Griepepidemie laat op zich wachten

Nederland stevent voorlopig nog niet af op een griepepidemie. Het aantal griepgevallen hikte vorige week tegen de epidemische grens aan maar deze week daalt het aantal zieken weer. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Van een epidemie is pas sprake als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners zijn. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu 41 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. Vorige week waren dat er vijftig.

Nivel stelde eerder deze maand al dat een epidemie op zijn vroegst pas eind januari te verwachten valt. Door de tot nu toe milde winter krijgt de griep nog geen kans. Bij koud weer en een droge lucht grijpt de griep sneller om zich heen.

Vorig jaar kampte Nederland met de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar. Dat de epidemie zo lang aanhield, kwam doordat er vier verschillende griepvirussen rondwaarden.

Griep is te herkennen aan snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, en soms misselijkheid en diarree.