Genocideverdachte Rwanda opgepakt in Nederland

De politie heeft een 54-jarige man uit Leusden aangehouden voor betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorbereiding en uitvoering van moordpartijen op Tutsi's in de Rwandese hoofdstad Kigali. Justitie wil hem uitleveren aan Rwanda, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De verdachte, Jean Baptiste M., was ten tijde van de genocide secretaris-generaal van de CDR, een beruchte extremistische partij. Hij zou onder meer lijsten hebben opgesteld met daarop de namen van de Tutsi's die moesten worden vermoord. Ook wordt hij verdacht van het leveren van wapens aan militieleden, het opwerpen van wegversperringen en aanvallen op Tutsi's.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst trok de verblijfsvergunning van M. in juni al in vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de genocide. De man is daartegen in beroep gegaan. Tegen hem liep ook al een strafrechtelijk onderzoek, maar justitie vindt dat de vervolging zo veel mogelijk in het land waar de misdrijven zijn gepleegd moet plaatsvinden.

Vorige maand bepaalde de rechtbank in Den Haag dat een andere genocideverdachte mocht worden uitgeleverd. Hij was tegen zijn uitlevering in beroep gekomen.