van zijn advocaten en zo'n veertig anderen, vooral aspirant-showgirls die de feestjes bezochten. De aandacht gaat vooral naar aantijgingen dat Berlusconi de vrouwen heeft betaald om in de rechtbank te liegen.

Hij zou in januari 2011 een tiental jonge vrouwen hebben ontvangen in zijn villa in Milaan om met zijn advocaten te overleggen. De vrouwen werden opgetrommeld nadat hun huizen waren doorzocht door de politie, in het kader van het onderzoek naar de bungabungafeestjes. Na het gesprek kregen de vrouwen volgens de rechter maandelijks 2500 euro van Berlusconi. Toen ze eenmaal verschenen in de rechtbank legden ze opvallend identieke getuigenissen af, aldus de rechtbank. De vrouwen ontkenden allemaal dat de feestjes seksueel van aard waren.

In de 'bungabungazaak' is Berlusconi in beroep gegaan tegen de veroordeling voor seks met een minderjarige en het misbruiken van zijn invloed en macht om dat te verdoezelen.

[Pic] Kleuterjuf (23) weg om sexy foto's

Een kleuterschool in Fitchburg, gelegen in de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft ene Kaitlin Pearson voor onbepaalde tijd geschorst. De 23-jarige kleuterjuf klust namelijk bij als erotisch fotomodel.

Een anonieme zeiksnor stuurde afgelopen vrijdag foto's van het lekkere blondje naar de South Street Elementary School in Fitchburg. Ook stuurde de zuurpruim de bewuste kiekjes naar de plaatselijke sufferd met als bijschrift: "Kunt u geloven dat deze meid is ingehuurd om te werken met moeilijklerende kinderen?"

Pearson, gezegend met een volle cup D, is sinds november werkzaam als fulltime klassenassistent op een school voor speciaal basisonderwijs. Daarnaast heeft ze al meerdere malen schaarsgekleed geposeerd voor erotische fotoshoots, waaronder ModelsMania magazine.

De verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente Fitchburg is sinds gisteren met een onderzoek bezig of de bijbaan van de blondine van invloed is op haar werkzaamheden met kinderen. Hangende het onderzoek is de bloedmooie kleuterjuf geschorst.

Gelukkig krijgt de jongedame wel gewoon doorbetaald. Pearson heeft laten weten helaas niet te mogen reageren op de kwestie.

Waren er maar meer van zulke juffen!
Meer foto's vind je hier

Schansspringer Morgenstern wil naar Sochi

Schansspringer Thomas Morgenstern heeft donderdag gezegd dat hij nog altijd van plan is om naar de Olympische Spelen in Sochi te gaan. In Klagenfurt werd een persconferentie gehouden over de toestand van de springer, die eerder deze maand hard viel tijdens de trainingen voor de World Cup skivliegen in Tauplitz-Bad Mitterndorf. Bij de val liep hij een zware schedelblessure op.

Georg Lajtai, de behandelend arts van de Oostenrijker, nam in het begin het woord door te zeggen dat er geen neurologische problemen meer zijn opgetreden. Ook meldde hij dat er fysiek geen restricties zijn waardoor Morgenstern niet meer zou kunnen springen. "Ook mentaal is Morgenstern een buitengewoon persoon, en niet te vergelijken met welke patiënt dan ook. Personen gaan heel verschillend met een dergelijke blessure op, maar Morgenstern is iemand die er juist sterker uit kan komen", aldus Lajtai. 

Zelf zei Morgenstern dat hij weer begonnen is met trainen en dat Sochi nog altijd zijn doel is. Wanneer hij weer van de schans af kan is nog niet zeker, maar hij hoopt dat zeer binnenkort te kunnen doen. "Ik geloof er volledig in dat het mogelijk is om naar Sochi te gaan en zolang ik niet voor de tv naar de Olympische Spelen zit te kijken blijf ik erin geloven.", aldus de drievoudig olympisch kampioen. Toen hem werd gevraagd of hij aan het beëindigen van zijn carrière heeft gedacht was hij duidelijk: "Nee, ik wil mijn loopbaan niet met een val afsluiten, dus dat was niet aan de orde."

Meer politie bij nucleaire top dan bij inhuldiging

De inzet van politiemensen tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart in Den Haag zal 'aanzienlijk meer' zijn dan tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman donderdagochtend op BNR Nieuwsradio.

Het aantal agenten dat tijdens de nucleaire top in Den Haag - de grootste internationale conferentie die ooit in Nederland is gehouden - wordt ingezet, wilde Bouman niet geven. Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april vorig jaar werden in Amsterdam tienduizend agenten ingezet.

Wel zei Bouman dat het werk voor het grootste gedeelte op de schouders van de politie terechtkomt. "Natuurlijk worden we ook bijgestaan door de marechaussee en defensie, maar het allergrootste gedeelte doen we zelf." Volgens Bouman worden er geen buitenlandse korpsen ingezet.

De korpschef liet ook weten dat de inzet van politiemensen tijdens de nucleaire top ten koste gaat van de reguliere werkzaamheden. "Dat is logisch, want je kunt een politieagent maar een keer inzetten. Maar het is het ons waard. De top is mondiaal van groot belang en het is dan ook een eer dat die in Nederland komt. Ook al is het veel werk."

Wat de grootste politieoperatie ooit gaat kosten, durfde Bouman niet te zeggen. "De inzet van agenten zelf gaat niet meer kosten, want zij worden gewoon betaald. De kosten zitten in de maatregelen die we moeten nemen die anders zijn dan anders."

Tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning in april vorig jaar werd de politie bijgestaan door 2500 mensen van de marechaussee en zevenhonderd stadswachten. Ook waren er 98 beveiligingscamera's opgehangen in het centrum van de hoofdstad en langs de route die het koninklijk paar die dag volgde.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen op 24 en 25 maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

De kosten van de nucleaire top zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

Geen groot verjaardagsfeest voor Doutzen Kroes

Doutzen Kroes blaast donderdag 29 kaarsjes uit. Een groot feest ter gelegenheid van de verjaardag van het Friese topmodel komt er echter niet. "We houden het cool", vertelde Doutzens man Sunnery James aan Novum Nieuws. "We hebben al zo veel feest gehad."

De verjaardag van het zoontje van Doutzen en Sunnery was wel aanleiding voor een knalfuif. "De verjaardag van Phyllon was een groot feest", vertelt Sunnery over zijn zoon, die dinsdag 3 jaar werd. "Hij heeft heel veel cadeautjes gehad."

Hoewel de verjaardag van Doutzen klein gevierd wordt, gaat de dag niet onopgemerkt voorbij. "We gaan wel wat leuks doen", vertelt Sunnery, die in het midden laat wat dat dan is. "Appelgebak op de bank", stelt Sunnery's dj-maatje Ryan Marciano voor. "Maar ik weet niet of ik ben uitgenodigd."

Daniël Lohues stelt Drentse tentoonstelling samen

Daniël Lohues stelt zijn favoriete kunstwerken en voorwerpen tentoon in het Drents Museum. De tentoonstelling Hier Kom Ik Weg geeft de visie van de zanger op zijn provincie en is te zien van 16 september tot en met 9 november. Dat heeft het museum in Assen woensdag bekendgemaakt.

Lohues zal als gastconservator onder meer werken van hedendaagse Drentse kunstenaars tonen. In een speciale publicatie zal de zanger zijn keuze voor bepaalde werken toelichten.

Lohues heeft zijn liefde voor Drenthe, de moiste provincie van Nederland, nooit onder stoelen of banken geschoven. Hij werd bekend als voorman van de band Skik, waarin hij voornamelijk in het Drents dialect zong. Daarnaast bezong hij in diverse nummers de schoonheid van de provincie.

De 42-jarige zanger komt in februari met een nieuw album getiteld D, waarmee hij ook een theatertoer gaat maken. D wordt het vijftiende soloalbum van Lohues.

Sijsling bereikt kwartfinale challengertoernooi

Igor Sijsling heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Heilbronn bereikt. De nummer een van de plaatsingslijst won bij het toernooi in de Duitse stad met 6-4 en 6-4 van de Rus Jevgeni Donskoj. Het was pas de tweede zege van de geboren Amsterdammer dit jaar.

Bij zowel de ATP-toernooien van Brisbane en Auckland begin dit jaar en de Australian Open vorige week was de eerste ronde het eindpunt voor de geboren Amsterdammer. Woensdag boekte Sijsling zijn eerste overwinning van het jaar door in de eerste ronde in Heilbronn de Rus Konstantin Kravtsjoek uit te schakelen.

Jesse Huta Galung komt later op donderdag nog in actie voor een plek in de kwartfinale. Hij speelt tegen de Slowaak Andrej Martin.

Limburger met twee ton schuld opgepakt

De politie in Limburg heeft woensdag een 49-jarige man uit Nuth aangehouden die nog een boete van 213.000 euro had openstaan. Agenten waren al een tijdje naar hem op zoek. De wanbetaler werd op straat in Hoensbroek aangetroffen, meldt de politie donderdag.

De man is eerder in een oplichtingszaak veroordeeld tot het betalen van de boete. Het bedrag had hij met criminele activiteiten binnengesleept. De Limburger moet vierhonderd dagen de cel in als hij het bedrag niet alsnog neertelt. De boete moet hij dan overigens evengoed betalen.

Meer inschrijvingen op universiteiten

Universiteiten hebben dit collegejaar veel meer inschrijvingen gekregen dan een jaar eerder. Het aantal eerstejaarsstudenten steeg met zeven procent naar ruim 45.000, bevestigt een woordvoerder van de vereniging van universiteiten VSNU na berichtgeving van de NOS.

De stijging komt vooral door een grotere instroom vanuit het vwo. Studenten kiezen er minder vaak voor om bijvoorbeeld eerst een jaar te reizen of te werken. De toename valt verder te verklaren uit de plannen van het kabinet om het leenstelsel in te voeren. De groep is elf procent groter dan in 2012.

Nieuwe studenten schreven zich vooral in bij landbouw-, techniek- en natuurstudies. Ook taal- en cultuurstudies zijn populair. Over de hele breedte stijgt het aantal aanmeldingen, uitgezonderd bij rechtenstudies. Daar zijn twee procent minder inschrijvingen voor. De meest voorkomende studiekeuzes zijn psychologie, rechten, geneeskunde, bedrijfseconomie en bedrijfskunde.

