FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 december 2013

[Bundesliga] Nürnberg pakt punt tegen FSV Mainz

Gertjan Verbeek wacht met FC Nürnberg nog op de eerste overwinning van het seizoen. De Beierse club was vrijdag tegen FSV Mainz dichtbij, maar speelde met 1-1 gelijk. Per Nilsson had Nürnberg in eigen huis al na vijf minuten op voorsprong gezet, maar een kwartier voor tijd viel de tegentreffer. Die kwam op naam van Shinji Okazaki. In blessuretijd kwam Mainz nog met tien man te spelen na rood voor Petar Sliskovic.

Door de remise is Nürnberg nu in bezit van een twijfelachtig record. Nog nooit had een ploeg meer dan vijftien wedstrijden in de Bundesliga nodig om de eerste seizoenszege te boeken. 1860 München en MSV Duisburg hadden het record met veertien duels in handen, maar voor beide was vijftien keer scheepsrecht.

Nürnberg staat na vijftien duels voorlaatste in de Bundesliga met negen punten. Hekkensluiter Eintracht Braunschweig heeft een punt minder, maar speelt zondag nog thuis tegen Hertha BSC. Mainz staat zevende met twintig punten.

Queen weer bovenaan Top 2000

Queen staat met het nummer Bohemian Rhapsody weer op de eerste plek in de Top 2000 van Radio 2. Het is de dertiende keer dat het nummer de lijst aanvoert. Eagles is met Hotel California op de tweede plaats in de lijst te vinden. De top drie wordt gecompleteerd door Stairway to Heaven van Led Zeppelin, maakte de radiozender vrijdagavond bekend.

Luisteraars konden vanaf zaterdag stemmen op hun favoriete nummers. Vooral veel jongeren kozen voor Bohemian Rhapsody, dat in 1975 uitkwam. "Bohemian Rhapsody op nummer een is misschien dan wel niet zo spannend, maar ik vind het opvallend dat dit nummer ook bij jongeren zo goed scoort", zegt Radio 2-zendermanager Kees Toering. "Ouderen geven blijkbaar het stokje door aan de jongere generatie."

Bohemian Rhapsody stond alleen in 2005 en 2010 niet bovenaan de Top 2000. Toen werd de lijst aangevoerd door respectievelijk Avond van Boudewijn de Groot en Hotel California van Eagles. De complete lijst wordt op 23 december onthuld door Frits Spits in zijn radioprogramma Tijd voor Twee. Radio 2 zendt de Top 2000 uit van 25 december tot en met 31 december.

Skiester Hoefl-Riesch pakt jubileumzege

Tijdens de World Cup in het Canadese Lake Louise heeft Maria Hoefl-Riesch eindelijk haar 25e World Cup-zege geboekt. De Duitse moest er ruim een jaar op wachten, maar dit keer was het eindelijk raak.

De start werd meerdere malen uitgesteld vanwege problemen met het zicht op de piste. Uiteindelijk mocht de Zwitserse Fränzi Aufdenblatten anderhalf uur later dan gepland het bal openen. Het duurde een tijd voor iemand een echt snelle afdaling af wist te werken. De Italiaanse Elena Fanchini was degene die lange tijd aan de leiding ging. Tina Maze beet zich stuk op de tijd van Fanchini en werd zevende. Lindsey Vonn kon eindelijk weer in actie komen na haar zware knieblessure. Op het laatste stuk, normaal haar sterkste punt, moest ze veel inleveren en ze werd uiteindelijk 41e.

In het steenkoude Lake Louise, het was ruim dertig graden onder nul, was het vervolgens de beurt aan Hoefl-Riesch. De Duitse was de hele week al zeer snel tijdens de trainingen en ook nu liet ze zien dat ze de goede vorm gevonden heeft. Met vooral een fantastisch tweede deel wist ze meer dan een seconde van de tijd van Fanchini af te halen. De grootste verrassing kwam op naam van de Zwitserse Marianne Kaufmann-Abderhalden. De specialiste op de afdaling haalde twee keer een derde plaats, waaronder vorig jaar in Lake Louise. Dit keer deed ze het nog beter en wist ze een knappe tweede plek te bereiken.

[Serie A] Juventus heeft weinig moeite met Bologna

Juventus heeft vrijdagavond drie punten gepakt op bezoek bij Juventus. Arturo Vidal en Giorgio Chielini tekenden voor de doelpunten. Zonder de geblesseerde Andre Pirlo maar met Paul Pogba trad Juventus vrijdagavond in Stadio Renato Dall'ara aan tegen Bologna, de nummer zeventien van de Serie A.

Na twaalf minuten kwamen de bezoekers op voorsprong via Arturo Vidal, een speler die Louis van Gaal met oog op het WK uitvoerig zal bestuderen. De Chileense international scoorde de 0-1 op aangeven van Federico Peluso. Gezien de sterke openingsfase van Juventus was de voorsprong verdiend. Nadien kwam Bologna beter in de wedstrijd, maar wist het amper kansen te creëren. De thuisploeg mocht uiteindelijk nog blij zijn met een kleine achterstand bij rust.

Bologna was na rust niet in staat om wat terug te doen. Juventus probeerde het op halve kracht en dat wist de thuisploeg niet af te straffen. Fernando Llorente kreeg vijf minuten voor tijd dé kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar stuitte op doelman Curci. In de laatste minuut van de officiële speeltijd was het alsnog raak voor Juventus. Chiellini scoorde uit een corner van Carlos Tevez en bepaalde de eindstand op 0-2.

Door de overwinning komt het puntentotaal van Juventus op veertig en is de voorsprong op AS Roma nu zes punten. Roma neemt het zondagmiddag thuis op tegen Fiorentina. Met twaalf punten uit vijftien wedstrijden ziet de situatie van Bologna er minder rooskleurig uit.

[JL] Koploper Dordrecht gelijk tegen De Graafschap

Koploper FC Dordrecht heeft vrijdag puntenverlies geleden in de Eerste Divisie. Thuis kwam de ploeg tegen De Graafschap niet verder dan 1-1. Yoëll van Nieff scoorde in de 28e minuut voor Dordrecht en trok daarmee de stand gelijk. Anco Jansen had drie minuten eerder de score geopend voor de Doetinchemmers.

Willem II profiteerde van de misstap van Dordrecht door met 2-1 van Fortuna Sittard te winnen. De Tilburgers kwamen via Bruno Andrade op een 2-0 voorsprong voordat Ruud Boymans met een eigen doelpunt de spanning terugbracht. De achterstand van de Tricolores op Dordrecht is nog zes punten.

Ook FC Eindhoven staat zes punten achter op Dordt dankzij een 3-3 gelijkspel tegen FC Volendam. De bezoekers kwamen in Brabant halverwege de eerste helft op voorsprong via Robert Mühren, maar Jasper Waalkens maakte al snel de 1-1.

Ondanks een rode kaart voor Kevin Wattamaleo tien minuten voor rust liep Volendam in de tweede helft uit naar een 3-1 voorsprong. Soufiane Lagmouchi was voor beide goals verantwoordelijk. In blessuretijd redde Eindhoven alsnog een punt. Eerst maakte Paul Beekmans de 3-2, even later was Leon Tol ongelukkig. Zijn eigen doelpunt betekende de gelijkmaker.

MVV won met 2-0 van Telstar. Danny Schreurs en Tom van Hyfte waren doeltreffend voor de Limburgers. Almere City FC was met 3-0 te sterk voor tien man van Jong FC Twente. Joachim Andersen werd tien minuten in de tweede helft weggestuurd en Almere profiteerde met goals van Ricardo Kip, Vincent Janssen en Cees Toet.

Wraak voor skeletonster Pikus-Pace

Bij de World Cup skeleton in Park City heeft de Amerikaanse Noelle Pikus-Pace wraak genomen na haar diskwalificatie van vorige week. Bij de mannen ging de overwinning naar de Rus Alexander Tretyakov.

Bij de vrouwen waren de ogen vooral gericht op Pikus-Pace. De Amerikaanse, afkomstig uit de omgeving van Park City, kreeg vorige week in Calgary een discutabele diskwalificatie aan haar broek, wat haar de zege kostte. Dit keer ging ze in de eerste run razendsnel naar beneden en wist ze een baanrecord neer te zetten. In de tweede run ging ze zo mogelijk nog harder en verpulverde ze de snelste tijd van Elizabeth Yarnold. De Britse was vorige week de vrouw die protest aantekende tegen Pikus-Pace, en daar leek ze nu de prijs voor te moeten betalen. Het verschil was maar liefst 0.68 seconden, een enorme marge in het skeleton. De Canadese Sarah Reid werd derde op meer dan een seconde. Yarnold blijft wel leidster in de World Cup.

Bij de mannen ging de overwinning naar de Rus Tretyakov. Hij zorgde voor een grote stunt door de Let Martins Dukurs te verslaan, die al meer dan een jaar geen wedstrijd verloren had. Na de eerste run ging Dukurs nog wel aan de leiding, maar een voor zijn doen zeer matige tweede run kostte hem de kans op de overwinning. De Let pakte uiteindelijk de tweede plaats, voor de Amerikaan Matthew Antoine. In de World Cup staan Dukurs en Tretyakov nu gezamenlijk op kop.

Gitaar Bob Dylan brengt 965.000 dollar op

Een gitaar van Bob Dylan is vrijdag geveild voor 965.000 dollar. De Fender Stratocaster ging onder de hamer in veilinghuis Christie's in New York. Het is niet bekend wie de gitaar, die Dylan in 1965 gebruikte bij een optreden op een Amerikaans festival, heeft gekocht.

Het veilinghuis zegt dat er nog nooit zo veel geld is neergeteld voor een gitaar. De vorige recordhouder was Eric Clapton toen zijn gitaar Blackie in 2004 voor 959.000 dollar onder de hamer ging. Dylans gitaar bracht meer op dan verwacht. Christie's schatte van te voren dat het instrument tussen de driehonderdduizend en vijfhonderdduizend dollar kon opbrengen.

De gitaar werd voor veiling aangeboden door een gezin in New Jersey. De Amerikanen hadden het instrument bijna vijftig jaar in hun bezit. De 72-jarige Dylan, die 35 studioalbums uitbracht, was zijn gitaar vergeten in een privévliegtuig dat werd gerund door de familie. Het gezin probeerde nog in contact te komen om het instrument terug te geven, maar kreeg nooit reactie.

Eenzame kerst voor moslimpatrouille

Drie fascisten, die zichzelf 'moslimpatrouille' noemen, kunnen voorlopig alleen sharia-wetten claimen in een stukje Engeland dat zichzelf het beste als 'gevangenis' laat omschrijven.

Jordan Horner, Ricardo MacFarlane en een derde persoon wiens naam om juridische redenen niet genoemd wordt, hebben het oosten van Londen geterroriseerd met hun islamitisch geneuzel. Naar eigen mening is het stukje territorium dat ze hun eigen leefgebied plegen te vinden een moslim-enclave, waar geen ruimte is voor ander gedrag dan volgens de vrolijke vrienden en de sharia toelaatbaar is.

Zo zijn ze er al op betrapt stelletjes te intimideren die het gore lef hadden om in hun buurt hand in hand te lopen. Ook hebben ze een groepje mensen aangevallen die op straat een drankje durfden te nuttigen. Een aantal drinkebroers hebben flinke verwondingen opgelopen. Dit had erger kunnen zijn: het intolerante tuig riep tijdens de aanval namelijk dingen als 'dood de ongelovigen'. Vrouwen die in leuke kleding rondlopen kunnen ook op fysiek en verbaal geweld rekenen.

Kersverse vrijwillig bewuste schizofreen Jordan was eerder al  veroordeeld voor het aanvallen en molesteren van een fotograaf en hing links en rechts 'weg met alcohol'-posters op.

De drie bekeerlingen, voormalige criminelen en drugsverslaafden, hadden het idee dat hun leven radicaal zou veranderen wanneer ze de Shahada (er is geen andere god dan Allah en Mo is z’n  loopjongen) zouden uitspreken en zich religieus zouden noemen. Ze zijn de mening toegedaan dat het oosten van Londen gebukt zou moeten gaan onder islamitische wetten. 

Uitslag FC Utrecht - N.E.C. Nijmegen

Om 20.00 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. FC Utrecht nam het op tegen N.E.C. Nijmegen en won de wedstrijd met 2-0. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

FC Utrecht

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 48' Markiet
 78' De Ridder
   
 
 Gele kaart: Bulthuis (FC Utrecht), Jahanbakhsh (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Koolwijk (67/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.034
Arbiter: Sanders
Bijzonderheden: Higdon (N.E.C. Nijmegen) mist penalty (75')
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Markiet (Derijck/70)
v.d. Maarel
Heerings
Bulthuis
Duplan
Ayoub
Toornstra (Takagi/82)
Oar (Sarota/65)
Pappot
De Ridder
  Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Pálsson
Leiwakabessy
Jahanbakhsh
H. Mulder
Rieks
Koolwijk
Conboy
Higdon (Hemlein/79)

Mingelen naar Pauw & Witteman

Ferry Mingelen maakt twee dagen na zijn afscheid van de NOS een doorstart. De 65-jarige politiek journalist is vanaf vrijdagavond geregeld als commentator te zien bij Pauw & Witteman. In een gesprek met nu.nl zegt Mingelen te hopen ten minste een keer per week aan te mogen schuiven in het VARA-praatprogramma.

Mingelen zal aan de tafel van Jeroen Pauw en Paul Witteman naar eigen zeggen 'een beetje uitleggen en duiden'. Hij vindt het 'eervol'. Hoe vaak hij te zien is, hangt af van het nieuws. "Dat zal niet iedere dag zijn, zoals eerder bij Nieuwsuur, maar met de komende gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen zullen er veel momenten zijn dat de politiek in het nieuws is."

Het einde van het dienstverband van de 65-jarige Mingelen bij de NOS werd in mei bekend. Woensdag was hij voor het laatst te zien bij Nieuwsuur. Hij liet toen al doorschemeren dat hij niet van het scherm zou verdwijnen. "Niet helemaal naar mijn zin ga ik weg. Jullie zijn nog niet van mij af", waren zijn laatste woorden voor Nieuwsuur.

Aantal abortussen verder gedaald

Het aantal abortussen in Nederland is vorig jaar gedaald naar 30.577. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag gemeld. In 2011 waren dat er nog 1130 meer. Het aantal zwangerschapsafbrekingen vertoont sinds 2007 een dalende trend.

Ook het aantal abortussen bij tieners daalde vorig jaar verder. In 2012 werden ruim vierduizend tienderzwangerschappen afgebroken. In 142 gevallen ging het om meisjes onder de 15 jaar.

In de helft van de gevallen vond de abortus plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap. In twee op de tien gevallen duurde de zwangerschap langer dan twaalf weken.

In twaalf procent van de gevallen werd een abortus uitgevoerd bij vrouwen die niet in Nederland woonden. Zij kwamen voor het afbreken van hun zwangerschap naar Nederland.

Ruim negen op de tien abortussen werden uitgevoerd in een abortuskliniek. De overige behandelingen vonden plaats in een ziekenhuis.

Svindal pakt afdalingszege in Beaver Creek

Aksel Lund Svindal heeft in Beaver Creek de afdaling op zijn naam geschreven. Voor de grote Noor was het de zevende keer in zijn carrière dat hij een afdaling in de World Cup won.

Op de zeer moeilijke piste van Beaver Creek, de Birds of Prey, werden de eerste richttijden neergezet door de Italiaan Peter Fill en de Canadees Manuel Osborne-Paradis. Het duurde een tijd voor iemand in de buurt kwam, uiteindelijk was het Hannes Reichelt die de eerste plaats over wist te namen. De Oostenrijker was de hele run ongeveer een tiende langzamer dan Fill, maar kon uiteindelijk drie honderdsten sneller over de finish gaan. Svindal was de laatste favoriet die naar beneden kwam. Hij begon snel, moest op het technische gedeelte tijd inleveren, maar kon op het laatste snelle stuk weer winst boeken. Dit bleek genoeg om Reichelt een kleine twee tienden van een seconde voor te blijven.

Felix Da Costa reserverijder bij Red Bull

Antonio Felix da Costa zal samen met Sébastien Buemi de reserverol bij Red Bull Racing en Toro Rosso op zich nemen. Laatstgenoemde zal het blijven combineren met de World Endurance Cars, terwijl Felix da Costa in de DTM voor BMW gaat rijden.

Lang werd gedacht dat een van de zitjes bij Toro Rosso naar Felix da Costa zou gaan, maar dat team koos uiteindelijk voor Daniil Kvyat. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner maakte wereldkundig dat de Portugees naast de DTM er nog een extra taak bij krijgt. Hierdoor heeft hij nog een kans in de Formule 1 terecht te komen, terwijl Buemi vooral behouden lijkt te worden voor het testwerk in de simulator.

Angst voor Oranje in Spaanse media

De Spaanse media zijn niet te spreken over de loting voor het WK voetbal. De wereldkampioen werd daarin gekoppeld aan Nederland, Chili en Australië. Volgens sportkrant Marca is poule B daarmee een 'gevaarlijke' groep. AS gaat nog een stapje verder. Die sportkrant noemt de groep 'dodelijk'.

In Chili is de tendens dat het zwaar wordt voor de nationale ploeg om de eerste ronde te overleven in Brazilië. De krant El Mercurio en tv-kanaal La Tercera spreken beiden van 'een zware groep'. In Australië is men er ook van overtuigd dat het geen makkelijk WK wordt. TV-station SBS vindt de loting 'lastig', de Sydney Morning Herald vindt de loting 'een nachtmerrie'.

Scheten laten voor overleving in South Park

Komende zaterdagnacht wordt er op de VGX een nieuwe trailer getoond voor South Park: The Stick of Truth. Om iedereen alvast in de juiste stemming te krijgen heeft Ubisoft een teasertrailer uitgebracht. Een ding is duidelijk. Om te kunnen overleven in South Park moet je goede scheten kunnen laten.

South Park: The Stick of Truth komt begin 2014 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Man ontvangt gratis 20.000 euro

Salih Türker heeft een Algemeen Fondskaart getrokken. Maar dan in het dagelijkse leven. Dat wil dus zeggen: irl (voor de jongeren onder ons). Salih heeft 'een vergissing van de bank in uw voordeel'. De man nam 10.000 euro op bij een ABN Amro te Amsterdam, maar kreeg 30.000 euro in handen.

Erg prettig. Vooral gezien het feit dat er op de afschriften alleen een opname van 10.000 euro te lezen was.

Maar Salih moest misschien gedacht hebben dat eerlijkheid het langst duurt en heeft de te veel ontvangen euro's teruggebracht bij het filiaal aan de Apollolaan. Als dank werd hij met een vers boeketje bloemen naar huis gestuurd.

Chili grote onbekende voor Nederland

Nederland treft met Chili volgend jaar op het WK een tegenstander waar het pas één keer eerder tegen speelde. Die ontmoeting dateert bovendien al van meer dan tachtig jaar geleden. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 werd het 2-2. Die wedstrijd werd overigens niet in de organiserende stad Amsterdam, maar in het stadion van Sparta in Rotterdam gespeeld.

Chili deed in totaal acht keer mee aan een WK. De derde plaats in 1962 is met afstand de beste prestatie. Het gastland liep toen door toedoen van Brazilië ternauwernood de finale mis. Ook bij de laatste twee WK's waaraan Chili deelnam bleek Brazilië een te lastige horde. Zowel in 1998 als 2010 werd in de achtste finales van de vijfvoudig wereldkampioen verloren.

Alexis Sánchez van FC Barcelona en Arturo Vidal van Juventus zijn de grote blikvangers bij Chili. Felipe Gutiérrez mag hopen op een selectie. De middenvelder van FC Twente deed vorige maand mee in de vriendschappelijke interlands tegen Brazilië en Engeland.

Chili plaatste zich overtuigend voor het WK in Brazilië. In de Zuid-Amerikaanse groep moest het land van bondscoach Jorge Sampaoli alleen Argentinië en Colombia voor zich dulden.

Raadslid Verona noemde Mandela terrorist

Een raadslid in de Italiaanse stad Verona is uit zijn radicaal rechtse partij gestoten omdat hij vrijdag de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela een terrorist noemde. Raadslid Francesco Vartolo is onmiddellijk uit de Lega Nord gezet door de plaatselijke chef van de partij en burgemeester van de stad, meldde persbureau ANSA.

Vartolo had op internet betoogd dat de donderdag overleden Mandela "een terrorist is geweest die bloeddorstig naar bloed van blanken was en die door de wereldpropaganda als een held is afgeschilderd. Na zijn dood staat Mandela voor de mensen die hij met bommen in kerken of met brandende autobanden rond hun nek heeft gedood".

De Lega Nord is een rechtse anti-immigratiepartij die geregeld ophef veroorzaakt met racistische uitingen, maar Vartolo's visie op Mandela is door de Lega fel verworpen.

Raadslid Verona noemde Mandela terrorist
Raadslid Verona noemde Mandela terrorist (Foto: ANP)

Belgen loten gunstig op WK

De Belgische nationale ploeg krijgt bij de terugkeer op het hoogste podium Algerije, Rusland en Zuid-Korea als tegenstander. De Rode Duivels lijken daarmee in een van de makkelijkste poules terecht te zijn gekomen. Ook Frankrijk zal zich in de handen knijpen. Les Bleus werden aan Zwitserland, Ecuador en Honduras gekoppeld.

Poule D met Uruguay, Costa Rica, Engeland en Italië wordt gezien als de poule des doods. Ook poule G met Duitsland, Portugal, Ghana en de Verenigde Staten is niet makkelijk. Duitsland en Ghana zaten vier jaar geleden ook bij elkaar in de poule. Datzelfde geldt voor Argentinië en Nigeria. In poule F krijgen ze volgend jaar gezelschap van Bosnië-Herzegovina en Iran.

In poule C kon het wel eens spannend worden. Colombia, Griekenland, Ivoorkust en Japan strijden daarin om twee plaatsen in de achtste finales.

115 km/u in heel Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgen alle auto’s in de EU een snelheidsbegrenzer. Het excuus is om de hoeveelheid ongelukken op de snelwegen drastisch te verminderen. Dit wil men bewerkstelligen door ervoor te zorgen dat de heilige koe niet harder dan 115 kilometer per uur kan rijden.

Duitse automobilisten en de auto-industrie zijn van mening dat de snelweg juist het veiligste stukje asfalt is. Uit statistieken zou blijken dat de meeste ongelukken gebeuren op de provinciale weg. Kortom: precies de gebieden waar (normaal gesproken) niet boven de 100km/u gereden wordt, vallen de meeste slachtoffers.

Insiders verwachten dat het de Europese bemoeials enorm veel moeite gaat kosten om de Duitsers van het nut van snelheidbegrenzing te overtuigen. Ook andere landen, zoals Nederland zouden de nog wel eens tabak kunnen hebben van het zoveelste voorbeeld van regelzucht vanuit Brussel/Straatsburg.  Bovendien merkt Schim Schneider van Porsche op dat dit plan een regelrechte inbreuk is op Nationale aangelegenheden.

Volgend jaar gaan de Europarlementariërs zich buigen over de kwestie. Op onze kosten, uiteraard.

Japanse schansspringers winnen gemengde wedstrijd

In Lillehammer hebben de Japanse schansspringers de eerste gemengde landenwedstrijd van het seizoen gewonnen. Yuki en Daiko Ito, Sara Takanashi en Taku Takeuchi waren, vooral dankzij Takeuchi, veel te sterk voor de rest.

Bij de gemengde landenwedstrijd mogen alle teams twee vrouwen en twee mannen opstellen. De wedstrijd wordt geopend door de vrouwen, gevolgd door de mannen, de andere vrouwen en de slotspringers in de vierde groep. Na de eerste ronde ging Oostenrijk aan de leiding. Niemand in het team stak er echt bovenuit, maar in de breedte waren ze erg sterk. De Japanners stonden op gepaste afstand op plek twee, gevolgd door Duitsland. 

In de tweede ronde maakte Jacqueline Seifriedsberger een grote fout, waardoor de Japanse Yuki Ito al direct een groot deel van het gat kon dichten. Daiki Ito kon redelijk gelijk opgaan met Oostenrijker Thomas Morgenstern. Vervolgens was het de beurt aan Sara Takanashi, vorig seizoen oppermachtig bij de vrouwen. Zij liet een bijzonder sterke sprong zien die te goed bleek voor Daniela Iraschko. Tot slot was het de beurt aan Gregor Schlierenzauer en Taku Takeuchi. De Oostenrijker kwam helemaal verkeerd uit en na lang wachten kon Takeuchi de wedstrijd met zijn tweede fantastische sprong van de dag beslissen.

