[AO] Na Li voor derde keer in finale

Na Li heeft voor de derde keer in haar carrière de finale van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Chinese was donderdag in de halve finale de Canadese Eugenie Bouchard (30) met 6-2 en 6-4 de baas. Li, die verliezend finaliste van 2011 en 2013, speelt zaterdag in de eindstrijd tegen Agnieszka Radwanska (5) of Dominika Cibulkova (20).

De 31-jarige Li overklaste haar twaalf jaar jongere opponente aan het begin van de partij en trok de eerste set binnen een halfuur naar zich toe. Bouchard, die haar debuut maakte in het hoofdtoernooi, bood in de tweede set meer tegenstand. De eerste twee games, die in totaal meer dan twintig minuten duurden, werden een prooi voor de Canadese.

Li liet zich niet imponeren door de comeback van Bouchard en won drie games op rij. Ook toen het vervolgens na een nieuwe break 3-3 werd, vertrok de Chinese geen spier. Ze sloeg direct een nieuwe kloof en serveerde de partij wat later uit.

Bij haar twee eerdere optredens in de finale kwam Li telkens dicht bij de titel. Zowel in 2011 tegen Kim Clijsters als vorig jaar tegen Victoria Azarenka boog ze pas in drie sets. "Hopelijk kan ik eindelijk eens dat laatste stapje zetten en hier de titel pakken", zei Li, die drie jaar geleden op Roland Garros haar tot nu toe enige grandslamtitel pakte.