Het totale aantal studenten op een universiteit steeg dit jaar naar 248.000, een toename van 3,5 procent ten opzichte van 2012. Het aantal buitenlandse studenten steeg met vijf procent tot ruim elfduizend. Duitsland levert nog steeds de meeste studenten, gevolgd door China, Griekenland, Groot-Brittannië en Italië.

Piazon: "Zijn alleen maar sterker geworden"

Van alle kampioenskandidaten was Vitesse tot dusver de meest bedrijvige op de transfermarkt. Volgens Lucas Piazon zijn de Arnhemse titelkansen gestegen. De Braziliaanse uitblinker van de eerste seizoenshelft vindt dat Vitesse goed werk heeft verricht.

"We maken een serieuze kans op de titel, zeker als we blijven spelen zoals voor de winterstop", liet hij zich ontvallen tegenover Voetbal International. "Het kan interessant worden. Voor mijn gevoel zijn we er alleen maar sterker op geworden."

Met name van Bertrand Traoré heeft Piazon hoge verwachtingen. "Met het vertrek van Gaël Kakuta hebben we veel kwaliteit ingeleverd, maar dat vangen we op met de komst van Bertrand Traoré", aldus de talentvolle aanvaller. "Die jongen ken ik van Chelsea, een geweldige speler."

Ook het winterse trainingskamp stemt Piazon hoopvol. "In de winterstop hebben we gedomineerd tegen VfL Wolfsburg. Vertrouwen is het sleutelwoord. Een goede start na de winterstop zal ons vleugels geven."

Aankomend weekend staat de zwaarbeladen derby met N.E.C. Nijmegen op het programma. Tijdens de vorige editie van de Gelderse derby, in Nijmegen, bezorgde Piazon de bezoekers de volle winst (1-2). Dat kunststukje hoopt hij zondag te herhalen.

"De derby leeft in de groep", zegt hij op het digitale thuis van zijn werkgever. "Zondag willen we koste wat het kost winnen. Niet alleen omdat het de derby is, maar ook omdat de drie punten belangrijk zijn om bovenin mee te blijven doen."

Piazon verblijft lang genoeg in Arnhem om te weten dat er zondag meer op het spel staat dan drie punten. "Het is een belangrijke wedstrijd voor ons en voor de supporters. N.E.C. gaat er alles aan doen om van die laatste positie weg te blijven. Zij zullen scherp beginnen en hard werken tot het laatste fluitsignaal. Aan ons de taak om de juiste mentaliteit te tonen. Derby’s zijn geweldig om te spelen. Zeker met de steun van de supporters moet het ons lukken drie punten te pakken."

Boze huizenbezitters dagen NAM

Driehonderd huizenbezitters en drie woningcorporaties slepen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de rechter. Dat bevestigt de advocaat van beide partijen, Pieter Huitema donderdag. De woningeigenaren, verenigd in de Stichting WAG, en corporaties willen een schadevergoeding van de NAM voor de waardevermindering van hun huizen.

Huitema had de NAM tot woensdagavond gegeven om op de eisen van de woningeigenaren en de corporaties in te gaan, maar een reactie is uitgebleven. Daarom is donderdag een dagvaarding verzonden.

De NAM heeft via de media heeft vernomen dat een dagvaarding onderweg is, reageert een woordvoerder. "Wij staan volledig achter het pakket dat minister Kamp vorige week heeft gepresenteerd. Als de Stichting WAG en de corporaties dat pakket niet voldoende vinden, is dat hun goed recht. Wij wachten af wat er gaat gebeuren."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte vorige week bekend dat Groningen 1,2 miljard euro krijgt om de gebouwen en infrastructuur te versterken en de leefbaarheid in het getroffen aardgasgebied te verbeteren. Het geld is bedoeld voor huiseigenaren wier woningen fysieke schade, zoals scheuren, hebben opgelopen. Eigenaren die hun woning in waarde hebben zien dalen, maken geen kans op het geld tenzij zij hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar.

Mensen die hun huis voor die tijd hebben verkocht of niet van plan zijn om te verhuizen kunnen naar het geld fluiten. Onterecht, vindt Huitema. "De jurisprudentie is hier duidelijk over. Je hebt recht op een schadevergoeding op het moment dat je schade lijdt. En deze mensen lijden nu schade, want ze hebben op dit moment te maken met een waardevermindering van hun huizen."

Volgens de advocaat moet er meer geld op tafel komen. "Als alle huiseigenaren in het gebied hun waardevermindering gaan claimen, moet er minstens een miljard extra worden uitgetrokken."

Spanning Oekraïne loopt op na ultimatum

Duizenden mensen hebben in de Oekraïense hoofdstad Kiev de nacht buiten doorgebracht uit protest tegen de regering. Op het centrale plein van Kiev werden honderden autobanden in brand gestoken, waardoor er een dikke, zwarte rookwolk boven het centrum van de stad hing.

Woensdagavond stelde de oppositie president Viktor Janoekovitsj een ultimatum, nadat ten minste twee doden waren gevallen bij het volksprotest. De betogers eisen van de president dat hij binnen 24 uur vervroegde verkiezingen aankondigt, zijn regering ontbindt en de keiharde antiprotestwetgeving schrapt. Gebeurt dat niet dan roept hij daarmee de woede van het volk over zich af, zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek eerder. De oppositie riep de betogers op de komende 24 uur niet de confrontatie te zoeken met de politie.

Als Janoekovitsj niet van wijken weten dan 'trekken we morgen samen verder op', zei Jatsenjoek woensdag. "Als we dan een kogel in het voorhoofd krijgen, dan krijgen we maar een kogel in het voorhoofd."

In Kiev hing donderdag een gespannen sfeer. Er gingen geruchten over arrestaties onder activisten door de politie, maar politie en demonstranten bleven nog bij elkaar uit de buurt, met een muur van dikke rook tussen hen in.

Woensdag sloeg de oproerpolitie op betogers, vrijwillige hulpverleners en journalisten in. Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat zeventig mensen waren opgepakt.

De Verenigde Staten en de Europese Unie veroordeelden het geweld. Maar de VS keurden ook het optreden van rechtsradicale activisten af.

Rusland beschuldigt het Westen ervan zich in Oekraïense zaken te mengen. De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, sprak daar in de Komsomolskaja Pravda 'verontwaardiging' over uit.

Geen verbod op 'ombouwen' spelcomputers

Het omzeilen van de beveiliging van Nintendo-spelcomputers is niet altijd illegaal. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak van Nintendo tegen het Italiaanse PC Box. Dat bedrijft biedt 'omgebouwde' versies van de spelcomputers Wii en DS van Nintendo aan.

PC Box verkoopt zogenoemde modchips, waarmee op de Nintendo-apparaten ook games en multimedia draaien die niet door de fabrikant zijn goedgekeurd. In sommige gevallen is het op deze manier omzeilen van de beveiliging van Nintendo rechtmatig, aldus het hof. Nintendo is volgens het hof alleen beschermd tegen omzeiling die gebruik van illegale spellen tot doel heeft, en niet tegen ander gebruik, zoals afspelen van legale spellen van derden of eigen bestanden van de gebruiker.

Nintendo moet volgens het arrest kijken naar het gebruik van beveiligingsmethodes die dat soort activiteiten door derden minder beperken dan nu het geval is. Er moet volgens de Luxemburgse rechters wel worden onderzocht hoe vaak de apparaten van PC Box daadwerkelijk worden gebruikt om illegale kopieën van Nintendo-games te spelen.

Volgens PC Box is de huidige kopieerbeveiliging van Nintendo vooral bedoeld om de eigen spellen te beschermen en belemmert het bedrijf daarmee de concurrentie. Nintendo vindt dat PC Box vooral het illegale gebruik van spellen mogelijk maakt.

Recordaantal betalingen met iDEAL

Het aantal betalingen met iDEAL is vorig jaar opnieuw gegroeid. In totaal werd meer dan 142,5 miljoen keer met de online betaalmethode afgerekend, ruim 25 miljoen keer meer dan een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit cijfers van beheerder Currence. De stijging komt grotendeels op het conto van het groeiende gebruik van iDEAL op telefoons en tablets.

Currence verwacht voor 2014 een verdere groei, omdat naar verwachting meer banken iDEAL mobiel beschikbaar maken voor hun klanten. Nu is dat onder meer al mogelijk bij de Rabobank en bij ING. Verder bieden steeds meer buitenlandse webwinkels die zich richten op de Nederlandse markt de mogelijkheid aan om via iDEAL te betalen.

De totale iDEAL-omzet bedroeg vorig jaar 10,8 miljard euro, een toename van bijna 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddelde bedrag dat werd overgemaakt was 75,78 euro.

Belgische tennisster Flipkens zegt af voor Fed Cup

De Belgische tennisster Kirsten Flipkens doet niet mee aan de Fed Cup. Dat heeft ze donderdag op Twitter bekendgemaakt. Het afhaken van de nummer negentien van de wereld is goed nieuws voor Nederland. België en Nederland zitten in dezelfde poule bij de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone 1 van het landentoernooi voor tennissters.

Flipkens herstelde afgelopen winter na een knieblessure. Ze stelt daarom dat de Fed Cup niet in haar schema past. "Ik wil de rest van mijn seizoen niet hypothekeren", schrijft ze. "Ik moet luisteren naar mijn lichaam."

Yanina Wickmayer is nu de hoogst geklasseerde tennisster in de Belgische formatie. De voormalige nummer twaalf van de wereld staat nu 63e op de wereldranglijst. Alison Van Uytvanck, de nummer 110 van de wereld, en nummer 136 An-Sophie Mestach maakten net als Wickmayer deel uit van de Belgische ploeg. Er is nog geen vervanger voor Flipkens aangewezen.

Man City koopt Australische club Melbourne Heart

Manchester City heeft de Australische voetbalclub Melbourne Heart gekocht. De Engelse grootmacht wordt voor tachtig procent eigenaar van de A-League club, waar John van 't Schip trainer is. De andere twintig procent wordt gekocht door Melbourne Storm, een Rugby League-club uit de Australische stad.

Grote veranderingen zullen de nieuwe eigenaren niet meteen doorvoeren. 'Uit respect voor de spelers en trainersstaf' gebeurt dat op zijn vroegst in de zomer. Directeur van Manchester City Ferran Soriano laat weten dat de club een voorzichtige aanpak voorstaat. "Het eerste wat we moeten doen is de tijd nemen om te luisteren en leren om daarna een strategie te formuleren om de club sterker te maken."

