Sterke xtc in Nederland al langer in de omloop

In Nederland zijn extra krachtige xtc-pillen al veel langer in de omloop. Dat bevestigt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. De Belgische instantie die drugs in de gaten houdt waarschuwde donderdagochtend voor pillen met een extra hoog gehalte MDMA, het actieve bestandsdeel van xtc.

De pillen worden volgens de woordvoerder al een aantal jaar verhandeld in Nederland. Tot nu toe zou geen sprake zijn van ernstige incidenten. Wel moeten gebruikers van xtc altijd opletten wat ze nemen, zegt de woordvoerder.

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) waarschuwde donderdag voor nieuwe xtc-pillen die dodelijk kunnen zijn. De xtc werd ontdekt dankzij een Brussels project waarbij gebruikers hun drugs kunnen testen.

"Het gaat om tabletten met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA", zegt een woordvoerder van het BEWSD tegen de Belgische krant Het Belang van Limburg. "Als een gemiddeld meisje van 14 zo'n pil slikt, kan dat al fatale gevolgen hebben."

De kwaliteit van xtc-pillen was lange tijd slecht doordat een noodzakelijk bestanddeel schaars was geworden, schrijft de krant. Maar MDMA-producenten hebben nu een alternatief gevonden en dat wordt, vermoedelijk vanuit China, ingevoerd in Europa.

D66 stelde in juni Kamervragen na het overlijden van een Leidse studente. Ze zou een xtc-pil hebben genomen waar geen MDMA, maar PMMA in zat. Bij die stof treedt het effect echter veel later op, waardoor gebruikers vaak meer drugs nemen. Het Trimbos waarschuwde toen voor de gevaarlijke pillen.