Assad: Mandela was tegen tirannen

De Zuid-Afrikaanse politicus Nelson Mandela was een inspiratie voor vrijheidsstrijders en een waarschuwing aan het adres van tirannen. Dit zei de Syrische president Bashar al-Assad in zijn boodschap van rouw naar aanleiding van de dood van Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika die donderdag op 95-jarige leeftijd is overleden.

Mandela was "een bron van inspiratie voor de waarden van liefde en menselijke broederschap en zijn strijd is een inspiratie voor alle kwestbare volkeren die kunnen verwachten dat de onderdrukkers en agressors hun les leren en dat zij uiteindelijk de verliezers zullen zijn".

Assad: Mandela was tegen tyrannen
Assad: Mandela was tegen tirannen (Foto: ANP)

Lange Frans baat bij therapie

Lange Frans heeft erg veel aan de gesprekken met zijn therapeut. "Sinds ik heb geventileerd gaat het beter", zegt de rapper in Show Vandaag. Lange Frans zocht hulp voor zijn problemen met drank en drugs. "We praten niet alleen over drank- en drugsgebruik maar ook over allerlei andere dingen."

Frans en zijn vrouw Daniëlle van Aalderen kondigden vorige maand aan na een huwelijk van vijf jaar uit elkaar te gaan. Zijn problemen met verdovende middelen was een van de redenen van de breuk. Volgens de 33-jarige rapper gaan zijn ex en hij nog steeds goed met elkaar om. "We willen voor de kinderen zo relaxed mogelijk blijven."

Lange Frans en Daniëlle richten zich vooral op hun twee kinderen. "Als we los van elkaar gelukkiger zijn is dat uiteindelijk voor hen ook beter." Hoewel de scheiding tussen de twee vooralsnog gewoon doorgaat, weet de rapper niet of de breuk definitief is. "Ik sluit niets uit voor de toekomst."

Gestolen kampioensschaal PEC Zwolle terecht

De kampioensschaal van PEC Zwolle is weer terug bij de eredivisieclub. In het programma En Dan Nog Even Dit op TV Oost kwamen vanmiddag vier personen, waarvan er één verkleed was als kerstman, de schaal overhandigen. Op dat moment zaten voorzitter Edwin Lugt van Go Ahead Eagles en technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle in de studio om te praten over de derby van zondag.

De 'kerstman' las een brief voor en gaf aan dat de financiële bijdrage voor de onkosten was. Lugt vertelde blij te zijn dat er gehoor is gegeven aan de oproep om de schaal ruim voor de derby weer terug te brengen. Nijkamp reageerde op actie: "Ik weet niet of dit zo het podium is om de schaal terug te brengen. Met het terugbrengen van de kampioensschaal is de kous er voor ons niet af. We trekken de aangifte in ieder geval niet in." De schaal werd een paar weken gestolen uit de vitrinekast van het IJsseldelta Stadion in Zwolle. Al vrij snel werd duidelijk dat supporters van Go Ahead Eagles achter de actie zaten.


Live op TV Oost kwamen de vier mannen de uitzending onderbreken. (Bron: YouTube)

Van Gaal niet blij met loting

Bondscoach Louis van Gaal is niet blij met de WK-loting. Dat zei hij vrijdag tegen de NOS. "Wat is tevreden? Het gebeurt gewoon, ik kan er niets aan veranderen. We spelen tegen de wereldkampioen, tegen Australië waar we nog nooit van hebben gewonnen en Chili is ook geen makkelijk ploegje", was Van Gaals oordeel.

Van Gaal vond ook de loting in poule B niet gunstig omdat de tegenstander in de tweede ronde uit poule A, de poule van gastland Brazilië komt. "Dat kan dus ook gewoon Brazilië zijn. Bovendien spelen we als we doorkomen steeds noordelijker en dus worden de omstandigheden ook steeds zwaarder."

Bij voorkeur had Van Gaal had in poule H gezeten. In die poule zitten nu België, Algerije, Rusland en Zuid-Korea. "Niet alleen is die poule relatief makkelijk, maar je hebt ook een langere voorbereiding. Dat heb je nu niet."

De Australische bondscoach Ange Postecoglou toonde zich tegen de NOS wel optimistisch. "Het is een moeilijke loting, maar wel een opwindende. We zitten in een groep met een paar van de beste teams ter wereld."

Wel toonde de nieuwbakken keuzeheer van Australië zich strijdbaar. "We zullen voorbereid zijn", waarschuwde hij. "Het is een prachtige kans om ons te meten met de beste teams van de wereld. En we hebben een goed verleden tegen jullie", verwees Postecoglou naar de ongeslagen status van de Socceroos tegen Oranje. Twee keer speelden Nederland en Australië gelijk, een keer waren de tegenvoeters de betere ploeg.

Vertrouwen in kabinet neemt weer toe

Het vertrouwen in het kabinet is de afgelopen maanden weer wat gegroeid. In september werd met twaalf procent de laagste score ooit gemeten; inmiddels is dat iets opgekrabbeld naar vijftien procent van de kiezers die vertrouwen hebben in premier Mark Rutte (VVD) en zijn ministers. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

De score is nog altijd niet best, maar volgens de onderzoekers wel een aanmerkelijke verbetering. Zeker wanneer het wordt afgezet tegen het percentage kiezers dat 'heel weinig vertrouwen' in het kabinet heeft. Dat is gedaald van 36 naar 29 procent. Ook de populariteit van Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom is toegenomen.

Scoorde Rutte voor Prinsjesdag met een 4,6 nog een 'all time low'; inmiddels heeft hij zijn rapportcijfer weten op te vijzelen tot een 5,1. Samsom noteerde voor Prinsjesdag een 4,6 en wordt inmiddels gewaardeerd met een 5,0. De onderzoekers brengen de positieve ontwikkelingen in verband met het begrotingsakkoord en positieve economische ontwikkelingen.

Robben: "Mooie maar zware loting"

Arjen Robben vindt de WK-poule van het Nederlands elftal 'zwaar maar mooi'. Dat zei hij vrijdag tegen de NOS. "Het wordt een hele opgave", vindt de vleugelaanvaller. "Maar het komt zoals het komt, vind ik altijd met die lotingen. We moeten gewoon met zijn allen aan de bak."

De eerste wedstrijd van Oranje is tegen Spanje. De beide ploegen speelden hun laatste WK-wedstrijd, de finale in 2010, ook tegen elkaar. "Er is altijd een tweede kans", lacht Robben. "Dan moeten we die nu maar pakken."

Chili is volgens Robben een lastige outsider. "Ik werd door mijn vriend Claudio Pizarro al gewaarschuwd." De Peruaan zei Robben 'pas op dat je niet bij Chili komt'. Australië is de minste ploeg in poule B. "Misschien op papier wel, maar je moet er ook nog maar van winnen."

Vervelend vindt Robben het niet dat Oranje Spanje al in de eerste wedstrijd treft. "Dat is alleen vervelend als je verliest." Dat een mogelijke tegenstander van Oranje in de tweede ronde uit poule A, waar Brazilië, Kroatië, Mexico en Kameroen in zitten, komt is mogelijk wel een probleem. "Brazilië is voor mij de grote favoriet voor de titel."

Britse drugssmokkelaar opgepakt in Rotterdam

Een 42-jarige Engelsman die werd gezocht voor het smokkelen van honderden kilo's cocaïne is vorige week opgepakt in een woning in Rotterdam. Dat laat de politie vrijdag weten. Bij de doorzoeking van de woning werden verder onder meer twintigduizend euro en een drugspers aangetroffen.

De uit Liverpool afkomstige Ian S. zou betrokken zijn geweest bij de smokkel van vierhonderd kilo coke die in mei werden aangetroffen in de Engelse havenstad Tilbury. De drugs zaten in een container met diepgevroren Argentijns rundvlees.

S. stond op een Britse lijst met met zware jongens die werden gezocht in het kader van de zogenoemde Operation Captura. De procedure om de man over te leveren aan de Britse autoriteiten loopt. Met de arrestatie in Rotterdam vorige week vrijdag zijn in totaal zijn 56 van de 76 personen op die lijst opgepakt.

Planeten vinden

Om de zoveel tijd komen er nieuwsberichten langs dat er nieuwe planeten ontdekt zijn. Sommige zijn gasreuzen, op anderen regent het ijzer, en van weer anderen denkt men dat er wellicht leven op te vinden is. Deze planeten zijn niet zichtbaar en hun grootte en samenstelling worden op een andere manier vastgesteld. Hoe? Dat legt dit filmpje van NASA uit.

Hogere straf voor taximoord Kaatsheuvel

Een 45-jarige Pool die in oktober 2010 in Kaatsheuvel een taxichauffeur doodschoot moet daarvoor achttien jaar de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald. Van de rechtbank in Breda kreeg de man in april vorig jaar vijftien jaar cel. Een 27-jarige medeverdachte werd net als bij de rechtbank vrijgesproken.

Het hof veroordeelt de 45-jarige man in tegenstelling tot de rechtbank niet voor moord maar voor doodslag. Dat de strafmaat desondanks toch hoger uitpakt komt door de 'barbaarse wijze' waarop het slachtoffer om het leven werd gebracht. Ook lieten de rechters meewegen dat de taxichauffeur werd vermoord met het oog op financieel gewin.

Drie mannen stapten in de nacht van 8 op 9 oktober met twee anderen op het station van Tilburg in de taxi. De volgende dag werd de chauffeur dood aangetroffen in een greppel. Het slachtoffer was met zeven pistoolschoten om het leven gebracht. Zjin portemonnee en telefoon waren weg.

De derde verdachte, die geen beroep had aangetekend tegen zijn straf van vijftien jaar, loste volgens het hof het eerste schot. De vrijdag veroordeelde Pool schoot met hetzelfde wapen vervolgens nog zes keer.

De man die vrijdag werd vrijgesproken was wel bij de schietpartij aanwezig, maar had geen aandeel in de dood van de chauffeur. Ook toen het plan werd gesmeed om de chauffeur te beroven deed hij niet mee.

De dood van de taxichauffer veroorzaakte destijds veel ophef. Taxichauffeurs in Tilburg legden enige tijd hun werk neer.

Hoop voor gestrande grienden VS

Er gloort hoop voor 24 van de 41 grienden die dinsdag aanspoelden in de Amerikaanse staat Florida. Vanuit de lucht konden de dieren vrijdag niet worden opgespoord, een teken dat ze wellicht richting open water zijn gezwommen.

Volgens Blair Mase van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) zwemt bovendien een groep van zeven grienden naar water dat enkele meters diep is. Twee andere grienden liggen nog altijd in ondiep water voor de kust bij Plover Key.

FOK!toen: Sinterklaas (deel 2)

Het zal geen enkel mens zijn ontgaan, het was gisteren 5 december en dat betekent dat het tijd is voor het sinterklaasfeest, van oorsprong één van de leukste kinderfeesten in Nederland. In de FOK!toen van vandaag gaan we verder met de geschiedenis en de diverse oorsprongen van de goedheiligman en zijn en kijken we in het bijzonder naar zijn spraakmakende knecht Zwarte Piet.

 Sint Nicolaas en zijn Knecht

De herkomst van Zwarte Piet

Over de herkomst van Zwarte Piet zijn de meningen nogal verdeeld. Er is namelijk nooit iemand geweest die daadwerkelijk patent op het personage heeft gehad. Veelal wordt aangenomen dat het de schoolmeester Schenkman was die het personage Zwarte Piet had verzonnen, maar bij onderzoeken werd in Duitsland al eens een aquarel van de heilige Nikolaus aangetroffen waarop de Sint samen met een zwarte man, met roe en zak, te zien is. Daarnaast had de knecht in Schenkmans boek nog geen roepnaam. Voor de herkomst van Zwarte Piet bestaan diverse verklaringen.

- Zwarte Piet was van oorsprong een schoorsteenveger, die zwart geworden was van het roet uit de schoorstenen waardoor hij klom.

- Zwarte Piet was van oorsprong een Ethiopische slaaf genaamd Piter, die door de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra werd vrijgekocht.

- Zwarte Piet was een duivels wezen, die door de heilige Nicolaas werd gedwongen om goede daden te verrichten.

- Zwarte Piet was een heidense god, die zich moest onderwerpen aan de macht van de heilige sint.

- Zwarte Piet was de bedwongen satan, de plaatsvervanger van de overwonnen Wodan. Satan, de diabolische vader van de nacht was ook in het bezit van een roe. In zijn geval was de roe een vruchtbaarheidssymbool.

- Zwarte Piet is een afstammeling van de zwarte raven Huginn en Muninn, de metgezellen van de Noordse oppergod Odin.

- Zwarte Piet was een afstammeling van berserkers, brute Noorse strijders die hun lichaam zwart verfden en die gehuld in berenhuiden op afschrikwekkende wijze de vijand te lijf gingen.

Let wel, voor geen van bovenstaande theorieën bestaat hard bewijs en zijn vaak gebaseerd op sagen en legendes.

Ruprecht
Ruprecht (foto: wikipedia)

Zwarte Piet in andere landen

In andere landen waar het feest rondom Sinterklaas wordt gevierd heeft de heilige ook vaak een helper. Zo heeft de sint in Duitstalige landen vaak een knecht genaamd Ruprecht bij zich. Ook neemt de heilige angstaanjagende figuren mee zoals Krampus of een Percht, monsterlijke wezens die met rammelende kettingen door de straten lopen. In sommige landen heet de knecht Ruppknecht, Knecht Nikolas, Nickel of Pelznickel. Ruprecht is meestal te herkennen aan zijn bruine of zwarte kleding. Ook heeft hij een roe. In Pennsylvania en andere gebieden in de Verenigde Staten is Belsnickel meegenomen door Duitse immigranten. De figuur verschijnt zo'n twee weken voor de kerst en dreigt om stoute kinderen mee te nemen in zijn zak. In Duitsland kent men ook de pflaumentoffel, een eetbare figuur van een schoorsteenveger, die als geluksgeschenk wordt weggegeven. In Zwitserland heet de begeleider van Sinterklaas Schmutzli. In Noord-Frankrijk heet de knecht van de sint Père Fouettard of Hans Trapp.

De J?lasveinar
De Jólasveinar

In de moderne sinterklaasviering zien we ook elementen uit andere decembertradities. Zo kent men op IJsland de Jólasveinar, een groep van 13 kinderen die symbool stonden voor boosaardige trollen, die een opvallende gelijkenis vertonen met de kerstman. Deze Jólasveinar oftewel kerstjongens deelden rond Yule, het Germaanse zonnewendfeest, cadeautjes uit. Een andere mythische figuur uit de IJslandse folklore is Grýla. De legende van Grýla is al eeuwen oud en werd vooral gebruikt om kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Grýla was de moeder van de 13 Jólasveinar. Volgens de folklore kwam Grýla aan het einde van het jaar uit de bergen met haar zak, waarin zij stoute kinderen stopte om later op te eten. Volgens de IJslanders had Grýla ook een enorme zwarte kat genaamd Jólaköttur. Jólaköttur joeg graag op luie kinderen en vrat ze met huid en haar op.

Vanaf 12 dagen voor Kerstmis komt er elke dag een van de Jólasveinar uit de bergen naar de bewoonde streek en zetten IJslandse kinderen één van hun schoenen voor het raam. Lieve kinderen vinden dan 's morgens een lekkernij in de schoen, stoute kinderen mogen het doen met een aardappel. Wil je trouwens eens een diepzinnig gesprek voeren met een koe, dan is 6 januari de dag waarop je in IJsland moet zijn. Volgens de volksverhalen kunnen koeien op deze dag spreken, gaan de elven op bezoek bij de mensen en werpen zeehonden hun huid af en komen aan land.

In de Italiaanse folklore komen we het personage La Befana tegen. La Befana is de kruising tussen een kerstheks en een goede fee. Ze brengt cadeautjes bij de kinderen in Italië en heeft een bezem bij zich waarmee ze naar iedereen loopt te meppen die naar haar kijkt. Brave kinderen krijgen snoepgoed van La Befana, ondeugende kinderen krijgen steenkool of donker snoepgoed. In veel huizen wordt een goed glas wijn en een schaal met voedsel neergezet. Omdat La Befana door de schoorsteen de huizen inkomt zit ze onder het roet! La Befana loopt vaak in bontgekleurde glimmende kleding.

In landen als Spanje, Andorra, Tsjechië en Polen wordt op 5 januari een optocht gehouden in het kader van het Driekoningenfeest. Het feest wordt gevierd op de vooravond van Driekoningen, twaalf dagen na kerstmis. Op 5 januari komen Melchior, Balthasar en Caspar, de drie wijzen uit het oosten, op kamelen door de straten, gevolgd door hun zwarte schildknapen die snoepgoed aan de kinderen uitdelen. Ook klimmen de knechten van de wijzen over de daken van de woningen. De avond nadat de wijzen aangekomen zijn moeten kinderen hun schoen extra goed schoonmaken. Kinderen die zich het hele jaar goed hebben gedragen treffen de volgende ochtend een cadeau in hun schoeisel. Stoute kinderen kregen kolen, al is dat in de huidige tijd aangepast en krijgen ze nu suikergoed in de vorm van de gevreesde steenkolen.

Wodan
Wodan

Sinterklaas vs Wodan

Er zijn opvallend veel parallellen te trekken tussen de traditie van Sinterklaas en oude Germaanse gebruiken. Om het overzichtelijk te houden noemen we hieronder een aantal van die overeenkomsten:

1.
We beginnen met het verhaal van de Germaanse oppergod Wodan. Wodan was een godheid die in de Germaanse mythologie wordt vereenzelvigd met de Scandinavische Odin. Odin had een achtbenige zwart paard genaamd Sleipnir, waarop hij door de hemel vloog.
Sinterklaas rijdt op een schimmel genaamd Americo. Met zijn schimmel rijdt de heilige over de daken, alwaar Zwarte Pieten de cadeaus door de schoorstenen in de huizen brachten.

2.
Wodan wordt tijdens zijn tochten vergezeld door de Wilde Jacht, een schimmenleger van duistere geesten.
Sinterklaas wordt tijdens zijn tochten vergezeld door een leger van Zwarte Pieten, die elk een eigen taak hebben.

3.
Germanen brachten tijdens de zonnewende offers aan Wodan en zijn achtbenige paar Sleipnir om ze tevreden te stellen. Meestal waren dit oogstoffers, zoals, wortels, granen en hooi, die in schoenen werd gestopt en daarna bij de stookplaats werden neergezet.
Tijdens Sinterklaas zetten kinderen de schoen met daarin een wortel voor het paard van Sinterklaas.

4.
Wodan had een knechtje genaamd Oel, die op de daken van de huizen klom om door de rokende schoorsteen naar de offergaven te kijken.
Sinterklaas heeft een knecht genaamd Zwarte Piet die door schoorstenen klimt om cadeaus en snoepgoed achter te laten.

5.
In de Germaanse mythologie Wodan had twee metgezellen, de zwarte raven Huginn en Muninn, op zijn schouder zitten. Op het moment dat Wodan niet op Midgard (aarde) was, liet hij de raven rondvliegen om goed in de gaten te houden wat de mensen deden.
Volgens de traditie van Sinterklaas blijven er bij het afscheid van de bisschop twee Zwarte Pieten achter die de gedragingen van alle kinderen in de gaten houden. Alle goede en slechte daden worden bijgehouden in het boek van Sinterklaas.

6.
Wodan had een speer, gemaakt van het hout van de boom Yggdrasil en draagt een mantel.
Sinterklaas heeft een staf en draagt eveneens een mantel.

7.
Wodan was ook de god van de dichtkunst.
Bij Sinterklaas schrijft men vaak sinterklaasgedichten.

8.
De Germanen offerden veldvruchten aan Wodan in de hoop een goede oogst te krijgen. Volgens de Germaanse traditie vloog Wodan door de lucht om de zaden voor de volgende oogst over het veld uit te strooien.
Dit strooien wordt bij Sinterklaas gesymboliseerd door het rondstrooien met pepernoten en ander snoepgoed.

9.
Aan Wodan werd de uitvinding der runen (Germaanse lettertekens) toegeschreven. Met de runen werden wijsheden beschreven.
Tijdens Sinterklaas worden chocoladeletters en banketletters gegeten. Door het eten van deze tekens zou men wijsheid verkrijgen.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1981
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1981

Sinterklaasje kom maar binnen zonder knecht

Vanaf de jaren zestig begonnen progressieve linkse mensen zich te verzetten tegen het idee van een oude blanke baas en zijn zwarte knecht. In de ogen van de hippiejongeren was Sint Nicolaas niet meer dan een ouwe racist die met zijn slaaf kwam pronken en cadeaus liep uit te delen aan de gegoede blanke jeugd in Nederland. Het zou tot 1981 duren voordat er voor het eerst een protestactie kwam tegen de goedheiligman. De Solidariteits Beweging Suriname in Utrecht hield een actie getiteld 'Sinterklaas vieren zonder Zwarte Piet'. Hierbij riepen ze organisators van sinterklaasintochten op om af te zien van de aanwezigheid van Zwarte Piet, om zo 'discriminerende elementen uit het populaire kinderfeest te weren'.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1981 foto
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1981

Na de staatsgreep van Bouterse in 1980 was Sinterklaas verboden in Suriname als ongewenst symbool van het kolonialisme. De Weekkrant Suriname schreef op 21 november 1981 het volgende over de viering van het Nederlandse Sint-Nicolaasfeest: "Terwijl Zwarte Piet de man blijft met de grote dikke lippen, met overdreven grote oorbellen en zo zwart mogelijk geschminkt. Kortom: een domme, clowneske figuur, die zich geen houding weet te geven in onze ‘beschaafde’ blanke samenleving. Daarbij wordt zelfs een namaak-Surinaams accent niet geschuwd. Geen wonder dat veel Surinamers rond Sinterklaastijd voor Zwarte Piet worden uitgescholden. De witte kinderen wordt het blanke meerderwaardigheidsgevoel er als met de paplepel ingegoten. Dat kan nooit de bedoeling zijn van het Sinterklaasfeest."

In 1986 pleitte de Beweging Surinaams Links er zonder al te veel succes voor om het kinderfeest zonder de figuren Sinterklaas en Zwarte Piet vieren. Het zou de daaropvolgende jaren rustiger worden rondom de controverse maar in 1996 laaide het vuur opnieuw op toen de actiegroep 'Zwarte Piet = Zwart Verdriet' protestacties begon te houden in de Amsterdamse Bijlmermeer tegen de koloniale karikatuur Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest. Zwarte Piet = Zwart Verdriet wou de knecht van Sinterklaas een andere kleur geven, waarbij Piet dan ook nog eens gestreept of gestippeld was. Op een kleine groep mensen na was er niemand die ook maar enigszins zin had om hier aan mee te doen. Onderzoek onder de Nederlandse bevolking in 1999 liet zien dat 96% van de mensen bij Sinterklaas aan een vrolijk kinderfeest dachten, waarbij geen enkele sprake was van enige vorm van discriminatie.

Aan het begin van de 21e eeuw was het een tijd een stuk rustiger rondom de getinte kindervriend. De discussie rondom Zwarte Piet barstte in 2011 weer los toen een viertal personen in Dordrecht werden gearresteerd omdat ze ongeoorloofd aan het protesteren waren. Onder de noemer kunstproject liepen vier actievoerders, waaronder ook de Antilliaan Quincy Gario, met T-shirts met daarop de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. In 2013 is de toon van het debat tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet feller dan ooit tevoren. Zo is er de Jamaicaanse Verene Shepherd, een zelfbenoemd consultant van de VN, die het liefst de hele viering van het sinterklaasfeest verboden ziet worden. Het 'toeval' wil dat het ook deze Verene Shepherd is die zich druk maakt over de 30 miljard euro aan herstelbetalingen, die Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland vanwege hun slavernijverleden moeten betalen aan 14 Caribische landen.

Ook de Antilliaan Quincy Gario is weer in diverse programma's te horen en te zien om zijn mening over de 'slaaf' Zwarte Piet te ventileren. Ook op de diverse (a)sociale media wordt ondertussen een bijna virtuele oorlog uitgevochten tussen voor- en tegenstanders van de knecht van Sinterklaas. Zo krijgt de pagina van Pietitie, een pagina die opriep voor het behoud van Zwarte Piet, binnen 2 dagen meer dan 2 miljoen volgers en was daarmee de snelstgroeiende Facebook-pagina in Nederland. In oktober werd in Amsterdam een bezwaarprocedure tegen de intocht gehouden maar alle bezwaren van het handjevol bezwaarhebbers werd weggewoven door de rechter.