Melbourne Heart is de tweede voetbalclub waar Manchester City eigenaar van is. Samen met honkbalclub New York Yankees kocht de Engelse club de rechten op een nieuwe club in de Amerikaanse MLS. New York City FC zou in 2015 zijn eerste MLS-seizoen moeten draaien.

Sterke xtc in Nederland al langer in de omloop

In Nederland zijn extra krachtige xtc-pillen al veel langer in de omloop. Dat bevestigt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. De Belgische instantie die drugs in de gaten houdt waarschuwde donderdagochtend voor pillen met een extra hoog gehalte MDMA, het actieve bestandsdeel van xtc.

De pillen worden volgens de woordvoerder al een aantal jaar verhandeld in Nederland. Tot nu toe zou geen sprake zijn van ernstige incidenten. Wel moeten gebruikers van xtc altijd opletten wat ze nemen, zegt de woordvoerder.

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) waarschuwde donderdag voor nieuwe xtc-pillen die dodelijk kunnen zijn. De xtc werd ontdekt dankzij een Brussels project waarbij gebruikers hun drugs kunnen testen.

"Het gaat om tabletten met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA", zegt een woordvoerder van het BEWSD tegen de Belgische krant Het Belang van Limburg. "Als een gemiddeld meisje van 14 zo'n pil slikt, kan dat al fatale gevolgen hebben."

De kwaliteit van xtc-pillen was lange tijd slecht doordat een noodzakelijk bestanddeel schaars was geworden, schrijft de krant. Maar MDMA-producenten hebben nu een alternatief gevonden en dat wordt, vermoedelijk vanuit China, ingevoerd in Europa.

D66 stelde in juni Kamervragen na het overlijden van een Leidse studente. Ze zou een xtc-pil hebben genomen waar geen MDMA, maar PMMA in zat. Bij die stof treedt het effect echter veel later op, waardoor gebruikers vaak meer drugs nemen. Het Trimbos waarschuwde toen voor de gevaarlijke pillen.

[Foto] Williams toont preview FW36

Het Formule 1-team Williams heeft als tweede beeldmateriaal vrijgegeven van de bolide die in het seizoen 2014 gebruikt zal gaan worden. De FW36 is uitgerust met een 1,6 liter V6-turbomotor van Mercedes en moet haar minder succesvolle voorganger doen vergeten.

Meest opvallende onderdeel van de auto is de lelijke neus zoals deze vanwege de nieuwe regels dit seizoen gangbaar zal zijn. Op last van de FIA moest deze naar beneden gebracht worden, waardoor teams om de luchtstromen onder de auto niet te veel te beïnvloeden gekozen hebben om de uitstulping zo smal mogelijk te maken. Verder zijn de openingen om de auto te koelen groter geworden, omdat het Energy Reduction System en de turbo veel warmte genereren die afgevoerd moeten worden.

Het baandebuut van de nieuwe auto staat voor eind deze maand in Jerez gepland. Valtteri Bottas en Felipe Massa zullen de nieuwe bolides gaan besturen.


Griepepidemie laat op zich wachten

Nederland stevent voorlopig nog niet af op een griepepidemie. Het aantal griepgevallen hikte vorige week tegen de epidemische grens aan maar deze week daalt het aantal zieken weer. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Van een epidemie is pas sprake als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners zijn. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu 41 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. Vorige week waren dat er vijftig.

Nivel stelde eerder deze maand al dat een epidemie op zijn vroegst pas eind januari te verwachten valt. Door de tot nu toe milde winter krijgt de griep nog geen kans. Bij koud weer en een droge lucht grijpt de griep sneller om zich heen.

Vorig jaar kampte Nederland met de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar. Dat de epidemie zo lang aanhield, kwam doordat er vier verschillende griepvirussen rondwaarden.

Griep is te herkennen aan snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, en soms misselijkheid en diarree.

16- en 17-jarige drinkers stappen in het buitenland

Jongeren van 16 en 17 jaar die alcohol willen drinken, trekken logischerwijs de grens over om in België en Duitsland cafés te bezoeken. Nu minderjarigen sinds 1 januari geen alcohol meer mogen kopen, is het voor hen aantrekkelijk om over de grens te gaan stappen, meldt een woordvoerder van het Trimbos-instituut donderdag.

Een caféhouder uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg vertelt donderdag in regionale krant de PZC dat jongeren zijn kroeg slechts als 'verzamelplaats' gebruiken. Ze bellen een taxi en verdwijnen naar België, aldus de horecabaas. Het Trimbos-instituut heeft geen cijfers, maar bevestigt dat dit ook in Duitsland gebeurt.

"Het is natuurlijk typische problematiek van de grensprovincies", zegt de woordvoerder van het Trimbos. "Net zoals Zeeland en Limburg bezoek krijgen van Duitsers en Belgen die coffeeshops bezoeken." Over de grens op zoek gaan naar verboden middelen is 'van alle tijden', aldus de woordvoerder.

Begin januari stelde het CDA Kamervragen over een Brabantse 'zuipbus' die jongeren over de grens brengt. Zolang in de bus geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen, zijn dergelijk tripjes naar België niet strafbaar. Wel noemde Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) het stimuleren van drinken over de grens 'onwenselijk'.

Het ministerie voor Volksgezondheid vindt het desgevraagd vooral een verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat minderjarigen niet in contact komen met alcohol. "Het is natuurlijk niet onmogelijk je biertje ergens anders te drinken", zegt een woordvoerder. "Wij regelen het wettelijk, maar kunnen niet alles voorkomen."

Minderjarigen die in het openbaar of in horecagelegenheden met alcohol worden betrapt kunnen een taakstraf of boete krijgen. Sinds 1 januari is deze boete 45 euro voor drinkers van 12 tot 16. 16- en 17-jarigen riskeren een boete van 90 euro. Ook eigenaren kunnen een boete krijgen als er drinkende minderjarigen in hun kroeg worden aangetroffen.

Het grote probleem is niet de leeftijdsverhoging an sich, maar het feit dat veel jongeren die al 16 of 17 waren en al dronken nu opeens hun biertje moeten laten staan. Dat is natuurlijk vragen om manieren om het verbod te omzeilen.

Japanse les met Samurai Warriors 4

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en dat is in dit geval maar goed ook. Gamestudio Tecmo Koei heeft namelijk een tweede trailer uitgebracht voor Samurai Warriors 4. Het enige nadeel is dat de trailer volledig in het Japans is.

Samurai Warriors 4 komt 20 maart in Japan uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Tecmo Koei heeft recent via Twitter aangegeven dat de game op zeker in het Westen gaat uitkomen, alleen is nog niet bekend wanneer.

Samurai Warriors 4 krijgt volgens berichten meer dan vijftig personages. Het krijgt ook, in tegenstelling tot eerdere spellen, twee story modes. De een draait om Yukimura Sanada en de ander speelt zich af rond zijn broer Nobuyuki Sanada.

Trailer: Best Night Ever

Na de Hangover-trilogie met daarin twee bezoekjes aan Las Vegas, en Last Vegas, waarin mannen op leeftijd de zondenstad bezoeken, wordt het nu tijd voor een vrouwelijke insteek, zo vonden de makers van Scary/Date/Epic/Disaster Movie en andere cinematische pareltjes.

Best Night Ever doet het avondje Vegas in found footage-stijl en belooft flink tekeer te gaan: 

Aanstaande bruid Claire, haar zus Leslie, feestbeest Zoe en de onberekenbare Janet vertrekken naar Las Vegas voor het feest der feesten: het vrijgezellenfeest. Als Claire ontdekt dat haar aanstaande man wilde plannen heeft voor zijn feest, gaat het viertal voor de overtreffende trap. Hun feest loopt gigantisch uit de hand; ze worden uit een stripclub getrapt, overvallen en in elkaar geslagen door de gelatineworstelkampioen van Las Vegas. Ondanks de tegenslagen houden ze de sfeer van het vrijgezellenfeest in stand en zetten ze alles op alles om de wildste nacht in de geschiedenis van vrijgezellenfeesten mee te maken. Gevoed door seks en drank wordt deze sexy, hilarische en totaal over-de-top avond opgenomen op camera, staat het feest van Claire en haar vriendinnen bekend als 'Best Night Ever'.

Best Night Ever is vanaf 6 maart te zien in de bioscopen.

[Pic] Kelly Brook toont snoeiharde tepels

Kelly Brook heeft zichzelf gisteren van haar allerbeste kant laten zien. Tijdens de uitreiking van de NTA-awards gunde de 34-jarige Britse de fotografen een blik op haar snoeiharde tepels.

De rondborstige Kelly arriveerde gisteravond tijdens het gala op de rode loper met een doorzichtige, zwarte jurk. Het was duidelijk te zien dat de bloedmooie brunette geen ondergoed droeg.

Zo doende kan de hele wereld meegenieten van haar goedgevulde cup 75E. Blijkbaar stond er een stevig briesje, want haar knoppen waren zo hard als een kloppende roede.

Benieuwd naar de foto's? De complete reportage is hier te zien!

Mathijsen: "Feyenoord moet nu vol voor de titel gaan"

Joris Mathijsen heeft uitgesproken dat Feyenoord vol voor de titel gaat na de uitschakeling in de KNVB Beker tegen Ajax. De centrale verdediger ziet de aankomende wedstrijd tegen ADO als de ideale gelegenheid om de nederlaag tegen Ajax van zich af te spelen.

De Rotterdammers begonnen sterk aan het kwartfinale duel in de Amsterdam ArenA en kwamen al snel op een 1-0 voorsprong via Jean-Paul Boëtius. In het vervolg van de wedstrijd bleek Ajax echter te sterk en doelpunten van Viktor Fischer, Bojan Krkic en Thulani Serero zorgden er uiteindelijk voor dat de kwartfinale het eindstation was voor de gasten.

Mathijsen laat weten dat de ploeg van Ronald Koeman echter niet van plan is bij de pakken neer te gaan zitten en wil zaterdag tegen ADO Den Haag laten zien dat de nederlaag in de ArenA geen invloed zal hebben op de titelambities. "We moeten nu vol voor de titel gaan. Ik ben niet het type bij wie een nederlaag lang blijft hangen. Dat kan simpelweg ook niet," vertelt de centrale verdediger in gesprek met Goal.

"We moeten zaterdag gewoon weer naar ADO. Natuurlijk ben je zwaar teleurgesteld nu en donderdag ook nog wel, maar dat zal niet ten koste gaan van de wedstrijd van zaterdag."

