[AO] Wawrinka bereikt eerste grandslamfinale

Stanislas Wawrinka is de eerste finalist van het mannentoernooi bij de Australian Open. De Zwitser (8) was donderdag in de halve finale in vier sets de als zevende geplaatste Tsjech Tomas Berdych de baas: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3) en 7-6 (4).

Wawrinka's tegenstander wordt vrijdag bekend. Dan spelen zijn landgenoot Roger Federer (6) en de Spaanse nummer één van de wereld Rafael Nadal tegen elkaar. De eindstrijd wordt zondag gespeeld.

Wawrinka en Berdych leunden allebei op hun sterke service. De opslag van de Tsjech was iets beter, maar Wawrinka compenseerde met zijn vastheid in de rally's. Dat leverde hem in de achtste game van de eerste set een breakpunt op dat hij benutte. De 28-jarige Zwitser serveerde de set vervolgens uit.

De volgende drie sets verliepen op service. Drie keer moest de beslissing daarom in een tiebreak worden geforceerd. In de tweede set was Berdych daarin oppermachtig, maar in het derde en vierde bedrijf sloeg Wawrinka telkens als eerste het gaatje en trok vervolgens ook de tiebreak naar zich toe. Op zijn eerste matchpunt sloeg Wawrinka nog een dubbele fout, maar een punt later was het alsnog raak.

Wawrinka is de laatste maanden zeer succesvol. Op de US Open bereikte hij vorig jaar zijn eerste halve finale bij een grandslamtoernooi. In Melbourne doet hij daar nu een stapje bovenop. Wie Wawrinka ook treft in de finale, hij is daarin de underdog. Tegen Nadal won hij in twaalf ontmoetingen nog nooit, Federer versloeg hij één keer in veertien duels.