Go Ahead-speler Kolder mist IJsselderby

Go Ahead Eagles kan in de thuiswedstrijd van zondag tegen PEC Zwolle niet beschikken over aanvoerder Marnix Kolder. De aanvaller heeft nog te veel last van zijn buikspierblessure die hem afgelopen woensdag ook de wedstrijd tegen Heracles Almelo kostte. Dat meldt de club uit Deventer vrijdag op haar website. Kolder ondergaat vrijdag een mri-scan die meer inzicht moet geven.

Sjoerd Overgoor is naar alle waarschijnlijkheid wel weer beschikbaar voor trainer Foeke Booy in de competitiewedstrijd van zondag. Hij kampte afgelopen week met een buikgriep. Ook hij miste daardoor de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo.

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle staat bekend als de IJsselderby. Het is de eerste keer in 26 jaar dat het duel op het hoogste Nederlandse niveau gespeeld gaat worden. Eagles-fans stalen vorige maand de kampioensschaal die PEC Zwolle in 2012 won toen ze het kampioenschap in de Jupiler League binnenhaalden. De supporters beloofden de schaal op de dag van de derby terug te geven aan de Zwollenaren.

[WB] Nederlanders vallen tegen op mijl

De Nederlandse schaatsers hebben vrijdag weinig indruk gemaakt op de 1.500 meter in Berlijn. Bij de wereldbekerwedstrijd in de Duitse hoofdstad was Rhian Ket op de zesde plaats de beste in een tijd van 1.46,44 minuten. De Amerikaan Joey Mantia won in 1.45,80. Zbigniew Brodka (1.45,83) uit Polen en de Rus Denis Joeskov (1.46,14) bezetten plaats twee en drie.

Shani Davis reed de slotrit, maar de Amerikaan viel tegen. Hij werd in 1.46,74 achtste. Mark Tuitert werd in 1.47,24 tiende en daarmee de tweede Nederlander. De Belg Bart Swings werd twaalfde. Hij klokte een tijd van 1.47,38.

Eerder donderdag kwamen er al drie Nederlanders in de B-groep in actie. Jan Blokhuijsen werd daar tweede in 1.47,01. Thomas Krol (1.47,21) legde beslag op het brons en Wouter Olde Heuvel (1.47,25) viel net naast het podium met een vierde plaats.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Joey Mantia Usa 1.45,80
2 Zbigniew Brodka Pol 1.45,83
3 Denis Yuskov Rus 1.46,14
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.46,37
5 Denis Kuzin Kaz 1.46,43
6 Rhian Ket NED 1.46,44
10 Mark Tuitert NED 1.47,24

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Shani Davis Usa 266
2 Koen Verweij NED 250
3 Denis Yuskov Rus 244
4 Zbigniew Brodka Pol 231
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 193
6 Konrad Niedzwiedzki Pol 140
7 Rhian Ket NED 136
10 Kjeld Nuis NED 110
18 Mark Tuitert NED 56

[Upd] Twentse danst naakt op internet

Een vrouw uit Enschede heeft deze week een pijnlijke ontdekking gedaan. De Twentse staat overal op internet. In diverse filmpjes is zij naakt dansend te zien.

Volgens de vrouw in kwestie heeft iemand tijdens het stappen in Goor wat in haar drankje gedaan. Zij kan zich dan ook niets herinneren van haar geile dansje.

Het voorval zou vorige week hebben plaatsgevonden. De eenmalige stripteasedanseres heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Bromsnor onderzoekt de filmpjes, maar wil verder niets zeggen.

Update 18.32 uur:
En we hebben beeld! Weliswaar een brak en zwaar geblurd filmpje, maar het is beter dan niks. Het wachten is dan ook op een trouwe FOK!ker, die vanuit zijn zolderkamer het filmpje heeft gevonden...

WK-loting Brazilië 2014 bekend

Om 17.00 uur start de loting voor het WK in Brazilië 2014. In dit bericht zullen we je live op de hoogte houden van de loting van de verschillende poules. Daarnaast zal er een live verslag geschreven worden van de opvallende momenten van de loting.

17.00 uur

De loting begint met een ode aan de gisteren overleden oud-president van Zuid Afrika Nelson Mandela. Er worden onder andere beelden van Mandela die de trofee omhoog houdt in het jaar 2010 getoond.

17.05 uur

Een overzicht van typische Braziliaanse beelden worden getoond met bijbehorende voetbal-hoogtepunten. Dit alles onder begeleiding van traditionele Braziliaanse sambamuziek.

17.11 uur

Joseph Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, wordt naar voren geroepen. Hij vraagt het publiek om een minuut stilte ter ere van Nelson Mandela.

17.18 uur

Beelden uit de geschiedenis van het WK volgen elkaar in sneltreinvaart op. Verschillende belangrijke moment zoals doelpunten, acties, grote sterren en het omhoog houden van de trofee zijn aan de orde. Dit allemaal in een opzet waarin een kleine jongen in ouderwetse kleding met zijn koffer een reis maakt langs al deze momenten. Hij eindigt zijn reis op de middenstip van een stadion in Brazilië. Ook het Nederlands elftal komt meerdere malen aan bod, helaas vooral in het voordeel van de tegenstander. 

17.24 uur

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, plaatst de WK-trofee op zijn voetstuk. Del Bosque geeft aan dat hij graag voor de tweede maal wereldkampioen wilt worden, maar dat hij aangeeft dat dat heel moeilijk gaat worden in zijn ogen.

17.29 uur

Na de het tweede muzikale intermezzo worden nu alle landen die zich geplaatst hebben voor het WK getoond. Dit wordt bijgestaan door hoogtepunten uit de kwalificatie van het desbetreffende land.

17.36 uur

De mascotte van dit wereldkampioenschap, Fuleco the Armadillo, wordt op het podium gehaald. Hij wordt geflankeerd door de Braziliaanse international Marta Vieira da Silva, vijfvoudig Speelster van het jaar, en Bebeto, de voormalige spits van het Braziliaanse elftal. Beiden maken deel uit van de groep van zes ambassadeurs van dit WK. 

17.43 uur

Pelé maakt zijn opwachting op het podium. Op de vraag of hij denkt dat het Braziliaanse team in 2014 wereldkampioen wordt antwoordt hij dat in ieder geval verwacht dat ze de finale gaan halen.

17.49 uur

De mensen die de loting gaan verrichten worden het podium gehaald. De loting staat onder leiding van secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke. De loting wordt uitgevoerd door acht voetballegendes. Dit zijn Alcides Ghiggia (Uruguay, tevens de oudste nog levende WK-winnaar), Geoff Hurst (Engeland), Cafu (Brazilië), Fabio Cannavaro (Italië), Mario Kempes (Argentinië), Fernando Hierro (Spanje), Zinedine Zidane (Frankrijk) en Lothar Matthäus (Duitsland). Valcke legt vervolgens uit hoe de loting zal lopen.

17.56 uur

De loting is nu echt begonnen! Brazilië zelf wordt als eerste getrokken en wordt geplaatst in groep A. Dit was vantevoren al bekend. Vervolgens worden de groepshoofden geplaatst in de groepen. 

18.00 uur

De rest van de landen gaat nu worden ingedeeld. Italië loot als eerste de pot van Uruguay. Dit houdt in dat Nederland sowieso in pot vier blijft. Chili is het volgende land wat uit de pot komt. Zij worden geplaatst in de groep van Spanje. Brazilië krijgt vervolgens concurrentie van Brazilië. Ecuador komt vervolgens uit de pot. Zij worden automatisch in de groep van Zwitserland geplaatst. Ivoorkust komt in de groep van Colombia terecht. Nigeria wordt bij Argentinië in de groep geplaatst. Ghana loot vervolgens Duitsland wat inhoudt dat Algerije in de groep van België geplaatst wordt. Vooralsnog niet slecht voor onze zuiderburen.

18.06 uur

De derde ronde van landen is aan de beurt. Mexico komt als eerste uit de pot en wordt in groep A geplaatst. Australië komt in de groep van Spanje terecht. Japan volgt Australië op en komt bij Colombia en Ivoorkust in de poule. Costa Rica komt in groep D bij Uruguay en Italië. Groep E wordt aangevuld met Honduras. Iran komt bij Argentinië en Nigeria terecht, een lastige poule voor de Iranezen. De USA komen bij Duitsland terecht. Zuid Korea sluit deze ronde af en komt bij België terecht, opnieuw niet slecht voor België.

18.11 uur

De openingswedstrijd van het WK is bekend. Kroatië komt bij Brazilië en zij zullen de openingswedstrijd spelen. Nederland wordt getrokken en komt bij Spanje terecht. De finale van 2010 is de openingswedstrijd van deze poule. Alles is mogelijk in deze poule. Griekenland komt vervolgens uit de pot en maakt poule C compleet. De poule des doods is mogelijk bekend. Engeland loot de poule van Italië en Uruguay. Frankrijk maakt vervolgens poule E compleet. Bosnië-Herzegovina, de enige debutant deze editie, komt in poule F terecht. Portugal komt bij Duitsland terecht, een lastige poule voor alle teams. Rusland maakt de loting compleet en loot de poule van België. 

18.19 uur

Hiermee zijn alle poules bekend. De loting wordt afgesloten met een optreden van een plaatselijke zangeres. Er zijn mooie poules uit de loting voortgekomen. Er kan nu met spanning worden uitgekeken naar volgend jaar.

Groepen

Poule A
1  Brazilië
2  Kroatië
3  Mexico
4  Kameroen
Poule B
1  Spanje
2  Nederland
3  Chili
4  Australië
Poule C
1  Colombia
2  Griekenland
3  Ivoorkust
4  Japan
Poule D
1  Uruguay
2  Costa Rica
3  Engeland
4  Italië
Poule E
1  Zwitserland
2  Ecuador
3  Frankrijk
4  Honduras
Poule F
1  Argentinië
2  Bosnië-Herzegovina
3  Iran
4  Nigeria
Poule G
1  Duitsland
2  Portugal
3  Ghana
4  USA
Poule H
1  België
2  Algerije
3  Rusland
4  Zuid Korea

Protestleider Thailand zet boel op scherp

De leider van de antiregeringsprotesten in Thailand heeft zijn aanhangers opgeroepen maandag massaal de straat op te gaan. Suthep Thaugsuban erkende dat hij momenteel niet genoeg steun heeft om de regering ten val te brengen, maar hoopt dat daar maandag verandering in komt.

"We zullen alleen winnen als we met zoveel mensen zijn dat ze ons niets kunnen aandoen", aldus Suthep, die hoopt dat maandag miljoenen mensen de straat op gaan. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat zijn wens zal uitkomen. De afgelopen twee weken hebben naar schatting zo'n dertigduizend mensen deelgenomen aan de demonstraties tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra.

Suthep zei dat maandag de laatste kans is om de regering omver te werpen. "Als jullie niet op komen dagen, moeten we ons verlies erkennen", zei de ex-premier, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij beloofde dat als zijn wens om massaprotesten maandag niet uitkomt hij zelf 'de gevangenis in zal wandelen'.

Pienaar: "Mandela was mijn voorbeeld"

Oud-rugby'er Francois Pienaar heeft de donderdag overleden Nelson Mandela 'mijn president en mijn voorbeeld' genoemd. "Nelson Mandela was een buitengewoon en ongelooflijk mens", liet Pienaar vrijdag in een verklaring weten. "Niet alleen omdat hij zijn land verenigde toen die taak onmogelijk leek, maar ook omdat hij door zijn menselijkheid miljoenen mensen over de hele wereld inspireerde."

Pienaar was de captain van de Springboks toen ze in 1995 in eigen land wereldkampioen werden. Mandela overhandigde de Webb Ellis Cup, de wereldbeker, aan Pienaar en het beeld van de zwarte president en de witte rugby'er werd een symbool voor de regenboognatie. In de film Invictus werd Pienaar door Matt Damon gespeeld.

"Ik zal altijd dankbaar zijn voor de persoonlijke rol die Nelson Mandela in mijn leven gespeeld heeft", zei Pienaar. Mandela bezocht de Springboks regelmatig tijdens het WK in 1995. Zijn aanwezigheid bij de finale in Johannesburg, waar de president een shirt met Pienaars rugnummer 6 droeg, kwam voor de ploeg echter als een verrassing.

Pienaar vertelde al eerder dat hij vervolgens besloot het volkslied niet mee te zingen omdat hij zo geëmotioneerd was dat hij bij het meezingen van slechts een regel al bang was zijn focus te verliezen.

Plasterk wil agenda ministerraad geheimhouden

De onderwerpen die elke week worden besproken in de ministerraad moeten niet openbaar worden gemaakt. Dat viel vrijdag op te maken uit de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Ook stukken die voor advies bij de Raad van State liggen moeten als het aan hem ligt geheim blijven.

Plasterk reageerde op een wetsvoorstel dat GroenLinks en D66 donderdag presenteerden en dat de opvolger moet worden van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De partijen willen dat het kabinet de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad niet langer geheimhoudt.

Plasterk is wel voorstander van meer 'actieve openbaarmaking' door de overheid, maar ziet dat bijvoorbeeld niet zitten in het geval van semipublieke instellingen zoals ziekenhuizen. Hij wees erop dat dat wel eens 'tientallen miljoenen' euro's of zelfs meer zou kunnen gaan kosten en dus 'te duur' wordt.

D66 en GroenLinks stellen ook voor overheden geen dwangsom meer te laten betalen als ze te laat op een Wob-verzoek reageren. Hier reageerde Plasterk positiever op.

Het komt voor dat mensen grote hoeveelheden informatie opvragen in de hoop dat de gemeente te langzaam reageert, waardoor ze recht hebben op een vergoeding. Plasterk gaf het voorbeeld van iemand die kort na elkaar twee bijna identieke faxen stuurt, waarvan er maar een wordt beantwoord. Voor het niet-beantwoorden van de andere zou dan een dwangsom kunnen worden opgelegd. "Dat soort praktijken moeten we niet hebben", zei Plasterk.

Timosjenko beëindigt hongerstaking

De Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko heeft vrijdag haar hongerstaking beëindigd. Dat heeft de dochter van de ex-premier, Jevgenia, gezegd, aldus het Russische persbureau ITAR-Tass.

Timosjenko ging in hongerstaking uit protest tegen het besluit van de Oekraïense regering om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie in de ijskast te zetten. "Ze heeft haar hongerstaking beëindigd op verzoek van het volk", zei Jevgenia Timosjenko. De ex-premier zit een gevangenisstraf uit wegens machtsmisbrik. Volgens het Westen is de veroordeling politiek gemotiveerd.

Cocaïne aangespoeld op strand Walcheren

Op het strand tussen Oost- en Westkapelle zijn donderdag meer dan honderd pakketjes aangespoeld waarin vermoedelijk cocaïne zit. Een strandbezoeker vond vrijdag rond 06.00 uur het eerste pakketje en waarschuwde de politie.

Politie, douane en waterschap hebben de hele ochtend en middag het Walcherse strand afgezocht om de pakketten, die 25 bij vijftien centimeter meten en omwikkeld zijn met tape, te verzamelen. Vanwege hoogwater is de zoektocht tijdelijk gestaakt.

De douane heeft de pakketjes overgebracht naar een opslagplaats. Onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om cocaïne gaat. De politie onderzoekt waar ze vandaan komen. Wie op het strand een verdacht pakketje vindt, kan het naar de politie brengen.

Wilders stuurt brief aan de paus

Geert Wilders heeft een open brief aan paus Franciscus geschreven. De PVV-leider roept de kerkvorst daarin op om de joods-christelijke en humanistische beschaving te beschermen tegen de islam.

"Ik hoop dat de heilige vader ons wil helpen om de westerse joods-christelijke en humanistische beschaving te verdedigen, waaraan zelfs atheïsten en agnosten hun vrijheid en democratie te danken hebben", schrijft Wilders in de brief die te lezen is op de website gatesofvienna.net.

Wilders wijst op de onderdrukking van christenen, joden en atheïsten door moslims in onder meer Syrië, Irak en Egypte. Hij is het niet eens met een recente publicatie waarin de paus wijst op het geweldloze karakter. Passages uit koran wijzen volgens Wilders het tegendeel uit.

"We moeten de waarheid spreken over de islam", besluit Wilders. De islam is de 'grootste bedreiging van de mensheid van deze tijd'.

Film over Mandela succesvolste film Zuid-Afrika

Een film over het leven van Nelson Mandela is qua opbrengsten de succesvolste film in Zuid-Afrika ooit. Mandela: Long Walk to Freedom heeft binnen iets meer dan een week tijd sinds verschijning 4,4 miljoen rand (ruim driehonderdduizend euro) opgebracht. Dat heeft de producent donderdag bekendgemaakt, de dag dat de voormalig Zuid-Afrikaanse president overleed.

"Ik heb afgelopen weekeinde enkele bioscopen bezocht en heb de emotionele reacties op de film ervaren en bezoekers gezien die de bioscopen voldaan verlaten", zegt producent Anant Singh. "Als filmmaker geeft dat mij veel voldoening." In de film wordt Mandela vertolkt door de Britse acteur Idris Elba. Mandela: Long Walk to Freedom verschijnt over twee weken in Nederland.

Elba vond het 'een eer om in de schoenen van Mandela te staan'. "Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie", liet hij weten nadat Mandela op 95-jarige leeftijd kwam te overlijden. Volgens Morgan Freeman, die Mandela vertolkte in de film Invictus, heeft de wereld 'een van de ware giganten van de afgelopen eeuw' verloren. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron toonde zich geschokt. "Ik ben verdrietig tot in het diepst van mijn ziel."


De trailer voor Mandela: Long Walk to Freedom

Overlijden Mandela tijdens première film over leven

De Britse koninklijke première van Mandela: Long Walk to Freedom, een film over het leven van Nelson Mandela, nam donderdagavond een bizarre wending toen tijdens het gebeuren bekend werd dat hij was overleden. Onder anderen prins William en zijn vrouw Kate en Mandela's twee jongste dochters waren aanwezig. Op verzoek van het laatstgenoemde duo ging de vertoning door.

De dochters van de voormalig Zuid-Afrikaanse president verlieten de bioscoop in Londen direct nadat de film was afgelopen. De andere aanwezigen werden na de vertoning door de producent van Mandela: Long Walk to Freedom ingelicht over zijn dood. Daarna werd een moment stilte gehouden in de zaal.

"Mijn vader maakt het goed. Hij is een doorsnee 95-jarige die broos is", zei dochter Zindzi Mandela eerder op avond nog op de rode loper van de première. Prins William liet achteraf weten dat hij Mandela's overlijden 'verschrikkelijk triest en tragisch nieuws' vindt.

[WB] Wüst derde op 3.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn is Ireen Wüst  derde op de 3.000 meter geworden. De Nederlandse schaatsster moest Martina Sáblíková en Claudia Pechstein voor zich zulden.

De Tsjechische bleef in een tijd van 4.02,25 Pechstein (7.02,96) net voor. Wüst kwam in 4.03,50 over de meet. Antoinette de Jong werd vijfde, Jorien Voorhuis zesde en Linda de Vries eindigde op de achtste plaats.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4.02,258
2 Claudia Pechstein Dui 4.02,96
3 Ireen Wüst NED 4.03,50
4 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 4.03,90
5 Antoinette de Jong NED 4.04,01
6 Jorien Voorhuis NED 4.04,97
8 Linda de vries NED 4.06,66

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Martina Sábliková Tsj 380
2 Claudia Pechstein Dui 340
3 Antoinette de Jong NED 180
4 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 170
5 Jorien Voorhuis NED 155
6 Ida Njåtun Nor 155
7 Ireen Wüst NED 140
8 Yvonne Nauta NED 136
11 Linda de VRies NED 115
20 Annouk van der Weijden NED 42

Vooral games gedumpt op Marktplaats na pakjesavond

Ongewenste cadeaus worden al snel na Sinterklaas te koop gezet. Dit jaar zijn het spelcomputers en games die in grote getale op Marktplaats verschijnen. Veel games en spelcomputers werden op pakjesavond zelf al te koop aangeboden. Het aantal advertenties in deze categorie ligt ruim twee keer zo hoog als vorig jaar, laat Marktplaats vrijdag weten.

De advertentiesite denkt dat steeds meer mensen hun mobieltje gebruiken om een ongewenst cadeau te koop te zetten. Redenen om de games te koop te zetten zijn voornamelijk dat het betreffende spelletje al in bezit is van de gamer of het spel valt niet in de smaak.

De zondag na pakjesavond is volgens Marktplaats altijd een extra drukke handelsdag. Mensen hebben dan vaak de tijd om hun ongewenste of dubbel gekregen cadeaus aan te bieden. Naast games worden met name speelgoed, dameskleding, huisraad, sieraden en parfums doorverkocht. Deze cadeaus zijn vaak smaakgevoelig worden daarom te koop gezet, aldus Marktplaats.

Eerste homohuwelijken gesloten in Australië

In de Australische stad Canberra zijn zaterdagochtend lokale tijd voor het eerst huwelijken gesloten tussen homoseksuelen. Het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, waar Canberra de hoofdstad van is, nam eerder een wet aan om homostellen gelijke rechten te geven, maar de tegenstanders hiervan hebben hun verzet nog niet gestaakt. Het hooggerechtshof bepaalt donderdag of de legalisering van het homohuwelijk indruist tegen de federale wetgeving.

De federale wetten schrijven voor dat alleen een man en een vrouw met elkaar kunnen trouwen. Het Australische parlement heeft vorig jaar tweemaal tegen legalisering van het homohuwelijk gestemd. De regering van premier Tony Abbott, die in september werd gekozen, is tegen gelijke rechten voor homoseksuelen en lesbiennes en heeft een zaak aangespannen tegen de wet die in Canberra is aangenomen.

Burgemeester Oostenrijk weg om antisemitisme

De burgemeester van het Oostenrijkse dorp Gföhl, ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Wenen, heeft vrijdag zijn ontslag ingediend, omdat hij zich racistisch en antisemitisch heeft uitgelaten.

Burgemeester Karl Simlinger ontkende in eerste instantie dat hij zich racistisch had uitgelaten, zoals een gemeenteraadslid had gezegd. Vrijdag kwam hij daar echter op terug en zei hij dat zijn uitlatingen 'in grote mate afwijken van mijn overtuigingen en mijn persoonlijke visie'. Simlinger legde dit verder niet uit, maar vermoedelijk verwijst hij naar de beschuldigingen dat hij asielzoekers had vergeleken met uitwerpselen en dat volgens hem journalisten moeten worden opgehangen, 'net zoals de joden'.

Simlinger zou zijn uitspraken hebben gedaan in een debat over de bouw van een asielzoekerscentrum in de gemeente. In Oostenrijk zijn uitlatingen zoals die van de burgemeester een misdaad. Een antiracistische organisatie heeft al gezegd een aanklacht tegen Simlinger te hebben ingediend.

Tot tien jaar cel voor Hongaarse pooiers

Een Hongaarse mensenhandelaar is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel voor mensenhandel. Zijn handlangers zijn veroordeeld tot straffen tussen de één en negen jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

Tegen de Hongaren in de leeftijd van 24 tot 36 jaar eiste het Openbaar Ministerie tot negen jaar. De straffen vielen hoger uit omdat ze ook werden veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank oordeelde dat de hoofdverdachte jonge Hongaarse vrouwen naar Nederland lokte en dwong in de prostitutie te werken.

De vrouwen werd verteld dat ze in Nederland in een winkel gingen werken, zo oordeelde het OM. Soms kregen ze wel te horen dat ze in de prostitutie terecht zouden komen, maar werd hen een hoger loon beloofd. Ze moesten echter hun hele inkomen inleveren, werkten soms zestien uur per dag en werden mishandeld. In totaal ging het volgens het OM om ongeveer twintig slachtoffers.

Het OM laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak.

Lange files op A27 door klemgereden vrachtwagen

Op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem is een vrachtwagen klem komen te zitten onder een verkeersportaal. De weg is in zuidelijke richting afgezet en het verkeer wordt via de vluchtstrook geleid. Dat meldt de ANWB. Het incident leidde rond 16.45 uur tot een file van tien kilometer. De kijkersfile aan de overkant was rond die tijd acht kilometer.

Rijkswaterstaat verwacht dat de A27 nog twee uur dicht blijft. Autobestuurders wordt geadviseerd via de A2 of A15 te reizen.

De Boer: "Toptalenten niet bij Jong Ajax"

Frank de Boer zet zijn vraagtekens bij de regels waaraan Jong Ajax zich moet houden om in de Jupiler League te kunnen spelen. De hoofdtrainer van Ajax vraagt zich af waarom spelers die bij zijn team in actie zijn gekomen niet meer in hetzelfde weekend bij Jong Ajax mogen spelen.