Feyenoord begon sterker aan het duel tegen de Amsterdamse aartsrivaal, maar verloor na de gelijkmaker de grip op de wedstrijd, tot grote frustratie van Mathijsen. "Als we konden verklaren waarom de wedstrijd ineens omslaat zouden we weinig verliezen. Meestal is zo’n verklaring niet gelijk te geven," gaat de verdediger verder.

"Het moge duidelijk zijn dat we het in het begin heel goed hebben gedaan en heer en meester waren. Maar als je zoveel kansen krijgt en je wil hier winnen, dan moet je meer goals maken. Je moet je kansen afmaken en dat hebben we niet gedaan."

"Ajax heeft dan de kwaliteit om terug in de wedstrijd te komen en wel de kansen af te maken. Het is frustrerend dat je weet dat je ze kan pakken en dat we ook beter kunnen dan we hebben laten zien, maar het is er helaas niet uitgekomen."

"Als je zo goed begint en dan het laatste kwartier van de eerste helft en ook de tweede helft niet meer in de wedstrijd komt, dan kun je dat jezelf zeker verwijten." Feyenoord won de slag op het middenveld in het eerste halfuur en vooral Tonny Vilhena bezorgde zijn directe opponent Davy Klaassen de nodige problem met zijn diepgang, uiteindelijk resulterend in de openingstreffer.

Mathijsen benadrukt echter dat de Rotterdammers geen specifiek plan hadden om de jonge Ajacied uit de wedstijd te houden. "Het zit in Vilhena zijn spel dat hij graag duels aangaat en dan over zijn tegenstander heen gaat. Dat is iets wat hij altijd doet en waar we voor aanvang geen specifieke afspraken over hadden gemaakt. Dat zit in zijn spel."

Na de nederlag van woensdag kan Feyenoord zich vol richten op de strijd om de titel. De ploeg van Koeman staat momenteel vierde in de Eredivisie met 36 punten uit 19 wedstrijden en volgt op vier punten van Ajax en Vitesse. Mathijsen en zijn ploeggenoten nemen het zaterdag in het Kyocera Stadion op tegen ADO.

'Oostenrijkse' schaatser Smallenbroek mist Sochi

De voor Oostenrijk uitkomende schaatser Bram Smallenbroek mag niet naar de Olympische Spelen van Sochi. Een verzoek van de 26-jarige Nederlander om versneld genaturaliseerd te worden werd door de Oostenrijkse overheid afgewezen, meldt Schaatsen.nl. Smallenbroek had zich via de wereldbekerwedstrijden geplaatst voor de 1500 meter.

Smallenbroek komt sinds drie jaar voor Oostenrijk uit. Hij richt zich nu op de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in 2018. Over iets meer dan drie jaar woont hij zeven jaar in Oostenrijk en dan kan hij via het normale traject genaturaliseerd worden. "Ik zal ermee bezig blijven, een beetje meer lobbyen ook. Dat heb ik misschien iets te weinig gedaan."

Miljonair: 3,5 miljard armen is 'fantastisch nieuws'

Stinkrijke miljonair Kevin O'Leary, wiens kapitaal op een slordige 300 miljoen dollar wordt geschat, deed tijdens een tv-interview enkele nogal vreemde uitspraken. De meest vreemde was zijn antwoord op de vraag wat hij vindt van het gegeven dat het vermogen van de rijkste 85 mensen op aarde meer bedraagt dan dat van 3,5 miljard van de armste mensen bij elkaar.

'Dat is fantastisch nieuws!'


Blik van de anchorlady na het antwoord is priceless

Groot spermatekort in België

Drie spermabanken in België hebben de noodklok geluid. Er is namelijk een groot tekort aan zaad.

Bij onze zuiderburen is de vraag naar gezonde mannenpap groot. Alleenstaande vrouwen, lesbische stellen en vrouwen uit andere landen melden zich massaal met zaadvragende ogen bij de fertiliteitscentra in Gent, Leuven en Brussel. De vraag is zo groot, dat men veel te weinig sperma op voorraad heeft.

Vorig jaar meldden zich slechts 65 rukkers in Leuven. Slechts een man of twintig bleek over goede zwemmertjes te beschikken. In Brussel bleken 23 van de 54 kandidaten potent genoeg, en in Gent wist slechts 10 procent van de 65 wannabe papa's zich te kwalificeren als topfokker.

Professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel, pleit dan ook voor een overheidscampagne om de Belgen aan het rukken te krijgen. "In Spanje en Denemarken bijvoorbeeld stimuleert de overheid mannen om sperma te doneren", aldus Tournaye. "Daardoor is het aanbod ook groter. Als de overheid ook bij ons meer actie zou ondernemen, zou in ons land het aanbod ook stijgen."

Hierbij dus een oproep aan alle FOK!kers. Als je de volgende keer weer eens de hand aan jezelf slaat, denk dan aan onze zuiderburen. Kwak een potje vol en stuur het op naar België. Dit zal ook het gemiddelde IQ in het land doen stijgen.

PvZ: Garden Warfare staat klaar voor pre-orders

Plants vs. Zombies: Garden Warfare komt eind februari uit, maar kan nu al via pre-order besteld worden. Om dat nieuws bekend te maken heeft ontwikkelaar PopCap een trailer uitgebracht waarin de oorlog tussen planten en zombies weer eens de boventoon voert.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare is een spin-off van de serie. Het is een co-opschietspel waarbij je het moet hebben van je vrienden. Het is een tijdexclusieve titel voor Microsoft, wat betekent dat het eerst enkel uitkomt op Xbox 360 en Xbox one. Op welke platformen het nog meer uitkomt en wanneer is niet bekend.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare staat gepland voor een release op 25 februari.

Seedorf: "Het komt allemaal vanzelf"

AC Milan werd woensdagavond in San Siro uitgeschakeld in de Coppa Italia door Udinese. Desondanks zag trainer Clarence Seedorf voldoende aanknopingspunten. Milan kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Mario Balotelli. Maar door doelpunten van Luis Muriel (strafschop) en invaller Nico Lopez was het Udinese dat zich plaatste voor de halve finale.

Seedorf baalde van het verlies, maar zag wel voldoende goede dingen. "Het hele team heeft hard gewerkt. Maar wanneer spelers moe worden dan komen oude voetbalwetten naar boven", zegt de Nederlandse coach in gesprek met Rai Sport. "We zijn nog niet constant genoeg. Maar ik heb genoeg interessante dingen gezien waardoor ik vertrouwen heb in de toekomst. Ik ben er zeker van dat we de situatie zoals hij nu is kunnen verbeteren."

"Als je bij een grote club speelt zijn de verwachtingen hoog", vervolgt Seedorf. "Maar ik heb mijn jongens verteld dat ze kalm moeten blijven. De spelers moeten hard werken en dan komt het allemaal vanzelf. Ik zei eerder al dat een overwinning niet genoeg was om alles te veranderen. Ik heb vanavond een aantal goede dingen gezien en dingen waar we hard aan moeten werken. Ik leer de spelers nu kennen op het veld, in de kleedkamer en op de training. Samen moeten we een nieuw soort voetbal gaan spelen."

Die nieuwe manier van spelen was eerder tegen Verona (1-0 winst) al zichtbaar. Seedorf wil dat Milan onder zijn leiding dominanter wordt in de manier van spelen. "In het eerste half uur tegen Verona hadden we veel balbezit op hun helft. Het heeft tijd nodig om daarin consistent te zijn."

Of Seedorf deze maand nog nieuwe spelers aantrekt, liet de coach in het midden. "Vragen over de transfermarkt moeten jullie stellen aan Adriano Galliani. Na een wedstrijd is het belangrijk om de balans te bewaren in de kleedkamer. Ik heb al mijn jongens hard nodig. Dit is niet het moment om te gaan praten over mogelijke transfers", besluit Seedorf.

Dorpsraad India gaf bevel tot groepsverkrachting

Een jonge Indiase vrouw is op bevel van een dorpsraad verkracht door een groep mannen, omdat ze verliefd was geworden op een man met een andere geloofsovertuiging. Dat heeft de Indiase politie donderdag gezegd. Er zijn dertien mannen gearresteerd.

De vrouw vertelde de politie dat de dorpsraad haar een boete had opgelegd voor haar relatie met de man. Toen haar familie zei te arm te zijn om de boete te betalen, gaf de raad bevel tot de groepsverkrachting.

De vrouw weet niet door hoeveel mannen ze de hele nacht door is verkracht, aldus de politie. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Busongeluk Turkije eist 21 levens

Bij een busongeluk in de centrale Turkse provincie Kayseri zijn donderdag 21 mensen om het leven gekomen en twintig gewond geraakt, melden Turkse persbureaus en een lokale gouverneur.

De bus, die onderweg was van Istanbul naar de oostelijke provincie Mus, raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en kantelde. De politie onderzoekt of sneeuw en mist een rol hebben gespeeld en of de bestuurder mogelijk in slaap was gevallen.

Inbrekers richten ravage aan op N35 in Nijverdal

Vier inbrekers hebben woensdagavond een ravage aangericht op de N35 in Nijverdal. Na een achtervolging door de politie botste hun auto frontaal op een tegemoetkomende bestuurder. De wegpiraten zijn aangehouden. Dat meldt de politie.

De mannen werden achtervolgd door de politie na een bedrijfsinbraak in Raalte. Omdat de snelheid van de auto met de inbrekers gevaarlijk hoog was, besloten de agenten de achtervolging over de N35 op te geven. Even later botste de auto op de tegemoetkomende bestuurder.

De brandweer heeft de bestuurders van beide voertuigen bevrijd. De vier en de inzittende van de andere auto raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd. Hoe ze er aan toe zijn, is niet bekend.

Mogelijk is er sprake van een vijfde verdachte, die na de botsing zou zijn weggerend. De politie is een onderzoek begonnen naar de inbraak en de botsing.

Müller gevleid door interesse: "Maar blijf bij Bayern"

De fans van Bayern München kunnen opgelucht ademhalen. Thomas Müller voelt weinig voor een transfer naar Real Madrid. De 24-jarige aanvaller wordt al geruime tijd met een overstap naar de Spaanse grootmacht in verband gebracht.

Tijdens transferperiodes zwelt de geruchtenstroom aan, zo weet ook de Duits international zelf. Naar eigen zeggen is Müller niet van plan om Beieren in te ruilen voor Madrid. In Zuid-Duitsland heeft hij nog een contract tot medio 2017, en die verbintenis is hij aangegaan met de intentie om uit te dienen.

