Spaanse economie is gegroeid

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal van 2013 met 0,3 procent gegroeid. Over het hele jaar kromp de economie met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van de Spaanse centrale bank.

In het derde kwartaal groeide de economie nog met 0,1 procent. Daarvoor kende het land een periode van negen kwartalen met krimp.

Hoewel de economie lichte tekenen van herstel vertoont, bleef het aantal werklozen in Spanje in het laatste kwartaal gelijk tot meer dan een kwart van de beroepsbevolking. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau.

In Spanje zitten 5,9 miljoen mensen, 26 procent van de beroepsbevolking, zonder werk. Economen verwachten dat het nog jaren duurt voordat het werkloosheidscijfer weer op een respectabel niveau is.

In vergelijking met het derde kwartaal steeg het aantal werklozen heel licht, van 25,98 naar 26,03 procent. In zowel de dienstverlening als de industrie groeide de werkloosheid. In de landbouw was het werkloosheidscijfer lager.