De Boer vindt het een onzinnige regel, die zowel op Jong Ajax als Jong PSV en Jong FC Twente van toepassing is. "Met alle respect voor de jongens die nu spelen, maar dat zijn niet onze toptalenten. Je wilt een jonge speler het gevoel geven dat hij bij het team hoort en dat komt vaak neer op vijf of tien minuten invallen", zegt De Boer op de persconferentie vrijdagmiddag.

"Zo'n jongen kan op maandag geen negentig minuten meer maken en dat kan niet de bedoeling zijn", aldus de coach van het eerste team van Ajax. De Boer merkt dat collega Alfons Groenendijk geregeld moeite moet doen om een opstelling bij elkaar te puzzelen.

"Ik kan me voorstellen dat Alfons soms met de handen in het haar zit. We moeten bekijken of dit de juiste oplossing is, want je remt nu talenten", besluit De Boer. Ajax 1 staat op dit moment tweede in de Eredivisie op twee punten van koploper Vitesse. Jong Ajax bezet in de Jupiler League de achttiende plaats. Vier punten boven hekkensluiter FC Oss.

Nominatie Robben voor FIFPro World XI

Arjen Robben is genomineerd voor een plekje in het FIFPro elftal van het jaar. De internationale spelersvakbond bracht dat vrijdag naar buiten. Robben is één van de drie genomineerde middenvelders van Bayern München.

De andere kanshebbers van de Rekordmeister zijn Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger. Barça wordt vertegenwoordigd door Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets. Namens Real Madrid is Gareth Bale genomineerd, al speelde hij het eerste half jaar van 2013 nog voor Tottenham Hotspur. Oud-speler Mesut Özil (Arsenal) staat ook op het lijstje. De overige Real-middenvelders die op de shortlist staan, zijn Xabi Alonso en Isco.

Opvallend is dat er maar twee middenvelders uit de Serie A kansmaken op een plaats in het elftal. Andrea Pirlo en Arturo Vidal houden namens Juventus de Italiaanse eer hoog. Steven Gerrard, Yaya Touré en Özil zijn de enige genomineerden uit de Premier League. De Spaanse competitie telt er zes, Duitsland vier.

Op 13 januari wordt het complete team bekendgemaakt, tijdens het gala voor de uitreiking van de Gouden Bal. Komende maandag wordt duidelijk welke aanvallers genomineerd zijn.

Genomineerde middenvelders FIFPro elftal van het jaar:

Xabi Alonso (Spanje, Real Madrid)
Gareth Bale (Wales, Tottenham Hotspur FC/Real Madrid)
Sergio Busquets (Spanje, Barcelona)
Steven Gerrard (Engeland, Liverpool)
Andrés Iniesta (Spanje, Barcelona)
Isco (Spanje, Málaga/Real Madrid)
Mesut Özil (Duitsland, Real Madrid/Arsenal)
Andrea Pirlo (Italië, Juventus)
Marco Reus (Duitsland, Borussia Dortmund)
Franck Ribéry (Frankrijk, Bayern München)
Arjen Robben (Nederland, Bayern München)
Bastian Schweinsteiger (Duitsland, Bayern München)
Yaya Touré (Ivoorkust, Manchester City)
Arturo Vidal (Chili, Juventus)
Xavi (Spanje, Barcelona).

Park mogelijk terug in selectie PSV

PSV kan zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Vitesse mogelijk weer beschikken over Ji-Sung Park. De 32-jarige Zuid-Koreaan stond enkele maanden aan de kant met een hielblesssure, maar keert mogelijk terug in de selectie. Hij speelt nog geen negentig minuten, meldt trainer Phillip Cocu op de website van de Brabanders.

Ola Toivonen is zo goed als hersteld van zijn liesblessure. Hij miste de wedstrijd van de Eindhovenaren van zondag tegen Feyenoord, maar trainde vrijdag weer volledig mee. Of hij zaterdag al bij de selectie zit, is nog niet duidelijk. Jetro Willems gaat het duel tegen de Arnhemmers niet halen. Hij heeft nog te veel last van zijn knie.

Overige afwezigen zijn Jeffrey Bruma (geschorst), Georginio Wijnaldum (rugblessure) en Tim Matavz (meniscusblessure).

Bas Nijhuis is de scheidsrechter bij het duel. Hij vervangt Kevin Blom die vanwege ziekte moest afhaken.

De geplaagde Eindhovense ploeg staat momenteel tiende in de Eredivisie met twintig punten uit vijftien duels. Van de laatste zes wedstrijden in de competitie wist PSV er niet één te winnen. Vitesse is lijstaanvoerder met dertig punten uit vijftien wedstrijden en won de laatste vier duels.

[Upd] Kind vd Vaart en Sabia doodgeboren

Droevig nieuws uit huize Rafael van der Vaart en Sabia Engizek. Hun kindje is gisteren doodgeboren. Dit heeft het stel zojuist bekendgemaakt.

In oktober was het stel nog dolgelukkig toen bleek dat Sabia in verwachting was. Gisteren is hun kind na negentien weken zwangerschap in een Hamburgs ziekenhuis overleden.

"De klap van het onverwachte verlies is hard aangekomen", laat een woordvoerder van het stel aan de pers weten. "Rafael en Sabia vragen de media om terughoudendheid om dit verlies met de steun van hun naasten in privésfeer te kunnen verwerken."

Update 16.40 uur:
Bert van Marwijk heeft Van der Vaart een paar snipperdagen gegeven, zo weet De Telegraaf. Zijn trainer bij HSV begrijpt dat hij momenteel niet in staat is om te voetballen.

"Op zulke momenten is voetbal niet belangrijk", lichtte technisch directeur Oliver Kreuzer van HSV vandaag toe. Rafael zou juist weer in het veld staan na een enkelblessure die hij onlangs opliep.

"Een heel tragische situatie", aldus Kreuzer. "We hebben Rafael vrij gegeven en hij krijgt al onze steun."

Sabia heeft helaas een historie met miskramen. Tijdens het EK van 2008, toen ze nog was getrouwd met Khalid Boulahrouz, kreeg ze ook al een miskraam. Heel Oranje speelde toen met rouwbanden.

'Oud-bewaker Auschwitz kan niet terechtstaan'

Een voormalige bewaker van het vernietigingskamp Auschwitz kan niet terechtstaan omdat zijn gezondheid dat niet toelaat. Dat heeft een rechtbank in de Duitse stad Ellwangen vrijdag gezegd. De 94-jarige Hans Lipschis lijdt volgens de rechtbank aan dementie en is waarschijnlijk niet in staat om een 'proces van deze omvang, complexiteit en duur' te volgen. Lipschis wordt vrijgelaten uit het gevangenisziekenhuis waar hij sinds zijn arrestatie in mei werd vastgehouden.

Lipschis geeft toe dat hij als SS'er in Auschwitz heeft gediend, maar houdt vol dat hij slechts als kok werkte. Hij had wel gehoord over wat er gebeurde, maar zag er nooit iets van. Het openbaar ministerie in Stuttgart beschikt naar eigen zeggen echter over 'overtuigend bewijs' dat Lipschis in Auschwitz wel degelijk misdaden pleegde.

Lipschis werd in 1983 door de Verenigde Staten uitgezet omdat hij zijn naziverleden had verzwegen.

HSV geeft Van der Vaart vrij na drama

Rafael van der Vaart heeft wegens trieste privéomstandigheden een paar dagen vrij gekregen van HSV. "Op zulke momenten is voetbal niet belangrijk”, zei technisch directeur Oliver Kreuzer van HSV.

Van der Vaart zou morgen in de thuiswedstrijd tegen FC Augsburg zijn rentree maken na de enkelblessure die hij vorige maand opliep in de oefeninterland van Oranje tegen Colombia.

De vriendin van Van der Vaart beviel gisteren na 19 weken zwangerschap van een overleden meisje. "Een heel tragische situatie. We hebben Rafael vrij gegeven en hij krijgt al onze steun.”

Chinese regisseur gedaagd om kinderschaar

Twee Chinese advocaten hebben een zaak aangespannen tegen de bekende filmregisseur Zhang Yimou. Zij vorderen bijna 120 miljoen euro van hem, omdat hij meer dan één kind heeft.

Jia Fangyi en Guo Chengxi noemen hun actie een protest tegen rijke mensen die regels die voor anderen gelden aan hun laars lappen. Zij vorderen het geld als compensatie voor het gebruik van publieke diensten en als straf. Zhang kan ook een strafrechtelijke boete tegemoet zien, maar de twee advocaten stellen dat deze niet genoeg is om rijke mensen af te schrikken.

"Wij doen dit omdat de overheid haar plicht verzaakt om het openbaar belang te beschermen", zei Jia in een telefonisch interview. "Wij denken dat steeds meer rijke mensen in China meer kinderen nemen en daarmee een destructief effect hebben op China's inspanningen om de bevolkingsgroei af te remmen."

Chinese burgers die het bevolkingsbeleid schenden moeten een 'maatschappelijke compensatieheffing' betalen die gebaseerd is op hun inkomen.

Zhang, regisseur van House of Flying Daggers en Hero, gaf onlangs toe dat hij met zijn vrouw Chen Ting drie kinderen heeft. Volgens de autoriteiten in Chens woonplaats Wuxi zijn de kinderen zonder toestemming ter wereld gekomen en voordat de twee getrouwd waren. Zhang en zijn vrouw hebben aan het publiek excuses aangeboden voor de 'negatieve maatschappelijke gevolgen'.

Volgens berichten die op internet circuleren heeft de 62-jarige Zhang zelfs zeven kinderen, uit twee huwelijken en twee andere relaties. Het Volksdagblad heeft bericht dat hij hiervoor een boete van 19 duizend euro kan verwachten.

Chinese media denken dat de twee advocaten weinig kans maken met hun vordering, omdat zij geen direct belang hebben bij de zaak. Jia zei alleen te hopen dat de rechtbank de zaak 'op een innovatieve manier' zal aanpakken en dat het publiek de ontwikkelingen in de zaak op de voet kan volgen.

Rusland vermoedt valse brevetten bij piloten

De Russische autoriteiten onderzoeken bij de staatsluchtvaartdienst of sommige piloten valse brevetten hebben. De zaak is aan het rollen gekomen door een onderzoek naar een vliegtuigongeluk vorige maand, waarbij vijftig mensen omkwamen.

Woordvoerder Vladimir Markin van de Onderzoekscommissie liet vrijdag weten dat sommige piloten van Russische maatschappijen vermoedelijke valse brevetten hebben gekregen van opleidingscentra die door de luchtvaartdienst gecertificeerd zijn.

Bij het vliegtuigongeluk vorige maand in Kazan stortte een Boeing 737 na een eerste afgebroken landingspoging bijna loodrecht neer. Volgens woordvoerder Markin is er reden om aan te nemen dat de piloot zijn brevet illegaal verkregen heeft in een klein opleidingscentrum dat inmiddels is opgeheven. Het onderzoek naar het ongeluk heeft nog niet tot strafklachten geleid.

Van Zanen per 1 januari burgemeester van Utrecht

Jan van Zanen wordt met ingang van 1 januari burgemeester van Utrecht. De ministerraad heeft besloten de 52-jarige VVD'er voor te dragen, zo bleek vrijdag. Van Zanen volgt Aleid Wolfsen (PvdA) op, die begin mei bekendmaakte niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn.

Van Zanen is sinds 2005 burgemeester van Amstelveen en was daarvoor van 1998 tot 2005 wethouder in Utrecht. Ook was hij tussen 2003 en 2008 partijvoorzitter van de VVD.

De Utrechtse gemeenteraad droeg Van Zanen een maand geleden voor als kandidaat uit 26 gegadigden. Uiteindelijk was de lijst teruggebracht tot twee kandidaten, maar wie de andere was blijft geheim. De raad koos met ruime meerderheid voor Van Zanen.

De vertrouwenscommissie was wel unaniem in haar keuze voor Van Zanen. De commissie omschreef hem als een 'benaderbare en stevige bestuurder in het lokale domein met ervaring in het landelijke circuit'. Hij is bovendien 'een goede netwerker' met 'kennis en passie voor Utrecht en de Utrechters'.

Koning Willem-Alexander moet de benoeming nog formaliseren. Van Zanen wordt benoemd voor zes jaar. Utrecht wil hem tijdens de raadsvergadering op 2 januari installeren als burgemeester.

Britten verlenen assistentie bij missie CAR

Groot-Brittannië gaat militair materieel naar de Centraal-Afrikaanse Republiek sturen ter ondersteuning van de Franse interventie in het land. Dat heeft de Britse regering vrijdag bekendgemaakt.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zei dat het materieel met een Hercules C-17 naar het land wordt gebracht. Nog deze maand vliegt het toestel drie keer op en neer. De eerste vlucht moet 'binnenkort' in de CAR landen. Het sturen van militairen is volgens het ministerie 'niet aan de orde'.

In de nacht van donderdag op vrijdag begon de Franse interventie in de CAR. Met helikopters en militairen tracht Frankrijk een einde te maken aan het geweld in de straten van de hoofdstad Bangui.

Eerder ondersteunden de Britten ook de militaire missie in Mali. Toen verzorgden zij het transport van militairen en materieel met twee transportvliegtuigen.

Vrijspraak in Urker zaak visfraude

Zes Urkse visbedrijven zijn vrijgesproken van het verkopen van goedkopere vissoorten als schol. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Ook zes medewerkers van de bedrijven werden vrijgesproken. Het Functioneel parket eiste een boete van 680.000 euro.

De bedrijven werden ervan verdacht onder meer de vissoorten Yellowfin Sole en Rocksole te verkopen als schol, waarvoor meer geld kan worden gevraagd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sjoemelden de Urkse bedrijven ook met facturen. Het bedrijf zou tonnen hebben verdiend aan het omkatten van de vis.

Drie verdachte bedrijven werden vrijgesproken omdat zij niet betrokken waren bij de opmaak van valse facturen. Een ander bedrijf werd vrijgesproken omdat in de visbranche geen overeenstemming bestaat over wat onder de vissoort 'plaicefillets' wordt verstaan.

Een SGP-raadslid in Urk maakte zich eerder kwaad over de zaak omdat een officier van justitie zijn woonplaats zou hebben gestigmatiseerd. De officier zou hebben gezegd 'het gebeurt weer in Urk'. Raadslid Jan Hakvoort vindt de opmerking stigmatiserend voor Urkers.

De politicus laat weten met de officier van justitie te hebben gesproken. "Hij blijft achter zijn uitspraak staan, omdat hij vindt dat het moet leiden tot preventie", legt Hakvoort uit. "Ik blijf de uitspraak ongepast vinden."

Begrafenis Mandela zondag 15 december

Nelson Mandela wordt zondag 15 december begraven. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vrijdag bekendgemaakt. De antiapartheidsstrijder wordt in Qunu, het dorpje in de Oostkaap waar hij opgroeide, ter aarde besteld. Mandela krijgt een staatsbegrafenis.

Dinsdag wordt een officiële herdenkingsdienst gehouden in het Soccer City-stadion in Johannesburg. In het stadion, dat werd gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010, passen zo'n 95.000 mensen.

Vanaf woensdag zal Madiba, zoals Mandela's bijnaam luidt, opgebaard liggen in het Uniegebouw in Pretoria, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Aanstaande zondag wordt een dag van gebed en overdenking, zei Zuma. Hij riep alle Zuid-Afrikanen op om samen te komen in hun woningen, gebedshuizen en andere plekken om te bidden, te mediteren en terug te kijken op Mandela's leven. Hij bedankte alle Zuid-Afrikanen voor de steun en het respect dat ze hebben getoond sinds Mandela in juni werd opgenomen met een longontsteking.

Minuut stilte Eredivisie en Jupiler League

De wedstrijden in de Eredivisie en Jupiler League van dit weekeinde worden voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. Dat liet de KNVB vrijdag weten. De Zuid-Afrikaanse ex-president overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

Wereldvoetbalbond FIFA meldde eerder al dat bij de eerstvolgende internationale wedstrijden een minuut stilte in acht wordt genomen voor Mandela. Ook hangen alle 209 vlaggen van de aangesloten landen halfstok bij het hoofdkantoor van de internationale voetbalbond.

In de Premier League wordt juist een minuut lang gejuicht voor de Zuid-Afrikaan. Dat wordt gedaan om het leven en de prestaties van de president te eren, vertelde een woordvoerder van de Engelse competitie tegen de BBC.

[WB] Lee ook oppermachtig op 500 meter in Berlijn

Sang-Hwa Lee weet niet wat verliezen is. Ook de zevende wedstrijd van de wereldbekercyclus over 500 meter heeft ze gewonnen. In Berlijn was ze de snelste in 37,36 en noteerde daarmee een baanrecord. Olga Fatkulina uit Rusland werd tweede in 37,79. 

Het brons was voor Beixing Wang (37,79). De beste Nederlandse was Thijsje Oenema met 38,22. Ze werd daarmee zevende. Margot Boer en Anice Das werden respectievelijk achtste en negende in 38,32 en 38,31. Jenny Wolf reed in de laatste rit tegen Lee, maar de Duitse ging onderuit. 

In het klassement gaat Lee met de maximale score aan kop. Na een groot gat volgt Heather Richardson op plek twee en staat Wolf derde. De beste Nederlandse is Margot Boer met een zevende plaats. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 37,36
2 Olga Fatkulina Rus 37,71
3 Beixing Wang Chi 37,79
4 Heather Richardson VS 37,80 (1)
5 Nao Kodaira Jap 37,80 (2)
6 Thijsje Oenema Ned 38,22
7 Brittany Bowe VS 38,26
8 Margot Boer Ned 38,32
9 Anice Das Ned 38,41

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 700
2 Heather Richardson VS 420
3 Jenny Wolf Dui 413
4 Olga Fatkulina Rus 410
5 Beixing Wang Chi 350
7 Margot Boer Ned 226
9 Thijsje Oenema Ned 208
17 Laurine van Riessen Ned 122
18 Anice Das Ned 104
21 Mayon Kuipers Ned 74

[OS 2014] De stadions deel 2

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn vele nieuwe stadions gebouwd en diverse nieuwe wedstrijdlocaties aangelegd. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions en locaties belichten. Vandaag deel twee;

FOK!toen: Nelson Mandela (1918 - 2013)

In deze speciale FOK!toen kijken we terug op het leven van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en politicus Nelson Mandela, die gisteren op 95-jarige leeftijd is overleden in zijn woning in Johannesburg. Een terugblik op het leven van misschien wel de beroemdste en meest besproken gevangene aller tijden.

Uit de Leeuwarder Courant van 19 mei 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 19 mei 1964

De jonge jaren
Op 18 juli 1918 wordt Rolihlahla Mandela in Qunu, een dorp in het oosten van Zuid-Afrika geboren, als zoon van Gadla Henry Mphakanyiswa en zijn derde vrouw Nosekeni Fanny. Vader Gadla was stamhoofd en had in totaal vier vrouwen waarbij hij in totaal vier zonen en negen dochters zou krijgen. Het was in die tijd de gewoonte dat baby's ook een Europese naam kregen en zo kreeg de kleine Rolihlahla op zijn allereerste schooldag van de juf de naam Nelson. Mandela zou later altijd terugdenken aan zijn geboortedorp als een idyllisch plekje in zijn leven.

Omdat Nelson geen stamhoofd kon worden, zijn moeder was namelijk slechts een bijvrouw van zijn vader, besloot men om Nelson een goede opleiding te geven. Na de middelbare school ging hij rechten studeren aan de zwarte universiteit van Fort Hare. Fort Hare was een broedplaats van het zwarte nationalisme en Mandela werd actief in de plaatselijke studentenvereniging. Ook zou hij in Fort Hare Oliver Tambo voor het eerst ontmoeten. Mandela zou dit later zelfs de belangrijkste ontmoeting uit zijn leven noemen.

In 1941 wordt Mandela vanwege zijn politieke activiteiten van Fort Hare gestuurd. Hij hoeft echter niet bij de pakken neer te zitten. Walter Sisulu, de peetvader van een grote groep zwarte activisten, biedt Mandela onderdak en neemt hem onder zijn hoede. Sisulu betaalt zijn studie aan de universiteit van Witwatersrand, brengt hem in contact met zijn eerste vrouw Eveline en rekruteert hem ook voor een rol binnen het ANC. In de veertiger jaren van de vorige eeuw was het ANC een gezelschap van zwarte intellectuelen dat het blanke bewind van Zuid-Afrika op fatsoenlijke wijze om gelijke rechten voor alle inwoners van het land verzocht. De jongere generatie zag echter dat de blanke regeringsleiders halsstarrig vasthielden aan hun besluiten en kozen voor een in eerste instantie geweldloze confrontatie.

De politieke jaren

Mandela, Sisulu en Tambo behoorden in 1943 tot de oprichters van een zogenaamde jeugdbrigade die van het ANC een nationalistische massabeweging wilden maken. Zes jaar later zouden ze het stokje van de oudere generatie overnemen. Sisulu werd landelijk secretaris-generaal en Mandela werd verkozen tot voorzitter van het ANC in de provincie Transvaal. Geïnspireerd door de Indiase goeroe van het geweldloze verzet, Mahatma Gandhi, roept Mandela in 1952 zijn volgelingen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, waarmee het ANC het blanke bewind onder leiding van Hendrik Verwoerd uit de tent probeerde te lokken.

Uit de Friese Koerier van 25 mei 1961
Uit de Friese Koerier van 25 mei 1961

Het daaropvolgende jaar begon Mandela, samen met Tambo, een advocatenkantoor in Johannesburg. Mandela en Tambo was het enige door zwarten geleide advocatenkantoor in Zuid-Afrika en was vooral populair bij zwarte cliënten die zich beklaagden over politiegeweld. Het zou echter niet lang duren voordat de overheid hun vergunning introk en de mannen gedwongen waren om te verhuizen. Nadat in 1960 het ANC werd verboden en een protest in Sharpsville op bloedige wijze door de politie was neergeslagen, werd Mandela leider van de militaristische tak Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie), die was opgericht door leden van het ANC en de Zuid-Afrikaanse communistische partij (SACP).

Uit de Friese Koerier van 27 maart 1961
Uit de Friese Koerier van 27 maart 1961

Voor Mandela was inmiddels wel duidelijk geworden dat geweldloos verzet zinloos was. Met Umkhonto we Sizwe voerde hij sabotageacties uit tegen militaire en publieke installaties. Bij een aantal van deze terroristische acties vallen ook slachtoffers. Vanaf het begin van de zestiger jaren verdwenen vele leiders van het voormalige ANC achter de tralies maar Mandela weet nog geruime tijd uit de handen van de politie te blijven. Pas in 1962 komt de sterke arm der wet Mandela op het spoor. Dit keer wordt hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf met dwangarbeid. In 1964 horen Mandela en zeven anderen bij het Rivoniaproces een levenslange gevangenisstraf uitgesproken worden vanwege sabotage en het aanzetten tot een gewelddadige revolutie.

Robbeneiland

Uit de Leeuwarder Courant van 29 juli 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 29 juli 1964

Met gevangenisnummer 46664 verbleef Mandela van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. Robbeneiland was een voormalig verbanningsoord en leprakolonie, die na de Tweede Wereldoorlog weer in gebruik was genomen als gevangenis. Ondanks de geïsoleerde locatie slaagde men er echter niet in om Mandela's wil te breken. Integendeel, zijn wil leek alleen maar toe te nemen en Mandela aanvaardde geen voorkeursbehandeling. In de gevangenis leerde de jonge Mandela veel over de geschiedenis van de Afrikaners en hun taal. In tegenstelling tot het ANC, die de blanke Afrikanen als koloniale indringers zagen, zag Mandela de Afrikaners ook als rechtmatige inwoners van Zuid-Afrika.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 april 1976
Uit de Leeuwarder Courant van 10 april 1976

In 1976 gaan er geruchten dat Mandela vrijgelaten zou worden, maar die bleken niet te kloppen. Mandela krijgt wel een delegatie van de Zuid-Afrikaanse regering op bezoek, die hem vrijheid aanbieden in ruil voor de belofte dat Mandela terug gaat naar zijn toenmalige thuisland Transkei. Mandela ging daar niet mee akkoord, stelde zijn eigen voorwaarden en eiste onmiddellijke vrijlating. Als de regering hem laat weten daar niet aan toe te willen geven breken er opnieuw grote rassenrellen uit in de sloppenwijk Soweto in Johannesburg. In 1982 wordt Mandela, samen  met andere ANC-leiders, overgeplaatst naar de Pollsmoor Maximum Security Prison in Tokai.

Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 1985
Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 1985

Nog eens zes jaar later verhuist Mandela naar de Victor Verster gevangenis, in de buurt van de stad Paarl, ten noordoosten van Kaapstad. Hij krijgt een vrijstaande woning van een cipier toegewezen en mocht vanaf dat moment weer bezoekers van buiten de gevangenis ontvangen. Vanaf 1987 had Mandela meerdere geheime gesprekken gevoerd met de minister van justitie Kobie Coetsee. Uiteindelijk stemde de Zuid-Afrikaanse overheid er in toe dat Mandela en alle politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten. Daarnaast zou het ANC gelegaliseerd zou worden, op voorwaarde dat Mandela en de ANC voor altijd geweld zouden afzweren, maar deze gaf aan pas met gewelddadige acties te stoppen als de regering dat ook zou doen.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 12 februari 1990
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 12 februari 1990

Vrijheid

Op verzoek van president Frederik de Klerk wordt Nelson Mandela, tot verrassing van velen, op 11 februari 1990 vrijgelaten. Het verbod op het ANC was eveneens opgeheven en Mandela werd in 1991 weer unaniem tot voorzitter gekozen. Mandela en De Klerk spanden zich samen in voor de omvorming van Zuid-Afrika. In 1993 krijgen De Klerk en Mandela de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen voor een vreedzaam einde aan de apartheid. In 1994 vonden de eerste niet-raciale verkiezingen van Zuid-Afrika plaats, waarbij de 75-jarige Mandela werd verkozen tot allereerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Uit de Leeuwarder Courant van 5 april 1990
Uit de Leeuwarder Courant van 5 april 1990

Tijdens zijn presidentschap liet Mandela zich regelmatig kritisch uit over westerse landen. Zo was hij niet te spreken over de NAVO-interventie in Kosovo en kregen de Verenigde Staten een flinke veeg uit de pan toen duidelijk werd dat er een interventie in Irak gepland stond. Mandela noemde de plannen een tragedie en benadrukte dat de  Verenigde Staten meer verschrikkelijke misdaden begaan had dan welk ander land dan ook, refererend aan onder meer de atoombommen op Japan. In 1999 besloot Mandela om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als president.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 12 februari 1990 1
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 12 februari 1990

Sinds zijn aftreden als president was Mandela's publieke rol symbolisch en informeel. Samen met onder meer Desmond Tutu, Mary Robinson, Kofi Annan, Jimmy Carter, Fernando Henrique Cardoso en Graça Machel (Mandela's derde vrouw) vormt Mandela The Elders, een raad van wereldleiders, die allerlei globale problemen proberen op te lossen. Mede door inspanningen van Mandela worden in 2010 de wereldkampioenschappen voetbal naar Zuid-Afrika gehaald. Voorafgaande aan de finale reed Mandela samen met zijn echtgenote over het veld, maar wegens zijn slechte gezondheid bekeek hij de wedstrijd thuis voor de buis.

Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)
Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)

De laatste jaren

In 2012 werd Mandela in het ziekenhuis opgenomen met buikklachten, maar het bleek uiteindelijk mee te vallen. De voormalige president keerde terug naar zijn geboortedorp Qunu, waar hij in rust en vrede zijn laatste jaren wilde doorbrengen. Eind maart 2013 werd Mandela opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. In juni 2013 laat president Zuma weten dat de toestand rondom Mandela zorgwekkend is, maar tot ieders verbazing weet de oude baas in september opnieuw het ziekenhuis levend te verlaten. Mandela overleed op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg.

(Met dank aan Janetje voor de necrologie)

[WB] M. Mulder wint 500 meter in Berlijn

Michel Mulder heeft de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn gewonnen. Het is zijn eerste zege dit seizoen. Vorig seizoen won hij ook een wereldbekerwedstrijd in Berlijn. Zijn tijd was 34,79. Broer Ronald Mulder was afwezig in Berlijn. 

Het zilver ging naar Tae-Bum Mo met 34,89 en het brons is voor de Japanner Keiichiro Nagashima (35,01). In de A-groep was nog één andere Nederlander te vinden. Jesper Hospes werd met 35,13 zevende. 

In het klassement gaan Tae-Bum Mo en Michel Mulder over Ronald Mulder heen. De Zuid-Koreaan heeft de leiding genomen in het klassement. Hospes staat negende. Zondag rijden de heren nog een 500 meter. Het klassement na die wedstrijd wordt gebruikt om de startbewijzen per land voor Sochi te verdelen. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Michel Mulder Ned 34,79
2 Tae-Bum Mo Zko 34,89
3 Keiichiro Nagashima Jap 35,01
4 Dmitry Lobkov Rus 35,02
5 Artyom Kuznetsov Rus 35,03
6 Joji Kato Jap 35,05
7 Jesper Hospes Ned 35,13

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Tae-Bum Mo ZKo 427
2 Michel Mulder Ned 388
3 Ronald Mulder Ned 376
4 Keiichiro Nagashima Jap 354
5 Artyom Kuznetsov Rus 334
9 Jesper Hospes Ned 252
12 Jan Smeekens Ned 225

Duizenden evacuaties om valse bommelding Polen

Rond de vijfduizend mensen zijn vrijdag geëvacueerd uit vijf overheidsgebouwen in Warschau na een bommelding. Dat heeft de Poolse politie gezegd. Uiteindelijk werden er geen explosieven aangetroffen.

Volgens een politiewoordvoerder waren er per e-mail bommeldingen binnengekomen bij de ministeries van infrastructuur, defensie, economie, gezondheidszorg en cultuur. De politie probeert nu te achterhalen wie de e-mails heeft verstuurd. Op het doen van een valse bommelding staat een celstraf van maximaal acht jaar.

Biatleet Berger verslaat Fourcade

Biatleet Lars Berger heeft in Hochfilzen de sprint op zijn naam geschreven. In de Oostenrijkse sneeuw was de Noor vooral bij het langlaufen ongenaakbaar. Fransman Martin Fourcade, leider in de World Cup, werd tweede.

Berger mocht al als zevende van de ruim honderd deelnemers van start gaan. Bij de eerste schietbeurt noteerde Berger al de tweede tijd, achter zijn legendarische landgenoot Ole Einar Bjørndalen. Bij het staand schieten ging het minder goed met Berger, hij mistte twee schoten en moest dus twee strafrondes lopen. Met een fantastische slotronde wist hij echter zijn achterstand op de leidende Oostenrijker Christoph Sumann goed te maken en zelfs uit te breiden tot ruim een halve minuut. 

Als laatste van de kanshebbers mocht Fourcade vertrekken. Hij had de snelheid echter niet te pakken. Na de eerste schietbeurt had hij al een achterstand van 25 seconden, ondanks vijf rake schoten. Na het staand schieten had Fourcade met behulp van nog eens vijf treffers een kleine voorsprong op Berger. Al snel werd duidelijk dat de Fransman het niet vol kon houden en aan de finish had hij dan ook dertien seconden achterstand. Nederlander Joël Sloof kwam er ook dit keer niet aan te pas. Hij mistte vijf schoten en werd 93e in het veld van 105 deelnemers.

Marcellis niet meer in actie dit seizoen

Het seizoen van Dirk Marcellis zit er al op. De AZ-verdediger kampt met geïrriteerd kraakbeen in zijn knie, meldt de Alkmaarse eredivisionist vrijdag. De Limburger kwam eind vorig seizoen in de gewonnen bekerfinale tegen PSV voor het laatst in actie. Hij ging daarna al onder het mes, maar dat bleek niet afdoende.

Bij een kijkoperatie eind vorige maand werd het letsel geconstateerd. Marcellis speelde in vier jaar 82 duels voor AZ, dat hem overnam van PSV. De 25-jarige back heeft een aflopend contract in Alkmaar.

Suriname hoopt op Oranje in Fortaleza

Ook in Suriname wordt met spanning uitgekeken naar de WK-loting. Een wedstrijd van Oranje in Fortaleza is een voorname wens van de Surinamers. Die stad ligt ‘in de buurt’.

"Surinamers houden van voetbal en het WK leeft hier altijd", aldus Desney Romeo, sportjournalist van het Surinaamse TV- en radiostation ABC, tegen Goal. "Maar nu helemaal, in ons buurland. Bovendien wonen er 30.000 Brazilianen in Suriname, vooral in sommige buurten in Paramaribo. Dat geeft een extra dimensie."

Bij de loting van vrijdag hebben de Surinamers een speciale wens. "Vooral naar Fortaleza worden al reizen aangeboden en geboekt", zegt Romeo. "Dat is goed te doen. Heel wat mensen duimen dat Oranje daar gaat spelen."

Fortaleza is een toeristische stad in het noorden van Brazilië. De stad, waar zes WK-wedstrijden worden afgewerkt, ligt op 2.134 kilometer van Paramaribo. Daarmee is Fortaleza niet de dichtstbijzijnde stad voor Surinamers. Dat is Manaus, in het Amazonegebied, op 1135 kilometer. "Manaus is niet echt in trek, wat moeilijker te bereiken", zegt Romeo. "Er gaan minder vluchten naartoe en bovendien is het aantrekkelijker om in Fortaleza te verblijven. Ook worden charters naar andere locaties aangeboden en naar de finale, maar vooral naar Fortaleza."

"Er wordt al behoorlijk geadverteerd voor WK-reizen", vertelt de 59-jarige journalist. "De kosten bedragen 3.500 tot 6.000 Amerikaanse dollars. De meeste mensen gaan naar één wedstrijd, maar sommigen reizen ook alleen naar Brazilië om de sfeer te proeven. Ik ga zelf ook naar het WK, om te werken, naar Fortaleza, maar ook naar de finale in Rio de Janeiro. Bij de WK’s van 2006 en 2010 in Duitsland en Zuid-Afrika was ik ook aanwezig."

Of Suriname zich zelf ooit nog voor het WK plaatst, is de vraag. "Ik weet niet of ik dat ga meemaken. De huidige generatie is niet echt geweldig, maar ik blijf hopen. Mocht de mogelijkheid er ooit komen dat de Nederlandse Surinamers er bijkomen, dan krijgen we echt een reële kans. Er spelen nu wat minder Surinamers dan voorheen in Oranje. Dat scheelt wel een beetje in populariteit en sentiment, maar toch blijft Oranje populair. Brazilië is het populairste land, daarna komt Oranje. Reken maar dat er Surinamers in oranje op de tribune zitten in Brazilië."

Vleesbedrijf erkent fraude met biologische ham

Encebe Vleeswaren heeft in de zomer vorig jaar varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Volgens het bedrijf gaat het om een eenmalig incident, waarbij elfduizend kilo vlees onterecht als biologisch over de toonbank ging. De zaak werd aan de kaak gesteld door klokkenluiders. Encebe Vleeswaren is onderdeel van het Boxtelse bedrijf Vion.

Het vlees werd onder meer door supermarkten verkocht. Encebe laat weten de onrechtmatige productbenaming te betreuren en dat de afnemers van het bewuste varkensvlees direct zijn geïnformeerd. Het bedrijf biedt tevens zijn excuses aan.

De klokkenluiders lieten eerder aan Omroep Brabant weten dat de leidinggevende opdracht voor de praktijken had gegeven omdat het financieel slecht ging met het bedrijf. Maar volgens Encebe bestaat er in de zomer juist een overschot aan biologische hammen en speelde financiën geen rol in de fraudezaak.

De leidinggevende die ten tijde van het incident verantwoordelijk was, is inmiddels 'in goed overleg' opgestapt. Het bedrijf benadrukt dat het vertrek los staat van het incident.

Vleesverwerker Vion raakte eerder in opspraak nadat medewerkers in tv-programma Zembla spraken over grootschalige fraude. Het bedrijf zou regulier varkensvlees verkopen als Beter Leven-vlees. Na een onderzoek onder leiding van oud-minister Hans Alders bleken de beschuldigingen onterecht. Er wordt juist veel biologisch varkensvlees als normaal vlees verkocht wegens overproductie.

Krul speler van de maand in Engeland

Tim Krul mag zich de beste speler van de maand (november) noemen in de Premier League. De keeper van Newcastle United is de zesde Nederlander die die prijs wint. Krul heeft die uitverkiezing vooral te danken aan zijn optreden tegen Tottenham Hotspur.

De Hagenaar bleek in die wedstrijd op White Hart Lane onpasseerbaar in het doel van Newcastle. Spurs kwam tot veertien schoten op doel, maar Krul hield zijn doel schoon. Hij sprak na afloop van zijn beste wedstrijd ooit. In Engeland was men vol lof over het optreden van de Oranje-international.

Dat resulteerde in de trofee voor beste speler van de maand in november. Krul is de zesde Nederlander die deze prijs ontvangt in de Premier League. Robin van Persie won de titel vijf keer in dienst van Arsenal en Manchester United. Dennis Bergkamp (vier keer) en Ruud van Nistelrooy (drie) werden ook vaker individueel onderscheiden als speler van de maand. Voor Arjen Robben en Rafael van der Vaart bleef het bij één keer.

Krul is de achtste keeper die de prijs wint sinds de oprichting van de Premier League in 1992, vond Voetbal International uit. Mark Schwarzer (tegenwoordig reserve-goalie bij Chelsea) was in februari 2010 de laatste keeper die de prijs voor beste speler van de maand ontving.

Collega Krul staat sinds 2005 onder contract bij Newcastle United. De 25-jarige doelman groeide gestaag uit tot een basisspeler. Na huurperiodes bij Falkirk en Carlisle United werkte Krul zich op tot eerste keus bij The Magpies, waar hij inmiddels de onbetwiste eerste keus is. De keeper speelde tot op heden vijf interlands voor Oranje.

Brussel valt binnen bij Philips

Ook Philips heeft deze week een bezoek gekregen van de Europese Commissie. Het bedrijf is bezocht in het kader van een onderzoek naar verboden afspraken om online verkopen te beperken. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf uit Eindhoven vrijdag. Eerder al zeiden Samsung en het moederbedrijf van Media Markt en Saturn tegenover persbureau Bloomberg dat de commissie bij ze langs is geweest.

De kartelautoriteit van de Europese Unie, die onder de Europese Commissie valt, meldde donderdag invallen te hebben gedaan bij fabrikanten, distributeurs en winkelketens. De commissie noemde daarbij geen namen. Philips, Media-Saturn Group en Samsung zeggen alledrie 'volledige medewerking' te verlenen aan het kartelonderzoek.

De Europese Commissie doet onderzoek naar mogelijke illegale afspraken om 'verkopen via het web te beperken'. Wat daar precies mee wordt bedoeld, legde de commissie niet uit.

Als er inderdaad afspraken zijn gemaakt, zouden die volgens de commissie kunnen hebben geleid tot hogere prijzen of een mindere beschikbaarheid van producten bij online verkoopkanalen. De commissie benadrukte in de verklaring donderdag dat het feit dat er invallen zijn gedaan, niet betekent dat de bedrijven ook schuldig zijn.

Media Markt speelde al eerder een rol bij een grote Europese kartelzaak. De verklaringen van de winkelketen droegen bij aan de veroordeling van Intel. Die chipfabrikant werd vervolgd voor het onder druk zetten van pc-fabrikanten en winkelketens om geen apparaten met chips van concurrent AMD te maken of verkopen. Eurocommissaris Neelie Kroes, destijds verantwoordelijk voor mededinging, legde Intel hiervoor in 2009 een megaboete van 1,06 miljard euro op.

Het onderzoek naar online verkopen is niet het enige onderzoek dat bij Philips loopt. De Europese Commissie maakte dit voorjaar bekend onderzoek te doen naar illegale afspraken over de prijzen van chips. Daar zou Philips zich tot en met 2006, het jaar waarin de chiptak werd afgestoten, mogelijk schuldig aan hebben gemaakt. Vanwege een prijskartel in beeldschermen kreeg Philips daarnaast eind 2012 een boete van 313 miljoen euro van Brussel.

Pak Bruce Lee geveild voor 73.000 euro

Het gele eendelige pak dat Bruce Lee droeg in Game of Death is donderdag geveild voor 73.000 euro. Het kledingstuk ging in een veilinghuis in Hong Kong naar een anonieme bieder.

De opbrengst overtrof de verwachtingen. Het veilinghuis had vooraf gehoopt op zo'n 25.000 euro. In totaal werden veertien items van de legendarische vechtsporter en acteur geveild. De opbrengst van alle stukken bij elkaar was bijna 190.000 euro.

Lee overleed in 1973 op 32-jarige leeftijd voordat Game of Death was afgerond. De film verscheen zes jaar later alsnog in de bioscopen.

Spong wil alsnog vervolging Rabofraudeurs

Advocaat Gerard Spong wil dat het Openbaar Ministerie de frauderende handelaren van Rabobank alsnog aanpakt. De raadsman is een klachtenprocedure gestart om het OM te dwingen tot vervolging van de bankiers die fraudeerden met de interbancaire rentetarieven Libor en Euribor. Dat meldt Spong aan onderzoekssite Follow the Money (FTM).

"We gaan Rabobank keihard aanpakken", aldus Spong, die de procedure start met een nog in oprichting zijnde stichting genaamd Justitia Distributiva. De advocaat doet dat aangezien Rabobank eind oktober een schikking trof met het OM. De bank betaalde toen zeventig miljoen euro om strafvervolging van de handelaren af te kopen.

Als Spong erin slaagt de zaak alsnog voor de rechter te brengen, moet het OM onderzoek doen naar de rol van Rabobank in het Libor-schandaal. De kans bestaat dat dan meer duidelijk wordt over de rol die het bestuur van de bank speelde bij het frauderen, zo schrijft FTM vrijdag. Rabobank stelt dat de raad van bestuur niet betrokken en ook niet op de hoogte was van de wanpraktijken.

Bij de fraude waren in totaal dertig bankiers betrokken, waarvan er nu nog veertien bij de bank werken. Anders dan Rabobank deed voorkomen, ging het niet alleen om handelaren in het buitenland, maar ook bankiers op het hoofdkantoor in Utrecht.

Rabobank laat desgevraagd weten 'geen reactie' te hebben op de procedure. "Wij wachten af", aldus een zegsman.

Extreme smog in Shanghai

De luchtvervuiling in Shanghai is vrijdag tot gevaarlijke hoogtes gestegen. Het stadsbestuur heeft mensen opgedragen kinderen binnen te houden en alle bouwprojecten zijn stilgelegd. Door de smog kunnen mensen niet meer dan enkele tientallen meters voor zich uit zien, waardoor ook vluchten van en naar de stad zijn vertraagd.

Vrijdagmiddag werden meer dan zeshonderd microgram fijnstof per kubieke meter gemeten in Shanghai, het hoogste niveau sinds de autoriteiten een jaar geleden begonnen met de metingen. De Wereldgezondheidsorganisatie acht 25 microgram per kubieke meter het maximale niveau dat de volksgezondheid nog geen schade toebrengt.

In het financiële district van de stad hangt een dikke, gele mist. Veel minder mensen wagen zich op straat. Ook de verkeersdrukte is afgenomen. De autoriteiten hebben dertig procent van alle overheidsvoertuigen van de weg gehaald. Openbare sportevenementen zijn afgelast. "Het voelt alsof ik in wolken van smog leef", zegt Zheng Qiaoyun, die niet naar buiten durft met haar zes maanden oude zoontje. "Ik heb hoofdpijn, ik loop te hoesten en ademen is moeilijk als ik op weg ben naar werk."

Er is niet één enkele reden voor de ernstige luchtvervuiling. De vele kolencentrales, uitlaatgassen, vervuiling van fabrieken en het weer spelen allemaal een rol. Shanghai heeft als kuststad meestal minder last van smog dan bijvoorbeeld de hoofdstad Beijing. De laatste tijd staat er echter erg weinig wind, waardoor de smog blijft hangen.

Op Chinese sociale media was de galgenhumor niet van de lucht. Inwoners van Shanghai grapten dat hun stad de inhaalslag met Beijing begint te winnen. Alan Yu, een kok uit Shanghai, beschreef ademen in Shanghai vrijdag als ware het een wijnproeverij. "De lucht in Shanghai heeft vandaag een gelaagde smaak", schreef Yu. "In eerste instantie is het scherp, enigszins rokerig. De nasmaak is vervolgens aardeachtig en bitter. Als je goed oplet kun je zelfs de (...) fijnstof voelen."

Van Gaal: "Geef mij poule des doods"

Louis van Gaal maakt zich niet zo druk om de loting voor het WK. De bondscoach zou het niet erg vinden als het Nederlands elftal in een groep komt met buurland België. Van Gaal begon zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje met een verliespartij tegen België in Brussel.

Dat ging om een oefenduel. Op het WK speelt het verleden niet meer mee. De bondscoach kent geen vrees voor bepaalde tegenstanders. "Geef mij maar een poule des doods. Dat zijn we gewend. Daar raken we wel door", zei Van Gaal in gesprek met Sporza.

De oud-trainer van onder meer Ajax, FC Barcelona en Bayern München vertelde dat hij tijdens de vlucht naar Brazilië bij de Belgische delegatie in het vliegtuig zat. "De hele reis heb ik geroepen dat we in dezelfde poule spelen. Zo krijgen we een hele sterke groep. Jullie denken tegenwoordig toch dat jullie erg sterk zijn?", vraagt Van Gaal aan de betreffende Belgische journalist.

Die zegt dat hen dat wordt ingefluisterd. "Oh. Oké dan. Ik dacht dat jullie dat zelf dachten", reageert Van Gaal. De bondscoach van Oranje is wel bekend met de kwaliteiten van de Rode Duivelsmet ex-Eredivionisten als Jan Vertonghen, Moussa Dembélé, Thomas Vermaelen, Nacer Chadli en Toby Alderweireld.

"België speelt attractief voetbal, dat is vroeger wel eens anders geweest. Ik heb wel vertrouwen in de Belgische ploeg. De chemie tussen de trainer en de speler zal bepalen hoe ver België geraakt", aldus Van Gaal, die doelt op de samenwerking tussen collega Marc Wilmots en zijn spelers. Het is voor België de eerste WK-deelname sinds 2002 in Japan en Zuid-Korea. Toen ontbrak het Nederlands elftal op de eindronde.

[Upd] ADO in beroep tegen straf Kramer

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Michiel Kramer voor vier wedstrijden geschorst. Dat meldt de voetbalbond vrijdag. De aanvaller van ADO Den Haag plante zondag in het duel tegen Ajax een elleboog in het gezicht van doelman Jasper Cillessen.

Het incident ontging scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Kramer kreeg van de leidsman wel een gele kaart, maar die was voor een andere overtreding tijdens dezelfde actie. Volgens de regels van de FIFA kunnen beide acties los worden beoordeeld, waardoor de KNVB na bestudering van de televisiebeelden alsnog tot actie kon overgaan.

De aanklager had eerder al een voorstel van vier wedstrijden gedaan, maar dat wees Kramer af. De 25-jarige aanvaller kan tot 16.00 uur beroep aantekenen. Als hij dat doet is hij zondag inzetbaar tegen FC Groningen, omdat een eventuele schorsing dan pas later ingaat.

Update 14.05 uur

ADO Den Haag gaat in beroep tegen de schorsing van vier wedstrijden die Michiel Kramer opgelegd kreeg door de tuchtcommissie van de KNVB. Dat meldde de club vrijdag. De aanvaller kan daardoor zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen gewoon in actie komen.

Kramer kreeg de schorsing naar aanleiding van een elleboogstoot die hij afgelopen zondag uitdeelde aan Ajax-doelman Jasper Cillessen. Het incident ontging scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. De aanvaller kreeg wel een gele kaart, maar dat was voor een andere overtreding in dezelfde actie. Volgens de regels van de FIFA kunnen beide acties apart beoordeeld worden, waardoor de KNVB tot vervolging kon overgaan.

De aanklager had al eerder een voorstel van vier wedstrijden gedaan, maar dat wees Kramer af. De zaak wordt nu voorgelegd bij de commissie van beroep betaald voetbal.

FIFA vindt voorloting eerlijker

Het geringe verschil op de wereldranglijst tussen Europese landen is de reden van de veranderde opzet van de WK-loting. De FIFA vindt een voorloting tussen de Europese landen daardoor eerlijker. Die uitleg kreeg KNVB-directeur Bert van Oostveen vrijdag van de wereldvoetbalbond.

Van Oostveen had verwacht dat zoals gebruikelijk de laagst geklasseerde van de negen Europese landen in pot vier zou worden overgeheveld naar pot twee. Frankrijk was in dat geval het kind van de rekening geworden.

