'Meer focus mbo op vakmanschap'

Beroepsonderwijs lijkt ondergewaardeerd, mbo is niet altijd de eerste keuze van leerlingen en de toenemende nadruk op kennisvakken in het mbo is een risico voor vakmanschap. En juist een focus op vakmanschap kan het mbo aantrekkelijker maken. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat donderdag verschijnt.

"Ouders en leerlingen willen de hoogst mogelijke opleiding en hebben een voorkeur voor havo/vwo. Steeds minder leerlingen kiezen voor het vmbo, de grootste toeleverancier van het mbo", beschrijft het rapport. Leerlingen kiezen vaak voor een beroepsopleiding omdat hun cijfers niet hoog genoeg zijn voor havo/vwo, maar ze zijn dan niet altijd gemotiveerd, stelt het SCP.

Met de nadruk op vakken als Nederlands, Engels en rekenen wordt een mbo-diploma weliswaar meer waard, maar sommige leerlingen zullen over deze vakken struikelen, terwijl ze wel goede vakmensen kunnen worden. "Bovendien gaat de aandacht voor deze vakken zeer waarschijnlijk ten koste van het opbouwen van vakkennis en ervaring", waarschuwt het SCP.

Volgens het planbureau kan de kwaliteit van het mbo beter, bijvoorbeeld door vakmensen uit de praktijk binnen te halen.

Het onderzoek is gedaan in drie sectoren binnen het mbo: techniek, zorg en specialistische beroepsgroepen.

'Meer focus op vakmanschap nodig in mbo'
'Meer focus mbo op vakmanschap' (Foto: ANP)