Opportunity bijna tien jaar op Mars

De Marsrover Opportunity bereikt vrijdag een gedenkwaardige mijlpaal. De missie van de rover zou aanvankelijk drie maanden duren, maar de Opportunity rijdt al tien jaar rond op de Rode Planeet.

De jaren gaan tellen. De Opportunity kampt met artrose in zijn robotarm en rijdt voornamelijk nog achteruit, vanwege een onwillig voorwiel. Toch laat het Marswagentje zich hierdoor niet uit het veld slaan.

De Opportunity landde op 24 januari 2004, weken na zijn broertje Spirit, op het zuidelijk halfrond van Mars. Al vlug deed de rover een van de belangrijkste ontdekkingen op Mars. Hij vond aanwijzingen dat de stoffige en koude planeet in het verleden een warmer en natter klimaat had.

De Spirit kwam terecht op een minder interessante plek en moest enige tijd rijden voor hij geologisch bewijs voor de aanwezigheid van water in het verleden vond. Deze rover viel in 2010 stil en zit sindsdien vast in het Marszand. De Opportunity gaat ondertussen onverschrokken voort, voortgedreven door zijn zonnepanelen.

Onlangs maakte de Opportunity nog enkele opmerkelijke foto's. Op een foto van een plek waarvan de rover twaalf dagen eerder ook een foto had gemaakt lag plots een steen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog geen verklaring voor het voorval en bestudeert wat de oorzaak zou kunnen zijn.