Tweede Kamer wil debat over SNS Reaal

De Tweede Kamer wil met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in debat over het donderdag verschenen rapport over de nationalisatie van SNS Reaal. De conclusie van het rapport is dat Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) te laat ingrepen.

Kamerleden van diverse partijen onderschrijven de hoofdconclusies van het rapport. "We zagen al eerder dat het toezicht niet voldeed, onder andere bij ABN. Pijnlijk dat dit beeld weer wordt bevestigd", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft", constateert ook VVD-Kamerlid Aukje de Vries. Zij wil een 'goed debat' met minister Dijsselbloem.

DNB en Financiën 'hebben te passief en afwachtend gehandeld', stelt SP-Kamerlid Arnold Merkies. "DNB heeft te gemakkelijk en zonder zelf goed onderzoek te doen een verklaring van geen bezwaar afgegeven", zegt ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wijst er wel op dat de commissie concludeert dat de nationalisatie onvermijdelijk was.

Net als de onderzoekscommissie vindt de Kamer dat de regels rondom het ingrijpen bij banken moeten worden aangescherpt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komt met voorstellen daarvoor, zo liet hij weten in reactie op het rapport.