Het Europese land dat nu bij de voorloting wordt getrokken, komt terecht in pot twee met Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Chili en Ecuador. Is Nederland de ongelukkige, dan behoort een 'poule des doods' met bijvoorbeeld Brazilië, Portugal en Japan tot de mogelijkheden.

De WK-loting begint vrijdag om 17.00 uur in Rio de Janeiro.

Ajax ook tegen AC Milan zonder De Jong

Siem de Jong moet ook de cruciale Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan woensdag aan zich voorbij laten gaan. De aanvoerder van Ajax is nog niet voldoende hersteld van een hamstringblessure, die hij vorige maand opliep in de interland van het Nederlands elftal tegen Colombia. Dat zei trainer Frank de Boer vrijdag.

Het is nog onzeker of Kolbeinn Sigthorsson meegaat naar Milaan. De IJslandse spits speelt maandag met Jong Ajax. Daarna wordt besloten of hij fit genoeg is. Ajax plaatst zich bij een zege in San Siro voor de achtste finales van het miljoenenbal. Zowel De Jong als Sightorsson doet zaterdag in ieder geval niet mee tegen NAC Breda.

Ook Lerin Duarte, die donderdag tijdens de training een kwetsuur aan zijn rechterbovenbeen opliep, en de al langer geblesseerde Nicolai Boilesen ontbreken de komende twee duels. Ruben Ligeon vervangt Duarte in de selectie voor het treffen met de Brabanders.

Boekhoorn: "Van der Garde in 2014 in Formule 1"

Giedo van der Garde zal in 2014 weer in de Formule 1 gaan racen. Dit heeft zijn toekomstig schoonvader Marcel Boekhoorn aan Quote laten weten. Voor welk team de Nederlander uit zal gaan komen is nog niet bekend. De grootste kansen voor hem zijn bij zijn huidige team Caterham en bij Force India.

Boekhoorn: "De onderhandelingen zijn in volle gang, maar het gaat helemaal goed komen. Ik verzeker je: Giedo staat volgend jaar gewoon weer op de grid. Honderd procent zeker." Hij liet eerder al weten dat hij geen belang in welk team dan ook zal nemen.

Quote sprak ook met Force India-aandeelhouder Michiel Mol. "De kans kan zich nu inderdaad voordoen dat Giedo bij ons komt rijden. Ik zou dat heel mooi vinden, maar hoewel ik inderdaad een belang heb bij Force India, heb ik het niet voor het zeggen. Het vervelende is dat het management over deze zaken gaat. Ik kan alleen maar mijn enthousiasme over Giedo overbrengen, en dat doe ik veelvuldig! Dus het kan: er is nog een stoeltje over…" Nico Hülkenberg werd bij het team van Vijay Mallya eerder deze week al vastgelegd voor 2014.

De kans dat Van der Garde bij Caterham blijft is ook zeer wel aanwezig. Dat team liet eerder deze week weten een ervaren kracht te willen hebben en een jonge rijder. Van der Garde is met zijn sponsorgeld een interessante optie voor de renstal uit Leafield. Daarnaast bezocht de Nederlander gisteren de motorenfabriek van Renault, wat er op zou kunnen wijzen dat hij zijn huidige team trouw blijft. Zolang er niets getekend is, is er nog niets zeker.

Real Madrid heeft 72 miljoen over voor Suárez

Real Madrid heeft de zinnen gezet op Luís Suárez. De Uruguyaan kan in de winter al naar Spaanse hoofdstad, al ligt een transfer in de zomer meer voor de hand. De Spaanse grootmacht Real Madrid is momenteel een bod aan het voorbereiden op Luís Suárez, weet Goal.

De club ziet de Uruguayaan, die momenteel in topvorm verkeert, als het belangrijkste transfertarget van deze winter. De Koninklijke gaat er alles aan doen om de oud-Ajacied naar Madrid te halen.

Goal begrijpt dat Real ongeveer 72 miljoen euro over heeft voor de komst van Suárez. Bronnen rondom Liverpool melden dat de Spanjaarden momenteel de fundering voor een transfer leggen. Hoewel Real hem graag in januari al wil aantrekken, lijkt een transfer in de zomer waarschijnlijker.

Liverpool schaart Suárez in dezelfde categorie als Gareth Bale, die afgelopen zomer voor een recordbedrag van honderd miljoen euro naar Madrid vertrok. Suarez wordt echter in januari 27 jaar en het lijkt er niet op dat de transfersom voor Bale wordt overtroffen.

De Merseysiders sloegen een aanbod van Arsenal afgelopen zomer af. De Londenaren boden ruim 48 miljoen euro op de international, maar Liverpool is niet van plan om de speler aan een concurrent te verkopen. Arsène Wenger blijft een groot bewonderaar van Suárez, maar de jacht op een nieuwe spits is inmiddels gestaakt.

Een overgang naar een buitenlandse club behoort echter nog wel tot de mogelijkheden. Liverpool kan een dergelijke transfer eerder aan de achterban verkopen, al zien de fans hun sterspeler uiteraard het liefst op Anfield Road blijven. Real Madrid doet grote aankopen het liefst in de zomer, maar in 2011 werd Emmanuel Adebayor bijvoorbeeld van Manchester City overgenomen toen hij daar op een dood spoor zat.

De enige spits van topniveau bij Real is op dit moment Karim Benzema, aangezien Gonzalo Higuaín in de zomer voor 37 miljoen euro aan Napoli werd verkocht. Suárez is voor Real bovendien aantrekkelijk omdat hij in de tweede seizoenshelft in de Champions League mag uitkomen. Liverpool plaatste zich namelijk niet voor Europees voetbal.

Suárez speelt momenteel de pannen van het dak sinds zijn terugkeer van een schorsing van tien duels. De 26-jarige oud-Ajacied heeft inmiddels dertien doelpunten in negentien wedstrijden achter zijn naam staan. Deze week was hij flink op dreef, met vier doelpunten tegen Norwich City.

Liverpool-manager Brendan Rodgers liet woensdag weten dat Suárez "gelukkiger dan ooit" is bij de club. De Uruguayaan wil The Reds graag helpen aan een plaats in de Champions League van volgend seizoen, voordat hij een beslissing maakt over zijn toekomst.

Geen amnestie voor politieke gevangenen Rusland

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft vrijdag laten doorschemeren dat de leden van vrouwenpunkband Pussy Riot, voormalig magnaat Michail Chodorkovski of andere politieke gevangenen niet hoeven te rekenen op amnestie.

De langverwachte amnestieregeling wordt een dezer dagen ter goedkeuring aan het Russische parlement voorgelegd. Maar Medvedev verklaarde voor de televisie dat de Russen 'niet genegen zijn' amnestie te verlenen aan mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldsmisdrijven of 'misdrijven tegen de samenleving, waaronder hooliganisme'. Met dat laatste doelde Medvedev, die overigens ontkent dat er in Rusland politieke gevangenen zijn, op Pussy Riot en de 28 personen die vastzitten voor hun aandeel in de gewelddadige protesten van de oppositie vorig jaar op het Bolotnaja-plein.

Avalanche geeft Just Cause 2-mod hun zegen

Avalanche Studios, ontwikkelaar van Just Cause 2, heeft hun goedkeuring gegeven om een multiplayer mod uit te laten geven via Steam. Just Cause 2 multiplayer mod is vanaf 16 december te downloaden via Valve's digitale platform.

Christofer Sundberg was verrast door de ontwikkeling van de mod: "At first we couldn't believe it was real. It was a very positive surprise for us. When the community takes such an interest in your game, it's a very solid stamp of approval."

"We reached out to the guys quite early and obviously gave them our blessing. The JC2-MP team has done a fantastic job. They are a super-talented group of game developers that I'd love to work closer with them in the future, despite the physical distance between us."

Avalance heeft in 2010 zelf ook geprobeerd om een multiplayermodus toe te voegen aan het spel, maar die zag uiteindelijk nooit het licht. "Of course we did, but for budget and timing reasons those plans fell through. Personally, I've never been of the opinion that Rico as a character was well suited for multiplayer, but the world certainly is."

Sundberg wilde verder nog niets loslaten over een eventuele opvolger van Just Cause 2: "The multiplayer mod has been really inspiring to us. We have been discussing what we'd like to do with the Just Cause IP in the future, but it's too early to talk about it just yet."

Todt vier jaar langer aan hoofd FIA

Jean Todt is vrijdag verkozen voor een tweede termijn als president van de internationale autosportbond FIA. De uitverkiezing komt niet als een verrassing. Zijn enige tegenkandidaat David Ward trok zich vorige maand terug, omdat hij geen kans zag voldoende stemmen te verzamelen.

Todt was vier jaar geleden de opvolger van Max Mosley, die zestien jaar aan het hoofd stond van de FIA. De Fransman werkte eerder jarenlang voor Ferrari.

Skywind: Morrowind in Skyrim-engine

Altijd al Morrowind willen spelen met betere graphics? Houd dan de mod Skywind in de gaten. De mod is een remake van The Elder Scrolls: Morrowind in de engine van Skyrim. Een alfaversie is vanaf nu beschikbaar om te downloaden en te spelen.

Verwacht nog geen echte game: "you can move around the world, interact with a few things, but the full content of questing, gameplay and many other various elements are not part of the game yet", zo laat de ontwikkelaar van de mod weten op hun officiële website.

Om de mod te spelen is het wel vereist om zowel Skyrim als Morrowind en de Tribunal- en Bloodmoon-uitbreidingen in je bezit te hebben. De mod is ongeveer 3,5 GB groot.

Groenlinkser: Mandela = Hoofdpiet

Ja, dat was lachen met GroenLinkser John de Laet. Hij dacht dat hij wel een grapje kon maken over Mandela en stuurde een (dit keer echte) tweet de wereld in.

Namelijk deze:

 

Al snel kreeg hij zoveel kritiek dat hij de tweet verwijderde en excuses aanbood.   'Vergelijking was en is ongepast. Tweet bedoeld om voorrang verslag van wéér een proefloting te kritiseren. Excuses aan wie ik gekwetst heb.' En zelfs überGroenLinkser Femke Halsema bemoeide zich ermee: 'Kunnen voor- en tegenstanders zwarte piet er misschien even buiten laten? Alleen al het verband leggen, is te smakeloos. Dank.' 

Dijkshoorn 
Overigens werd De Laet's grap ineens onterecht aan Nico Dijkshoorn toegewezen.  Dijkshoorn zei in een reactie op de grap van De Laet namelijk 'En nu maar wachten op de 300.000 mensen die precies dezelfde grap gaan maken: hoofdpiet is dood’ maar honderden mensen dachten dat hij de grap zelf had gemaakt, Waarna hij van alle kanten werd bestookt door mensen die niet goed konden lezen. 'Iedereen die dacht dat ik de grap zelf maakte ga ik de tyfus blokken', aldus Dijkshoorn. Intussen heeft Nico Dijkshoorn zijn Twitteraccount opgedoekt.

Ajacied Duarte weer geblesseerd

Ajax moet het wederom een tijdje stellen zonder Lerin Duarte. Hij raakte donderdag op de training geblesseerd aan zijn rechterbovenbeen, zo meldt de club vrijdag. De 23-jarige middenvelder mist in ieder geval de wedstrijden tegen NAC Breda en AC Milan. Hoelang Duarte precies aan de kant staat, is nog niet bekend.

Ajax speelt zaterdagavond de thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen NAC Breda. Woensdag wacht in Milaan de cruciale Champions League-wedstrijd voor een plek in de tweede ronde.

Duarte was net hersteld van een enkelblessure die hem twee maanden aan de kant hield. Zondag speelde hij verrassend als linksback mee in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. De aanvallende middenvelder die afgelopen zomer overkwam van Heracles Almelo scoorde dit seizoen één keer in acht duels.

Brandweer rukt ruim 4500 keer uit in 24 uur

De hulpdiensten zijn druk bezig geweest met de Sinterklaasstorm en de nasleep. In 24 uur tijd rukte de brandweer 4585 keer uit. Het aantal meldingen ligt een stuk lager dan de ruim tienduizend rond de storm op 28 oktober. Dat blijkt uit cijfers van de site alarmeringen.nl.

De piek van de stormschade werd donderdag tussen 16 uur en 20 uur bereikt met 2677 telefoontjes naar de brandweer. Afgelopen nacht was het rustig met 152 meldingen.

In het begin van de middag hadden vooral de regio's in Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden overlast door de storm. Daarna waren de regio's Rotterdam en Gelderland aan de beurt.

In Rotterdam werd in 24 uur tijd 196 meldingen gemaakt van stormschade, in Amsterdam kwamen 165 meldingen binnen en in Hilversum 96.

Waddeneilanden moeilijk bereikbaar door hoogwater

Mensen die vrijdag van of naar de Waddeneilanden willen moeten rekening houden met langere reistijden. Sommige veerdiensten gaan niet of hebben een aangepaste dienstregeling vanwege het hoge water.

Rederij Doeksen heeft een aantal afvaarten tussen Harlingen en Terschelling verlaat of laten vervallen. De veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog en rederij Teso naar Texel waren vrijdagochtend helemaal gestremd, maar worden in de middag deels hervat.

Biatlete Gasparin verrast, Sloof goed

Biatlete Selina Gasparin heeft in Hochfilzen verrassend de sprint gewonnen. De Zwitserse won met een miniem verschil ten opzichte van Veronika Vitkova uit Tsjechië en de Russische Irina Starykh.

Gasparin begon al goed aan de wedstrijd, door bij de eerste schietbeurt foutloos te blijven en de tweede tussentijd neer te zetten. In de tweede ronde nam ze wat gas terug, om zich te kunnen sparen voor de slotronde. Dit pakte goed uit, ze miste haar laatste schot maar wist toch een zeer sterke slotronde te lopen. Deze bleek goed genoeg voor de winst. Vitkova en Starykh bleven foutloos, maar waren niet snel genoeg. Vierde werd Tora Berger, die de snelste was op de ski's, maar met twee fouten net tekort kwam.

Winnares Gasparin toonde zich tegenover het Duitse ARD een zeer gelukkige vrouw: "Dit is echt waanzinnig, ik kan nog niet helemaal bevatten wat ik zojuist gedaan heb. Dit is een enorme stap voor het biatlon in Zwitserland", aldus de vrouw die vorig seizoen met een vierde plek in Östersund haar beste resultaat bereikte. "Het is ongelooflijk mooi dat alles eindelijk in één wedstrijd samenkomt, dit gaat zeker gevierd worden, want het is een heel speciaal moment voor het hele Zwitserse team."

De Nederlandse Chardine Sloof, vorige week in Östersund nog uitgevallen, deed het bijzonder goed. Als beste resultaat had de in Noorwegen woonachtige Sloof een 66e en 68e plaats staan, beiden van vorig seizoen in Sochi. In Hochfilzen bleef ze bij het liggend schieten foutloos en mistte ze bij het staand schieten één schijf. Dit bracht haar uiteindelijk op een knappe 52e plek, wat goed genoeg was om zich voor het eerst in haar carrière te plaatsen voor de achtervolging. Deze zal zondag plaatsvinden en gaat tussen de beste zestig van de sprint.

[Eredivisie] Preview speelronde 16

Vanavond begint weer een nieuwe speelronde in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. Hoog tijd voor een vooruitblik op een duel, dat in onze ogen net even wat meer aandacht verdiend. Deze keer dalen we af naar de kelder: RKC Waalwijk tegen SC Cambuur Leeuwarden.

Beide ploegen bivakkeren op dit moment in de onderste regionen van de Eredivisie. RKC Waalwijk staat op de zeventiende plaats met dertien punten. SC Cambuur Leeuwarden staat drie plaatsen hoger, maar heeft slechts drie punten meer dan de Brabanders.


Danny Guijt baalt na gemiste kans; Jurgen Colin is opgelucht (Foto: Pro Shots)

Een blik op de meest recente uitslagen leert ons dat beide ploegen in theorie niet veel voor elkaar onder doen. Wat het meest in het oog springt, is de zege van RKC Waalwijk op Feyenoord van 24 november en het gelijkspel tegen Ajax op 26 oktober. De reeks van de Friezen is niet veel slechter, zij het niet dat de ploeg van trainer Dwight Lodeweges tegen lager geklasseerde ploegen uitkwam.


Kopduel tussen Henrico Drost (l) en Mark de Vries (Foto: Pro Shots)

In de afgelopen jaren werd de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en SC Cambuur Leeuwarden vooral in de Eerste divisie gespeeld. Op 17 augustus 2007 speelden beide clubs tegen elkaar, waarbij maar liefst negen goals werden gemaakt; Een record. De Waalwijkers wonnen het duel door treffers van Kevin Vink (3), Luwamo Garcia (2), Tim Peters. De Friezen zetten daar goals van Chris de Wagt, Adnan Barakat, Marc Mboua.

Onderlinge duels vanaf het seizoen 2000/2001 tot heden:

RKC Waalwijk vs SC Cambuur Leeuwarden
1 Winst 2
2 Gelijk 2
9 Gemaakte goals 9


Maar er worden natuurlijk nog veel meer wedstrijden gespeeld. Zo speelt Go Ahead Eagles de Overijsselse derby tegen PEC Zwolle, hoopt PSV na zes duels eens te winnen, kruist AZ de degens in de kraker met FC Twente en reist Feyenoord af naar Friesland. Hoe de stand er na de zestiende speelronde uitziet, weten we zondagavond rond de klok van 18.30 uur.

Welke wedstrijd wordt waar uitgezonden?

Aanvang uitzending Programma / Wedstrijd Zender
06 dec om 20.00 uur FC Utrecht - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 1
06 dec om 20.00 uur Voetbal International RTL 7
06 dec om 23.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
07 dec om 18.45 uur Ajax - NAC Breda FOX Sports 1
07 dec om 19.45 uur AZ - FC Twente FOX Sports 3
07 dec om 19.45 uur RKC Waalwijk - SC Cambuur Leeuwarden FOX Sports 5
07 dec om 20.45 uur PSV - Vitesse FOX Sports 1
07 dec om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
08 dec om 12.30 uur sc Heerenveen - Feyenoord FOX Sports 1
08 dec om 14.30 uur FC Groningen - ADO Den Haag FOX Sports 1
08 dec om 14.30 uur Go Ahead Eagles - PEC Zwolle FOX Sports 3
08 dec om 16.30 uur Roda JC Kerkrade - Heracles Almelo FOX Sports 1
08 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
08 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Puber (16) neukt vriendin (14): 563 euro boete

Een jeugdliefde is een nu 20-jarige Zweed duur komen te staan. De beste man moet zijn ex-vriendin 5.000 Zweedse kronen, zo'n 563 euro, betalen omdat hij als zestienjarige seks met haar heeft gehad toen zij slechts veertien lentes was.

De jongeman uit Skaraborg moest deze week voorkomen wegens seks met een minderjarige. In 2010 had hij een relatie met een destijds 14-jarig meisje. Uiteraard woonde de bronstige puber het Zweedse tienmeisje vele malen uit.

Pech gehad voor de jongeman: de minimumleeftijd voor seks is in Zweden vastgesteld op 15 jaar. De hitsige Zweed had dus nog een jaartje moeten wachten om zijn meisje alle hoeken van zijn slaapkamer te laten zien.

De knul heeft bekend maar heeft ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan een misdrijf. Desondanks heeft de rechter hem een verplichte behandeling opgelegd. Ook moet hij zijn ex-vriendinnetje 563 euro schadevergoeding betalen.

Spotify wellicht gratis voor mobiele telefoon

Spotify is van plan een gratis versie van zijn muziekdienst op de markt te brengen voor mobiele apparaten. Volgens de The Wall Street Journal krijgen gebruikers reclames voorgeschoteld en hebben zij een beperkte invloed op de muziekkeuze. Voor een mobiele versie zonder reclame en muziekbeperkingen blijft een abonnement vereist.

Gebruikers van de gratis mobiele versie kunnen niet zelf kiezen naar welke muziek ze luisteren. Volgens de krant stelt de app op basis van interesses een afspeellijst samen, waardoor de muziekdienst een gepersonaliseerd radiostation wordt.

Op dit moment kunnen alleen klanten met een Spotify Premium-abonnement de muziekdienst gebruiken op hun telefoon of tablet. De gratis versie van Spotify werkt nu alleen op pc's en Macs.

Spotify heeft volgens de krant reeds overeenstemming bereikt over de financiële afdracht met Sony Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group. De muziekdienst telt wereldwijd ruim twintig miljoen gebruikers.

'Tweede hoofdverdachte kunstroof opgepakt'

De voortvluchtige hoofdverdachte van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal is opgepakt in Groot-Brittannië. Volgens de Roemeense persdienst Mediafax werd Adrian Procop donderdag opgepakt in Manchester. Met hulp van Interpol is hij getraceerd op basis van informatie uit Boekarest. Vrijdag wordt bekeken of hij wordt uitgeleverd aan Roemenië.

Procop wordt ervan verdacht met Radu Dogaru op 16 oktober vorig jaar zeven schilderijen uit de expositieruimte in Rotterdam te hebben gestolen. Dogaru werd vorige week veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden. Medeverdachte Eugen Darie kreeg dezelfde straf, hij zou de schilderijen naar Roemenië hebben vervoerd.

Het proces tegen Procop en vier andere verdachten in de zaak loopt nog. De zeven schilderijen van onder andere Picasso, Matisse en Gaugain hebben een gezamenlijke waarde van 18 miljoen euro. De werken werden nooit teruggevonden.

Sinterklaasstorm richt beperkte schade aan

De storm die donderdag over Nederland raasde heeft relatief weinig schade aangericht. Dat blijkt vrijdag uit eerste schattingen van het Verbond voor Verzekeraars. De schade wordt geraamd op vijf à tien miljoen euro, exclusief schade in de landbouwsector. De storm van eind oktober zorgde voor zo'n 95 miljoen euro schade.

Vooral de boomschade valt fors lager uit dan bij de oktoberstorm, omdat de meeste bomen inmiddels hun bladeren hebben verloren. Ook waren veel 'zwakke' bomen bij de vorige storm al omgewaaid en hebben overheidsdiensten veel 'risicobomen' inmiddels gesnoeid of gerooid.

Verzekeraars kregen tot nu toe enkele duizenden meldingen. Eerst uit de kop van Noord-Holland, Amsterdam en delen van Gelderland, later ook uit de regio's Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. De waterschade door overstroming is nog onbekend. Waterschade door overstromingen is vaak niet verzekerd.

De schade in de landbouw lijkt vooralsnog ook mee te vallen. "We hebben tot nu toe enkele tientallen meldingen binnen gekregen uit het hele land", zegt Adri Witlox, hoofd agrarisch bureau bij verzekeraar Achmea. "De meldingen komen uit alle sectoren. Het is tot nu toe relatief rustig." Een schadebedrag kon Witlox nog niet noemen.

Excuses Telegraaf om grap over Mandela

De Telegraaf heeft zich geëxcuseerd voor een artikel op de website van de krant waarin een link werd gelegd tussen het overlijden van Nelson Mandela en het einde van het sinterklaasfeest. "Het gaat om een flauwe grap, die nooit gepubliceerd had moeten worden", schrijft de krant vrijdag op zijn website.

De krant schreef in een artikel met reacties op de dood van Mandela: "Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt gereageerd op de dood van Nelson Mandela, die note bene op sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden." Dat had nooit mogen gebeuren, aldus de hoofdredactie.

"Zodra de eindredactie in de gaten kreeg dat het artikel toch gepubliceerd was, is er ingegrepen", schrijft de hoofdredactie op de website van de krant. Het artikel was een halfuur online te lezen en leidde meteen tot verontwaardigde reacties op Twitter. "Het leert ons weer dat het nooit gepast is om tijdens ons journalistieke werk grappen te maken rondom treurige onderwerpen als het overlijden van mensen."

Ook een bestuurder van GroenLinks in Amsterdam-West ging in de fout met een opmerking over de dood van Mandela. "Zeg! Interesseert het iemand nu nog of de loting voor #wk2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet", twitterde hij donderdagavond. Vrijdag gaf hij toe dat de vergelijking ongelukkig was en bood hij zijn excuses aan.

[Upd] Paris: FOK!kers zijn dom

Hilariteit alom in showbizzland uit de hoek van Paris Hilton. Zo kwam donderdagavond haar tweet voorbij waarin ze zei dat de I Have A Dream-speech van Nelson Mandela zo indrukwekkend was. De tweet kwam van haar geautoriseerde Twitter-account. Tenminste, dat laatste is de vraag. Paris riep al snel dat het een faketweet was.

