FOK! de bijtjes: ¤2001, A Bee Odyssey

Er is opnieuw nieuws van het bijenbeschermingsfront. Niet alleen is er sinds gisteren weer gul gedoneerd en staat de teller op dit moment op maar liefst €2001,-, ook is daarvan al bijna 1800 euro van gestort. Tevens werden donderdag de gevandaliseerde bijen in De Bilt ter plaatste bezocht.

Doneer zelf door superworm of Whiskers2009 te pm'en of dm'en voor het rekeningnummer, of meld je hier in het centrale Flora & Fauna-topic. Lees hier het interview met imker Jan Bos terug, naar aanleiding waarvan de hele actie op poten gezet werd.

Ter plaatse legden verschillende users donderdagmiddag een bezoek af aan imker Bos. Op locatie bleek dat de kans dat elektriciteit te regelen valt, aldaar nihil is, gezien de afstanden flink zijn en er overal asfalt in de weg ligt.

De actie wordt daarmee, zoals veel users graag wilden, qua focus verlegd. Was Bos helpen eerst het einddoel, nu is er al zo veel hulp binnengekomen dat Bos helpen maar een klein deel van het geld zal kosten en Bos kortom als aanleiding dient voor het helpen van véél meer imkers dan Bos alleen.

Voor de rest zal i.s.m. de Imkervereniging Bilthoven, het Bijenhuis te Wageningen en andere bij-zonder belangrijke organisaties en stichtingen overlegd worden, welke imkers specifiek hulp nodig hebben.

FOK.nl is geen site die even een bedrag overmaakt en daarmee klaar: nog steeds ligt de focus op imkers en bijen zelf. Wie 'bijenkasten vernield' googelt komt erachter dat vandalisme niet alleen bij Bos een probleem is.

Jaarlijks worden er door heel het land tientallen tot honderden kasten volledig vernield door vandalen, ook wel bekendstaand als de AIDS van deze maatschappij. Al die imkers verliezen met elke welgemikte trap ettelijke honderden euro's - om de kasten opnieuw aan te schaffen en te bevolken met nieuwe bijen ben je per stuk zo 500 euro kwijt.

Er zijn dus veel meer imkers die zeer drukkende problemen hebben. Enkele van die goede mensen opsporen en inventariseren (via imkers zelf, via de bijenorganisaties en via imkerstichtingen) wie welke hulp zou kunnen gebruiken, zal de focus kortom zijn van de komende dagen en weken.

Het liefst zien we van elke cent die gedoneerd is en alle input en moeite die erin gestoken is, concrete resultaten. Geen bankafschrift en nooit meer iets over horen, maar per euro duidelijk -met foto's, interviews enzovoorts- van dienst zijn. Tot we niemand meer kunnen vinden (kleine kans met 6500 imkers in het land) of het geld op is.