"Real Madrid? Er is de voorbije weken, maanden, en zelfs jaren veel gespeculeerd over mijn toekomst. Maar we hebben allemaal kunnen zien waartoe dat geleid heeft", vertelde hij AZ, doelend op het feit dat hij nog steeds voor Bayern speelt.

Wel geeft Müller toe dat hij gevleid is door de vermeende belangstelling van topclubs uit het buitenland. "Het is zeker geen slecht gevoel als je met bepaalde buitenlandse clubs in verband wordt gebracht. Maar op dit moment is er absoluut geen reden om Bayern in te ruilen voor een andere club."

Het jeugdexponent van de Bayern-opleiding is bezig aan het meest productieve seizoen van zijn loopbaan. Tijdens zestien competitiewedstrijden kwam hij tot zeven doelpunten.

"De finale? Ik denk liever van stap tot stap"

Als een ploeg snakt naar succes, wordt een meevaller extra uitbundig gevierd. Wie zoekt naar oprechte blijdschap, had woensdagavond in De Goffert moeten zijn. Niet iedere glimlach is hetzelfde. De gekrulde mondhoeken die het gelaat van Rens van Eijden sieren als hij de mixed zone binnenwandelt vormen een glimlach van de meest oprechte soort.

Hij beseft dat de halve finale van de KNVB beker binnen is. Geen slechte prestatie voor een club die maandenlang wachtte op de eerste overwinning en pas afgelopen weekend de rode lantaarn van de Eredivisie overdroeg. N.E.C. Nijmegen zit in de lift. De verdiende 1-0 zege op FC Utrecht betekende alweer de vierde thuisoverwinning op rij.

Waar de stemming binnen de spelersgroep enkele weken geleden nog bedroevend was, wordt er woensdagavond uitbundig gefeest. "Er heerst echt een enorm positieve sfeer", zegt Van Eijden, nog steeds lachend. De weg die N.E.C. moest bewandelen om de halve eindstrijd van het bekertoernooi te bereiken kende Harkemase Boys (0-8), FC Eindhoven (0-1), FC Groningen (0-1) en dus FC Utrecht (1-0) als obstakels.

"Het is gewoon heel knap dat we de halve finale gehaald hebben", vervolgt de bij PSV opgeleide centrumverdediger trots. "Zeker wedstrijden tegen FC Groningen en FC Utrecht zijn zeker niet makkelijk."

"Ook hoe we vandaag gespeeld hebben is knap. Zeker als je naar de kansenverhoudingen kijkt. We hebben laten zien dat we in de competitie lager staan dan we thuishoren. Als je zo speelt, is het belangrijk dat je ook resultaat pakt. Dan zien mensen hoe goed je bezig bent."

Met PEC Zwolle als tegenstander in de halve finale ziet de kans op bekersucces er rooskleurig uit, vindt Van Eijden. "Of ik al van de finale droom? Ik denk meer van stap tot stap", zegt hij, terwijl de lach eindelijk plaatsmaakt voor een meer serieuze uitdrukking. Van Eijden is geen dromer.

Releasedatum voor Shovel Knight

Ontwikkelaar Yacht Club Games heeft een trailer uitgebracht voor hun platformspel Shovel Knight. Uit de video blijkt dat, na twee keer uitgesteld te zijn, de game nu op 31 maart het levenslicht gaat zien.

Shovel Knight is een ouderwetse platformer, waarbij je de spelwereld als ridder bewapend met een schep moet doorkruisen. Het spel is een hommage aan de oude 8-bitgames.

Shovel Knight komt 31 maart uit op pc, Wii U en Nintendo 3DS.

Utopia duikt onder miljoen kijkers

Het SBS6-programma Utopia is voor het eerst onder de miljoen kijkers uitgekomen. Er keken woensdag 795.000 kijkers naar het programma, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In de derde uitzendweek van het programma is een dalende trend waar te nemen. Maandag scoorde het programma nog een stabiele 1,2 miljoen kijkers, waar het dinsdag nog net de miljoen wist aan te tikken. De eerste twee weken scoorde het programma nog tussen de 1 en 1,5 miljoen kijkers.

Gister was in de uitzending te zien dat bewoonster Lindy de loods verliet. Streamers zagen haar 14 januari het programma al verlaten. De uitzendingen van Utopia lopen dan ook ruim een week achter op de streams. Een veelgehoorde klacht van kijkers van het programma.

Dankzij Utopia heeft SBS6 de meest succesvolle vooravond ooit. Gisteren gaf zenderbaas René Oosterman in de Telegraaf aan te kijken naar een verlenging van de uitzendduur van Utopia. Ook de vertraging tussen streams en uitzending zou teruggebracht moeten worden naar vijf dagen.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

Oranjecricketers lopen WK mis na nederlaag

De Nederlandse cricketers kunnen het WK in 2015 op hun buik schrijven. Donderdag verloren ze hun vierde pouleduel op het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland van Kenia. Het Afrikaanse land won met vier wickets verschil. In vijftig overs was Oranje tot 265 runs gekomen voor een verlies van zes wickets. Kenia had slechts 35.4 overs nodig om die score te verbeteren: 266/6.

Door de nederlaag haalt Nederland de tweede ronde niet. Alleen de eerste drie van de poule bereikten die tweede ronde en de Kenianen eindigden net boven Nederland op de derde plaats. Beide landen haalden vier punten, maar de net run rate van Kenia was iets beter.

Het WK van 2015 vindt plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Drie jaar geleden in India, Bangladesh en Sri Lanka was Nederland wel van de partij.

[NBA] Oklahoma klopt San Antonio in topper

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben zich verzekerd van de koppositie in de Western Conference van de NBA. De verliezend NBA-finalist van 2011 won woensdagavond de topper uit bij San Antonio Spurs met 111-105. Grote man bij de bezoekers was Kevin Durant met een totaal van 36 punten.

Geen enkele ploeg weet de laatste weken een manier te vinden om Durant af te stoppen. In de afgelopen elf wedstrijden kwam de 25-jarige speler tot een puntengemiddelde van 38,1. Tegen de Spurs, waar Tony Parker met 37 punten zijn productiefste avond had van het seizoen, maakte Durant vooral aan het begin van het vierde kwart het verschil.

Oklahoma heeft een wedstrijd meer gewonnen dan San Antonio, dat nog wel een duel achter de hand heeft. Portland Trail Blazers, dat vandaag aantreedt tegen Denver Nuggets, staat daar vlak achter op de derde plaats.

Alle uitslagen woensdag

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats Los Angeles Clippers 95 - 91
Cleveland Cavaliers Chicago Bulls 87 - 98
Orlando Magic Atlanta Hawks 109 - 112
Toronto Raptors Dallas Mavericks 93 - 85
Washington Wizards Boston Celtics 111 - 113 (ot)
New York Knicks Philadelphia 76ers 106 - 110
Houston Rockets Sacramento Kings 119 - 98
Milwaukee Bucks Detroit Pistons 104 - 101
San Antonio Spurs Oklahoma City Thunder 105 - 111
Phoenix Suns Indiana Pacers 124 - 100

Klijnsma zwakt taaleis bijstandsregeling af

Mensen die een bijstandsregeling willen ontvangen, hoeven de Nederlandse taal niet volledig te kunnen beheersen maar moeten het wel kunnen spreken. Dat staat in een afgezwakt voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA), schrijft de Volkskrant donderdag.

Het voorstel is een afzwakking van een afspraak uit het regeerakkoord. Daarin stond nog dat mensen in de bijstand de Nederlandse taal volledig moeten beheersen. Zo'n eis blijkt volgens internationaal recht niet haalbaar.

De eis geldt voor iedereen. Het gaat niet alleen om immigranten maar ook om Nederlanders. Mensen die de taal niet spreken, moeten eerst op les. Wie geen diploma haalt, krijgt tijdelijk geen uitkering. Klijnsma wil op deze manier de kans op werk vergroten en de integratie in Nederland bevorderen. De ministerraad buigt zich volgens de Volkskrant vrijdag over het voorstel van Klijnsma.

Opportunity bijna tien jaar op Mars

De Marsrover Opportunity bereikt vrijdag een gedenkwaardige mijlpaal. De missie van de rover zou aanvankelijk drie maanden duren, maar de Opportunity rijdt al tien jaar rond op de Rode Planeet.

De jaren gaan tellen. De Opportunity kampt met artrose in zijn robotarm en rijdt voornamelijk nog achteruit, vanwege een onwillig voorwiel. Toch laat het Marswagentje zich hierdoor niet uit het veld slaan.

De Opportunity landde op 24 januari 2004, weken na zijn broertje Spirit, op het zuidelijk halfrond van Mars. Al vlug deed de rover een van de belangrijkste ontdekkingen op Mars. Hij vond aanwijzingen dat de stoffige en koude planeet in het verleden een warmer en natter klimaat had.

De Spirit kwam terecht op een minder interessante plek en moest enige tijd rijden voor hij geologisch bewijs voor de aanwezigheid van water in het verleden vond. Deze rover viel in 2010 stil en zit sindsdien vast in het Marszand. De Opportunity gaat ondertussen onverschrokken voort, voortgedreven door zijn zonnepanelen.

Onlangs maakte de Opportunity nog enkele opmerkelijke foto's. Op een foto van een plek waarvan de rover twaalf dagen eerder ook een foto had gemaakt lag plots een steen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog geen verklaring voor het voorval en bestudeert wat de oorzaak zou kunnen zijn.

'QPR aast op Ajacied Sigthórsson'

Ajax raakt Kolbeinn Sigthórsson mogelijk kwijt aan Queens Park Rangers. De Engelse club, die vorig seizoen degradeerde uit de Premier League, heeft zich in Amsterdam gemeld voor de IJslandse spits. Dat bericht De Telegraaf donderdag. QPR zou de transfer het liefst nog deze winter willen laten plaatsvinden.

Harry Redknapp, trainer van de Londense club, zat woensdagavond in de ArenA op de tribune om Sigthórsson aan het werk te zien tegen Feyenoord. De spits kwam als invaller echter slechts zes minuten in actie. QPR staat momenteel achter Leicester City tweede in het Championship en heeft een goede kans om binnen een jaar weer terug te keren op het hoogste niveau.

