Vrijspraak in Urker zaak visfraude

Zes Urkse visbedrijven zijn vrijgesproken van het verkopen van goedkopere vissoorten als schol. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Ook zes medewerkers van de bedrijven werden vrijgesproken. Het Functioneel parket eiste een boete van 680.000 euro.

De bedrijven werden ervan verdacht onder meer de vissoorten Yellowfin Sole en Rocksole te verkopen als schol, waarvoor meer geld kan worden gevraagd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sjoemelden de Urkse bedrijven ook met facturen. Het bedrijf zou tonnen hebben verdiend aan het omkatten van de vis.

Drie verdachte bedrijven werden vrijgesproken omdat zij niet betrokken waren bij de opmaak van valse facturen. Een ander bedrijf werd vrijgesproken omdat in de visbranche geen overeenstemming bestaat over wat onder de vissoort 'plaicefillets' wordt verstaan.

Een SGP-raadslid in Urk maakte zich eerder kwaad over de zaak omdat een officier van justitie zijn woonplaats zou hebben gestigmatiseerd. De officier zou hebben gezegd 'het gebeurt weer in Urk'. Raadslid Jan Hakvoort vindt de opmerking stigmatiserend voor Urkers.

De politicus laat weten met de officier van justitie te hebben gesproken. "Hij blijft achter zijn uitspraak staan, omdat hij vindt dat het moet leiden tot preventie", legt Hakvoort uit. "Ik blijf de uitspraak ongepast vinden."