Ziekenhuis LUMC trekt nog twee publicaties terug

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nog twee publicaties teruggetrokken van een medewerker die vorig jaar augustus werd ontslagen vanwege fraude met onderzoeksgegevens. Dat meldt het ziekenhuis donderdag in een verklaring. In totaal zijn nu drie publicaties van de medewerker teruggetrokken.

Toen de fraude aan het licht kwam, werd direct al een publicatie teruggetrokken. Na onderzoek door de interne onderzoekscommissie van het ziekenhuis zijn nu nog twee publicaties teruggetrokken. Uit het onderzoek bleek dat de medewerker van de afdeling reumatologie bewust laboratoriumonderzoek manipuleerde. De fraude werd ontdekt door collega's.

Volgens het ziekenhuis is voor patiënten 'op geen enkel moment een onveilige situatie ontstaan', omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium. Het project waar het laboratoriumonderzoek deel van uitmaakte, werd stopgezet toen de fraude aan het licht kwam. Alle deelnemers aan het onderzoek zijn op de hoogte gesteld.

Pancras Hogendoorn, lid van de raad van bestuur en decaan van het LUMC, laat weten dat 'wetenschappelijke integriteit absoluut noodzakelijk is om het vertrouwen van patiënten, onderzoekers en de maatschappij te verkrijgen en te behouden'. Om die reden besloot het ziekenhuis over te gaan tot onderzoek van de publicaties en het ontslaan van de medewerker.