VS executeren Mexicaan ondanks bezwaren Mexico

Ondanks bezwaren van de Mexicaanse regering is woensdag in de Amerikaanse staat Texas een Mexicaanse man ter dood gebracht. Edgar Tamayo (46) kreeg een dodelijke injectie voor het doden van een agent in 1994.

De executie, de eerste dit jaar in de Amerikaanse staat waar de meeste doodstraffen worden uitgevoerd, liep enkele uren vertraging op, omdat Tamayo's advocaten de executie nog hadden geprobeerd te voorkomen. Argumenten dat Tamayo's zaak niet deugde, omdat hem niet was verteld dat hij na zijn arrestatie hulp van het Mexicaanse consulaat had kunnen krijgen, werden echter van tafel geveegd. Ook het argument dat Tamayo volgens zijn advocaten een geestelijk beperking had waardoor hij niet geëxecuteerd zou mogen worden, werd verworpen.

De Mexicaanse regering liet eerder deze week weten sterk gekant te zijn tegen de executie van Tamayo.

VVD past eigen schenkingregels aan

De VVD gaat de interne regels voor giften aan de partij aanscherpen. Ook stichtingen die aan de partij zijn gelieerd en kandidaat-politici moeten zich aan de nieuwe regels houden. Dat meldt de NOS donderdag.

Alle schenkingen boven de 25 euro moeten worden geregistreerd en voor schenkingen boven de duizend euro moet vooraf toestemming worden gevraagd aan het partijbestuur. Verder worden alle schenkingen boven de 4500 euro openbaar gemaakt.

Partijvoorzitter Benk Korthals stelt dat de aanscherping in de nieuwe VVD-lijn passen van meer transparantie rond integriteit. De partij besloot vorig jaar al meer aandacht te besteden aan de integriteit van bestuurders na de kwestie rond de van corruptie verdachte oud-wethouder Jos van Rey.

Het nieuwe reglement is al van kracht in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Exclusieve FOK!voorvertoning I, Frankenstein!

Tussen hemel en aarde
Adam (Aaron Eckhart) is twee eeuwen geleden tot leven gewekt door Dr. Frankenstein. Sinds die tijd heeft hij zich maar met één ding bezig gehouden: zoveel mogelijk demonen terugsturen naar de hel. Ondertussen wordt hij argwanend in de gaten gehouden door waterspuwers die strijden in dienst van de hemel. Wanneer onderzoekster Terra (Yvonne Strahovski) steeds dichter bij de ontdekking van het geheim van Adams onsterfelijkheid komt, escaleert de oorlog tussen hemel en hel volledig, en zit Adam er middenin.

Van de makers van Underworld, te zien in 3D en Imax 3D! Met: Aaron Eckhart (The Dark Knight, Olympus Has Fallen), Yvonne Strahovski (Dexter), Jai Courtney ( Jack Reacher, A Good Day To Die Hard), en Bill Nighy (Underworld, Wrath Of the Titans).

Zien?
FOK! mag in samenwerking met Independent Film jullie laten genieten van deze spectaculaire film, nog voor hij in de bioscoop draait! Op zondag 26 januari om 11.00 uur hebben we een complete zaal beschikbaar in Pathé De Munt in Amsterdam, speciaal voor FOK!kers. Wil jij erbij zijn? Dat kan! Reserveer dan nu kaarten op deze pagina! Uiteraard alleen als je ook echt kunt komen.

Nog even de details:
Zondag 26 januari
Pathé de Munt – zaal 2
I, Frankenstein 3D
Start film: 11:00 uur
Inloop zaal vanaf 10:30 uur
Partner: FOK.nl
Distributeur: Independent Films

[AO] Cibulkova kleineert Radwanska in halve finale

Dominika Cibulkova heeft verrassend de finale van de Australian Open bereikt. De nummer twintig van de plaatsingslijst liet donderdag in de halve eindstrijd niets heel van Agnieszka Radwanska (5), die in de vorige ronde titelverdedigster Victoria Azarenka had uitgeschakeld: 6-1 en 6-2.

Cibulkova is de eerste Slowaakse tennisster in de finale van een grandslamtoernooi. Ze strijdt zaterdag met Na Li (4) om de titel. De Chinese, twee keer verliezend finaliste in Melbourne, won eerder op de dag met 6-2 en 6-4 van Eugenie Bouchard (30).

Net als in de met 6-3 en 6-0 gewonnen kwartfinale tegen Simona Halep (11) overrompelde Cibulkova haar tegenstandster vanaf het begin. De 24-jarige Slowaakse, die tot aan dit jaar op de Australian Open nooit verder was gekomen dan de vierde ronde, greep met aanvallend tennis het initiatief en pakte de eerste set in 37 minuten.

Ook in de tweede set was het krachtsverschil overduidelijk. Cibulkova kwam zonder een punt in te leveren op een 2-0 voorsprong en poetste daarna op eigen service drie breakpoints weg. Radwanska, die in 2012 op Wimbledon haar enige granslamfinale speelde, deed bij een 4-0 achterstand nog wat terug, maar had nooit uitzicht op een derde set.

Cibulkova leek na afloop vooral verbaasd over eigen prestatie. "Ik heb hier geen woorden voor. Ik kan amper geloven wat er is gebeurd", stamelde ze. In de finale wacht Li, van wie ze in de vier voorgaande ontmoetingen nooit wist te winnen. "Ze is een geweldige speelster, maar ik zal er honderd procent klaar voor zijn."

Weblog krijgt een likje verf

Ok, de weblog was traag en de vormgeving niet helemaal meer van deze tijd. Dat is opgelost met een klein likje verf. Hier en daar is een muurtje verplaatst zeg maar.

Een paar dagen geleden is al gezorgd voor LazyLoading van in ieder geval youtubefilmpjes, waardoor de pagina nu in plaats van in zo'n 10 seconden in minderd dan 1 seconde klaar is voor gebruik. Daarna heb ik echter de pagina nog een kleine 200 pixels breder gemaakt waardoor de video's nu groter zijn en er meer ruimte op je scherm is.

Er is hier en daar een lettertype veranderd. Gradients, dropshadows e.d. zijn weg, de uitlijning van een aantal dingen is verbeterd (de twitterknop onder een bericht stond bijvoorbeeld altijd een paar pixels te laag) en het menu aan de rechterkant is helemaal aangepast.

Alles oogt nu in ieder geval weer fris en alles laadt nu gewoon lekker snel, zoals het hoort.

Enjoy!

NB: Onder IE9 en ouder werkt een deel van de dingen niet. De pagina zal nog net zo lang doen over laden als voorheen. Dit is derhalve ook meteen de eerste FOK!layout die, in navolging van onder andere Google, IE9 niet volledig ondersteunt. IE8 en IE7 werden al niet meer ondersteund.

Evans grijpt macht in Tour Down Under

Cadel Evans is de nieuwe leider in de Tour Down Under. De Australische kopman van BMC won de 145 kilometer lange derde etappe van Norwood naar Campbelltown en pakte genoeg tijd om zijn landgenoot Simon Gerrans (Orica-Greenedge) uit de leiderstrui te rijden. Robert Gesink was op de tiende plaats de beste Nederlander en staat vijfde in het klassement.

Net nadat een kopgroep van vier renners was ingerekend, reed Evans weg op de slotklim. De Tourwinnaar van 2011 hield stand in de afdaling en finishte veertien seconden voor zijn landgenoot Nathan Haas. Diego Ulissi, woensdag winnaar van de tweede etappe, kwam als derde over de streep in hetzelfde groepje als Gesink.

Evans heeft in het klassement een voorsprong van twaalf seconden, maar rekent zich nog lang niet rijk. "We zullen zien hoe het de volgende ritten gaat", vertelde hij na afloop. "Ik heb hier nog nooit het eindklassement gewonnen. Het is in ieder geval geweldig om weer in Australië te rijden."

FOK! wat een weer... toch sneeuw?

Goedemorgen! Het blijft vandaag koud, en bewolkt. Af en toe kan er een verdachte, witte substantie uit naarbeneden komen. Wees daarvoor gewaarschuwd. Veel zon hoef je niet te verwachten. Met temperaturen tussen 2 en 8 graden hoe je niet echt warmte te verwachten.
Morgenochtend is is er nog wat heerslag her en der, maar dat zal ruimte maken voor veel euh... droogte dus.

Het weerbericht van zaterdag is ook al klaar, een vervolg op het bericht van afgelopen zaterdag. Het moet alleen nog even geëpibreerd worden. Tot morgen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Nizzolo bezorgt Trek weer ritzege in San Luis

Giacomo Nizzolo heeft de derde etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. De Italiaan was na 175 kilometer van Tilisarao naar Juana Koslay de snelste in een massasprint. Nizzolo bezorgde Trek daarmee de tweede ritzege op rij. Dinsdag was er succes voor zijn Colombiaanse ploeggenoot Julian Arredondo.

Nizzolo bleef in de sprint de Spanjaard Francisco José Ventoso en de Belg Tom Boonen voor. De leiderstrui blijft om de schouders hangen van Phillip Gaimon. De Amerikaan, de winnaar van de openingsetappe in de Argentijnse rittenkoers, heeft een voorsprong van 1.47 minuten op Marc de Maar.

[AO] Na Li voor derde keer in finale

Na Li heeft voor de derde keer in haar carrière de finale van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Chinese was donderdag in de halve finale de Canadese Eugenie Bouchard (30) met 6-2 en 6-4 de baas. Li, die verliezend finaliste van 2011 en 2013, speelt zaterdag in de eindstrijd tegen Agnieszka Radwanska (5) of Dominika Cibulkova (20).

De 31-jarige Li overklaste haar twaalf jaar jongere opponente aan het begin van de partij en trok de eerste set binnen een halfuur naar zich toe. Bouchard, die haar debuut maakte in het hoofdtoernooi, bood in de tweede set meer tegenstand. De eerste twee games, die in totaal meer dan twintig minuten duurden, werden een prooi voor de Canadese.

Li liet zich niet imponeren door de comeback van Bouchard en won drie games op rij. Ook toen het vervolgens na een nieuwe break 3-3 werd, vertrok de Chinese geen spier. Ze sloeg direct een nieuwe kloof en serveerde de partij wat later uit.

Bij haar twee eerdere optredens in de finale kwam Li telkens dicht bij de titel. Zowel in 2011 tegen Kim Clijsters als vorig jaar tegen Victoria Azarenka boog ze pas in drie sets. "Hopelijk kan ik eindelijk eens dat laatste stapje zetten en hier de titel pakken", zei Li, die drie jaar geleden op Roland Garros haar tot nu toe enige grandslamtitel pakte.