Het begon met deze tweet:


Maar zo zegt Paris, ze kon dit helemaal niet hebben getweet want ze zat in een vliegtuig. En ze is boos: " Whoever made that stupid fake tweet lacks respect to the loss the world is mourning right now. Same goes for all the blogs who ran with it." En het heeft er inderdaad alle schijn van dat het een briljante photoshop is van @deletedtweets. Hoe dan ook, de troll is goed gelukt want over de hele wereld trapte men in de hoax en sprak men schande van Paris haar domheid. 

Update 11.20 uur:
Paris Hilton heeft inmiddels in een reactie op Twitter laten weten hoe ze over FOK! denkt

Oke, de FOK!-reactie is fotoshop, maar Paris gaat momenteel wel echt uit haar ster op Twitter. Ze vindt mensen die haar naam misbruiken voor roddels maar losers

Nieuw plan om Kuip te vernieuwen voor 141 miljoen

De Kuip krijgt mogelijk een derde ring met twaalfduizend extra zitplaatsen. Nieuwe plannen voor aanpassing van het oude stadion in Rotterdam worden maandag gepresenteerd door stichting Red de Kuip, schrijft het AD vrijdag. Kosten voor aanpassing van het stadion van Feyenoord bedragen 141 miljoen euro.

In de nieuwe plannen groeit de stadioncapaciteit naar 63 duizend zitplaatsen. Er moeten tachtig nieuwe skyboxen komen. Door de uitbreiding zou de begroting van Feyenoord flink kunnen groeien.

De Stichting Red de Kuip, die voornamelijk bestaat uit architecten en ingenieurs, ziet de Kuip als een voetbaltempel die koste wat het kost behouden moet blijven. Feyenoord wil bij monde van directeur Jan van Merwijk geen commentaar geven.

Obama verdedigt werkwijze NSA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor de geheime dienst NSA. De dienst doet er goed aan het land te beschermen door 'bepaalde slechte elementen in de gaten te houden', zei hij in een interview met de zender MSNBC.

Obama reageerde op berichtgeving in de Washington Post donderdag dat de NSA de locaties traceert van bijna vijf miljard mobiele telefoons in het buitenland.

Volgens de president maken personen die de Verenigde Staten schade wil berokkenen gebruik van de moderne technologieën op mobiele telefoons. Hij zei dat de NSA goed werk verricht, vooral doordat de dienst buiten de landsgrenzen opereert. Toch zei hij ook de geheime dienst te zullen manen tot 'enige zelfbeheersing'. De president benadrukte dat het de dienst er niet om te doen is e-mails en tekstberichten van mensen te lezen.

Nationaal record voor teamsprinters

De Nederlandse baanwielrenners Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli hebben donderdagavond (lokale tijd) bij de wereldbekerwedstrijd in het Mexicaanse Aguascalientes het Nederlands record op de teamsprint verbeterd.

Het trio was in de kwalificaties goed voor de vierde tijd: 42,995. In de strijd om het brons kwamen de Nederlanders vervolgens niet aan die recordtijd. Australië pakte de derde plaats met 43,201, Nederland zette 43,246 neer. De winst was voor Duitsland, dat in de finale te snel was voor Groot-Brittannië. Bij de vrouwen bleef Nederland steken op de achtste plaats.

Nationaal record voor teamsprinters
Nationaal record voor teamsprinters (Foto: ANP)

[NBA] Chicago Bulls weer te sterk voor Miami Heat

Chicago Bulls heeft de uitstekende reeks tegen Miami Heat in de NBA een vervolg gegeven. De Bulls waren donderdag in eigen huis met 107-87 te sterk voor de titelhouder. In de laatste zeven competitiewedstrijden in Chicago trok Miami slechts een keer aan het langste eind.

Carlos Broozer was met 27 punten topscorer bij de thuisploeg, die de aan zijn knie geblesseerde Derrick Rose mogelijk op tijd ziet terugkeren voor de play-offs. LeBron James was het best op schot voor Miami met 21 punten.

New York Knicks maakte in de stadsderby tegen Brooklyn Nets een einde aan een negatieve reeks van negen nederlagen op rij. Uit in Brooklyn wonnen de Knicks met 113-83, mede dankzij negentien punten en tien rebounds van Carmelo Anthony. De LA Clippers boekte een zege bij de Memphis Grizzlies; 81-101.

Zwitsers en Luxemburgers jagen zwartspaarders weg

Nederlanders zijn met hun zwarte spaargeld niet langer welkom in Zwitserland en Luxemburg. Steeds vaker krijgen de zwartspaarders het verzoek hun geld over te maken naar een andere bank. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag na gesprekken met onder meer financieel adviseurs.

Als de zwartspaarders hun geld zelf niet weghalen, dan wordt een cheque aangeboden en verdwijnt de bankrekening gewoon. Het verhaal wordt in de krant bevestigd door de Swiss Bankers Association en de Zwitserse bank UBS.

Zwitserland en Luxemburg waren vanwege hun bankgeheim decennialang een aantrekkelijke plek om heffingen op spaargeld te ontlopen. Het bankgeheim staat echter onder toenemende druk van de G20, de OESO en de Europese Unie. Luxemburg heft het geheim in 2015 op. Beide landen sturen sinds 2009 al mensen met koffers contant geld weg.

Financieel adviseur Ton Apeldoorn, die in het verleden voor de FIOD op zwartspaarders jaagde, zegt in het FD dat ook veel Nederlanders er zelf voor kiezen om hun spaargeld terug te halen. Dat komt door de tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling. Zwartspaarders kunnen hierdoor bij het terughalen van hun geld een lagere heffing tegemoet zien.

Jongen betaalt veel geld voor Xbox One-foto

Peter Clatworthy uit Nottingham dacht dat hij ruim vijfhonderd euro had betaald voor een Xbox One Day One editie op eBay. Echter, op de dag van ontvangst kwam er geen pakketje, maar viel er een envelop met daarin een foto van de console in de brievenbus.

De negentienjarige student, van Bilborough, had lange tijd gespaard om een limited edition van de console te kopen als een verrassing en kerstcadeau voor zijn vierjarige zoontje.

Het voorval is inmiddels gemeld bij eBay en volgens de veilingsite zou de verkopende partij het geld terug moeten storten.

Ruim 500 euro voor Xbox One Foto

FIFA saboteert eigen WK-loting

Het competitieve element van het WK is door de FIFA al beschadigd nog voordat er een bal is getrapt. De ranking die de bond hanteert zorgt voor een oneerlijke potindeling.

Dit zijn volgens de FIFA-ranking de acht beste landen ter wereld: Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland en Brazilië. Natuurlijk bestaat er weinig twijfel over Spanje, Duitsland of Argentinië, maar veel voetbalfans zullen het ermee eens zijn dat de FIFA niet de sterkste landen in pot 1 heeft geplaatst.

Ondanks dat het ranking-systeem wereldwijd wordt bekritiseerd, wordt het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld hieraan opgehangen. Het is de bedoeling dat bij de loting voor het WK de sterkste landen uit elkaar worden gehouden, maar het huidige systeem slaagt daar niet in. De FIFA dwingt de voetbalwereld om de ranking serieus te nemen, aangezien de loting voor het WK hieruit voortvloeit. De consequentie hiervan is dat het competitieve element van het WK ernstig wordt verzwakt.

Om de FIFA-ranking van oktober te gebruiken is simpelweg krankzinnig. Iedereen weet ongeveer wel welke landen momenteel de boventoon voeren en Zwitserland is daar niet een van. "Over het algemeen vind ik de FIFA-ranking moeilijk te begrijpen. Zwitserland staat bijvoorbeeld zevende, nog voor Italië", zei Joachim Löw in oktober tegen Sportal.

De Zwitsers waren veertien wedstrijden ongeslagen tot aan de ranking van oktober. Een knappe prestatie en dit zorgt dan ook voor de nodige punten op de FIFA-ranking. Maar de ploeg speelde slechts acht wedstrijden in 2013, inclusief twee oefenduels in oktober. Hierdoor is een hoge notering van het land makkelijker te behalen, omdat het aantal punten per jaar zwaar weegt bij het opmaken van de lijst.

Italië speelde bijvoorbeeld vijftien wedstrijden in 2013 die meetelden voor de ranking van oktober. Hierdoor verzamelde La Azzurra minder punten per wedstrijd dan Zwitserland.

Zwitserland in pot 1 plaatsen is vergelijkbaar met een Champions League-plaats geven aan PEC Zwolle. De ploeg van Ron Jans begon namelijk uitstekend aan de Eredivisie. Maar aan het einde van het seizoen komen de grote clubs altijd weer bovendrijven.

Van een WK-loting mag je toch verwachten dat de beste teams een beschermde positie krijgen, zodat de integriteit van het toernooi gewaarborgd blijft. Het tegendeel blijkt echter waar.

Zwitserland is inmiddels al buiten de top 8 gevallen, slechts een maand na de bindende lijst van oktober. Maar dat betekent dus niet dat de positie van de ploeg tijdens de loting in gevaar komt. Dat de FIFA de laatste interlands niet meetelde voor de loting van vrijdag valt nog te verklaren. Toch is het fundament van het hele proces niet te verklaarbaar.

Het Nederlands elftal plaatste zich net als Italië als eerst van alle Europese ploegen voor het WK. Oranje werd in 2010 tweede op het WK in Zuid-Afrika en Italië haalde de finale van het EK in Polen en Oekraïne in 2012.

Oranje verloor slechts twee punten in de WK-kwalificatie en haalde dus 26 van de mogelijke 28 punten. In 2013 werden er slechts zes kwalificatiewedstrijden afgewerkt, zodat de ploeg een puntenaantal van 527.71 haalde.

Louis Van Gaal begreep dan ook niet veel van de wijze waarop de FIFA de potten indeelde. "Oranje stond op de zesde plaats toen ik begon, nu staan we achtste. Terwijl er geen officiële wedstrijden zijn verloren", aldus de bondscoach tegen Algemeen Dagblad. "Ik vraag me af of dit een realistische weergave is."

Italië heeft al bijna zeven jaar geen kwalificatiewedstrijd meer verloren. Samen met Nederland behoort deze ploeg tot de elite. Niet Zwitserland, maar Oranje en Italië zijn in essentie ploegen die de meeste kans maken op een halve finale van een groot toernooi. Wie zet zijn geld op de Zwitsers als ze tegen een van deze landen spelen?

Italië en Nederland hebben echter zelf voor deze positie gezogd. Beide landen zijn gestraft voor het spelen tegen laaggeklasseerde landen als San Marino en Indonesië. Oranje won slechts drie van de laatste negen oefenduels, zodat de ploeg op dat gebied weinig punten haalde. Deze drie zeges kwamen ook nog eens tot stand tegen Noord-Ierland, Indonesië en China, dus daar had het Nederlands elftal niet veel aan.

Deze miskleunen in het systeem bepalen vrijdag echter een groot deel van de loting en dat klopt niet. Het is nu dus mogelijk dat landen als Italië, Nederland, maar ook Portugal, Engeland en Frankrijk in een groep eindigen met topteams als Spanje, Duitsland, Argentinië en Brazilië.

De toplanden horen de groepsfase juist te overleven om het toernooi interessanter te maken. Als een ploeg nu niet in vorm is, wordt het een ander verhaal: dan is het uiteraard terecht. Maar als de FIFA het maximale uit het grootste evenement ter wereld wil halen, is dit niet de juiste manier.

Robben: "Schandalige overtreding"

2013 was het jaar van Arjen Robben, ook al is het einde niet zoals de aanvaller van Bayern München had gehoopt. De international houdt vertrouwen in een snelle terugkeer.

Robben liep afgelopen woensdag een behoorlijke blessure aan zijn knie op in het duel met FC Augsburg. De 29-jarige linkspoot zal daarom in het restant van 2013 niet meer in actie komen en ook na de jaarwisseling is hij nog wel even uitgeschakeld.

Hij kwam als een idioot inglijden, het was echt een schandalige overtreding", zegt Robben over het moment waarop Augsburg-doelman Marwin Hitz hem blesseerde. "Ik had zoveel pijn. Het bloed spoot eruit. Het was net een fontein. De dokter heeft het op het veld meteen afgebonden."

"Nu baal ik even heel erg, omdat het jaar zonder deze blessure helemaal perfect had kunnen zijn. Maar straks kan ik wel weer genieten van het superjaar dat ik achter de rug heb", zegt de aanvaller van Bayern München in De Telegraaf.

Ondanks de blessure kon Robben terugkijken op een overweldigend jaar. "We hebben alles gewonnen wat we konden winnen, waarbij ik ook individueel mijn bijdrage heb kunnen leveren en belangrijk heb kunnen zijn voor het team."

Met Bayern München werd Robben kampioen van Duitsland, won hij de Duitse bekerfinale en was hij beslissend in de finale van de Champions League. "Het verloop van de Champions League-finale met de winnende goal van mijn voet was natuurlijk geweldig", besluit Robben.

Als klap op de vuurpijl werd Robben ook nog genomineerd voor de Gouden Bal en kan hij in ons land Sportman van het Jaar worden.

Minuut stilte na overlijden Mandela

Het overlijden van Nelson Mandela heeft ook de voetbalwereld flink geraakt. FIFA-president Sepp Blatter betuigt zijn respect aan de overleden oud-staatsman.

Bij de komende interlands zal er een minuut stilte worden gehouden. "Dat doen we uit respect en verdriet", laat Blatter weten op de officiële website van de FIFA. "Mandela was een van de allergrootste persoonlijkheden van onze tijd. We hadden dezelfde opvatting over de kracht van voetbal om mensen te verenigen."

Tijdens het WK van 2010 was Mandela de eregast van het toernooi. Ook speelde de oud-president een belangrijke rol in de lobby om het toernooi voor het eerst naar Afrikaanse grond te halen.

"Toen hij werd geëerd en toegejuicht in Johannesburg bij de finale op 11 juli 2010, zag je dat het een man van het volk was. Dat was een van de meest aangrijpende momenten dat ik ooit heb meegemaakt. Voor hem was het WK in Zuid-Afrika een droom die uitkwam."

"Nelson Mandela is voor altijd in onze harten gesloten. Zijn strijd tegen de onderdrukking in Zuid-Afrika, gecombineerd met een geweldige persoonlijkheid zullen met ons en in ons voortleven."

Mandela stond symbool voor de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika en werd vervolgens president van het Afrikaanse land. De oud-staatsman overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd.

Selby en Walden naar halve finale UK Championship

Titelverdediger Mark Selby heeft zich donderdag in het Engelse York voor de halve finales van het UK Championship snooker geplaatst. Hij moest met een decider afrekenen met Barry Hawkins. Het werd 6-5. In de halve finale zal hij spelen tegen Richy Walden die Mark Allen met 6-2 versloeg. 

Bij de pauze stond Hawkins nog 1-3 voor en op 3-5 had hij nog één frame nodig voor de zege. Selby knokte zich terug en maakte het af in het beslissende frame, dat bijna een uur duurde. Allen pakte nog wel eerste frame tegen Walden, maar gaf door eigen fouten Walden de kans om de partij eenvoudig te winnen. 

De halve finale tussen Walden en Selby staat voor zaterdag op het programma. De halve finale die vrijdag wordt gespeeld gaat tussen Neil Robertson en Stuart Bingham. 

[HWL] Hockeysters treffen Argentinië in halve finale

De Nederlandse hockeysters nemen het in de halve finale van de Hockey World League op tegen Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse gastland voegde zich donderdagavond bij de laatste vier door Zuid-Korea met 3-1 te verslaan. Eerder op de dag rekende Oranje al met 1-0 af met Nieuw-Zeeland. Lidewij Welten maakte in die wedstrijd het enige doelpunt.

De ploeg van bondscoach Max Caldas treft de Argentijnen zaterdag om 01.00 uur Nederlandse tijd. De andere halve eindstrijd gaat tussen Engeland en Australië. De Engelsen waren China de baas met 1-0, terwijl Australië zich via shoot-outs langs Duitsland knokte.

Protest op Mandelabruggen

In Utrecht en Zoetermeer zijn in de nacht van donderdag op vrijdag spandoeken opgehangen op bruggen die zijn genoemd naar Nelson Mandela. Op de spandoeken stond de term 'moordenaarsbrug'.

In Utrecht heeft een buurtbewoner het spandoek weer verwijderd. De actie wordt geclaimd door Identitair Verzet. In een verklaring op zijn website protesteert de groep tegen "de verheerlijking" van Nelson Mandela. De actievoerders hekelen de "eindeloze lofzangen" die sinds het overlijden van Mandela de wereld in zijn gegaan. In een tegengeluid wijzen ze op de "gruweldaden die door Mandela en de zijnen zijn begaan".

Vrijdagochtend was de groep telefonisch niet bereikbaar.

Protest op Mandelabruggen
Protest op Mandelabruggen (Foto: ANP)

Groninger vast voor misbruiken meisjes

Een 39-jarige man uit het Groningse Westerlee is woensdag aangehouden op verdenking van het misbruiken van twee minderjarige meisjes. Een van de slachtoffers is een meisje van 4 uit Delfzijl. Zij werd in oktober in haar woonplaats meegenomen in een auto en drie kwartier later teruggevonden in Appingedam.

De politie verdenkt de Groningse gast er ook van in 2011 in Stadskanaal een destijds 6-jarig meisje te hebben misbruikt. Ook zij werd tegen haar wil meegenomen in een auto en weer vrijgelaten na te zijn misbruikt.

Het DNA van de man komt overeen met DNA dat bij de beide slachtoffers is gevonden. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De Vroome bereikt halve finale in Merida

Indy de Vroome heeft bij het ITF-toernooi van Merida de halve finale bereikt. De 17-jarige tennisster was met 6-1 en 6-3 veel te sterk voor de als tweede geplaatste Argentijnse Maria Irigoyen. De Brabantse is in Mexico als zevende geplaatst.

De Vroome, die in de halve finale is gekoppeld aan Heide El Tabakh uit Canada, is goed op dreef in Mexico. Vorige week reikte ze in Monterrey tot de eindstrijd. Bijna twee maanden geleden sleepte ze in Tampico zelfs de titel in de wacht.

Gullit diep geraakt door dood Mandela

De dood van Nelson Mandela heeft veel emoties losgemaakt bij Ruud Gullit. "Het is een enorm verlies van een geweldig persoon", twitterde de oud-voetballer kort nadat het nieuws bekend werd. "Ik ben zo trots dat ik enkele momenten met je heb gehad. Bedankt dat je bij ons was en ons hebt geleerd om elkaar lief te hebben en te respecteren."

Gullit ontmoette Mandela een aantal keer persoonlijk. Ze spraken elkaar onder meer in 1997 voor een oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Zuid-Afrika. Van die ontmoeting heeft de oud-voetballer een foto op zijn twitterpagina geplaatst.

'Ex-vrouw Dutroux wil naar klooster Italië'

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, vraagt de rechtbank in Bergen toestemming om te verhuizen naar een klooster in Italië. Dat schrijven de Belgische kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag.

De tot 30 jaar cel veroordeelde Belgische misdadigster Michelle Martin vreest opnieuw in de gevangenis te belanden als de zusters van Malonne, bij wie ze sinds haar vrijlating in het klooster verblijft, volgend jaar verhuizen.

Martin is de ex-vrouw van Marc Dutroux (57) aan wiens gruwelijke misdaden ze medeplichtig is geweest. Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Het paar werd in 1996 gearresteerd in verband met de verdwijning van zes meisjes van wie er slechts twee de kerkers van het paar Dutroux hebben overleefd.

'Ex-vrouw Dutroux wil naar klooster Italië'
'Ex-vrouw Dutroux wil naar klooster Italië' (Foto: ANP)

Pas op voor gladheid en wind

Weggebruikers moeten vrijdagochtend rekening houden met gladheid door winterse buien. Op verschillende plekken komen sneeuw- en hagelbuien voor, meldt weeronline.nl. Omdat de buien elkaar snel opvolgen blijft de neerslag soms even liggen, met gladheid tot gevolg.

Automobilisten moeten bovendien bedacht zijn op harde wind en windstoten. Vooral aan de kust is het nog stormachtig. Op de snelwegen doen zich vooralsnog geen grote problemen voor, meldt de ANWB.

In de tweede helft van de ochtend neemt de gladheid geleidelijk af, verwachten de meteorologen van weeronline.nl. De harde wind en kans op windstoten houden waarschijnlijk nog wel wat langer aan.

FOK!filmblik: De 5 mooiste films over Mandela

Vanaf 1966 verschenen er een twintigtal films waarin we het personage van Nelson Mandela tegenkwamen. In deze speciale FOK!filmblik nemen we vijf van deze films onder de loep.

Mandela (1987)

Mandela (1987)
Mandela (1987)

In de Britse dramafilm van Phillip Saville zien we Danny Glover in de rol van Nelson Mandela. Naast zijn opsluiting op Robbeneiland zien we ook het verhaal over zijn liefde voor Zuid-Afrika en zijn vrouw Winnie, die hem tijdens zijn gevangenschap trouw zou blijven.

De film werd gebaseerd op een scenario van Ronald Harwood, die we ook kennen van onder meer The Pianist en Australia.

Mandela and de Klerk (1997)

Mandela en de Klerk
Mandela en de Klerk (1997)

Wederom een biografische tv-film, met Sidney Poitier in de titelrol. Zowel Sidney Poitier als Michael Caine, die in deze film te aanschouwen zijn, waren ook al in 1975 te zien in The Wilby Conspiracy, een film met apartheid als thema. Mandela and de Klerk richt zich vooral op de periode dat Mandela achter de tralies zat.

Mandela and de Klerk werd geregisseerd door Joseph Sargent, eveneens bekend van films als The Taking of Pelham One Two Three (1974) en Jaws: The Revenge (1987).

Invictus (2009)

Invictus (2009)
Invictus (2009)

In 2009 regisseerde Clint Eastwood Invictus, een film over de wereldkampioenschappen rugby en de bemoeienissen van Nelson Mandela bij dit sportevenement in 1995. Mandela werd in de film gespeeld door niemand minder dan Morgan Freeman. Freeman speelde de rol van Mandela zo goed, dat Nelson Mandela's persoonlijke assistent Zelda La Grange regelmatig aan de acteur vroeg om als zichzelf te gaan lopen, omdat ze anders niet het verschil zag tussen de twee mannen.

Mandela had zelf ook al meerdere malen aangegeven dat er maar één acteur in Hollywood rondliep die hem goed zou kunnen spelen en dat was Morgan Freeman. De twee waren jarenlang goed bevriend. Freeman zou later in een interview erkennen dat de rol van Mandela één van de moeilijkste rollen uit zijn loopbaan was geweest.

In de film zien we onder meer hoe het rugbyteam de cel van Mandela bezoekt. De cel die we in de film te zien krijgen was in werkelijkheid ook de cel waar de latere president van Zuid-Afrika vele jaren gevangen zat.

Winnie (2011)

Winnie (2011)
Winnie (2011)

Een indrukwekkende film over Winnie Mandela, geregisseerd door de Zuid-Afrikaanse regisseur en cameraman Darrell Roodt. Jennifer Hudson speelt de rol van de de jonge Winnie, die we volgen tot het moment dat haar echtgenoot Nelson Mandela (Terrence Howard) achter de tralies verdwijnt.

Net als Nelson was ook Winnie Mandela een symbool van de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika en een vooraanstaand tegenstander van de blanke minderheidsregering. Regisseur Roodt maakte eerder naam met onder meer Cry, the Beloved Country (1995), Dangerous Ground (1997) en de horrorfilm Prey (2007).

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Mandela: Long Walk To Freedom
Mandela: Long Walk To Freedom (2013)

Mandela: Long Walk to Freedom is een film van Justin Chadwick, waarin we het leven van de legendarische Nelson Mandela opnieuw kunnen bekijken. Van zijn jongere jaren in een boerendorpje tot de verkiezing van de eerste zwarte prsident van Zuid-Afrika; het komt allemaal voorbij in deze 139 minuten durende rolprent, waarin we Idris Elba de titelrol zien spelen.

Het scenario voor Mandela: Long Walk to Freedom werd geleverd door William Nicholson, die eerder scripts schreef voor onder meer Nell (1994), Gladiator (2000) en Les Misérables (2012). Mandela: Long Walk to Freedom draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.

FOK! wat een weer... Onrustig

Goedemorgen! Na de storm van gisteren komt de atmosfeer ook vandaag nog niet tot rust. Met name vanochtend en een deel van de middag staat er langs de kust nog een harde tot stormachtige wind met kans op zware windstoten. Ook in het binnenland waait het met windkracht 5 tot 6 nog lekker door. Verder worden de gevolgen van het hoge water nu langzaam duidelijk. De piek daarvan vond vannacht plaats en vanmiddag moet het water dan langzaam weer gaan zakken.

