CDA-coryfee Van Leeuwen (88) verkiesbaar

Prominent CDA-lid Hannie van Leeuwen keert mogelijk terug in de politiek. Ze is lijstduwer in Rotterdam en zegt in de gemeenteraad te gaan zitten als ze genoeg voorkeurstemmen krijgt. "Het is een bewuste keuze", zegt de 88-jarige Van Leeuwen donderdag.

"Aanvankelijk heb ik geaarzeld. Willen jullie wel zo'n ouwe knar, heb ik ze gevraagd", aldus de 88-jarige, die sinds twee jaar in Rotterdam woont. "Maar de ledenvergadering waarop ze het vroegen was zo verfrissend, de mensen waren jong en enthousiast. Toen heb ik ja gezegd."

Van Leeuwen is een verzetsheld en een CDA-coryfee. Van 1966 tot 1978 zat ze in de Tweede Kamer voor de ARP, een van de partijen waaruit later het CDA ontstond. Van 1995 tot 2007 zat ze voor de christendemocraten in de Eerste Kamer. In 2010 hield ze op het CDA-congres een betoog tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Eerder was ze al actief als raadslid en wethouder in Zoetermeer en als waarnemend burgemeester in de Zuid-Hollandse gemeenten Hazerswoude en Nootdorp. "Ik ken het raadswerk dus", zegt Van Leeuwen. "Ik moet me alleen even richten op de typisch Rotterdamse onderwerpen."

Ze realiseert zich dat haar leeftijd en bekendheid zeer aantrekkelijk kunnen zijn voor de oudere kiezers. Net als in andere gemeenten zijn seniorenpartijen in Rotterdam in opkomst en daar moeten gevestigde partijen als het CDA een antwoord op vinden. Van Leeuwen lijkt een goede keuze. Zo is ze is al enige jaren actief in het Nationaal Programma Ouderenzorg om de zorg aan senioren te verbeteren.

Hannie van Leeuwen is ook CDA-lijstduwer in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. De kans is echter klein dat ze wordt gekozen. Het CDA heeft daar nu slechts één zetel. Of ze in de gemeenteraad komt, is ook maar de vraag. "Dan moet ik veel voorkeurstemmen krijgen", nuanceert Van Leeuwen. "Ach, ik wacht gewoon af."