Advocaten Badr Hari aan zet

De advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf houden donderdag hun pleidooi voor vechtsporter Badr Hari. Tegen de 29-jarige kickboksvedette eiste het Openbaar Ministerie (OM) woensdag een celstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Het OM acht Hari schuldig aan een reeks geweldsmisdrijven, waaronder de zware mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens dancefestijn Sensation 2012 in de Amsterdam ArenA.

Hari heeft de meeste feiten ontkend dan wel erover gezwegen. Zijn raadslieden vinden dat hij vrijwel integraal moet worden vrijgesproken. De beklaagde zelf heeft niet op de strafeis gereageerd. Justitie eiste tegen Ferhat Y. 20 maanden cel. Y. zou eveneens betrokken zijn bij de mishandeling van Everink. In zijn zaak volgt het pleidooi maandag.

Volgens justitie heeft Hari in een periode van 2 jaar "een spoor van mishandeling" getrokken door het Amsterdamse uitgaanscircuit. Daarbij zocht hij telkens zelf de confrontatie, aldus het OM.

Geen zwevende pont Scheveningen

Scheveningen krijgt geen zwevende veerpont over de haven heen. De Haagse wethouder Marnix Norder heeft de plannen woensdagavond laat ingetrokken. "De tijd was er niet rijp voor. Er waren zo veel vragen over de exploitatie en de constructie, bleek uit de commissievergaderingen van de gemeenteraad. Jammer voor Scheveningen", zei zijn woordvoerster.

Norder had de bijzondere attractie begin december aangekondigd. Mensen zouden in een bakje naar de overkant van de haven worden gebracht, ongeveer 5 meter boven het water. Een ritje moest 2,50 euro kosten. Wie gratis zou willen oversteken, kon 60 meter met de trap naar boven en dan over de bovenkant van de brug naar de andere kant lopen.

Het zou de eerste zwevende pont in Nederland zijn geweest.


Scheveningen krijgt zwevende veerpont.. niet dus.. (DenHaagTV)

'Meer focus mbo op vakmanschap'

Beroepsonderwijs lijkt ondergewaardeerd, mbo is niet altijd de eerste keuze van leerlingen en de toenemende nadruk op kennisvakken in het mbo is een risico voor vakmanschap. En juist een focus op vakmanschap kan het mbo aantrekkelijker maken. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat donderdag verschijnt.

"Ouders en leerlingen willen de hoogst mogelijke opleiding en hebben een voorkeur voor havo/vwo. Steeds minder leerlingen kiezen voor het vmbo, de grootste toeleverancier van het mbo", beschrijft het rapport. Leerlingen kiezen vaak voor een beroepsopleiding omdat hun cijfers niet hoog genoeg zijn voor havo/vwo, maar ze zijn dan niet altijd gemotiveerd, stelt het SCP.

Met de nadruk op vakken als Nederlands, Engels en rekenen wordt een mbo-diploma weliswaar meer waard, maar sommige leerlingen zullen over deze vakken struikelen, terwijl ze wel goede vakmensen kunnen worden. "Bovendien gaat de aandacht voor deze vakken zeer waarschijnlijk ten koste van het opbouwen van vakkennis en ervaring", waarschuwt het SCP.

Volgens het planbureau kan de kwaliteit van het mbo beter, bijvoorbeeld door vakmensen uit de praktijk binnen te halen.

Het onderzoek is gedaan in drie sectoren binnen het mbo: techniek, zorg en specialistische beroepsgroepen.

'Meer focus op vakmanschap nodig in mbo'
'Meer focus mbo op vakmanschap' (Foto: ANP)

Migranten Israël naar detentiecentrum woestijn

De Israëlische autoriteiten hebben woensdag honderden Afrikaanse migranten opdracht gegeven zich te melden bij een detentiecentrum in de Negev-woestijn in het zuiden van het land. De regering heeft gezegd op zoek te gaan naar een plek waar de migranten zich kunnen vestigen.

Daniel Solomon van het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken zei dat tegen het einde van de maand enkele honderden migranten worden verwacht in het nieuwe detentiecentrum in Holot. Tegen eind februari neemt dat aantal volgens Solomon naar verwachting toe tot 3500. De migranten moeten in het detentiecentrum wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. Solomon benadrukte dat niemand het land wordt uitgezet.

Ongeveer vijftigduizend Afrikaanse migranten, met name uit Eritrea en Sudan, zijn de afgelopen jaren naar Israël getrokken. Israël meent dat het gaat om economische migranten die op zoek zijn werk en een toekomst.

VS: atoomdeal Iran binnen halfjaar definitief

De Amerikaanse regering verwacht dat de onderhandelingen over een definitief akkoord over het Iraanse atoomprogramma half februari van start gaan. Dat hebben bronnen in het Congres woensdag gezegd na een briefing door de Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken en financiën.

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten voeren op dit moment overleg over de volgende stap in de onderhandelingen. De bedoeling is om in februari met Iran om de tafel te gaan.

Maandag trad een voorlopig akkoord in werking. Binnen zes maanden moet overeenstemming worden bereikt over een definitief akkoord. De Amerikaanse regering wil vaart zetten achter de definitieve overeenkomst. Dat kan nog behoorlijk lastig blijken.

Marco Borsato getroffen door TIA

Marco Borsato is woensdag getroffen door een TIA, een voorbijgaande beroerte. De zanger maakt het naar omstandigheden goed, meldde concertorganisator Mojo Concerts.

Borsato werd aan het begin van de avond onwel. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij aan het einde van de middag een TIA heeft gehad. Op advies van zijn arts neemt de zanger alle rust.

Bij een TIA verstoort een bloedprop tijdelijk de bloedstroom naar een deel van de hersenen. Snelle behandeling is noodzakelijk om herhaling of zelfs een herseninfarct te voorkomen.

Marco Borsato getroffen door TIA
Marco Borsato getroffen door TIA (Foto: ANP)

'Meesterhacker Guccifer opgepakt in Roemenië'

De Roemeense autoriteiten hebben een man opgepakt die wordt verdacht van een grote serie computerinbraken, waarmee hij onder meer de Amerikaanse oud-president George W. Bush in verlegenheid bracht. Een Roemeense aanklager die anoniem wil blijven heeft woensdag laten weten dat de arrestant de beruchte 'Guccifer' is. Dat is van officiële zijde niet bevestigd.

De digitale inbreker die zichzelf Guccifer noemt, wist vorig jaar de e-mailaccounts van diverse familieleden en vrienden van de familie Bush binnen te dringen. Daar vond hij onder meer foto's van schilderijen van de voormalige president. Zelfportretten van een douchende en een badende Bush zette hij op internet.

Guccifer had het verder voorzien op Amerikaanse beroemdheden, onder wie de journalist Carl Bernstein, actrice Nicole Kidman en acteur Leonardo DiCaprio. Ook hackte hij de e-mails van diverse Roemeense en Amerikaanse overheidsfunctionarissen, waaronder die van de chef van de Amerikaanse Nationale Inlichtingenraad.

'Meesterhacker Guccifer opgepakt in Roemenië'
'Meesterhacker Guccifer opgepakt in Roemenië' (Foto: ANP)

Al ¤1800 voor 'FOK! de bijtjes'

 Een camerasysteem, een lichtelijk defect maar reparabel tweede camerasysteem, expertise op allerlei vakgebieden, foto- en filmcrew en nog zó veel meer is de afgelopen dagen aan 'FOK! de bloemetjes en de bijtjes' gedoneerd. 

Imker Bos uit De Bilt werd dit Nieuwjaar door vuurwerkvandalen gevandaliseerd, of nou ja, vier van zijn bijenkasten. Dat namen users van FOK.nl zeer spontaan niet nadat zondag een interview met de man verscheen. Lees hier het oorspronkelijke interview. Hier vind je het lopende topic op FOK!forum Flora en Fauna.

Meer dan 100 FOK!'ers doneerden tussen zondagavond tien uur en woensdagavond al €1800,- euro. Daarvan is bijna 1700 euro al gestort. Ook achter de schermen is het een drukte van belang. Zondag worden de camerasystemen vanuit België naar Nederland gereden.

Je kunt doneren door je te melden in het Flora en Fauna-topic of te pm'en naar superworm of Whiskers2009. Je krijgt dan de benodigde gegevens opgestuurd. Nieuwe users (die niet kunnen pm'en) kunnen altijd mailen naar bert@fok.nl.  

Daarnaast wordt er met de nog niet op de hoogte zijnde imker morgen gekeken wat onze 'opgetrommelde experts' en ik in de vorm van FOK!'ers Gramps, Harry64, Dr_Flash en superworm ter plaatse kunnen navragen, opmeten, aanbevelen enzovoorts.

Daar zal een hoop duidelijk worden. Zo moet er waarschijnlijk elektra geregeld gaan worden, maar hoe en wat, dat lees je in F&F en hier op de FP morgen. Blijf ondertussen doneren.

Niet alleen zullen we voor de imker een fantastisch veiligheidssysteem (en wellicht zelfs elektra) op twee aparte locaties doneren, de rest van het geld zal naar de imkers éigen inzichten worden uitgegeven of apartgelegd.

Wat hij precies wil? Waar zou hij immers zelf het geld aan uitgeven, waarom en met welke langetermijndoelen voor de bijtjes, dat zal morgen kortom blijken, wanneer we hem het hemd van het lijf zullen gaan vragen.

Koeman: "Qua kansen niet onder gedaan"

Ronald Koeman toonde zich teleurgesteld na de uitschakeling in de KNVB Beker. De coach vond zijn ploeg bij vlagen echter prima spelen.

De Rotterdammers begonnen heel sterk in de Amsterdam ArenA en kwamen zelfs op voorsprong via Jean-Paul Boëtius. Gaandeweg verloor Feyenoord echter de grip op het duel en ging de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 verloren.

Koeman was gematigd tevreden over zijn ploeg. "Het eerste half uur van de eerste en tweede helft hebben we Ajax zeer goed bespeeld", tekent De Telegraaf na afloop op. "We hebben goede kansen gehad, maar in het laatste kwartier werd het twee keer wat minder, waardoor Ajax tussen de linies kon komen."