De dag van gisteren verliep eigenlijk zoals ik verwacht had. De hoogste windstoot had Stavoren met 137 km/u. De beloofde buienlijn was inderdaad zeer actief met op veel plaatsen toch wel pittig onweer en flink wat hagel. In het zuiden viel het met die buien wel mee. Na het koufront begon er koudere lucht binnen te stromen en zakte de temperatuur. De buien bleven echter.

Vanmiddag blijven er een aantal (winterse) buien vallen en onweer is daarbij niet uitgesloten. In het noorden blijven de zware windstoten nog tot de avond aanhouden. Aan het einde van de dag moet de noordwestenwind dan langzaam in kracht gaan afnemen. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden, maar in buien iets lager. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Storm1
Chanty had een stormachtig uitzicht richting Scheveningen. Deze foto maakte ze vanaf de 36e verdieping. Hoog hoor!

 ZoJor
Een prachtige zonsopkomst in afwachting van de storm. Joran-Joran maakte dit kleurijke plaatje tussen Stompwijk en Zoeterwoude.

Zonso
Ook in Hank was de zonsopkomst bijzonder mooi. Bjorn is de fotograaf van dienst.

 ZonsoDUm
Ook Dumpiej was van de partij om de zon te begroeten.

PanDJS
Bij DJMO was de bewolking inmiddels al toegenomen. (Klik)

 

 

 

 

 

 

Pornhub-statistieken van console-bezoekers

Pornhub, wie kent het niet? De site profileert zich niet alleen als aftrekpaleis voor pc en mobiel maar juist ook als witte vlekkenmaker voor de woonkamer! Pornhub is erg trots dat hun site perfect werkt met iedere thuisconsole met een browser en verzamelt daarbij wat interessante statistiekjes.

Zo houden Wii-gebruikers bovengemiddeld veel van hentai en is de ideale seksvideo voor PlayStation 3-eigenaren met lesbische donkere MILFs. Of de PlayStation 4 alle filmpjes in full HD met 60 frames per seconde toont is dit keer niet gemeld.

Rank Xbox PS3 PS4 Nintendo Wii Regular traffic
1 Teen MILF MILF Hentai Teen
2 Lesbian Ebony Teen Lesbian MILF
3 Ebony Lesbian Ebony Teen HD
4 MILF Teen Lesbian Ebony Lesbian
5 Squirt Squirt Big Tits MILF Mature
6 Hentai Big Tits Ass Squirt Squirt
7 HD Ass Mature Big Tits Amateur
8 Big Tits Mature Squirt HD Anal
9 Ass Anal Hentai Big Dick Big Tits
10 Mature Hentai Anal Anal Big Dick

Geen Fallout 4 op VGX

Bethesda gaat niets laten zien tijdens de VGX aankomend weekend. Geen Fallout 4, geen Survivor2299, niets. Pete Hines, de baas van Bethesda, heeft dat gemeld op Twitter, nadat bekend werd dat hij wel naar Los Angeles vliegt dit weekend.

Op zijn twitter is het vrij duidelijk te lezen. "Ik ga niet naar de VGX. Bethesda praat of toont niets op de VGX". PR-meetings in L.A., maar geen VGX dus. Het is nog onbekend waar Bethesda aan werkt nadat The Elder Scrolls V: Skyrim uit is gekomen. The Elder Scrolls Online wordt namelijk niet door Bethesda Game Studios gemaakt, maar door ZeniMax Online Studios.

Door de teasersite http://thesurvivor2299.com zijn een hoop Fallout-fans erg ongeduldig tot de teller op die pagina is verlopen, ondanks dat er van alles anders dan anders is, zoals de manier van registreren van het domein, en het dus waarschijnlijk een nepsite is. Moederbedrijf Zenimax en Bethesda hebben er nog niet op gereageerd. Een trademark is onlangs wel aangevraagd, dus dat iemand ermee bezig is of wil zijn is duidelijk. Maar dat wanneer...De teller dus maar afwachten. Deze eindigt over vijf dagen en een beetje. Ondertussen wordt de site continu geüpdatet met nieuwe puzzels om de fans bezig te houden.

Fallout 3

Nelson Mandela (95) overleden

Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is overleden. Hij is 95 jaar oud geworden. Het nieuws werd donderdagavond door de huidige president Jacob Zuma bekendgemaakt: "Our beloved Nelson Rolihlahla Mandela, the founding President of our democratic nation has departed."

† Nelson Mandela - 1918 - 2013
† Nelson Mandela
1918 - 2013

De gezondheidstoestand van Mandela was al enige tijd zwak. Afgelopen juni werd hij in het ziekenhuis opgenomen met longklachten. De afgelopen maanden ging het verder bergafwaarts met de oud-president. Hij is vandaag in hij bijzijn van familie in zijn huis in Johannesburg overleden.

Mandela, of Madiba zoals hij liefkozend genoemd wordt, staat vooral bekend als de eerste zwarte president na de val van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij won in 1993 een Nobelprijs voor de Vrede, samen met F.W. De Klerk, voor hun 'inzet bij het vredevol beëindigen van het Apartheidsregime en voor het leggen van de basis van een nieuw, democratisch Zuid-Afrika'.

Mandela, die geboren werd als Rolihlahla Mandela in Transkei op 18 juli 1918, studeerde rechten. Hij was al vroeg betrokken bij het ANC, de partij die opkwam voor de rechten van gekleurde Zuid-Afrikanen. Nadat een vreedzame revolutie mislukte, organiseerde en leidde hij de militante tak van het ANC.

In 1963 wordt hij opgepakt en hij krijgt twee gevangenisstraffen: vijf jaar voor het aanzetten tot opstanden en het verlaten van het land zonder geldige papieren, en een levenslange straf vanwege sabotage. Hij zit een groot deel van zijn gevangenisstraf uit op het beruchte Robbeneiland. Gedurende zijn opsluiting wordt hij immens populair als hét symbool van protest tegen apartheid.

In 1990 wordt Mandela, die inmiddels het geweld heeft afgezworen, vrijgelaten door de kersverse president De Klerk, die inziet dat Apartheid niet meer houdbaar is. Tegen een achtergrond van etnisch geweld neemt Mandela plaats aan de onderhandelingstafel, en met medewerking van de regering-De Klerk valt in 1993 het doek voor het Apartheidsregime.

Direct na zijn vrijlating wordt het verbod op het ANC opgeheven en een jaar later wordt Mandela leider van het ANC dat er samen met de zittende regering voor zorgde dat er in Zuid-Afrika vrije verkiezingen konden worden gehouden.

Bij die eerste vrije verkiezingen, in 1994, wordt Mandela als leider van het ANC verkozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika, mede door zijn enorme populariteit. Zijn presidentschap staat vooral in het teken van nationale verzoening tussen de verschillende etnische groepen in het land.

Als zijn eerste ambtstermijn in 1999 eindigt, besluit Mandela niet voor een tweede termijn te gaan. Hij wil zich terugtrekken uit de politiek. Maar doordat hij enorm gerespecteerd wordt, invloedrijke contacten heeft en bovendien niet stil kan zitten, komt hij al snel terug in de spotlights.

Mandela zet zich gedurende die periode voor veel zaken in. Hij vraagt aandacht voor de Hiv/AIDS-epidemie, hij verzoekt de VN om in te grijpen in de burgeroorlog in Burundi, spreekt zich uit tegen de inval in Irak en voert strijd voor mensenrechten, onder meer door dictators als Robert Mugabe van Zimbabwe op hun gedrag aan te spreken.

In 2004 trok Mandela zich definitief terug uit het publieke leven. Deze keer hield hij dat een stuk beter vol. De laatste jaren kwam hij vooral in het nieuws door zijn slechte gezondheid.

Mandela laat evenwel een enorme erfenis achter. Hij ontving gedurende zijn leven meer dan 250 onderscheidingen, waaronder bovengenoemde Nobelprijs. Hij werd door koningin Beatrix ridder in de Orde van de Gouden Leeuw van Oranje-Nassau gemaakt. De VN hebben 18 juli tot Mandela-dag uitgeroepen, een dag die in het teken staat van iets doen voor je medeburgers.

Update, vrijdag 00:00: achtergrondinformatie toegevoegd
Update, vrijdag 06:00: Foto toegevoegd, bron: Novum

Clinton: wereld mooier dankzij Mandela

De wereld is beter geworden door het leven van Nelson Mandela. Dat zei de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton na het overlijden van de Zuid-Afrikaanse leider.

"De wereld is vandaag een van zijn belangrijkste leiders en een van zijn beste mensen kwijtgeraakt", aldus Clinton. "Hij zal de geschiedenis ingaan als een voorvechter van menselijke waardigheid en vrijheid, voor vrede en verzoening."

Clinton: wereld mooier dankzij Mandela
Clinton: wereld mooier dankzij Mandela (Foto: ANP)

Zuid-Afrikanen rouwen en dansen in de straten

Op diverse plaatsen in Johannesburg zijn in de nacht van donderdag op vrijdag mensenmassa's bijeengekomen om Nelson Mandela te herdenken. Voor het huis waar de Zuid-Afrikaanse oud-leider zijn laatste adem uitblies, verzamelden zich honderden mensen. Ook voor zijn vroegere huis in Soweto, tegenwoordig een museum, waren honderden mensen op de been.

Er wordt gerouwd, gehuild en er branden kaarsen, maar er wordt ook gedanst om het leven van de overleden leider te vieren. Voor het huis waar hij overleed scandeerden mensen "viva Mandela".

Op de spontane bijeenkomsten, die ook in andere steden ontstonden, waren veel Zuid-Afrikaanse vlaggen, shirts van het ANC en portretten van Mandela te zien.

Zuid-Afrikanen rouwen en dansen in de straten
Zuid-Afrikanen rouwen en dansen in de straten (Foto: ANP)

'Groot licht heengegaan'

De Britse premier David Cameron noemt Nelson Mandela 'een held van onze tijd'. Met hem is 'een groot licht uitgegaan in de wereld', meldde Cameron in een eerste reactie via Twitter. Boven het kantoor van de premier in Londen wordt de vlag halfstok gehangen."

Cameron krijgt wereldwijd bijval. Zo laat de Amerikaanse oud-president George W. Bush weten: "Laura en ik vieren samen met het volk van Zuid-Afrika het leven Nelson Mandela. President Mandela was een van de grote krachten voor vrijheid en gelijkheid in onze tijd. Hij droeg zijn last met waardigheid en gratie en onze wereld is beter af met zijn voorbeeld. Deze goede man zal worden gemist maar zijn bijdragen zullen voor altijd voortleven."

Namens de VN reageert secretaris-generaal Ban Ki-moon: "Een gigant voor rechtvaardigheid en een nuchtere menselijke inspiratie. Niemand deed meer in ons tijdperk voor de waarden en ambities van de Verenigde Naties. Ik zal zijn onbaatzuchtigheid en zijn diepe gevoel van een gemeenschappelijk doel nooit vergeten."

Ki-Moons woorden worden herhaald door president Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso: "Dit is een zeer droeve dag, niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de hele internationale gemeenschap. We rouwen om de dood van een van de grootste politici van onze tijd." Van Rompuy en Barroso zien Mandela als "symbool van gerechtigheid, vrijheid en respect voor de mensenrechten" en roemen zijn voorbeeld. "Hij leerde ons een belangrijke les in verzoening, politieke transitie en sociale verandering." Namens de EU condoleren ze de familie en het Zuid-Afrikaanse volk met de dood van Mandela.

"Groot licht heengegaan"
"Groot licht heengegaan" (Foto: ANP)

Minuut stilte voor Mandela bij voetbalduels

De voetbalwereld staat uitgebreid stil bij het overlijden van Nelson Mandela. Bij de eerstkomende internationale wedstrijden zal een minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan de Zuid-Afrikaanse oud-president. Dat maakte FIFA-voorzitter Sepp Blatter bekend. Ook zullen bij het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich de vlaggen van alle 209 aangesloten landen halfstok hangen.

Blatter zegt aangeslagen te zijn door de dood van Mandela, die hij omschrijft als 'een goede vriend'. "Wij deelden het onvoorwaardelijke geloof dat voetbal de kracht geeft om mensen te verenigen in vrede en vriendschap", zegt hij op de website van de FIFA. "Hij zal voor altijd in ons hart blijven."

Tutu: Mandela gaf Afrikanen trots

Nelson Mandela steekt "met kop en schouders uit" boven zijn tijdgenoten. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu, net als Mandela een prominent strijder tegen de apartheid, in een gastcolumn op de nieuwssite Allafrica.com.

"Een kolos van onberispelijke moraliteit en integriteit, de meest bewonderde en vereerde publieke persoon ter wereld." Zo ziet Tutu de overleden leider. Mandela is "Zuid-Afrika's George Washington, het icoon van vrijheid en verbroedering en de onbetwiste grondlegger van het moderne, democratische Zuid-Afrika", aldus de Anglicaanse bisschop.

In een uitgebreid artikel memoreert Tutu het leven van Mandela en zijn persoonlijke band met hem. "Hij was niet alleen een geweldige gift aan de mensheid, maar gaf Zuid-Afrikanen en Afrikanen een goed gevoel over wie wij zijn. Hij gaf ons trots. God zij geloofd."

Tutu: Mandela gaf Afrikanen trots
Tutu: Mandela gaf Afrikanen trots (Foto: ANP)

Haven Lauwersoog onder water door storm

Een groot deel van de haven van het Groningse Lauwersoog staat door de storm onder water. Volgens Rijkswaterstaat was het waterpeil in de nacht van donderdag op vrijdag om iets na 01.00 uur gestegen tot 4.32 meter boven NAP.

Het water treft niet alleen in de haven gevestigde bedrijven, maar ook een visrestaurant in de kustplaats loopt waterschade op.

In het uiterste noorden van Groningen woedde de zeer zware storm donderdag in alle hevigheid. Volgens website Weeronline.nl werd in Lauwersoog rond 20.30 uur zelfs windkracht 10 gemeten.

Hollande: snel meer troepen naar CAR

Frankrijk verdubbelt zeer binnenkort het aantal militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek van zeshonderd naar 1200. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdag gezegd.

Frankrijk zei vorige week al het aantal manschappen op te willen schroeven naar duizend. Dat aantal is nu dus opnieuw verhoogd. Hollande zei dat de extra manschappen 'binnen enkele dagen, of zelfs uren' naar de CAR gaan. De aankondiging is een reactie op het geweld in de CAR dat donderdag aan zeker 98 mensen het leven kostte. De CAR 'vraagt om hulp', aldus Hollande.

Christelijke militieleden, die zich verzetten tegen de islamitische rebellen die in maart de macht grepen, vielen de hoofdstad Bangui donderdag voor zonsopgang aan. De rebellen die nu aan de macht zijn worden beticht van talloze mensenrechtenschendingen. Hetzelfde geldt echter voor de christelijke milities, die in moslimgemeenschappen slachtingen zouden hebben aangericht.

Messi mist wellicht start 2014

Het herstel van Lionel Messi vordert gestaag. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona revalideert momenteel in zijn vaderland. Barcelona-trainer Gerardo Martino hoopt dat zijn sterspeler begin 2014 weer beschikbaar is, maar laat tevens weten dat hij geen uitsluitsel kan geven over een rentree.

Messi staat sinds 10 november aan de kant met een hamstringblessure. "Zijn herstel verloopt volgens schema, hij doorloopt momenteel de verschillende trajecten van zijn revalidatie", aldus Martino op de officiële clusite. "We hopen dat hij begin januari weer fit is, maar tegen die tijd kunnen we pas zekerheid geven."

"Op dit moment bestaat er geen enkele garantie over zijn rentree. Wat voor ons belangrijker is, is dat hij weer volledig herstelt", vervolgt de trainer. Barcelona hervat de competitie na de feestdagen op 5 januari tegen Elche, terwijl een week later het duel met Atlético Madrid wacht.

Barça verloor tijdens de afwezigheid van Messi van Ajax (2-1) en Athletic Bilbao (1-0). Martino ziet echter geen reden voor paniek. "Er zijn twee opties. Het pessimisme maakt ons sterker of zwakker. Wij blijven in elk geval optimistisch en dat moeten we in de wedstrijden terugzien."

"We moeten weer laten zien waarom we bovenaan de Primera División staan en ons hebben geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Natuurlijk geven de nederlagen ons reden tot nadenken, maar we worden er niet negatief van."

Reacties op overlijden Nelson Mandela

Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de dood van Nelson Mandela (95). De antiapartheidsstrijder was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij kwakkelde al een hele tijd met zijn gezondheid. In de zomer lag hij maandenlang in het ziekenhuis, waar hij met een terugkerende longontsteking was opgenomen. Hij overleed donderdag in zijn huis in Johannesburg.

Obama
Nelson Mandela heeft meer bereikt dan wat van wie dan ook kan worden verwacht. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag naar aanleiding van het overlijden van Mandela gezegd.

"De wereld heeft een invloedrijke, moedige en 'zeer goede' man verloren", zei Obama. "Hij was bereid zijn eigen vrijheid op te offeren voor die van anderen."

Obama, die met Mandela deelt de eerste zwarte president van zijn land te zijn, telt zichzelf tot degenen die zijn beïnvloed door Mandela. "Ik ben een van die ontelbare miljoenen mensen die inspiratie uit Nelson Mandela's leven haalden. En net als zoveel anderen overal ter wereld, kan ik mijn leven me niet goed voorstellen zonder het voorbeeld dat Nelson Mandela gaf."

Ban Ki-moon
Nelson Mandela's 'onbaatzuchtige strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid' heeft veel mensen overal ter wereld geïnspireerd. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd naar aanleiding van het overlijden van Mandela.

"Niemand heeft in onze tijd meer gedaan om de waarden en ambities van de Verenigde Naties vooruit te helpen", zei Ban. "Nelson Mandela heeft laten zien wat in onze wereld mogelijk is en in een ieder van ons als we in dromen geloven en samenwerken voor rechtvaardigheid en menselijkheid."

De Klerk
Dankzij Mandela was verzoening in Zuid-Afrika mogelijk. Dat heeft Zuid-Afrikaanse oud-president Frederik de Klerk donderdag in een telefonisch interview met CNN gezegd naar aanleiding van het overlijden van Mandela.

De Klerk was president van Zuid-Afrika van 1989 tot 1994 en maakte samen met Mandela een einde aan de apartheid in het land. Samen kregen ze in 1993 de Nobelprijs voor de vrede.

Rutte
Premier Mark Rutte (VVD) herdenkt Nelson Mandela met groot respect. "Zuid-Afrika en de wereld verliezen een uniek mens en een groot leider", aldus Rutte op Twitter.

Het overlijden van Mandela is 'een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken', voegt Rutte toe in een schriftelijke verklaring. Hij noemt Mandela een 'uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag'.

"Mandela was een verzoener en een verbinder die met zijn mildheid en wijsheid het verschil maakte voor zijn land en de wereld inspireerde. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen."

Rutte heeft namens het kabinet in een brief aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma 'de Nederlandse gevoelens van groot respect en diep medeleven' overgebracht aan de bevolking van Zuid-Afrika.

Timmermans
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemt Nelson Mandela een 'zeldzaam grote geest'. "Zuid-Afrika en de hele wereld verliezen niet alleen de meest inspirerende leider van onze tijd, wij verliezen een groot mens, met een groot hart."

Op Facebook memoreert Timmermans hoe Mandela decennia vastzat en na zijn vrijalting 'zonder bitterheid of rancune de verzoening zocht'. "Nelson Mandela was een zeldzaam grote geest, die door zijn moed, overtuiging en medemenselijkheid ons allen, de hele mensheid, een sprong voorwaarts liet maken."

"Er zullen weinig mensen zijn van mijn generatie wier politieke denken niet mede is vormgegeven door de mens, de vrijheidsstrijder en de verzoener Mandela. Hij leeft voort in onze idealen. Zijn indrukwekkende nalatenschap zal talloze generaties blijven inspireren."

Ruud Gullit
De dood van Nelson Mandela heeft veel emoties losgemaakt bij Ruud Gullit. "Het is een enorm verlies van een geweldig persoon", twitterde de oud-voetballer kort nadat het nieuws bekend werd. "Ik ben zo trots dat ik enkele momenten met je heb gehad. Bedankt dat je bij ons was en ons hebt geleerd om elkaar lief te hebben en te respecteren."

Gullit ontmoette Mandela een aantal keer persoonlijk. Ze spraken elkaar onder meer in 1997 voor een oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Zuid-Afrika. Van die ontmoeting heeft de oud-voetballer een foto op zijn twitterpagina geplaatst.

'Justin Bieber gefouilleerd om drugs'

Justin Bieber en zijn entourage zijn op een vliegveld in Australië uitgebreid gefouilleerd om te checken of ze drugs bij zich hadden. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat een van de mannen een onbekende hoeveelheid wiet bij zich had.

De 23-jarige man werd even vastgehouden, maar werd later vrijgelaten. De vriend van de Canadese zanger kreeg ook een boete voor het importeren van drugs. Het is niet de eerste keer dat Bieber uitgebreid wordt gecontroleerd op een vliegveld. In oktober werd zijn bagage zo zorgvuldig gecontroleerd op smokkelwaar dat hij meer dan een uur moest wachten voordat hij op zijn privévliegtuig kon stappen.

De wereldtournee van de 19-jarige zanger komt de afgelopen weken regelmatig in het nieuws. Zo bekladde hij in Australië en Brazilië een gebouw met graffiti en deelde hij naar verluidt het bed met een Braziliaanse pornoster. Ook zou hij in Rio de Janeiro uren in een bordeel hebben doorgebracht.

[Coppa Italia] Sampdoria klopt Hellas Verona

Sampdoria heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Coppa Italia. De club uit Genua was in het Italiaanse bekertoernooi thuis met 4-1 te sterk voor Hellas Verona. Gianluca Sansone, Birkir Bjarnason, Nenad Kristic en Renan Garcia scoorden voor Sampdoria, namens Hellas redde Samuele Longo de eer.

Met de plaatsing van Sampdoria zijn alle deelnemers aan de vierde ronde bekend. Internazionale, Atalanta Bergamo, Chievo Verona, Parma, Siena, Spezia en Avellino stelden de afgelopen twee dagen hun plaatsje al veilig. Juventus, Napoli, AC Milan, Fiorentina, Udinese, AS Roma, Lazio en Catania stromen pas in de achtste finales in.

FIFA verkoopt voorlopig geen kaartjes WK-finale

Voetbalfans die volgend jaar het WK in Brazilië willen bijwonen, kunnen in de komende verkoopfase geen kaartjes aanvragen voor de finale en de openingswedstrijd. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekend. De derde verkoopfase gaat twee dagen na de loting van start en duurt tot 30 januari.

Voor de finale in Rio de Janeiro en de openingswedstrijd in São Paulo werden in de eerste verkoopfase al respectievelijk 750 duizend en 720 duizend kaartjes aangevraagd. De FIFA sluit niet uit dat er in latere stadia alsnog nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend. Een loting moet uiteindelijk bepalen wie de gelukkigen zijn.

Na de WK-loting van vrijdag verwacht de FIFA ook een stormloop op kaartjes voor de groepswedstrijden. Bij alle duels is voor beide landen automatisch acht procent van de stadioncapaciteit gereserveerd.

Na het sluiten van de komende verkoopfase kunnen nog kaartjes worden besteld tussen 26 februari en 1 april. Mensen die pas op het laatste moment een ticket willen bemachtigen, krijgen daarvoor de kans van 15 april tot en met de laatste dag van het toernooi.

Tot nu toe zijn al ongeveer 1,1 miljoen kaartjes aan de man gebracht. Ongeveer zeventig procent van de belangstellenden komt uit gastland Brazilië. In totaal verwacht de organisatie ongeveer 3,3 miljoen kaartjes te verkopen.

Rentree skiester Vonn aanstaande

Lindsey Vonn staat op het punt om haar rentree te maken na tien maanden blessureleed. De Amerikaanse skiester doet vrijdag mee aan de wereldbekerwedstrijd in het Canadese Lake Louise. Vorige maand maakte de olympisch kampioene zich ook al op voor een terugkeer in het wedstrijdcircuit, maar een val tijdens de training gooide toen roet in het eten.

Vonn staat aan de kant sinds ze in februari op het WK haar voorste en middelste kruisband scheurde. Na haar val twee weken geleden in Copper Mountain werd zelfs even voor haar deelname aan de Olympische Spelen in Sochi gevreesd. Enkele dagen later liet ze echter al weten zich goed te voelen en te mikken op een rentree in december.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.