"We hebben niet ondergedaan qua kansen, maar wel in het voetbal", doelde Koeman op het sterkere positiespel van de Amsterdammers. "Wij hanteren toch te makkelijk de lange bal. Dat is het verschil", besluit Koeman zijn verhaal.

Door het verlies kan Feyenoord slechts uitkijken naar de competitie, waar ADO Den Haag zaterdag de tegenstander is. De achterstand op koplopers Ajax en Vitesse bedraagt op dit moment vier punten, terwijl FC Twente drie punten meer heeft.

De Boer: "Terecht gewonnen"

Ajax plaatste zich via een 3-1 zege op Feyenoord voor de halve finale van de KNVB Beker. Trainer Frank de Boer vond de zege van zijn ploeg terecht.

Ajax werd in de eerste helft verrast door het felle spel van Feyenoord. Evenals tegen PSV hadden de Amsterdammers moeite om het spel te maken en kwam Feyenoord een aantal keren gevaarlijk door. Dat leverde dan ook een achterstand op.

"We hadden in de eerste 30, 35 minuten moeite met het compacte spel van Feyenoord", zegt De Boer tegen onder meer De Telegraaf. "We konden de vrije man en de vrije ruimte niet vinden. Daardoor leden we ook veel balverlies."

Ajax kwam voor rust nog op gelijke hoogte en na de pauze had de ploeg het betere van het spel. "In de rust heb ik het middenveld iets anders neergezet. We zijn daarna amper meer in de problemen gekomen."

Ajax kwam twintig minuten voor tijd op 2-1 via Bojan, waarna Thulani Serero in de slotfase het duel besliste.
De overwinning was volgens De Boer terecht. "Als je naar het veldspel kijkt wel, vind ik. Maar als je de kansen van beide ploegen optelt, kom je ongeveer gelijk uit, denk ik. Op basis van onze tweede helft, hebben wij terecht gewonnen."

Montpellier verrast PSG in Coupe de France

Paris Saint-Germain heeft een verrassende nederlaag geleden in de Coupe de France. Montpellier won in Parijs met 1-2 en staat zo in de kwartfinale.

PSG-coach Laurent Blanc greep het duel met Montpellier in de achtste finale van de Coupe de France aan om enkele spelers rust te geven. Zo zaten Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en doelman Salvatore Sirigu op de bank bij de Parijzenaars. Gregory van der Wiel begon wel in de basiself.

De Nederlander speelde een goede eerste helft en was voortdurend dreigend aan de rechterkant. Na een kwartier spelen kreeg hij de bal op de rand van de zestien en speelde hij Blaise Matuidi aan, maar diens schot ging een behoorlijk stuk naast.

Vervolgens was het aan de andere kant wel raak. Bij een van de eerst gevaarlijke aanvallen van Montpellier opende Daniel Congré de score. Een vrije trap vanaf de zijkant werd door de verdediger ingekopt, nadat invalkeeper Nicolas Douchez mistastte. Tegen de verhouding in kwamen de bezoekers zo op voorsprong.

PSG hield het betere van het spel en dat leidde na een halfuur tot de gelijkmaker. Javier Pastore en Lucas Digne zetten een fantastische aanval op, waarna Digne de bal hard voor gaf op Edinson Cavani. De Uruguayaan had de bal vervolgens voor het intikken en maakte er 1-1 van. Een minuut daarna kreeg Cavani van Lucas Moura eenzelfde soort kans, maar ditmaal werkte hij de bal wonderbaarlijk naast.

Na rust kwam Montpellier meer in de wedstrijd en Blanc was er niet gerust op. Thiago Motta en Ibrahimovic kwamen in de ploeg voor Marco Verratti en Jérémy Ménez, maar het waren de bezoekers die op voorsprong kwamen. Weer zag de defensie van PSG er bij een standaardsituatie niet goed uit en dit keer was het Victor Montaño die een hoekschop binnen kopte.

De club uit Parijs zette vervolgens Montpellier onder druk, maar een grote kans was niet aan Ibrahimovic besteed. In de slotfase kreeg Cavani de bal in de zestien en werd hij onderuit gehaald, maar liet de scheidsrechter liet doorspelen. Ibrahimovic kwam zo in kansrijke positie, maar de Zweed schoot de bal in het zijnet. De nederlaag was hierdoor een feit en Montpellier gaat zo verder naar de kwartfinale van de Coupe de France.

'Chelsea accepteert bod van United voor Mata'

Juan Mata lijkt zijn carrière te gaan vervolgen bij Manchester United. Chelsea heeft een bod van ruim 45 miljoen euro op de Spanjaard geaccepteerd, meldt de Britse krant The Telegraph woensdag. De 25-jarige Mata bereikte eerder al een persoonlijk akkoord met United. De medische keuring staat gepland voor donderdag.

Mata zou bij United het dubbele gaan verdienen. De middenvelder kwam in de zomer van 2011 over van Valencia. Op Stamford Bridge onderhield hij een moeizame relatie met manager José Mourinho. Dit seizoen mocht Mata in elf van de 22 competitiewedstrijden in de basis beginnen.

[Copa del Rey] Barcelona wint door Tello ruim bij Levante

Barcelona kan een plek in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi nauwelijks meer ontgaan. De Spaanse landskampioen won woensdag in de heenwedstrijd van de kwartfinale met 4-1 bij Levante. Cristian Tello was met drie treffers de grote man in de 400e wedstrijd van Lionel Messi voor Barcelona.

Levante kwam in de 31e minuut via Nabil El Zhar nog wel op voorsprong. Door een eigen doelpunt van Juan Francisco kwam Barcelona langszij. In de tweede helft eiste Tello de hoofdrol op.

[League Cup] Sunderland verslaat United

Manchester United is woensdag uitgeschakeld in de halve finale van de League Cup. De Engelse landskampioen verloor na penalty's met 2-1 van Sunderland. United wist in de laatste seconden van de verlenging via Javier Hernandez nog een strafschoppenreeks af te dwingen, maar moest daarin buigen voor de nummer voorlaatst van de Premier League.

Na de reguliere speeltijd stond het 1-0 voor Manchester United, wat betekende dat er verlengd moest worden. In de 29e minuut van de verlenging kwam Sunderland langszij dankzij een enorme blunder van United-doelman David de Gea. Die liet een houdbaar schot van Phil Bardsley door zijn handen glippen. Een minuut later maakten de Red Devils echter weer gelijk via Hernandez.

Miljardair neemt eBay onder vuur

Miljardair en activistisch belegger Carl Icahn wil dat eBay zijn betalingsdienst PayPal afsplitst. Dat stelde Icahn in een brief aan het internetbedrijf, dat woensdag zijn resultaten over het vierde kwartaal naar buiten bracht.

Icahn wil twee bestuurders benoemen bij eBay. Dat bedrijf liet weten niets te zien in het plan om PayPal af te splitsen. Icahn heeft een belang van minder dan 1 procent in eBay.

De nettowinst van eBay steeg met 13 procent tot 850 miljoen dollar. Ook de omzet nam met 13 procent toe, tot 4,5 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal rekent het bedrijf op een omzet van 4,15 à 4,25 miljard dollar en voor heel 2014 op opbrengsten van 18 tot 18,5 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt een verdere omzetgroei voorzien, naar 20,5 à 21,5 miljard dollar.

Miljardair Icahn neemt eBay onder vuur
Miljardair Icahn neemt eBay onder vuur (Foto: ANP)

Bussen FC Utrecht bekogeld

Bussen met supporters van FC Utrecht zijn woensdagavond toen ze Nijmegen in kwamen rijden bekogeld met stenen en vuurwerk. Enkele ruiten zijn gesneuveld, meldt een politiewoordvoerder. Volgens Omroep Gelderland zouden een aantal Utrechters gewond zijn geraakt, maar de zegsman kon dat niet bevestigen.

De bussen met de supporters die op weg waren naar de wedstrijd van hun club tegen NEC in het Goffertstadion in Nijmegen werden rond 19.00 uur aangevallen op de Neerbosscheweg. Een groep van enkele tientallen in het zwart geklede mensen kwam uit de bosjes en begon met bekogelen.

De bussen reden door naar het stadion. Vanwege de bekogeling was de mobiele eenheid opgeroepen om problemen het hoofd te kunnen bieden. De supporters van FC Utrecht wilden volgens de politiewoordvoerder toen ze bij het stadion aankwamen hun gram halen, maar de politie heeft dat weten te voorkomen. Met 'wat slag- en duwwerk' werden de supporters het stadion in geloodst. Hierbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

Na het duel zijn de supporters weer in de bussen gestapt, die onder politiebegeleiding Nijmegen uit worden geleid. Vooralsnog zijn geen arrestaties verricht.

'Feyenoordfans bij duel in ArenA'

Het is zeker een Feyenoord-supporter met een stadionverbod gelukt woensdagavond de Amsterdam ArenA in te komen om het treffen van Ajax en de Rotterdamse club in de kwartfinale van de KNVB-beker met eigen ogen te aanschouwen. Ook een andere Feyenoordfan zou gewoon binnen zijn gekomen. Dat meldt de NOS. Een woordvoerder van Ajax kan berichten over Feyenoordfans die in de ArenA zijn niet bevestigen.

Supportersverenigingen van Feyenoord en Ajax zouden stellen dat zo'n vierhonderd aanhangers van de Rotterdamse club een kaartje voor het duel in de Arena op de kop hebben weten te tikken. Minstens twintig Rotterdammers zouden echter niet langs de kaartcontrole zijn gekomen.

In de afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat Feyenoordsupporters toch naar de ArenA wilden komen ondanks dat de wedstrijd al jaren zonder fans van de bezoekende club wordt gespeeld. De Rotterdammers zouden via internet simpel aan kaartjes kunnen komen. De gemeente Rotterdam en Feyenoord riepen vervolgens fans op om niet naar Amsterdam te gaan.

Een politiewoordvoerder meldde rond 23.00 uur dat het rustig is in de hoofdstad. Er zijn nog geen arrestaties verricht rondom de wedstrijd in Amsterdam.

Don't Starve

Indies zijn hip and happening en met de nog karige AAA-line-up op PlayStation 4 zijn ze een groot deel van het bestaansrecht voor Sony’s nieuwe console. Sony maakt hier dankbaar gebruik van door onder andere Resogun bij de start gratis aan te bieden voor PlayStation Plus-abonnees. Sinds kort kan ook Don’t Starve hieraan worden toegevoegd. Gratis voor Plus-abonnees, maar is het de moeite van het downloaden waard?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
©FOK.nl e.a.